Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Rozważam. Silnik pewnie 1.0 na pewno żadnych diesel.

Jaka żywotność mają te silniki. Osiągi papierowe są dla mnie wystarczające.

I przy okazji. Jak to jest ze takie golfy są tańsze od fabii?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Pokaż ogłoszenie golfa i fabii z tymi cenami

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Brać. Wieść gminna niesie że 3 pąki przebiegu dla 1.0tsi nie stanowi problemu. Jedynie po ok 150kkm leci przepustnica czy coś za 1500pln...

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Pokaż ogłoszenie golfa i fabii z tymi cenami

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Przykładowo

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-fabryczny-lakier-115-km-plus-6-biegow-ID6GyBAp.html
i wróć. Pokrochmalilem fabie że scala.

Napisano
9 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Mysle, ze roznice w cenie moga wynikac glownie z przebiegu i wyposazenia.

Bylo swego czasu sporo podstawowych wersji Golfa 7 w dobrej cenie.

Ten z linka to wlasnie taki przyklad, manualna klima, stalowe felgi i niewiele wiecej. 

Jako nowe dalo sie kupic za ok 65-70kPLN.

Napisano
11 godzin temu, BOGUS napisał(a):

Brać. Wieść gminna niesie że 3 pąki przebiegu dla 1.0tsi nie stanowi problemu. Jedynie po ok 150kkm leci przepustnica czy coś za 1500pln...

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Na kąciku skody jest fabia z ponad 300kkm i lata, trochę tylko oleju bierze już ale jeździ

Napisano
18 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Ten 1.0 tsi to najmocniejszy kandydat na najlepszą małą turbobenzynę na rynku. Nawet wymiany oleju co 30k znosi bez problemu. 

Miałem w rapidzie którego ujeżdża teraz mój ojciec. Wersja 115KM/200Nm bez problemu radzi sobie z golfem. "wyprzedzanie tira" nie stanowi problemu tak jak i utrzymywanie 160km/h na autostradzie. Długa skrzynia, mało pali. 

Tylko radzę nie słuchać go po podniesieniu maski. Brzmią jakby miały ciężką awarię i się telepią 😄  A są wyjątkowo trwałe jak na takie pierdzidełka.

Z typowych aczkolwiek rzadkich awarii warto wspomnieć o przepustnicy która była już w wątku wymieniona, oraz wykręcających się śrubach z wariatora rozrządu od wałka wydechu (nagły hałas z silnika). W pierwszym wypadku wymiana przepustnicy, a w drugim wystarcza dokręcenie śruby która wali w obudowę - ponoć łatwo dostępna po zdjęciu obudowy rozrządu. 

Napisano

To jest Golf z dużego kontraktu, było tego sporo sprzedanego do jednej firmy, golas, ale jak komuś to starczy to nie ma problemu. Sam takiego miałem na sprzedaż.

Wymienić kierownice na taką z guzikami, dać alu i śmigać. 

Silniki nie do zajebania, najlepsze jakie są, ja właściwie tylko 1.0 TSI handluje. 

Czasami mam Fabie w wersji 90KM które miały robioną skrzynię, więc można domniemywać że ta 5 biegowa jest słabsza niż 6.

Napisano
  • Autor

@paulluck
Czy bez kiery z guzikami, toto ma tempomat?

Napisano
19 minut temu, WaWeR napisał(a):

@paulluck
Czy bez kiery z guzikami, toto ma tempomat?

Nie ma. Przykład z linku jest na zwykłych halogenach i bez tempomatu. Bardzo rzadko trafiały się Golfy z tempomatem w manetce pod kierunkowskazem i bez multifunkcji, ale tu nawet tego nie ma. Dołożenie tempomatu w Golfie jest drogie, od 2 tys, bo trzeba kupować ori w ASO.

Napisano
15 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie ma. Przykład z linku jest na zwykłych halogenach i bez tempomatu. Bardzo rzadko trafiały się Golfy z tempomatem w manetce pod kierunkowskazem i bez multifunkcji, ale tu nawet tego nie ma. Dołożenie tempomatu w Golfie jest drogie, od 2 tys, bo trzeba kupować ori w ASO.

Dodam do tego jeszcze radio do wymiany bo jest bez Android Auto/Carplay. Czyli IMO nie opłaca się - lepiej szukać wersji comfort.

Napisano
W dniu 1.07.2024 o 19:55, WaWeR napisał(a):

A ten silnik 1.0 TSI nie pracuje jak diesel? ;]

Napisano
W dniu 2.07.2024 o 08:54, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze roznice w cenie moga wynikac glownie z przebiegu i wyposazenia.

Bylo swego czasu sporo podstawowych wersji Golfa 7 w dobrej cenie.

Ten z linka to wlasnie taki przyklad, manualna klima, stalowe felgi i niewiele wiecej. 

Jako nowe dalo sie kupic za ok 65-70kPLN.

Nawet mniej. Szwagier za 66kzł kupił wersje z automatyczną klimą, alufelgami i pakietem LED. Poza tym golas. Wtedy była wyprzedaż G7 i sam VW dawał 11kzł jak pamiętam do tego jeszcze można było coś wytargować w salonie.

Rok temu, odsprzedał dla tego samego salonu za 60kzł (30kkm przebiegu).

Szwagier z auta był zadowolony, silnik całkiem ok. Mało pali i o ile nie gania się go non stop autostradą pod obciążeniem to jest ok.

Napisano
  • Autor

Czyli chcąc się zmiescic w tych 5 dyszkach lepiej wybrać sobie taką scale...

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-scala-1-0-tsi-active-faktura-vat-23-ID6Gydja.html
Oczywiście przykładowo.

Swoją drogą. Są poza softem różnice między tymi 110/115km a 95/85km?

Napisano
16 minut temu, WaWeR napisał(a):

Czyli chcąc się zmiescic w tych 5 dyszkach lepiej wybrać sobie taką scale...

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-scala-1-0-tsi-active-faktura-vat-23-ID6Gydja.html
Oczywiście przykładowo.

To też jakas totalnie bazowa wersja...

Napisano
  • Autor

To też jakas totalnie bazowa wersja...

Oczywiście. Zakładam że jednak wyposażeniem się nie jeździ tylko autem. Im mlodsze, im mniejszy przebieg tym mniejsza szansa wtopy.
A i tak to co potrzeba jest.
Można też zmienić budzet ale...

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

żadna. Tylko soft. Kiedyś pojawiały się informacje że różnią się zaworami ale okazało się to bzdurą bo jest jeden numer części 

Napisano
  • Autor
żadna. Tylko soft. Kiedyś pojawiały się informacje że różnią się zaworami ale okazało się to bzdurą bo jest jeden numer części 

Czyli teoretycznie ciptunink za ~ 2 worki ryżu i mamy 115km.
Pytam bo widuje właśnie takie kastrat 85km a bywają fajnie wyposażone.

Napisano
49 minut temu, WaWeR napisał(a):

130KM/240Nm bez problemu wyciągniesz 

Napisano

Taki golf to dużo inne auto od golfa 1,4. Inne zawieszenie z tyłu, brak tempomatu, światła(choć ksenony w G7 świeca słabo), radio, brak guzików na kierze i pewnie jeszcze parę innych znajdziesz. Nie ma cudow.

Napisano
W dniu 2.07.2024 o 16:00, Jaruga napisał(a):

Ten 1.0 tsi to najmocniejszy kandydat na najlepszą małą turbobenzynę na rynku. Nawet wymiany oleju co 30k znosi bez problemu. 

Miałem w rapidzie którego ujeżdża teraz mój ojciec. Wersja 115KM/200Nm bez problemu radzi sobie z golfem. "wyprzedzanie tira" nie stanowi problemu tak jak i utrzymywanie 160km/h na autostradzie. Długa skrzynia, mało pali. 

Tylko radzę nie słuchać go po podniesieniu maski. Brzmią jakby miały ciężką awarię i się telepią 😄  A są wyjątkowo trwałe jak na takie pierdzidełka.

Z typowych aczkolwiek rzadkich awarii warto wspomnieć o przepustnicy która była już w wątku wymieniona, oraz wykręcających się śrubach z wariatora rozrządu od wałka wydechu (nagły hałas z silnika). W pierwszym wypadku wymiana przepustnicy, a w drugim wystarcza dokręcenie śruby która wali w obudowę - ponoć łatwo dostępna po zdjęciu obudowy rozrządu. 

Uno 1,0 też jechał 160km/h.

Napisano

W fabryce miałem 20 Octavii kombi 1.0 TSI 110 czy 115KM. Po niemieckiej autostradzie czasem latały licznikowe 200 km/h i do ok. 200 000 km nic się nie działo, ale często olej trzeba było dolewać.

Ogólnie silnik bezproblemowy.

Napisano
9 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Dodam do tego jeszcze radio do wymiany bo jest bez Android Auto/Carplay. Czyli IMO nie opłaca się - lepiej szukać wersji comfort.

W VW możesz te rzeczy dograć w ASO, zdaje się za tysiaka. A pewnie i jakieś warsztaty/piraty są, co to robią taniej ;)

Ja tak dogrywałem w ASO Apple Carplay to mojego pierwszego Golfa.

Napisano
7 godzin temu, bochumil napisał(a):

A ten silnik 1.0 TSI nie pracuje jak diesel? ;]

Zupełnie nie.

Dźwięk nawet miły. Przy gazowaniu słychac 3 cylindry. Jak ktoś miał Matiza to wie o co chodzi.

Przy zwykłej jeździe, bym powiedział że dźwięk milszy dla ucha niż 4 cylindry które mam w obecnym Golfie.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

W VW możesz te rzeczy dograć w ASO, zdaje się za tysiaka. A pewnie i jakieś warsztaty/piraty są, co to robią taniej ;)

Ja tak dogrywałem w ASO Apple Carplay to mojego pierwszego Golfa.

Akurat do tego radia się nie da. Musi mieć przycisk app i nieaktywne menu AA/CP. Sprzętowo tego nie obsługuje 

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Uno 1,0 też jechał 160km/h.

Mam na myśli ciągłą prędkość przelotową z obrotami nie wiele ponad 3krpm, bez utraty słuchu i nadal niskim zużyciu paliwa. Rapid najwięcej poleciał 204 licznikowe po płaskim bez wiatru

Napisano
13 godzin temu, WaWeR napisał(a):

130 bo tyle KM mają na chiński rynek. 

Napisano

Mamy takiego w wersji 110 KM, jedzie wystarczająco dobrze, da się wyprzedzić, jedynie pierwszy bieg jest długi tzn. jak szybko wrzucisz na 2 to troche muli więć, żeby sprawnie przyspieszać musisz do takich 2500 tys obrotów potrzymać.

Przebieg 65 tys. nic się nie dzieje.

Względem poprzednika czyli Audi A3 z 2005 r. gorzej wyciszony.

Można złapać z bardzo dobrym wyposażeniem, my mamy full LED, tempoman ale nie aktywny, fotele comfort z masażem, AppleCar itp. 

Polecam bo ciężko teraz znaleść tak trwały i bezobsługowy silnik.

Napisano
11 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Akurat do tego radia się nie da. Musi mieć przycisk app i nieaktywne menu AA/CP. Sprzętowo tego nie obsługuje 

Ekran to nie wszystko. Liczy się jednostka w schowku. Ja mam przedlifta z ekranem bez przycisku app i jest dograny AA. Po lifcie niemal każdy miał możliwość doposażenia w AA, choć czasem wychodziły wersje na jednostce MIB1 i wtedy tylko wymiana jednostki za ok 1200 zł wchodzi w grę. Ludzi zajmujących się doposażeniem VAG jest na każdym kroku, oferują soft, oraz całe pakiety ze sprzętem.

Napisano
23 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Mocniejsza wersje ma skrzynie 6 biegową lub DSG 7; większe hamulce przednie i tarcze z tyłu.