Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Tak, mówiłem, że nie lubię SUVów i że elektryk tylko do miasta, bo tam ma największy sens. No i wyszło jak wyszło. 👽

Chyba pierwszy jestem tutaj z "grubym lefa'em" (zdjęcie właściwe później, bo pogoda gówniana teraz). 

W sumie to mnie kupił tym kolorem:

image.jpeg.f55a95b431347784e05adc36d058a2f3.jpeg

(to jest zielony, jakby ktoś pytał) 

Wersja Engage czyli 'golas' z małą baterią 63kWh, ale z pakietami - przede wszystkim AC 22kW, no i grzane fotele i kiera. Z rzeczy ktorych nie ma, a brakuje (oprócz większej baterii 😆) to Pro Pilot (jest tylko tempomat adaptacyjny). 

Pierwsza trasa zaliczona, dojechał i nie musiałem się po drodze ładować, choć 120 przekraczałem tylko przy wyprzedzaniu (tempomat na 110 i wtedy jest poniżej 20kwh/100 pomimo stosunkowo niskiej temp na zewnątrz) 

IMG_20250228_162204.jpg.ea16465a23fe6d3b2b4023055977dd23.jpg

Napisano

No to teraz będzie już tylko z górki, zobaczysz ;] 

PS. Do tego AC22 masz jakiś specyficzny use-case?

Napisano

Te 22 moze czasem w trasie uratowac jak DC zajete ;]

Napisano
  • Autor
51 minut temu, rwIcIk napisał(a):

22 kW to sporo jak na warunki domowe.

Mam wallboxa 11kW (w pudełku jeszcze co prawda 😂

22kW to cała moc przyłączeniowa domu, a coś musi zostać agd i rtv jeszcze. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

No to teraz będzie już tylko z górki, zobaczysz ;] 

PS. Do tego AC22 masz jakiś specyficzny use-case?

Na razie nie poza ewentualnoscią zajętych DC w trasie, ale w LDZ są dziesiątki słupków 22kW, więc w razie czego można się podpiąć jakby zabrakło do domu. 

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Wersja Engage czyli 'golas' z małą baterią 63kWh, ale z pakietami - przede wszystkim AC 22kW, no i grzane fotele i kiera. Z rzeczy ktorych nie ma, a brakuje (oprócz większej baterii 😆) to Pro Pilot (jest tylko tempomat adaptacyjny). 

Pierwsza trasa zaliczona, dojechał i nie musiałem się po drodze ładować, choć 120 przekraczałem tylko przy wyprzedzaniu (tempomat na 110 i wtedy jest poniżej 20kwh/100 pomimo stosunkowo niskiej temp na zewnątrz) 

Kupiles czy wziales w najem z dotacja? 

Nie obawiasz sie, ze takiego "golasa" z mala bateria bedzie pozniej ciezko sprzedac?

No chyba, ze zakup na XX lat to bez znaczenia :ok:

W sumie to jak pomysle, max kilka razy widzialem na ulicy tego EV.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Kupiles czy wziales w najem z dotacja? 

Nie obawiasz sie, ze takiego "golasa" z mala bateria bedzie pozniej ciezko sprzedac?

Kupiłem. 

Jak doposażyłem w konfiguratorze Renault 5 tym wszystkim, co ten 'golas' ma w standardzie to wyszedłby mnie tyle samo, a i tak miałby mniejszą baterię (52kWh). 

A sprzedać będzie ciężko każdego elektryka. 

Edytowane przez iwik

Napisano
14 minut temu, iwik napisał(a):

Kupiłem. 

Jak doposażyłem w konfiguratorze Renault 5 tym wszystkim, co ten 'golas' ma w standardzie to wyszedłby mnie tyle samo, a i tak miałby mniejszą baterię (52kWh). 

Ta Ariya to chyba auto 2 rozmiary wieksze niz 5-ka :ok:

Napisano

Nareszcie ktoś z nowym autem o mniejszym zasiegu niz moją Teslunia (335 vs 350). ev-database.org.

Zimowe trasy w Polsce takimi autami, to jak całowanie tygrysa w dupę. Ryzyko duze a przyjemność niewielka. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

Mam wallboxa 11kW (w pudełku jeszcze co prawda 😂

22kW to cała moc przyłączeniowa domu, a coś musi zostać agd i rtv jeszcze. 

Spokojnie - sieć przyjmie 22kW z ładowarki + 2 kW z domu.

Gdyby miało wywalać zabezpieczenie przy przekroczeniu 10%, to by pogotowie energetyczne jeździło tylko do wymiany bezpieczników :ok: 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Zimowe trasy w Polsce takimi autami, to jak całowanie tygrysa w dupę. Ryzyko duze a przyjemność niewielka. ;]

Na trasy mam benzyniaka, zimą nie robię tras poza tym. 

A latem z jednym półgodzinnym ładowaniem dojadę w dowolne miejsce w PL (jedyna zaleta mieszkania w Łodzi 🤣). 

Napisano
W dniu 1.03.2025 o 15:25, iwik napisał(a):

Na trasy mam benzyniaka, zimą nie robię tras poza tym. 

A latem z jednym półgodzinnym ładowaniem dojadę w dowolne miejsce w PL (jedyna zaleta mieszkania w Łodzi 🤣). 

Do Świnoujścia w zimę dojedziesz raczej z dwoma ładowaniami po pół godziny i to przy:

- fartownym umieszczeniu ładowarek

- nieprzekraczaniu 110 km/h

- południowo-wschodnim wietrze

W każdym razie, gratuluję. Niedługo zobaczysz pajeczyny na lusterkach benzyniaka. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

Kupiłem. 

Nie żartuj. Za X lat jak większość ludzi będzie miała chociaż jedną jazdę testową elektrykiem za sobą to ciężko będzie sprzedać prehistorię spalinową, a nie elektryka.

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

A jak wrócisz? :hehe: 

Napisano
12 minut temu, Citric napisał(a):

Nie żartuj. Za X lat jak większość ludzi będzie miała chociaż jedną jazdę testową elektrykiem za sobą to ciężko będzie sprzedać prehistorię spalinową, a nie elektryka.

Średni żywot pojazdu spalinowego to 24 lata. Tyle mają w PL pojazdy idące na złom.

14 lat to średni wiek pojazdu w PL.

12 lat - to średni wiek pojazdu sprowadzanego do PL.

popatrzmy na ceny takich pojazdów.

12 letni elektryk jest w cenie 10 zł za kg.

12 spalinówka jest w cenie około 30 zł za kg.

Biorąc pod uwagę dopłaty, szybki rozwój techniczny to sprzedaż elektryka jest tak samo łatwa i opłacalna jak używanego sprzętu elektronicznego - po prostu trzeba tak obniżyć cenę, aby ktoś chciał taką używkę kupić, biorąc pod uwagę, że państwo mu dopłaci kilkadziesiąt tysięcy do nowego, na gwarancji i w najnowszej technologii.

Ja już na Leafa się zasadzam, ale szukam w promieniu 70 km, bo dalej nie wrócę do domu w jeden dzień :ok: 

Napisano

Siedziałem w tym w środku w salonie. Nikt do mnie nie podszedł :phi: to wysiadłem. Strasznie wielki wóz. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Strasznie wielki wóz.

Tak się wydaje, ale to krótsze od TM3 jest i chyba nawet od astry kombi. Wymiary prawie identyczne z id4. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 1.03.2025 o 08:05, iwik napisał(a):

Tak, mówiłem, że nie lubię SUVów i że elektryk tylko do miasta, bo tam ma największy sens. No i wyszło jak wyszło. 👽

Chyba pierwszy jestem tutaj z "grubym lefa'em" (zdjęcie właściwe później, bo pogoda gówniana teraz). 

W sumie to mnie kupił tym kolorem:

image.jpeg.f55a95b431347784e05adc36d058a2f3.jpeg

(to jest zielony, jakby ktoś pytał) 

IMG_20250228_162204.jpg.ea16465a23fe6d3b2b4023055977dd23.jpg

Oryginalnie :oki:

Benzyniak już poszedł w odstawkę? 😄 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Benzyniak już poszedł w odstawkę? 😄

Benzyniak zostaje na trasy urlopowe. Nie chce mi się planować 6 postojów z dokładnością do 50km, na trasie 1200km. Poza tym na ICE mam te wszystkie wieszaki na rowery, boxy itp. No i koszt ladowania w trasie wychodzi podobnie jak benzyna. 

Napisano
8 godzin temu, iwik napisał(a):

Benzyniak zostaje na trasy urlopowe. Nie chce mi się planować 6 postojów z dokładnością do 50km, na trasie 1200km. Poza tym na ICE mam te wszystkie wieszaki na rowery, boxy itp. No i koszt ladowania w trasie wychodzi podobnie jak benzyna. 

Czyli będziesz utrzymywał auto aby raz czy tam dwa razy do roku się nim przejechać? W sumie, mam to samo z PHEVem :hehe:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

Czyli będziesz utrzymywał auto aby raz czy tam dwa razy do roku się nim przejechać?

Do MPK będę miał za chwilę 2 km, więc drugi samochód i tak będzie potrzebny, żebym nie czuł się 'wykluczony komunikacyjnie' pracując z domu ;]

Napisano
12 godzin temu, iwik napisał(a):

No to już wiele zależy czym jedziesz, tym nissanem szału chyba nie będzie.

Moja typowa podróż nad morze (600km) z rowerami na haku to albo dwa krótkie (15-20 min.) albo jedno długie ładowanie (1h). Koszt wychodzi mi dalej mniej niż ta sama trasie dieslem klasy D, prędkości te same. Ale wystarczy Ci tylko brak kombinacji (operator/abonament itp) i już wyjdzie znacznie drożej ;]

Napisano
  • Autor
41 minut temu, komor napisał(a):

No to już wiele zależy czym jedziesz, tym nissanem szału chyba nie będzie.

Z prędkością między 120 a 130 będę miał ok 200km realnego zasiegu (realnego czyli tak, żeby nie rozładować się do zera). Trasa na 1, 2 ładowania ok, ale jak mam jechać 1200km jeszcze w wakacyjny weekend kiedy obłożenie ładowarek jest duże to chyba nie chce mi się kombinować, a nissan nie prowadzi za rączkę jak tesla.

No i nie mam haka na rowery w ev. 

Napisano
17 godzin temu, iwik napisał(a):

A wystarczyło sprzedać, kupić trochę lepszy EV i przestać się oszukiwać 😁

No nic, kolejnym razem 🤪😎

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to do Czech można jechać na jakiś długi weekend. 😎

image.png.6285a648133c4275f6e9ef73629fa77b.png

Napisano

na czerwono, wniosek odrzucony ;]

Napisano
W dniu 1.03.2025 o 08:05, iwik napisał(a):

:Owolniutko i wcale nie tak tanio

Ile dałeś?

Jakie przebiegi tym będziesz robił?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

:Owolniutko i wcale nie tak tanio

Ile dałeś?

Jakie przebiegi tym będziesz robił?

Screenshot_20250418_103235_edit_4922386381428576.jpg.6ab1764409595f1482025f749fcb265b.jpg

Minus dotacja. 

Pewnie okolice 10kkm/rok, moze trochę więcej, bo zmieniam lokum na podmiejskie i mpk będzie mniej dostępne. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Cyk fuch, tymi rencyma

IMG_20250601_134408.jpg.82d76848ed363a4e34bb889a47fcb235.jpg

Screenshot_20250601_125401_com.bankilo.pstryk_edit_428833394001750.jpg.12fcf08729c693087b0468526fc68a57.jpg

• 8 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Przegląd po roku 930 zł.

Teslarze mogą drzeć łacha. phi

Napisano
W dniu 28.02.2026 o 11:19, iwik napisał:

Przegląd po roku 930 zł.

Cos chociaz wymienili czy tylko obeszli dookoła? hehe

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zinger napisał:

Cos chociaz wymienili czy tylko obeszli dookoła? hehe

Filtr klimy. zlosnik

I te blaszki przy klockach hamulcowych, bo nie odbijały do końca i piszczały mi hamulce czasem. Ale to już niestandardowa czynność, tylko naprawa gwarancyjna.

Napisano
W dniu 28.02.2026 o 11:19, iwik napisał:

Przegląd po roku 930 zł.

Pamiętam jeszcze, chociaż to było tak dawno temu, jak będąc młodym szczawiem, oddawałem auto rodziców do ASO na przegląd.

Jawiła mi się ta instytucja, jako siedziba najwyższej klasy specjalistów i inżynierów, którzy rozbierają auto do ostatniej śrubki i sprawdzają czy się coś nie zużyło. No dobra może trochę przesadzam.

Tak czy siak, moja naiwność szybko jakoś minęła i przerodziła się w jawny wstręt do bandy naciągaczy zlosnik

Tesla z brakiem przeglądów to mistrzostwo.

VW (przynajmniej w PL) miał kiedyś powiedzmy że też dobrą ofertę, bo za czapkę gruszek można było wykupić sobie (a mi dali nawet gratis) pakiet przeglądów na jakieś 3-4 lata i 60-80kkm.

Później, zaraz po covidzie, jednak zauważyli, że ten pakiet może być też dobrym źródłem do czesania klienta, więc poszło to w tysiące PLN.

No, ale tak czy siak, mogę pogratulować pozbycia się prawie tysiaczka. Na pewno nie miałeś żadnych innych planów na te pieniądze zlosnik

Napisano
47 minut temu, kravitz napisał:

Tesla z brakiem przeglądów to mistrzostwo.

I tak i nie. Na pewno jest wygodne i korzystne dla kieszeni. Ale pewnie też dzieki temu uzytkownicy pomysleli, ze auta są bezobsługowe (poza 3 sekundowym ładowaniem) i potem zdziwko, ze nie przechodzi przeglądu rejestracyjnego, bo opony łyse, zawias wytłuczony i hamulce niesprawne. Udogodnienia wyłączają myślenie u części kierowców. Nie włącze świateł jak pada? po co, przeciez mam ustawione AUTO na manetce. Nie ma przeglądów w ASO? to jezdze autem aż się urwie koło hehe

Napisano
6 minut temu, Filipfm napisał:

I tak i nie. Na pewno jest wygodne i korzystne dla kieszeni. Ale pewnie też dzieki temu uzytkownicy pomysleli, ze auta są bezobsługowe (poza 3 sekundowym ładowaniem) i potem zdziwko, ze nie przechodzi przeglądu rejestracyjnego, bo opony łyse, zawias wytłuczony i hamulce niesprawne.

OK, ale w ASO Ci tego nie powiedzą.

Może inaczej. Trudno ocenić co jest prawdą a co zwykłym naciągactwem.

Ja nie wiem czy jak mi powiedzą że mam jakieś tam luzy i proponują wymienienie wahacza za 3 koła, w ogóle ma jakiś związek z prawdą. A jak mówią że mam zużyte hamulce, to wiem że na 90% to jest kłamstwo.

Już wolę się dowiedzieć na tym przeglądzie technicznym o tym, że mam luzy. Pojadę do jakiegoś mechanika i mi wymieni co trzeba.

Nie widzę żadnych plusów jeżdżenia do ASO na wymianę filtra klimy za tysiąc. No zwyczajnie nie.

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

OK, ale w ASO Ci tego nie powiedzą.

Może inaczej. Trudno ocenić co jest prawdą a co zwykłym naciągactwem.

Ja nie wiem czy jak mi powiedzą że mam jakieś tam luzy i proponują wymienienie wahacza za 3 koła, w ogóle ma jakiś związek z prawdą. A jak mówią że mam zużyte hamulce, to wiem że na 90% to jest kłamstwo.

Już wolę się dowiedzieć na tym przeglądzie technicznym o tym, że mam luzy. Pojadę do jakiegoś mechanika i mi wymieni co trzeba.

Nie widzę żadnych plusów jeżdżenia do ASO na wymianę filtra klimy za tysiąc. No zwyczajnie nie.

Ty pojedziesz. Spora część użytkowników nie będzie sie interesować, dopoki auto będzie jechać.

Ja tez mam niechęć do cen w ASO i optymalizowałem je w trakcie gwarancji jezdząc ze swoimi materiałami. Po gwarancji auto jest pod opieką zaprzyjaznionego mechanika.

Napisano
4 minuty temu, Filipfm napisał:

Ty pojedziesz. Spora część użytkowników nie będzie sie interesować, dopoki auto będzie jechać.

Ja tez mam niechęć do cen w ASO i optymalizowałem je w trakcie gwarancji jezdząc ze swoimi materiałami. Po gwarancji auto jest pod opieką zaprzyjaznionego mechanika.

Tak, jak nie mam pakietu, to też wożę swoje graty do ASO

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał:

I tak i nie. Na pewno jest wygodne i korzystne dla kieszeni. Ale pewnie też dzieki temu uzytkownicy pomysleli, ze auta są bezobsługowe (poza 3 sekundowym ładowaniem) i potem zdziwko, ze nie przechodzi przeglądu rejestracyjnego, bo opony łyse, zawias wytłuczony i hamulce niesprawne. Udogodnienia wyłączają myślenie u części kierowców. Nie włącze świateł jak pada? po co, przeciez mam ustawione AUTO na manetce. Nie ma przeglądów w ASO? to jezdze autem aż się urwie koło hehe

Masz jakas wiedzę popartą doświadczeniem?

Bo moja Tesla przez 3 lata przejechała 80000 km i obowiazkowy przegląd przeszła śpiewająco.

A nawet jakby sie okazało, że np. mam źle ustawione światła, to ewentualna regulacja i powtórny przegląd kosztowalyby mnie wielokrotnie mniej niż te wszystkie wymagane w tym czasie scamowate przeglądy aso.

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał:

Bo moja Tesla przez 3 lata przejechała 80000 km i obowiazkowy przegląd przeszła śpiewająco.

A nawet jakby sie okazało, że np. mam źle ustawione światła, to ewentualna regulacja i powtórny przegląd kosztowalyby mnie wielokrotnie mniej niż te wszystkie wymagane w tym czasie scamowate przeglądy aso.

prawda jest taka ze zadna tesla nie przejdzie przeglada w pl po 3 latach od reki...

Napisano

Wiadomo, że na AK nawet fiaty się nie psują a wymiana altka to eksploatacja hehe

“Almost half of all Tesla Model Ys fail mandatory tech inspection in Denmark and make headlines for it. There are similar numbers in Tesla-country Norway.”

Out of 2,394 inspected 2021 Model Y vehicles, 1,069 failed, equal to about 45%. By comparison, only around 7% of all electric vehicles inspected in 2025 failed. The contrast is even sharper when looking at competitors. The Volkswagen ID.4, Denmark’s second most popular EV, saw just over a 2% failure rate from more than 7,100 inspections of the same model year.

Most failures fall into four categories, braking systems, lighting equipment, axles wheels and tires, and steering components. The single most common issue is excessive play in the suspension, found in roughly 22% of inspected Model Y vehicles. For comparison, suspension related failures on the VW ID.4 were measured at just 0.1%. It has been reported that these are common problems when inspecting Tesla vehicles of this age.

The Model Y is not alone. Inspection results for the Tesla Model 3 show a similar pattern. Among 2021 Model 3 vehicles inspected last year, about 34% failed. That equals 2,937 out of 8,564 cars. The failure rate is higher than the year before, representing a roughly 48% increase. As with the Model Y, the main problem areas are brakes, lights, suspension, and steering.

Napisano
40 minut temu, Filipfm napisał:

Wiadomo, że na AK nawet fiaty się nie psują a wymiana altka to eksploatacja hehe

“Almost half of all Tesla Model Ys fail mandatory tech inspection in Denmark and make headlines for it. There are similar numbers in Tesla-country Norway.”

Out of 2,394 inspected 2021 Model Y vehicles, 1,069 failed, equal to about 45%. By comparison, only around 7% of all electric vehicles inspected in 2025 failed. The contrast is even sharper when looking at competitors. The Volkswagen ID.4, Denmark’s second most popular EV, saw just over a 2% failure rate from more than 7,100 inspections of the same model year.

Most failures fall into four categories, braking systems, lighting equipment, axles wheels and tires, and steering components. The single most common issue is excessive play in the suspension, found in roughly 22% of inspected Model Y vehicles. For comparison, suspension related failures on the VW ID.4 were measured at just 0.1%. It has been reported that these are common problems when inspecting Tesla vehicles of this age.

The Model Y is not alone. Inspection results for the Tesla Model 3 show a similar pattern. Among 2021 Model 3 vehicles inspected last year, about 34% failed. That equals 2,937 out of 8,564 cars. The failure rate is higher than the year before, representing a roughly 48% increase. As with the Model Y, the main problem areas are brakes, lights, suspension, and steering.

Ale ja te artykuły znam.

Pytałem sie o coś innego. ok

Fragment o id4 jest szczególnie interesujący. Może te popsute po prostu nie mogą dojechać na przeglad.

Mam aktualnie pięcioro znajomych, co mieli lub mają ID4. WSZYSCY z problemami.

Ja też mialem (id4 i problemy), uciekłem z leasingu przed czasem.

Edytowane przez HelixSv

Napisano

W dniu 2.03.2026 o 09:34, Filipfm napisał:

Tylko te "odpadające koła" i takie tam, to głównie w starych struclach lub pożeraczach kilometrów, które i tak 1 przegląd mają po 3 latach za czasów kolejnego właściciela.

Niewiele to zmienia, bo podejrzewam że większość jezdzi do ASO w okresie gwarancji (z 2 wydłużają gwarancje, nawet jeśli jest to dodatkowo płatne).

Stąd tez pewnie pomysły firm typu, że jak jeździsz co roku na przegląd do ASO to przedłużasz gwarancję.

W dniu 2.03.2026 o 09:15, Filipfm napisał:

Edytowane przez ZUBERTO

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.03.2026 o 15:16, Filipfm napisał:

Prawie kazda Tesla ktora wpada mi w rece ma luz w zawiasie z tylu, za wysoko ustawione swiatla albo lyse opony. Ostatnia nowoscia sa zle wskazujace czujniki cisnienia w kolach 😉.

Napisano
13 minut temu, Swiko napisał:

Prawie kazda Tesla ktora wpada mi w rece ma luz w zawiasie z tylu, za wysoko ustawione swiatla albo lyse opony. Ostatnia nowoscia sa zle wskazujace czujniki cisnienia w kolach 😉.

To generalnie prawda, acz na 6 kompletów kół z czujnikami, czyli jakieś 24 czujniki, nie odnotowałem u siebie odchyleń.

Napisano
21 godzin temu, Swiko napisał:

Jeśli coś może się zepsuć, u mnie się zepsuje na pewno.

A jakoś kruca bomba się nie psuje, a te czujniki wskazują dobrze zlosnik

Wskazują plus minus 0.1 w stosunku do pompki Boscha którą je pompuję zlosnik

Co do luzu, to nie wiem. Przegląd techniczny mam za nieco ponad rok, to się dowiem ;)

W łyse opony wierzę. Każdy elektryk lub auto mocno wspomagane elektrycznie u mnie zjada opony. A pierwszym był właśnie VW, eGolf i też żarł gumy.

Napisano
22 godziny temu, Swiko napisał:

Z tymi światłami to trochę bardziej skomplikowane, żebyś wiedział zlosnik

Nasz Y potrafi podnieść wiązkę przy ruszaniu z pochylenia i ustawia je poprawnie po 1-3 kilometrach. Po drodze oślepia wszystko co na jej drodze, nie pomaga zatrzymanie, wyłączenie itp. Samo się reguluje po chwili. Miałem już tak z kilka razy. Łyse opony i luzy w zawieszeniu mogą wystąpić w każdym aucie. Czujniki działają wyśmienicie, czy te oryginalne czy zamówione z chin z logo producenta.

Napisano
27 minut temu, komor napisał:

Z tymi światłami to trochę bardziej skomplikowane, żebyś wiedział zlosnik

Nasz Y potrafi podnieść wiązkę przy ruszaniu z pochylenia i ustawia je poprawnie po 1-3 kilometrach. Po drodze oślepia wszystko co na jej drodze, nie pomaga zatrzymanie, wyłączenie itp. Samo się reguluje po chwili. Miałem już tak z kilka razy. Łyse opony i luzy w zawieszeniu mogą wystąpić w każdym aucie. Czujniki działają wyśmienicie, czy te oryginalne czy zamówione z chin z logo producenta.

Nie jest tak, ze probuje deprecjonowac te sprzety, po prostu pracuje z samochodami praktycznie kazdej marki i dziele sie spostrzezeniami, ktore mi sie nasuwaja w tym przypadku 👍.