Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
36 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ja bym sie bardziej martwil o te wszystkie szroty ktore juz sa naszych drogach i przechodza przeglady za flaszke ;]

Już to się praktycznie skończyło. Coraz częściej robią kontrole przy SKP. Ze znajomych co mieli chody w SKP, mówią że już nic nie daje się załatwić. Z drugiej strony jeszcze trochę gratów jeździ po drogach .. jakoś.

Napisano
10 minut temu, sherif napisał(a):

z plastikowym power shiftem :) ?

nie. Ford Ka+ z manualną skrzynią, robiący małe przebiegi aktualnie mniej niż 50 tys. km, rocznik 2018 ztcp. Takie miejskie taczki. Lewarek jakby się zapadł, lata na wszystkie strony i bardzo trudno trafić we właściwy bieg. Da się jechać do warsztatu, ale trzeba walczyć ;]. Z tego co zrozumiałem skrzynia jest OK, rozpadł się mechanizm wybierania biegów, nie wiem co dokładnie. Zaprzyjaźniony serwis po dwóch dniach stwierdził że nie są w stanie naprawić, nie ma tej częście nigdzie dostępnej, należy się 200zł za diagnozę. ASO Forda powiedziało, że mogą naprawić, ale termin oczekiwania na część to minimum 5 tygodni, z dużą szansą że się przedłuży. Cena samej części 1400zł. Kolejny zaprzyjaźniony mechanik rónież po dwóch dniach stwierdził że nie jest w stanie naprawić, ale że siostra z mężem byli akurat na urlopie i nie odebrali tego auta od niego, to po następnych kilku dniach zadzwonił, że coś wymyślił, powinno działać, należy się 250zł ;]

Naprawdę z tymi Chińczykami nie jest gorzej. Owszem na pewno historię są prawdziwe że komuś coś padło szybko, że jakiś element jest mniej trwały, że innego nie można dostać. Ale tak jest obecnie wszędzie.

Edytowane przez maro_t

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

nie. Ford Ka+ z manualną skrzynią, robiący małe przebiegi aktualnie mniej niż 50 tys. km, rocznik 2018 ztcp. Takie miejskie taczki. Lewarek jakby się zapadł, lata na wszystkie strony i bardzo trudno trafić we właściwy bieg. Da się jechać do warsztatu, ale trzeba walczyć ;]. Z tego co zrozumiałem skrzynia jest OK, rozpadł się mechanizm wybierania biegów, nie wiem co dokładnie. Zaprzyjaźniony serwis po dwóch dniach stwierdził że nie są w stanie naprawić, nie ma tej częście nigdzie dostępnej, należy się 200zł za diagnozę. ASO Forda powiedziało, że mogą naprawić, ale termin oczekiwania na część to minimum 5 tygodni, z dużą szansą że się przedłuży. Cena samej części 1400zł. Kolejny zaprzyjaźniony mechanik rónież po dwóch dniach stwierdził że nie jest w stanie naprawić, ale że siostra z mężem byli akurat na urlopie i nie odebrali tego auta od niego, to po następnych kilku dniach zadzwonił, że coś wymyślił, powinno działać, należy się 250zł ;]

Naprawdę z tymi Chińczykami nie jest gorzej. Owszem na pewno historię są prawdziwe że komuś coś padło szybko, że jakiś element jest mniej trwały, że innego nie można dostać. Ale tak jest obecnie wszędzie.

Poczekajmy te 7lat ;)

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Suzuki swift - rozpadają się tulejki z tworzywa, na linkach mechanizmu skrzyni biegów i zaczyna sie robic ciekawie bo nie mozesz wbić części biegów (w zaleznosci od tego czy padnie tulejka przy lewarku czy przy skrzyni).

Element nie występuje jako część. Tylko razem z linkami. Koszt w aso ztcp w okolicy 1500 i masa roboty w wywleczeniem tego z auta i włożeniem nowych :)

Rynek nie znosi próżni - są zamienniki z poliuretaniu w UK, ktoś też wrzucił projekt druku 3d do sieci i mozna sobie wydrukować. Z tego co widzę, to pojawiły się też już te tulejki u majfriendów na aliexpress 😄 Jak juz wiadomo co jest do zrobienia to temat do ogarnięcia w kwadrans z rozbieraniem plastików 

Napisano

a więc wojna:

"Chiny poszerzyły katalog produktów, których eksport jest całkowicie zakazany albo podlega istotnym ograniczeniom i wymaga specjalnych zezwoleń. Do listy dopisano najnowocześniejsze materiały katodowe pozwalające na wytwarzanie ogniw litowo-żelazowo-fosforanowych (LFP). To znaczy, że Zachodowi będzie znacznie trudniej produkować tańsze baterie Li-ion, a to zwiększy rozjazd między cenami aut elektrycznych Made in China oraz wytwarzanych gdzie indziej.

...

Jeśli Chiny właśnie zaczęły pilnować eksportu katod LFP / LMFP, to znaczy, że wszyscy będą mogli produkować tylko tyle ogniw LFP, na ile pozwoli im Państwo Środka. W najgorszym razie: w ogóle nie będą produkować. O LMFP nie ma nawet co wspominać, ponieważ tej chemii na masową skalę nie wdrożyła żadna firma spoza Chin.

.....

Niepewny, ograniczony dostęp do LFP oraz brak innej technologii, która byłaby tańsza od NCx oznacza, że baterie Li-ion wytwarzane w, dajmy na to, Korei Południowej czy Japonii, będą o co najmniej parędziesiąt procent droższe niż chińskie. Właśnie przez użycie droższych ogniw zawierających nikiel czy kobalt. To automatycznie przełoży się na wyższe ceny niechińskich elektryków na tle tych chińskich, nawet przy identycznych pojemnościach baterii.

....

Własnej, gotowej technologii LFP nie ma dziś żaden producent spoza Chin."

https://elektrowoz.pl/magazyny-energii/chiny-ograniczaja-eksport-katod-do-ogniw-lfp-i-lmfp-nie-chinskie-elektryki-beda-drozsze-o-ile-w-ogole-beda/

Napisano
18 minut temu, zenek111 napisał(a):

a więc wojna:

"Chiny poszerzyły katalog produktów, których eksport jest całkowicie zakazany albo podlega istotnym ograniczeniom i wymaga specjalnych zezwoleń. Do listy dopisano najnowocześniejsze materiały katodowe pozwalające na wytwarzanie ogniw litowo-żelazowo-fosforanowych (LFP). To znaczy, że Zachodowi będzie znacznie trudniej produkować tańsze baterie Li-ion, a to zwiększy rozjazd między cenami aut elektrycznych Made in China oraz wytwarzanych gdzie indziej.

...

Jeśli Chiny właśnie zaczęły pilnować eksportu katod LFP / LMFP, to znaczy, że wszyscy będą mogli produkować tylko tyle ogniw LFP, na ile pozwoli im Państwo Środka. W najgorszym razie: w ogóle nie będą produkować. O LMFP nie ma nawet co wspominać, ponieważ tej chemii na masową skalę nie wdrożyła żadna firma spoza Chin.

.....

Niepewny, ograniczony dostęp do LFP oraz brak innej technologii, która byłaby tańsza od NCx oznacza, że baterie Li-ion wytwarzane w, dajmy na to, Korei Południowej czy Japonii, będą o co najmniej parędziesiąt procent droższe niż chińskie. Właśnie przez użycie droższych ogniw zawierających nikiel czy kobalt. To automatycznie przełoży się na wyższe ceny niechińskich elektryków na tle tych chińskich, nawet przy identycznych pojemnościach baterii.

....

https://elektrowoz.pl/magazyny-energii/chiny-ograniczaja-eksport-katod-do-ogniw-lfp-i-lmfp-nie-chinskie-elektryki-beda-drozsze-o-ile-w-ogole-beda/

Nie, to nie jest wojna handlowa i manipulowanie rynkiem, wcale.

;l

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

;l

No przecież napisałem ze "wojna".

Tylko ze to nie chińczycy ją rozpoczeli, do niedawna sie tylko bronili, teraz na coraz większej ilosci frontów zaczynaja kontratakowac

Napisano
Teraz, zenek111 napisał(a):

No przecież napisałem ze "wojna".

Tylko ze to nie chińczycy ją rozpoczeli, do niedawna sie tylko bronili, teraz na coraz większej ilosci frontów zaczynaja kontratakowac

Ta, to niedobry świat atakował przez wiele lat Chińczyków swoimi technologiami, których oni nie mogli w tej sytuacji nie kopiować a teraz ten świat jest niesłusznie oburzony.

;l

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ta, to niedobry świat atakował przez wiele lat Chińczyków swoimi technologiami, których oni nie mogli w tej sytuacji nie kopiować a teraz ten świat jest niesłusznie oburzony.

Niedobry świat zaatakował chińczyków sankcjami i teraz ciezko mieć pretensje do chińczyków ze zaczyanają robic to samo.

Takie pretensje maja tyle sensu co pretensje Putina o to ze mu Zelenski dronami miasta w Rosji zatakował

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

;l

a jak skomentujesz to?

Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

bo podobno oni tylko kopiują zachód :yay: i nic swojego nie wymyslili

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

a jak skomentujesz to?

bo podobno oni tylko kopiują zachód :yay: i nic swojego nie wymyslili

Ja twierdzę, że kopiują w motoryzacji, co widać gołym okiem. Nie wiem jak w technologiach dot. baterii czy ogniw. Nie wiem też jak w innych branżach. Zapewne mają naukowców i niejedno wymyślili ale w obszarach, w których walczą ceną nie opłaca się im inwestować w R&D.

Napisano
15 godzin temu, Ryb napisał(a):

Ja twierdzę, że kopiują w motoryzacji, co widać gołym okiem. Nie wiem jak w technologiach dot. baterii czy ogniw. Nie wiem też jak w innych branżach. Zapewne mają naukowców i niejedno wymyślili ale w obszarach, w których walczą ceną nie opłaca się im inwestować w R&D.

Czyli baterie do samochodów to nie motoryzacja. CBDU :) 

Dziękuję :) 

Napisano
14 minut temu, Filipfm napisał(a):

Czyli baterie do samochodów to nie motoryzacja. CBDU :) 

Dziękuję :) 

Oczywiście, przecież samochody nie są na baterie a na benzynę lub olej napędowy. Wyjdź na ulicę i sprawdź co tam jeździ.

:skromny:

Napisano
16 godzin temu, Ryb napisał(a):

zgadza się, mają licencje na 1.5T i wszędzie to ładują ze swoimi małymi zmianami

tak samo w motocyklach gdzie dużo nowych adventure jest opartych na 2 cylindrowym silniku od KTM...

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

zgadza się, mają licencje na 1.5T i wszędzie to ładują ze swoimi małymi zmianami

tak samo w motocyklach gdzie dużo nowych adventure jest opartych na 2 cylindrowym silniku od KTM...

Ma to sens, poszli w sprawdzoną konstrukcję .. podobno z GM. Ujednolicili ofertę, co dla wielu jest problem, ale upraszcza serwis i R&D. Nie pamiętam co oni wcześniej 15, 20lat temu ładowali do aut głównie na rynek Azjatycki, ale pewnie były to licencje, bo nigdy nie słyszałem o czysto chińskiej konstrukcji spalinowej stosowanej na szeroką skalę.

To akurat plus, bo dyskusja nie tylko byłaby nt rozładowanych aku w hybrydzie ale i o tym dlaczego się zatarł ;)

Napisano
18 minut temu, sherif napisał(a):

To akurat plus, bo dyskusja nie tylko byłaby nt rozładowanych aku w hybrydzie ale i o tym dlaczego się zatarł ;)

Zależy co tam udoskonalili... ;] no i druga sprawa to normy jakości, czy starają się to trzymać top

Napisano
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

Zależy co tam udoskonalili... ;] no i druga sprawa to normy jakości, czy starają się to trzymać top

Czas oczywiście pokaże, jak oglądam testy to wszyscy podkreślają prostotę mechaniki. Widać, że zależało im żeby był to dobry jakościowo produkt. Mają dużą szanse na globalną ekspansję w motoryzacji, wcześniejsze się nie powiodły i IMHO wyciągnęli z tego wnioski. Skala tych produktów natomiast jest tak duża, że nie obejdzie się bez wpadek np w markach/modelach co dopiero usłyszeliśmy czy usłyszymy. Póki co to jakościowo te auta wyglądają bardzo ok.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Ma to sens, poszli w sprawdzoną konstrukcję .. podobno z GM. Ujednolicili ofertę, co dla wielu jest problem, ale upraszcza serwis i R&D. Nie pamiętam co oni wcześniej 15, 20lat temu ładowali do aut głównie na rynek Azjatycki, ale pewnie były to licencje, bo nigdy nie słyszałem o czysto chińskiej konstrukcji spalinowej stosowanej na szeroką skalę.

Tylko że oni z tym starym 1.5 robią auta mające od 150 do ponad 500KM mocy. I wszyscy się dziwią dlaczego w Europie gdy ktoś chce zrobić 500KM mocy to nie wsadza pod maskę starego i słabego silnika tylko dlatego, że tak będzie taniej. Może dlatego, że to wygląda tylko dobrze na papierze ale potem nie działa jak powinno?

;]

Napisano
52 minuty temu, sherif napisał(a):

Czas oczywiście pokaże, jak oglądam testy to wszyscy podkreślają prostotę mechaniki. Widać, że zależało im żeby był to dobry jakościowo produkt. 

Raczej żeby ograniczyć koszty. :ok:

Napisano
13 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Na wszelki wypadek, o chińczykach od 52:05 i tam jest fajna historia o japońskich skórach 😄

taki gosc to pewnie powie wszystko za co mu zaplaca.

juz nie raz widzialem redaktorow motoryzacyjnych ktorzy np smiali sie z EV do czasu az nie dostali kasy...

juz bardziej bym zaufal testom robionym przez AKowiczow...

Napisano
W dniu 9.07.2025 o 09:38, PawelWaw napisał(a):

to chyba niemozliwe, nawet ja wyznawca tesli doceniam najnowszego dustera, to juz prawie prawdziwe auto :jem:

Wszystko by się zgadzało, niedaleko pada Tesla od Dacii 😌

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 13:01, Filipfm napisał(a):

Suzuki swift - rozpadają się tulejki z tworzywa, na linkach mechanizmu skrzyni biegów i zaczyna sie robic ciekawie bo nie mozesz wbić części biegów (w zaleznosci od tego czy padnie tulejka przy lewarku czy przy skrzyni).

Element nie występuje jako część. Tylko razem z linkami. Koszt w aso ztcp w okolicy 1500 i masa roboty w wywleczeniem tego z auta i włożeniem nowych :)

Rynek nie znosi próżni - są zamienniki z poliuretaniu w UK, ktoś też wrzucił projekt druku 3d do sieci i mozna sobie wydrukować. Z tego co widzę, to pojawiły się też już te tulejki u majfriendów na aliexpress 😄 Jak juz wiadomo co jest do zrobienia to temat do ogarnięcia w kwadrans z rozbieraniem plastików 

O których rocznikach Swifta piszesz z ciekawości? 
Bo mój ex z 2008 roku już miał z tym problem i zaraz po kupnie wymieniali na gwarancji te tulejki albo cały mechanizm, nie pamiętam już. 

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

O których rocznikach Swifta piszesz z ciekawości? 
Bo mój ex z 2008 roku już miał z tym problem i zaraz po kupnie wymieniali na gwarancji te tulejki albo cały mechanizm, nie pamiętam już. 

To byl 5gen aka mk7. Czyli 2010-2017

Napisano

Pragnę uspokoić martwiących się "europejską gospodarką" według najnowszych danych chińskie marki nie podbieraja obecnie w zaden sposób klientów największych marek.

Podbieraja klientów rynkowi wtórnemu.

Czyli w przyszłosci wszystkie samochody beda szybciej tracić cenę, bo ludzie będą coraz czescej decydowac sie na nówki sztuki zamiast używek - coraz trudniej bedzie używkę sprzedać

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Czyli w przyszłosci wszystkie samochody beda szybciej tracić cenę, bo ludzie będą coraz czescej decydowac sie na nówki sztuki zamiast używek - coraz trudniej bedzie używkę sprzedać

Będzie jak zawsze, czyli CCC.

Najwyżej używki potanieją.

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 11:25, sherif napisał(a):

Już to się praktycznie skończyło. Coraz częściej robią kontrole przy SKP. Ze znajomych co mieli chody w SKP, mówią że już nic nie daje się załatwić. Z drugiej strony jeszcze trochę gratów jeździ po drogach .. jakoś.

jest stacja i stacja.

nalezy uwazac na stacje z własnym warsztatem

Napisano
W dniu 18.07.2025 o 21:40, zenek111 napisał(a):

Na wszelki wypadek, o chińczykach od 52:05 i tam jest fajna historia o japońskich skórach 😄

Pektyn to gość który sam się przyznaje że uzyskuje profity od producentów.

Jest uczciwy jeśli o to chodzi🤣

Napisano
W dniu 17.07.2025 o 08:51, bielaPL napisał(a):

Czyja licencja tego silnika?

Napisano
W dniu 20.07.2025 o 16:21, ZUBERTO napisał(a):

Najwyżej używki potanieją.

No nie mogę się doczekać ;)

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ale zauważyliście, że mało kto interesuje się inną motoryzacją?

Chińska budzi ciekawość.

Dokładnie, u mnie w rodzinie, znajomych = pojawia się temat chińskich aut.

Jeszcze mają jeden minus - brak leasingu jak w VW. Jeżeli pojawi się dobre kredytowanie/wynajem/leasing to myślę, że zaleją rynek.

Dlaczego kiedyś opli tyle było, bo było -17% z cennika i dobry leasing, teraz  kura z VW a czas pokaże co dalej :) 

Napisano
38 minut temu, Camel napisał(a):

Jeszcze mają jeden minus - brak leasingu jak w VW. Jeżeli pojawi się dobre kredytowanie/wynajem/leasing to myślę, że zaleją rynek.

Dlaczego kiedyś opli tyle było, bo było -17% z cennika i dobry leasing, teraz  kura z VW a czas pokaże co dalej :) 

Ale kto dziś patrzy na rabaty %? Chyba tylko średnio ogarnięty Kowalski który kupuje swoje pierwsze auto. 🤣

Ma być dobrą cena końcowa a nie jakieś procenty dla picu. Lex np ma zero procent ale ma dobrą cenę.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Chińska budzi ciekawość.

No ale co nowego moze byc w skodzie....choc @tommy__ pewnie zaraz przyjdzie i nam powie

Napisano
4 minuty temu, delco napisał(a):

No ale co nowego moze byc w skodzie....choc @tommy__ pewnie zaraz przyjdzie i nam powie

Dla niego tam jest wszystko nowe choć opowiadał bzdury że ma nowe audi oczywiście na full wypasie😂

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Chińska budzi ciekawość.

Ponieważ Chińczyk często nie jest alternatywą dla nowych aut europejskich ale dla aut używanych. Powstaje więc pytanie używka europejska czy nareszcie nówka z salonu z gwarancją. 

Kiedyś tak było z Japończykami, Koreańczykami a teraz z Chińczykami. 

Pamiętam jak się znajomi Niemcy cieszyli w okolicach 90 roku, kiedy im w byłych DDRach wymienili 1:1 marki komunistyczne na zachodnie i nagle zamiast używanego VW lub nowego Wartburga mogli kupić nowego Nissana Sunny. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Chińska budzi ciekawość.

Jest tania, nowa, inna, europejska stała w miejscu przez wiele lat

Napisano
4 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Pamiętam jak się znajomi Niemcy cieszyli w okolicach 90 roku, kiedy im w byłych DDRach wymienili 1:1 marki komunistyczne na zachodnie i nagle zamiast używanego VW lub nowego Wartburga mogli kupić nowego Nissana Sunny. 

To u nas było lepiej niż DDR. W 93cim 6-letni Sunny został zmieniony na nowego Forda. Było wow, ale kupno nowego Sunny u importera w 86 to było coś ;). Auto kupione było od złotnika w 89r, na tle komunistycznych sprzętów też wzbudzało duże zainteresowanie.

Niektórzy ludzie (jak moim rodzice) nie lubią używanych aut i praktycznie zawsze (poza 89) kupują nowe auta. Dla mnie też to było dziwne, zamiast używki Mercedesa ojciec wolał później kupić Primerę.

Napisano
7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Dla niego tam jest wszystko nowe choć opowiadał bzdury że ma nowe audi oczywiście na full wypasie😂

To małżonka jeździ audi a nie ja, może z 3 razy ja prowadziłem...:oki:

Napisano
3 minuty temu, tommy__ napisał(a):

To małżonka jeździ audi a nie ja, może z 3 razy ja prowadziłem...:oki:

Tak tak😂

Napisano
9 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Tak tak😂

Octu się nachlałeś czy coś twardego weszło ? :}

;]

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Chińska budzi ciekawość.

IMO po prostu Chińczycy rzucili kasę na promocję, w tym dla dziennikarzy.

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał(a):

Dobre kredytowanie/wynajem/leasing opierają się na wartości rezydualnej a to na razie leży i piszczy.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

IMO po prostu Chińczycy rzucili kasę na promocję, w tym dla dziennikarzy.

No i szeptaczy którzy są na różnych forach. Tu też ich nie brakuje😂

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dobre kredytowanie/wynajem/leasing opierają się na wartości rezydualnej a to na razie leży i piszczy.

Wynajem jak najbardziej, ale kredyt?

Leasing chyba idzie zrobić tak by tylko wykup był opłacalny i nikomu zwroty do głowy nie przychodziły?

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

No i szeptaczy którzy są na różnych forach. Tu też ich nie brakuje😂

Znaczy ze chińczycy nam płacą czy moze wyhodowali nas w laboratorium i po cichu przemycili do Polski? 🤣

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Wynajem jak najbardziej, ale kredyt?

W kredycie często zabezpieczeniem jest samochód. Kwota kredytu do spłaty może być więc przez jakiś czas wyższa niż wartość zabezpieczenia więc to pewnie brzydko wygląda w statystyce ryzyka.

:ok:

1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Leasing chyba idzie zrobić tak by tylko wykup był opłacalny i nikomu zwroty do głowy nie przychodziły?

Leasing w sumie da się chyba najłatwiej ale niska wartość rezydualna też pewnie nie wygląda dobrze w portfelu ryzyk.