Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5eTSI VW opinie :)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy użytkuje ktoś auto z silnikiem 1.5eTSI 150KM i skrzynią DSG ? Jakie macie opinie o tym silniku ?

Auto które mnie interesuję to Golf 8.5 Variant 1.5eTSI w wersji Style.

Pozdrawiam.

Napisano

Jak się podoba to brać i nie wydziwiać. Względem poprzedniej generacji wstawili mu chyba tylko turbo ze zmienną geometrią i udoskonalili ten system odłączania cylindrów. Chyba za wcześnie żeby go oceniać. Jeździ ponoć fajnie i niewiele pali. 

Napisano
30 minut temu, klo napisał(a):

Witam.

Czy użytkuje ktoś auto z silnikiem 1.5eTSI 150KM i skrzynią DSG ? Jakie macie opinie o tym silniku ?

Bardzo oszczędny. Ale da się jeździć w trybie sport 👍

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Bardzo oszczędny. Ale da się jeździć w trybie sport 👍

Jesli piszesz o Karoqu, to tam nie ma silnika 1,5 eTSI, tylko ten starszy.

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zeszłoroczny.

W tym modelu nie bylo nigdy wersji eTSI, podobnie jak w blizniaczej Atece.

Napisano
50 minut temu, klo napisał(a):

Witam.

Pozdrawiam.

Ja nie mam eTSI a zwykłe TSI. Natomiast silnik sam w sobie jest z tych udanych i mało awaryjnych :ok:

eTSI ma miękką hybrydę, która pomaga w elastyczności i auto ładniej jedzie z dolnych partii obrotomierza.

Poza drażniącym trybem żeglowania w eTSI raczej nie słychać narzekań.

Jak się podoba to brać i cieszyć się jazdą ;)

Napisano
Godzinę temu, klo napisał(a):

Witam.

Pozdrawiam.

B9 i jest OK.

Spalanie w trybie D jak w dieslu, w sporcie chodzi jak dawna benzyna z automatem, nie działa start stop i nie ma żeglowania  - tylko czasami odłącza 2 cylindry.

Napisano
  • Autor

Spotkał się może ktoś z brakiem możliwości odpalenia auta w nowym golfie lub octavi ? Już kilka razy czytałem lub słyszałem od znajomych że auto się normalnie otwiera, zapłon włączony i nie działa rozruch. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i auto normalnie odpala.

Napisano
9 minut temu, klo napisał(a):

Spotkał się może ktoś z brakiem możliwości odpalenia auta w nowym golfie lub octavi ? Już kilka razy czytałem lub słyszałem od znajomych że auto się normalnie otwiera, zapłon włączony i nie działa rozruch. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i auto normalnie odpala.

Masz na to wpływ?

Jeśli nie, to nie martw się na zapas.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Masz na to wpływ?

Jeśli nie, to nie martw się na zapas.

Ma , nie kupi 🤣

Napisano
  • Autor
30 minut temu, sdss napisał(a):

Ma , nie kupi 🤣

No żebyś wiedział 😀. Jeżdżę w tej chwili golfem VII 1.4 TSI którego kupiłem w 2015 roku nowego w salonie i nic mnie w nim nigdy nie zawiodło i nie stworzyło jakichś dziwnych problemów. Zastanawiam się nad zmianą auta na nowe, ale jak czytam jakie problemy z elektroniką mają użytkownicy nowego golfa to poważnie zastanawiam się czy dalej jeździć swoim golfem VII czy poczekać aż w końcu wyeliminują te problemy. 

Napisano
5 minut temu, klo napisał(a):

No żebyś wiedział 😀. Jeżdżę w tej chwili golfem VII 1.4 TSI którego kupiłem w 2015 roku nowego w salonie i nic mnie w nim nigdy nie zawiodło i nie stworzyło jakichś dziwnych problemów. Zastanawiam się nad zmianą auta na nowe, ale jak czytam jakie problemy z elektroniką mają użytkownicy nowego golfa to poważnie zastanawiam się czy dalej jeździć swoim golfem VII czy poczekać aż w końcu wyeliminują te problemy. 

Toyota, żona będzie zadowolona. 😜

Napisano
W dniu 2.02.2025 o 18:56, klo napisał(a):

Witam.

Pozdrawiam.

Strasznie na tle poprzedniego 1.4 tsi. Jeździ się tym ja 1.1 w Pandzie, czyli ciągle trzeba deptać, żeby to jechało. Brak dołu, duży lag, więc spalanie idzie mocno w górę. 

Napisano
1 godzinę temu, klo napisał(a):

Kurtka, mam to samo. Chodzi po głowie G8 1.5 TSI, ale co wsiadam do swojego mk7 1.4, to mam banana na gębie i ciągle się biję z myślami, czy nie zajeździć go jeszcze przez kolejnych kilka lat. Boję się tylko, że przegapię pewien moment i będzie za późno. Serio, jak sprzedam, to chyba będę drugi raz w życiu płakał machając nowemu właścicielowi i nie będą to łzy szczęścia, tylko smutku. Tak było, jak odjeżdżała e46, tak może być po Golfie VII. Wziąłem na weekendowe testy Golfa VIII FL eTSI i po drugim dniu jeżdżenia wiedziałem, że to nie jest lepsze auto, a szkoda, bo łudziłem się, że będzie. 

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Strasznie na tle poprzedniego 1.4 tsi. Jeździ się tym ja 1.1 w Pandzie, czyli ciągle trzeba deptać, żeby to jechało. Brak dołu, duży lag, więc spalanie idzie mocno w górę. 

1.5 TSI ma charakterystykę bardziej silnika bez turbo, coś jakby stare wolnossące 2.0, no ale ten eTSI potrafi naprawdę mało spalić

Dane z kręcenia się po pagórkowatych Kaszubach

20240727_170525(1).jpg.3337c140843f3d95ed89604f34221aa6.jpg

Mój 1.4 TSI jest co prawda po chipie i ma trochę więcej mocy i momentu, niż 1.5 150 KM, ale nie dość że dół świetny, bo już od wolnych obrotów i spokojnie można z drugiego biegu ruszać, to jeszcze od 2 krpm czuć wyraźnie, że turbo działa. 

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Mój 1.4 TSI jest co prawda po chipie i ma trochę więcej mocy i momentu, niż 1.5 150 KM, ale nie dość że dół świetny, bo już od wolnych obrotów i spokojnie można z drugiego biegu ruszać, to jeszcze od 2 krpm czuć wyraźnie, że turbo działa. 

W 1.5 TSI od 2000rpm też już turbo dobrze pompuje. Problem taki, że do ~1800rpm nie dzieje się nic. Moje poprzednie 1.4 CAXA już od ~1500rpm chce jechać i daje więcej frajdy.

Za to 1.5 jeździ się dostojniej ;] 

Silnik w sam raz do jakiejś Skody, do tego zakładasz kapelusz na głowę i uprawiasz leniwy cruising ;l

Napisano
9 godzin temu, sowik85 napisał(a):

W 1.5 TSI od 2000rpm też już turbo dobrze pompuje. Problem taki, że do ~1800rpm nie dzieje się nic. Moje poprzednie 1.4 CAXA już od ~1500rpm chce jechać i daje więcej frajdy.

Silnik w sam raz do jakiejś Skody, do tego zakładasz kapelusz na głowę i uprawiasz leniwy cruising ;l

ETSI to trochę inny silnik. Jeszcze bardziej eco niż to co masz.

Napisano
14 godzin temu, klo napisał(a):

widziałem to nawet w jakimś teście na YT jak Golf nie odpalał. Chyba u Jacka Bałkana

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

1.5 TSI ma charakterystykę bardziej silnika bez turbo, coś jakby stare wolnossące 2.0

zapewne dzięki sprężarce o zmiennej geometrii.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

widziałem to nawet w jakimś teście na YT jak Golf nie odpalał. Chyba u Jacka Bałkana

Tak, nawet lawetę już wzywali, bo po zatankowaniu nie mógł odjechać ze stacji paliw. I mówił, ze to nie jest jedyny przypadek i z innymi autami z tym napędem też mieli taki cyrk. 

Także 'znany błąd', pytanie czy już też znane rozwiązanie ;]

Edytowane przez iwik

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Tak, nawet lawetę już wzywali, bo po zatankowaniu nie mógł odjechać ze stacji paliw. I mówił, ze to nie jest jedyny przypadek i z innymi autami z tym napędem też mieli taki cyrk. 

Także 'znany błąd', pytanie czy już też znane rozwiązanie ;]

Jezdzic, obserwowac ;]

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał(a):

zapewne dzięki sprężarce o zmiennej geometrii.

A to już zależy, który ;)

1.5 130km miał sprężarkę ze zmienna geometrią, ten 150km nie.

Obecnie, kiedy już jest 1.5 Evo2, oba warianty mocy mają sprężarkę ze zmienną geometrią- tak kiedyś wyczytałem w internetach.

Napisano
14 minut temu, sowik85 napisał(a):

1.5 130km miał sprężarkę ze zmienna geometrią, ten 150km nie.

odwrotnie

nawet niedawno oglądałem ciekawy film w tym temacie:

Edytowane przez maro_t

Napisano
37 minut temu, maro_t napisał(a):

odwrotnie

nawet niedawno oglądałem ciekawy film w tym temacie:

Właśnie sobie to oglądam i koleś w 2:00 mówi, że interwał wymiany paska skróciłby do 120kkm.

Well...

Producent przewiduje sprawdzenie paska przy bodajże 180kkm.

To jakiś cud paskowej techniki- z kevlarem. W Internecie przeważa przekonanie, również mechaników, że przed 200kk nie ma co go ruszać.

Wymiana jest dość droga- o ile graty nie zabijają ceną, to usługa robi kwotę.

Wynika to z konieczności posiadania specjalnego przyrządu do ustawiania faz rozrządu- to tzw "okular", który kosztuje ~12kzł. Niewiele niezależnych warsztatów to ma w tym momencie, zostaje zatem ASO. A tam graty + usługa to ~4.5kzł.... 😕 

EDIT: Obejrzałem do końca, materiał kiepski.

"cylindry pokryte plazmą"- what? ;)

Koleś opowiadając miesza generacje Evo i Evo 2, wrzuca je do jednego wora.

No nie, nie przygotował się ;) 

I nadal obstaję przy tym, że przy Evo1 zmienną geometrię turbiny miała wersja 130km a 150km nie.

O takie coś na szybko znalazłem w necie:

image.png.ad2b79f0593bd286627b32f3b02ea8ba.png

Edytowane przez sowik85

Napisano
40 minut temu, sowik85 napisał(a):

I nadal obstaję przy tym, że przy Evo1 zmienną geometrię turbiny miała wersja 130km a 150km nie.

O takie coś na szybko znalazłem w necie:

No ciekawe w sumie. Może kolega @kaczorek79 coś o tym opowie?

Napisano

1.5 130 KM zmienna geometria, bo jest cykl Millera i musi być wysokie ciśnienie w każdym zakresie obrotów. 150 KM zwykłe turbo, 150 KM eTSI zmienna geometria, bo eko sreko.

Napisano

jeżeli to ta sama technologia co w Skodzie eTec to przejechałem 50kkm. 

Poza dupnym programem skrzyni w trybie D reszta na plus. Brak rozrusznika mocno na plus, bo jak start&stop działa to nie masz takiego walnięcia przy rozruchu.

Napisano
57 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

1.5 130 KM zmienna geometria, bo jest cykl Millera i musi być wysokie ciśnienie w każdym zakresie obrotów. 150 KM zwykłe turbo, 150 KM eTSI zmienna geometria, bo eko sreko.

Czyli nie chciałbym trafić na żaden tuning ani serwis do panów z tego filmu, który podlinkowałem, skoro twierdzą odwrotnie ;]

Napisano

A przy evo2 nie ma już silników 130/150 tylko 150 i ten motor ma już turbosprężarkę ze zmienną geometrię 

Napisano
16 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

1.5 TSI ma charakterystykę bardziej silnika bez turbo, coś jakby stare wolnossące 2.0, no ale ten eTSI potrafi naprawdę mało spalić

Dane z kręcenia się po pagórkowatych Kaszubach

Czym się te "e" różnią od tych bez e ?

Szwagier ma Tiguana 1.5 150KM manual i przy ostatnim wyjeździe w górach narzekał, że brakuje mu mocy w dolnych partiach przy podjazdach na autostradzie bez robienia redukcji. U mnie przy 2.0 ale znacznie większej mocy wjeżdzał bez redukowania.

Napisano

podobno aktualizacja softu ze stycznia rozwiązała problem z odpalaniem.

Napisano
16 minut temu, sherif napisał(a):

Czym się te "e" różnią od tych bez e ?

Szwagier ma Tiguana 1.5 150KM manual i przy ostatnim wyjeździe w górach narzekał, że brakuje mu mocy w dolnych partiach przy podjazdach na autostradzie bez robienia redukcji. U mnie przy 2.0 ale znacznie większej mocy wjeżdzał bez redukowania.

Te z "e" to mildhybrid.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
22 godziny temu, klo napisał(a):

Dalej jeździć swoim Golfem.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Te z "e" to mildhybrid.

w większości aut z Mild Hybrid daje to +10kW ( 14km ) i +50Nm ( to się nie sumuje ) i to pomaga zanim włączy się turbo 

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 17:37, klo napisał(a):

NIE

Napisano
23 godziny temu, klo napisał(a):

nie wiem jak to jest, u mnie w B9 wsio OK było od nowości do momentu wizyty w salonie i nowego oprogramowania - nagle padł e-sim, może nie padł ale nie mam globusa na ekranie :) 

Napisano
23 godziny temu, sdss napisał(a):

Toyota, żona będzie zadowolona. 😜

yoooo może zmienię za 10 lat na Camry albo Lexaaaaa :) żona już ma i szczęśliwa, ja dziś też ujeżdżałem po mieście i OK, zrywałem folie z niektórychhh elementów, konfigurowałem itd.....  

Napisano
22 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Eee, w małym krzyżaku (T-cross) jedzie ładnie, minus to oprogramowanie skrzyni, to muli, silnik pompuje od 1500 obrotów... 

Zobaczymy jak dalej będzie sobie radzić 150KM.

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 23:07, sowik85 napisał(a):

O przepraszam, jeżdżę dostojniej ale bez kapelusza ;]

Napisano

Moim zdanie na przestrzeni lat poprawiono soft silnika i skrzyni dq200.

Sporo jeździłem 1.5 130KM w GVII i tu miał/ma "czkawkę" przy ruszaniu i przy próbie przyspieszenia (jakby przepustnica się otworzyła a gaźnik nie zdążył nalać paliwa 🤣)

Obecnie w GVIII jeździłem i nie czuję tego (manual) ale bardzo łagodnie - płynnie trzeba puszczać sprzęgło bo nim szarpie - jakiś nerwowy jest.

GVIII przed liftem i DQ200 jakoś nerwowo, szybko zmienia - jakiś taki karabin - nie dziwne, że ludzie jeżdżą  do tunerów i poprawiają oprogramowanie.

1.5 eTSI na "D" mistrz spalania, ja w drodze do pracy nie potrafiłem 1.9 TDI takich wyników wykręcać po mieście, płynnie/dostojnie. W trybie "s" jak zwykła benzyna z automatem, zmienia biegi niezauważalnie, lekko wyżej kręci, ale jak się nauczy właściciela to nawet już nie kręci wysoko, rzadziej zmienia biegi - mniej żongluje, ale jak trzeba prze redukuje i ciągnie do około 6 tysięcy obrotów.

(a olej w automacie DQ200 ? co tam zmieniać jak są 2 układy, skrzynia manualna z robotem z boku z osobną "oliwą" :) ) - to chyba na 300 000km starczy :) 

ponoć te sprzęgła poprawione są, ostatnio jeździłem golfem co miał 20 000km natłuczone jako auto testowe i nic niepokojącego się nie działo a tu ponoć ludziom już kiedyś sprzęgła wymieniali. Gadałem z kolegą co czasami odwozi skrzynie do naprawy do innego warsztatu (specjalizującego się w automatach) i kiedyś pogadali, że w większości te sprzęgła przyjeżdżają zardzewiałe bo najprawdopodobniej handlarze myją silniki i cała chemia trafia jakimś cudem na zespół sprzęgieł - jaka jest prawda pożyjemy=zobaczymy.

Napisano
W dniu 10.02.2025 o 19:30, klo napisał(a):

No żebyś wiedział 😀. Jeżdżę w tej chwili golfem VII 1.4 TSI którego kupiłem w 2015 roku nowego w salonie i nic mnie w nim nigdy nie zawiodło i nie stworzyło jakichś dziwnych problemów. 

Ja bym jezdzil tym co masz. G7 z 1.4 tsi byl/ jest fajny.

Napisano
3 godziny temu, t_kucyk napisał(a):

Ja bym jezdzil tym co masz. G7 z 1.4 tsi byl/ jest fajny.

Tylko to z racji wieku chyba zaczyna gdzieniegdzie rdzewieć ?

Napisano

Nie wiem czy G7 rdzewieje, mój chyba nie ma jeszcze korozji albo się nie przyglądałem ;),

Generalnie auto ma mankamenty ale lubię nim jeździć. Po octavia 3 to jest mega zmiana na plus-nie nawidzilem tego auta ,a całokształt. A propos 1,5 tsi. Miałem w o3 wersję 150 i to był dla mnie dramat. Ogromny lag i kangurowanie na zimno, ale i mały kangur przy zmianie z jeden na dwa nawet na cieplym. Pisali mi że nie umiem jeździć itp.;) .

Poza tym mało paliła i jak już zaczęła jechać po tym wielkim lagu to szła jak burza.

Ostatnio jechałem też tiguanem z tym motorem(nie wiem jaki rok) i kangura nie zauważyłem ale lag był. Spalił naprawdę mało jak na suva na autostradzie z prędkościami 120-140.Oba auta z manualem.

Napisano
W dniu 13.02.2025 o 12:13, Camel napisał(a):

Tylko to z racji wieku chyba zaczyna gdzieniegdzie rdzewieć ?

Pasek po 14 latach ma tylko wypryski na masce - obity lakier od kamieni. A od 9 lat czesto stoi w portach wiec lekko nie ma (sol z powietrza, pyl z przeladunkow zwiru/ kruszywa).

Malowanie maski polecany warsztat wycenil mi na 1200zl - i dylemat czy zrobic dodac zabezpieczenie antykorozyjne i chromolic wyjazdy do Krakowa i centrum Wawy za 3 lata (strefy czystego transportu wolne od biedoty ;] )czy kupowac uzywana Camry.

Napisano
20 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Nie wiem czy G7 rdzewieje, mój chyba nie ma jeszcze korozji albo się nie przyglądałem ;),

G7 rdzewieje, i to jak... ! 

Znam flotę z autami Golfami z 2014/2015  i jest już kilka sztuk z dziurawymi progami. W sumie trudno powiedzieć czemu akurat te pordzewiały, a inne nie.

W większości 1.4 125KM (pasek) wymieniane były pierscienie (tak po 100kkm) i łożyska w VI biegowych manualach.

Napisano
Godzinę temu, nikt-znany napisał(a):

Znam flotę z autami Golfami z 2014/2015  i jest już kilka sztuk z dziurawymi progami. W sumie trudno powiedzieć czemu akurat te pordzewiały, a inne nie.

W większości 1.4 125KM (pasek) wymieniane były pierscienie (tak po 100kkm) i łożyska w VI biegowych manualach.

Poka foty.

Napisano
5 godzin temu, nikt-znany napisał(a):

image.png.a2e7211fab993267f461b8c2c81698e4.pngimage.png.c15061d153290bbd55ff0ca84309696e.png
image.png.6c36a5400f89e4dfd0bed5f65998409a.png

no moje Paseratti po 8 latach miała wykwit ma błotniku tylnym i przedni błotnik i próg na łączeniu ;) a tu widzę dziuryyyyy 

Napisano
7 godzin temu, nikt-znany napisał(a):

To chyba zależy od egzemplarza, mój ojciec ma z 2013 salonowy i garazowany i nie ma rdzy.