Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdzewiejące toyoty

Featured Replies

Napisano

Pojechałem wystraszony na przegląd techniczny corolli 5cio letniej. Z opowieści to miała być przegnita na wylot, pytam diagnostę jak to wygląda a ten mówi, że prawie jak nowa. Oczywiście nie uwierzyłem i wlazłem do kanału, żeby sprawdzić i faktycznie na paru spawach i śrubach jakiś nalot rdzawy, reszta jak nowa. Miałem oddać na złom ale chyba jeszcze z rok pojeżdżę. Generalnie diagnosta powiedział, że słabo to po 10 latach się robi, no i bardziej pordzewiałe z Warszawy niż te ze wsi, bo mocniej solą. Mam spokój, a miałem kupić 10 litrowe wiadro farby na rdzę i pędzel i malować ;] 

Napisano
18 minut temu, MarcG napisał(a):

Pojechałem wystraszony na przegląd techniczny corolli 5cio letniej. Z opowieści to miała być przegnita na wylot, pytam diagnostę jak to wygląda a ten mówi, że prawie jak nowa. Oczywiście nie uwierzyłem i wlazłem do kanału, żeby sprawdzić i faktycznie na paru spawach i śrubach jakiś nalot rdzawy, reszta jak nowa. Miałem oddać na złom ale chyba jeszcze z rok pojeżdżę. Generalnie diagnosta powiedział, że słabo to po 10 latach się robi, no i bardziej pordzewiałe z Warszawy niż te ze wsi, bo mocniej solą. Mam spokój, a miałem kupić 10 litrowe wiadro farby na rdzę i pędzel i malować ;] 

Ten rdzawy nalot doskonale sie za to nadaje, do siania paniki na YT i nakrecania klientow na konserwacje ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Ten rdzawy nalot doskonale sie za to nadaje, do siania paniki na YT i nakrecania klientow na konserwacje ;]

No już miałem pojechać na jakąś konserwację za 10kpl z rozkręcaniem całego zawieszenia i wydechu ;]

Napisano

Oglądałem ostatnio 10-12 latki i nie myślałem, że jest aż tak źle.

Napisano
52 minuty temu, Adalbert napisał(a):

Oglądałem ostatnio 10-12 latki i nie myślałem, że jest aż tak źle.

Doły drzwi zgnite? Dziury w progach? Błotniki przeżarte na wylot? Czy zwyczajnie, kielichy i podłużnice już jak papier?

Skoro tyle ich oglądałeś to wstaw fotki niech inni też zobaczą. Tylko nie mów że żadnego zdjęcia nie zrobiłeś😏

Napisano
9 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Doły drzwi zgnite? Dziury w progach? Błotniki przeżarte na wylot? Czy zwyczajnie, kielichy i podłużnice już jak papier?

Skoro tyle ich oglądałeś to wstaw fotki niech inni też zobaczą. Tylko nie mów że żadnego zdjęcia nie zrobiłeś😏

Co widział to jego.

Nie mów, że jako oglądacz każdego strucla byś fotografował.

Napisano
14 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Co widział to jego.

Nie mów, że jako oglądacz każdego strucla byś fotografował.

Ja w ogóle nie oglądam cudzych aut. Po co to robić?

Napisano
42 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Ja w ogóle nie oglądam cudzych aut. Po co to robić?

Ja Ciebie rozumiem, choć np tego X-traila oglądałeś jak nie był Twój, czyli czyjś jednak był w tym momencie.

Zapewne nie właziłeś pod spód, ale jednak oglądałeś.

Po co to robiłeś?

Ja nie wiem. ;l

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja Ciebie rozumiem, choć np tego X-traila oglądałeś jak nie był Twój, czyli czyjś jednak był w tym momencie.

Szczerze? Pierwszy raz widziałem na żywo dopiero w salonie. To w ogóle nie jezdzi po naszych drogach😱. Od momentu kiedy się zainteresowałem tym modelem widziałem może z 5 sztuk. A wzrok mam  teraz bardzo wyczulony😂

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Zapewne nie właziłeś pod spód, ale jednak oglądałeś.

Po co to robiłeś?

Ja nie wiem. ;l

Bo tego właśnie nie robiłem🤣

Napisano

Obserwacje i filmy dotyczące fatalnej jakości zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia w Toyotach, dotyczyły chyba wyłącznie Yarisów i Yarisów Cross (brak wosku w progach, niedomalowania podkładem na podwoziu, rdzawy nalot w niewidocznych miejscach nawet w fabrycznie nowych egzemplarzach).
Natomiast nie widziałem takich sygnałów dotyczących np. Corolli - widocznie co fabryka, to inny obyczaj produkcyjny.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 25.08.2024 o 13:48, MarcG napisał(a):

no i bardziej pordzewiałe z Warszawy niż te ze wsi, bo mocniej solą. Mam spokój, a miałem kupić 10 litrowe wiadro farby na rdzę i pędzel i malować ;] 

W dużych miastach to pojeżdża po soli, po czym parkują w podziemnych garażach.

Na wsi to zwykle auto pod carportem stoi, albo sie przynajmniej trochę soli śniegiem wypłucze zanim stanie na noc... 

Napisano

Jestem świeżo po zrobieniu konserwacji w mojej nowej C-HR i mogę napisać, że Toyota trochę się podciągnęła. Jest więcej mas na podwoziu, większość łączeń blach jest uszczelniona mastyką. Pewnie warstwa farby dalej 20 mikronów, ale np. progi na zewnątrz mają tzw."baranka" polakierowanego w kolor.

Z minusów-w podstawowej wersji nie ma tylnych nadkoli plastikowych. Z plusów-całe tylne nadkola wygłuszone masą dość grubo. ;]

Poszło sporo wosków, profile zalane "na bogato" trochę śrub wymienionych na nierdzewne.

Może też wytrzyma 5 lat :oki:

Napisano
3 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Jestem świeżo po zrobieniu konserwacji w mojej nowej C-HR i mogę napisać, że Toyota trochę się podciągnęła. Jest więcej mas na podwoziu, większość łączeń blach jest uszczelniona mastyką. Pewnie warstwa farby dalej 20 mikronów, ale np. progi na zewnątrz mają tzw."baranka" polakierowanego w kolor.

Z minusów-w podstawowej wersji nie ma tylnych nadkoli plastikowych. Z plusów-całe tylne nadkola wygłuszone masą dość grubo. ;]

Poszło sporo wosków, profile zalane "na bogato" trochę śrub wymienionych na nierdzewne.

Może też wytrzyma 5 lat :oki:

Sam robiłeś czy zlecałeś? Jaki $$$?

Napisano
11 godzin temu, pakuu1 napisał(a):

Sam robiłem. Właściwie wszystko robię sam. 😀

Napisano
19 godzin temu, pakuu1 napisał(a):

3k za aurisa 2 lata temu, w tym roku znajomi nowe corolle cross dawali to juz 5k + 2k za wygłuszenie

Napisano

Kontynuując wątek aktualnej C-HR dzisiaj rozebrałem drzwi i bardzo się zdziwiłem, bo w środku zobaczyłem.....fabryczny wosk :O

Co prawda nie jest go zbyt bogato nalane, ale to pierwsza Toyota, w której stwierdzam cokolwiek zabezpieczającego przed korozją w drzwiach.

Napisano
16 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Kontynuując wątek aktualnej C-HR dzisiaj rozebrałem drzwi i bardzo się zdziwiłem, bo w środku zobaczyłem.....fabryczny wosk :O

Co prawda nie jest go zbyt bogato nalane, ale to pierwsza Toyota, w której stwierdzam cokolwiek zabezpieczającego przed korozją w drzwiach.

Jak macie ochote to moge sie postarac o zdjecia rozebranej corolli cross ;)

Napisano
6 minut temu, mPh napisał(a):

Jak macie ochote to moge sie postarac o zdjecia rozebranej corolli cross ;)

Dawaj :)

Napisano
W dniu 26.08.2024 o 22:14, donpedro napisał(a):

Obserwacje i filmy dotyczące fatalnej jakości zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia w Toyotach, dotyczyły chyba wyłącznie Yarisów i Yarisów Cross (brak wosku w progach, niedomalowania podkładem na podwoziu, rdzawy nalot w niewidocznych miejscach nawet w fabrycznie nowych egzemplarzach).
Natomiast nie widziałem takich sygnałów dotyczących np. Corolli - widocznie co fabryka, to inny obyczaj produkcyjny.

Na to wygląda:

Napisano
9 minut temu, iwik napisał(a):

Na to wygląda:

Nie widać góry nie widać całego samochodu. Równie dobrze mógł leżeć w jeziorze pół roku. Tak się robi reklamy. 

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Dawaj :)

Tak wyglada Corolla Cross prosto z salonu.

IMG-20240930-WA0002.jpg

IMG-20240930-WA0005.jpg

IMG-20240930-WA0006.jpg

IMG-20240917-WA0008.jpg

IMG-20240930-WA0008.jpg

Napisano

Przepraszam, ale się nie znam. Zabezpieczenia antykorozyjnego tam nie ma wcale czy po prostu go nie widać? 

Napisano
6 minut temu, ochkarol napisał(a):

Przepraszam, ale się nie znam. Zabezpieczenia antykorozyjnego tam nie ma wcale czy po prostu go nie widać? 

Akurat jak na Toyotę to tu jest dobrze zabezpieczona. Sporo mastyki widać.

Napisano
3 godziny temu, mPh napisał(a):

Tak wyglada Corolla Cross prosto z salonu

Na dole drzwi w środku był jakiś wosk, czy suchutko jak w yarisie cross? :hehe:

Napisano
W dniu 25.08.2024 o 13:48, MarcG napisał(a):

Trzyletnia corolla...

Screenshot_20240301_101252_Gallery.jpg.7aae8d704b8cac96274d040950fd44ad.jpgScreenshot_20240301_101328_Gallery.jpg.8cafdc1b6330b708db410639ab5d4f91.jpgIMG_0008.jpeg.1b20b9bb04dde7ccade176b0eb54ca77.jpegIMG_0009.jpeg.9845b48d55f88784b67b3b948f16f06b.jpeg

Napisano
W dniu 26.08.2024 o 22:14, donpedro napisał(a):

No nie. Corolla też nie lepsza. I o ocynku na niej chyba zapomnieli.

Napisano
19 godzin temu, mPh napisał(a):

Tak wyglada Corolla Cross prosto z salonu.

IMG-20240930-WA0006.jpg

To coś białego służy do wygłuszenia drzwi? To teraz nie dziwi mnie fakt, że Toyoty na ekpresówkach i autostradach jeżdżą z prędkością iTIR-ów. Wygłuszenie a raczej jego brak rodem z Golfa 1.

Napisano

To coś białego służy do wygłuszenia drzwi? To teraz nie dziwi mnie fakt, że Toyoty na ekpresówkach i autostradach jeżdżą z prędkością iTIR-ów. Wygłuszenie a raczej jego brak rodem z Golfa 1.

Znam toyoty które sa bardzo dobrze wygłuszone i (chyba) dobrze zabezpieczone antykorozyjnie a mimo to jezdza dzą za tirami [emoji12]

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
49 minut temu, daryka napisał(a):

Folia czyli jak w większości aut👍

Napisano
2 godziny temu, daryka napisał(a):

Corolla E21 (2019-2023) i C-HR (do 2023r.) są wręcz koszmarnie głośne z powodu braku jakiegokolwiek wygłuszenia w wersjach z hybrydą.

Napisano
15 godzin temu, awruK napisał(a):

No nie. Corolla też nie lepsza. I o ocynku na niej chyba zapomnieli.

Corolla to też jedna z wielu możliwych fabryk, zresztą też nie wiem czy nie więcej niż jedna.

Z tego co wiem produkcja tego co u nas jest sprzedawane wygląda tak:

Corolla - UK (ale nie wiem czy sedany nie są przypadkiem z Turcji)

CHR - Turcja

Corolla Cross, RAV4 - Japonia

Yaris, Yaris Cross - Francja

Każda fabryka ma swoje normy produkcyjne, dostawców stali, co więcej proces produkcji zmienia się też w czasie. Więc wyciąganie wniosków z jednego modelu na drugi i to z innego rocznika może nie być miarodajne.

I absolutnie nie bronię Toyoty bo taki koncern powinien utrzymywać jednakową jakość w każdej możliwej fabryce, ale teoria teorią a życie życiem ;]

Napisano
3 godziny temu, PawelW napisał(a):

Z tego co wiem produkcja tego co u nas jest sprzedawane wygląda tak:

Corolla - UK (ale nie wiem czy sedany nie są przypadkiem z Turcji)

CHR - Turcja

Corolla Cross, RAV4 - Japonia

Yaris, Yaris Cross - Francja

Corolla sedan - Turcja

Corolla hatchback i Kombi - UK

Yaris - Francja i Czechy

Aygo X  - Czechy

Napisano
8 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Corolla sedan - Turcja

Corolla hatchback i Kombi - UK

Yaris - Francja i Czechy

Aygo X  - Czechy

Chr też Turcja

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Chr też Turcja

Tak, ja tylko uzupełniałem poprzednią wypowiedź.

Napisano
8 godzin temu, daryka napisał(a):

wygluszenia nie ma nigdzie, ani w drzwiach, ani nadkolach, ani pod blotnikami xD to biale to zaslepka drzwi zeby woda na boczek sie nie wylewala

Edytowane przez mPh

Napisano

W Crossie ze zdjec nalot korozji mialy 2 sruby w podwoziu. W trakcie konserwacji kolega wymienil na nowe.