Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo XC40 vs XC60 - zakup nowego

Featured Replies

Napisano

Auto do miasta, z 5 razy w roku pojedzie w kilkuset kilometrową trasę.

Jeszcze parę tygodni temu byłem bliżej wiekszego Xc60  ale po obejrzeniu obu aut na żywo jakoś tak mi szkoda tych 40k róznicy. 

Bagażniki oba modele mają prawie takie same, a w srodku w obu jest wystarczająco wygodnie dla 4 osob. Coś tam internety twierdzą że XC60 skladane jest w Europie a XC40 w Chinach... ale czy to prawda i czy w ogole ma to jakieś znaczenie = watpie....

Materiały tapicerki i wnętrza bardzo podobne w obu (pewnie te same). Wersje wyposażenia też bardzo podobne.  XC60 nie daje chyba nic wiecej w standardzie oprocz mocniejszego silnika.

Głownym uzytkownikiem auta bedzie żona a ona woli mniejsze bo wiadomo- parkowanie....

I drugie pytanie (jesli wybierzemy mniejszego) warto dorzucić 10k do silnika B4 (197km) ? czy wystarczy B3 (ponad 30km mniej). 

Pewnie roznica w tych  silnikach to tylko soft?

Zawieeszenie, prowadzenie... to chyba te same auta mimo że wiadomo że jedno dużo ciezsze i większe. No i silnik 250km w XC60 robi różnicę ale chyba dopiero powyżej 50km/h

Planuje wersje PLUS bo  dopiero tam są podgrzewane fotele, regulacja elektryczna foteli i zagłówków co może być przydatne. No i lepsze audio.

Auto w tej wersji to ponad 210tyś, ale teraz w teorii odejmują VAt czyli powinno wyjść okolo 170km, niestety tylko 2lata gwary w standardzie co wydaje sie smieszne przy koreanczykach czy chinczykach. 

Edytowane przez Truecolor

Napisano
  • Autor

Byłem, ale w maju, nie bylo jeszcze promek. I wtedy bardziej patrzylem na XC60.

Tak dostawa na ta chwile to styczen 2026r. Ale ja nie mam parcia. Mam sprawne oba auta.

Napisano
Godzinę temu, Truecolor napisał(a):

Głownym uzytkownikiem auta bedzie żona a ona woli mniejsze bo wiadomo- parkowanie....

bierz te XC40, żonka będzie zadowolona

Siedzi się bardziej pionowo co też pewnie jej się spodoba

Co do silnika wystarczy B3

XC60 jest lepszy dla 5 osób albo jak często jeździsz w komplecie w trasie bo kanapa z tyłu jest wygodniejsza

Napisano
5 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

A jaki najlepszy silnik benzynowy oferowany jest w XC40? 

Obecnie jest caly jeden silnik 2.0T MHEV w dwoch wariantach mocy ;] 

Napisano

B3 różni się tylko softem od B4 i to tylko na górze obr

B3 jedzi trochę jak diesel - ciągnie ochoczo do 4500 potem już zauważanie „puchnie” do odcinki

Do 4500 jazda między B3 a B4 praktycznie bez różnicy wyczuwalnej

Jak do miasta bez sensu B4

Koniecznie brać z a aktywnym tempomatem

Ja miałem dwa xc40 diesla d4 po koksie i benzynę b4

Bardzo dobrze wspominam te auta

PS. miejsce na tylnej (niby pionowe siedzisko) kanapie to mit interntowy.

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Nie lepiej samemu się przejechać, zamiast oczekiwać, że ktoś o innych odczuciach i potrzebach wskaże nam, jakie auto kupić?

Wiec OK, moim zdaniem lepsze XC60, lepsze materiały, lepsze wyposażenie i jest większe. Mam nadzieję, że pomoglem😀

Napisano
6 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

W domu jest xc40 T5 247KM R -design .Spalanie miasto 11 .Trasa bez wariacji 8l . bardzo dobrze to sie przemieszcza.🙃

Napisano
29 minut temu, arek_m napisał(a):

W domu jest xc40 T5 247KM R -design .Spalanie miasto 11 .Trasa bez wariacji 8l . bardzo dobrze to sie przemieszcza.🙃

Czyli Volvo z rynku USA?

Napisano
7 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Czyli Volvo z rynku USA?

Tak.Przywiezione lekko uszkodzone ,mierzyłem miernikiem ,Dobrze zrobione .Biała perła z czarnym dachem.Dd kupna nic nie nawaliło .W sumie przebieg mały chyba 60 tyś.km.Ale serwis kroi ,bo w nie zaleznym jest wszystko robione .Oleje w haldex itd.

Edytowane przez arek_m

Napisano
8 minut temu, arek_m napisał(a):

Tak.Przywiezione lekko uszkodzone ,mierzyłem miernikiem ,Dobrze zrobione .Biała perła z czarnym dachem.Dd kupna nic nie nawaliło .W sumie przebieg mały chyba 60 tyś.km.Ale serwis kroi ,bo w nie zaleznym jest wszystko robione .Oleje w haldex itd.

Kupiłeś już sprowadzone czy ściagałeś skorzystając z usług pośredników?

Napisano
15 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Kupiłeś już sprowadzone czy ściagałeś skorzystając z usług pośredników?

Kupione od firmy z Wielkopolski która sciaga ze Stanów   przeważnie volvo. Jarocin.

Napisano
12 godzin temu, arek_m napisał(a):

Kupione od firmy z Wielkopolski która sciaga ze Stanów   przeważnie volvo. Jarocin.

Też myślę o ściągnięciu auta z USA z jakimś uczciwym silnikiem benzynowym. Auto właściwie wybrane. Szukam teraz uczciwej, rzetelnej firmy, która załatwi to od strony logistycznej. Uczciwość dziś w cenie ;]

Napisano
22 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Jeszcze parę tygodni temu byłem bliżej wiekszego Xc60  ale po obejrzeniu obu aut na żywo jakoś tak mi szkoda tych 40k róznicy. 

Bagażniki oba modele mają prawie takie same, a w srodku w obu jest wystarczająco wygodnie dla 4 osob. Coś tam internety twierdzą że XC60 skladane jest w Europie a XC40 w Chinach... ale czy to prawda i czy w ogole ma to jakieś znaczenie = watpie....

Materiały tapicerki i wnętrza bardzo podobne w obu (pewnie te same). Wersje wyposażenia też bardzo podobne.  XC60 nie daje chyba nic wiecej w standardzie oprocz mocniejszego silnika.

I drugie pytanie (jesli wybierzemy mniejszego) warto dorzucić 10k do silnika B4 (197km) ? czy wystarczy B3 (ponad 30km mniej). 

Zawieeszenie, prowadzenie... to chyba te same auta mimo że wiadomo że jedno dużo ciezsze i większe. No i silnik 250km w XC60 robi różnicę ale chyba dopiero powyżej 50km/h

Planuje wersje PLUS bo  dopiero tam są podgrzewane fotele, regulacja elektryczna foteli i zagłówków co może być przydatne. No i lepsze audio.

Auto w tej wersji to ponad 210tyś, ale teraz w teorii odejmują VAt czyli powinno wyjść okolo 170km, niestety tylko 2lata gwary w standardzie co wydaje sie smieszne przy koreanczykach czy chinczykach. 

Jak do miasta to może EX30 ?

Musisz sam sie przejechać i wybrać. Ja przymierzałem się do XC40 pod kątem moich rodziców .. dla nich było to za duże auto, dla mnie za małe. Chwilę potem kupowałem XC60 i IMO różnica w materiałach jest. Nie robiłem porównania silników, ale wcześniej miałem T4 a obecnie B5 i mimo większej masy to auto zdecydowanie lepiej jeździ w mieście. Jest bardzo elastyczny, zapewne mild hybrid pomaga przy mniejszych prędkościach. B4 może większą przyczepę ciągnąć jeżeli ma to dla Ciebie znaczenie.

Kolega miał XC40 B3 i był bardzo zadowolony, może nie był to demon prędkości ale spalanie średnie miał 6.1l (jazda mieszana w ok Zurichu). Początkowo auta miały sporo problemów z multimediami, ale problem rozwiązano poprzez liczne aktualizacje.

Odnośnie wyposażenia ja mam Ultra Bright, więc ma praktycznie wszystko. Przy dwóch kierowcach regulacja z pamięcią się przydaje. Podgrzewanie i wentylacja również.

Napisano
W dniu 25.06.2025 o 12:45, Truecolor napisał(a):

Napiszę to co usłyszałem "od kolegi", dalekiego takiego, który nigdy nie był na AK, bo to wiadomo dosyć dziwna grupa gdzie nigdy nikomu się takie rzeczy nie zdarzyły, ani nikt o nich nie słyszał ;)

Wobec tego co cytuję, to bierz "60tkę".

Do gabarytów się żona i tak przyzwyczai, a zawsze jest ryzyko, że ona podjedzie 40tką, a koleżanka z pracy 60tką.

Wtedy będziesz tym najgorszym łajzą, co zaoszczędził parę groszy na jej bezpieczeństwie, bo koleżanka mówiła, że jej mąż mówił, że ma 60tkę, bo tam są jakieś lepsze rzeczy przy zderzeniu "czy coś" ;) No i na parkingu większe -> lepsze ;]

Jak Cię stać i nie odczujesz różnicy w budżecie, to w ogóle nie powinno być tego pytania. ;]

PS. Silnik możesz brać najsłabszy. Ścigania pod światłami nie będzie, a i tak każdy się odpycha. Liczy się kolor i dodatki.

Napisano

Jeśli głownie jazda w mieście, to w XC60 jednak jest do zaparkowania czy wymanewrowania 26cm długości i kilka cm szerokości więcej. Zależy konkretnie od miasta i warunków. No i więcej miejsca w garażu, jeśli w takim parkuje. Mniejszy będzie też pewnie tańszy w eksploatacji - spalanie, ewentualne opony, może i różnica na ubezpieczeniu. Z kolei większy na pewno wygodniejszy z tyłu, bagażnik niby niedużo, ale zawsze można zabrać dodatkowy plecak czy parę butów i nie powiesz "ech, trzeba było brać większego".

Tyle że 40 tysięcy piechotą nie chodzi, zwłaszcza jeśli niespecjalnie widać różnice. Wydać tylko po to, żeby somsiad bardziej zazdrościł?

Wziąłbym obydwa na przejażdżkę, przejechał się po dziurawej drodze, po mieście, zobaczył czy np słupki nie zasłaniają zbyt dużo w kluczowym miejscach, czy zawieszenie nie stuka za bardzo itd.

Napisano

Jeśli ma to dla Ciebie znaczenie: XC60 to szwedzka konstrukcja Volvo. XC40 to już chińskie Geely ze znaczkami Volvo.

Napisano

Pod koniec 2023 tez szukałem średniego SUV i przymierzałem sie do xc40. Nie wiem jak teraz, czy to jakaś nowsza wersja, ale wówczas kompletnie mi nie siadło tamto auto. Spore z zewn, małe w środku, konsola traciła myszka, ogólnie nic ciekawego. Skończyło sie na Tucsonie HEV 230km 4x4 w full wersji poniżej 200kpln. Auto imo lepsze pod każdym względem od xc40, do tego hev jest świetny do miasta. Teraz jest juz polift, a bliźniacza Sportaage tez ma właśnie polifta jakby co. I masz gwarancję 5 lat w H. Ja bym w tym kierunku szedł, ale to moje zdanie.

Napisano
36 minut temu, zinger napisał(a):

Pod koniec 2023 tez szukałem średniego SUV i przymierzałem sie do xc40. Nie wiem jak teraz, czy to jakaś nowsza wersja, ale wówczas kompletnie mi nie siadło tamto auto. Spore z zewn, małe w środku, konsola traciła myszka, ogólnie nic ciekawego. Skończyło sie na Tucsonie HEV 230km 4x4 w full wersji poniżej 200kpln. Auto imo lepsze pod każdym względem od xc40, do tego hev jest świetny do miasta. Teraz jest juz polift, a bliźniacza Sportaage tez ma właśnie polifta jakby co. I masz gwarancję 5 lat w H. Ja bym w tym kierunku szedł, ale to moje zdanie.

Tucson albo Sportage :ok:

Napisano

A które lepsze pod względem gwarancji, rozwiązań ergonomicznych,jakości wykonania ?

Napisano
  • Autor

Bylismy w salonie jeszcze raz w dwojkę. Przejechalismy się xc40 w B3 i Xc60 w B5. Niestety nie mają 40tki w B4. Diler twierdzi że to poniżej 10% zamowien w tym modelu. 

OD razu napiszę że XC60 odrzucilismy. Niby nie jest wiele dłuższy i szerszy ale jednak przy parkowaniu jest troche gorzej żonie. Poza tym to auto jest 300-400kg cieższe i w sumie nie wiem po co wozić tą masę na codzień. Bagażnik tylko minimalnie wiekszy a z tylu bedzie max 2 dzieci wiec zostawimy sobie te 40k zl na inne potrzeby. 

Do tego żonie nie spodobał sie ten poteżny tunel środkowy.

Te lepsze materialy w XC60 to jakis mit chyba - w cenniku są takie same materiały tapicerki, za te same dodatki doplaca sie tyle samo lub bardzo podobnie. W dotyku wnętrze też niczym się nie różni. 

Co do B3 a B4 to nie bylo szans sprawdzić ale B5 w XC60 to jednak skok gigantyczny mimo różnicy w masie auta. Bawilem sie na ekspresówce i mocniejsze wcisniejcie pedału od razu odpala kotrole trakcji mimo że sucho było.... Spory zapas mocy....

Ale B3 też bardzo pozytywne wrażenia, nie brakuje mu nic. Zona miala teraz dużo slabsze auto - 110km wiec przeskok i tak będzie.  Ale ciągle się waham nad tym b4- 35KM wiecej i przy obecnym rabacie 8k więcej. W b4 ponoć oprócz softu inna konstrukcja turbiny - ale nie wiem czy to prawda. 

Wersja na pewno PLUS DARK, teraz tylko głęboko myśle czy doplacic za tepicerkę zamszową i dach panoramiczny- okolo 7k więcej za ten pakiet. 

Ma ktoś zamsz w srodku? Jak sie to sprawuje. Na pewno lepiej wyglada i przyjemniejsze w dotyku. 

Za to na panoramę ludzie mocno narzekają, że trzeszczy, chrobota, potrafi sie zaciąc po latach uzytkowania, że ptasie gówna ogladasz przez wiekszosc czasu.... więc nie wiem czy chcem.... 

Napisano

Mialem panoramy i się wyleczyłem. Nie zamawiam tego juz do żadnego auta.

Jak w tym Plus-ie jest tapicerka - skora czy materiał?

ja mam w XC90 skore i jest bardzo przyjemna w dotyku.

Edytowane przez Kiwal

Napisano
  • Autor

w PLUSIE jest material w standardzie. Za zamsz (bardzo ładny ihmo) jest doplata 6k,w pakiecie z panoramą 7.5k chyba. 

Skóry nie chce. 

Cytat

Halas ?

Napisano

Co z tymi panoramami jest nie tak? W Q5 użytkowanym 5 lat nic się nie działo. Teraz w XC60 po 2 latach też zero problemów.

Napisano
Godzinę temu, Kiwal napisał(a):

Jak w tym Plus-ie jest tapicerka - skora czy materiał?

ja mam w XC90 skore i jest bardzo przyjemna w dotyku.

dla mnie dach panoramiczny to największy bezsens w autach, mam niestety w obu, bo wybrane opcja wyposażeniowe miały to jako must have i nie było opcji rezygnacji.

Napisano
Godzinę temu, Truecolor napisał(a):

w PLUSIE jest material w standardzie. Za zamsz (bardzo ładny ihmo) jest doplata 6k,w pakiecie z panoramą 7.5k chyba. 

Skóry nie chce. 

Halas ?

Hałas , trzeszczą , przeciekają, auto się nagrzewa bardziej. 

Przy odpowiedniej konserwacji tylko hałas i nagrzewanie. 

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Co z tymi panoramami jest nie tak? W Q5 użytkowanym 5 lat nic się nie działo. Teraz w XC60 po 2 latach też zero problemów.

Dla mnie również wielki plus - fajnie doświetlone auto no i największy plus to możliwość otwarcia w lecie - w mocno nagrzanym aucie momentalnie gorące powietrze ucieka :ok:

Zero trzeszczenia, zero problemów, choć u mnie to dopiero rok użytkowania.

Napisano
1 godzinę temu, Truecolor napisał(a):

Skóry nie chce. 

Halas ?

Tak, jest głośniej w samochodzie z panorama.

Tak, zima jest zimniej w czachę przy panoramie

Tak, jak słońce swieci otwieranie tego mija się z celem bo grzeje, jak otworzysz to tylko w mieście bo na A/S jest straszny huk.

Nigdy żadna nie trzeszczała.

*Na podstawie użytkowania panoram w autach nowych (0-3 lat), kombi, typu Audi A4 itp.

Napisano
1 godzinę temu, Truecolor napisał(a):

Skóry nie chce. 

Jesli to cos takiego jak mikrofibra czy alcantara w Audi/grupie VW to bym brał.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, zinger napisał(a):

no widzisz a ja w Tucsonie nic nie widzialem, jechalem oczywiscie slabszą wersją ale żadnej przyjemnosci z prowadzenia i to odczucie przechylania się auta przy ostrzejszych skrętach. No i ta skrzynia jakas taka mniej elastyczna. Materialy środka też jakieś takie twarde - cos jak Skoda.

W volvo  prowadzenie się w zakretach i zawieszenie w mojej opinii dużo dużo lepiej. 

Na plus wszelkich koreanców oczywiscie długa gwarancja w cenie.

Cytat

Jesli to cos takiego jak mikrofibra czy alcantara w Audi/grupie VW to bym brał.

Obecnie jest chyba tylko standard - tapiecerka tekstylna, potem zamsz (microtech) za doplata 6k lub skora/ekoskóra - chyba 9k.

Napisano
20 minut temu, Truecolor napisał(a):

no widzisz a ja w Tucsonie nic nie widzialem, jechalem oczywiscie slabszą wersją ale żadnej przyjemnosci z prowadzenia i to odczucie przechylania się auta przy ostrzejszych skrętach. No i ta skrzynia jakas taka mniej elastyczna. Materialy środka też jakieś takie twarde - cos jak Skoda.

Myślę, ze to wiele tlumaczy. Nie bierze sie na jazdy bieda-wersji bo sie można łatwo sparzyć. Czasami roznice potrqfia byc znaczace. Jaki to mialo silnik i skrzynie?

Przejedz sie n-linem HEV w full wersji i wtedy daj znać, jak wrażenia :oki:

Napisano
  • Autor

Silnik o podobnej mocy do volvo, 160km. To była dość bogata wersja, w demówkach nie dają golasów prawie nigdy. Wiadomo że jak wsiadziesz do takiego 250km to odczucia z przypiseszania bedą inne, ale dla mnie wazniejsze jest prowadzenie się auta, bezpieczenstwo, materiały wnętrza i generalnie bezawaryjność. I chyba w tym wszystkim lepiej wypada volvo. 
Będę zmieniał swoje firmowe auto za rok i wtedy pomysle o aucie na wtyczkę, ale mimo że mam garaż w domu to prawie nigdy tam nie wjeżdzam. Typowy schowek na wszystko tylko nie auto :) Więc z ładowaniem nawet plug-ina byłby problem.

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał(a):

Przy odpowiedniej konserwacji tylko hałas i nagrzewanie. 

Hmmm to mam jakieś wyjątkowe szczęście. Nigdy tego nie zaobserwowałem. A nagrzewanie? Od czego jest roleta?

Napisano
3 godziny temu, Elephant napisał(a):

Dla mnie również wielki plus - fajnie doświetlone auto no i największy plus to możliwość otwarcia w lecie - w mocno nagrzanym aucie momentalnie gorące powietrze ucieka :ok:

Zero trzeszczenia, zero problemów, choć u mnie to dopiero rok użytkowania.

Dla mnie to może nie obowiązkowe wyposażenie, ale jak mogę wybrać, to wtedy obowiazkowo👍 Nie przepadam siedziec w ciemnym bunkrze.

Napisano

Szklany dach to tak jak kiedyś szyberdach. Obowiązkowe wyposażenie😎

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

To jest coś super w aucie. 

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Co dla kogo stworzone.

Napisano
4 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Silnik o podobnej mocy do volvo, 160km. To była dość bogata wersja, w demówkach nie dają golasów prawie nigdy. Wiadomo że jak wsiadziesz do takiego 250km to odczucia z przypiseszania bedą inne, ale dla mnie wazniejsze jest prowadzenie się auta, bezpieczenstwo, materiały wnętrza i generalnie bezawaryjność. I chyba w tym wszystkim lepiej wypada volvo. 
Będę zmieniał swoje firmowe auto za rok i wtedy pomysle o aucie na wtyczkę, ale mimo że mam garaż w domu to prawie nigdy tam nie wjeżdzam. Typowy schowek na wszystko tylko nie auto :) Więc z ładowaniem nawet plug-ina byłby problem.

Wersja N-line ma utwardzone zawieszenie w stosunku do pozostałych, imo bdb się prowadzi, nic nie buja. Oczywiscie jak na suva.

I pisałem o HEV, PHEV jest imo bez sensu, chyba że będzie do wyrwania w zbliżonej cenie. A jak jeździłeś słabsza wersja to ona ma też inna skrzynie...

Co do awaryjności, to nie słyszałem żeby z HEV były jakieś problemy, u mnie po 1.5 roku i 25kkm zero problemów. Co do środka to tylko za dużo piano black dali niestety, reszta bez zastrzeżeń.

Minusem są słabe, jak na tą klasę, światła, ale w polifcie dali już chyba matrixy.

Oczywiście nie namawiam, każdy ma swoje upodobania. Jak wtedy porównywałem obydwa to xc40 sprawiał wrażenie auta z klasy nizej pod każdym względem. Może od tego czasu wszedł nowy model czy polift i coś pozmieniali, jak pisałem,  ja szukałem pod koniec 2023.

Edytowane przez zinger

Napisano
7 godzin temu, sdss napisał(a):

W moim 15-letnim struclu nic nie trzeszczy i nie przecieka. Nie zauważyłem aby hałas był większy przez panoramę. A jak daje słoneczko to roletę zasuwam. 

Napisano
11 minut temu, ochkarol napisał(a):

W moim 15-letnim struclu nic nie trzeszczy i nie przecieka. Nie zauważyłem aby hałas był większy przez panoramę. A jak daje słoneczko to roletę zasuwam. 

Jeździłeś takim samym bez panoramy? 

Napisano
12 minut temu, ochkarol napisał(a):

Tylko, ze ta panorama w 308 raczej nie jest otwierana...

Napisano
29 minut temu, janusz napisał(a):

Jeździłeś takim samym bez panoramy? 

Nie, ale wszelkie hałasy dobiegają z innych miejsc niż dach.

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze ta panorama w 308 raczej nie jest otwierana...

Fakt, nie jest. 👍

Napisano
6 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Hmmm to mam jakieś wyjątkowe szczęście. Nigdy tego nie zaobserwowałem. A nagrzewanie? Od czego jest roleta?

Dotknij rolety po godzinie w ostrym słońcu a potem podsufitki. 

Napisano
  • Autor
Cytat

Wersja N-line ma utwardzone zawieszenie w stosunku do pozostałych, imo bdb się prowadzi, nic nie buja. Oczywiscie jak na suva.

I pisałem o HEV, PHEV jest imo bez sensu, chyba że będzie do wyrwania w zbliżonej cenie. A jak jeździłeś słabsza wersja to ona ma też inna skrzynie...

Co do awaryjności, to nie słyszałem żeby z HEV były jakieś problemy, u mnie po 1.5 roku i 25kkm zero problemów. Co do środka to tylko za dużo piano black dali niestety, reszta bez zastrzeżeń.

a ok, myslalem że piszesz o pluginie.  Lista wad i dupereli ktore denerwują w Tucsonie jest duzo wieksza w niż w xc40. Ale moja wiedza o tym aucie to przede wszystkim recki na YT. Poza tym to młody model, xc40 jezdzi po drogach już z 7 lat i jesli mialby jakies wady wyjsc to by już wyszły. niektorzy nastukali juz na tych silnikach 350k bez żadnych awarii.  

Cytat

Jak wtedy porównywałem obydwa to xc40 sprawiał wrażenie auta z klasy nizej pod każdym względem. Może od tego czasu wszedł nowy model czy polift i coś pozmieniali, jak pisałem,  ja szukałem pod koniec 2023.

nie bylo żadnego liftu od 2023r o ile wiem. Ale jak siedze w xc40 to dla mnie srodek, wygląd deski, wykonanie itp itd jest klasa wyżej od Tucsona. W hyundaiu już te toporne ekrany na 2/3 szerokości auta zabijają wygląd wnętrza, ale oczywiście każdy ma swoje gusta. Ogladałem ze dwa chinczyki i to jest wlasnie taki chinski styl deski rozdzielczej. Mnie sie to nie podoba. Podobnie zresztą jest w  sportageu

Cytat

Szklany dach to tak jak kiedyś szyberdach. Obowiązkowe wyposażenie

no dobra, a ktoś ma taki dach w Volvo? Bo to malo miarodajne w innych markach i w innym wykonaniu :)

Napisano
11 godzin temu, sdss napisał(a):

Dotknij rolety po godzinie w ostrym słońcu a potem podsufitki. 

Ale jak dotknę, to w czyms mi to zacznie przeszkadzać?

Napisano
10 godzin temu, Truecolor napisał(a):

no dobra, a ktoś ma taki dach w Volvo? Bo to malo miarodajne w innych markach i w innym wykonaniu

Tak w xc60

Napisano
  • Autor
29 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ale jak dotknę, to w czyms mi to zacznie przeszkadzać?

Koledze chodzi o to że to cieplo i tak się dostaje do srodka auta a roleta tylko zaciemnia wnętrze.

Podobnie zasłonięcie zasłon/rolet w upalne dni w oknach wewnatrz domu niewiele daje. Co innego jak ktoś ma rolety na zewnętrz okien. 

Byłem teraz we Włoszech i było 32C, mieszkaliśmy w domku z okiennicami na zewnątrz ktore byly zamykane w trakcie dnia. Temperatura wewnątrz budynku byla ponizej 23C, bez wlaczania klimy. 

Napisano

Pewnie ciepło, ale na szczęście wynaleziono klimatyzacje. Zaobserwowalem, tez cos zadziwiającego w autach bez szyberdachu, a mianowicie latem rowniez jest w nich goraco. Ale pewnie tam brak klimy to nie problem. 
To tyle w kwesti wynajdywania problemów, ktore nie istnieją 😉