Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octavia Sportline 1.5mHEV 2025 - belka zawieszenia z tyłu a prowadzenie auta ?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry.

Jechałem ostatni na krótkiej jeździe próbnej Octavią w wersji Sportline z silnikiem 1.5mHEV i skrzynią DSG, auto generalnie zrobiło na mnie jako posiadaczu Golfa VII Variant 1.4 TSI w miarę pozytywne wrażenie ale... po przestudiowaniu danych technicznych auta okazało się że zawieszenie tylne to zwykła prosta belka ( dopiero RS i 2.0 benzyna mają wielowahacz). Sportline ma tylko lekko obniżone i utwardzone zawieszenie plus koła 18 cali.

Nasłuchałem i naczytałem się że podobno Octavie IV nie prowadzą się wyjątkowo pewnie i stabilnie na zakrętach i podczas podróży autostradowych z wyższymi prędkościami ( są też bardzo wrażliwe na zmianę toru jazdy przy szybszej jeździe i podmuchach wiatru ).

W tej chwili mój Golf VII z zawieszeniem niezależnym z tyłu prowadzi się bardzo pewnie i stabilnie nawet przy bardzo wysokich prędkościach.

Czy są tu jacyś użytkownicy Octavi lub właściciele aut którzy jeździli zarówno z wielowahaczowym zwieszeniem jak i ze zwykłą belką z tyłu i mogą rozwiać moje wątpliwości :)

Jednym z plusów belki jest chyba brak ząbkowania opon ;) 

Pozdrawiam.

Napisano
Dzień dobry.

Jechałem ostatni na krótkiej jeździe próbnej Octavią w wersji Sportline z silnikiem 1.5mHEV i skrzynią DSG, auto generalnie zrobiło na mnie jako posiadaczu Golfa VII Variant 1.4 TSI w miarę pozytywne wrażenie ale... po przestudiowaniu danych technicznych auta okazało się że zawieszenie tylne to zwykła prosta belka ( dopiero RS i 2.0 benzyna mają wielowahacz). Sportline ma tylko lekko obniżone i utwardzone zawieszenie plus koła 18 cali.

Nasłuchałem i naczytałem się że podobno Octavie IV nie prowadzą się wyjątkowo pewnie i stabilnie na zakrętach i podczas podróży autostradowych z wyższymi prędkościami ( są też bardzo wrażliwe na zmianę toru jazdy przy szybszej jeździe i podmuchach wiatru ).

W tej chwili mój Golf VII z zawieszeniem niezależnym z tyłu prowadzi się bardzo pewnie i stabilnie nawet przy bardzo wysokich prędkościach.

Czy są tu jacyś użytkownicy Octavi lub właściciele aut którzy jeździli zarówno z wielowahaczowym zwieszeniem jak i ze zwykłą belką z tyłu i mogą rozwiać moje wątpliwości [emoji4]

Jednym z plusów belki jest chyba brak ząbkowania opon [emoji6] 

Pozdrawiam.

Tak sie zastanawiam. Jakie to ma znaczenie dla jezdzacych normalnie?
Normalnie czyli max + 20 do ograniczenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
19 minut temu, WaWeR napisał(a):

Przecież masz wyżej ;]

4 godziny temu, klo napisał(a):

Napisano

Wiesz. Mam czeskiego bentleya. Z belka z tylu.
Przy 160 nie czulem zadnej niepewnosci w jezdzie a boczny wiatr to i pewnie w każdym aucie by przeszkadzal. Kwestia powierzchni bocznej, szerokosci opon

Napisano

Dzień dobry.

Czy są tu jacyś użytkownicy Octavi lub właściciele aut którzy jeździli zarówno z wielowahaczowym zwieszeniem jak i ze zwykłą belką z tyłu i mogą rozwiać moje wątpliwości :)

Pozdrawiam.

Mam Golfa VII z wielowahaczem, ale jeździłem też Golfem sąsiada z belką. Przy normalnej jeździe nie czuć żadnej różnicy. Podejrzewam, że dopiero na torze, albo podczas bardzo szybkiej jazdy krętymi drogami uda się wejść w zakręt 5 km/h szybciej. Golf VII miał wielowahacz od 122 KM, Golf VIII od 150 KM, Octavia III dopiero od 2.0 TDI, a O IV tylko w RS.

Ząbkowanie z powodu konstrukcji zawieszenia ani w Golfie, ani w Octavii nie występuje. 

Napisano
  • Autor
26 minut temu, WaWeR napisał(a):

+20 do oraniczenia na autostradzie to już się robi 160 i wolałbym żeby auto prowadził się stabilnie i przewidywalnie.  Z tego co czytałem zawieszenie niezależne z tyłu jest też dużo bardziej komfortowe na nierównościach.  

Dlatego pytam czy ktoś może jeździł z tymi dwoma typami tylnego zawieszenia i ma jakieś porównanie.

Napisano
2 minuty temu, klo napisał(a):

+20 do oraniczenia na autostradzie to już się robi 160 i wolałbym żeby auto prowadził się stabilnie i przewidywalnie.  Z tego co czytałem zawieszenie niezależne z tyłu jest też dużo bardziej komfortowe na nierównościach.  

Dlatego pytam czy ktoś może jeździł z tymi dwoma typami tylnego zawieszenia i ma jakieś porównanie.

O komforcie się nie wypowiadam, bo sąsiad w Golfie z belką ma koła 15", a ja mam na wielowahaczu 17", sprężyny Sportline, ale jeździ się normalnie i nikt na brak komfortu nie narzeka.

Napisano

Mam za krotko te auto ale przy 160 jedzie normalnie.
Wiecej nie widze potrzeby ani sensu

Napisano

Od 4 lat jeżdżę OIV, wolno, szybko i bardzo szybko, nie odczuwam brak wielowahacza. Jedyne co denerwuje to, że auto faktycznie trzeba wyczuć w szybszych zakrętach/lukach ale to przy wysokich prędkościach. Na pewno zdecydowanie lepiej się prowadzi niż kodiaq. Nie mam porównania do sportline (mam selection + matrix) ale wydaje mi się, że powinna być trochę mniej „dziadkowo” zestrojona. 

Napisano
8 godzin temu, klo napisał(a):

Latałem Octavią III z belką i nie było problemów, przy 180-200 była stabilna dość.

Napisano
49 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Czasem jeżdżę nową Octavią i sprawia wrażenie całkiem poprawnego auta pod względem zawieszenia.

Ale ja jeżdżę raczej w trybie dziadkowym ;]

To nie tego typu auto, żeby była jakaś różnica czy jest belka czy wielowahacz. 

Napisano
31 minut temu, wladmar napisał(a):

To nie tego typu auto, żeby była jakaś różnica czy jest belka czy wielowahacz. 

Z tym się zdecydowanie nie zgadzam. 

Napisano

+20 do oraniczenia na autostradzie to już się robi 160 i wolałbym żeby auto prowadził się stabilnie i przewidywalnie

Nie ma strachu.

Ja mam Skodę Karoq, zawieszenie trochę jak ponton ;) Belka z tyłu jest.

160km/h na autostradzie jedzie stabilnie, pod warunkiem, że nie wieje z boku- bo jednak Karoq to pudełko i aerodynamika kiepska.

Tak więc nie lękaj się belki- jeśli nie jeździsz na limicie przyczepności to niczego ci nie braknie.

Załóż koło 18cali, do tego jakąś oponę z wysokim indeksem prędkości (są sztywniejsze) i możesz latać bez stresu.

Edytowane przez sowik85

Napisano

Różnica będzie na szybkich łukach a że to nie ma szpery mechanicznej ani wystarczająco dużo mocy żeby jechać szybko nie ma znaczenia.

Napisano

Mam Golfa z wielowahaczem. Raz jako zastępcze auto dostałem Golfa z belką. 

Dla mnie różnica była odczuwalna i to nawet  przy jeździe miejskiej, szczególnie w zakrętach z nierówną nawierzchnią. 

Auto inaczej się zachowuje, gorzej radzi sobie w takiej sytuacji, co nie znaczy, ze jakoś źle.

To nie tak, że było jakoś źle czy niestabilnie, ale pierwszy raz mogłem porównać takie samo auto, ale z innym zawieszeniem.

Gdybym nie miał Golfa z wielowahaczem i dostał tego z belką nic złego bym nie powiedział. Pewnie 90% kierowców nie zauważy różnicy.

Czyli belka jest ok, ale wielowahacz robi różnicę :)

Autostradą nie miałem okazji jechać więc nie powiem jak jest przy dużych prędkościach.

Mój Golf prowadzi się bardzo dobrze. 

Napisano
Teraz, dzidzia napisał(a):

Mam Golfa z wielowahaczem. Raz jako zastępcze auto dostałem Golfa z belką. 

Dla mnie różnica była odczuwalna i to nawet  przy jeździe miejskiej, szczególnie w zakrętach z nierówną nawierzchnią. 

Auto inaczej się zachowuje, gorzej radzi sobie w takiej sytuacji, co nie znaczy, ze jakoś źle.

To nie tak, że było jakoś źle czy niestabilnie, ale pierwszy raz mogłem porównać takie samo auto, ale z innym zawieszeniem.

Gdybym nie miał Golfa z wielowahaczem i dostał tego z belką nic złego bym nie powiedział. Pewnie 90% kierowców nie zauważy różnicy.

Czyli belka jest ok, ale wielowahacz robi różnicę :)

Autostradą nie miałem okazji jechać więc nie powiem jak jest przy dużych prędkościach.

Mój Golf prowadzi się bardzo dobrze. 

Z ciekawosci, oba Golfy mialy ten sam rozmiar opon?

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Z ciekawosci, oba Golfy mialy ten sam rozmiar opon?

Nie jestem w stanie tego teraz potwierdzić. Mój jeździ na 16", tamten większych na pewno nie miał. Nie wiem czy wychodziły na 15".

Ale to nie kwestia opon. Czuć inną pracę zawieszenia. 

Napisano
  • Autor
37 minut temu, dzidzia napisał(a):

Jechałem raz VW T-rockiem z belką i miałem właśnie takie dziwne odczucie przejeżdżając przez nierówne tory tramwajowe na dosyć szybkim łuku drogi, miałem wrażenie jakby tył lekko stracił kontakt z nawierzchnią i lekko go wynosiło na zewnątrz.  Jadąc tamtędy autem z zawieszeniem niezależnym z tyłu nic takiego nie miało miejsca. Zalety zawieszenie niezależnego chyba najbardziej są odczuwalne właśnie podczas jazdy po łuku z nierówną nawierzchnią.

Napisano
2 minuty temu, klo napisał(a):

Jechałem raz VW T-rockiem z belką i miałem właśnie takie dziwne odczucie przejeżdżając przez nierówne tory tramwajowe na dosyć szybkim łuku drogi, miałem wrażenie jakby tył lekko stracił kontakt z nawierzchnią i lekko go wynosiło na zewnątrz.  Jadąc tamtędy autem z zawieszeniem niezależnym z tyłu nic takiego nie miało miejsca. Zalety zawieszenie niezależnego chyba najbardziej są odczuwalne właśnie podczas jazdy po łuku z nierówną nawierzchnią.

Dokładnie, dobrze to opisałeś. 

Napisano
20 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

ctavia III dopiero od 2.0 TDI

W 1.8TSI już był wielowahacz.