Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 40tys wybór

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Nie trzeba kumulacji, żeby wydać 2,5 koła rotfl

Za regenerację wtrysków zapłaciłem w październiku 2,6 tys pln. 

Kolega tu napalił się na VAGa 1.6 tdi, gdzie jeden wtrysk Boscha po regeneracji kosztuje ponad 1000, a do wymiany potrzebny jest sprzęt do ustawienia dawki. Tak na szybko za kpl wtrysków z wymianą prawie 6 koła.

Napisano

W moim przypadku ten koszt to wydatek całkowity. Najpierw koszt sprawdzenia wtrysków, sama regeneracja, jakieś duperele, które przy okazji się wymienia, robocizna. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
15 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Kolega tu napalił się na VAGa 1.6 tdi, gdzie jeden wtrysk Boscha po regeneracji kosztuje ponad 1000, a do wymiany potrzebny jest sprzęt do ustawienia dawki. Tak na szybko za kpl wtrysków z wymianą prawie 6 koła.

To kolegę nieźle skroili lub trafili na podatnego 🫎🦌

Mam Boscha.

Ceny już staniały

https://allegro.pl/oferta/vw-audi-2-0-tdi-wtryski-04l130277ac-0445110469-16654674720

Użytkownicy z grupy 1.6 TDi 115KM CXMA raczej nie zgłaszają problemów z wtryskami do 400-500kkm przebiegu.

Faktycznie wtryski Siemensa, które były montowane w tych silnikach (CYAC) to jest grubszy wydatek.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Gdzieś, kiedyś czytałem, że Siemensa wtrysków się nie regeneruje a Boscha można regenerować. 

Napisano
11 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

I czar prysł 😄

Duże kombi w dobrej cenie.

Napraw dla siebie i zostanie coś z budżetu, którym dysponujesz jak by coś się wy....ło 

https://www.olx.pl/d/oferta/skoda-superb-CID5-ID140Fox.html

Że zdjęć to tam nie bardzo widać co uszkodzone

Napisano
7 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Duże kombi w dobrej cenie.

Napraw dla siebie i zostanie coś z budżetu, którym dysponujesz jak by coś się wy....ło 

https://www.olx.pl/d/oferta/skoda-superb-CID5-ID140Fox.html

Że zdjęć to tam nie bardzo widać co uszkodzone

Cała prawa strona 

Nie zostanie nic z budżetu, ma za mały 

Edytowane przez janusz

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Cała prawa strona 

E to na dobrą naprawę  trzeba liczyć z 15tyś na uźywkach

Napisano
Teraz, Tre-Bor napisał(a):

E to na dobrą naprawę  trzeba liczyć z 15tyś na uźywkach

Jeśli tylko to co widać, nie widać prawego przodu, może być znacznie więcej. Nie wiem czy dycha na sam lakier starczy. 

Napisano
6 minut temu, janusz napisał(a):

Jeśli tylko to co widać, nie widać prawego przodu, może być znacznie więcej. Nie wiem czy dycha na sam lakier starczy. 

To zależy kto to by miał robić, gdzie i dla kogo.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

To kolegę nieźle skroili lub trafili na podatnego 🫎🦌

Mam Boscha.

Ceny już staniały

https://allegro.pl/oferta/vw-audi-2-0-tdi-wtryski-04l130277ac-0445110469-16654674720

Użytkownicy z grupy 1.6 TDi 115KM CXMA raczej nie zgłaszają problemów z wtryskami do 400-500kkm przebiegu.

Faktycznie wtryski Siemensa, które były montowane w tych silnikach (CYAC) to jest grubszy wydatek.

Kolega mam na myśli autora wątku,który szuka kłopotów na siłę. Wrzuciłeś link do wtrysków 2.0 tdi, a to nie to samo. W IC nowe Bosch do 1.6 tdi stoją po 1140-1180 zł w cenie hurtowej dla warsztatów. Regnerowane poniżej 1000. Są conajmniej 4 rodzaje wtrysków Bosch do 1.6 tdi, powodzenia z kupowaniem na allegro i wożeniem tego do mechanika. W tym silniku odkręcenie cewki wtrysku wiąże się z rozregulowaniem dawki i trzeba odpowiedniego sprzętu, by to później ustawić.

Napisano
29 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Kolega mam na myśli autora wątku,który szuka kłopotów na siłę. Wrzuciłeś link do wtrysków 2.0 tdi, a to nie to samo. W IC nowe Bosch do 1.6 tdi stoją po 1140-1180 zł w cenie hurtowej dla warsztatów. Regnerowane poniżej 1000. Są conajmniej 4 rodzaje wtrysków Bosch do 1.6 tdi, powodzenia z kupowaniem na allegro i wożeniem tego do mechanika. W tym silniku odkręcenie cewki wtrysku wiąże się z rozregulowaniem dawki i trzeba odpowiedniego sprzętu, by to później ustawić.

Ja mam w 1.6 TDI CXMA 115KM w Skodzie na szczęście Boscha te tanie. Regenerowane są po 300-400 zł/szt.

Po wyjęciu wtrysków wiadomo, że trzeba szukać po nr katalogowym. Grupa VW montowała różne w 1.6 TDI. 

Napisano
  • Autor

A w tej cenie jakas benzyna do zagazowania ewentualnie? A jakie jest wasze zdanie na temat gazu bo są teorie, że silnik wcześniej padnie?

Napisano
4 minuty temu, kamilll142 napisał(a):

A w tej cenie jakas benzyna do zagazowania ewentualnie? A jakie jest wasze zdanie na temat gazu bo są teorie, że silnik wcześniej padnie?

Przecież miałeś już tu propozycje 1.0 tsi, które jedzie, jak 1.6 tdi, pali tyle samo, a jak się popsuje, to najwyżej przepustnica za 1000 zł, którą wymienisz na chodniku pod domem. W zasadzie wszystkie tsi od 1.0 do 1.5 palą podobnie, tylko jedne są wolniejsze na autostradzie, drugie szybsze. Takim 1.0 na krajówkach wykręcisz średnie 5/100 bez spinania się, a jak się postarasz, to 4,5/100. Na wuj tu szukać jeszcze lpg?

Napisano
Godzinę temu, kamilll142 napisał(a):

A w tej cenie jakas benzyna do zagazowania ewentualnie? 

Nie masz wielkiego wyboru obecnie. Cofnij się do początku twojego wątku, było wymienione.

Wolne ssaki: focus, Megane, cee'd, i30, tipo, Auris 1.6

Turbo: astra J, Clio, Logan, tipo, TSI

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
2 godziny temu, kamilll142 napisał(a):

No jeśli tak jest rzeczywiście to bajka, jeżdżę raczej spokojnie. 

Od października ubiegłego roku jeżdżę 1.0 turbo 3 cyl. 120 KM. Wcześniej 4 cyl. 1.6 115 KM wolnossące. Robię ok. 10 kkm rocznie z czego 95% po Wrocławiu. Bardzo fajnie się tym jeździ. W poprzednim miałem spalanie średnie z 60 tys. km 8,3. w obecnym z 3 tys. 6,7 i cały czas spada (praktycznie samo miasto). Na trasie krajowej okolice 5 litrów bez napinana się na ekodriving. Nawet nie patrzył bym w kierunku dizla.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Randar napisał(a):

Od października ubiegłego roku jeżdżę 1.0 turbo 3 cyl. 120 KM. Wcześniej 4 cyl. 1.6 115 KM wolnossące. Robię ok. 10 kkm rocznie z czego 95% po Wrocławiu. Bardzo fajnie się tym jeździ. W poprzednim miałem spalanie średnie z 60 tys. km 8,3. w obecnym z 3 tys. 6,7 i cały czas spada (praktycznie samo miasto). Na trasie krajowej okolice 5 litrów bez napinana się na ekodriving. Nawet nie patrzył bym w kierunku dizla.

Fajnie jest usłyszeć opinie osoby która jeździ właśnie tymi autami. Bo czytałem wcześniej jakieś komentarze w internecie to różnie z tym spalaniem. Dobre tym bardziej, że piszesz że większość to miasto, ja praktycznie teraz nie poruszam się po mieście. 

Napisano
12 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Fajnie jest usłyszeć opinie osoby która jeździ właśnie tymi autami. Bo czytałem wcześniej jakieś komentarze w internecie to różnie z tym spalaniem. Dobre tym bardziej, że piszesz że większość to miasto, ja praktycznie teraz nie poruszam się po mieście. 

jeśli nie ciśniesz autostradą 140 (albo więcej) tylko jakieś krajówki czy powiedzmy S-ki to spokojnie takie 1.0 turbo styknie. Ja akurat mam koreńczyka a nie VAG. W budzecie ok. 40 kpln chyba niestety nie da się znaleźć koreańca 1.0.

Napisano
  • Autor

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-vii-1-0-tsi-trendline-ID6H3AU7.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-vii-1-0-tsi-bmt-trendline-ID6GYko2.html

Dwa takie mam obok siebie w Poznaniu. Przekracza to mój budżet ale to już są bardzo fajne auta rocznikowo więc na parę lat autko. 

Napisano
13 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Nawet trochę dużo przekracza ale jeśli się nic nie znajdzie to może się zdecyduje. 

Zanim się zdecydujesz to one już znikną 😀

Napisano

Nie wiem dlaczego ale ludzie z zasady są negatywnie nastawieni do silników 0.9 oraz 1.0, nie ważne czy to VAG czy inna grupa.

Sami osobiście mamy Golfa 7.5 - 1.0 TSI w wersji 110 KM z manualem 6 biegowym i nie można powiedzieć złego słowa na ten slinik.

Demonem prędkości nie jest ale jest wystarczająco elastyczny aby sprawnie poruszać się po mieście i wjechać na ekspresówkę czy autostradę a przy tym spala na prawdę małe ilości paliwa.

Owszem, dzwięk jest dosyć specyficzny jak na te trzy cylindry ale eksploatacja nie jest droga. Rozrząd na pasku nie kąpany w oleju i  jak dobrze pamięta to pompa wody jest osobno i o ile nie cieknie to nie trzeba jaj wymieniać przy okazji robienia rozrządu (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić).

Opinie płyną chyba od tych co tym nawet nie mieli okazji się przejechać.

Osobiście wolałbym 1.0 TSI niż 1.6 TDI

Napisano
2 godziny temu, grzes_knw napisał(a):

Rozrząd na pasku nie kąpany w oleju i  jak dobrze pamięta to pompa wody jest osobno i o ile nie cieknie to nie trzeba jaj wymieniać przy okazji robienia rozrządu (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić).

Opinie płyną chyba od tych co tym nawet nie mieli okazji się przejechać.

Osobiście wolałbym 1.0 TSI niż 1.6 TDI

A w koreanczykach jest łańcuch 😁👍

Napisano
4 godziny temu, grzes_knw napisał(a):

Nie wiem dlaczego ale ludzie z zasady są negatywnie nastawieni do silników 0.9 oraz 1.0,

Sam podałeś powody - że nie są to demony prędkości, że dźwięk jest specyficzny... 

Dla niektórych to istotne. 

Napisano
  • Autor

A jaki to ten dźwięk specyficzny?

Przeliczyłem tak kilometrowo i do pracy rocznie robię około 11 tys km plus jakieś inne dojazdy , weekendy i wakacje itd więc chyba zakręcę się koło 20tys rocznie nie więcej. 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Sam podałeś powody - że nie są to demony prędkości, że dźwięk jest specyficzny... 

Dla niektórych to istotne. 

ten 1.0 tsi 110KM to jedzie jak wolnossące 1.8... Miałem rapida z tym silnikiem i to było zaskakująco żwawe. Poniżej 10s do setki , vmax >200. Nawet na 6 biegu przyspieszał bez problemu przy autostradowych prędkościach. 

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał(a):

ten 1.0 tsi 110KM to jedzie jak wolnossące 1.8

Miałem kiedyś zastępczą Fabię  z tym silnikiem całkiem żwawo się odpychała. Do dźwięku silnika 3 cyl trzeba się przyzwyczaić.

Jeździłem też Clio 1.0 T 3cyl - przyjemniej mi się nim jeździło i  nie było słychać dźwięku tych 3 cylindrów.

Następne auto dla żony będzie Clio.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
27 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Miałem kiedyś zastępczą Fabię  z tym silnikiem całkiem żwawo się odpychała. Do dźwięku silnika 3 cyl trzeba się przyzwyczaić.

Jeździłem też Clio 1.0 T 3cyl - przyjemniej mi się nim jeździło i  nie było słychać dźwięku tych 3 cylindrów.

Następne auto dla żony będzie Clio.

Mam Captura 1.0 (ma to niby 90KM na noPb i 100 na LPG, choć ponoć hamownia na noPB 115KM potrafi wypluć) i jeździłem T-Rockiem 1.0. (nie jestem pewien ile to mocy miało, chyba 115KM). Twierdzę, że w VW dużo lepsza kultura pracy, mniej wibracji, cichszy, bardziej liniowo przyśpieszał, wszystko na + dla VW.

Napisano
  • Autor

W życiu nie spodziewałem się, że spojrzę na te silniki. W pracy jak podpytywalem to żeby się w to nie pchać, teksty typu przejedzie 120tys i padnie, wir w baku 😄

Ale pewnie nikt z nich nie miał z takimi autami do czynienia tylko przekazywane od osoby do osoby teksty. 

Napisano
W życiu nie spodziewałem się, że spojrzę na te silniki. W pracy jak podpytywalem to żeby się w to nie pchać, teksty typu przejedzie 120tys i padnie, wir w baku [emoji1]
Ale pewnie nikt z nich nie miał z takimi autami do czynienia tylko przekazywane od osoby do osoby teksty. 

I dodam że pasek w 1.0 TSI ma długi interwał wymiany.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, kamilll142 napisał(a):

W życiu nie spodziewałem się, że spojrzę na te silniki. W pracy jak podpytywalem to żeby się w to nie pchać, teksty typu przejedzie 120tys i padnie, wir w baku 😄

Od miesiace juz szukasz, ile aut obejrzales na zywo?

Napisano
  • Autor

Tak masz rację, narazie więcej czytania niż oglądania z mojej strony. Ale też nie pali mi się, że muszę to auto zmienić dziś, powiększa mi się rodzinka ale mam na to jeszcze chwilę a z racji, że się nie znam zawsze wolę usłyszeć parę głosów tutaj. Już dużo ciekawych opinii się dowiedziałem. Za co oczywiście dziękuję tym którzy się wypowiedzieli ;)

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się też jak potem z ewentualna sprzedażą takiego 1.0 TSI jeśli teraz kupi się z przebiegiem ponad 100k a dobije np 250k. Czy ktoś z takim większym przebiegiem w ogóle takie auta kupuje. 

Napisano
21 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Zastanawiam się też jak potem z ewentualna sprzedażą takiego 1.0 TSI jeśli teraz kupi się z przebiegiem ponad 100k a dobije np 250k. Czy ktoś z takim większym przebiegiem w ogóle takie auta kupuje. 

Loteria, jeden doceni jak seriws był na bieżąco, jak auto zadbane to i pojeździ jeszcze spokojnie te 100 tys. km.

Drugi z automatu odrzuci, ludzie stali się teraz bardzo wymagający, sami jeżdżą dużo a oczekują używek z małymi przebiegami za bezcen.

Zależy jak długo auto chcesz trzymać, jak chcesz odzyskać wicej z auta to sprzedajszesz szybciej, jak bedziesz trzymał dłużej i nakręcisz kilometrów to logiczne, że będziesz musiał taniej sprzedać.

Napisano
7 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

osobiście widziałem flotową O4 1.0 w mocniejszej wersji z nalotem 300kkm+ i miała spalanie 5.6l z kilku dziesięciu kkm . Auto PH który dość łagodnie jeździł i większość na trasie . Auto od początku serwisowane co kilka miesięcy w ASO bo na firmę i sporo km miesięcznie , więc przeglądy co 15-20kkm co 3mies. w środku jak nowe , może trochę kiera zużyta i fotel kierowcy , ale reszta jak fabryka przez kilka lat 

dobry przykład :

https://autoblog.spidersweb.pl/skoda-fabia-1-0-tsi-przebieg-806-tys-km

Napisano
10 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Przejmujesz się na zapas. To dobre, udane silniki.

Napisano
13 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Na serio martwi Cię to, ile będzie warte to auto za 7,5 roku? To będzie wtedy 13 letnie auto, warte ułamek tego, co za nie zapłacisz. A może w dniu zakupu skasujesz je całkowicie i pójdzie do kasacji (czego oczywiście nie życzę)? To tylko samochód, a podchodzisz do tego, jakbyś żony szukał. A nawet i żonę możesz zmienić, chociaż to i tak nic nie zmieni 😁

Napisano
W dniu 2.03.2025 o 13:30, kaczorek79 napisał(a):

Takim 1.0 na krajówkach wykręcisz średnie 5/100 bez spinania się, a jak się postarasz, to 4,5/100.

A 1.5 ile spali na krajowkach w manialu?

Napisano
14 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Czemu w manualu? Manualnie ciężko będzie oszczędzać.

Karoq 1,5 AT schodzi poniżej 5 gdy się lekko turlać. Na S do 7 dochodzi.

Napisano
2 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Tyle samo, bo i tak na dwóch cylindrach się buja. Silniki ea211 mają to do siebie, że czy to 1.0, czy 1.2, 1.4, 1.5 palą tak samo jadąc spokojnie. Większy wir robi się podczas dynamicznej jazdy. Golfem 1.4 wykręciłem na krajówkach 4.1/100 przez dystans ponad 130 km.

20250305_104648.jpg.4d06be0e219bb558b72b6dc82cc8587b.jpg

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Czemu w manualu? Manualnie ciężko będzie oszczędzać.

Karoq 1,5 AT schodzi poniżej 5 gdy się lekko turlać. Na S do 7 dochodzi.

Z obserwacji ludzi użytkujących VAGi z dsg, jednak te więcej palą. Manualem trzeba umieć.

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

Z obserwacji ludzi użytkujących VAGi z dsg, jednak te więcej palą. Manualem trzeba umieć.

No właśnie - trzeba umieć i chcieć. Tucsonem 1,6 benzyną MT schodziłem do 6 :ok:

Ale prościej w AT, delikatnie operować pedałem gazu i bez trybu sport będzie palił niewiele, np. taki 1,5 VAG :)

Swoim klocem z 9Gtronic potrafię zejść poniżej 5 ON. Ale i ponad 10 potrafi łyknąć, jak zacząć deptać. ;]

Napisano
W dniu 2.03.2025 o 14:29, Tre-Bor napisał(a):

Nie masz wielkiego wyboru obecnie. Cofnij się do początku twojego wątku, było wymienione.

Wolne ssaki: focus, Megane, cee'd, i30, tipo, Auris 1.6

Turbo: astra J, Clio, Logan, tipo, TSI

Piszesz głupoty, wybór nadal jest wielki bo zagazujesz wszystko. Już drugie auto z rzędu mam zagazowane z bezpośrednim wtryskiem z turbo i latają. A takie 1,6 GDI, czy 1,3 od Renault są banalnie proste do zagazowania nawet jako bezpośrednie wtryski. Przecież na instalacji z dotryskiem oszczędność jest mniejsza o jakieś 5 zł na 100 km w stosunku do tego jakby nie było dotrysku. 

Napisano
  • Autor

Byłem dziś zobaczyć tego golfa za 50tys w Poznaniu. Autko wizualnie w środku bardzo ładny, tak jak myślałem przeskok z mojego teraz będzie ogromny. Na aucie jest mała wgniotka i z 3 małe pęknięcia lakieru na masce i zderzaku tak na szybko zauważyłem Jutro jadę obejrzeć drugiego i jeśli się zdecyduje to zabiorę osobę która się zna na sprawdzenie całego auta. 

Ciekawostka Na miejscu mieli dużo Seatów z tymi silnikami i mówili o spalaniu tych silników w granicach 7l. Silnik oczywiście wychwalali, że skoro byłby zły to by tego nie produkowali ;)

Napisano
Godzinę temu, kamilll142 napisał(a):

Silnik oczywiście wychwalali, że skoro byłby zły to by tego nie produkowali

Pewnie to samo tyczy się 1.2 Puretech... Szkoda tylko, że mimo jego wad nadal go produkowali. I nie wiadomo, czy obecny jest już ich pozbawiony.

Liczyłeś, że handlarz powie: panie, to silnik z kosiarki, trzy cylindry, więc telepie nim jak w konwulsjach, oleju pali, że wciąż trzeba dolewać, a dźwięk taki, że wstyd gazu dodać? 😁

To jakbyś poszedł do mięsnego, zapytał czy mięso świeże i usłyszał, że sprzed miesiąca.

Edytowane przez OPAL

Napisano
  • Autor

Nie nie tego nie oczekiwałem, wstawiłem emotikone na końcu, to było bardziej humorystycznie dopisane ;)

Napisano
3 godziny temu, kamilll142 napisał(a):

dzwoń, umawiaj się na dzisiaj i jedź, zaraz zniknie