Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które silniki Renault od roku 2014 są bezproblemowe?

Featured Replies

Napisano

Które silniki benzynowe Renault od roku 2014 są bezproblemowe? Chodzi mi o pojemność większą niż 1.0 z turbo (czyli kompakty wzwyż).

Napisano
14 minut temu, bielaPL napisał(a):

Które silniki benzynowe Renault od roku 2014 są bezproblemowe? Chodzi mi o pojemność większą niż 1.0 z turbo (czyli kompakty wzwyż).

1.3tce 96kW przynajmniej u mnie. mam w 2 autach dokkerze i arkanie.

Napisano

2.0tce

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, jqr napisał(a):

2.0tce

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

chyba się nie załapie na te roczniki

Napisano
1 godzinę temu, jqr napisał(a):

2.0tce

W 2024 wsadzają gdzieś jeszcze takiego potwora? :phi:

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

W 2024 wsadzają gdzieś jeszcze takiego potwora? :phi:

Autor pyta o 2014+ ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Też o nim kiedyś myślałem. Te silniki lubią LPG. Gdyby auto było w przyzwoitym automacie to bym brał 😉

Napisano

1.2 Tce z 2017, czyli już po jakiś tam zmianach - póki co 7 lat bez żadnych problemów. 

Napisano
8 godzin temu, vavoom napisał(a):

1.2 Tce z 2017, czyli już po jakiś tam zmianach - póki co 7 lat bez żadnych problemów. 

A przez te 7 lat zrobil bardziej 50 czy 250kkm? ;)

IMHO 1,3Tce wydaje sie duzo bezpieczniejszym wyborem, szczegolnie jesli chodzi o uzywke.

Napisano
W dniu 27.10.2024 o 06:49, Maciej__ napisał(a):

A przez te 7 lat zrobil bardziej 50 czy 250kkm?

90 000.  Wymiana oleju co 10-12 tysięcy (producent wymaga co 30...), na razie jeździ i nic się z nim nie dzieje. 

Napisano
9 godzin temu, vavoom napisał(a):

Wymiana oleju co 10-12 tysięcy

Ano. Ale powiedz to niektórym. Przecież producent wie co robi :)

Napisano
W dniu 23.10.2024 o 10:49, bielaPL napisał(a):

zostań z Kijanką lepiej. Nie wiesz że francuskich się nie kupuje? ;)

Napisano

Żadnych na F się nie kupuje:

Fiata, Forda i francuskich... 😆

Napisano
  • Autor
39 minut temu, lucash napisał(a):

zostań z Kijanką lepiej. Nie wiesz że francuskich się nie kupuje? ;)

kijanka zostanie

robie rozeznanie jakie auta używane się trzymają jako tako, renia ma całkiem fajne blachy, także wystarczy wybrać dobry silnik, mieć szczęście do elektryki i będzie jeździć ;] 

Napisano
20 minut temu, bielaPL napisał(a):

kijanka zostanie

robie rozeznanie jakie auta używane się trzymają jako tako, renia ma całkiem fajne blachy, także wystarczy wybrać dobry silnik, mieć szczęście do elektryki i będzie jeździć ;] 

statystycznie to szczęście do elektryki trzeba mieć wyjątkowe. Jakbym się swojego brata zapytał czy jeszcze kupi kiedyś renówkę to chyba by mi przyłożył. Nowe pewnie są ok. 

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał(a):

Nowe pewnie są ok. 

Nie powiedziałbym.

Z tego co już wiem to elektronika żyje w nich swoim życiem i to nie tylko ja mam takie szczęście.

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał(a):

statystycznie to szczęście do elektryki trzeba mieć wyjątkowe. Jakbym się swojego brata zapytał czy jeszcze kupi kiedyś renówkę to chyba by mi przyłożył. Nowe pewnie są ok. 

19 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie powiedziałbym.

Z tego co już wiem to elektronika żyje w nich swoim życiem i to nie tylko ja mam takie szczęście.

Ja lubię renówki, bo wolę się babrać w elektryce, niż walczyć z rudą lub mechaniką :ok:

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Ja lubię renówki, bo wolę się babrać w elektryce, niż walczyć z rudą lub mechaniką :ok:

Ja uważam, że najłatwiejsza do opanowania jest mechanika.

Obecnie problemy z elektryką, a raczej elektroniką, nie są takie łatwe do pobabrania się z nimi samemu.

ASO nie wie o co chodzi, panaceum na wszystko jest ponowne wgranie oprogramowania.

Mi HF potrafi od czasu do czasu nie zamknąć drzwi (przyznasz, że deko słabe dla przyzwyczajonego użytkownika, nie mówiąc po kiego ta karta jest wielkości małego telefonu, a nie jakiegoś breloczka), czasem otwiera czy zamyka się tylko 1 lusterko (nawet latem, gdzie nie ma opcji oporów stawianych przez np. lód), są problemy z poprawnym zachowaniem się systemu multimedialnego przy skończeniu rozmowy przez bezprzewodowe AA po zgaszeniu auta, czasem po skończeniu rozmowy radio się wycisza i bez zgaszenia i ponownego odpalenia fury można se zmieniać i przestawiać ustawienia do woli, a po wyjściu z ustawień znów są w stanie jak przed zmianami i nadal cisza.

Hit był ostatnio, w ustawieniach samodzielnie zmieniły się ustawienia czujników parkowania (można się niemiło zdziwić jak jest się przyzwyczajonym do parkowania z działającymi czujnikami, a one się same deaktywowały, na szczęście w garażu mam 2 opony na ścianie, bo żona by pewnie czekała aż czujniki zadziałają).

To wszystko w rocznym aucie i nie jestem wyjątkiem, na FB ludzie mają podobne i jeszcze gorsze problemy.

Nie chcę wiedzieć co będzie później.

Śmieszy też podejście producenta i sprzedawców reklamujących automatyczne/online, bez udziału kierowcy (za wyjątkiem zatwierdzenia) aktualizacje map do navi, gdzie nikomu to nie działa (trzeba z pendrakiem latać).

W ASO robią wielkie oczy udając zdziwienie i twierdząc, że widzieli ostatnio klienta (czyli YETI), któremu to działa.

Aplikacja żyje własnym życiem, praktycznie nic w niej nie ma, a i to co jest nie działa.

To w Oplu przez 8 lat z takich około elektryczno-elektronicznych rzeczy miałem tylko problem ze słabym stykiem czujnika alarmu i nigdy aktualizacji map się nie doczekałem (najpier Opel chyba olał stary model, potem PSA miało na to totalnie wywalone).

Aplikacji oczywiście w Oplu rocznik 2016 nie było.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
10 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Ano. Ale powiedz to niektórym. Przecież producent wie co robi :)

Oczywiście, że wie, co robi, drogie naprawy dobrze zasilają mu konto 🙂

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja uważam, że najłatwiejsza do opanowania jest mechanika.

Co kto lubi.

Ty masz problemy z oprogramowaniem, a nie elektryką.

Jak soft jest do bani, to się nic nie zrobi. A elektrykę naprawia się lutownicą lub naprawiając uszkodzone moduly.

Napisano
13 minut temu, maras77 napisał(a):

Co kto lubi.

Jak soft jest do bani, to się nic nie zrobi. A elektrykę naprawia się lutownicą lub naprawiając uszkodzone moduly.

Już widzę jak naprawiasz moduł SAM lub BSI  lutownica 

Napisano

1. Miałem mégane 1 z 1.4 90KM chyba - na LPG zero problemów (ostatni wypust 2003 kombi). Sprzedałem około 200 na blacie i z poważnych wymieniłem koło (wolno bieg) na alternatorze - na siłę bo dopiero zaczęło hałasować.

2. Mégane 3 z 1.6 16V renaulta (też LPG), nie podobała mi się ta jednostka, głośna (w ch.  głośna), faza zmiennych faz rozrządu nie chodziła zbyt płynnie pomiędzy 1700-2300 obrotów, skrzynia 6 - bez sensu, 1 bieg nie istniał i tak dalej.

3. Duster 1.6 SCE i ośka - 5 biegowa skrzynia-bajka w porównaniu do 6, SCE ciche jak szum potoku :), LPG - mimo złych opinii, nic nie padło w silniku nic i bez regulacji szklankami.

Z elektryki nic nie siadło, tylko w mégane 3 akusia wsadzili 50Ah i padał po tygodniu stania od nowości, ale miałem wersje pod korek i pewnie systemy zjadały prąd. Wsadziłem 70Ah i problem znikł (w nowym aucie).

Korozja - nie istniała :) 

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Co kto lubi.

Soft to nieodłączna część elektroniki, a z elektryki to w aucie został już chyba tylko akumulator i różne przewody, bo moduły to też już elektronika.

Napisano
37 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Soft to nieodłączna część elektroniki, a z elektryki to w aucie został już chyba tylko akumulator i różne przewody, bo moduły to też już elektronika.

Racja, jednak jak jest dobry soft, to psują się głównie połączenia. W moim Espace w sumie nigdy nie popsuł się żaden moduł, tylko kable i wtyczki.

Napisano
Ano. Ale powiedz to niektórym. Przecież producent wie co robi [emoji4]

A zmuś serwis by wymienil na Twoj koszt olej.
Nie bo procedura!
No to po przeglądzie kolega pojechał do zwykłego mecha i wymienil na zgodny z norma.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
24 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Nie bo procedura!
No to po przeglądzie kolega pojechał do zwykłego mecha i wymienil na zgodny z norma.

Serwis nie chcial wymienic, wczesniej oleju na koszt uzytkownika? :hehe: Ach ci mityczni koledzy z AK ;]

Czego to ludzie nie wymysla, zeby zgrabnie pominad fakt, ze zwyczajnie pewnie bylo za drogo.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
W dniu 29.10.2024 o 23:10, vavoom napisał(a):

90 000.  Wymiana oleju co 10-12 tysięcy (producent wymaga co 30...), na razie jeździ i nic się z nim nie dzieje. 

Poczekaj jeszcze ze 30kkm i przestaniesz chwalić 🤣

Napisano

Serwis nie chcial wymienic, wczesniej oleju na koszt uzytkownika? :hehe: Ach ci mityczni koledzy z AK ;]
Czego to ludzie nie wymysla, zeby zgrabnie pominad fakt, ze zwyczajnie pewnie bylo za drogo.

Och jak wspaniale pisac z jasnowidzami. A podasz jakie cyferki wygraja najblizsze kumulacje ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, 4thelement napisał(a):

Poczekaj jeszcze ze 30kkm i przestaniesz chwalić 🤣

Poczekam, a Ty mi w międzyczasie pokaż, w którym miejscu chwalę. 

W dniu 31.10.2024 o 15:40, WaWeR napisał(a):

Nie bo procedura!

Z moich doświadczeń - na koszt klienta to i co tydzień mogą zmieniać.

Edytowane przez vavoom

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 31.10.2024 o 08:00, ZUBERTO napisał(a):

Silniczki, siłowniki, przekaźniki, przełączniki - to wszystko elektryka. 

Napisano
5 minut temu, grogi napisał(a):

Silniczki, siłowniki, przekaźniki, przełączniki - to wszystko elektryka. 

Można tak rzec, ale nic nie warta bez elektroniki czyli sterowania (może poza przełącznikami analogowymi/mechanicznymi).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 30.10.2024 o 19:06, maras77 napisał(a):

Co kto lubi.

W Renault, powiedzmy tych po 2013 (bo z tego roku mam L3) wszystko z elektroniki składa się jak klocki LEGO. Można z wielu innych modeli pozyskać dany moduł, który po zmianie konfiguracji, będzie działał.

Jeżeli chodzi elektrykę/elektronikę - nic u mnie się nie dzieje, a L3 jeżdżę 5 lat (będzie w grudniu 2024), nawet mapy TT pod R-Linka wychodzą co roku nowe.