Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomysł na auto

Featured Replies

Napisano
40 minut temu, format napisał(a):

Zapewne chodzi o to że świeżego Caymana serwisujesz w ASO, a stare 911 możesz drutować u lokalnego kowala w podkrakowskiej wsi.

Ale ktos tu pisal, ze ten swiezy mam silnik od Skody czy jakos tak :nie_wiem:

Napisano
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Ale ktos tu pisal, ze ten swiezy mam silnik od Skody czy jakos tak :nie_wiem:

Z tych najnowszych, ze Skody 105

Napisano
5 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Ale ja już mam Fiacika, na co mi drugi? Aktualnie to nawet dwa Fiaciki :phi:

Czyli tylko ja nie mam pojęcia o prawdziwych emocjach :( 

Napisano
7 minut temu, format napisał(a):

Czyli tylko ja nie mam pojęcia o prawdziwych emocjach :( 

Nie no, coś tam masz… 

Hurry Up Fml GIF by OnePlus

Napisano
2 godziny temu, koNik napisał(a):

Ale zadna z tych fur I tak nie da takich emocji jak kilka kilometrow tymi co wyżej ;]

Przeskrolowałem ten filmik i emocje podobne jak po paru kilometrach "w siodle" c-330 ;] - łącznie z kroplami oleju napędowego na twarzy...wróć...na wyścigowych goglach. 

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Bo? Co tam takiego nietypowego, że odstrasza serwisy? 

Wyjazd silnika ktory jest bardziej upierdliwy niz w 911, wyjazd przy kazdej czynnosci serwisowej

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Przeskrolowałem ten filmik i emocje podobne jak po paru kilometrach "w siodle" c-330 ;] - łącznie z kroplami oleju napędowego na twarzy...wróć...na wyścigowych goglach. 

Z ta roznica ze ursus nie jezdzi bokami i ma vmax 40 ;]

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Czyli podsumowując to co wam się podoba nie ma sensu, nie ma emocji. Emocje i sens są tam gdzie się @koNikowi podoba. To co @G.O.A.T., kiedy wymieniasz 911 na Fiacika z 1911?

Hak fiacik to najlepiej z 1923 ;]

1-27.jpg

Napisano
13 minut temu, koNik napisał(a):

Z ta roznica ze ursus nie jezdzi bokami i ma vmax 40 ;]

Hold my beer ;]

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Czyli podsumowując to co wam się podoba nie ma sensu, nie ma emocji. Emocje i sens są tam gdzie się @koNikowi podoba. To co @G.O.A.T., kiedy wymieniasz 911 na Fiacika z 1911?

Podumowujac to nie zaproponowalem tu koledze cygara tylko e-type bo cygaro nie jest dla kazdego z roznych powodow ;]

Bardziej chodzilo mi o sama idee posiadania czegos co jest nie nudne i niepowtarzalne szczegolnie na zabawke, bo na dupowoz to mozna miec cokolwiek ;]

Napisano
35 minut temu, koNik napisał(a):

Wyjazd silnika ktory jest bardziej upierdliwy niz w 911, wyjazd przy kazdej czynnosci serwisowej

We wszystkich generacjach? Serwis olejowy też wymaga wyjecia silnika? 😮

Napisano
22 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Hold my beer ;]

E to juz bardziej to ;]

Napisano
2 minuty temu, zinger napisał(a):

We wszystkich generacjach? Serwis olejowy też wymaga wyjecia silnika? 😮

Serwis olejowy to sie teraz robi maszyna w kazdym aucie. Ale kazdy srednio powazny serwis wymaga wyjazdu pieca przy czym z racji samego umiejscowienia wyjazd ten jest latwiejszy serwisowo w 911

Ale wazystko jest osczywiscie kwestia kasy, ja nie mówię ze nie ma ludzi ktorym 30k co jakis czas lata koło piora ;]

Moj "szef" zleca teraz np odlewanie blokow silnika do slepakow renault z poczatku XXw i finansowo nawet tego nie zauwazy ale... ;]

Edytowane przez koNik

Napisano
1 minutę temu, koNik napisał(a):

Serwis olejowy to sie teraz robi maszyna w kazdym aucie. Ale kazdy srednio powazny serwis wymaga wyjazdu pieca przy czym z racji samego umiejscowienia wyjazd ten jest latwiejszy serwisowo w 911

Ok. Ta konieczność dotyczy 981 czy 718, czy w obu przypadkach? Pewnie i tak nie kupię ale nie zaszkodzi wiedzieć :]

Ale taki boxsterek to spodobał mi się kurde :serducha:

Napisano
16 minut temu, zinger napisał(a):

Ok. Ta konieczność dotyczy 981 czy 718, czy w obu przypadkach? Pewnie i tak nie kupię ale nie zaszkodzi wiedzieć :]

Ale taki boxsterek to spodobał mi się kurde :serducha:

982 ale pewnie w kazdym jest podobnie ;)

Napisano
8 godzin temu, koNik napisał(a):

Cygara sa najlepsze ;]

Sens zabawki jest taki zeby sie nie znudzila po tygodniu. Fury ktore tu sa wymieniane w tym watku znudza sie po tygodniu no moze poza odpowiednio uzytkowanym WRXem czy Evo. GTR na drodze jest nudny po 3 dniach. Ale zadna z tych fur I tak nie da takich emocji jak kilka kilometrow tymi co wyżej ;]

tak i to poranne odpalanie na korbe, zamiast silowni...

Napisano
15 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tak i to poranne odpalanie na korbe, zamiast silowni...

Akurat z korby woz jak wszystko jest ok to pali z polobrotu ;)

Napisano
4 godziny temu, koNik napisał(a):

:hmm: tu chłop sam olej wymienia. 

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

Ale to że taki serwis olejowy kosztuje 30k to już zapomniał powiedzieć 

Napisano
16 minut temu, format napisał(a):

Ale to że taki serwis olejowy kosztuje 30k to już zapomniał powiedzieć 

A to niby gdzie i dlaczego ma kosztować 30k? Według serwisówki czas wymiany oleju w 718 S trwa 0,59 rbh, czyli jakieś 35 minut, filtr oryginalny 100 zł, 5,7 L oleju 500 zł z marżą Porsche.

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

A to niby gdzie i dlaczego ma kosztować 30k? Według serwisówki czas wymiany oleju w 718 S trwa 0,59 rbh, czyli jakieś 35 minut, filtr oryginalny 100 zł, 5,7 L oleju 500 zł z marżą Porsche.

Ja tylko powtarzam mądrości znalezione w internecie. W tym przypadku kilka odpowiedzi wyżej 

Napisano
14 minut temu, format napisał(a):

Ja tylko powtarzam mądrości znalezione w internecie. W tym przypadku kilka odpowiedzi wyżej 

W internecie można wszystko napisać, to ja też napiszę, że serwisowałem Caymana regularnie, tego starszego, silnik B6, do oleju, świec, filtrów żadnego silnika targać nie trzeba, a cała robota zajmuje do 1,5 rbh. Nie miałem do tego też narzędzi specjalnych, a olej Mobil 1 0W40 zamykał się w kwocie 300 zł dla klienta. Gorzej z zawieszeniem, kpl wahaczy na 4 koła można wymieniać co trzecią wymianę oleju, ale tu też można kupić oryginał produkowany w Czestochowie za ponad 3k/szt, albo taki sam TRW za 450 zł/szt.

Oczywiście serwis Porsche będzie kosztował tyle, ile chce zapłacić jego właściciel. 

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Widze ze umiecie skladac literki, ale czytac to juz tak srednio ;]

Napisano
8 godzin temu, koNik napisał(a):

A ja widze, ze @kaczorek79napisal ze takie serwisował. Moze w Krakowie nie ma dobrych serwisów do nowoczesnych aut. 

Napisano
9 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Ja pisałem o 30k za naprawę prawie nowego 30 letniego 911 trochę z przekasem. Bo taki nowszy Cayman będzie od niego pod każdym względem lepszy. 

Napisano
10 godzin temu, koNik napisał(a):

Ale to Ty napisałeś, że wyjazd z silnikiem przy KAZDEJ czynności serwisowej :cfaniak:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Ja pisałem o 30k za naprawę prawie nowego 30 letniego 911 trochę z przekasem. Bo taki nowszy Cayman będzie od niego pod każdym względem lepszy. 

To pewnie jest racja, ale nowy hothatch też może być pod każdym względem lepszy od powiedzmy F360.

Z tym, że nadal jednak jakoś tak fajniej mieć F360 ;]

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Ale to Ty napisałeś, że wyjazd z silnikiem przy KAZDEJ czynności serwisowej :cfaniak:

Napisałem że średnio powazny serwis wymaga wyjazdu pieca. Zresztą te auta są do tego dostosowane. Średnio powazny serwis to nie są czynności obsługowe typu wymiana oleju czy swiec ;)

Generalnie kumpel z serwisu który na co dzień obsługuje takie wozy i ma opinie jednego z najlepszych tego typu serwisów w Krakowie twierdzi że wyjazd silnika w tych autach nastepuje z częstotliwością 50-100kkm. A czemu o tym wiem? Bo mojej babie się taki spodobał i rozważałem zakup po crossfire ;]

Bo to właśnie fajny woz dla baby czy fryzjera właśnie ;] oczywiście IMO. 

Napisano
10 minut temu, koNik napisał(a):

Napisałem że średnio powazny serwis wymaga wyjazdu pieca. Zresztą te auta są do tego dostosowane. Średnio powazny serwis to nie są czynności obsługowe typu wymiana oleju czy swiec ;)

Generalnie kumpel z serwisu który na co dzień obsługuje takie wozy i ma opinie jednego z najlepszych tego typu serwisów w Krakowie twierdzi że wyjazd silnika w tych autach nastepuje z częstotliwością 50-100kkm. A czemu o tym wiem? Bo mojej babie się taki spodobał i rozważałem zakup po crossfire ;]

Bo to właśnie fajny woz dla baby czy fryzjera właśnie ;] oczywiście IMO. 

Czyli w aucie "zabawce" to bedzie raz na 10 lat...

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak się kupi nowy to pewnie tak. Jednak jeśli chodzi o takie używane auta które z założenia się gniecie to życie zaskakująco czesto bywa złośliwe ;]

Napisano
42 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tak. Do tego jak auto jest do tego przystosowane to nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. A że jest robiona wokół tego jakaś otoczka żeby ludzie więcej płacili (patrz Subaru) to już jest inna sprawa.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Tak. Do tego jak auto jest do tego przystosowane to nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. A że jest robiona wokół tego jakaś otoczka żeby ludzie więcej płacili (patrz Subaru) to już jest inna sprawa.

W subaru jednak jest dużo prosciej bo nie trzeba mieć podnośnika dwukolumnowego ;)

Napisano

W subaru jednak jest dużo prosciej bo nie trzeba mieć podnośnika dwukolumnowego ;)

Powiedz to "serwisom specjalizującym się w marce" ;l

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Powiedz to "serwisom specjalizującym się w marce" ;l

Nie pamiętam kiedy oddałem auto do serwisu ;]

W serwisie subaru byłem raz się podpiac jak nie mogłem obczaić który sensor abs się popsuł ;] A zwykle interfejsy się nie łączyły z ABSem ;)

Między innymi dlatego olaliśmy dla baby tego caymana czy jak się to nazywa że mam tylko 4kolumnowy podnośnik a nie mam ochoty na przygody z serwisami ;]

Edytowane przez koNik

Napisano

Nie pamiętam kiedy oddałem auto do serwisu ;]

W serwisie subaru byłem raz się podpiac jak nie mogłem obczaić który sensor abs się popsuł ;] A zwykle interfejsy się nie łączyły z ABSem ;)

No takie skomplikowane auto że sam zrobiłeś pierwszy raz widząc go na oczy ;] 

Chyba naprawdę jestem uprzedzony ale jeśli "najlepszy niezależny serwis" ma problem z założeniem spinek po 50 groszy w detalu to wiesz :)

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

No takie skomplikowane auto że sam zrobiłeś pierwszy raz widząc go na oczy ;] 

Chyba naprawdę jestem uprzedzony ale jeśli "najlepszy niezależny serwis" ma problem z założeniem spinek po 50 groszy w detalu to wiesz :)

W sensie mówisz o Michałowicach czy Żmujdzka ?

Edytowane przez koNik

Napisano
7 minut temu, koNik napisał(a):

Ten niedaleko ZOO. Nie wiem czy jeszcze jest. O tym w Michałowicach też słyszałem różne opinie. Na Żmujdzkiej kompletnie nie znam.

Gościu płacił kupę kasy za serwis. Naprawdę kupę. A jak pojechał zapytać co było robione to nikt nic nie wiedział i nie pamiętał. Więc rozrząd i oleje od razu do wymiany. Połowy spinek w podszybiu nie było.

Większość rzeczy ogarnia mechanik od VAGów i Renówek. A jak coś nie ogarnia to jadę do ASO. I tak wychodzi taniej niż w tych wszystkich serwisach.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał(a):

W Michalowicach jest serwis od prosiakow?

Napisano
18 minut temu, zinger napisał(a):

Od Subaru

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 01:45, Fili_P napisał(a):

Po części jestem na to przygotowany. Farma FOTO na dachu (umowa na starych zasadach), falownik przygotowany pod akumulatory tylko czekam aż ich ceny spadną albo będzie kolejny eko program który by mnie nie zmuszał do zmiany umowy. Od 3 lat mam nadprodukcję prądu na poziomie 30% nawet po napędzeniu pompy ciepła.

Napisano
18 godzin temu, zinger napisał(a):

W Krzywaczce są spece od prosiaków. Tu masz lokalizacje: GOOGLE

Tu są pasjonaci, znają modele w szczegółach i mają sprzęt taki sam jak w ASO. Przyjaciel do nich jeździ i jeden z moich pracowników tak samo (zupełnie niezależne opinie)

Tylko trzymać się trzeba z daleka od AOH bo Ci potrafią zedrzeć spodnie przez głowe a jakość nie powala (po wymianie wahacza nie dokręcili zawieszenia i po kilkunastu kilometrach trzeba było wracać na poprawkę, po wymianie oleju zostawili zarzygany silnik - nic nie powycierali)

Edytowane przez bengamin

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 07:01, koNik napisał(a):

Cayman to koszmarny serwis, gorszy niż 911. Ogarnij sobie chętny serwis przed zakupem bo poza ASO reszta lubi pokazywać drzwi ;]

akurat ma porschepana tuż za płotem ;) 

Napisano

Citroen DS

BMW E9

Stary Landruiser 70... z roku 2024 ;) 

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 23:06, bengamin napisał(a):

Po części jestem na to przygotowany. Farma FOTO na dachu (umowa na starych zasadach), falownik przygotowany pod akumulatory tylko czekam aż ich ceny spadną albo będzie kolejny eko program który by mnie nie zmuszał do zmiany umowy. Od 3 lat mam nadprodukcję prądu na poziomie 30% nawet po napędzeniu pompy ciepła.

W zimie też?

Napisano
27 minut temu, wujek napisał(a):

W zimie też?

Napisał, że stare zasady, więc bez znaczenia kiedy se odbierze, tylko ile.

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 22:47, kaczorek79 napisał(a):

W internecie można wszystko napisać, to ja też napiszę, że serwisowałem Caymana regularnie, tego starszego, silnik B6, do oleju, świec, filtrów żadnego silnika targać nie trzeba, a cała robota zajmuje do 1,5 rbh. Nie miałem do tego też narzędzi specjalnych, a olej Mobil 1 0W40 zamykał się w kwocie 300 zł dla klienta. Gorzej z zawieszeniem, kpl wahaczy na 4 koła można wymieniać co trzecią wymianę oleju, ale tu też można kupić oryginał produkowany w Czestochowie za ponad 3k/szt, albo taki sam TRW za 450 zł/szt.

Oczywiście serwis Porsche będzie kosztował tyle, ile chce zapłacić jego właściciel. 

wychodzi tanio jak się poszpera... to może ja też sobie kupię ;] 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

W zimie też?

No właśnie z tą zimą jest problem. W chwili obecnej przeskalowana instalacja na dachu, w zimie sporo zasypana śniegiem, bez możliwości pozbycia się śniegu.

Na starych zasadach ale tak nie będzie wiecznie i zdaję sobie z tego sprawę. Falownik wybrany już z myślą o akumulatorach i nawet miejsce jest na nie gotowe.

Na razie czekam na pewien rozwój sytuacji i jak uda się powiększyć działkę to dołożył bym drugi string na gruncie, a w perspektywie czasu jak już spowszechnienieje to dołożyć aku

Napisano

Kto się tu martwił kosztami naprawy silnika w klasyku? 

Zawsze może iść w oszczędności, szukając używanych części eksploatacyjnych kupując nowszy model. :phi:

IMG_2587.jpeg

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
19 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Kto się tu martwił kosztami naprawy silnika w klasyku? 

Zawsze może iść w oszczędności, szukając używanych części eksploatacyjnych kupując nowszy model. :phi:

IMG_2587.jpeg

Okazja?

Napisano
12 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Okazja?

Zdecydowanie. Nowa ca. 34tys. pln sztuka.