Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

IMO po prostu Chińczycy rzucili kasę na promocję, w tym dla dziennikarzy.

To 1, 2 że nawet Ty jako zupełnie niezainteresowany ciagle o niej dyskutujesz, a 3 te auta zaczyna być widac na ulicach i jak to nowości budzą w ludzich naturalną ciekawość.

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

To 1, 2 że nawet Ty jako zupełnie niezainteresowany ciagle o niej dyskutujesz, a 3 te auta zaczyna być widac na ulicach i jak to nowości budzą w ludzich naturalną ciekawość.

Owszem, ja nawet z ciekawości kiedyś do jednego podszedłem w supermarkecie na pasażu ale jak mnie jakiś koleś zaczął namawiać do zakupu to uciekłem.

;]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

W kredycie często zabezpieczeniem jest samochód. Kwota kredytu do spłaty może być więc przez jakiś czas wyższa niż wartość zabezpieczenia więc to pewnie brzydko wygląda w statystyce ryzyka.

50% wpłaty własnej i reszta na 3 lata pewnie temat by załatwiła.

Prog wejścia nie dla wszystkich, ale pewnie sprzedaż trochę by podgoniło.

Pytanie, czy potrzeba ja podganiać?

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

50% wpłaty własnej i reszta na 3 lata pewnie temat by załatwiła.

Prog wejścia nie dla wszystkich, ale pewnie sprzedaż trochę by podgoniło.

Pytanie, czy potrzeba ja podganiać?

No ale byłyby to kredyty z dodatkowymi komplikacjami w stosunku do innych. A to dobrze nie wygląda. Zresztą zapewne większość kredytów jest z małymi wpłatami własnymi. W leasingu to co innego ale kredyty zwykle biorą ludzie, którzy nie chcą lub nie mogą wyskoczyć z większej gotówki.

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

IMO po prostu Chińczycy rzucili kasę na promocję, w tym dla dziennikarzy.

Jest dokładnie odwrotnie:

Oto, do kogo należy kluczowa prasa motoryzacyjna w Polsce:

Wydawnictwa prasowe:

Auto Świat, Top Gear Polska, Auto Świat Poradnik, Auto Świat 4×4

Należą do Ringier Axel Springer Polska, spółki będącej częścią dużej międzynarodowej grupy medialnej Ringier Axel Springer Media AG, działającej od 1994 roku w Polsce 

Auto Motor i Sport, Motocykl

Te tytuły były wydawane przez Motor‑Presse Polska, część niemieckiej grupy Motor Presse International. Niestety, firma ogłosiła upadłość i zakończyła wydawanie swoich magazynów drukowanych (w tym Auto Motor i Sport i Motocykl) w początkach 2023 roku"

Poglądy motoryzacyjne Polaków są efektem 30 lat pracy medialnej uprawianej przez niemiecki kapitał. Teraz chińczycy musza sie nie tylko zmagać z cłami, ale tez z 30 latami "urabiani" Polaków głównie przez Niemców

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Owszem, ja nawet z ciekawości kiedyś do jednego podszedłem w supermarkecie na pasażu ale jak mnie jakiś koleś zaczął namawiać do zakupu to uciekłem.

;]

Dzikus!

Bałeś się, że Cię przekona i po wieki AK bedzie się z Ciebie śmiało?

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

No ale byłyby to kredyty z dodatkowymi komplikacjami w stosunku do innych. A to dobrze nie wygląda. Zresztą zapewne większość kredytów jest z małymi wpłatami własnymi. W leasingu to co innego ale kredyty zwykle biorą ludzie, którzy nie chcą lub nie mogą wyskoczyć z większej gotówki.

Byłyby, ale swego czasu były też kredyty typu 2x50%, czy 3x33%.

Ktoś z nich chyba korzystał?

Napisano
12 minut temu, zenek111 napisał(a):

Jest dokładnie odwrotnie:

Oto, do kogo należy kluczowa prasa motoryzacyjna w Polsce:

Wydawnictwa prasowe:

Auto Świat, Top Gear Polska, Auto Świat Poradnik, Auto Świat 4×4

Należą do Ringier Axel Springer Polska, spółki będącej częścią dużej międzynarodowej grupy medialnej Ringier Axel Springer Media AG, działającej od 1994 roku w Polsce 

Auto Motor i Sport, Motocykl

Te tytuły były wydawane przez Motor‑Presse Polska, część niemieckiej grupy Motor Presse International. Niestety, firma ogłosiła upadłość i zakończyła wydawanie swoich magazynów drukowanych (w tym Auto Motor i Sport i Motocykl) w początkach 2023 roku"

Poglądy motoryzacyjne Polaków są efektem 30 lat pracy medialnej uprawianej przez niemiecki kapitał. Teraz chińczycy musza sie nie tylko zmagać z cłami, ale tez z 30 latami "urabiani" Polaków głównie przez Niemców

Nawet mi się nie chce z tym dyskutować, zwłaszcza że wyżej była mowa o Youtuberach.

Napisano
12 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Dzikus!

Bałeś się, że Cię przekona i po wieki AK bedzie się z Ciebie śmiało?

@PawelWaw by mi nie dał żyć. Tylko przez niego jeszcze nie mam elektryka z Chin.

;l

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Byłyby, ale swego czasu były też kredyty typu 2x50%, czy 3x33%.

Ktoś z nich chyba korzystał?

Myślę, że jeszcze trochę i chińskie auta na kredyt będą wyłaziły z każdego mijanego billboardu.

:ok:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nawet mi się nie chce z tym dyskutować, zwłaszcza że wyżej była mowa o Youtuberach.

Jasne ze teraz chińczycy tez płacą, ale oni od niedawna, Niemcy od ponad 30 lat i dzieki temy wyrobili sobie opinię w Polsce, dzieki temu bylismy nieufni wobec koreańców, dzieki temu jestesmy nieufni wobec chińczyków

Edytowane przez zenek111

Napisano
36 minut temu, zenek111 napisał(a):

Znaczy ze chińczycy nam płacą czy moze wyhodowali nas w laboratorium i po cichu przemycili do Polski? 🤣

Nie wiem kto Wam płaci. 

Mi płaci Lexus więc chwalę tą najlepszą markę świata🤩

Napisano
40 minut temu, Ryb napisał(a):

W kredycie często zabezpieczeniem jest samochód. Kwota kredytu do spłaty może być więc przez jakiś czas wyższa niż wartość zabezpieczenia więc to pewnie brzydko wygląda w statystyce ryzyka.

Od kilku ladnych lat juz sie nie stosuje takiego zabezpieczenia przy kredytach.

Wystarcza cesja polisy i to wszystko.

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Od kilku ladnych lat juz sie nie stosuje takiego zabezpieczenia przy kredytach.

Wystarcza cesja polisy i to wszystko.

Nie wiedziałem. 

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

No i chińczyki kupiły moderatora 😪

Co w tym dziwnego🤔

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Co w tym dziwnego🤔

No nic, tylko czekac aż przekupią Ciebie i Ryba-a.

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

No nic, tylko czekac aż przekupią Ciebie i Ryba-a.

Jeśli dadzą większą kasę od Toyota/Lexus to mogę nawet od dziś😎

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Jeśli dadzą większą kasę od Toyota/Lexus to mogę nawet od dziś 

Mi się jednak wydaje ze niestety to im trzeba dac kasę zeby dostac możliwośc jazdy ich wynalazkami

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 21:29, zenek111 napisał(a):

Mi się jednak wydaje ze niestety to im trzeba dac kasę zeby dostac możliwośc jazdy ich wynalazkami

Taki rodzaj przekupienia kogokolwiek w ogóle do mnie nie przemawia. Zresztą jeśli ja kupię ich wynalazek to natychmiast zaliczą spektakularny upadek, powinni mnie raczej przekupić ich wrogowie.

;]

Napisano
Znaczy ze chińczycy nam płacą czy moze wyhodowali nas w laboratorium i po cichu przemycili do Polski? [emoji1787]
"uderz w stół........."
Napisano
W dniu 22.07.2025 o 18:08, zenek111 napisał(a):

Jasne ze teraz chińczycy tez płacą, ale oni od niedawna, Niemcy od ponad 30 lat i dzieki temy wyrobili sobie opinię w Polsce, dzieki temu bylismy nieufni wobec koreańców, dzieki temu jestesmy nieufni wobec chińczyków

A pamiętasz Ty pierwsze produkty koreańskie a?

W większości to były stare modele Mazdy - KIA, mechanicznie starsze Mitsubishi - Hyundai, mix GM i Suzuki - Daewoo. I o ile pamiętam, to mechanicznie nikt im zarzutów nie robił, a bardziej o jakość środka, zarzuty o szybszą korozję, jakieś problemy z elektryką, brak diesla w ofercie.

Jednak modelami z przełomu lat 90/2000 zrobili duży krok, a modelami następnymi już skok w przód.

Zaraz po koreańczykach, na początku lat 2000 hindusi próbowali swoich sił - też ich złe języki wygonili z rynku - czy jednak produkt nie przystający jakością do oczekiwań ?

Napisano
21 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

A pamiętasz Ty pierwsze produkty koreańskie a?

W większości to były stare modele Mazdy - KIA, mechanicznie starsze Mitsubishi - Hyundai, mix GM i Suzuki - Daewoo. I o ile pamiętam, to mechanicznie nikt im zarzutów nie robił, a bardziej o jakość środka, zarzuty o szybszą korozję, jakieś problemy z elektryką, brak diesla w ofercie.

Nie pamietam i to bez znaczenia, kiedyś amerykanie nieufnie podchodzili do japońskich samochodów i sprzetów, a jeszcze wczesniej brytyjczycy kpili z "Made in Germany", zawsze nowi potentaci przemysłowi maja pod górkę bez względu na to czy robia dobre produkty czy złe. To do której grupy zaliczymy chińczyki to sie okaze, choć ide o zakład ze chińczyki beda oferowac jedne i drugie nie bedzie sensu patrzec na kraj pochodzenia tylko bardziej na konkretny produkt 

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Nie pamietam i to bez znaczenia, kiedyś amerykanie nieufnie podchodzili do japońskich samochodów i sprzetów, a jeszcze wczesniej brytyjczycy kpili z "Made in Germany", zawsze nowi potentaci przemysłowi maja pod górkę bez względu na to czy robia dobre produkty czy złe. To do której grupy zaliczymy chińczyki to sie okaze, choć ide o zakład ze chińczyki beda oferowac jedne i drugie nie bedzie sensu patrzec na kraj pochodzenia tylko bardziej na konkretny produkt 

Ale pierwsze japońskie czy koreańskie samochody rzeczywiście były złe. Producenci dopiero musieli się czegoś nauczyć, zainwestować w rozwój, znaleźć własny język jeśli chodzi o design itd. Jaednak sporo czasu im zajęło zanim zrozumieli, że nie wystarczy sprzedawać trochę przestarzałej europejskiej technologii w trochę przypominającym europejskie opakowaniu. Chińscy producenci są teraz w tym samym miejscu a jedyny powód ciepłego przyjęcia przez klientów to cena. Zresztą dokładnie tak samo jak w przypadku debiutu pozostałych azjatyckich producentów. Oni też mogli przestać być najtańsi dopiero jak się nauczyli oferować nowoczesne i dobrze wyglądające produkty.

Chińczycy jeszcze na razie nie odrobili lekcji, mimo że mają ogromny potencjał to go marnują na podrabianie innych.

No i argument ceny do jakości: są ludzie, którzy kupują droższe produkty ze względu na ich jakość. A są ludzie, którzy kupują tanie produkty przypominające te droższe a następnie wmawiają sobie i wszystkim wokół, że mają tę samą jakość ale za niższą cenę bo są tacy sprytni. Sprytniejsi od tamtych. A dopiero jak ich stać na wyższą cenę i jakość to przestają uważać, że kupno tanich rzeczy jest takie sprytne.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

A są ludzie, którzy kupują tanie produkty przypominające te droższe a następnie wmawiają sobie i wszystkim wokół, że mają tę samą jakość ale za niższą cenę

I są ludzie którzy myślą, że jak zapłacą za jakość to ją zawsze otrzymają. 

Napisano
15 godzin temu, janusz napisał(a):

To prawda. Tylko jednak rachunek prawdopodobieństwa mówi że jest jednak większa szansa na dobrą jakość jeśli za to odpowiednio zapłacisz...

Napisano
15 godzin temu, janusz napisał(a):

wiadomo, najlepiej kupować tanio, jak się będzie psuć to wiadomo że było tanio i to dlatego i się nie ma wyrzutów sumienia ;] 

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał(a):

To prawda. Tylko jednak rachunek prawdopodobieństwa mówi że jest jednak większa szansa na dobrą jakość jeśli za to odpowiednio zapłacisz...

Masz rację, ale jak kupujesz produkt połowę taniej od "takiego samego" innej firmy i coś nie działa tak jak powinno to Cię jednak "tyłek mniej boli". Zwyczajnie łatwiej nam się z tym pogodzić, chociaż często zastanawiamy się czy właśnie nie spełniło się powiedzenie "chytry dwa razy traci". 

Napisano
51 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Zwłaszcza, że nabrać to się człowiek da tylko raz. A dla firm oferujących jakość powracający klienci są najwyższym dobrem, więc mało kogo stać na ryzyko.

Napisano
44 minuty temu, janusz napisał(a):

Masz rację, ale jak kupujesz produkt połowę taniej od "takiego samego" innej firmy i coś nie działa tak jak powinno to Cię jednak "tyłek mniej boli". Zwyczajnie łatwiej nam się z tym pogodzić, chociaż często zastanawiamy się czy właśnie nie spełniło się powiedzenie "chytry dwa razy traci". 

Wtedy zastanawiasz się czy nie działa jak powinno bo ten typ tak ma, czy to dlatego, że kupiłeś taniej. W końcu nie wytrzymasz, kupisz ten drogi żeby sprawdzić i dowiesz się, że też nie działa. W ten sposób ta wiedza kosztowała Cię 150% ceny, a kogoś kto od razu poszedł po drogi tylko 100%.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano

Wtedy zastanawiasz się czy nie działa jak powinno bo ten typ tak ma, czy to dlatego, że kupiłeś taniej. W końcu nie wytrzymasz, kupisz ten drogi żeby sprawdzić i dowiesz się, że też nie działa. W ten sposób ta wiedza kosztowała Cię 150% ceny, a kogoś kto od razu poszedł po drogi tylko 100%.

;l

Wbrew pozorom dzieje się tak częściej niż się może wydawać :ok:

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Zwłaszcza, że nabrać to się człowiek da tylko raz. A dla firm oferujących jakość powracający klienci są najwyższym dobrem, więc mało kogo stać na ryzyko.

Jak to mówią że pierwszy samochód danej marki sprzedaje salon, ale drugi samochód tej marki sprzedaje serwis...

Tyle tylko że serwisy w polsce ani właściciele salonów o tym chyba nie wiedzą... Bo kupując nowe samochody od przeszło 30 lat nie zauważyłem jakiejkolwiek troski w serwisie o przyzwoite standardy.... Choć przyznaję bywały serwisy lepsze i gorsze

Choć nie wiem czy różnice między nimi nie wynikały z tego że w tych gorszych po prostu olewali wszystko na potęgę

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 07:19, rwIcIk napisał(a):

Ale zauważyliście, że mało kto interesuje się inną motoryzacją?

Chińska budzi ciekawość.

Ja zauważyłem, że te chińczyki to już z lodówki wyskakują. Gruuuube siano poszło w promocję. 
Celebry, dziennikarze, kierowcy rajdowi, i każdy kto ma z motoryzacją cokolwiek wspólnego już testuje, jeździ, reklamuje i robi za co zapłacili. Jest szał 🙃

Napisano
W dniu 28.07.2025 o 10:12, Ryb napisał(a):

Chińczycy jeszcze na razie nie odrobili lekcji, mimo że mają ogromny potencjał to go marnują na podrabianie innych.

Które z chińskich aut na rynku EU jest podróbką EU producenta?

Wrzuciłeś kilka przykładów podobnych aut, nawet nie wiadomo czy są jeszcze produkowane i w jakiej skali

Bo tych niby podróbek nie widać na ulicach PL, EU, czy nawet w samych Chinach 🤔

Napisano
3 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Które z chińskich aut na rynku EU jest podróbką EU producenta?

Wrzuciłeś kilka przykładów podobnych aut, nawet nie wiadomo czy są jeszcze produkowane i w jakiej skali

Bo tych niby podróbek nie widać na ulicach PL, EU, czy nawet w samych Chinach 

1753817823495108598128691867211.jpg.85e038c6de54fb550b7d1bf639bff423.jpg

;l

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

1753817823495108598128691867211.jpg.85e038c6de54fb550b7d1bf639bff423.jpg

;l

no, dwa białe auta a co poza tym :hmm:

Napisano
23 minuty temu, Koonrad napisał(a):

dwa białe auta w bardzo modnym ostatnio stylu SUV-coupe czyli podwyższony klocek z mocną ściętą tylną szybą. Do tego tylne światła połączone albo wyglądające na połączone co też jest modne i praktycznie każdy producent ma w ofercie takie auto

Napisano
28 minut temu, Koonrad napisał(a):

Bez znaczka nawet nie zgadniesz które jest które. I nie są białe.

;l

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

dwa białe auta w bardzo modnym ostatnio stylu SUV-coupe czyli podwyższony klocek z mocną ściętą tylną szybą. Do tego tylne światła połączone albo wyglądające na połączone co też jest modne i praktycznie każdy producent ma w ofercie takie auto

To pokaż trzecie takie.

:skromny:

Napisano

To pokaż trzecie takie.

obraz.png.821b7db8a3b8f6adaf78d27496e120cf.png

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał(a):

obraz.png.821b7db8a3b8f6adaf78d27496e120cf.png

Teraz już mam pewność, że nie widziałeś VW Taigo i Lexusa UX na żywo.

Edytowane przez Ryb

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

To pokaż trzecie takie.

praktycznie każda cupra

biala-cupra-formentor-samochod-do-slubu-

CroppedImage1280852-5999756_z4.jpg?_=175

kia sportage

_1100361381.jpg

i pewnie wiele więcej, jak ktoś ma dużo czasu to może się doszukiwać

a na fotce co wrzuciłeś, chyba jest UX, a nie NX?

Edytowane przez Koonrad

Napisano
21 minut temu, Koonrad napisał(a):

praktycznie każda cupra

biala-cupra-formentor-samochod-do-slubu-

kia sportage

_1100361381.jpg

i pewnie wiele więcej, jak ktoś ma dużo czasu to może się doszukiwać

Jeśli ktoś sie uprze to będzie udawał, że nie widzi. Jak w wielu innych przypadkach. Takie samochody też przecież ma w ofercie każdy producent.

jetour-traveller-defender-chino.jpg

Jishi-01-main.jpg

Ten najlepszy:

Sb466284e3a8443e2a0864d3190509f5fd.webp.095207fcfc6aadb6c2adbf19dbf94683.webp

BYD-Yangwang-U8-2023-appearance-3.webp.89f6304acc65f7dd82b9130be8e5f2df.webp

BAW-212-T01-2025-1.webp.d9d78afc92c5524df7843606cf94b82e.webp

Wyszło tak niechcący. A procesy przegrywają nie wiadomo czemu.

21 minut temu, Koonrad napisał(a):

a na fotce co wrzuciłeś, chyba jest UX, a nie NX?

Tak, już poprawiłem.

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Wyszło tak niechcący. A procesy przegrywają nie wiadomo czemu.

widziałeś te auta na ulicy ?

bo ja nie twierdzę że nie kopiowali i może dalej kopiują, ale na ile to jest popularne, nie wiem, na ulicach tych aut nie widać przynajmniej w EU

więc może to jakieś niszowe produkcje, producentów ChRL którzy chcą się wybić 

jeszcze raz, auta które w EU poruszają sie po drogach, nie wyglądają dla mnie jak podróbki 

Napisano

widziałeś te auta na ulicy ?

bo ja nie twierdzę że nie kopiowali i może dalej kopiują, ale na ile to jest popularne, nie wiem, na ulicach tych aut nie widać przynajmniej w EU

więc może to jakieś niszowe produkcje, producentów ChRL którzy chcą się wybić 

Yangwang U8 to nie jest niszowa produkcja ale flagowy model chińskiego przemysłu motoryzacyjnego. Pozostałe też nie są niszowe. A to, że akurat jeszcze nie trafiły do Europy to nie znaczy, że to się nie dzieje. 

jeszcze raz, auta które w EU poruszają sie po drogach, nie wyglądają dla mnie jak podróbki 

Wkleiłem Ci wyżej Omodę, która po zdjęciu znaczków będzie nie do odróżnienia od Lexusa. Wewnątrz też jakby znajomo (co prawda już nie Lexus ale oni tak mają, że sklejają zapożyczenia z różnych miejsc w jedno i wychodzi im jakiś randomowy zlepek różnych aut). Jakby to rozebrać to mógłbyś częściami zamiennymi obdzielić kilka różnych marek z Europy.

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Yangwang U8 to nie jest niszowa produkcja ale flagowy model chińskiego przemysłu motoryzacyjnego. Pozostałe też nie są niszowe. A to, że akurat jeszcze nie trafiły do Europy to nie znaczy, że to się nie dzieje. 

Wkleiłem Ci wyżej Omodę, która po zdjęciu znaczków będzie nie do odróżnienia od Lexusa. Wewnątrz też jakby znajomo (co prawda już nie Lexus ale oni tak mają, że sklejają zapożyczenia z różnych miejsc w jedno i wychodzi im jakiś randomowy zlepek różnych aut). Jakby to rozebrać to mógłbyś częściami zamiennymi obdzielić kilka różnych marek z Europy.

Wiesz, telefony od czasu wprowadzenia jajfona tez w zasadzie wygladaja tak samo. Ekran z przodu, obiektywy z tyłu. Jeden bardziej kanciasty, drugi obły. Ale zasadniczo z metra ciezko odroznic. 

Pewna firma z cupertino nawet probowal opatentowac kształt prostokąta z zaokgąglonymi naroznikami ale nie pykło 😄

I przy w zasadzie kazdej premierze nowego, manistreamowego auta pojawiaja sie foty aut, ktore są juz na rynku i są do nich podobne. Niezaleznie od epoki, jest sporo aut, ktore sa do siebie podobne, bo wpisują się w dane trendy rynkowe, stylistyczne i upodobania klientów 😄 

Tylko Jaguar ma podejscie "Copy nothing" ;l

Napisano
W dniu 19.07.2025 o 11:01, PawelWaw napisał(a):

taki gosc to pewnie powie wszystko za co mu zaplaca.

juz nie raz widzialem redaktorow motoryzacyjnych ktorzy np smiali sie z EV do czasu az nie dostali kasy...

W okolicach połowy filmu okazuje sie ze japończcy przestali mu płacić

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 18:06, Ryb napisał(a):

Ne ma znaczenie czy mowa o kosmitach czy drzewkach owcowych, wazniejsze jest kto miał jakie zasięgi, jaki wpływ na rynek i jak długo na niego oddziaływuje.

We francji prasa nalezy do francuzów i francuzi kupują francuskie samochody

W niemczech prasa nalezy do niemców i niemcy kupują niemieckie.

Gdyby w Polsce prasę motoryzacyjną przejęli frncuzi pewnie cenilibysmy francuskie najbardziej, ale ze cała IIIRP ta prasa nalezy do niemców to dlatego najbardziej cenilismy VW w "tedeiku"

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 18:07, Ryb napisał(a):

Myślę, że jeszcze trochę i chińskie auta na kredyt będą wyłaziły z każdego mijanego billboardu.

I co w tym dziwnego skoro cuda zaczynaja robic:

https://elektrowoz.pl/magazyny-energii/catl-mozecie-rozciac-nasze-ogniwa-na-ion-pila-i-nadal-beda-dzialac-wideo/

Od kogo skopiowali? :D