Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Das Auto zamyka fabryki w EU - czyli Czajniki atakuja (I wykanczaja)

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja byłem i byłbym klientem Opla, ale nie z 1.2 PureTech.

Rok temu myślałem nad Mokką, ale z racji silników tylko elektryk wchodziłby w grę.

Ceny chyba też trochę odleciały w stosunku do zwyczajowej konkurencji?

ile taki opel EV kosztuje ?

u mnie pod szkola jest jeden!

Napisano
39 minut temu, PawelWaw napisał(a):

ile taki opel EV kosztuje ?

u mnie pod szkola jest jeden!

Mokka Electric

Od 1 099 zł netto/mies.

;]

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Mokka Electric

Od 1 099 zł netto/mies.

;]

nawet @deszczowyRoman moze sobie pozwolic :)

Napisano
15 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Mówisz, że producent dokładał do aut by mieć sprzedaż?

Mi się to nie spina.

Tłukł coś co już mu się zwróciło, zaplecze produkcyjne zamortyzowało i mógł obniżyć cenę, ale raczej nadal liczył się głównie zysk.

Może źle to ująłem. Głównie chodziło o to że był popyt na auta niezbyt skomplikowane i nowe (tour classic to przecież konstrukcyjnie golf 4) a nie było jeszcze zielonego buta nad motoryzacją więc klepali bo to schodziło. W sumie 2010 roku  z salonu skody można było wyjechać trzeba różnymi modelami .

20240921_124951.jpg

Napisano
6 godzin temu, wojteq85 napisał(a):

Może źle to ująłem. Głównie chodziło o to że był popyt na auta niezbyt skomplikowane i nowe (tour classic to przecież konstrukcyjnie golf 4) a nie było jeszcze zielonego buta nad motoryzacją więc klepali bo to schodziło. W sumie 2010 roku  z salonu skody można było wyjechać trzeba różnymi modelami 

GM też miał dwa modele i jeszcze DU/Chevrolet 

Iudzie kupowali zarówno te starsze modele Octavii jak i np Lacetti 

IMO ci sami ludzie pójdą dziś po chińczyka 

Normy można ominąć wsadzając nowszy silnik, tak jak to robi Dacia 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
Godzinę temu, Koonrad napisał(a):

GM też miał dwa modele i jeszcze DU/Chevrolet 

Normy można ominąć wsadzając nowszy silnik, tak jak to robi Dacia 

W sumie to najnowsza elantra mimo 1.6 MPI bez gpfów ma euro 6d? Można można :)

Napisano
24 minuty temu, wojteq85 napisał(a):

W sumie to najnowsza elantra mimo 1.6 MPI bez gpfów ma euro 6d? Można można :)

Można, tylko po co? Nikt tego i tak nie kupuje. 

W silniku turbo z wtryskiem pośrednim już tak się nie uda... 

Napisano
3 godziny temu, Koonrad napisał(a):

jeszcze DU/Chevrolet 

Kupiłem lacetti w salonie w 2008, potem używaną 4 letnią epice z 2006. Oba warte dziś czapkę śliwek, ale jeżdżą do tej pory.

Do dzisiejszych 'nowoczesnych' wytworów stellantisa musiałbym już 3x włożyć nowy silnik. Także jak będę miał do wyboru chińczyka albo cokolwiek europejskiego z napędem przypominającym puretecha to sam kupię chińczyka. 

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Nikt tego i tak nie kupuje. 

kupuja,

sporo elantr jezdzi. w 2023 sprzedawali za 82 tys zł.

Napisano
7 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

kupuja,

sporo elantr jezdzi. w 2023 sprzedawali za 82 tys zł.

Kochasiu przypomnij ile w tym czasie sprzedali golfa czy corolli? Pewnie 60%asia i 30% USA na rentale.

Napisano
10 godzin temu, wujek napisał(a):

Kochasiu przypomnij ile w tym czasie sprzedali golfa czy corolli? Pewnie 60%asia i 30% USA na rentale.

Polska 2023 ilość sprzedanych aut

Toyota Corolla - 26 858 sztuk

Škoda Octavia - 15 800 sztuk

Toyota Yaris - 13 456 sztuk

Toyota Yaris Cross - 13 405 sztuk

KIA Sportage - 12 453 sztuki

Hyundai Tucson - 10 699 sztuk

Toyota C-HR - 10 629 sztuk

Dacia Duster - 9 100 sztuk

Toyota RAV4 - 8 366 sztuk

Volkswagen  T-Roc - 7 502 sztuki

Golf niestety ale nie jest już tak popularny jak kiedyś. Zamiast tego biorą octavie. Znajomy wymienił swoją czwórkę tedei na ósemkę tedei jakoś mimo 2 lat eksploatacji nie widzę by był jakoś bardziej zadowolony. Wzrusza ramionami i mówi że na czwórkę to mógł mieć.totalnie wywalone a tutaj to trzeba jednak zwracać uwagę na bardzo dużo szczegółów.

Napisano
6 minut temu, wojteq85 napisał(a):

Golf niestety ale nie jest już tak popularny jak kiedyś. Zamiast tego biorą octavie. Znajomy wymienił swoją czwórkę tedei na ósemkę tedei jakoś mimo 2 lat eksploatacji nie widzę by był jakoś bardziej zadowolony. Wzrusza ramionami i mówi że na czwórkę to mógł mieć.totalnie wywalone a tutaj to trzeba jednak zwracać uwagę na bardzo dużo szczegółów.

Sprzedaż Golfa kanibalizuje T-roc. 

Poza tym Polska to niezbyt miarodajny rynek, ponad 70% sprzedaży robią floty... 

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Sprzedaż Golfa kanibalizuje T-roc. 

Co było do przewidzenia, bo przecież podniesione auta wciąż na topie. Mnie się bardziej podoba Taigo. W kolorze zielonym wygląda obłędnie

Napisano
W dniu 20.09.2024 o 19:23, ZUBERTO napisał(a):

Jako classic to zawsze grosze kosztowało, podobnie jak Octavia tour swego czasu. W obu po parę lat zazębiała się produkcja kolejnych modeli.

Nie wiem czy to pogoń za normami to skończyła czy przestało być opłacalne.

Ale nawet bez tego Opel był bardzo dobrze wyceniony.

W 2017 kupiłem schodzącą Insignię A w cenie Fiata Tipo (oba kombi z 1,4T).

No. Kiedyś Opel to były przyzwoite auta w przyzwoitych cenach. Tylko tyle i aż tyle. Moja Astra jest chyba ostatnim takim Oplem. Do tego serwis nawet w ASO też był przyzwoicie wyceniony. Pamiętam że jeszcze koło 2019 roku na wymianę oleju w ASO były promocyjne stawki 299 zł. A do mojego wchodzi 5,5 litra. Nawet jakbym kupił olej i filtr w internecie i pojechał do byle garażowego mechanika to by wyszło drożej. I tak mogli przyciągać klientów. Potem cena wzrosła do 399. Nadal przyzwoicie. A jak Opla przejął na dobre PSA to ceny zrobiły się jak wszędzie indziej.

Edytowane przez maro_t

Napisano
23 minuty temu, maro_t napisał(a):

No. Kiedyś Opel to były przyzwoite auta w przyzwoitych cenach. Tylko tyle i aż tyle.

Pomyślmy czemu mieli kłopoty finansowe i się sprzedali ???

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Robili solidnie, a sprzedawali tanio. Jak Toyota oszczedza na wygłuszeniu i zabezpieczeniu antykorozyjnym. a mimo to sprzedaje drogo to wychodzi na swoje.

Napisano
4 godziny temu, wojteq85 napisał(a):

Oj Elantry nie ma. Pewnie sprzedali 99 sztuk przez cały rok. To samo w innych krajach :phi: a Roman nadal nie kupił. 

Napisano
W dniu 3.09.2024 o 11:16, wladmar napisał(a):

Marna jakość + wysokie ceny, czego się spodziewali? Od 2010 roku omijam VAG i jak widać nie tylko ja. Na dodatek mnóstwo kasy utopili w przejście na elektromobilność, a za błędne decyzje managementu zapłacą, oczywiście, zwykli robotnicy. 

EV nie są problemem. Problemem jest zarządzanie w stylu MBA i robienie dochodowości przez niekończące się cięcie kosztów. 

Dodatkowo, VW wciąż myśli w kategoriach VAG i dostawcy. Ten dostawca zrobi fotele, a ten dostawca reflektory. Odzwierciedla to też architektura MEB... W rezultacie VW jest w stanie produkować co najwyżej "connected cars". Over-the-air updates są makabrycznie trudne, bo w aucie tydzień po tygodniu może być sporo połowa innych kontrolerów, każdy wymagający innego software. VW nie może zatem łatwo naprawiać usterek/bugów... Zapytajcie jakiegokolwiek posiadacza auta na MEB, czy software to jest coś, z czego jest zadowolony 😄  

I ten nowy problem z klamkami to dokładnie to. Mają kogoś, która robi kompletne klamki: kompletne, tzn. ze sterownikiem i działające po CAN. Taka klamka potem komunikuje się przez CAN z resztą samochodu. 

A na elektromobilność patrzycie z perspektywy polskiego użytkownika, gdzie to wciąż nie ma sensu. Polska jest w głębokiej defensywie jeśli chodzi o infrastrukturę. Nawet w Bułgarii i Rumuni jest już lepiej.

image.png.2130832183c4d2e8a372f54bb4b02411.png

Jeśli chodzi o nowe auto, to w Chinach  już ponad połowa sprzedanych samochodów to EV. Oni nie są daleko, żeby już 2030 zakazać ICE. Największe opory są tak naprawdę w USA - oni też mają infrastrukturę na poziomie średniowiecza. 

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 22.09.2024 o 17:44, PawelWaw napisał(a):

To była jakaś kreatywna księgowość - bo w pierwszym roku jak przejął ich PSA byli na +...

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

To była jakaś kreatywna księgowość - bo w pierwszym roku jak przejął ich PSA byli na +...

Już szukają nowego prezesa dla stelantisa. Niestety chłop się nie nadaje. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Już szukają nowego prezesa dla stelantisa. Niestety chłop się nie nadaje. 

Merger z Fiatem to dla mnie zawsze była wielka tajemnica: po co?!

Ale nie mi krytykować, nie ja odejdę z odprawą na 8 cyfr... 😄 Albo i 9, czort wie...

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Merger z Fiatem to dla mnie zawsze była wielka tajemnica: po co?!

Ale nie mi krytykować, nie ja odejdę z odprawą na 8 cyfr... 😄 Albo i 9, czort wie...

Połączenie legendarnej włoskiej i francuskiej niezawodności 😄 co może pójść nie tak 😄 

Napisano
W dniu 24.09.2024 o 14:58, Filipfm napisał(a):

Połączenie legendarnej włoskiej i francuskiej niezawodności 😄 co może pójść nie tak 😄 

Idea dobra bo mogli klepać male auta…. Ale przestały się sprzedawać i mają problem.