Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na światłach dziennych we mgle !!!

Featured Replies

Napisano

Wczoraj i dzisiaj dużo jeździłem po drogach wielkopolski w warunkach ograniczonej widoczności i ogólnie mówiąc jest tragedia. Z mojej obserwacji wynika że średnio co piąty kierowca we mgle jeździ na światłach dziennych. Nieważne czy to eska czy krajówka. Jakim trzeba być dzbanem aby będąc zupełnie niewidocznym jechać dodatkowo bez włączonych  świateł mijania? Jak to wygląda w Waszych okolicach? 

Napisano

Przecież lampa do jazdy dziennej ma takie same parametry jak tylna przeciwmgłowa, tylko jest biała.

Więc gdzie problem?

Napisano
  • Popularny post
Teraz, fred77 napisał(a):

Przecież lampa do jazdy dziennej ma takie same parametry jak tylna przeciwmgłowa, tylko jest biała.

Więc gdzie problem?

Pewnie w tym, że z tyłu się nic nie świeciło.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, fred77 napisał(a):

Więc gdzie problem?

Kolega już wyżej wyjaśnił. Najgorzej jest na trasach szybkiego ruchu gdzie tylne światła to podstawa. 

Napisano
23 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Wczoraj i dzisiaj dużo jeździłem po drogach wielkopolski w warunkach ograniczonej widoczności i ogólnie mówiąc jest tragedia. Z mojej obserwacji wynika że średnio co piąty kierowca we mgle jeździ na światłach dziennych. Nieważne czy to eska czy krajówka. Jakim trzeba być dzbanem aby będąc zupełnie niewidocznym jechać dodatkowo bez włączonych  świateł mijania? Jak to wygląda w Waszych okolicach? 

Myślę że to wynika z automatycznych świateł które posiadamy, ludzie niewiedza że włączenie przeciwmgłowych na dziennych nic nie da, kiedyś to bylo bardziej oczywiste🙂

Napisano

Większość nowych aut ma automat ale nie ogarnia mgły. Większość kierowników nie ogarnia ronda a co dopiero mgły :panic: w tym tygodniu leciałem eska we mgle widoczność duża nawet przednich nie włączyłem. 2/3 kierowców miała włączone tylne :hehe: 

Napisano
2 minuty temu, dobromir napisał(a):

Myślę że to wynika z automatycznych świateł które posiadamy, ludzie niewiedza że włączenie przeciwmgłowych na dziennych nic nie da, kiedyś to bylo bardziej oczywiste🙂

Da, zależy od auta. A jak włączasz a kontrolki jednak barak, to coś w głowie kierującego się powinno chyba zaświecić :hmm:

Napisano
33 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Wracalem dzisiaj z 3miasta i faktycznie jest masakra. 

Ludzie ustawiają światła na auto i zwyczajnie zapomnieli, żeby ręcznie przełączać w mgle. 

Paradoksalnie w starszych autach nie ma tego problemu. 

Napisano
3 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Da, zależy od auta. A jak włączasz a kontrolki jednak barak, to coś w głowie kierującego się powinno chyba zaświecić :hmm:

Zgadza się ale przez automatyzację w nowych autach ludzie przestają myśleć bo myślą że jak włączyli to działa 

Napisano
2 minuty temu, dobromir napisał(a):

Zgadza się ale przez automatyzację w nowych autach ludzie przestają myśleć bo myślą że jak włączyli to działa 

Trzeba być debilem żeby tego nie ogarnąć. To jest czujnik światła przecież wiadomo że we mgle nie będzie ciemno. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, dobromir napisał(a):

Zgadza się ale przez automatyzację

Jakiś producent ogarnia w ogóle blokadę używania świateł dziennych we mgle? 

Napisano
17 minut temu, wujek napisał(a):

Trzeba być debilem żeby tego nie ogarnąć. To jest czujnik światła przecież wiadomo że we mgle nie będzie ciemno. 

To nie jest kwestia ogarniania tylko zwykłe przyzwyczajenie 

Od kilku lat automat za ciebie włącza światła to przestajesz o tym myśleć 🙄

Pamiętam jak przesiadałem się z auta w którym mijania były "po stacyjce" więc nie trzeba było myśleć o włączaniu "dziennych" i nagminnie zapominałem o światłach w drugim starym, który tego nie miał 

Tak samo dzisiaj z dziennymi, przyzwyczajenie do trybu AUTO 

Inna kwestia że auto na desce nie rozróżnia czy świeca się dzienne, mijania czy postojowe 🤔

Brakuje mi ikony świateł mijania (niektóre mają),na LCD żaden problem wyświetlić ikonę 

Więc dziś dokładnie oglądałem włącznik świateł, jak go przekręcić aby świeciło co ma świecić 

Z drugiej strony te tylne postojowe za dnia we mgle i tak nie wiele pomagają i jakoś mi to nie przeszkadza 🤔

Edytowane przez Koonrad

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wracalem dzisiaj z 3miasta i faktycznie jest masakra. 

Ludzie ustawiają światła na auto i zwyczajnie zapomnieli, żeby ręcznie przełączać w mgle. 

Paradoksalnie w starszych autach nie ma tego problemu. 

Ja bym poszedł jednak w wyłączone/ograniczone myślenie.

Napisano

Jak piszesz dużo nowych aut na dziennych dzisiaj poganiało w moich okolicach 

Edytowane przez STYLON

Napisano
Teraz, Koonrad napisał(a):

To nie jest kwestia ogarniania tylko zwykłe przyzwyczajenie 

O kilku lat automat za ciebie włącza światła to przestajesz o tym myśleć 🙄

Pamiętam jak przesiadałem się z auta w którym mijania były "po stacyjce" więc nie trzeba było myśleć o włączaniu "dziennych" i nagminnie zapominałem o światłach w drugim starym, który tego nie miał 

Tak samo dzisiaj z dziennymi, przyzwyczajenie do trybu AUTO 

Inna kwestia że auto na desce nie rozróżnia czy świeca się dzienne, mijania czy postojowe 🤔

Brakuje mi ikony świateł mijania (niektóre mają),na LCD żaden problem wyświetlić ikonę 

Więc dziś dokładnie oglądałem włącznik świateł, jak go przekręcić aby świeciło co ma świecić 

Część aut na kontrolkę mijania na desce, część nie ma. Gdy jechałem Skodą, nie wiedziałem na jakich światłach jadę. Nie do końca wiedziałem , jak zmienić na mijania 🙃

W moim jest kontrolka i widzę, na jakich światłach jadę 

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Wczoraj zwracałem uwagę kierującej stojącej przed przejściem gestami, przechodząc przez przejście po zmroku. Miała włączone dzienne, niestety nie dotarło, pojechała "ciemna" dalej.  :facepalm:

Nie jest to jakieś nagminne, ale można spotkać takich "cichociemnych" po zmroku, najczęściej jednak nie reagują poprawnie na sygnały świetlne bądź dźwiękowe kompletnie nie orientując się o co zwracającemu uwagę chodzi. 

Napisano
43 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Kolega już wyżej wyjaśnił. Najgorzej jest na trasach szybkiego ruchu gdzie tylne światła to podstawa. 

Przecież to są zwykłe lampki pozycyjne 5W. Szybciej widać cały pojazd niż to czy ma światła włączone czy nie. Tym bardziej gdy jedziemy w tym samym kierunku.

Dopiero włączenie tylnego światła przeciwmgłowego coś daje. 

No i cały czas mówimy o tylnych światłach gdzie i tak poruszamy się wtedy w tym samym kierunku.

Nawet gdybyś jechał ciemną nocą za samochodem, który w ogóle nie ma z tyłu świateł to i tak go zobaczysz. 

A gdy jeździmy po mieście to już w ogóle nie ma problemu z widocznością.

Gdyby to było faktycznie jakieś groźne to mielibyśmy całą masę zdarzeń.

A jakoś nie słychać o tym by było pełno kolizji lub trup ścielił się gęsto z tego powodu.

Nie raz spotkałem jakiś samochód jadący bez świateł nocą czy we mgle i jakoś nie stanowił on śmiertelnego zagrożenia.

No i jeszcze trzeba wiedzieć, że dla jednego lekka mgła to będzie śmiertelne "mleko", a dla innego "lekkie zadymienie".

Także nie przesadzajmy

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Część aut na kontrolkę mijania na desce, część nie ma. Gdy jechałem Skodą, nie wiedziałem na jakich światłach jadę. Nie do końca wiedziałem , jak zmienić na mijania 🙃

W moim jest kontrolka i widzę, na jakich światłach jadę 

Mijania to chyba bardzo mało :hmm:

W rav4 jak świeca się dzienne to na desce nic nie pokazuje, a jak zapalą się mijania to jest kontrolka od postojowych

Więc jakiś pogląd jest

A na stronie tak ładnie opisują

icon-16?wid=1280&fit=fit,1&ts=1663762113

:phi:

W obecnym jakie by się nie świeciły to kontrolka jest ta sama tzn postojowe :no:

I faktycznie musiałem dzisiaj wyoglądać wajchę od świateł 🙄

Napisano
4 minuty temu, gilbert3 napisał(a):

Miała włączone dzienne, niestety nie dotarło, pojechała "ciemna" dalej.  :facepalm:

Jak mam takiego ciemnego przede mną, co nie reaguje na mrugnięcia, to mu przyświecam długimi żeby drogę widział i do rowu nie wpadł ;]

Napisano
  • Autor
7 minut temu, fred77 napisał(a):

Przecież to są zwykłe lampki pozycyjne 5W. Szybciej widać cały pojazd niż to czy ma światła włączone czy nie. Tym bardziej gdy jedziemy w tym samym kierunku.

No i cały czas mówimy o tylnych światłach gdzie i tak poruszamy się wtedy w tym samym kierunku.

Nawet gdybyś jechał ciemną nocą za samochodem, który w ogóle nie ma z tyłu świateł to i tak go zobaczysz. 

A gdy jeździmy po mieście to już w ogóle nie ma problemu z widocznością.

Gdyby to było faktycznie jakieś groźne to mielibyśmy całą masę zdarzeń.

A jakoś nie słychać o tym by było pełno kolizji lub trup ścielił się gęsto z tego powodu.

Nie raz spotkałem jakiś samochód jadący bez świateł nocą czy we mgle i jakoś nie stanowił on śmiertelnego zagrożenia.

No i jeszcze trzeba wiedzieć, że dla jednego lekka mgła to będzie śmiertelne "mleko", a dla innego "lekkie zadymienie".

Także nie przesadzajmy

Czytam to co napisałeś z niedowierzaniem. 

Napisano
38 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Czytam to co napisałeś z niedowierzaniem. 

Wiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka.

Pokaż zdjęcie. Zobaczymy co to za straszna mgła była.

Napisano
1 godzinę temu, Koonrad napisał(a):

W rav4 jak świeca się dzienne to na desce nic nie pokazuje

Bo nie świecą się żadne światła, które mają kontrolki na desce. 

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Ale tylne światła przeciwmgłowe nie przy każdym ograniczeniu widoczności można włączyć. Więc tylne mijania są jak najbardziej wskazane. 

Napisano
30 minut temu, fred77 napisał(a):

Wiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka.

Pokaż zdjęcie. Zobaczymy co to za straszna mgła była.

Kocham twoje wybiórcze podejście do przepisów. Przekraczający prędkość i wyprzedzający żółwia w dogodnym momencie ci przeszkadzają co dokumentujesz serialem piętnujących filmów z numerami rejestracyjnymi, po czym dowiadujemy się, że tracisz prawko za prędkość. Dziś dowiadujemy się, że nie przeszkadzają ci ludzie, którzy jadą bez świateł. Bez kitu, chyba musisz popracować nad spójnością wizerunku na AK albo mniej dopuszczać do głosu swojego mr Hide'a aka Keson. :hmm:

Napisano

Przyznaję się bez bicia, że dopiero po jakimś czasie używania auta z automatycznymi światłami dziennymi polapałem się, że we mgle z tyłu nic mi się z automatu nie zapali :panic:

Jak pada deszcz to automat włącza światła mijania- jest to jakoś sprzęgnięte z pracą wycieraczek i to jest OK.

Ale na mgłę kierowca musi sam zareagować bo z tyłu nie świeci nic...

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Także nie przesadzajmy

Fred, jeśli to Twoje trolololo to słabo wyszło. Jeśli piszesz serio- to tragedia :facepalm:

Napisano

Ja ostatnio w takiego przychlasta bym wjechał w korku w deszczu, bo nawet dziennych nie miał. Zmieniałem pas na prawy i za uja go nie było widać po zmroku.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Kocham twoje wybiórcze podejście do przepisów. Przekraczający prędkość i wyprzedzający żółwia w dogodnym momencie ci przeszkadzają co dokumentujesz serialem piętnujących filmów z numerami rejestracyjnymi, po czym dowiadujemy się, że tracisz prawko za prędkość. Dziś dowiadujemy się, że nie przeszkadzają ci ludzie, którzy jadą bez świateł. Bez kitu, chyba musisz popracować nad spójnością wizerunku na AK albo mniej dopuszczać do głosu swojego mr Hide'a aka Keson. :hmm:
Poczekaj, bo zaraz napisze o światłach w Żuku. Ciekawe czy Żuk miał przeciwmgielne, może mu od tego zostało.[emoji6]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Fred, jeśli to Twoje trolololo to słabo wyszło. Jeśli piszesz serio- to tragedia :facepalm:

Napisał prawdę :old:.

Napisano
9 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Przyznaję się bez bicia, że dopiero po jakimś czasie używania auta z automatycznymi światłami dziennymi polapałem się, że we mgle z tyłu nic mi się z automatu nie zapali :panic:

Jak pada deszcz to automat włącza światła mijania- jest to jakoś sprzęgnięte z pracą wycieraczek i to jest OK.

Ale na mgłę kierowca musi sam zareagować bo z tyłu nie świeci nic...

W nowych autach już tył świeci cały czas razem z dziennymi. 

Napisano
19 minut temu, wujek napisał(a):

W nowych autach już tył świeci cały czas razem z dziennymi. 

Przecież to czy tył świeci się z dziennymi zależy od producenta. U niektórych się świeci, a u niektórych nie. 

Napisano
27 minut temu, janusz napisał(a):

Przecież to czy tył świeci się z dziennymi zależy od producenta. U niektórych się świeci, a u niektórych nie. 

Myślałem że to jakiś wymóg EU żeby tył świecił. 

Napisano
14 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

100% kierowców we mgle ma albo za mało świateł albo za dużo. Tak przynajmniej wynika z lektury Internetu.

;l

Napisano
13 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Jakiś producent ogarnia w ogóle blokadę używania świateł dziennych we mgle? 

Nie wiem czy auta rozpoznają mgłę. Jak na razie Jag jest jedynym znanym mi autem (ale przyznaję, że zbyt wieloma we mgle nie jeździłem), którego kamery rozpoznają mgłę i wyłącza adaptację świateł żeby nie świecić długimi bez sensu. Ford za to potrafi wyświetlać komunikaty żebym oczyścił szybę w okolicach kamery bo ma ograniczoną widoczność.

;l

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Niektórzy oślepiają stojąc w korku 😁

Przeciwmgłowego tylnego należy używać przy widoczności ograniczonej do max. 50m. Nigdzie w przepisie nie jest napisane, że są jakieś wyjątki. Więc tak, w korku też masz obowiązek go używać.

:skromny:

Napisano
13 godzin temu, fred77 napisał(a):

A to na pewno bo adaptacja takich nie widzi i wali w nich długimi aż miło.

;l

Napisano
37 minut temu, janusz napisał(a):

A u niektórych (np. u mnie) w zależności od tego co komputer akurat zdecyduje.

:ok:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

A u niektórych (np. u mnie) w zależności od tego co komputer akurat zdecyduje.

:ok:

Ale o tym jak decyduje komputer, zadecydował producent (chyba ;]) 👍

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

Przeciwmgłowego tylnego należy używać przy widoczności ograniczonej do max. 50m. Nigdzie w przepisie nie jest napisane, że są jakieś wyjątki. Więc tak, w korku też masz obowiązek go używać.

Nie do końca. Policja używa słowa "kierujący może" zamiast "należy" a to nie wymusza obowiązku. 

https://tarnow.policja.gov.pl/kt/ruch-drogowy/piatkowy-przepis/4644,Odc-41-Swiatla-przeciwmglowe-tylne.html

Napisano
24 minuty temu, wujek napisał(a):

Myślałem że to jakiś wymóg EU żeby tył świecił. 

Jak nic się ostatnio nie zmieniło, to z dziennymi tył nie może się świecić.

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał(a):

50 m to naprawdę słaba widoczność. Raczej niespotykaną w mieście 😁

Napisano
15 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Jak to wygląda w Waszych okolicach?

podobnie. Pozycja przełącznika/pokrętła "auto" wielu zwalnia z myślenia

Napisano
34 minuty temu, janusz napisał(a):

Ale o tym jak decyduje komputer, zadecydował producent (chyba ;]) 👍

Tak, miałem na myśli że nie jest sprzężone na stałe tylko zależne od warunków oświetleniowych.

Napisano
25 minut temu, ochkarol napisał(a):

Nie do końca. Policja używa słowa "kierujący może" zamiast "należy" a to nie wymusza obowiązku. 

https://tarnow.policja.gov.pl/kt/ruch-drogowy/piatkowy-przepis/4644,Odc-41-Swiatla-przeciwmglowe-tylne.html

Owszem, może. Więc w korku też może jeśli jest mgła bo to zalezy od mgły a nie od gęstości ruchu.

;]

Napisano
23 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

50 m to naprawdę słaba widoczność. Raczej niespotykaną w mieście 😁

U mnie wczoraj było jakieś 10m miejscami. W Bedzinie, Czeladzi, Dąbrowie Górniczej to samo. Praktycznie nie dało się jechać, krawężnika nie było widać nawet.

Napisano
29 minut temu, amazaque napisał(a):

Jak nic się ostatnio nie zmieniło, to z dziennymi tył nie może się świecić.

Zmieniło się:

https://www.eurodiagnosta.pl/articles/lights_day.html

"7) dopuszcza się, aby wraz ze światłami do jazdy dziennej włączały się: - przednie i tylne światła pozycyjne, górne światła obrysowe - jeżeli występują, boczne światła obrysowe - jeżeli występują oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej, - lub tylko światła pozycyjne tylne."

Napisano
12 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

Nie przeszkadzają mi ludzie, którzy jadą przede mną pojazdami bez włączonych tylnych świateł. 

Nie spotkałeś nigdy takiego pojazdu?

Podejrzewam, że spotkałeś i co się wtedy stało?

Edytowane przez fred77

Napisano
6 minut temu, ccLot napisał(a):

Zmieniło się:

https://www.eurodiagnosta.pl/articles/lights_day.html

"7) dopuszcza się, aby wraz ze światłami do jazdy dziennej włączały się: - przednie i tylne światła pozycyjne, górne światła obrysowe - jeżeli występują, boczne światła obrysowe - jeżeli występują oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej, - lub tylko światła pozycyjne tylne."

Dopuszcza się, a to oznacza, że nie ma obowiązku. I bardzo dobrze.

Napisano
1 minutę temu, fred77 napisał(a):

Dopuszcza się, a to oznacza, że nie ma obowiązku. I bardzo dobrze.

A czytałeś cały post na który odpowiadałem?