Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pracuje/pracował ktoś z was serwisie ASO?

Featured Replies

Napisano

Pytam serwisantów, bo w zasadzie to tylko oni mają do czynienia z nowymi fabrycznie silnikami i ich serwisowaniem.
Jak wynika z waszych obserwacji? Po ilu tys. zrobić pierwszą wymianę oleju? Bo to chyba się da organoleptycznie stwierdzić po jakichś pyłkach na filtrze i samym zasyfieniu tegoż?
Mowa tu o silnikach najbardziej popularnych, a nie jakichś wyżyłowanych.

Ja bym obstawał za wymianą po pierwszych 3 tys, ale może nie ma takiej potrzeby, albo lepiej po 2 tys.? No nie wiem.

EDIT: A no tak, bo zapomniałem dodać, że to auto ma być dla syna i jeździć dłuższy czas, silnik 1.5 TFSI 150 KM

Edytowane przez kmwtw

Napisano
9 minut temu, kmwtw napisał(a):

Pytam serwisantów, bo w zasadzie to tylko oni mają do czynienia z nowymi fabrycznie silnikami i ich serwisowaniem.
Jak wynika z waszych obserwacji? Po ilu tys. zrobić pierwszą wymianę oleju? Bo to chyba się da organoleptycznie stwierdzić po jakichś pyłkach na filtrze i samym zasyfieniu tegoż?

Ja bym obstawał za wymianą po pierwszych 3 tys, ale może nie ma takiej potrzeby, albo lepiej po 2 tys.? No nie wiem.

A  co zaleca producnet?

Niektórzy nie zalecają wymiany wcześniej, jak po 15 kkm.

Napisano

Ja,  ale w wadze ciężkiej.

Jeśli już wymienimy silnik na nowy lub zregenerowany to nikt się nie patyczkuje i wymiana wg. wskazań czyli olej po ok 150kkm😂.

Napisano
  • Autor
41 minut temu, rwIcIk napisał(a):

A  co zaleca producnet?

Niektórzy nie zalecają wymiany wcześniej, jak po 15 kkm.

Czyli zbyt wczesna wymiana oleju ani nie zaszkodzi, ani nie pomoże? Bo nie wiem, co masz na myśli 😉

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Marcin5 napisał(a):

Jeśli już wymienimy silnik na nowy lub zregenerowany to nikt się nie patyczkuje i wymiana wg. wskazań czyli olej po ok 150kkm😂.

Można zamknąć wątek 🫡

Napisano
54 minuty temu, kmwtw napisał(a):

wg instrukcji, ale ja nigdy nie dojeżdżam obecnie do tych interwałów.

Kiedyś byłem głupi i po 3 000km wymieniałem - prezent dla przyszłych użytkowników ? 

Później co 15kkm  i do około 200 nigdy się nic nie działo :) 

Napisano
  • Autor

A no tak, bo zapomniałem dodać, że to auto ma być dla syna i jeździć dłuższy czas, silnik 1.5 TFSI 150 KM

Napisano
18 minut temu, Marcin5 napisał(a):

Nie pamiętam już w której marce (ciężkiej), nie było czasu na wymiany, tylko dolewki :) Przy około 800-900 000km. były sprzedawane i nic się nie stało.

Także ten teges (jak była jakaś awaria to mu wymienili przy okazji olej :) a tak to tylko akumulatory co 3 lata jak dobrze pamiętam - bo trzeba dymać a nie za cyce trzymać :) 

Napisano
4 minuty temu, pejus1982 napisał(a):

I co z tego filmu ma niby wynikac? Co by sie stalo z silnikiem gdyby ten olej wymienic dopiero po 15-20kkm?

Te 1.5 TSI robia we flotach po 250-300kkm a potem ida do dalej do ludzi i nikt sie tam nad olejem nie rozczula.

Wiadomo, ze taka wymiana nie zaszkodzi, ale tez nie ma wiekszego sensu nie ma, o ile ktos nie planuje jezdzic 20 lat i zrobic 500kkm.

Napisano
1 godzinę temu, kmwtw napisał(a):

EDIT: A no tak, bo zapomniałem dodać, że to auto ma być dla syna i jeździć dłuższy czas, silnik 1.5 TFSI 150 KM

Możesz odesłać próbkę oleju do serwisu olejowego, do badania.

Albo samemu zbadać na bibule filtracyjnej.

Napisano
Godzinę temu, kmwtw napisał(a):

Czyli zbyt wczesna wymiana oleju ani nie zaszkodzi, ani nie pomoże? Bo nie wiem, co masz na myśli 😉

Że czasem nie jest wskazana :ok:

Silnik ma się ułożyć na fabrycznym oleju.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Możesz odesłać próbkę oleju do serwisu olejowego, do badania.

Albo samemu zbadać na bibule filtracyjnej.

To nie lepiej olej wymienić?

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

I co z tego filmu ma niby wynikac? Co by sie stalo z silnikiem gdyby ten olej wymienic dopiero po 15-20kkm?

Te 1.5 TSI robia we flotach po 250-300kkm a potem ida do dalej do ludzi i nikt sie tam nad olejem nie rozczula.

Wiadomo, ze taka wymiana nie zaszkodzi, ale tez nie ma wiekszego sensu nie ma, o ile ktos nie planuje jezdzic 20 lat i zrobic 500kkm.

Wymiana oleju to ułamek ceny nowego auta, dla świętego spokoju warto to zrobić. Życie może różnie się potoczyć i auto może zostać z nami na długie lata.

Napisano

Godzinę temu, kmwtw napisał(a):

A no tak, bo zapomniałem dodać, że to auto ma być dla syna i jeździć dłuższy czas, silnik 1.5 TFSI 150 KM

Pytanie czy chce przez ten czas zrobić 100 000 km, czy 300 000 km. Jak opcje 1 to bym wymieniał zgodnie z wymaganiami producenta, jak opcja 2 to bym zmieniał częściej.

Napisano
26 minut temu, kmwtw napisał(a):

To nie lepiej olej wymienić?

Naprawdę, olej możesz wymieniać przy każdym tankowaniu :ok:

A jak chcesz wymienić z sensem, to zrób badanie.

Napisano
35 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Wymiana oleju to ułamek ceny nowego auta, dla świętego spokoju warto to zrobić. Życie może różnie się potoczyć i auto może zostać z nami na długie lata.

Też tak uważam. Jak coś się sypnie, to potem żal, że a może jakbym wtedy zmienił to by było ok (obojętne czy będzie to miało sens). A tak, to co najwyżej żal będzie kilku stówek. 

Auto za pierdyliard monet i zagwozdki za kilka stówek dołożone do auta. 

Jakie to życie jest smutne, gdy robimy tylko rzeczy, które mają sens. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
2 godziny temu, kmwtw napisał(a):

Cześć, mam 1.5tsi 150KM, zrobię 4kkm do końca miesiąca i zmieniam olej i filtr. Dla świętego spokoju. Pierwszy przegląd po 2 latach lub 30kkm według harmonogramu VW... Do tego czasu będzie 3 lub 4 olej w silniku.  Sporo jeżdżę na krótkich dystansach, a jak się trafi dłuższy, to jest dynamiczny bardzo. Więc lepiej za wczasy ogarnąć i mieć spokój. Zalecana woda po parówkach 0w20.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Że czasem nie jest wskazana :ok:

Silnik ma się ułożyć na fabrycznym oleju.

Twierdzisz, że fabryka zalewa co innego niż potem zaleca?

Napisano
Godzinę temu, Pipper napisał(a):

Zalecana woda po parówkach 0w20.

0W8 to jest woda po parówkach 

Napisano
4 godziny temu, kmwtw napisał(a):

Ile lat ma syn? Jakie przebiegi robi? Jak auto będzie użytkowane?

Napisano
No i zdjęcie dziewczyny ;-) syna :-)
Napisano

Znajomy ojca od lat kupuje nowe auta i po 6 latach zmienia. W tym czasie robi 60-80kkm. Nigdy nie zmienia oleju. Jak się zdarzy że zapali się kontrolka oleju to dolewa najtańszego z marketu. Nie kupuje opon zimowych bo jeździ na jakich odebrał auto w salonie. Twierdzi że nie po to płaci tyle hajsu za nowe żeby jeszcze później do niego dokładać i robić prezenty kolejnemu właścicielowi.
A ktoś kupuje igłę: pierwszy właściciel salon pl. Jak ktoś pyta o serwis to mówi że kolega bierze raz w roku do siebie na warsztat i robi co trzeba...a on się nie zna.
Nigdy jeszcze nie zajechał silnika.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Znajomy ojca od lat kupuje nowe auta i po 6 latach zmienia. W tym czasie robi 60-80kkm. Nigdy nie zmienia oleju. Jak się zdarzy że zapali się kontrolka oleju to dolewa najtańszego z marketu. Nie kupuje opon zimowych bo jeździ na jakich odebrał auto w salonie. Twierdzi że nie po to płaci tyle hajsu za nowe żeby jeszcze później do niego dokładać i robić prezenty kolejnemu właścicielowi.
A ktoś kupuje igłę: pierwszy właściciel salon pl. Jak ktoś pyta o serwis to mówi że kolega bierze raz w roku do siebie na warsztat i robi co trzeba...a on się nie zna.
Nigdy jeszcze nie zajechał silnika.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

No to moja 2008 by nie dojechał ;-)))))
( Pierwsza laweta i wymiana paska przy 58kkm)
Napisano
6 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

0W8 to jest woda po parówkach 

I to vege ;]

Napisano
11 godzin temu, kmwtw napisał(a):

Jak wynika z waszych obserwacji? Po ilu tys. zrobić pierwszą wymianę oleju

Serwisantem nie jestem, ale w Suzuki jest bezpłatna wymiana po 1000 km. Potem, po 15000 km olej w benzynie jest jeszcze żółty. 

W Clio wymieniłem po 9000 km, mimo, że instrukcja zaleca po 30 000 km lub 2 lata. To co wyciągnąłem, to była czarna woda. Zerknij sobie do tego tematu Link

Nie wiem czy przedłuży to żywot, ale koszt pomijalny, oba auta z przeznaczeniem na długie użytkowanie.

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):
8 godzin temu, bielaPL napisał(a):

No i zdjęcie dziewczyny 😉 syna 🙂

Śmiej się ale odpowiedź na to pytanie może uświadomić pytającemu że wcale nie będzie to auto na kolejne ćwierć wieku...

Napisano
10 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Osobiscie nie widze takiej potrzeby, ale jak ktos chce to na pewno nie zaszkodzi.

Napisano

Niejakie Suzuki wymienia 1 olej po 1000km. Czy to wiele wydłuży przebieg silnika? Nie sądzę.

Mlody i tak nie będzie sprawdzał co chwile stanu oleju ani czekał aż silnik się zagrzeje żeby pociągnąć do odcinki, wiec czy wymienisz po 1000 czy po 8000 to nie będzie różnicy.

Napisano
2 minuty temu, lukaszek1207 napisał(a):

Niejakie Suzuki wymienia 1 olej po 1000km. Czy to wiele wydłuży przebieg silnika? Nie sądzę.

Mlody i tak nie będzie sprawdzał co chwile stanu oleju ani czekał aż silnik się zagrzeje żeby pociągnąć do odcinki, wiec czy wymienisz po 1000 czy po 8000 to nie będzie różnicy.

To chyba jedyny producent, ktory oficjalnie zaleca taka wymiane.

Napisano
3 godziny temu, Pito napisał(a):

W Clio wymieniłem po 9000 km, mimo, że instrukcja zaleca po 30 000 km lub 2 lata. To co wyciągnąłem, to była czarna woda. Zerknij sobie do tego tematu Link

No to jak w starych silnikach, gdzie po pierwszych kilometrach zlewało się mocno szary olej. W kolejnyvh wymianach już tego efektu nie było.

Napisano
2 godziny temu, lukaszek1207 napisał(a):

Mlody i tak nie będzie sprawdzał co chwile stanu oleju

A jak syn ma 40 lat? Większe znaczenie mają warunki pracy i przebieg, a to jest nadal niewiadomą. 

Napisano

To i tak jest jeszcze młody i ma szczęście, że mu tata jeszcze w tym wieku, kupuje auto😁

Napisano
20 godzin temu, kmwtw napisał(a):

Znany jutuber/mechanik Coobcio, po remoncie silnika, wymienia olej po 1000km a potem zaleca już regularnie co jakieś 10-15k km.

Więc tak naprawdę ile ludzi tyle opinii. ASO zazwyczaj, trzyma się zaleceń producenta, jak ma być longlife, to zaproszą cię za 30k km ;)

W TSI to prędzej czy później oleju będzie ubywać przez drobne wycieki, zbierający się nagar, no i w najgorszym przypadku coś się innego popsuje :)   Nie trzeba co prawda wozić bańki oleju jak w oplu....

Generalnie niech syn rozpozna temat i dba o auto tak jak będzie uważał za słuszne, niech się uczy na swoich błędach :)

Napisano

W Toyocie zazwyczaj co rok bądź 15 tysięcy ;] 

Niby handlowcy zalecają przyjechać po pierwszym tysiącu, ale imo trochę nadgorliwość 

Napisano

Zależy od podejścia - flotowe A3 u nas mają pierwszą wymianę po 30 tyś, nic się z tymi silnikami nie dzieje. Silnik ten sam o którym piszesz.

Napisano
9 godzin temu, Pito napisał(a):

To co wyciągnąłem, to była czarna woda.

No i według pewnego fachowca tak ma właśnie być  :P

"Olej w silniku w bardzo szybkim czasie robi się czarny od cząstek sadzy. Te cząsteczki sadzy (węgla) mają wyśmienite właściwości smarownicze i powodują, że rozgrzany olej lepiej spełnia swoje funkcje także są właśnie korzystne dla pracy i osiągów silnika. Wymiana oleju to olbrzymie marnotrawstwo i wielkie obciążenie dla naszego środowiska naturalnego a także pogorszenie osiągów silnika. Według doświadczeń pana de Groot samochód po wymianie oleju ma gorsze osiągi i większe spalanie."

https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=54956

https://warsztat.pl/dzial/12-paliwa-i-oleje/artykuly/334-tysiace-kilometrow-bez-wymiany-oleju-jak-wygla,71402

Edytowane przez zenek111

Napisano
Godzinę temu, Lynda napisał(a):

Niby handlowcy

a u mnie konsultanci serwisowi wręcz przeciwnie i wprost mówią, że nie mają żadnych problemów z silnikami w hybrydach (1,8/2.0) nawet przy większych przebiegach ;) 

Napisano
1 godzinę temu, muzz napisał(a):

a u mnie konsultanci serwisowi wręcz przeciwnie i wprost mówią, że nie mają żadnych problemów z silnikami w hybrydach (1,8/2.0) nawet przy większych przebiegach ;) 

Bo nie ma problemów ;) BA! 2.0 potrafi nawet wyprodukować sobie olej ;] 

Napisano
W dniu 14.04.2025 o 18:54, kmwtw napisał(a):

W obecnym samochodzie wymieniłem po 2 tys, 13, i zamierzam wymienić przy 25 tys.

Producent zaleca pierwszą wymianę po 30 tys.

Napisano
4 minuty temu, Łukasz___F napisał(a):

W obecnym samochodzie wymieniłem po 2 tys, 13, i zamierzam wymienić przy 25 tys.

A co Ty to tam teraz upalasz?

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

A co Ty to tam teraz upalasz?

Teselkę oczywiście 

Napisano
7 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

Teselkę oczywiście 

Aha, czyli bez zmian u Ciebie. Pozdrawiam :ok: 

Napisano

21 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Twierdzisz, że fabryka zalewa co innego niż potem zaleca?

Z tego co słyszałem olej zalewany w fabryce jest nieco inny niż zalecany w późniejszej eksploatacji. Ponieważ od czasu wyprodukowania auta do momentu jest sprzedaży niekiedy mija wiele miesięcy, w skrajnych przypadkach kilkanaście i więcej - skład fabrycznego oleju ma zapewnić jego odpowiednią żywotność przez tak długi czas postoju i także późniejszej eksploatacji przez zalecany interwał.

Jeżeli chodzi o wcześniejszą pierwszą wymianę oleju - wielokrotnie słyszałem opinie których się zawsze trzymałem, że nie ma to najmniejszego sensu. Oczywiście nie zaszkodzi ale też w niczym nie pomoże.

Pzdr - Artur S.

Napisano
16 minut temu, format napisał(a):

Aha, czyli bez zmian u Ciebie. Pozdrawiam :ok: 

Dziękuję.

Również pozdrawiam serdecznie:skromny:

Napisano
44 minuty temu, Łukasz___F napisał(a):

Ja po ok 4,5, teraz będzie ok 17, następny przy 30.

Producent mówi 2 lata lub 30kkm.

Mimo jazdy na LL zawsze wymieniam co 13-15kkm.

Ostatnio mój koleżka odstawił numer.

Zmienił nadprogramowo olej w Sorento przy 2kkm (w ASO jak Bozia przykazała), a gdy autu wybił rok "stawił się o czasie, ale o te ok. 2kkm za późno".

Robili problemy ale ponoć przełknęli. Tak twierdzi, choć nie wiem jak to w dobie zapisu wszystkiego online może wyglądać w przypadku potrzeby grubej naprawy gwarancyjnej.

Napisano
41 minut temu, Artur S. napisał(a):

Z tego co słyszałem olej zalewany w fabryce jest nieco inny niż zalecany w późniejszej eksploatacji. Ponieważ od czasu wyprodukowania auta do momentu jest sprzedaży niekiedy mija wiele miesięcy, w skrajnych przypadkach kilkanaście i więcej - skład fabrycznego oleju ma zapewnić jego odpowiednią żywotność przez tak długi czas postoju i także późniejszej eksploatacji przez zalecany interwał.

Też to słyszałem, choć nie wiem ile w tym prawdy, skoro potem niefabryczny (czytaj niby gorszy przy tej opcji) ma wytrzymać przykładowo 2 lata i/lub 30kkm.

Raczej producent nie zakłada, magazynowania każdego auta przez 2 lata przed sprzedażą.

Jako, że w takich tematach głosy są zawsze podzielone 50:50 postanowiłem posłuchać się swojego mechanika.

Co prawda człowiek starej daty, pamiętający czasy świetności Polmozbytu, więc ma też swoje przyzwyczajenia z dawnych aut/lat, ale komuś trzeba zaufać.

Edytowane przez ZUBERTO