Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na światłach dziennych we mgle !!!

Featured Replies

Napisano
57 minut temu, Ryb napisał(a):

Przeciwmgłowego tylnego należy używać przy widoczności ograniczonej do max. 50m. Nigdzie w przepisie nie jest napisane, że są jakieś wyjątki. Więc tak, w korku też masz obowiązek go używać.

:skromny:

Na drodze szybkiego ruchu, za dnia, podczas deszczu, szczególnie ulewnego, też należy używać. 

Napisano
Teraz, ccLot napisał(a):

A czytałeś cały post na który odpowiadałem?

Czytałem.

Napisano
Teraz, fred77 napisał(a):

Czytałem

No więc nigdzie nie pisałem, że jest taki obowiązek.

Przepisy się zmieniły bo kiedyś było to dopuszczalne, później nie i znowu jest taka możliwość

Napisano
15 godzin temu, dobromir napisał(a):

Myślę że to wynika z automatycznych świateł które posiadamy, ludzie niewiedza że włączenie przeciwmgłowych na dziennych nic nie da, kiedyś to bylo bardziej oczywiste🙂

Imo nie włączysz przeciwmgłowych na auto, trzeba najpierw przełączyć w tryb mijania i dopiero potem da się dalej. Przynajmniej tak jest u mnie w Skodzie i hyundai.

Napisano
42 minuty temu, ccLot napisał(a):

No więc nigdzie nie pisałem, że jest taki obowiązek.

Przepisy się zmieniły bo kiedyś było to dopuszczalne, później nie i znowu jest taka możliwość

Z tego co pamiętam to gdy wprowadzano możliwość jazdy na światlach dziennych w latach '90 to był obowiązek by dzienne świeciły się wraz z pozycyjnymi.

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał(a):

Jak nic się ostatnio nie zmieniło, to z dziennymi tył nie może się świecić.

Dziwne wszystkie nowe VAGi świecą tył. 

Napisano

Nowe tzn. od którego.Moja Scala 2022 model 23 dzienne to tylko przód.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Owszem, może. Więc w korku też może jeśli jest mgła bo to zalezy od mgły a nie od gęstości ruchu.

;]

Odniosłem się do Twojego stwierdzenia:

2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Przeciwmgłowego tylnego należy używać przy widoczności ograniczonej do max. 50m. Nigdzie w przepisie nie jest napisane, że są jakieś wyjątki. Więc tak, w korku też masz obowiązek go używać.

Chodzi o to, że nie ma obowiązku używania tylnego światła przeciwmgłowego. I - co za tym idzie - nie ma obowiązku oślepiania tym światłem.

Ale fakt, że jednym warunkiem jest przejrzystość powietrza i/lub mgła.

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Nie przeszkadzają mi ludzie, którzy jadą przede mną pojazdami bez włączonych tylnych świateł. 

Nie spotkałeś nigdy takiego pojazdu?

Podejrzewam, że spotkałeś i co się wtedy stało?

Idąc tym tropem rozumowania olać należy np. wyprzedzających przed szczytem wzniesienia na drodze jednojezdniowej, która ma po jednym pasie dla każdego kierunku ruchu?

W wielu przypadkach również nic się nie dzieje...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Nie przeszkadzają mi ludzie, którzy jadą przede mną pojazdami bez włączonych tylnych świateł. 

Nie spotkałeś nigdy takiego pojazdu?

Podejrzewam, że spotkałeś i co się wtedy stało?

To nie jest HP. 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

U mnie wczoraj było jakieś 10m miejscami. W Bedzinie, Czeladzi, Dąbrowie Górniczej to samo. Praktycznie nie dało się jechać, krawężnika nie było widać nawet.

Nieźle u Was tam zamgliło :ok:

Napisano

Z tego co pamiętam to gdy wprowadzano możliwość jazdy na światlach dziennych w latach '90 to był obowiązek by dzienne świeciły się wraz z pozycyjnymi.

Tylnymi

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Nie prawda. 

Napisano
13 minut temu, sdss napisał(a):

Nie prawda. 

Czyli który nowy model nie świeci?

Napisano
2 godziny temu, jakubek napisał(a):

Nowe tzn. od którego.Moja Scala 2022 model 23 dzienne to tylko przód.

Scala to nie nowy model. Mozeszto włączyć obd 11z Wszystkie Seaty. Wszystkie nowe Skody. Octavia, Superb, i kodiaq. Fabia po zmianie platformy na tą z Ibizy. Nowe A4 itd. Tam nie ma logiki imo, część ma część nie ma ale we wszystkich da się to włączyć lub wyłączyć 

Napisano
19 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Wczoraj i dzisiaj dużo jeździłem po drogach wielkopolski w warunkach ograniczonej widoczności i ogólnie mówiąc jest tragedia. Z mojej obserwacji wynika że średnio co piąty kierowca we mgle jeździ na światłach dziennych. Nieważne czy to eska czy krajówka. Jakim trzeba być dzbanem aby będąc zupełnie niewidocznym jechać dodatkowo bez włączonych  świateł mijania? Jak to wygląda w Waszych okolicach? 

Bmw bardzo dobrze to działa.  We mgle włącza z automatycznie na światła mijania . Zresztą mam kontrolkę przy zegarach wiec nawet jakby nie przeczyło auto to bym mógł to zrobić manualnie .

Z drugiej strony wkręcają mnie ludzie który przy lekkiej mgle włączają tylne przeciwmgielne . ..  takich staram się szybko wyprzedzić  ;)

Napisano
19 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Z mojej obserwacji wynika że średnio co piąty kierowca we mgle jeździ na światłach dziennych

Z mojej, w mazowieckiem, zaraz obok default city, co piąty to jeździ z włączonym wszystkim, co ma, nawet przy drobnej mgiełce. 

O tych, co jeżdżą na drogowych i nawet o tym nie wiedzą, nie napomknę :skromny:

Ostatnio trafił się jeden całkowicie ciemny - dobrze, że nie miałem ochoty nikogo wyprzedzać ;]

Edytowane przez kiziuk

Napisano
4 godziny temu, fred77 napisał(a):

Na drodze szybkiego ruchu, za dnia, podczas deszczu, szczególnie ulewnego, też należy używać. 

Można. Przepis mówi, że można.

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Pod tym linkiem masz wszystko wyjaśnione:

https://www.eurodiagnosta.pl/articles/lights_day.html

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ludzie ustawiają światła na auto i zwyczajnie zapomnieli, żeby ręcznie przełączać w mgle. 

Jest druga możliwość. 

Mają to w :ee: bo oni widzą.

Jak o wielu innych przepisach, przypominają sobie, kiedy widzą :czujnik:

Napisano
43 minuty temu, wujek napisał(a):

Scala to nie nowy model. Mozeszto włączyć obd 11z Wszystkie Seaty. Wszystkie nowe Skody. Octavia, Superb, i kodiaq. Fabia po zmianie platformy na tą z Ibizy. Nowe A4 itd. Tam nie ma logiki imo, część ma część nie ma ale we wszystkich da się to włączyć lub wyłączyć 

Ale chodzi co można włączyć lub świeci się fabrycznie. A nie to co włączać  dodatkowym programem i to czego nie może zrobić każdy kierowca. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Czyli który nowy model nie świeci?

Passat B9, Golf itp. Co by tył świecił trzeba włączyć tryb skandynawski.

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Daje do myślenia i czasem trudno coś wymyśleć, jeśli nie ma kontrolek na desce.

Nawet jak to Auto jest włączone i jest pochmurno to nie mam pojęcia jakie swiatła palą sie.Z biegiem czasu zaobserwowałem ,że jeżeli w trybie auto system włącza światła mijania to zapala sie na włączniku symbol pozycji.Nie mijania tylko pozycji. Co za debil to wymyślił

Ale dojrzec to, to też sztuka. Czy ciężko i drogo  było na VC dodac kontrolkę świateł mijania? 

Napisano
20 godzin temu, Koonrad napisał(a):

A na stronie tak ładnie opisują

icon-16?wid=1280&fit=fit,1&ts=1663762113

:phi:

Aż zejdę na dół do samochodu bo według tego co pamiętam w yarisie Hybrid wcale nie ma kontrolki świateł mijania.... Jest tylko kontrolka świateł pozycyjnych i świateł drogowych... Nie zauważyłem też kontrolki świateł dziennych.

Przeciwmgielne Oczywiście są kierunkowskazy też

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Nie wszystkie. Zależy jak ustawisz w oprogramowaniu.

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał(a):

Nie prawda. 

Doprecyzuje, bo tu akurat jest ważne czy napiszesz "nieprawda" czy "nie prawda".

Napisano
5 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Idąc tym tropem rozumowania olać należy np. wyprzedzających przed szczytem wzniesienia na drodze jednojezdniowej, która ma po jednym pasie dla każdego kierunku ruchu?

W wielu przypadkach również nic się nie dzieje...

Nietrafiony przykład.

Napisano
48 minut temu, fred77 napisał(a):

Doprecyzuje, bo tu akurat jest ważne czy napiszesz "nieprawda" czy "nie prawda".

Jest jak napisałeś, zależy jak ustawione w fabryce.

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał(a):

Nietrafiony przykład.

Uważam, że jak najbardziej. Przerysowałem celowo, żeby uwypuklić bezsens takiej argumentacji.

Napisano
  • Autor

Nietrafiony przykład.

Ale....

"Gdyby to było faktycznie jakieś groźne to mielibyśmy całą masę zdarzeń.

A jakoś nie słychać o tym by było pełno kolizji lub trup ścielił się gęsto z tego powodu"

Napisano
4 godziny temu, sdss napisał(a):

Passat B9, Golf itp. Co by tył świecił trzeba włączyć tryb skandynawski.

Zarówno 7,5 jak i 8 tył świeci. 

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Ale....

"Gdyby to było faktycznie jakieś groźne to mielibyśmy całą masę zdarzeń.

A jakoś nie słychać o tym by było pełno kolizji lub trup ścielił się gęsto z tego powodu"

No i co wspólnego ma to z przytoczonym przykładem?

Napisano
4 godziny temu, delco napisał(a):

Aż zejdę na dół do samochodu bo według tego co pamiętam w yarisie Hybrid wcale nie ma kontrolki świateł mijania.... Jest tylko kontrolka świateł pozycyjnych i świateł drogowych... Nie zauważyłem też kontrolki świateł dziennych.

Przeciwmgielne Oczywiście są kierunkowskazy też

Nie musisz schodzić bo pewnie jest jak w rav4, tzn tylko kontrolka pozycyjnych 

Jaki problem przy zegarach LCD zrobić różne kontrolki :nie_wiem:

Napisano
43 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Sprawdzilem już ze 3 godz temu, jest wylącznie kontrolka pozycyjnych, nie ma mijania ani do jazdy dziennej.

Napisano
11 godzin temu, Koonrad napisał(a):

ale to chyba nie problem że jest kontrolka tylko do pozycyjnych. Tak samo mam w Astrze. Jak się kontrolka świeci to znaczy że czujnik włączył światła mijania, bo samych pozycyjnych przecież nie używam.

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

ale to chyba nie problem że jest kontrolka tylko do pozycyjnych. Tak samo mam w Astrze. Jak się kontrolka świeci to znaczy że czujnik włączył światła mijania, bo samych pozycyjnych przecież nie używam.

Widzisz a w moim obecnym ta kontrolka świeci się również jak są dziennie 

I już nie wiesz czy masz dzienne, mijania czy może przestawiłem przypadkowo na pozycyjne 😉

Kiedyś może był problem z kontrolkami bo miejsca na desce brakowało, dziś wyświetlacz co zechcesz 

Mam kilka opcji wyglądu zegarów ale nie mam kontrolki właściwych świateł 🙄 

Napisano
13 minut temu, Koonrad napisał(a):

Widzisz a w moim obecnym ta kontrolka świeci się również jak są dziennie

czyli w sumie cały czas się świeci? Bo przecież dziennych nie da się wyłączyć. Które to auto? Rav4?

Napisano
11 minut temu, gruber0304 napisał(a):

Jak widać zasada jest uniwersalna: kierowcy dzielą się na debili włączających światła przeciwmgielne zbyt szybko i idiotów robiących to zbyt późno, pomiędzy nimi jestem Ja - jedyny idealny ;]

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 19:54, fred77 napisał(a):

Także nie przesadzajmy

Także czy tak że? O pisowni łącznej – także

Także czy tak że? Zacznijmy od także, zapisanego jako jeden wyraz – jest to synonim słów również, też, np.

Ona także dostała piątkę z klasówki (czyli: Ona również dostała piątkę z klasówki);

Kupiłem sobie także kurtkę (Kupiłem sobie też kurtkę).

My także chcemy im pomóc w tym remoncie (My też chcemy im pomóc w tym remoncie).

O pisowni rozłącznej – tak że

Tak że zapisane rozdzielnie oznacza z kolei ‘tak więc, zatem’, np.

Jestem chory, tak że nie pójdę dziś do szkoły (czyli: Jestem chory, zatem nie pójdę dziś do szkoły);

Akceptowała siebie w 100%, tak że nie przejmowała się opinią innych ludzi (czyli: Akceptowała siebie w 100%, tak więc nie przejmowała się opinią innych ludzi).

Napisano

Czy każdy temat musi być zaśmiecony. Musicie ludzie podtrzymywać swoje ego i udowadniać wszystkim jacy jesteście super 

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Jak widać zasada jest uniwersalna: kierowcy dzielą się na debili włączających światła przeciwmgielne zbyt szybko i idiotów robiących to zbyt późno, pomiędzy nimi jestem Ja - jedyny idealny ;]

Samolub :foch:

Jest nas dwóch :]

Napisano
3 godziny temu, janusz napisał(a):

A światła STOP samochodów stojących w korkach nikomu nie przeszkadzają. Dziwne.

Napisano
A światła STOP samochodów stojących w korkach nikomu nie przeszkadzają. Dziwne.

Mi przeszkadzaja. Ale do czasu jak sa legalne nic z tym nie robie.
Nielegalna jest za to jazda na dziennych w czasie zmniejszonej przejrzystości powietrza. I zadne automaty nie tlumacza takiej jazdy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, Josyp napisał(a):

Takie uwagi lepiej na priv wysłać - moim zdaniem. 

Napisano
4 godziny temu, Josyp napisał(a):

Także czy tak że? Zacznijmy od także, zapisanego jako jeden wyraz – jest to synonim słów również, też, np.

Ona także dostała piątkę z klasówki (czyli: Ona również dostała piątkę z klasówki);

Kupiłem sobie także kurtkę (Kupiłem sobie też kurtkę).

My także chcemy im pomóc w tym remoncie (My też chcemy im pomóc w tym remoncie).

O pisowni rozłącznej – tak że

Tak że zapisane rozdzielnie oznacza z kolei ‘tak więc, zatem’, np.

Jestem chory, tak że nie pójdę dziś do szkoły (czyli: Jestem chory, zatem nie pójdę dziś do szkoły);

Akceptowała siebie w 100%, tak że nie przejmowała się opinią innych ludzi (czyli: Akceptowała siebie w 100%, tak więc nie przejmowała się opinią innych ludzi).

Cenna uwaga, ale to jest kącik techniczny, więc proszę pisać w temacie wątku.

Uwagi tego typu proszę wysyłać prywatnie.

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

czyli w sumie cały czas się świeci? Bo przecież dziennych nie da się wyłączyć. Które to auto? Rav4?

tak, świeci się cały czas - xc60

Napisano
3 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Mi przeszkadzaja. Ale do czasu jak sa legalne nic z tym nie robie.
Nielegalna jest za to jazda na dziennych w czasie zmniejszonej przejrzystości powietrza. I zadne automaty nie tlumacza takiej jazdy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

dokładnie, tak samo jak p.mgielne, używane w czasie lekkiej mgły - gdyby były używane z głową, to nikomu nie przeszkadzają 

jakoś drogowe ludzie potrafią zmieniać jak nadjeżdża auto z przeciwka

więc jaki problem jest wyłączyć p.mgielne np w korku czy jadąc w sznurze aut, one wtedy są zupełnie zbędne a tylko oślepiają tych z przodu jak i z tyłu

czy jak widoczność się poprawi