Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W zapowiedziach TM2, ID.2, a tu cichaczem cały na biało INSTER ;) IONIQ 1?

Featured Replies

Napisano

Mały miejski crossoverek INSTER, do rozwożenia Bombelków, dojazdów do pracy, lansu pod Lidlem itd.

Dla hardkorowców i Bałtyk obleci ;) 

Jak będzie dobra cena, a ma być, to będzie hit sprzedaży :)

Stylistyka wydaje się być ciekawa. 

Hyundai przedstawia również przewidywany maksymalny zasięg INSTER wynoszący 355 km (WLTP) na jednym ładowaniu.

INSTER zadebiutuje na całym świecie jeszcze w tym miesiącu podczas Międzynarodowych Targów Mobilności w Busan.

hyundai-inster-first-images-01.png

hyundai-inster-first-images-02.png

hyundai-inster-first-images-03.png

hyundai-inster-first-images-05.png

hyundai-inster-first-images-06.png

hyundai-inster-first-images-07.png

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 23.06.2024 o 22:48, mrBEAN napisał(a):

Hyundai przedstawia również przewidywany maksymalny zasięg INSTER wynoszący 355 km (WLTP) na jednym ładowaniu.

Zgaduję, że bateria 40kWh, czyli 200km w trasie przy normalnej jeździe ;]

W sumie jak eGolf ;]

Należy sobie zatem odpowiedzieć na pytanie, co to będzie mieć lepsze niż taki elektryczny P208?

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Zgaduję, że bateria 40kWh, czyli 200km w trasie przy normalnej jeździe ;]

W sumie jak eGolf ;]

Należy sobie zatem odpowiedzieć na pytanie, co to będzie mieć lepsze niż taki elektryczny P208?

Wszystko jest lepsze od elektrycznego peżota.

https://elektrowoz.pl/auta/jak-bardzo-polecilbys-swoj-samochod-elektryczny-znajomemu-tesla-porsche-bmw-na-szczycie-mg-motor-i-stellantis-na-dnie/

Jak bardzo poleciłbyś swój samochód elektryczny znajomemu?

Screenshot_20240812_134145_Chrome.jpg

Edytowane przez HelixSv

Napisano
8 minut temu, HelixSv napisał(a):

Wszystko jest lepsze od elektrycznego peżota.

https://elektrowoz.pl/auta/jak-bardzo-polecilbys-swoj-samochod-elektryczny-znajomemu-tesla-porsche-bmw-na-szczycie-mg-motor-i-stellantis-na-dnie/

Jak bardzo poleciłbyś swój samochód elektryczny znajomemu?

Screenshot_20240812_134145_Chrome.jpg

BYD wyżej niż VW w niemieckiej ankiecie :jump:

Co tam poszło tak bardzo nie tak? ;]

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

BYD wyżej niż VW w niemieckiej ankiecie :jump:

Co tam poszło tak bardzo nie tak? ;]

To mi właśnie nie pasuje. VW jest zdecydowanie za wysoko. W spalinowe umieją, ale z ID4 zaliczyli spektakularną wtopę. Będą się długo odkopywać. Oby Buzz i ID7 byly lepsze.

Ps.

Elektryczne Fiaty też są bardziej polecane. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano

Za duży zasięg! Ja bym chciał coś taniego, w miarę szybkiego z zasięgiem do 200km a nawet mniej do miasta. 

Napisano
  • Autor
W dniu 12.08.2024 o 14:25, wujek napisał(a):

Za duży zasięg! Ja bym chciał coś taniego, w miarę szybkiego z zasięgiem do 200km a nawet mniej do miasta. 

Włączysz radio, klimę, wycieraczki i akurat zrobi się 200 :palacz:

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Włączysz radio, klimę, wycieraczki i akurat zrobi się 200 :palacz:

Fajnie :jem: w Zoe dałem radę to i w tych dam. 

Napisano

Wrzućcie lepiej dobra hondę EV.

A nie zaraz... :lol:

Napisano

Jprd ale pokrak. W sumie podobny, tylko oczy ma na dole.[emoji23]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

059ac78d60441fc36af266072122d07a.jpg

Napisano
W dniu 17.08.2024 o 08:53, mrBEAN napisał(a):

Nawet fajny bobo 😁

IMG_6851.jpeg

troche ignis style :) 

cy1paWkuTBhQEhdkRA5BDBNKQ3gKFk4fWBwEeAgU

• 2 miesiące później...
Napisano

Na Słowacji startuje od 22690 EUR. Ciekawe ile dołożą do tego u nas.

• 1 miesiąc później...
Napisano
12 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Cennik nowej pokraki już jest;]

https://www.hyundai.com/pl/pl/modele/inster.html

Czyli sensowny poziom to dopiero Modern +pakiety Tech i Winter, albo Smart. Wychodzi okolice 130k, także... meh.

Za tyle zaraz będzie ID3 jak VW będzie musiał jeszcze trochę niżej gacie spuścić.

W SK oczywiście jest tańszy, pewnie na innych rynkach też będzie taniej niż w PL. :facepalm:

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Pozostaje liczyć na to że Dacia i R5 stanieją bo to to nie. 

Albo Musk z małą Tesla wjedzie i znowu zaora konkurencję.

Napisano
57 minut temu, zinger napisał(a):

Oby oby, bo jak narazie czekam na jazdę Mini Aceman, ale ten to odlatuje trochę w kosmos ceną, ale jestem ciekawy jak wygląda najtańsza wersja za ca. 160 k PLN

Z dotacją jest znośnie, ale co to za wytwór to jeszcze nie badałem.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Oby chociaż wydaje mi się że nie wjedzie. 

Napisano
43 minuty temu, wujek napisał(a):

Oby chociaż wydaje mi się że nie wjedzie. 

Teraz, kiedy moze praktycznie wszystko, ciezko przewidziec z czym wyskoczy. Ale fajnie by bylo, gdyby plotki sie sprawdzily.

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

100k za wspaniałego mieszczucha, idealnie :jem:

100k za miejskie podstawowe jeździdło.

Fajne czasy

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Ale fajnie by bylo, gdyby plotki sie sprawdzily.

Ja na razie to plotkują o cenie na poziomie 150-160k, więc bez szału. VAGi i Volvo już za tyle stoją w salonach.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Fajne czasy

Jak za elektryczne dzięki, któremu cześć z nas może jeździć praktycznie nie płacąc* za energię to ma sens. Gorzej jak trzeba by płacić, wtedy zaczyna zgrzytać ;l

*inwestycję 30 k PLN na dachu nie liczymy jako koszt darmowego prądu :phi: Ale zwraca się więc kiedyś będzie za darmo jak falownik nie padnie po 10 latach :old:

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Jak za elektryczne dzięki, któremu cześć z nas może jeździć praktycznie nie płacąc* za energię to ma sens. Gorzej jak trzeba by płacić, wtedy zaczyna zgrzytać ;l

*inwestycję 30 k PLN na dachu nie liczymy jako koszt darmowego prądu :phi: Ale zwraca się więc kiedyś będzie za darmo jak falownik nie padnie po 10 latach :old:

Jak masz miejskie jeździdełko którym robisz po 10kkm rocznie, to cena paliwa nie jest właściwie istotna i czy to jest prąd za "prawie zero", czy benzyna za 6, to właściwie jeden pies.
Mój teść ma już 15 letnie Grande Punto na LPG. Ma też panele FV na dachu. Myślisz że dla niego opłaca się kupować jeździło za 100k, aby zaoszczędzić na LPG? ;]

To jest tylko pytanie czy ktoś potrzebuje nowe auto, bo stare się sypie, czy nie potrzebuje. Ewentualnie ma fanaberie.

A cena 100k PLN za takie coś nie przekonuje takich ludzi do kupna wcale. I nie jest nawet istotne czy to benzyna, czy elektryk, jaki ma zasięg i czy ładuje się w 10 minut do 80% ;) Tu potrzeba czegoś co by można było nazwać "Grande Punto" i ma kosztować 40k.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Fajne czasy

I do tego prawie zaślepka 

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Jak masz miejskie jeździdełko którym robisz po 10kkm rocznie, to cena paliwa nie jest właściwie istotna i czy to jest prąd za "prawie zero", czy benzyna za 6, to właściwie jeden pies.
Mój teść ma już 15 letnie Grande Punto na LPG. Ma też panele FV na dachu. Myślisz że dla niego opłaca się kupować jeździło za 100k, aby zaoszczędzić na LPG? ;]

To jest tylko pytanie czy ktoś potrzebuje nowe auto, bo stare się sypie, czy nie potrzebuje. Ewentualnie ma fanaberie.

A cena 100k PLN za takie coś nie przekonuje takich ludzi do kupna wcale. I nie jest nawet istotne czy to benzyna, czy elektryk, jaki ma zasięg i czy ładuje się w 10 minut do 80% ;) Tu potrzeba czegoś co by można było nazwać "Grande Punto" i ma kosztować 40k.

Nie zgodze sie z powyzszym, oczywiscie na wlasnym przykladzie, po 4 latach posiadania malego ev kupionego za 95tys.

Na podst pobieznych wyliczen wyszlo mi, ze przez te 4 lata / 70kkm zaoszczedzilem tylko na samym "paliwie" jakies 20-25tys zl. Do tego dochodza jeszcze koszty corocznych serwisow, wymian oleju, filtrow, swiec itp, ktoych w ev nie ma, powiedzmy kolejne 2tys. Do tego doszedl zwrot z doplaty 18tys. Razem mamy 40-45tys. Czyli realnie auto kosztowalo mnie ok 50tys, sprzedajac je teraz pewnie zostaloby na pokrycie ubezpieczenia za caly okres:hmm: Krotko mowiac 4 lata darmowej jazdy. A na dokladke mam buspasy, z ktorych chetnie korzystam i darmowe parkowanie w strefie, z ktorego takze sporo swego czasu korzystalem, a takze synowie parkujac pod uczelniami.

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Nie zgodze sie z powyzszym, oczywiscie na wlasnym przykladzie, po 4 latach posiadania malego ev kupionego za 95tys.

Na podst pobieznych wyliczen wyszlo mi, ze przez te 4 lata / 70kkm zaoszczedzilem tylko na samym "paliwie" jakies 20-25tys zl. Do tego dochodza jeszcze koszty corocznych serwisow, wymian oleju, filtrow, swiec itp, ktoych w ev nie ma, powiedzmy kolejne 2tys. Do tego doszedl zwrot z doplaty 18tys. Razem mamy 40-45tys. Czyli realnie auto kosztowalo mnie ok 50tys, sprzedajac je teraz pewnie zostaloby na pokrycie ubezpieczenia za caly okres:hmm: Krotko mowiac 4 lata darmowej jazdy. A na dokladke mam buspasy, z ktorych chetnie korzystam i darmowe parkowanie w strefie, z ktorego takze sporo swego czasu korzystalem, a takze synowie parkujac pod uczelniami.

Ale zeby tyle nakrecic mieszczuchem, to trzeba mieszkac pod miastem i chyba codziennie dojezdzac do centrum.

Nasze miejskie, spalinowe C3 ledwo krecilo 7-8kkm rocznie i glownie dlatego ze zona pracowala na drugim koncu miasta.

Teraz zmienia robote i pewnie ciezko bedzie przekroczyc 5kkm, spalanie wtedy jest zupelnie nieistotne.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ale zeby tyle nakrecic mieszczuchem, to trzeba mieszkac pod miastem i chyba codziennie dojezdzac do centrum.

Nasze miejskie, spalinowe C3 ledwo krecilo 7-8kkm rocznie i glownie dlatego ze zona pracowala na drugim koncu miasta.

Teraz zmienia robote i pewnie ciezko bedzie przekroczyc 5kkm, spalanie wtedy jest zupelnie nieistotne.

Dla mnie zawsze jest, bo trzeba pojechać na stacje i zatankować, stracony czas :phi:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Dlatego podkreslilem, ze na moim przykladzie. Owszem, mieszkamy pod Krk (10-15km od pracy/uczelni) i praktycznie codziennie ktos jezdzi, plus mam teraz 4 kierowcow, wiec zawsze jest chetny ;) . Jak ze wszystkim, oplacalnosc zaczyna sie od pewnego poziomu.

Napisano
26 minut temu, komor napisał(a):

Dla mnie zawsze jest, bo trzeba pojechać na stacje i zatankować, stracony czas :phi:

OK, ja na brak wolnego czasu nie narzekam :ok:

A tankuje przy okazji, przy naszych przebiegach to raz w miesiacu.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Tak licząc to nigdy się nie opłaci nowy samochód, bo używany będzie tańszy. Od używanego będzie tańsza komunikacji, itd.

Paliwo w perspektywie tych 5-8lat w miejskim aucie przy 10kkm/rok IMHO jest istotna, bo to cena 30-40% nowego auta. Poza tym nie tylko się oto rozchodzi, w mieście EV sprawdza się lepiej, jak się ma gdzie ładować. Jeździ się też tym przyjemniej.

Mój ojciec właśnie zmienił paliwożerną Kię na PHEV, po to żeby jeździć w mieście na prądzie. Jest bardzo zadowolony. Czy my się opłaci ? Pewnie nie, czyba, że będzie trzymał auto min 10lat, bo robi małe przebiegi ;). Choć statystycznie wygląda to dobrze spalanie spadło z 11l na 1l.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

U mnie żona robi 8kkm/rok. Wcześniejsze auto paliło równe 8l. Po 4latach jest to ponad 15k w kieszeni, IMHO sporo. Nie trzeba też dymać na stacje ;).

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Przekaż teściowi że najbardziej opłaca mu się wymienić 15 letnie GP z LPG na 20 letnią Pandę z LPG, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na wódkę 

Napisano
12 minut temu, format napisał(a):

Przekaż teściowi że najbardziej opłaca mu się wymienić 15 letnie GP z LPG na 20 letnią Pandę z LPG, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na wódkę 

Inwestycja w wódkę zawsze popłaca :phi:

Napisano
20 minut temu, format napisał(a):

To są już 20-letnie Pandy? Kurna, ten czas zapieprza, jak Pasek do Kapsztadu. 

Napisano
14 minut temu, HelixSv napisał(a):

To są już 20-letnie Pandy? Kurna, ten czas zapieprza, jak Pasek do Kapsztadu. 

Są nawet 21 letnie.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

U mnie żona robi 8kkm/rok. Wcześniejsze auto paliło równe 8l. Po 4latach jest to ponad 15k w kieszeni, IMHO sporo. Nie trzeba też dymać na stacje ;).

Uwzględniasz w tym częściowy koszt instalacji PV?

Tak, wiem że Ty jakąś fajną dotację dostałeś.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Są nawet 21 letnie.

Dobrze poszukasz to może i 44-ro letnią znajdziesz.

Nie wiem tylko jak z LPG w niej, ale skoro w malcu się dało...

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

A znasz kogoś kto by instalował PV bez dotacji ?

Instalacja była pierwotnie na dom i dawno się zwróciła ;).

Napisano
30 minut temu, sherif napisał(a):

A znasz kogoś kto by instalował PV bez dotacji ?

Instalacja była pierwotnie na dom i dawno się zwróciła ;).

Ja dostałem 3kzł (ztcp Twoja była fajniejsza :ok:), gdyby ich nie dawali to też bym zainstalował. Nadal uważam, że dotacje są/były nazwijmy to "nieuczciwą formą wsparcia".

Tyle, że na chatę potrzebujesz załóżmy 3-4-5kWp, a aby było na auto instalujesz powiedzmy 10kWp (świta mi, że chyba dokładałeś nawet paneli, albo myślałeś o tym), więc koszt tych dodatkowych 5-6-7kWp powinno się uwzględnić "w paliwo do elektryka". Owszem, PV mogła Ci się wcześniej na sam dom zamortyzować, ale dopóki działa ta instalacja koszt za zainstalowanie dodatkowych kWp rozkładasz na przebieg elektryka, a nie z 1 strony liczysz paliwo, a z drugiej wstawiasz okrągłe 0.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Dokładnie

Prawie 10kkm rocznie robił Ford żony przez ostatnich kilka lat. Do roboty w centrum Gliwic ma 9-10 km, zahaczając o szkołę/przedszkole wychodzi 11km - więc dojazdy do pracy to 5000 rocznie, a drugie 4-5 wychodzi na zakupy, zajęcia dodatkowe, podjechanie do teściów itd.

Koszt paliwa - niech będzie 4000 rocznie, a gdyby auto było na prąd? Nie wiem ile trzeba by liczyć, ale średnio przy jeździe miejskiej plus troszkę autostrady pewnie 15-20kWh/100? Jeśli tak - to rocznie zaoszczędzilibyśmy 2000-2500 zł licząc 1zł/kWh.

Fotowoltaikę mamy, ale mniej więcej spina się z zużyciem (w tym roku może będzie minimalnie na plus) , więc za dodatkowy prąd trzeba by płacić.

A jak ktoś ma zrobić nową instalację, to przy nowych zasadach już nie jest tak różowo jak kiedyś.

Inaczej sprawa wygląda, jak ktoś ma przewymiarowaną instalację i do tego pracuje parkując w strefie płatnego parkowania.

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

No właśnie, wielu liczy że elektryk to jeździ za darmo jak się ma panele. Ale albo instalacja jest w miarę zbilansowana i za dodatkowy prąd trzeba będzie płacić, albo jest nadmiar prądu ze słońca, ale te panele trzeba było wcześniej kupić. U nas były dotacje, nawet spore (dostałem 15 z 30 tysięcy), ale warunek był taki, że nie może być nadprodukcji. Także za ładowanie auta musiałbym już płacić "normalne" stawki. OK, wciąż jest taniej niż paliwo, bo 100 km to 15-20 zł a nie 30-40, ale na starcie trzeba wyłożyć sporo więcej.  A jak dokupię paneli, no to będę musiał za to zapłacić - owszem, zwróci się, ale nie od razu.

Auta elektryczne niestety są drogie - bez stówy nie podchodź, a takie nowe Clio i to nawet z LPG można mieć za 75. A za kilka lat podejrzewam że to Clio jako używane będzie miało wyższą cenę niż ten elektryk kupony dziś za stówę. To też (utrata wartości) trzeba by uwzględnić.

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja dostałem 3kzł (ztcp Twoja była fajniejsza :ok:), gdyby ich nie dawali to też bym zainstalował. Nadal uważam, że dotacje są/były nazwijmy to "nieuczciwą formą wsparcia".

Tyle, że na chatę potrzebujesz załóżmy 3-4-5kWp, a aby było na auto instalujesz powiedzmy 10kWp (świta mi, że chyba dokładałeś nawet paneli, albo myślałeś o tym), więc koszt tych dodatkowych 5-6-7kWp powinno się uwzględnić "w paliwo do elektryka". Owszem, PV mogła Ci się wcześniej na sam dom zamortyzować, ale dopóki działa ta instalacja koszt za zainstalowanie dodatkowych kWp rozkładasz na przebieg elektryka, a nie z 1 strony liczysz paliwo, a z drugiej wstawiasz okrągłe 0.

Ja już nawet nie pamiętam ile, coś koło 10kzł chyba. Wiadomo, że na początku te dotacje były większe. Ja wstawiałem PV jak ludzie jeszcze kolektory wstawiali. Z roku na rok w Warszawie było coraz więcej chętnych, więc kwota spadała. Obecnie już chyba nawet nie ma dopłat miejskich. Mój ojciec też miał dobrą bo zapłacił 2kzł za 4.5 kWp, reszta gmina ale nie miał wpływu na instalację. Zwróciła mu się trochę po roku.

Tak ja dokładałem same panele, tu znów pojawiła się ulga podatkowa. Było to 4lata temu, więc też już instalacja się spłaciła.

Jeszcze do nie dawna można było za free ładować pod Lidlem i na miejskich ładowarkach w Wawie, więc nawet jak ktoś nie miał PV to mógł obniżyć sobie koszt.

Napisano
20 godzin temu, format napisał(a):

Są nawet 21 letnie.

Są nawet w wydaniu Luckowym, vintage prosto z czasów jego młodości:old:

Napisano
1 minutę temu, Ralph78 napisał(a):

Są nawet w wydaniu Luckowym, vintage prosto z czasów jego młodości:old:

Nie no, ja się zafokusowałem na MK2. MK1 uległy już dawno biodegradacji i zostały wchłonięte przez matkę ziemię 

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Nie no, ja się zafokusowałem na MK2. MK1 uległy już dawno biodegradacji i zostały wchłonięte przez matkę ziemię 

Myślę, że perełki gdzieś jeszcze można wyhaczyć, ale na pewno nie w tym budżecie:phi: