Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skaner diagnostyczny - kwota 400 zł

Featured Replies

Napisano

Witam, poszukuje uniwersalnego skanera diagnostycznego, by sprawdzić sobie błędy i przyczyny świecenia checka, podpatrzeć parametry pracy silnika, sprawdzić inne podzespoły, typu układ ABS itd. Używane było by to w trzech autach, Opel Astra H 2005 rok silnik 1,6 benzyna 105km, Opel Zafira B 2006 rok, silnik 1.9 CDTI, 150km, oraz Seat Ibiza 6L, 2003 rok,silnik 1.9 TDI, 101km. Czy w kwocie do 400 zł idzie znaleźć coś fajnego uniwersalnego z polskim językiem, by ogarniać te auta? Polecicie coś?

Napisano

Nie.

Albo proste OBD czytające tylko silnik, albo chińskie podróbki OP-COM i VCDS. Wtedy robią wszystko.

Oryginały to ceny w tysiącach złotych. 

I nastaw się na obsługę w języku angielskim.

Tłumaczenia na polski są przeważnie tak kulawe, że szkoda się męczyć. 

Edytowane przez ghost2255

Napisano
9 godzin temu, gruber0304 napisał(a):

Witam, poszukuje uniwersalnego skanera diagnostycznego, by sprawdzić sobie błędy i przyczyny świecenia checka, podpatrzeć parametry pracy silnika, sprawdzić inne podzespoły, typu układ ABS itd. Używane było by to w trzech autach, Opel Astra H 2005 rok silnik 1,6 benzyna 105km, Opel Zafira B 2006 rok, silnik 1.9 CDTI, 150km, oraz Seat Ibiza 6L, 2003 rok,silnik 1.9 TDI, 101km. Czy w kwocie do 400 zł idzie znaleźć coś fajnego uniwersalnego z polskim językiem, by ogarniać te auta? Polecicie coś?

Do takich prostych zastosowań to kostka ELM na bluetooth i ściągnij coś płatnego na Androida z Google Play.

Napisano
11 godzin temu, gruber0304 napisał(a):

Mam Vgate iCar - kostka wpinana do obd2, łączy sie z telefonem poprzez bluetooth. Jakieś błędy czy parametry sprawdzałem w kilku autach przy użyciu darmowej apki. Kupisz spokojnie poniżej stówy. 

2 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Do takich prostych zastosowań to kostka ELM na bluetooth i ściągnij coś płatnego na Androida z Google Play.

Możesz coś polecić?

Napisano
3 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Dokładnie tak. Na przykładzie grupy Stellantis świetnie sprawdza się aplikacja AlfaOBD. Do tego chinski ELM VGATE iCar V2 i lączę się ze wszystkimi centralkami.

Vgate-iCar-2-BT-3-0-Interfejs-Diagnostyczny-Bluetooth-OBD2-ELM327.jpeg.eb99e773493ead76254177928c4911f0.jpeg

Napisano
  • Autor

A co o tym ELM327 sądzicie? z apką Car Scaner ELM OBD2 będzie to współpracować, czy jakąś inną apke do tego?

Edytowane przez gruber0304

Napisano
6 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Dokładnie tak. Na przykładzie grupy Stellantis świetnie sprawdza się aplikacja AlfaOBD. Do tego chinski ELM VGATE iCar V2 i lączę się ze wszystkimi centralkami

Też? 

19 godzin temu, gruber0304 napisał(a):

sprawdzić inne podzespoły, typu układ ABS itd.

Napisano
13 minut temu, janusz napisał(a):

Też? 

W przypadku grupy Alfa/Fiat bez problemu. Poniżej opis ze strony Multiecuscan, programu podobnego do AlfaObd

Screenshot_20241202-165229_Opera.jpg.6a2547ac865b784605315077adb5b417.jpg

W moim przypadku (Giulietta) wystarczy moduł BT, o którym wspomniałem oraz w przypadku niektórych centralek (np. Body Computer) żółta przejściówka do nabycia na allegro albo w sklepie VIAKEN. 

Napisano
W dniu 2.12.2024 o 06:26, Tre-Bor napisał(a):

Nie wiem jak w markach, ktore chce diagnozowac autor wątku, ale u mnie ELMem nie zdiagnozujesz np ABSu

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Nie wiem jak w markach, ktore chce diagnozowac autor wątku, ale u mnie ELMem nie zdiagnozujesz np ABSu

W bardzo niewielu markach się da cokolwiek poza silnikiem.

Do tego trzeba wiedzieć jakim programem/aplikacją.

Napisano
W dniu 1.12.2024 o 23:55, ghost2255 napisał(a):

albo chińskie podróbki OP-COM i VCDS

Są działające chińskie podróby VCDS żeby nie trzeba było tego wyrzucać co chwilę przez okno?

Napisano
24 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Są działające chińskie podróby VCDS żeby nie trzeba było tego wyrzucać co chwilę przez okno?

Są ale to wiele zależy od szczęścia i marki auta. Jedyne to można czytać komentarze z czym ktoś testował.

Napisano

Ale chyba jeszcze żaden interface tego nie ogarnia: SFD2. A ja tak mam w samochodzie.

Napisano

Ja mam ponad 10 letniego chińskiego klona Ross Tech, kupionego na ebay, do tego co ciekawe Pan chińczyk co roku wrzuca świeże oprogramowanie VCDS które działa z tym kablem. Raz tylko miałem obawę bo kilka lat temu sam sterownik w kablu się zaktualizował - w większości przypadków po takich zabiegach kabel już jest do śmieci.

Kabel działa do dzisiaj, nie zdarzyło mi się żebym do czegoś nie dał rady się podpiąć, czy to po CAN czy OBD

Niestety VCDS wymaga dedykowanego laptopa bo na niczym nowszym niż windows 7 się nie uruchomi (pomimo aktualizowania wersji).

Napisano
53 minuty temu, bengamin napisał(a):

Niestety VCDS wymaga dedykowanego laptopa bo na niczym nowszym niż windows 7 się nie uruchomi (pomimo aktualizowania wersji).

Specem nie jestem ale odpalałem to na windows 10...nie wiem czy nie 64 bit nawet.

Działało

Raz była reklamacja bo użyszkodnmik nie wyłączył na czas używania internetu i coś tam się właśnie chciało automatycznie aktualizować...choć szczegółów nie podam bo nie pamiętam.

Wgrałem to co mi dostarczył raz jeszcze i dalej działa.

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Specem nie jestem ale odpalałem to na windows 10...nie wiem czy nie 64 bit nawet.

Działało

Raz była reklamacja bo użyszkodnmik nie wyłączył na czas używania internetu i coś tam się właśnie chciało automatycznie aktualizować...choć szczegółów nie podam bo nie pamiętam.

Wgrałem to co mi dostarczył raz jeszcze i dalej działa.

No w moim przypadku próbowałem 8, 10, x86, x64, PL, ENG. Nie płacze bo zamiast wyrzucać jednego złomkowego laptopa dual core to po prostu leży sobie w garażu i jest tylko do tego przeznaczony.

VCDS na systemach powyżej 7 wywala jakieś błędy -zakładam że zblokowana jest właśnie komunikacja aplikacji z internetem żeby nie ubić kabla jakąś aktualizacją. Na Win7 działa idealnie. Jak wspomniałem nie jest to oryginał RossTech bo za niego sobie liczą worek złota a chiński klon. Do moich czysto amatorskich potrzeb wystarczy.

Edytowane przez bengamin

Napisano
Godzinę temu, bengamin napisał(a):

No w moim przypadku próbowałem 8, 10, x86, x64, PL, ENG. Nie płacze bo zamiast wyrzucać jednego złomkowego laptopa dual core to po prostu leży sobie w garażu i jest tylko do tego przeznaczony.

VCDS na systemach powyżej 7 wywala jakieś błędy -zakładam że zblokowana jest właśnie komunikacja aplikacji z internetem żeby nie ubić kabla jakąś aktualizacją. Na Win7 działa idealnie. Jak wspomniałem nie jest to oryginał RossTech bo za niego sobie liczą worek złota a chiński klon. Do moich czysto amatorskich potrzeb wystarczy.

a nie wystarczy jakaś wirtualka? Ja miałem kabelek do Hondy wymagający jakiegoś antycznego OS (XP :hmm:)  i na wirtualce działał bez problemu

Napisano
8 minut temu, Filipfm napisał(a):

a nie wystarczy jakaś wirtualka? Ja miałem kabelek do Hondy wymagający jakiegoś antycznego OS (XP :hmm:)  i na wirtualce działał bez problemu

Tu niestety aktualne jest powiedzenie - jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz :)

Napisano
W dniu 2.12.2024 o 17:03, Jan Winnicki napisał(a):

Poniżej opis ze strony Multiecuscan, programu podobnego do AlfaObd

Multiecuscan jest chyba deko "mocniejszy" od AlfaOBD.

Napisano
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Multiecuscan jest chyba deko "mocniejszy" od AlfaOBD.

Czego barkuje Ci w AlfaOBD w wersji Android? Multiecuscan jest wygodniejszy w użyciu w wersji na PC, ale zdaje się, że jego możliwości to 1:1 z AlfaOBD. Wersji Multiecuscan na Androida brak. 

Napisano

A takie coś znalazłem na forum Fiata:

AlfaOBD jest bardziej user friendly, wszystkie podstawowe rzeczy robi, licencja obejmuje bezterminowe aktualizacje. MES pozwala dłubać bardziej niskopoziomowo - lepszy dla hakerów

Napisano

Mój mechanik ogarnia się programem Auto~Com (czy jakoś tak).

Faktem jest, że nie odczytał tym stopnia zapełnienia DPF w Focusie MK2 FL.

Napisano
15 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Po pierwsze to może być problem z przekierowaniem portów z fizycznego do virtualki. Zarówno VMware, Hyper-V, PC-BOX, VirtualPC czy inne nie przekierowują złączy całkowicie transparentnie do VM. Tu mogą się pojawić problemy z komunikacją. O ile do odczytania błędów możesz sobie pozwolić na awarię w czasie diagnostyki, czy kasowania błędów, to jak masz proces programowania na przykład nowych punktów przełączania biegów w DQ500 to już na przerwę nie możesz sobie pozwolić. Niestety najmniejsze opóźnienie, zgubiony ping i proces siada.

No wiesz, instalki XP mam cały czas na dysku.

Mam też nadal żyjącą virtualkę XP. Miałem jeden z pierwszych Home Smartów EQ3MAX z 2010roku i jak producent wyłączył wsparcie online to wypuściłem sobie w świat VNC do niej żeby zdalnie zarządzać ogrzewaniem z lokalnego v-komputera :) Co ciekawe właśnie na Cyber Monday dwa dni temu zamówiłem już nowe Sonoffa

Edytowane przez bengamin

Napisano
16 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jakiś czas temu tylko tak działał mi MultiEcuScan. Pod "siódemką" nie chciał łączyć się z kabelkiem, a na wirtualnym XP śmigał.

49 minut temu, bengamin napisał(a):

Po pierwsze to może być problem z przekierowaniem portów z fizycznego do virtualki. Zarówno VMware, Hyper-V, PC-BOX, VirtualPC czy inne nie przekierowują złączy całkowicie transparentnie do VM. Tu mogą się pojawić problemy z komunikacją.

U mnie działało bez problemu, nawet pomimo tego, że Windows 7 pokazywał urządzenie (USB-COM, FTDI, czy jeszcze jakoś inaczej się to nazywało, nie pamiętam) z błędem w menedżerze urządzeń. Na Virtual Boxie w menu gdzie są urządzenia zaznaczałem to i po chwili zagrało tylko odłączenie w siódemce i przyłączenie urządzenia w XP. Dokładnie tak jak z pendrivem.

Poza błędami czy parametrami, aktywowałem tempomat w Punto, czy wyłączyłem piszczenie niezapiętych pasów.

Napisano

O ile nie ma jakiegoś dedykowanego oprogramowania pod Opla w stylu wspomnianej Alfaobd czy Forscan to ja niezmiennie polecam Foxwella NT530, tyle że budżet 2x większy. Urządzenie ma wbudowane oryginalne procedury na poziomie testerów OE, a jak będzie potrzeba przejść na kolejną markę to można dokupić rozszerzenie w cenie 400 PLN.

Napisano
21 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Mój mechanik ogarnia się programem Auto~Com (czy jakoś tak).

Faktem jest, że nie odczytał tym stopnia zapełnienia DPF w Focusie MK2 FL.

Mam parę innych urządzeń diagnostycznych - i akurat ford podaje najmniej przydatnych informacji w tym  zakresie.

Napisano
W dniu 1.12.2024 o 21:18, gruber0304 napisał(a):

Kostka OBD i CarScanner płatny.