Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omoda 9 super hybrid

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał(a):

To myślisz ze jakie są róznice w sprawnosci miedzy silnikami elektrycznymi?

Waśnie zsugerowałeś ze silnik A ma sprawnosc 100%, a silnik B musiałby mieć sprawnośc ponizej 55%.

Czy nie robisz własnie z logiki nie wiadomo czego zakładajac takie parametry?

W wymyślonym przez Ciebie przykładzie z d..., w którym nic się nie zgadza z prawdziwą motoryzacją każdy może sobie też wymyślić co mu się podoba chyba, co? Czy tylko Ty masz licencję na wymyślanie bzdur?

;l

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Przeciez nie stawiłem znaku równosci, napisałem ze Zoe jest lżejsze i dlatego ma fory porównujac z Omoda 9.

Nie ma sensu porównywać Zoe z Omodą tak samo jak nie ma sensu porównywać Fiata Pandy z koparką. Ta dyskusja miała sens tylko do momentu odklejenia (jeśli w ogóle).

:facepalm:

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

Je

Dobra, pass.

Nie moj poziom.

Pokonałeś mnie doświadczeniem.

No widze ze z obliczeniami słabo, a i z wiedza o sprawnosci silników elektrycznych dostępnych na rynku tez nie tego.

Twój pomysł ze jeden silnik ma na tyle większa sprawnosc ze pokona taka róznice w pojemnosci baterii po prostu nie działa, nie ma takiej mozliwosci

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

W wymyślonym przez Ciebie przykładzie z d..., w którym nic się nie zgadza z prawdziwą motoryzacją każdy może sobie też wymyślić co mu się podoba chyba, co? Czy tylko Ty masz licencję na wymyślanie bzdur?

;l

To nie ja to wymysliłem, Ghost stawił hipoteze, a ja policzyłem jakie sprawnosci obu silników są dla tej hipotezy wymagane by mogła być ona prawdziwa.

Napisano
Teraz, zenek111 napisał(a):

To nie ja to wymysliłem, Ghost stawił hipoteze, a ja policzyłem jakie sprawnosci obu silników są dla tej hipotezy wymagane by mogła być ona prawdziwa.

Nie. To Ty próbujesz porównać ewidentnie zepsutą koncepcję z coraz bardziej wyciąganymi z d... przykładami bo w realnym świecie jest to precedens. Tego się po prostu nie da w ramach newtonowskiej fizyki obronić, lepszą robotę byś zrobił odpowiadając na każdy post, że jest tanio (choć jak za bubel to IMO też nie do końca prawda).

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Nie. To Ty próbujesz porównać ewidentnie zepsutą koncepcję 

Jako ze spadam to podsumowując.

była koncepcja na 100% spalinow ei było ok

pojawiał sie koncepcja na 100% elektryki i było ok

pojawiał sie koncepcja na mild hybrid 99% spalinowe i 1% elektryczne i było ok

na hybrid 95% splinowe i 5% elektryczne i ok

plugin hybrid gdzies tak 70-80% spalinowe i 20-30 elektryczne i ok

chińczycy zaś dali 30% spalin a i 70% elektryk a tutaj na forum o nie, tak nie mozna, to bład.

Akurat ta jedna proporcja jest błedna

a tylko zupełnym przypadkiem wszystkie osoby które to krytykuja krtykuja zawsze wszystko co chińskie .

p.s. Jest wiele forów politycznych na których ludzie lubia sie poznęcać nad chińczykami z bardziej racjonalnych powodów - polecam!

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Jako ze spadam to podsumowując.

była koncepcja na 100% spalinow ei było ok

pojawiał sie koncepcja na 100% elektryki i było ok

pojawiał sie koncepcja na mild hybrid 99% spalinowe i 1% elektryczne i było ok

chińczycy zaś dali 30% spalin a i 70% elektryk a tutaj na forum o nie, tak nie mozna, to bład.

Akurat ta jedna proporcja jest błedna

Jeśli ktoś jeszcze tak zrobi to też będzie błędna bo jest jakaś granica przy której zmniejszanie mocy spalinowca i zwiększanie elektryka przy małej baterii wygeneruje problem. Chińczycy najwyraźniej przekroczyli tę granicę i dlatego nie działa. To jest naprawdę bardzo proste, wynika z fizyki. Oczywiście Chińczycy mogą zastąpić fizykę ceną i oczywiście wielu klientów też może zastąpić fizykę ceną, a nawet mogą się znaleźć Internauci, udowadniający co sił, że to nawet fajnie że tak sobie ta koncepcja nie działa a w ogóle to innym też nie działa (mimo że akurat działa bo nie poszli tak po bandzie jak Chińczycy) ale to nic nie zmieni, bo jak ktoś chciał zaoszczędzić i nie dobrał prawidłowo elementów układu to musiało wyjść co wyszło. Z pewnością jednak będą jacyś zadowoleni klienci, przecież jest fajna cena to nie ma sensu się za długo zastanawiać nad fizyką.

Napisano
9 minut temu, zenek111 napisał(a):

koncepcja na mild hybrid 99% spalinowe i 1% elektryczne i było ok

Fachowca to miło poczytać. 

Screenshot_20250728_155423_MyToyota.jpg

Edytowane przez ghost2255

Napisano
23 godziny temu, Ryb napisał(a):

Problem chyba wynika z tego, że innowacyjni Chińczycy w swoich ogromnych działach R&D zapomnieli wymyślić spalinowy silnik i mają tylko ten jeden 1.5 na licencji.  Wsadzają go więc wszędzie, niezależnie od tego czy to ma sens czy nie, dorabiają milion koni na papierze i nie przejmują się, że on jest niewystarczający do takich zastosowań.

A wystarczyłoby żeby wsadzili dwa takie silniki, razem miałyby 3 l pojemności i byłoby zupełnie okej.... Dla jasności nie byłoby to oryginalne rozwiązanie bo w latach 70 francuzi produkowali "lekką terenówkę" o nazwie bodajże citroen mehari (albo coś koło tego) który miał dwa nieduże silniki jeden z przodu drugi z tyłu....

Wkładasz dwa chińskie silniki po półtora litra plus 400 konnego elektryka i twój Jag nie ma startu

Napisano
3 minuty temu, delco napisał(a):

A wystarczyłoby żeby wsadzili dwa takie silniki, razem miałyby 3 l pojemności i byłoby zupełnie okej.... Dla jasności nie byłoby to oryginalne rozwiązanie bo w latach 70 francuzi produkowali "lekką terenówkę" o nazwie bodajże citroen mehari (albo coś koło tego) który miał dwa nieduże silniki jeden z przodu drugi z tyłu....

VW też ma tradycję sklejania silników w jeden.

:ok:

Wkładasz dwa chińskie silniki po półtora litra plus 400 konnego elektryka i twój Jag nie ma startu

On nie miał być szybki tylko komfortowo przewozić mnie na duże odległości bez zbędnych przystanków po drodze*. Z tego zadania wywiązuje się doskonale, żaden elektryk nie ma startu.

;]

* I wkurzać ludzi ale to chyba oczywiste. Ja potrafiłem wkurzać nawet SsangYongiem.

:hehe:

Napisano
12 minut temu, delco napisał(a):

w latach 70 francuzi produkowali "lekką terenówkę" o nazwie bodajże citroen mehari

Citroen 2CV Safari

To jest Mehari:

Citroën_Méhari_offen.jpg

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Citroen 2CV Safari

To jest Mehari:

Citroën_Méhari_offen.jpg

Ok pamięć mnie zawiodla:ok:

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

* I wkurzać ludzi ale to chyba oczywiste. Ja potrafiłem wkurzać nawet SsangYongiem.

ja myślę, że Ty do tego nie potrzebujesz żadnego samochodu :hehe: 

Napisano
6 minut temu, delco napisał(a):

Ok pamięć mnie zawiodla:ok:

Oba są spokrewnione. Wywodzą sie z 2CV.

Napisano
22 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Citroen 2CV Safari

To jest Mehari:

Citroën_Méhari_offen.jpg

A to jego silnik 😆

Mehari sulnik.jpg

Edytowane przez lukaszek1207
dodanie wpisu

Napisano
3 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Fachowca to miło poczytać. 

Screenshot_20250728_155423_MyToyota.jpg

Możesz wyjaśniać o co chodzi z tym wpisem? 

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał(a):

Możesz wyjaśniać o co chodzi z tym wpisem? 

O to, że Zenuś nie bardzo wie jak działa napęd hybrydowy. 

Dlatego wstawiłem obrazek jak wygląda w zwykłej hybrydzie stosunek napędu elektrycznego do spalinowego.

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Dlatego wstawiłem obrazek jak wygląda w zwykłej hybrydzie stosunek napędu elektrycznego do spalinowego.

Nie wiem o jakiej hybrydzie mowa. Czy te 50% z piorunem oznacza że połowa trasy przejechana na samym prądzie? Co to za auto, jaka bateria? 

Domyślam się, że omoda z wątku jest w stanie zrobić to samo w 100% "z piorunem" ;]

Edytowane przez janusz

Napisano
40 minut temu, bergerac napisał(a):

ja myślę, że Ty do tego nie potrzebujesz żadnego samochodu :hehe: 

To jedna z najmilszych rzeczy jakie tu kiedykolwiek przeczytałem!

;]

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał(a):

Testowałeś już jakoś na serio wspominany samochód, bo Twoje wypowiedzi wyglądają na mocno teoretyczne?

Jakby nic nowego 😄 Był czas przywyknąć ;]

Napisano
2 godziny temu, lukaszek1207 napisał(a):

A to jego silnik 😆

Mehari sulnik.jpg

Faktycznie wygląda jak dwucylindrowy bokser:swiety:

Napisano
W dniu 28.07.2025 o 19:38, ghost2255 napisał(a):

Chyba Ty nie rozumiesz ze hybryda ma 100% energii z paliwa, a te 57% z piorunem to energia z paliwa która wpierw zamieniono na prąd.

Kilka kilkanascie procent moze pochodzić z hamowania, ale w trasie to moze byc i mniej niz 1%

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 28.07.2025 o 15:55, Ryb napisał(a):

Jeśli ktoś jeszcze tak zrobi to też będzie błędna bo jest jakaś granica przy której zmniejszanie mocy spalinowca i zwiększanie elektryka przy małej baterii wygeneruje problem. Chińczycy najwyraźniej przekroczyli tę granicę i dlatego nie działa.

No wiec tutaj mamy samochód z tej samej grupy chińskiej:

https://elektrowoz.pl/auta/chery-tiggo-7-pro-e-trafi-do-polski-hybryda-plug-in-bateria-193-kwh-bedzie-tez-siedmioosobowe-chery-tiggo-8-pro-e/

Który ma mniejsza baterię (zblizona do Tiguana), zamiast trzech elektryków ma jeden (podobnie jak Tiguan). Silnik elektryczny jest słabszy niż spalinowy (podobnie jak w Tiguanie.

Czyli ogólnie wszystko jest gorzej, ale lepiej bo bardziej po europejsku. :P

A do tego taniej.

Napisano
36 minut temu, zenek111 napisał(a):

No wiec tutaj mamy samochód z tej samej grupy chińskiej:

https://elektrowoz.pl/auta/chery-tiggo-7-pro-e-trafi-do-polski-hybryda-plug-in-bateria-193-kwh-bedzie-tez-siedmioosobowe-chery-tiggo-8-pro-e/

Który ma mniejsza baterię (zblizona do Tiguana), zamiast trzech elektryków ma jeden (podobnie jak Tiguan). Silnik elektryczny jest słabszy niż spalinowy (podobnie jak w Tiguanie.

Czyli ogólnie wszystko jest gorzej, ale lepiej bo bardziej po europejsku. :P

A do tego taniej.

Ten sam silnik co wszędzie, jeszcze mniejsza bateria. Wszystko to w SUVie klasy D. Co może pójść źle? Oh, wait... Zapomniałem, że będzie taniej.

:lol:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ten sam silnik co wszędzie, jeszcze mniejsza bateria. Wszystko to w SUVie klasy D. Co może pójść źle? Oh, wait... Zapomniałem, że będzie taniej.

No przeciez silnik o mocy jak w Tiguanie, bateria tak samo, wiec skoro w Tiguanie jest ok, więc i tutaj będzie ok

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Chyba Ty nie rozumiesz ze hybryda ma 100% energii z paliwa, a te 57% z piorunem to energia z paliwa która wpierw zamieniono na prąd.

Kilka kilkanascie procent moze pochodzić z hamowania, ale w trasie to moze byc i mniej niz 1%

Jak to wyliczyłeś? W jakim aucie uzyskujesz w trasie tylko 1%? Jeśli w Chińskim to kolejny argument żeby tego nie kupować.

Chętnie posłucham kogoś z wiedzą praktyczną😎

Dzięki za ostrzeżenie👍

W moich jest inaczej.😁

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
18 minut temu, zenek111 napisał(a):

No przeciez silnik o mocy jak w Tiguanie, bateria tak samo, wiec skoro w Tiguanie jest ok, więc i tutaj będzie ok

No to będa musieli zrobić niezłe oszczędności żeby w Tiguanie działało a tu nie. Ale myślę, że sobie poradzą. 

Ogólnie fajne auto, jakby co to może być dawcą części: boczki drzwi pójdą do Mercedesa GLC (jest nawet Burmester ;l), ładowarka do Tesli, kółko wyboru trybu jazdy do BMW, podłokietnik znów do Mercedesa, kierownica i środkowy ekran do VW... Jestem na tak, będzie łatwiej serwisować.

:skromny:

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Jak to wyliczyłeś? W jakim aucie uzyskujesz w trasie tylko 1%? Jeśli w Chińskim to kolejny argument żeby tego nie kupować.

Chętnie posłucham kogoś z wiedzą praktyczną😎

Dzięki za ostrzeżenie👍

W moich jest inaczej.😁

Zostaw. 

Zenusiowi matematyka ani fizyka w niczym nie przeszkadza.

Logika tym bardziej. 

Najpierw pisze o 5%, potem 0% a na końcu 1%. 

Według jego teorii Toyota/Lexus jeszcze się dużo od Chińczyków muszą nauczyć. 

Napisano
49 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Zostaw. 

Zenusiowi matematyka ani fizyka w niczym nie przeszkadza.

Logika tym bardziej. 

Najpierw pisze o 5%, potem 0% a na końcu 1%. 

Według jego teorii Toyota/Lexus jeszcze się dużo od Chińczyków muszą nauczyć. 

Obstawiam, ze ten troll nawet 10km hybryda w trasie nie przejechal :hehe:

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

:lol:

Ja wiem że to prawdopodobnie jest:offtopic:

Ale zastanawia mnie dlaczego jeden jedyny mercedes łączy hybrydę z silnikiem diesla (chyba że czegoś nie wiem ale okej chętnie się dowiem). Pewnie byłoby bardziej ekologicznie gdyby napęd spalinowy w hybrydzie pochodził z silnika wysokoprężnego...

Ale jakaś taka niechęć władz UE to silników diesla przypomina mi erotyczną fascynację wielu koncernów samochodowych tym żeby podłoga bagażnika była równo ze zderzakiem w kombi..." bo jak się panu zdarzy przewozić kosiarkę" - ludzie nie wiem czy w ogóle a jeżeli już to bardzo dawno temu przewoziłem kosiarkę samochodem. Osobiście wolę jak podłoga bagażnika jest troszkę zagłębiona bo wtedy przy stawaniu pod górkę i otworzeniu bagażnika nic mi nie wypada... Pomijając drobiażdżek że wtedy bagażnik jest troszkę wyższy do rolety

Napisano
4 minuty temu, delco napisał(a):

Ale zastanawia mnie dlaczego jeden jedyny mercedes łączy hybrydę z silnikiem diesla (chyba że czegoś nie wiem ale okej chętnie się dowiem). Pewnie byłoby bardziej ekologicznie gdyby napęd spalinowy w hybrydzie pochodził z silnika wysokoprężnego...

Co jest ekologicznego w silniku diesla?  Emituje troche mniej CO2, ale za to syfi duzo bardziej tlenkami azotu i sadza :chory:

Jak sa nowe to pol biedy, ale niestety z czasem jest coraz gorzej.

Wystarczy pojezdzic rowerem po miescie, zerzygac sie mozna od smrodu z klekotow i wcale nie musza byc stare.

Napisano
21 minut temu, delco napisał(a):

Ale jakaś taka niechęć władz UE to silników diesla 

Przez ostatnie lata była wielka chęć i niestety teraz mamy tego skutki.

Wyeksploatowane diesle to jeden wielki smród dookoła. 

Środek lasu, jedna droga przez las i wystarczy jeden diesel kilkuletni, żeby zasmrodził całą okolicę.

Dopóki nie będzie restrykcyjnych przeglądów spalin, to niestety, ale diesle to zło w czystej postaci na naszych drogach. 

Napisano
34 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Wystarczy pojezdzic rowerem po miescie, zerzygac sie mozna od smrodu z klekotow i wcale nie musza byc stare.

Wiesz to tak jak z gustem... Każdy ma swoje odczucia.. W takim razie pozostaje mi cieszyć się bo ja jeżdżąc rowerem po mieście jakoś nie za bardzo widzę śmierdzące diesle... Może mam taką trasę do pracy... Ewentualnie mniej czuły węch z uwagi na niski poziom estrogenów..

Ale jeżeli chodzi o te wszystkie tlenki i zanieczyszczenia to normy dla diesla są bardzo bliskie normą dla silnika benzynowego - więc nie bardzo rozumiem dlaczego akurat mają syfić... Jedynym jak dla mnie możliwym wytłumaczeniem jest to że diesel z jakiegoś powodu szybciej się rozregulowuje bądź szybciej zużywa.... Ale na ten temat nie mam żadnej wiedzy mogę jedynie gdybać

Napisano
13 minut temu, delco napisał(a):

Wiesz to tak jak z gustem... Każdy ma swoje odczucia.. W takim razie pozostaje mi cieszyć się bo ja jeżdżąc rowerem po mieście jakoś nie za bardzo widzę śmierdzące diesle... Może mam taką trasę do pracy... Ewentualnie mniej czuły węch z uwagi na niski poziom estrogenów..

Ale jeżeli chodzi o te wszystkie tlenki i zanieczyszczenia to normy dla diesla są bardzo bliskie normą dla silnika benzynowego - więc nie bardzo rozumiem dlaczego akurat mają syfić... Jedynym jak dla mnie możliwym wytłumaczeniem jest to że diesel z jakiegoś powodu szybciej się rozregulowuje bądź szybciej zużywa.... Ale na ten temat nie mam żadnej wiedzy mogę jedynie gdybać

Ostatnio tak. Ale wcześniej miały gorsze limity. No i w trakcie eksploatacji wycinali filtry. Jak bardzo dawno temu katalizatory do benzyny, że spaliny gryzły w oczy.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Ostatnio tak. Ale wcześniej miały gorsze limity.

Z tym że słowo klucz wcześniej... Mogę się mylić ale euro 6 obowiązuje od 2014 roku...

Więc jeżeli wcześniej były mniej ekologiczne to nie ma to odniesienia do współcześnie kupowanych nowych samochodów. - a chyba właśnie o takich mówimy...

2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

No i w trakcie eksploatacji wycinali filtry.

Pewnie wycinali i pewnie nadal wycinają... Tyle tylko że raczej salon mercedesa nie sprzedaje diesli z wyciętym filtrem dpf.... Nie dodawać adblue chyba też się nie da? - chyba że jako niefachowiec znowu nie znam całej prawdy

Napisano

Z tym że słowo klucz wcześniej... Mogę się mylić ale euro 6 obowiązuje od 2014 roku...

Więc jeżeli wcześniej były mniej ekologiczne to nie ma to odniesienia do współcześnie kupowanych nowych samochodów. - a chyba właśnie o takich mówimy...

Pewnie wycinali i pewnie nadal wycinają... Tyle tylko że raczej salon mercedesa nie sprzedaje diesli z wyciętym filtrem dpf.... Nie dodawać adblue chyba też się nie da? - chyba że jako niefachowiec znowu nie znam całej prawdy

Euro 6 dla dieslu miało wiele wersji.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Według wikipedii

Norma euro 6 obowiązująca diesle od 2014 roku dopuszczała wyższy poziom emisji NOx - o 0,02 g na kilometr niż norma euro 6 obowiązująca samochody benzynowe od roku 2015.

Norma euro 6 obowiązująca diesle od 2014 roku dopuszczała 2x niższy poziom emisji tlenku węgla na kilometr niż norma euro 6 obowiązująca samochody benzynowe od roku 2015.

Innych różnic na szybko nie zaobserwowałem... Ale okej nawet jeśli przyjmiemy że te normy euro 6 dla diesli jakoś się różniły... To chyba w chwili obecnej są mocno restrykcyjne i wcale nie łagodniejsze niż normy dla samochodów benzynowych - no bo chyba kupując /sprzedając nowego diesla rocznik 2025 mamy pewność że spełnia aktualne normy emisji spalin.

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

ZTCP to robił tak jeszcze kiedyś Peugeot. A nie jest to popularne bo diesle nie lubią ani pracy na zimno ani tym bardziej przerywanej i to rodzi problemy. To jest silnik, który najlepiej czuje się podczas długotrwałej pracy ze stałą, dość niską prędkością obrotową a nie przy ciągłym uruchamianiu i wyłączaniu żeby wspomóc elektryka. 

Z drugiej strony, jest szansa że by się sprawdził jako generator w takim napędzie jak mają nowe Nissany, z małą baterią i bez połączenia z kołami. Niech sobie generuje prąd w optymalnych dla siebie warunkach. Tak to zresztą działa w lokomotywach.

2 godziny temu, delco napisał(a):

Ale jakaś taka niechęć władz UE to silników diesla przypomina mi erotyczną fascynację wielu koncernów samochodowych tym żeby podłoga bagażnika była równo ze zderzakiem w kombi..." bo jak się panu zdarzy przewozić kosiarkę" - ludzie nie wiem czy w ogóle a jeżeli już to bardzo dawno temu przewoziłem kosiarkę samochodem. Osobiście wolę jak podłoga bagażnika jest troszkę zagłębiona bo wtedy przy stawaniu pod górkę i otworzeniu bagażnika nic mi nie wypada... Pomijając drobiażdżek że wtedy bagażnik jest troszkę wyższy do rolety

Diesle mają złą prasę a do tego panuje przekonanie, że auta jeżdżą głównie po mieście. Natomiast w dużych i ciężkich pojazdach albo przeznaczonych na trasy diesle nadal mają się świetnie. Na razie nie wymyślono nic lepszego do połykania długich dystansów.

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Co jest ekologicznego w silniku diesla?  Emituje troche mniej CO2, ale za to syfi duzo bardziej tlenkami azotu i sadza :chory:

Jak sa nowe to pol biedy, ale niestety z czasem jest coraz gorzej.

Tak jakby benzyny pachniały fiołkami. Problem polega na tym, że nie musi śmierdzieć żeby truć i nie musi truć żeby śmierdzieć.

PS. Emituje DUŻO mniej CO2, który podobno jest teraz najważniejszy na świecie.

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Przez ostatnie lata była wielka chęć i niestety teraz mamy tego skutki.

Wyeksploatowane diesle to jeden wielki smród dookoła. 

Środek lasu, jedna droga przez las i wystarczy jeden diesel kilkuletni, żeby zasmrodził całą okolicę.

Dopóki nie będzie restrykcyjnych przeglądów spalin, to niestety, ale diesle to zło w czystej postaci na naszych drogach. 

Z tym się akurat zgadzam, powinni niespełniające norm auta spychać ze skarpy z kierowcą w środku.

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Problemem jest brak badań technicznych i powszechne wycinanie katalizatorów, filtrów itp.

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Jeden stary strucel z wyciętym DPF potrafi zasmrodzić całą okolicę i ludzie hejtują diesle nieświadomi, że obok właśnie przejechało jakieś BMW X5, Mercedes GLE, Audi Q7 czy Range Rover z dieslem pod maską. Bo go nie było ani słychać ani czuć.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ale nadal emisje NOx ma takie jak Euro 4 dla benzyny, które to Euro 4 w benzynie pozwala wjechać wszędzie (poza strefą zero oczywiście), nawet w niemieckich miastach.

Edytowane przez Ryb

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Z drugiej strony, jest szansa że by się sprawdził jako generator w takim napędzie jak mają nowe Nissany, z małą baterią i bez połączenia z kołami. Niech sobie generuje prąd w optymalnych dla siebie warunkach. Tak to zresztą działa w lokomotywach.

Właśnie coś takiego jak dla mnie jeżeli miałbym być bardziej ekologiczny

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Problemem jest brak badań technicznych i powszechne wycinanie katalizatorów, filtrów itp.

Z tą oceną akurat się zgadzam... Z tym że po raz kolejny nieśmiało zauważam że kupując nowe auto w salonie raczej nie dostaje się modelu z wyciętym katalizatorem... Więc nawet jeżeli to dotyczy starych samochodów no powiedzmy przeszło 10-letnich to nie powinno to się przekładać na nowe modele

Napisano
Teraz, delco napisał(a):

Właśnie coś takiego jak dla mnie jeżeli miałbym być bardziej ekologiczny

No ale nadal to się najlepiej sprawdzi w trasach, nie na krótkich dystansach z dziećmi do przedszkola. Obecni tutaj zamiast hejtować diesle powinni mi podziękować, bo ja akurat jeżdżąc dieslem zostawiam najmniejszy możliwy ślad węglowy.

;]

Napisano
1 minutę temu, delco napisał(a):

Z tą oceną akurat się zgadzam... Z tym że po raz kolejny nieśmiało zauważam że kupując nowe auto w salonie raczej nie dostaje się modelu z wyciętym katalizatorem... Więc nawet jeżeli to dotyczy starych samochodów no powiedzmy przeszło 10-letnich to nie powinno to się przekładać na nowe modele

Wystarczy uszczelnić kontrole stanu pojazdów i argument upadnie.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

No ale nadal to się najlepiej sprawdzi w trasach, nie na krótkich dystansach z dziećmi do przedszkola

Na krótkie dystanse to mam yarisa w wersji hybrid .... Ale jakoś drażni mnie to że stelvio na trasie bierze 11 litrów/100 km -  mimo że aspekt ekonomiczny jest w sumie pomijalny.... Natomiast z uwagi na stosunkowo niewielki zbiornik paliwa często muszę tankować tam gdzie nie miałem ochoty albo nie tankowałbym jadąc samochodem z porządnym silnikiem diesla...

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

bo ja akurat jeżdżąc dieslem zostawiam najmniejszy możliwy ślad węglowy.

I dodatkowo nie wspierasz niewolniczej pracy dzieci wydobywających kadm czy jakieś inny nikiel w kongo....

Napisano
7 minut temu, delco napisał(a):

Na krótkie dystanse to mam yarisa w wersji hybrid .... Ale jakoś drażni mnie to że stelvio na trasie bierze 11 litrów/100 km -  mimo że aspekt ekonomiczny jest w sumie pomijalny.... Natomiast z uwagi na stosunkowo niewielki zbiornik paliwa często muszę tankować tam gdzie nie miałem ochoty albo nie tankowałbym jadąc samochodem z porządnym silnikiem diesla...

Problemem jest zła perspektywa. Pojeździj trochę elektrykiem to potem pokochasz Stelvio za zasięg.

;]