Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nadmiar kWh

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy, że z PV mam rocznie nadmiar około 1500kWh. Rozliczam się na starych zasadach, więc kiedy nie generuję mogę liczyć na 80% tego. CO (podłogłówka) i CWU gazowe. Klimy brak. 

Zastanawiam się nad najbardziej rozsądną opcją zużycia tych nadmiarowych kWh...pompa ciepła do CO/CWU to dość gruba inwestycja, sama grzałka w zasobnik, to szału nie będzie (na podgrzanie wody muszę liczyć 10kWh/dobę). Na prąd do elektryka też nie wystarczy..hmm..chyba na polu bitwy pozostaje pompa ciepła do samej CWU lub klima, którą tez podgrzeję w sezonie przejściowym :hmm:

Jak Wy to widzicie?

Napisano

Daj adres na kącik EV, pomożemy 

Napisano
  • Autor

Zbyt blisko superchargera Tesli żeby Wam się chciało. 

Napisano
51 minut temu, luccass napisał(a):

ak Wy to widzicie?

WMam podobna sytuacje, rocznie ok. 1600 kWh nadwyzki. Dotychczas grzalem bojler, ale szkoda tak marnowac prad z paneli. Od kilku dni  testuję grzanie poddasza klimą kasetonową. W tym roku w końcu założyliśmy, głównie w celu wykorzystania nadwyżek. Jak na razie sprawdziło się, włączam ok 17, podbija temperature w pokojach z 20 na 22 stopnie. Ale znowu się ciepło zrobiło i wniosków póki co nie mam. Mogę ci wrzucić zużycie energii, ale niewiele to powie bez korelacji z temp zewnętrzną, choć to można sprawdzić w zewnętrznych źródłach. 

Screenshot_20241013_210854_eWeLink.jpg.8add9c4aa49aba27f688a4fcf1c24e27.jpg

Edytowane przez Pito

Napisano

ja zamiast sprzęgła do kotła gazowego wstawiłem kocioł elektryczny i grzeje normalnie CO. Koszt nie wielki, a zawsze to zapasowe źródło ogrzewania. 

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał(a):

Jak Wy to widzicie?

Dogrzewam klimą.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, zet napisał(a):

ja zamiast sprzęgła do kotła gazowego wstawiłem kocioł elektryczny i grzeje normalnie CO. Koszt nie wielki, a zawsze to zapasowe źródło ogrzewania. 

W mojej instalacji CO jedynymi elementami są kocioł, rozdzielacze i rurki, więc dołożenie dodatkowego źródła to zdecydowane skomplikowanie układu.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Dogrzewam klimą.

Chyba mam znajomego, który ogarnia klimy…zaproszę go może na wizję lokalną.

btw. Orientujecie się czy zwiększenie mocy instalacji PV powyżej mocy umownej (ale poniżej przyłączeniowej) pozwoli na rozliczanie się nadal po staremu?

Napisano
52 minuty temu, luccass napisał(a):

Chyba mam znajomego, który ogarnia klimy…zaproszę go może na wizję lokalną.

btw. Orientujecie się czy zwiększenie mocy instalacji PV powyżej mocy umownej (ale poniżej przyłączeniowej) pozwoli na rozliczanie się nadal po staremu?

Nie, zmiana parametrów instalacji = nowe zasady 

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

Możesz dać cytat tego przepisu.

Napisano
13 godzin temu, luccass napisał(a):

Powiedzmy, że z PV mam rocznie nadmiar około 1500kWh. Rozliczam się na starych zasadach, więc kiedy nie generuję mogę liczyć na 80% tego. CO (podłogłówka) i CWU gazowe. Klimy brak. 

Zastanawiam się nad najbardziej rozsądną opcją zużycia tych nadmiarowych kWh...pompa ciepła do CO/CWU to dość gruba inwestycja, sama grzałka w zasobnik, to szału nie będzie (na podgrzanie wody muszę liczyć 10kWh/dobę). Na prąd do elektryka też nie wystarczy..hmm..chyba na polu bitwy pozostaje pompa ciepła do samej CWU lub klima, którą tez podgrzeję w sezonie przejściowym :hmm:

Jak Wy to widzicie?

U mnie nadwyżki idą na EV, u rodziców na dogrzewanie się klimą. IMHO najprościej wstawić grzałkę CWU i dogrzewać wodę. Jak zużywasz 10kwh/dobę to pół roku masz ciepłą wodę za free, o tyle mniej zapłacisz za gaz.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, sherif napisał(a):

U mnie nadwyżki idą na EV, u rodziców na dogrzewanie się klimą. IMHO najprościej wstawić grzałkę CWU i dogrzewać wodę. Jak zużywasz 10kwh/dobę to pół roku masz ciepłą wodę za free, o tyle mniej zapłacisz za gaz.

Grzałka to najprościej, ale jak pomyślisz, że pompa ciepła z 1500kWh może wygenerować 5000kWh, to zaczynasz kminić ;)

Napisano
5 minut temu, luccass napisał(a):

Grzałka to najprościej, ale jak pomyślisz, że pompa ciepła z 1500kWh może wygenerować 5000kWh, to zaczynasz kminić ;)

Skoro masz tego prądu naprawdę za dużo to szkoda kminić i płacić dodatkowo kila tysiaków...

Napisano
7 minut temu, volf6 napisał(a):

Skoro masz tego prądu naprawdę za dużo to szkoda kminić i płacić dodatkowo kila tysiaków...

Możesz ma za dużo kWh i kPln i dlatego kmini nad pompą. 

Napisano
21 minut temu, luccass napisał(a):

To podziel koszt /przez oszczędności i wyjdzie po ilu latach się to zwróci. IMHO sensownie już klimę założyć, bo po dogrzewaniem przyda sie też latem.

Napisano

Najtaniej to można zagospodarować przez grzanie CWU grzałką

Ciut większym nagladem inwestycyjnym będzie klima z możliwością dogrzewania

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
36 minut temu, sherif napisał(a):

dogrzewaniem przyda sie też latem

29 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ciut większym nagladem inwestycyjnym będzie klima z możliwością dogrzewania

I chyba w tę stronę będę kombinował :ok:

Napisano

A może koparka krypto...

Napisano
18 godzin temu, luccass napisał(a):

sama grzałka w zasobnik, to szału nie będzie (na podgrzanie wody muszę liczyć 10kWh/dobę)

To przecież te 1500 kWh wciągniesz w pół roku. :ok:

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

To przecież te 1500 kWh wciągniesz w pół roku. :ok:

Mnie 1500kWh starczy na dwa tygodnie :)

Napisano
17 minut temu, format napisał(a):

Myjnie masz czy ogródek podlewasz ciepłą wodą :phi: ?

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Żyjesz w drodze.  :ok:

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 22:02, luccass napisał(a):

Z tego co się dowiadywałem w Tauronie , to zostaje po staremu.

Znaczy na infolinii takie info mi udzielili.

Napisano
19 godzin temu, Adam___ napisał(a):

Z tego co się dowiadywałem w Tauronie , to zostaje po staremu.

Znaczy na infolinii takie info mi udzielili.

Nie wierz w ani jedno słowo na infolinii taurona.

Tylko i wyłącznie forma pisemna.

Napisano

Nie wiem jak duży dom, ale pompy ciepła poleciały na pysk i przykładowo taki kaisai można kupić już za 6 tys będzie grzał dom i cwu 

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 20:18, luccass napisał(a):

chyba na polu bitwy pozostaje pompa ciepła do samej CWU lub klima, którą tez podgrzeję w sezonie przejściowym :hmm:

Klima zawsze będzie ok. i na pewno taniej niż PC ~5k PLN z montażem. 

Jak masz już podłogówkę to z fizyki wynika, że największy uzysk z 1 kWh prądu będziesz miał na CO pompą ciepła w sezonach przejściowych (nie cwu). Jeśli masz jak łatwo wpiąć się PC w instalację CO to inwestycja zamknie się pewnie w 10k.

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Klima zawsze będzie ok. i na pewno taniej niż PC ~5k PLN z montażem. 

Jak masz już podłogówkę to z fizyki wynika, że największy uzysk z 1 kWh prądu będziesz miał na CO pompą ciepła w sezonach przejściowych (nie cwu). Jeśli masz jak łatwo wpiąć się PC w instalację CO to inwestycja zamknie się pewnie w 10k.

Muszę przestudiować manuale jakiejś pompy żeby zobaczyć z czym to się je, ale obecnie układ jest mega prosty: kocioł jednofunkcyjny z wbudowanym zaworem, zasobnik CWU i podlogłówka. Kocioł gazowy mógłby chyba być po prostu wpięty równolegle z pompą do instalacji? Musiałbym tylko zerknąć jak mocne pompy obiegowe montują w pompach ciepła żeby mieć pewność, że pogoni wodę w pętlach. 

Serio taki temat da się zamknąć w 10k?

Napisano
6 godzin temu, Chalek napisał(a):

Nie wierz w ani jedno słowo na infolinii taurona.

Tylko i wyłącznie forma pisemna.

Nie drążyłem tematu bo i tak muszę jeszcze czekać 1,5 roku aż mi się skończy umowa na dotację do PV.

Napisano
10 godzin temu, luccass napisał(a):

Muszę przestudiować manuale jakiejś pompy żeby zobaczyć z czym to się je, ale obecnie układ jest mega prosty: kocioł jednofunkcyjny z wbudowanym zaworem, zasobnik CWU i podlogłówka. Kocioł gazowy mógłby chyba być po prostu wpięty równolegle z pompą do instalacji? Musiałbym tylko zerknąć jak mocne pompy obiegowe montują w pompach ciepła żeby mieć pewność, że pogoni wodę w pętlach. 

Serio taki temat da się zamknąć w 10k?

Dokładnie tak się wpina, na zaworach jednokierunkowych. Ja mam jedną pompkę od zasobnika kominka, zawór i kocioł gazowy. Do tego można jeszcze pompę dołożyć ;). Nie wiem jak mocne pompy montują, ale zapewne nie słabsze niż kotle - bo te często są słabe robione bardziej pod grzejniki niż długie podłogówki.

Napisano

Jak Wy to widzicie?

Zainstaluj zwykły kocioł elektryczny, zainstaluj do niego licznik i używaj do granicy nadmiaru produkcji.
Mniej ekonomiczne to od pompy ciepła ale sama instalacja prosta i tania. 

Edytowane przez mPh

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 22:02, luccass napisał(a):

Konieczna zmiana umowy. Część dystrybutorów z odczytów liczników wyciąga szczytowy eksport do sieci i jeśli jest wyższy niż moc zainstalowana PV wykonuje kontrole...

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, mPh napisał(a):

Konieczna zmiana umowy. Część dystrybutorów z odczytów liczników wyciąga szczytowy eksport do sieci i jeśli jest wyższy niż moc zainstalowana PV wykonuje kontrole...

Nowa umowa w sensie zupełnie nowa i trzeba przejść na nowe zasady, czy wystarczy aneks do obowiązującej umowy?

Napisano
9 godzin temu, luccass napisał(a):

Nowa umowa w sensie zupełnie nowa i trzeba przejść na nowe zasady, czy wystarczy aneks do obowiązującej 

Nowa umowa na nowych zasadach.

Napisano
10 godzin temu, luccass napisał(a):

Nowa umowa w sensie zupełnie nowa i trzeba przejść na nowe zasady, czy wystarczy aneks do obowiązującej umowy?

musisz zgłosić rozbudowę mikroinstalacji i nie przekraczać mocy przyłączeniowej domu. Dodatkowo jak przekroczysz 10 kW to zmieni Ci się współczynnik  z 0.8 na 0.7. 

Napisano
11 godzin temu, mPh napisał(a):

Nowa umowa na nowych zasadach.

W jakich dokumentach znajduje się ten przepis ?

Napisano
1 minutę temu, Adalbert napisał(a):

W jakich dokumentach znajduje się ten przepis ?

Teoretycznie rozbudowa instalacji nie powinna wiązać się ze zmianą systemu rozliczeń, a praktycznie wykorzystywane są różne "zabiegi" by podpisywać nowe umowy. 
Ważne by pamiętać, że powyżej 10kW zmienia się wartość współczynnika bilansowania.

Napisano

Jak Wy to widzicie?

Idź w klimę, po pierwsze aktualne są tak wydajne, że ogrzewam w sezonie grzewczym cały dom za wyjątkiem łazienek (tam podłogówki) klimatyzacją. Nie odpalam kaloryferów. Podatkowo też korzystne bo to jest pompa ciepła powietrze-powietrze, więc odliczasz od podatku jako termomodernizację.

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 22:55, technix napisał(a):

Guzik prawda - rozbudowa (dołożenie paneli) nie wpływa na zmianę sposobu rozliczania (PGE).

Napisano
W dniu 14.10.2024 o 00:33, Adalbert napisał(a):

Możesz dać cytat tego przepisu.

nie może, bo to wymyślił nadworny spec od wszystkiego.