Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano

Ja to tylko tutaj zostawię:

IMG_0362.png

Napisano
7 godzin temu, ghost2255 napisał:

IMG_0362.png

To na bank prawdziwa informacja, a do serwisu dojechal na elektrycznym zlosnik

Napisano
9 godzin temu, ghost2255 napisał:

IMG_0362.png

A na AK był kiedyś przypadek, że user wyjechał jak pamiętam nowym Bravo z salonu i po 80 km padła skrzynia.

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał:

Ostatnio czytałem podobny post, tylko znacznie dłuższy nt Omody. Gość poza swoim żalem i porównaniem że to najgorsze auto jakie miał przytaczał długą listę usterek. Myślę, pewnie fake. W końcu ktoś w komentarzu napisał, żeby przestał się już użalać bo na forum auta robi to samo a udowodnił tylko część usterek phi.

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał:

Pomijając juz prawdziwość informacji to po pierwsze istnieją lawety, a po drugie dla twojej wiadomości silnik zatarty to nie koniecznie stojący na dębowo wał, czy tłok w cylindrze. Również pracujący jeszcze silnik może być zatarty.

Jako ciekawostkę wspomnę mój silnik z Priusa: z urwanym korbowodem i dziurą w bloku odpalał na 3 cylindry i normalnie wjechał na lawetę samodzielnie, potem z niej zjechał i po manewrowaniu na placu wjechał do garażu na wymianę silnika.

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał:

Pomijając juz prawdziwość informacji to po pierwsze istnieją lawety, a po drugie dla twojej wiadomości silnik zatarty to nie koniecznie stojący na dębowo wał, czy tłok w cylindrze. Również pracujący jeszcze silnik może być zatarty.

Jako ciekawostkę wspomnę mój silnik z Priusa: z urwanym korbowodem i dziurą w bloku odpalał na 3 cylindry i normalnie wjechał na lawetę samodzielnie, potem z niej zjechał i po manewrowaniu na placu wjechał do garażu na wymianę silnika.

no to p co go oddawales do serwisu jak jezdzil ?

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał:

„Jeździ” a „sprawny” to nie jest to samo.

I nie oddawałem do serwisu tylko sam robiłem.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
7 minut temu, ghost2255 napisał:

...Jako ciekawostkę wspomnę mój silnik z Priusa: z urwanym korbowodem i dziurą w bloku odpalał na 3 cylindry i normalnie wjechał na lawetę samodzielnie, potem z niej zjechał i po manewrowaniu na placu wjechał do garażu na wymianę silnika.

No co Ty tak? To jest wątek o chińskich autach, a Toyoty się nie psują, zwłaszcza Priusy.

Napisano
10 minut temu, PawelWaw napisał:

Bo to nie Teslazlosnik

Napisano

Byłem dzisiaj w Białymstoku, a tam lokalne autobusy oklejone reklamami DR. Zerknąłem w google i widzę, że w stolicy Podlasia jest już dealer. Oferta modelowa szeroka, ale o zgrozo żadnego elektryka, ani żadnej hybrydy. Tylko paliwa kopalne. zlosnik Wozy pod markami DR, Tiger, Sportequipe, ICH-X, EVO. W głowie się kręci. Swoją drogą, ciekawe jaki będzie popyt na chińszczyznę z domieszką włoszczyzny?

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano

Ostatnio się natknąłem na sporo informacji o awariach samochodów BAIC z fabrycznym gazem do którego najprawdopodobniej nie jest przystosowany :D Lecą głowice ponoć po kilkunastu tysiącach km

Napisano
1 godzinę temu, gondoljerzy napisał:

Byłem dzisiaj w Białymstoku, a tam lokalne autobusy oklejone reklamami DR. Zerknąłem w google i widzę, że w stolicy Podlasia jest już dealer. Oferta modelowa szeroka, ale o zgrozo żadnego elektryka, ani żadnej hybrydy. Tylko paliwa kopalne. zlosnik Wozy pod markami DR, Tiger, Sportequipe, ICH-X, EVO. W głowie się kręci. Swoją drogą, ciekawe jaki będzie popyt na chińszczyznę z domieszką włoszczyzny?

Tam włoszczyza polega na tym, ze fakturę wystawia Włoch hehe

Napisano
19 minut temu, Filipfm napisał:

Tam włoszczyza polega na tym, ze fakturę wystawia Włoch hehe

I daje swoją markę! old DR istnieje już 20 lat !

Napisano
W dniu 19.02.2026 o 16:35, zenek111 napisał:

Temat offtopowy, ale wczoraj doszło do małego szoku.

Oto jeden z najnowszych wytworów Boston Dynamics, pokazane to co mu sie udaje, a to co (czesciej) mu sie nie udaje.

No i teraz wjechały chińczyki z pokazem swoich robotów, co ważne - pokaz na żywo a nie wyselekcjonowane filmiki z udanymi momentami. W zasadzie do teraz szukam kogos mówiacego ze to fejk, ale wciaz znajduje filmiki tym ze to nie fejk a "szok" dla branży:

Zenek ale zdajesz sobie sprawę że te roboty są sterowane zdalnie przez ludzi? Czy łykasz jak Chińczyk benzynę?

Napisano
53 minuty temu, Jaruga napisał:

Ostatnio się natknąłem na sporo informacji o awariach samochodów BAIC z fabrycznym gazem do którego najprawdopodobniej nie jest przystosowany :D Lecą głowice ponoć po kilkunastu tysiącach km

Niech Zenki testują za własne pieniądzezlosnik

Napisano

CCC - cena czyni cuda, tak było i jest w Polsce. Ludzie chcą mieć dużo a wydać mało. Tylko co po kilku latach jak trzeba będzie się pozbyć? Znajdzie się klienta na używkę bez gwarancji, dostępu do części zamiennych poza ASO i z niewiadoma trwałością? A jak już się ktoś trafi to za jaka kwotę? 30%-40% wartości po 4 latach i 60 kkm? Ja szukam coś w miarę nowego lub ewentualnie nowego, ale nie biorę aut z pochodzenia CN pod uwagę. I myślę, że nawet klienci kupujący nowe wyroby z Chin takiego auta używanego nie brali by pod uwagę ...

Napisano
Godzinę temu, gondoljerzy napisał:

I daje swoją markę! old DR istnieje już 20 lat !

Poczekaj, Izera ich przyćmi swoją wielkością i naklejaniem swojego logo na chińskie produkty jem

z ziemi Włoskiej do Polski spy

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał:

Zenek ale zdajesz sobie sprawę że te roboty są sterowane zdalnie przez ludzi? Czy łykasz jak Chińczyk benzynę?

Zdaje sobie sprawę doskonale ze te roboty nie robia tego samodzielnie w czasie rzeczywistym ponieważ rozumiem konsekwencje paradoksu Moraveca.

Chodzi jednak o zdolności motoryczne.

Natomiast Ty nie bądź pewien ze są sterowane przez ludzi, to prawdopodobnie wpisany czy tam wyuczony program i z niezłą elastycznością, jak się przyjrzysz szczegółom to czasem robot dostaje do pokonanie niestandardowe warunki jak w 0:30 gdy dzieciak potracił kija i robocik opanował sytuację.

Napisano
16 minut temu, zenek111 napisał:

Zdaje sobie sprawę doskonale ze te roboty nie robia tego samodzielnie w czasie rzeczywistym ponieważ rozumiem konsekwencje paradoksu Moraveca.

Chodzi jednak o zdolności motoryczne.

Natomiast Ty nie bądź pewien ze są sterowane przez ludzi, to prawdopodobnie wpisany czy tam wyuczony program i z niezłą elastycznością, jak się przyjrzysz szczegółom to czasem robot dostaje do pokonanie niestandardowe warunki jak w 0:30 gdy dzieciak potracił kija i robocik opanował sytuację.

To jest mistyfikacja a ludzie łykają.

Napisano
4 minuty temu, wujek napisał:

To jest mistyfikacja a ludzie łykają.

To nie jest mistyfikacja, chińczcy oferuja te roboty, ludzie juz je kupują i używaja

Napisano
20 godzin temu, zenek111 napisał:

To nie jest mistyfikacja, chińczcy oferuja te roboty, ludzie juz je kupują i używaja

Robot Polak zlosnik

Napisano
8 godzin temu, zenek111 napisał:

A z innej beczki:

To mamy kupować te Chińczyki czy nie? Bo już nie wiem phi

Napisano
8 minut temu, Filipfm napisał:

Kupowaćok wtedy chinczycy beda mieli drożej....rotfl2

Napisano
34 minuty temu, Filipfm napisał:

Tego ja też nie wiem.

Za to wiem jaką bonanzę maja koncerny samochodowe w Europie i jak dużym zagrożeniem dla tej ustawki są gracze z Chin

Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał:

Ma nawet imie i nazwisko na "koszulce"

A z innej beczki:

ruska rejestracja, to nie moze byc przypadek totalszok

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał:

ruska rejestracja, to nie moze byc przypadek totalszok

Ja tam Kazachskie nr widze.

3 godziny temu, Rado_ napisał:

Kupowaćok wtedy chinczycy beda mieli drożej....rotfl2

Chyba raczej taniej ..

https://www.gry-online.pl/newsroom/sprzedaz-byd-spadla-w-chinach-o-41-jest-to-wyrazny-sygnal-ze-w-br/z030580

Napisano
W dniu 6.03.2026 o 12:40, sherif napisał:

Ja właśnie dzisiaj dostałem z Avisa na lotnisku w Manchesterze BYD Seal. Fajne auto, bardzo dobrze mi się nim jechało. Nie wiem jaką ma moc ale przyspiesza wystarczająco dobrze. Fotel kierowcy wygodny, środek ładny. Mniej zawraca głowę kierowcy różnymi piknięciami niż Omoda.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jednak rzeczywiście bezawaryjne są. Ponad 8000km udało się przejechać.

Zrzut ekranu 2026-03-25 o 13.23.45.png

Napisano
40 minut temu, zenek111 napisał:

No. Weźmy jedną z marek koncernu (i to nawet nie największą, na wielu rynkach poza Europą praktycznie niszową) i porównajmy ją z całą grupą, w dodatku na rodzimym rynku tej grupy. Przez analogię warto sprawdzić ile w Niemczech sprzedało się Yangwangów w porównaniu do całego koncernu VAG.

rotfl2

Edytowane przez Ryb

Napisano
40 minut temu, Ryb napisał:

No. Weźmy jedną z marek koncernu (i to nawet nie największą, na wielu rynkach poza Europą praktycznie niszową)

W Polsce to druga po Toyocie, przed VW.

Ciekawe czy chińczycy gadali, "a co to jest ta Skoda, przeciez może w kazdej chwili zniknąc z rynku" )

41 minut temu, Ryb napisał:

No. Weźmy jedną z marek koncernu (i to nawet nie największą, na wielu rynkach poza Europą praktycznie niszową) i porównajmy ją z całą grupą,

VW też stracił w Chinach, ale tu mamy przykład ze tak znana w Europie marka została w chinach praktycznie wyzerowana przez ten "chiński szmelc". Biedni Chińczycy nie poznali sie na Skodzie tak jak Polacy. No chyba ze to my jestesmy biedni i musimy sie Skoda zadowolić, gdy chińczycy nią pogardzili

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał:

W Polsce to druga po Toyocie, przed VW.

Fajnie. I dlatego właśnie rozmawiamy jak ona sobie radzi w Chinach. A nie martwi Cię, że Ford F-150 się w Chinach źle sprzedaje? Czy to nie koniec Forda w USA?

rotfl2

Ciekawe czy chińczycy gadali, "a co to jest ta Skoda, przeciez może w kazdej chwili zniknąc z rynku" )

VW też stracił w Chinach, ale tu mamy przykład ze tak znana w Europie marka została w chinach praktycznie wyzerowana przez ten "chiński szmelc".

Ja to się nie znam ale gdyby porównać ilość chińskich marek z zerową sprzedażą w Europie z ilością europejskich marek z zerową sprzedażą w Chinach to chyba gorzej wypadają Chińczycy.

rotfl2

Biedni Chińczycy nie poznali sie na Skodzie tak jak Polacy. No chyba ze to my jestesmy biedni i musimy sie Skoda zadowolić, gdy chińczycy nią pogardzili

Ja to się może nie znam ale Skoda poza Europą nigdzie nie była tania.

Napisano

Nawet moj ojciec emeryt 79 lat teraz musi auto zmienić i na to chinskie guano nie spojrzy. W cenie do 100 tys. teraz chinczyka to tylko jakis nawiedzony Zenuś kupi.

Napisano
1 godzinę temu, zenek111 napisał:

Biedni Chińczycy nie poznali sie na Skodzie tak jak Polacy. No chyba ze to my jestesmy biedni i musimy sie Skoda zadowolić, gdy chińczycy nią pogardzili

Przyszło Ci do głowy, że taka Skoda w Chinach to taki sam wynalazek jak jakiś JAC czy inne Hongqi u nas?

Możliwe też, że na części do Skody (o ile jej tam nie produkują, czego nie wiem) muszą czekać jak my do chińskich aut.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

W Niemczech mazda cx5 nowa po rabacie zaczyna sie od 115 tys , pełna wersja full opcja 142 tys a w pl 180 tys.

Napisano

OZI pisał, ze w Australii też skoda się nie sprzedawała :D

15 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Przyszło Ci do głowy, że taka Skoda w Chinach to taki sam wynalazek jak jakiś JAC czy inne Hongqi u nas?

Możliwe też, że na części do Skody (o ile jej tam nie produkują, czego nie wiem) muszą czekać jak my do chińskich aut.

wynalazek czy nie. 10 lat temu sprzedawali 350k aut rocznie, w ostatnich latach 15k więc zjazd jest dosć wyrazny.

Napisano
16 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Sprzedawali tam w szczycie 1/4 swojej całej globalnej produkcji, ponad 300tys sztuk rocznie. Nawet biorąc pod uwagę wielkosc populacji to wciąż wychodzi sporo. Jeśli z czymś porównywać to chyba tylko z MG u nas, czyli to teraz tak jakby teraz MG nagle wymiękło i znikło

Edytowane przez zenek111

Napisano
5 godzin temu, Filipfm napisał:

wynalazek czy nie. 10 lat temu sprzedawali 350k aut rocznie, w ostatnich latach 15k więc zjazd jest dosć wyrazny.

Owszem.

Zakładam, że mają wybór między swoim i obcym wynalazkiem, do tego pewnie droższym i bez statusu auta premium, które ponoć lubią.

Napisano
W dniu 28.03.2026 o 15:01, Filipfm napisał:

Ja tak dokładnie nie analizowałem, ale szwagier jeździ od lat skodami i regularnie zmienia

Wydaje się z e w PL ceny mocno poszły w gore (wszystkie marki poszły, ale, wydaje się, skoda ponad rynek)

Jeśli to samo zrobili w chinach …

Napisano

Tez mi się tak wydaje, do niedawna zachęcała do zakupu cena.

Teraz Polo, czy Taigo idzie kupić taniej jak Fabie. A kiedyś taka F1 królowała na ulicach.

Napisano
W dniu 4.03.2026 o 11:01, gondoljerzy napisał:

17748580644391265336825799271229.jpg

Napisano
W dniu 25.03.2026 o 16:46, ghost2255 napisał:

Jednak rzeczywiście bezawaryjne są. Ponad 8000km udało się przejechać.

Zrzut ekranu 2026-03-25 o 13.23.45.png

To trochę głupie ze to wklejam bo to rodzaj "a u was murzynów biją" no ale co mi tam: tu chyba mniej przejechane:

27520845_1.jpg

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał:

To trochę głupie ze to wklejam bo to rodzaj "a u was murzynów biją" no ale co mi tam: tu chyba mniej przejechane:

27520845_1.jpg

No. Jeśli znajdziesz jeszcze ze 4 zepsute Skody to tamto MG będzie można uznać za naprawione.

rotfl2

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał:

No. Jeśli znajdziesz jeszcze ze 4 zepsute Skody to tamto MG będzie można uznać za naprawione.

Nie będzie naprawione ale można uznac ze po prostu nowe auta sie psują, i chińczyki, i europejczyki i nawet Lexusy:

https://www.lexusrxowners.com/threads/2024-rx-500h-f-sport-hybrid-malfunction-at-3000-miles.184/?tl=pl

Napisano
18 minut temu, zenek111 napisał:

Nie będzie naprawione ale można uznac ze po prostu nowe auta sie psują, i chińczyki, i europejczyki i nawet Lexusy:

https://www.lexusrxowners.com/threads/2024-rx-500h-f-sport-hybrid-malfunction-at-3000-miles.184/?tl=pl

Więc nie warto kupować chińczyków skoro w niczym nie są lepsze.

skromny

Napisano

48 minut temu, Ryb napisał:

Więc nie warto kupować chińczyków skoro w niczym nie są lepsze.

Skoro tak twierdzisz.

Kupujacy uwazaja inaczej.

Napisano
52 minuty temu, zenek111 napisał:

Skoro tak twierdzisz.

Kupujacy uwazaja inaczej.

Ci kupujący, będący w mniejszości? No to rzeczywiście muszą mieć rację. A BTW, ja jeszcze nie słyszałem argumentacji dot. chińskich samochodów, w której by się nie pojawiło słowo "taniej".

hehe

Napisano
43 minuty temu, Ryb napisał:

Ci kupujący, będący w mniejszości?

Super argument, kupujący Maybachy, Benteleje i porschaki też są w mniejszosci i to jeszcze bardziej jak Ci co kupują Chińczyki

44 minuty temu, Ryb napisał:

ja jeszcze nie słyszałem argumentacji dot. chińskich samochodów, w której by się nie pojawiło słowo "taniej".

Teraz to nawet jak Europa i pozostali sprzedaja to zaczęło sie pojawiac słowo "taniej".

Zaczyna sie sprawdzac ze "jak chińczycy wchodza do pokoju to marza z niego wychodzi" - i super

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 14:26, zenek111 napisał:

27520845_1.jpg

doloze swoja oczy

nowiutka skoda fabia (2000 km przebiegu) i wlasnie na autostradzie we wloszech podczas mega deszczu padly wycieraczki totalszok

podczas jazdy zatrzymaly sie po srodku, wyskoczyl pomaranczowy trojkacik i jakis komunikat po wlosku...