Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stan świec zapłonowych

Featured Replies

Napisano

Obecny przebieg na świecach to 80kkm (zrobione w 2 lata), zalecana wymiana 80 lub 120kkm w zależności od warunków eksploatacji.

Izolatory środkowej elektrody są z jednej strony czerwono-brązowe, z drugiej jaśniejsze. Normalne to jest ?

Pierwsze zdjęcie porównawcze - pokazuje jedną ze świec przy przebiegu ~30kkm

Wymienić czy jeździć dalej ? Koszt świec ori 650zł, zamienników 200zł

Bez tytułu.jpg

20240827_212555.jpg

20240827_212405.jpg

20240827_211757.jpg

Napisano

Strasznie duża szczelina między elektrodami, tak ma być?

Napisano

Jak nie ma zadnych negatywnych objawow to jezdzic dalej...

W Mazdzie tez interwal jest na 120kkm, ja wymienilem po 7 latach i 110kkm i jezdzi dokladnie tak samo.

Koszt podobny, za zamiennik NGK placilem 300 PLN.

Oryginal w ASO 650PLN chcieli.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Cinek napisał(a):

Strasznie duża szczelina między elektrodami, tak ma być?

słuszna uwaga

ma być 1,1mm, a szczelinomierz 1,2 wszedł - więc rzeczywiście jest

trochę jest też złudzenia optycznego, bo na elektrodzie masowej jest taki wystający "cycek" o grubości porównywalnej do elektrody środkowej o wysokości na oko 0,3mm i przyglądając się szczegółowo chyba trochę się wypalił

Napisano
17 minut temu, jqr napisał(a):

trochę jest też złudzenia optycznego, bo na elektrodzie masowej jest taki wystający "cycek" o grubości porównywalnej do elektrody środkowej o wysokości na oko 0,3mm i przyglądając się szczegółowo chyba trochę się wypalił

I to jest powód dla którego powinno się je wymienić. To świecą typu Iryda-Iryda - jest wytrzymała ale nie wieczna. Co do zamiennika, to zobacz jaką jest jego technologia bo może się okazać że będziesz musiał wymienić po 30kkm i wyjdzie Ci na to samo co założenie znowu irydowych.

Napisano
  • Autor
31 minut temu, Piotrus napisał(a):

To świecą typu Iryda-Iryda - jest wytrzymała ale nie wieczna. Co do zamiennika, to zobacz jaką jest jego technologia bo może się okazać że będziesz musiał wymienić po 30kkm i wyjdzie Ci na to samo co założenie znowu irydowych.

oryginał to SILZKR7K11S

zamiennik to SILZKR7B11 opisywany przez producenta Fine iridium tipped centre electrode and platinum tipped ground electrode

są jeszcze tańsze zamienniki np. Champion RER8ZWYCB4  / CCH9407 75zł/komplet, ale one są chyba irydowe z jednej strony

Napisano

Jeśli zamienniki 200 zł to nie chciałoby mi się wykręcać starych, żeby nie wymienić ich od razu na nowe.

Napisano

Szczelinę ustawić na nominał i 40 kkm pośmigają:old:

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, volf6 napisał(a):

Szczelinę ustawić na nominał i 40 kkm pośmigają:old:

Tak zrobiłem, dzięki wszystkim za sugestie

Napisano

Młodemu auto nie chcieło odpalić. No to wyciągamy świece. 

- Co prawda to tylko zwykłe 1,2 oplowski Twinport-

Okazało się, że przerwa wynosi jakieś 1,2 mm i przebieg (przyznał sie) ok 40kkm -podobno ma być 30kkm , izolacja brązowa. 

Chyba jednak u autora wymienić, bo może rzucić palenie.

Napisano

A to jakiś dedykowany typ świec  ze na "elektrodzie" masz szpic - tak pytam bo pierwszy raz takie widzę.

Napisano
53 minuty temu, Przemaz napisał(a):

A to jakiś dedykowany typ świec  ze na "elektrodzie" masz szpic - tak pytam bo pierwszy raz takie widzę.

Irydowe czy platynowe tak mają. Materiał o wiele bardziej wytrzymały od standardowego ale również sporo droższy więc stosowany tylko niejako na ''końcówki robocze''.

Napisano
14 godzin temu, Przemaz napisał(a):

Zużyta elektroda tym się charakteryzuje 

Jak dla mnie świece do wymiany 

Ale ja się nie znam

Napisano
3 godziny temu, 4thelement napisał(a):

Ale ja się nie znam

Pełna zgoda.

https://www.denso-am.eu/pl/news/nowość-na-rynku-świece-zapłonowe-denso-iridium-tt

A tutaj trochę fotek jak wygląda świeca że "szpicem" jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości :

https://moja-toyota.top/2020/08/

Napisano
4 godziny temu, 4thelement napisał(a):

Zużyta elektroda tym się charakteryzuje 

Jak dla mnie świece do wymiany 

Ale ja się nie znam

No nie znasz się, to prawda ;] To świece irydowe, tak wyglądają jak są nowe:

image.png.73b207189e70709d1a5d26a98688370d.png

Napisano
W dniu 26.09.2024 o 08:15, jqr napisał(a):

Obecny przebieg na świecach to 80kkm (zrobione w 2 lata), zalecana wymiana 80 lub 120kkm w zależności od warunków eksploatacji

W grupie Alfa/Fiat/Lancia i pojazdach z silnikiem 1.4Tjet producent przewidział wymianę świec irydowych co 30 tys km. Spora różnica w porównaniu z 80-120kkm. 

Napisano
W dniu 27.09.2024 o 08:40, jqr napisał(a):

Tak zrobiłem, dzięki wszystkim za sugestie

Żebyś za chwilę nie żałował.

Mi w corsie kiedyś odpadły elektrody masowe (dwuelektrodowa).

Nie muszę chyba mówić co było dalej z silnikiem 🤔

Napisano

Jeśli już dobrałbym się do świec po takim przebiegu to bym je po prostu wymienił. Szczególnie, że pewnie te zamienniki za 200 zł to te same NGK co w ASO tylko bez logo Hyundaia. Szkoda podwójnej roboty 

Napisano
W dniu 28.09.2024 o 20:29, bochumil napisał(a):

W grupie Alfa/Fiat/Lancia i pojazdach z silnikiem 1.4Tjet producent przewidział wymianę świec irydowych co 30 tys km. Spora różnica w porównaniu z 80-120kkm. 

To się zgadza z tym co miałem na szkoleniu z NGK. Te silniki po prostu masakrują świece i by zapobiec uszkodzeniom innych elementów trzeba je wymieniać we wskazanym interwale.

Napisano
W dniu 3.10.2024 o 18:35, pawel_78 napisał(a):

To się zgadza z tym co miałem na szkoleniu z NGK. Te silniki po prostu masakrują świece i by zapobiec uszkodzeniom innych elementów trzeba je wymieniać we wskazanym interwale.

W tym cały psikus, że nie masakrują.

Fiat na Europę każe wymieniać co 30 tyś km, w USA 500 Abarth czy inne Darty z tym samym T-Jetem już mają jeździć w przeliczeniu z mil jakoś 50 tysięcy kilometrów,  a sam producent mówi o żywotności Laser Iridium w przedziale 80-100 tysięcy mil.

Sam zrobiłem ponad 50 kkm na LPG, zero wypadania zapłonów ani innych incydentów, przerwa zmierzona taka sama jak w nowych świecach, elektrody nie zużyte, wymieniłem w zasadzie prewencyjnie bo już były kupione.

O co chodzi z tak wczesną wymianą nie mam bladego pojęcia, może coś merytorycznego Ci powiedział ten szkoleniowiec co mi rozjaśni sytuację, daj znać :)

Napisano

Dobra, to teraz pytanie. Jak najlepiej się dobrać do zapieczonych świec?

Próbowałem na ciepło, ani drgną, próbowałem na zimno, nic, psikane było.

Mam klucz który napewno wytrzyma ale boję się że zacznie wychodzić z gwintem z głowicy. Jeszcze nigdy się nie spotkałem z tak zapieczonymi świecami.

Powiem uczciwie raczej nigdy niebyły ruszane a przynajmniej nie od przebiegu 115kkm

smiece2.jpg

swiece.jpg

Napisano
6 minut temu, bengamin napisał(a):

Dobra, to teraz pytanie. Jak najlepiej się dobrać do zapieczonych świec?

Też się nie spotkałem i to nawet w dużych przebiegach na irydowych. Może ktoś poprzeciągał gwinty bo dokręcał na oko?

Napisano
7 minut temu, Smigiel napisał(a):

Też się nie spotkałem i to nawet w dużych przebiegach na irydowych. Może ktoś poprzeciągał gwinty bo dokręcał na oko?

Przez ostatnie 4 lata i 60kkm nie były ruszane.

Auto było kupione w zapuszczonym stanie od pierwszego właściciela i śmiało mogę zakładać że nigdy nie były ruszane.

Do tej pory nie było problemów więc nie ruszałem (a robiłem już ze 2 podejścia do tych świec ale za każdym razem nawet nie drgnęły. Jak poprosiłem o wymianę przy jakiejś wymianie oleju to powiedzieli że odpuścili, bali się, nie wezmą odpowiedzialności. Mogą spróbować ale jak głowica będzie do robienia to na mój koszt.

Ostatnio zaczął nierówno pracować, zdaje mi się że jest słabszy niż jak go kupowaliśmy i jakby czasami czuć że coś przerywa.

Napisano
42 minuty temu, bengamin napisał(a):

Przez ostatnie 4 lata i 60kkm nie były ruszane.

Auto było kupione w zapuszczonym stanie od pierwszego właściciela i śmiało mogę zakładać że nigdy nie były ruszane.

Do tej pory nie było problemów więc nie ruszałem (a robiłem już ze 2 podejścia do tych świec ale za każdym razem nawet nie drgnęły. Jak poprosiłem o wymianę przy jakiejś wymianie oleju to powiedzieli że odpuścili, bali się, nie wezmą odpowiedzialności. Mogą spróbować ale jak głowica będzie do robienia to na mój koszt.

Ostatnio zaczął nierówno pracować, zdaje mi się że jest słabszy niż jak go kupowaliśmy i jakby czasami czuć że coś przerywa.

Probowales tam cos zalac do gniazd i zostawic zeby odpuscilo troche?

Moze jakies WD-40 albo nafte?

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

https://forum.autokacik.pl/topic/525813-z14xep-meriva-a-nie-mogę-wykręcić-jednej-świecy-zapłonowej/#comment-8892793

Napisano
4 godziny temu, goofer007 napisał(a):

W tym cały psikus, że nie masakrują.

Fiat na Europę każe wymieniać co 30 tyś km, w USA 500 Abarth czy inne Darty z tym samym T-Jetem już mają jeździć w przeliczeniu z mil jakoś 50 tysięcy kilometrów,  a sam producent mówi o żywotności Laser Iridium w przedziale 80-100 tysięcy mil.

Sam zrobiłem ponad 50 kkm na LPG, zero wypadania zapłonów ani innych incydentów, przerwa zmierzona taka sama jak w nowych świecach, elektrody nie zużyte, wymieniłem w zasadzie prewencyjnie bo już były kupione.

O co chodzi z tak wczesną wymianą nie mam bladego pojęcia, może coś merytorycznego Ci powiedział ten szkoleniowiec co mi rozjaśni sytuację, daj znać :)

To jest trochę jak lanie płynu hamulcowego dot4 do uno (wymagany DOT3) - w 49 na 50 będzie ok a w jednym na pięćdziesiąt rozpuści lub spowoduje napuchniecie gumy pompy hamulcowej.
Tu jest podobnie - chodzi o zminimalizowanie usterki pod tytułem "wypadanie zapłonów", która może doprowadzić do o wiele droższych napraw niż wymiana świec.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

dwukrotnie wszystkie świece zalane wd40 na noc i nie chcą ruszyć (hehe raz w zimie, raz lecie)

już nawet zacząłem się doktoryzować z rozszerzalności cieplnej metalu a te świece ani drgną

Napisano
7 minut temu, bengamin napisał(a):

dwukrotnie wszystkie świece zalane wd40 na noc i nie chcą ruszyć (hehe raz w zimie, raz lecie)

już nawet zacząłem się doktoryzować z rozszerzalności cieplnej metalu a te świece ani drgną

Spróbuj nafty, do tego możesz spróbować je zamrozić gdy silnik będzie ciepły, może wtedy łatwiej spenetruje gwint.

Wpisz w Google spray zimny szok.