Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podłączyć elektryka w domu ( i za ile)

Featured Replies

Napisano

No dobra Panie i Panewki

Głosy od tych co przerobili to już w praktyce najbardziej pożądane

Powiedzmy że kupuje elektryka ( Inster, R4, może Miniacza)

I co dalej?

Zakładam że opcja nr 1 to zwykle gniazdko w garażu. Ile to ciągnie w Amperach. Zakładam że rozsądną opcja byłoby pociągnięcie osobnego kabla z rozdzielnicy z jakimś dodatkowym zabezpieczeniem rozn- prąd. Ile taka przyjemność.

1.a.

Mam też w że 3 miejscach w domu gniazdo 400V typu "siła" ma to jakieś znaczenie? Można to jakoś nieinwazyjnie mocno wykorzystać? Gdybym jednak chciał z tej "siły" kiedyś skorzystać nie tylko do ładowania RV?

Opcja nr 2

Jakiś WallBox

To jak rozumiem coś co zamienia AC na DC czy tak?. A może tylko AC ale po prostu pozwalające zassać z większym prądem/natezeniem?...?

Ile taka przyjemność?

Założenie.

Powiedzmy że nie zależy mi na super szybkim ładowaniu. Ładuje co 3-4 dni. Może w weekend. Jak trzeba to zostawiam na noc....

Napisano

wystarczy zwykle gniazdko 230V, bedziesz podlaczal na noc co 2-3 dni

Napisano

Google

ładowarka samochodowa 400v

Napisano

Jak chcesz się ładować w nocy to wystarczy Ci zwykle gniazdo 230V. 

Jak masz łatwo dostępne (z miejsca parkowania auta) gniazdo siłowe to najlepiej kupić 'przenośnego wallboxa' na 3 fazy z wtykiem na siłę, np:

https://amzn.eu/d/b5gvJmj

Plus vs zwykła 'cegła' na 230V, którą pewnie dostaniesz z autem jest taki, że doładujesz się w 3-4h, a nie w 10-14h. Przy taryfach dynamicznych będziesz mógł to zrobić w tanich godzinach (a 14 tanich godzin ciągiem nie ma w ciagu doby ;]

Obstawiam, że każde gniazdo siłowe w domu masz na osobnym zabezpieczeniu. 

Jak musisz dociągnąć nową linię to do 11kW wallboxa będziesz potrzebował kabel 5 żyłowy min. 2.5mm2 (czyli 5x2.5mm2). Zabezpieczenie 16A na każdej fazie. 

Ja sobie kabel położyłem sam, elektryk podpiął tylko kabel w rozdzielnicy, założył bajpas z głównego i dodatkowe zabezpieczenia, w sumie wyszlo mnie to kilkaset zł (robota plus fanty elektryczne). Wallboxa Schneidera 11kW kupiłem za ok 650zł, założyłem sam na ścianie. 

Wallbox nie zmienia AC na DC (tym się zajmuje ładowarka pokładowa w aucie), wallbox w zasadzie tylko zmienia rodzaj złącza ze zwykłego siłowego na typ-2 i ewentualnie daje dodatkowe extrasy typu sterowanie aplikacją. 

Edytowane przez iwik

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Jak masz łatwo dostępne (z miejsca parkowania auta) gniazdo siłowe to najlepiej kupić 'przenośnego wallboxa' na 3 fazy z wtykiem na siłę, np:

https://amzn.eu/d/b5gvJmj

Mam na 230 i 400. I jak mam do wyboru to zawsze ładuje z 400, nawet jak mi się nie śpieszy. 

Wiem, że w razie "W" auto mam bardziej naładowane. 

230 miałem zawsze w bagażniku ot tak na wszelki wypadek, ale dużo rzadziej używałem. 

Napisano
  • Autor

No to doprecyzowując:
Dom.
Garaż indywidualny ( a w zasadzie dwa)
fotowoltaike w net meteringu. Więc taryfa dynamiczna całą dobę mam nadzieję jeszcze przez 20 lat ;-)))

O! To dobry pomysł z tym pociągnięciem kabla samemu, położę powoli tak jak mi pasuje " na czysto. Jeszcze sobie osobny licznik do tego zamontuje i jakieś sterowanie Supla.....hmmmm....
Mówisz 5x2,5^2?

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Mówisz 5x2,5^2?

Do 11kW wystarczy 5*2.5mm kwadrat (oczywiście na miedzi, nie na żadnym alu 😆). To taki sam przekrój żyły jak w zwykłym gniazdku z zabezpieczeniem 16A (3.7kW). 

Jak chcesz się bawić w większe moce, np 22kW (32A na fazę), bo masz odpowiednio duże przyłącze budynkowe, to oczywiście większe przekroje. 

Ale jak już masz gniazdo siłowe w garażu bym się nie bawił w dodatkowy kabel, tylko kupił evse z wtyczką 3 fazową i temat z bani. 

Napisano

A jakiego wallboxa z wifi na zewnątrz polecacie? 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

A jakiego wallboxa z wifi na zewnątrz polecacie? 

wallbox

Napisano
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

wallbox

Ale który model bo rozrzut cenowy to mają ogromny. 

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 00:06, Fili_P napisał(a):

No to doprecyzowując:
Dom.
Garaż indywidualny ( a w zasadzie dwa)
fotowoltaike w net meteringu. Więc taryfa dynamiczna całą dobę mam nadzieję jeszcze przez 20 lat ;-)))

O! To dobry pomysł z tym pociągnięciem kabla samemu, położę powoli tak jak mi pasuje " na czysto. Jeszcze sobie osobny licznik do tego zamontuje i jakieś sterowanie Supla.....hmmmm....
Mówisz 5x2,5^2?

5x6mm2

32A  obsłuzy.

od razu kładz grubszy kabel, w przyszłosci moze zmienisz przyłącze na wieksze to instlacja zostanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 14.07.2025 o 18:27, Fili_P napisał(a):

No dobra Panie i Panewki

Głosy od tych co przerobili to już w praktyce najbardziej pożądane

Powiedzmy że kupuje elektryka ( Inster, R4, może Miniacza)

I co dalej?

Zakładam że opcja nr 1 to zwykle gniazdko w garażu. Ile to ciągnie w Amperach. Zakładam że rozsądną opcja byłoby pociągnięcie osobnego kabla z rozdzielnicy z jakimś dodatkowym zabezpieczeniem rozn- prąd. Ile taka przyjemność.

1.a.

Mam też w że 3 miejscach w domu gniazdo 400V typu "siła" ma to jakieś znaczenie? Można to jakoś nieinwazyjnie mocno wykorzystać? Gdybym jednak chciał z tej "siły" kiedyś skorzystać nie tylko do ładowania RV?

Opcja nr 2

Jakiś WallBox

To jak rozumiem coś co zamienia AC na DC czy tak?. A może tylko AC ale po prostu pozwalające zassać z większym prądem/natezeniem?...?

Ile taka przyjemność?

Założenie.

Powiedzmy że nie zależy mi na super szybkim ładowaniu. Ładuje co 3-4 dni. Może w weekend. Jak trzeba to zostawiam na noc....

1a

W gniazdo wpinasz wtyczkę siłową, prowadzisz sobie z niej przewód w miejsce, gdzie powiesisz sobie wallboxa.  

I zrobione. 
Najkorzystniej, najtaniej, najprościej. 
Sprawdzić oczywiście pod jakie to bezpieczniki jest podpięte. 
W razie potrzeby wtyczkę można wypiąć. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.07.2025 o 18:50, PawelWaw napisał(a):

wallbox

Ej a on panele ogarnie? Mało czytelne to jest na ich stronie. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

W temacie- ostatnio dzwoniłem do dystrybutora ładowarek Zencar i Besen. Facet powiedział, że sprzedali w sumie ponad 3 tys. ładowarek i Besen rzadziej wraca im na serwisy. Jakiś prosty wallbox Besen ze sterowaniem przez apkę po Bluetooth (u mnie to ważne) i WiFi to około 1600zł.

Np. Takie coś

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam tak:

panele na dachu co dają w szczycie 10kw, falownik 10 KW i 3 magazyny po 10kwh każdy. Do tego wallbox skręcony na 7kW żeby dom plus auto nie przekroczyły mocy falownika. 
i od marca do października w koło komina latam totalnie za darmo bo nawet jak chodzą klimy w domu, piekarnik, czajnik czy co tam jeszcze i w tym czasie ładuje się auto to mieszczę się w tych 10kw, a 30 kWh magazynów starcza nawet jak muszę się podładować w pochmurny dzień (zawsze coś tam się produkuje z tych paneli i tak)

Dbam jednak by w miarę regularnie podpinać auto do 80% to nie mam takich jednorazowych dużych potrzeb energii

Polecam

Napisano
W dniu 1.09.2025 o 21:23, Swider napisał(a):

od marca do października w koło komina latam totalnie za darmo bo nawet jak chodzą klimy w domu, piekarnik, czajnik czy co tam jeszcze i w tym czasie ładuje się auto to mieszczę się w tych 10kw, a 30 kWh magazynów starcza nawet jak muszę się podładować w pochmurny dzień

Szybko się zwróciła inwestycja, że już za darmo :oki:

Napisano
6 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Szybko się zwróciła inwestycja, że już za darmo :oki:

Koszt był i nie ma, efekt jest i będzie bezcenny

• 3 miesiące później...
Napisano

Nie chcę otwierać nowego tematu więc pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku.

Założenie: Nowy blok w centrum miasta, zakup od dewelopera.

Na 180 miejsc w garażu podziemnym, deweloper zgodnie z projektem przewidział 10 przyłączy przygotowanych do podłączenia podlicznika.
2 przyłącza już są zarezerwowane więc zostało tylko 8 dostępnych. Myślę że dodatkowym atutem mieszkania będzie miejsce w garażu podziemnym z punktem ładowania. Zatem rozważam rezerwację miesca, przyłącze jest od strony dewelopera/administracji bezpłatne na zasadzie kto pierwszy ten bierze.

Zostałem poinformowany że jak dostanę zgodę to ciągnę instalację z rozdzielni do swojego miejsca postojowego (na którego tyłach jest betonowa ściana).

Zakładam że przyłącz ciągnie elektryk i podłącza no właśnie pytanie co lub do czego? Gniazdo 3F? Jakiegoś WallBoxa?
Pytanie jak to zabezpieczyć żeby ktoś mi się nie podłączał pod niezabezpieczone gniazdo 3F czy nie odciął zawieszonego wallboxa i zabrał go sobie? Niby monitoring jest w garażu ale z przyłączami do EV jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę o wszelkie rady.

Aha, jeżeli nie korzystam z tego ładowania jeszcze na tym etapie to czy ktoś się orientuje jaki jest roczny koszt "abonamentu" takiej nieużywanej jeszcze instalacji w Tauronie? Chodzi mi wyłącznie o szacowany koszt.
Aha - więcej informacji jaka jest przewidziana moc tego przyłącza będzie dopiero po nowym roku.

Edytowane przez bengamin

Napisano

montuj do sciany wallboxa.

wiertarka i ogien ;]

ja zrobilem sobie jescze skrzynke na slupie bo tam dalem normalne gniazdka 230V przydaje sie do odkurzania :)

Napisano
W dniu 29.12.2025 o 12:58, bengamin napisał(a):

Aha, jeżeli nie korzystam z tego ładowania jeszcze na tym etapie to czy ktoś się orientuje jaki jest roczny koszt "abonamentu" takiej nieużywanej jeszcze instalacji w Tauronie?

A z jakiej paki ma być płatny abonament za kawałek kabla?

Chyba, że kasują za istniejący podlicznik- tu nie pomogę bo ja mam inne rozwiązanie- dev puścił kable z miejsca postojowego bezpośrednio do liczników.

Napisano
14 godzin temu, sowik85 napisał(a):

A z jakiej paki ma być płatny abonament za kawałek kabla?

Chyba, że kasują za istniejący podlicznik- tu nie pomogę bo ja mam inne rozwiązanie- dev puścił kable z miejsca postojowego bezpośrednio do liczników.

A no z takiej paki że na przykład na działce mam dociągnięty prąd do domku letniskowego. Bywało że i 2 lata bezpieczniki były nie włączone, nawet Tauron był na kontroli czy coś nie jest kombinowane że zerowe zużycie prądu. Te 7PLN abonamentu miesięcznie trzeba zapłacić ale to za ledwo 4KW jednej fazy w "dzikim" miejscu.

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

Te 7PLN abonamentu miesięcznie trzeba zapłacić ale to za ledwo 4KW jednej fazy w "dzikim" miejscu.

Przy G11 w mieszkaniu (PGE) mam 'opłatę stałą za przesył' (~10 zł/mc), 'abonament za dystrybucję' (~75 groszy/mc) i jakąś 'opłatę przejściową' (~35 groszy/mc). Do tego dochodzi jakaś 'opłata mocowa' która pewnie zależy od zużycia, ale zapewne jest nie zerowa nawet jak masz zero zużycia. Także będzie z 20 zł /mc samych opłat stałych.

Można kombinować z taryfami i sprzedawcami energii, którzy mają te opłaty niższe jak planujesz mieć łącze nie używane jakiś czas. 

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

A no z takiej paki że na przykład na działce mam dociągnięty prąd do domku letniskowego. Bywało że i 2 lata bezpieczniki były nie włączone, nawet Tauron był na kontroli czy coś nie jest kombinowane że zerowe zużycie prądu. Te 7PLN abonamentu miesięcznie trzeba zapłacić ale to za ledwo 4KW jednej fazy w "dzikim" miejscu.

No dobra, ale na działce masz jakiś licznik, to wiadomo, że musi być abonament :ok:

Ja u siebie w mieszkaniu mam jeden abonament bo mam jeden wspólny licznik: na mieszkanie + na wallboxa w hali garażowej.

Napisano

Ja mam ładowarkę 16A wpiętą do zwykłego przedłużacza.

Napisano

Pytanie jak to zabezpieczyć żeby ktoś mi się nie podłączał pod niezabezpieczone gniazdo 3F czy nie odciął zawieszonego wallboxa i zabrał go sobie?

Szafka zamykana tego typu? 

(zawsze może ktoś wyrwać razem z szafą, ale to już musi chcieć bardzo i mieć narzędzia).

Gniazdo 400V jeśli ma być na zewnątrz też można zabezpieczyć, ale ja nie widzę sensu montowania takiego gniazda po drodze w garażu podziemnym, gdzie tylko samochód będziesz podłączał, a nie sprzęt rolniczy 😆

Sam walbox wystarczy. 

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Ja mam ładowarkę 16A wpiętą do zwykłego przedłużacza.

Nie grzeje Ci się kabel i wtyczka 230V przy 16A ?

Napisano
41 minut temu, sherif napisał(a):

Nie grzeje Ci się kabel i wtyczka 230V przy 16A ?

Lekko się grzeje, ale w normie.

Napisano
24 minuty temu, maras77 napisał(a):

Lekko się grzeje, ale w normie.

Na fb straszyli, ze nie da dotknąć ..

Napisano

Zakładam że przyłącz ciągnie elektryk i podłącza no właśnie pytanie co lub do czego? Gniazdo 3F? Jakiegoś WallBoxa?

Dać jakąś skrzynkę zamykaną na klucz, a w niej kabel i tyle, można zakończyć gniazdem siłowym z wyłącznikiem.

Aha, jeżeli nie korzystam z tego ładowania jeszcze na tym etapie to czy ktoś się orientuje jaki jest roczny koszt "abonamentu" takiej nieużywanej jeszcze instalacji w Tauronie? Chodzi mi wyłącznie o szacowany koszt.

Tyle, co opłaty stałe. Rozumiem, że Ty będziesz miał osobną umowę z Tauronem na ten licznik? 

Czyli szacunkowo ok. 15-20 zł/miesiąc, tylko nie daj sobie wcisnąć jakiejś oferty dedykowanej, bo tam będzie opłata handlowa co miesiąc, i pewnie ze 20-30 zł albo lepiej dodatkowo. 

Aha - więcej informacji jaka jest przewidziana moc tego przyłącza będzie dopiero po nowym roku.

Jak będzie 3x16A to już malina, jak mniej, to brać co dają ;)

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Na termowizji widać różnicę.

Screenshot_20251231_185721_Gallery.jpg.240d4f31ede18dc01be26e87d443630c.jpgScreenshot_20251231_185803_Gallery.jpg.33f7777d8a8b260ce03d2b0ac657d7d3.jpg

A na gniazdku i przewodzie lezy snieg i się nie topi.

Screenshot_20251231_185906_Gallery.jpg.06af32bd2c189223a15edf30756fcaae.jpg

Edytowane przez maras77

Napisano
23 godziny temu, iwik napisał(a):

Przy G11 w mieszkaniu (PGE) mam 'opłatę stałą za przesył' (~10 zł/mc), 'abonament za dystrybucję' (~75 groszy/mc) i jakąś 'opłatę przejściową' (~35 groszy/mc). Do tego dochodzi jakaś 'opłata mocowa' która pewnie zależy od zużycia, ale zapewne jest nie zerowa nawet jak masz zero zużycia. Także będzie z 20 zł /mc samych opłat stałych.

Można kombinować z taryfami i sprzedawcami energii, którzy mają te opłaty niższe jak planujesz mieć łącze nie używane jakiś czas. 

Zweryfikuj te opłaty stałe teraz w 2026, bo sporo się pozmieniało ;) 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kwa, wydałem 150 zł na ładowarkę zdalnie sterowaną 16A a tutaj okazuje się, ze pod domem mam ladowarki Elocity z proadem poniżej ceny w sieci.

Jak to mozliwe, nie wiem.

Ale jest cena 0,85 pln za kWh i 0 zł za postoj.

Screenshot_20260110_153725_Elocity.jpg.44fb39c9fb2a484a5a0f679c5d25cc5d.jpg

I istnieje naprawdę:

Screenshot_20260110_181614_Gallery.jpg.a4ba401cecd25f5c9f48a9e175362181.jpg

I jak widać po śniegu- nie jest jakoś oblegana.

Edytowane przez maras77

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał(a):

okazuje się, ze pod domem mam ladowarki Elocity z proadem poniżej ceny w sieci.

Znam kilka takich ładowarek - są zbyt daleko ode mnie żeby opłacało mi się ta jechać.

Więc gratuluję jeśli masz ją pod domem.

Napisano
W dniu 1.01.2026 o 01:08, sherif napisał(a):

Zależy od jakości połączeń i samego gniazdka. Generalnie schuko dobrze znosi stałe obciążenie do 13A

Napisano
10 godzin temu, format napisał(a):

Zależy od jakości połączeń i samego gniazdka. Generalnie schuko dobrze znosi stałe obciążenie do 13A

Robiłem juz testy na 16A. Całość jest letnia (w garażu).

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

Robiłem juz testy na 16A. Całość jest letnia (w garażu).

Ja też, ale to dowody anegdotyczne. U mnie wszystkie gniazdka zniosą 16A, bo o to dbałem, ale u teścia (emerytowany elektryk z KWK) zaczęło się palić :hehe:

13A to prąd który zniesie większość instalacji, dlatego zresztą większość evse na schuko to właśnie 13A

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Ja też, ale to dowody anegdotyczne. U mnie wszystkie gniazdka zniosą 16A, bo o to dbałem, ale u teścia (emerytowany elektryk z KWK) zaczęło się palić :hehe:

13A to prąd który zniesie większość instalacji, dlatego zresztą większość evse na schuko to właśnie 13A

JA podobnie. Wiem, bo oto dbałem z elektrykiem :)

Apropos teściów to u teściowej żonka nie mogła Skodziny naładować, bo rodzinny elektryk tak im zrobił instalację po znajomości, że nigdzie nie ma uziemienia :)

U rodziców za to ładowałem z budynku gospodarczego, gdzie było jakieś stare zabezpieczenie. 10A wystarczyło aby moduł się grzał i buczał. Wymieniłem na różnicówkę i po problemie. 

Napisano
17 minut temu, sherif napisał(a):

Apropos teściów to u teściowej żonka nie mogła Skodziny naładować, bo rodzinny elektryk tak im zrobił instalację po znajomości, że nigdzie nie ma uziemienia :)

Ano tak, skodziana cegła bez uziomu nie startowała. Acz z zerowaniem już tak, więc to 2 minuty ;)

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Ano tak, skodziana cegła bez uziomu nie startowała. Acz z zerowaniem już tak, więc to 2 minuty ;)

Chyba nie tylko VAG, Tesle bez uziemienia naładujesz ?

Napisano
W dniu 11.01.2026 o 14:20, sherif napisał(a):

Chyba nie tylko VAG, Tesle bez uziemienia naładujesz ?

Trudne pytanie, bo chyba jeszcze nie podłączałem teslowej cegły do gniazdka bez uziemienia 

Napisano
W dniu 14.01.2026 o 07:45, format napisał:

Trudne pytanie, bo chyba jeszcze nie podłączałem teslowej cegły do gniazdka bez uziemienia 

To są na świecie jeszcze gniazdka bez uziemienia?

• 2 miesiące później...
Napisano

Pytanie od laika, planuję zakup elektryka, a że mam garaż jeszcze stanie surowym zastnawiam się nad potrzebną infrastrukturą - po prostu własnie jakie gniazdka, jaka moc, żeby było to bezpieczne. Czy też ładowanie elektryka w domu obciąża mocno sieć domową? Od razu zapytam, czy ktoś ma instalację fotowoltaiczną (nad którą tez myślę). Jak to wszystko zgrać? Bo właśnie chciałabym żeby z instalacji foto "kabel" szedł do garażu, w nim magazyn energii, do garażu też mam już podciagniętą elektrykę z domu, łącznie z siłą. Jestem zielona w temacie, może podpowiecie co i jak, albo gdzie szukać takich info (mam już dość akwizytorów, którzy obiecują cuda, a jak pytam o właśnie jakieś szczegóły techniczne, nie potrafią doradzić).

Napisano

Proponuję omówić temat z kumatym elektrykiem, bo trochę dużo pytań, a zrozumienie odpowiedzi wymaga choćby podstawowej wiedzy technicznej.

Wymagane minimum do bardzo wolnego ładowania auta dołączoną do niego 'cegłą' to gniazdko 1 fazowe z zabezpieczeniem 16A.

Do podstawowego wallboxa 11kW potrzebne będzie przyłącze 3 fazowe 3x16A.

A rozwiązanie 'future proof' to przyłącze 3 fazowe 3x32A, które będzie pozwalało zamontować wallboxa 22kW (tu potrzebna będzie już odpowiednia moc przyłączeniowa budynku).

Edytowane przez iwik

Napisano
5 godzin temu, ElaCh napisał:

Pytanie od laika, planuję zakup elektryka, a że mam garaż jeszcze stanie surowym zastnawiam się nad potrzebną infrastrukturą - po prostu własnie jakie gniazdka, jaka moc, żeby było to bezpieczne. Czy też ładowanie elektryka w domu obciąża mocno sieć domową? Od razu zapytam, czy ktoś ma instalację fotowoltaiczną (nad którą tez myślę). Jak to wszystko zgrać? Bo właśnie chciałabym żeby z instalacji foto "kabel" szedł do garażu, w nim magazyn energii, do garażu też mam już podciagniętą elektrykę z domu, łącznie z siłą. Jestem zielona w temacie, może podpowiecie co i jak, albo gdzie szukać takich info (mam już dość akwizytorów, którzy obiecują cuda, a jak pytam o właśnie jakieś szczegóły techniczne, nie potrafią doradzić).

Jak masz "siłę" to OK. Potem będzie można podłączyć wallboxa na 3 fazy. Minimum to te 3x16 A

Dopilnuj, żeby mieć odpowiedni przydział mocy, jak kolega wyżej napisał.