Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omoda 9 super hybrid

Featured Replies

Napisano
W dniu 17.07.2025 o 08:02, Ryb napisał(a):

Był tu kiedyś jeden taki, który udowadniał, że dobry diesel to ten, który jedzie z prędkością obrotową rzędu 1200-1300rpm i potem gdy chcesz przyspieszyć to ma olbrzymiego laga. A niedobry to taki, co jest ułomny i jedzie z prędkością obrotową rzędu 1500rpm i gdy chcesz przyspieszyć to nie ma laga bo dysponuje wtedy już maksymalnym momentem obrotowym. I za nic nie dał sobie powiedzieć, że jednak może być na odwrót.

;]

A potem przyszły diesle, które mają maksymalny moment obrotowy przy prędkościach obrotowych rzędu 1200-1300rpm i potrafią jeździć z obrotami rzędu 1000rpm i z tym już nie umiał sobie poradzić. Ba, nawet benzyny tak mają, u mojej żony w dwulitrowej zaledwie benzynie maksymalny moment jest dostępny bodaj od 1200rpm, też jeździ z obrotami rzędu 1000rpm. Jest zatem spora szansa, że gdy europejscy producenci wreszcie postanowią zrobić 500-konną hybrydę z małym silniczkiem to 500 koni będzie nie tylko w katalogu a mały silniczek będzie w stanie zapewnić normalną jazdę z normalną prędkością podróżną. Bo w Europie mimo wszystko nadal jednak w większości przypadków stosujemy R&D przed wydaniem nowego produktu klientom.

:ok:

Rybus jak ja lubię te Twoje zachwyty nad cesarstwem rzymskim ;]

Napisano

Moze nie najlepsze miejsce, no ale juz był tekst tego wózka a i ciągnąc ten test Balkana to wyszło mu ze Omoda 9 jest lepsza niz Terramar, a ten Terramar jest dla niego gorszy nawet niz MG ZS Hybrid+

No i zaproponował Niemcom z VW zeby moze takiego MG ZS Hybrid, kupili i moze uda im sie skopiowac ten chiński napęd hybrydowy 😄

Edytowane przez zenek111

Napisano
33 minuty temu, maro_t napisał(a):

coś jakby w wątku o vw golfie wrzucić jako argument filmik z crashtestu renault clio. 

Jeździłem Dacią Sandero i muszę powiedzieć, że ta cała europejska motoryzacja to straszny szajs. Tego typu argument.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

coś jakby w wątku o vw golfie wrzucić jako argument filmik z crashtestu renault clio. 

Filmik wyżej był z MG więc dałem. Gdzieś widziałem też wypadek na torze gdzie auto wypadło tyłem na bandę. Fotel też złamany. Auto też chińskie. Więcej jednak związku niż clio z golfem…

Napisano
44 minuty temu, stig napisał(a):

Filmik wyżej był z MG więc dałem. Gdzieś widziałem też wypadek na torze gdzie auto wypadło tyłem na bandę. Fotel też złamany. Auto też chińskie. Więcej jednak związku niż clio z golfem…

a mój wujek kiedyś złamał fotel w daewoo espero!

Napisano
W dniu 13.09.2025 o 11:23, koNik napisał(a):

Rybus jak ja lubię te Twoje zachwyty nad cesarstwem rzymskim ;]

Daleki jestem od zachwytów nad silnikami spalinowymi. Sposób pracy silników elektrycznych pokazuje, że miejsce spalinowych jest w muzeum.

8-)

Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał(a):

Jeździłem Dacią Sandero i muszę powiedzieć, że ta cała europejska motoryzacja to straszny szajs. Tego typu argument.

No ale całe te wątki są tak zbudowane, gdzie chińskie firmy, będące przede wszystkim ogromnym zagrożeniem dla producentów azjatyckich maluje się tutaj jako pogromców BMW i Volkswagena.

Akurat do konkurowania z europejskimi markami premium lub "prawiepremium" Volkswagenem to one mają jeszcze lata świetlne, bardziej powinna się obawiać Kia czy Toyota.

Napisano
27 minut temu, maro_t napisał(a):

No i jak się ten incydent skończył dla Daewoo? Hę?

;]

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Może tak było. Tylko słowo klucz - kiedyś. To nie zdarza się w obecnej motoryzacji. A nie czekaj ! 😂

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

No ale całe te wątki są tak zbudowane, gdzie chińskie firmy, będące przede wszystkim ogromnym zagrożeniem dla producentów azjatyckich maluje się tutaj jako pogromców BMW i Volkswagena.

Akurat do konkurowania z europejskimi markami premium lub "prawiepremium" Volkswagenem to one mają jeszcze lata świetlne, bardziej powinna się obawiać Kia czy Toyota.

I Kia z Toyotą całkiem skutecznie z nimi walczą, przede wszystkim jakością (niezawodność), ale również ceną. A nie cłami i chorymi normami emisji jak UE (nieskutecznie). Przy okazji - lata świetlne to jednostka odległości, nie czasu ;]

A chińskie marki są pogromcami BMW i VW, owszem, ale u siebie w Chinach. Tam europejscy producenci ostatnio tracą bardzo dużo.

Edytowane przez wladmar

Napisano
28 minut temu, wladmar napisał(a):

I Kia z Toyotą całkiem skutecznie z nimi walczą, przede wszystkim jakością (niezawodność), ale również ceną. A nie cłami i chorymi normami emisji jak UE (nieskutecznie).

Kię i Toyotę obowiązują dokładnie te same cła oraz normy emisji przecież. I jakoś one się tej "walki" nie boją. Może dlatego, że spełniają wszystkie normy oraz zadały sobie trud zlokalizować część produkcji tutaj?

Przy okazji - lata świetlne to jednostka odległości, nie czasu ;]

Oczywiście o tym wiem, użyłem sformułowania jako figury retorycznej, nie jako jednostki miary.

A chińskie marki są pogromcami BMW i VW, owszem, ale u siebie w Chinach. Tam europejscy producenci ostatnio tracą bardzo dużo.

Owszem, ale to wynika też trochę z odwetowej polityki.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Kię i Toyotę obowiązują dokładnie te same cła oraz normy emisji przecież. I jakoś one się tej "walki" nie boją. Może dlatego, że spełniają wszystkie normy oraz zadały sobie trud zlokalizować część produkcji tutaj?

No właśnie, nie boją się. Bo wygrywają jakością. I nie robią paniki z powodu chińczyków jak Stellantis czy inny VAG. Poza tym Japonia ma cały świat i tam też konkuruje całkiem skutecznie, a tu w naszym skansenie jakaś dziwna panika, sami sobie wykopaliśmy ten dołek. A recepta na Chiny jest prosta - robić lepszy jakościowo produkt za niewiele większe pieniądze. Japonia czy Korea sobie z tym radzą, Europa średnio (przede wszystkim chodzi o jakość, czyli niezawodność). Mazda wypuściła właśnie nową 5, która jest tańsza od poprzedniej. Da się? Da się.

W momencie gdy Chińczycy zbudują fabryki w UE (właśnie budują na Węgrzech) w jaki sposób VAG ma zamiar z nimi konkurować? Zwłaszcza jeżeli chodzi o elektryki?

Edytowane przez wladmar

Napisano
7 minut temu, wladmar napisał(a):

No właśnie, nie boją się. Bo wygrywają jakością. I nie robią paniki z powodu chińczyków jak Stellantis czy inny VAG.

Ja nie widzę paniki lecz żądanie konkurencji na uczciwych (czyt. równych) warunkach.

7 minut temu, wladmar napisał(a):

Poza tym Japonia ma cały świat i tam też konkuruje całkiem skutecznie, a tu w naszym skansenie jakaś dziwna panika, sami sobie wykopaliśmy ten dołek. A recepta na Chiny jest prosta - robić lepszy jakościowo produkt za niewiele większe pieniądze. Japonia czy Korea sobie z tym radzą, Europa średnio (przede wszystkim chodzi o jakość, czyli niezawodność). Mazda wypuściła właśnie nową 5, która jest tańsza od poprzedniej. Da się? Da się.

W momencie gdy Chińczycy zbudują fabryki w UE (właśnie budują na Węgrzech) w jaki sposób VAG ma zamiar z nimi konkurować? Zwłaszcza jeżeli chodzi o elektryki?

A jak konkurował z dotychczasowymi azjatyckimi producentami? Przecież podobno Koreańczycy i Japończycy wygrywają jakością i jakoś VAG z tym nie miał problemu.

:skromny:

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał(a):

Pewnie te z EU będą droższe. Zobaczymy.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja nie widzę paniki lecz żądanie konkurencji na uczciwych (czyt. równych) warunkach.

Jaka może być konkurencja na uczciwych warunkach kiedy UE przechodzi na elektryki wiedząc, że najważniejszą część auta elektrycznego, czyli akumulator, jest robiona wyłącznie przez konkurenta? To jest chore.

3 minuty temu, Ryb napisał(a):

A jak konkurował z dotychczasowymi azjatyckimi producentami? Przecież podobno Koreańczycy i Japończycy wygrywają jakością i jakoś VAG z tym nie miał problemu.

:skromny:

Jakoś konkurował. Mieli pomysły. A teraz?

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Pewnie te z EU będą droższe. Zobaczymy.

Akumulatory i tak będą robione w Chinach, więc pewnie będą droższe, ale tańsze od europejskich. Zobaczymy, tak.

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Jaka może być konkurencja na uczciwych warunkach kiedy UE przechodzi na elektryki wiedząc, że najważniejszą część auta elektrycznego, czyli akumulator, jest robiona wyłącznie przez konkurenta? To jest chore.

Pod Wrocławiem mamy całkiem dużą fabrykę akumulatorów LG. Więc czemu wyłącznie?

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Pod Wrocławiem mamy całkiem dużą fabrykę akumulatorów LG. Więc czemu wyłącznie?

Skąd mają surowce? 

Napisano

Ale specjalnego wyboru nie mieli przecież.

Jakoś konkurował. Mieli pomysły. A teraz?

Na moje oko ma się świetnie. W chwili obecnej najlepsze elektryki ma właśnie VAG - nowy elektryczny odpowiednik Passata i Audi A6. Przy tym też wszystkie pozostałe sprzedają się w EU jak ciepłe bułeczki.

Napisano

Skąd mają surowce? 

Największym producentem litu jest Australia. Chiny owszem dominują w światowym łańcuchu dostaw ale nie są jedyni. I nie mogą kształtować cen jak chcą.

Napisano
15 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Największym producentem litu jest Australia. Chiny owszem dominują w światowym łańcuchu dostaw ale nie są jedyni. I nie mogą kształtować cen jak chcą.

Nie chodzi nawet o ceny, tylko o dostępność jak taką. Europa nie ma składników do produkcji akumulatorów i to jest bardzo duży problem.

Napisano

A ja właśnie wróżę że VW i spółka oraz Stellantis będzie mieć duuuuuzy problem

Toyota i Koreańczycy sobie poradzą

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał(a):

Nie chodzi nawet o ceny, tylko o dostępność jak taką. Europa nie ma składników do produkcji akumulatorów i to jest bardzo duży problem.

We Francji mają w 2027 otworzyć dużą kopalnie. A największe złoża litu w EU są w Czechach. I ponoć już w tym roku mają rozpocząć wydobycie. Także się da tylko... :) 

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

We Francji mają w 2027 otworzyć dużą kopalnie. A największe złoża litu w EU są w Czechach. I ponoć już w tym roku mają rozpocząć wydobycie. Także się da tylko... :) 

No oby, oby...

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

A ja właśnie wróżę że VW i spółka oraz Stellantis będzie mieć duuuuuzy problem

Toyota i Koreańczycy sobie poradzą

Wysłane za pomocą Tapatalk

Pożyjemy, zobaczymy.

Napisano
W dniu 14.07.2025 o 22:23, wlad napisał(a):

Zdradze Ci wielka tajemnica-po prostu bys pojechal:facepalm:

PHEVa nie ma musu ladowac.

Sprawdzić czy jest NoPb :phi:

Może też nie ma musu ;]

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Tam gdzie są ogromne pieniądze (w sumie to jakiekolwiek pieniądze), to uczciwe, równe warunki konkurencji są frazesem.

Pozostaje kwestia jak bardzo nieuczciwa jest konkurencja, co VAG już udowodnił.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

I ponoć już w tym roku mają rozpocząć wydobycie.

Tak, jak u nas gaz łupkowy? :phi:

Napisano
19 godzin temu, stig napisał(a):

Może tak było. Tylko słowo klucz - kiedyś. To nie zdarza się w obecnej motoryzacji. A nie czekaj ! 😂

nie wiem jak z fotelami, ale są tacy co w VW Tiguanach mają już trzecią kierownicę przy 50 tys. przebiegu.

a tak bardziej w temacie wątku to Omoda 9 od spodu:

Napisano
45 minut temu, maro_t napisał(a):

nie wiem jak z fotelami, ale są tacy co w VW Tiguanach mają już trzecią kierownicę przy 50 tys. przebiegu.

Kierownice pękają ? 😱

Napisano
W dniu 18.09.2025 o 15:29, marcindzieg napisał(a):

W internecie pisza ze chinczycy opracowali technologie produkcji akuxmularorow w ktorych lit zastapiony jest sodem... maja byc 10×tansze.... NAXTRA? albo cos kolo tego

Napisano
3 minuty temu, delco napisał(a):

W internecie pisza ze chinczycy opracowali technologie produkcji akuxmularorow w ktorych lit zastapiony jest sodem... maja byc 10×tansze.... NAXTRA? albo cos kolo tego

Wiesz - chińczycy dużo piszą. Jak zobaczymy w masowej produkcji i rzeczywiście będzie jak piszą to wtedy uwierzę.

Napisano
38 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Wiesz - chińczycy dużo piszą. Jak zobaczymy w masowej produkcji i rzeczywiście będzie jak piszą to wtedy uwierzę.

Chińczycy juz to maja od jakiegos czasu, ale te aku sa cięższe od litowych, wiec to sie musi dopiero rozwinąć:

https://carnewschina.com/2023/12/27/volkswagen-backed-jac-yiwei-ev-powered-by-sodium-ion-battery-starts-mass-production-in-china/

Natomiast ma jakieś tam podobno zalety i jak ktoś potrzebuje takiej bateryjki to proszę

https://silniki-do-lodzi.pl/sklep/bateria/sód

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Wiem, dlatego podale samą informacje bez nadmiernej emocji