Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pamiętacie swój pierwszy wyjazd "w trasę" EV ?

Featured Replies

Napisano

Ja pamiętam:

Chociaż to było tylko półtora roku temu, to wsiadałem z duszą na ramieniu gdzie i jak ja dojadę. Zaplanowałem trasę w nawigacji w samochodzie, w ABRP, sprawdzałem na google. 

Wsiadam jadę - nawigacja pokazuje 2 punkty ładowania, wjeżdżam na autostradę i ładuje się w pas dla EV (czyli jadę za TIR-ami), zbliżam sie do pierwszego punktu ładowania a tu mi pokładowa nawigacja pokazuje "jedź dalej" bo z tym co jest w bateryjce w porównaniu do zużycia to jeszcze hohohoho. Na przekór sugestii skręciłem na pierwotnie zaproponowaną stację  ładuję się. 

Po naładowaniu jadę dalej - pasem dla EV czyli miedzy TIR-ami. drugie zaproponowane miejsce ładowania a auto mi mówi jedź dalej bo "prundu" masz na dalszą trasę. Ale nie pewność to pewność załaduję się. Dojechałem na miejsce z akumulatorem załadowanym w 65 % a miało być 20%.

Następne trasy już były inne, teraz więcej wierze komputerkowi w aucie i używam pasa dla EV tylko jak cywilizowanie ludzie staram sie dotrzymywać prędkości. 

minęło 1,5 roku i 32000 km - np. wczoraj byłem w Krakowie ( tak w Krakowie ma jazda buspasami dla EV sens) i żadna jazda za TIR-ami, tylko tak jak na BMW przystaje jazda w okolicach dozwolonej prędkości (tak na marginesie wczoraj chyba jakiegoś Węgra wypuściłem w tunelu na Zakopiance, żeby mnie wyprzedził ja miałem limiter ustawiony na 100 a On poleciał ) 😝

Napisano
1 godzinę temu, prebek napisał(a):

Ja pamiętam:

Chociaż to było tylko półtora roku temu, to wsiadałem z duszą na ramieniu gdzie i jak ja dojadę. Zaplanowałem trasę w nawigacji w samochodzie, w ABRP, sprawdzałem na google. 

Wsiadam jadę - nawigacja pokazuje 2 punkty ładowania, wjeżdżam na autostradę i ładuje się w pas dla EV (czyli jadę za TIR-ami), zbliżam sie do pierwszego punktu ładowania a tu mi pokładowa nawigacja pokazuje "jedź dalej" bo z tym co jest w bateryjce w porównaniu do zużycia to jeszcze hohohoho. Na przekór sugestii skręciłem na pierwotnie zaproponowaną stację  ładuję się. 

Po naładowaniu jadę dalej - pasem dla EV czyli miedzy TIR-ami. drugie zaproponowane miejsce ładowania a auto mi mówi jedź dalej bo "prundu" masz na dalszą trasę. Ale nie pewność to pewność załaduję się. Dojechałem na miejsce z akumulatorem załadowanym w 65 % a miało być 20%.

Następne trasy już były inne, teraz więcej wierze komputerkowi w aucie i używam pasa dla EV tylko jak cywilizowanie ludzie staram sie dotrzymywać prędkości. 

minęło 1,5 roku i 32000 km - np. wczoraj byłem w Krakowie ( tak w Krakowie ma jazda buspasami dla EV sens) i żadna jazda za TIR-ami, tylko tak jak na BMW przystaje jazda w okolicach dozwolonej prędkości (tak na marginesie wczoraj chyba jakiegoś Węgra wypuściłem w tunelu na Zakopiance, żeby mnie wyprzedził ja miałem limiter ustawiony na 100 a On poleciał ) 😝

fajna antyreklama EV :jem:

to lubie mniejsze korki na buspasach

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

fajna antyreklama EV :jem:

to lubie mniejsze korki na buspasach

Pisałem o pierwszym wyjeżdzie 

teraz to jest całkiem cos innego (co też naznaczyłem) 

Napisano

Ja pamiętam, po odbiorze auta z salonu. Jedna ładowarka po drodze Orlenu, bez problemu podpięcie. W tym czasie przerwa na obiad, nie zdążyliśmy zjeść już było naładowane i to za free.

Od tej pory już nie jeżdżę w trasę tym autem :phi:

Napisano

Ja miałem wykalkulowane elegancko, że na pełnej baterii nie ma siły żebym nie dojechał z salonu do domu ~250km, no i oczywiście źle skręciłem w Krk, bo w navi nie było nowego kawałka obwodnicy 🤣 i musiałem nadrobić 20km. Ale bez problemu wystarczyło. Na ładowarce niedaleko domu miałem 14%, mogłem z palcem dojechać, ale chciałem sprawdzić ładowanie DC. To w sumie moje jedyne ładowanie DC jak do tej pory 😆.

Napisano

To chyba było następnego dnia po odbiorze auta, chciałem sprawdzić czy da się przejechać z B-stoku do Wa-wy i z powrotem bez konieczności doładowywania w trasie. Nastawiłem (tak mi się wydawało) ładowanie, żeby tuż przed wyjazdem mieć 100%, ale okazało się, że zamiast tego nastawiłem godzinę rozpoczęcia ładowania ;]. Ostatecznie musiałem pojechać mając ok. 60% i już pierwszy raz wówczas musiałem ładować się na DC w Wa-wie.

Kilkanaście dni później miałem okazję sprawdzić się jeszcze raz robiąc trasę na P1 i z powrotem, no i okazało się, że da się 😊

Napisano

Moja pierwsza trasa to byla po odbiorze z citigo salonu, bo w Rybniku kupowalem skode. Byla naladowana na full (nie to co spalinowe, ze ledwo do stacji dojezdzaja) wiec bez problemu dojechalismy.

Ale chwile potrm pojechaliśmy do NS w 4 os. W dwie strony to jest jakies 250km, a był listopad. Był plan, żeby się doładować pod galeria, ale było zajęte, podpiąłem się do jakiejś darmowej ale dosyć wolnej i okazało się, że po godzinie się wyłączała, o czym nie wiedziałem, zostawilem i poszedlem do tesciow na obiad. Po kilku godz wróciłem i się lekko zdziwiłem, bo niewiele się doładowało:mlot:. Do domu dojechaliśmy z 3km zasięgu, ostatnie 25 w trybie eko+ (z automatu odcina grzanie itp). Dobrze, że rękawiczki mialem :]

Napisano
6 godzin temu, prebek napisał(a):

Ja pamiętam:

Były jakieś naprawy gwarancyjne w  1,5 roku?

Edytowane przez Citric

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Citric napisał(a):

Były jakieś naprawy gwarancyjne w  1,5 roku?

Nie

Napisano
23 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja pamiętam, po odbiorze auta z salonu. Jedna ładowarka po drodze Orlenu, bez problemu podpięcie. W tym czasie przerwa na obiad, nie zdążyliśmy zjeść już było naładowane i to za free.

Od tej pory już nie jeżdżę w trasę tym autem :phi:

Słusznie, kto by wytrzymał tyle obiadów na Orlenie.

;l

Napisano
W dniu 2.08.2025 o 09:24, prebek napisał(a):

Ja pamiętam:

Pierwsza to powrót z Tesli Ząbki do Opola. W grudniu w śniegu na letnich oponach przy 0 stopni :mlot:

Jeszcze nie kumałem, że szybciej ładuje się od dołu i dobiłem go do pełna na start. 

Później wyjazd od Białki i ładowałem się na próbę gdzieś w Śląsku żeby mi prądu nie zabrakło. A potem odkryłem plugshare/ABRP i obecnie dojeżdżam do celu/ładowarki w okolicach 5%, podbijam ile trzeba i w drogę. Trzeba trochę popraktykować. Ilości pytań i odpowiedzi "to zależy" ze znajomki i ludźmi na parkingach już nie liczę.

Napisano
  • Autor
W dniu 4.08.2025 o 10:34, komor napisał(a):

Pierwsza to powrót z Tesli Ząbki do Opola. W grudniu w śniegu na letnich oponach przy 0 stopni :mlot:

Jeszcze nie kumałem, że szybciej ładuje się od dołu i dobiłem go do pełna na start. 

Później wyjazd od Białki i ładowałem się na próbę gdzieś w Śląsku żeby mi prądu nie zabrakło. A potem odkryłem plugshare/ABRP i obecnie dojeżdżam do celu/ładowarki w okolicach 5%, podbijam ile trzeba i w drogę. Trzeba trochę popraktykować. Ilości pytań i odpowiedzi "to zależy" ze znajomki i ludźmi na parkingach już nie liczę.

Ja się nie mogę przekonać do "podbijam trochę i jadę" tylko zawsze ładuje do 80%  a do ładowarki dojeżdżam z min 15 % - raz trafiłem na popsutą i mi te moje 15% uratowało dupsko. 

Napisano
46 minut temu, prebek napisał(a):

Ja się nie mogę przekonać do "podbijam trochę i jadę" tylko zawsze ładuje do 80%  a do ładowarki dojeżdżam z min 15 % - raz trafiłem na popsutą i mi te moje 15% uratowało dupsko. 

Ja zazwyczaj dysponuje odpowiednią ilością czasu i nie marnuje go niepotrzebnie. Krzywa w Tesli jest na tyle kiepska, że ładowanie do 80% jest ciut bez sensu, z drugiej strony odległości między ładowarkami czy SC czy innymi jest na tyle duża, że czasem nie da się mniej, trzeba więcej. Raz tylko musiałem w Niemczech stać 15 minut na 5%, przeżyłem, a czy ładowarka działa sprawdzam zawczasu, aczkolwiek jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakaś nie działała. 

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, komor napisał(a):

Ja zazwyczaj dysponuje odpowiednią ilością czasu i nie marnuje go niepotrzebnie. Krzywa w Tesli jest na tyle kiepska, że ładowanie do 80% jest ciut bez sensu, z drugiej strony odległości między ładowarkami czy SC czy innymi jest na tyle duża, że czasem nie da się mniej, trzeba więcej. Raz tylko musiałem w Niemczech stać 15 minut na 5%, przeżyłem, a czy ładowarka działa sprawdzam zawczasu, aczkolwiek jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakaś nie działała. 

sprawdzanie, sprawdzaniem - jak sie da to sie da, 

2 ciekawe przypadki miałem 

1. Wszystkie aplikacje pisały, ze ładowarka Polenergia w Bielsku - 149kW nie działa - podjechałem, podłączyłem, naładowałem i płatność przeszła 

2. wszystkie aplikacje piszą, że ładowarka w Pszczynie - PowerDot działa - tak ona działa, ale nie daje więcej niż 20-25 kW a jest to niby 200. Na plugshare już piszą o jej awarii ale to trwa już dłuższy czas. (skreśliłem ja z mojego spisu ładowarek) 

Napisano
53 minuty temu, prebek napisał(a):

sprawdzanie, sprawdzaniem - jak sie da to sie da, 

2 ciekawe przypadki miałem 

1. Wszystkie aplikacje pisały, ze ładowarka Polenergia w Bielsku - 149kW nie działa - podjechałem, podłączyłem, naładowałem i płatność przeszła 

2. wszystkie aplikacje piszą, że ładowarka w Pszczynie - PowerDot działa - tak ona działa, ale nie daje więcej niż 20-25 kW a jest to niby 200. Na plugshare już piszą o jej awarii ale to trwa już dłuższy czas. (skreśliłem ja z mojego spisu ładowarek) 

Bo jazda po Polsce to taka ruletka ;] Choć i w Niemczech na SuC Besterland V4 dawały max 50 kW przy pełnym obłożeniu mimo że są max 250 kW ;)

Nie zawsze winna jest ładowarka.

Napisano

Jechałem co prawda ICE, ale po drodze lookałem na stacje ładowania. Weekend, sobota, wakacje więc teoretycznie duży ruch. Nie wiem dlaczego, ale trasa na pd była niemalże płynna, a na pn widziałem masakryczne korki - przed Mikulovem to chyba rekord, bo od samego zjazdu z autostrady w Austrii do Mikulova (z 10km) :totalszok:, w Słowenii co chwila też korek w stronę A.

W PL Noxo - 2/2 ładowarki wolne 

W SLO ionity - 3/4 wolne 

CZ i A przejechałem bez tankowania - prawie 600km, w ev mogę pomarzyć o takim zasięgu (tylko na siku w A musiałem się zatrzymać 😆). 

Edytowane przez iwik

Napisano
W dniu 5.08.2025 o 12:49, komor napisał(a):

Mi zwykle zdarza się jeździć na jakieś zadupia, więc dojazd na miejsce z baterią 15% to proszenie się o problemy ;)

Przykłady takie z życia. Ładowanie Tesli w Rzeszowie, a docelowa podróż do Smerek w Bieszczadach. Tam z 15% baterii to tylko gniazdka w domach zostają i to z nieciekawym napięciem. Np ładowałem się podłączony do knajpy i Tesla pokazywała mi chyba 215V ;]

Innym razem podróż do Dusznik Zdrój. Ładowanie na Orlenie gdzieś na S8, z historii widzę że Mirków.

W Dusznikach jest ładowarka, cała jedna, a dookoła to tak średnio ;]

Oczywiście mogłem się i za Wrocławiem ładować, mogłem i 5x stawać, ale jakoś na trasie niecałe 500km jednak nie mam takiej potrzeby ;)

PS. Teraz widze na plugshare zrobili ładowarkę w Dusznikach w pensjonacie dokładnie w którym mieszkałem, więc byłoby idealnie ;] 

Napisano

Moje pudelko nie nadaje sie na trasy wiec wiekszego doswiadczenia nie mam.Ale pierwsze ladowanie "na trasie" zapamietam na dlugo;]

Zaraz po kupnie (polegajac jeszcze na wskazniku zasiegu a nie doswiadczeniu) pojechalem aby komis zamontowal mi nowe opony i zrobil przeglad-wczesniej nie mial czasu.

Wszystko bylo OK-zasieg 150km,komis w odleglosci 50km.Co mogloby pojsc nie tak?

Wybralem oczywiscie autostrade-bo szybciej.

Juz gdy przyjechalem na miejsce lekko zmartwil mnie zasieg-z deklarowanego 150km zmniejszyl sie do 60km;] Ale to nadal spoko.Wymiana i przeglad wydluzyly sie i czas bylo wracac do domu bo niedlugo trzeba bylo jechac do pracy.No ale zasieg to teraz juz tylko 55km -ryzykowac czy szybko sie naladowac? wybralem to drugie i  pojechalem na pierwsza z brzegu szybka  ladowarke.Niestety byla zepsuta:sciana:.No to szybciutko na najblizsze tesco na 7kW .Zmarnowalem mnostwo czasu aby przekonac sie ze tutaj tez nie naladuje -wina prawdopodobnie mojego kabla.

Zostalo 30km zasiegu i godzina do pracy.Zaryzykowalem i pojechalem na nastepna stacje z tylko jednym przylaczem ChaDeMo.Ale niefart-akurat ktos sie laduje .Po polgodzinnym oczekiwaniu wreszcie sie udalo.Po raz 2 w czasie 15 lat pracy w firmie spoznilem sie do pracy.Pospiech poniza :nono: 

Dzis wiedzialbym ze wystarczylo z powrotem  nie jechac autostrada i spokojnie bym dojechal do domu.

Napisano
W dniu 2.08.2025 o 09:24, prebek napisał(a):

Ja pamiętam:

Chociaż to było tylko półtora roku temu

Ja również pamiętam chociaż to prawie 2 lata temu było.

Parę dni po odebraniu Tesli Y kupiłem do niej koła zimowe. Od gościa z okolic Zielonej Góry. Pomyślałem że pojadę osobiście - po pierwsze przetestować auto w trasie, po drugie gość obiecał że jak przyjadę to mi je od razu zamontuje.

Trasa z Warszawy to jakieś 450 km w jedną stronę.

Znajomi mówili żeby się nie przejmować i jeździć na nawigacji Tesli, że będzie dobrze. Wiedziałem że ona (wtedy) uwzględniała tylko SuC. Byłem świadomy istnienia innych stacji ładowarek i aplikacji ABRP, ale nie zdążyłem się zarejestrować i nie wiedziałem jak z tego korzystać.

Ruszyłem w piątek o 8:00 z domu.

Pierwsze zaplanowane ładowanie w Lućmierzu pod Łodzią wypadło idealnie w czasie porannego daily z moim zespołem - czas na ładowarce wykorzystałem na calle.

Potem kolejne ładowanie w Poznaniu koło południa - dramat. Musiałem się tam nabić do 100%, bo do miejsca docelowego było jakieś 180 km w jedną stronę i żadnych ładowarek. Więc musiałem przejechać 360 km a było zimno i padał deszcz. Powiem tak - wróciłem do Poznania na 1% i było już późno (ok 21:00).

W drodze do Warszawy jeszcze jedno ładowanie w Lućmierzu i już o północy byłem w domu, z baterią na 0% (więc musiałem podjechać się podładować - nie mam ładowarki w domu).

Dzisiaj jak na to patrzę to się śmieję sam z siebie. Taką trasę z ładowaniem zrobiłbym w 10:30-11:00h max, nie jeżdżąc jak debil od SuC do SuC ;]

Napisano
4 minuty temu, slawekw napisał(a):

Taką trasę z ładowaniem zrobiłbym w 10:30-11:00h max, nie jeżdżąc jak debil od SuC do SuC ;]

No niestety, w Polsce SuC to wciąż jednak dramat.

Ale jak się pojedzie bardziej w kierunku 'core markets' to ładowanie robi się zupełnie przezroczyste.

2N3umLO.jpeg

Napisano
36 minut temu, slawekw napisał(a):

Ja również pamiętam chociaż to prawie 2 lata temu było.

Dzisiaj jak na to patrzę to się śmieję sam z siebie. Taką trasę z ładowaniem zrobiłbym w 10:30-11:00h max, nie jeżdżąc jak debil od SuC do SuC ;]

Ja do dzisiaj bardziej polegam na dłuższych trasach na ABRP a nie na Tesli, bym się dalej pewnie gdzieś ładował a wcześniej stał w kolejce ;l

27 minut temu, format napisał(a):

Ale jak się pojedzie bardziej w kierunku 'core markets' to ładowanie robi się zupełnie przezroczyste.

Dlatego u nas posiadanie Tesli (SuC Only Tesla) nigdy nie było jakoś przełomowe, zaczyna się powolutku to zmieniać, ale w międzyczasie konkurencja postawiła o wiele więcej, ale jako "Teslanie" zawsze w pierwszej kolejności wybierzemy SuC bo przecież nie sramy $$$. Ale wystarczy, że uruchomią to co już wybudowane i w budowie i będzie już leciutki przełom ;] Jak już uruchomią to pewno po chwili będzie Non-Tesla Open i ciul bombki strzeli.

Napisano
21 minut temu, komor napisał(a):

Dlatego u nas posiadanie Tesli (SuC Only Tesla) nigdy nie było jakoś przełomowe, zaczyna się powolutku to zmieniać, ale w międzyczasie konkurencja postawiła o wiele więcej,

Jaka konkurencja...? Jest Ionity (należące do Ford/BMW, VW, Mercedes, Hyundai), które jest dużo bardziej zawodne, i z którego wszyscy mogą korzystać. 

Poza tym, konkurencja nie stawia nic. Chyba, że masz na myśli innych operatorów, ale on też nie konkurują z samochodami Tesla, bo są dla wszystkich. 

Napisano
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Jaka konkurencja...? Jest Ionity (należące do Ford/BMW, VW, Mercedes, Hyundai), które jest dużo bardziej zawodne, i z którego wszyscy mogą korzystać. 

Poza tym, konkurencja nie stawia nic. Chyba, że masz na myśli innych operatorów, ale on też nie konkurują z samochodami Tesla, bo są dla wszystkich. 

Greenway, polenergia, Eko-En itd. Może to nie jest konkurencja dla Tesli ale nie wszyscy mają Teslę 😁

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

2N3umLO.jpeg

Mogę tylko potwierdzić. Przejechalem niedawno 4700 km (Szwecja, Dania, Niemcy, Belgia, Francja, Szwajcaria).

Nie zdarzyło się, aby ładowanie było jakimś problemem, albo wymagało mojego planowania. Między ładowaniami mijałem średnio 2-4 lokalizacje SCh, z których nie musiałem korzystać. Kompletnie żadnych emocji, a mam Y o małym zasiegu.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Jak już uruchomią to pewno po chwili będzie Non-Tesla Open i ciul bombki strzeli.

Obecnie budowane SuC są współfinansowane z unijnych dotacji. A to wymusza aby te ładowarki były otwarte dla wszystkich i miały wbudowane terminale płatnicze.

Napisano
Godzinę temu, slawekw napisał(a):

Obecnie budowane SuC są współfinansowane z unijnych dotacji. A to wymusza aby te ładowarki były otwarte dla wszystkich i miały wbudowane terminale płatnicze.

I na szczęście nowe ładowarki Tesli mają dłuższe kable a same "dystrubutory" są zlokalizowane bardziej na środku boku stanowiska. Dzięki temu ładowarki mogą obslugiać wszystkie modele niezależnie od lokalizacji portu CCS bez blokowania stanowiska obok.