Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygodny samochód w trasy

Featured Replies

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Pipper napisał(a):

W140 s420l lub 500. W126 może być troszkę zbyt archaiczne w tym przypadku. Gdyby nie Ruda, to w220 z longiem lub bez i ustawianą tylną kanapą 👍

są ciekawe sztuki

https://www.olx.pl/d/oferta/samochod-mercedes-w140-sel320-CID5-ID172sOg.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

właściciel od 20 lat... ciekawe ile za niego dał wtedy ;] 

Napisano
18 minut temu, bielaPL napisał(a):

są ciekawe sztuki

https://www.olx.pl/d/oferta/samochod-mercedes-w140-sel320-CID5-ID172sOg.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

Znajomy rodziców miał s600L w140 z 97 jako nowy, kupiony w Niemczech. Było wow wtedy. Cena, 11 mieszkań w wieżowcu w mieście wtedy wojewódzkim...  :phi:

Miał opcję zawiasu Hydro z tyłu dodatkowo :swiety:

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

są ciekawe sztuki

Locha w longu z V12 pod maską - w sam raz na "wygodny samochód w trasy".

Choć ja nie wiem, co Ty masz do W126.

Napisano
W dniu 15.09.2025 o 09:12, bielaPL napisał(a):

Cześć

Zastanawiam się co za 90tys można kupić, jeżeli chcemy żeby pasażer z tyłu miał bardzo wygodnie. Pomijam segment jak bmw7 bo to już trochę absurd. Także segment D, E, może też być jakiś VAN, SUV - bez znaczenia. Chodzi o to żeby osoba z tyłu miała bardzo wygodnie. Co rynek oferuje za te pieniądze to wiem ale nie wiem które auto ma fajnie rozwiązaną przestrzeń pasażerską. Także rady z życia mile widziane. Z góry dzięki :piwko:

Kupiłem starego superba, z tyłu można się ganiać  i siedzieć z wyprostowanymi nogami (kierowca 175 cm i pasażer za nim również).

Napisano
10 godzin temu, pij napisał(a):

Kupiłem starego superba, z tyłu można się ganiać  i siedzieć z wyprostowanymi nogami (kierowca 175 cm i pasażer za nim również).

To nie masz już audi? 

Napisano
11 godzin temu, janusz napisał(a):

To nie masz już audi? 

Mam :ok:, ale coś z wałem napędowym się zadziało (zaczął tłuc w czasie jazdy) i stwierdziłem, że na dalsze trasy jednak coś młodszego potrzeba w domu.

Na razie czeka u mechanika na wymianę przegubów wału, łączników elastycznych i pewnie podpory.

Napisano
3 godziny temu, pij napisał(a):

Mam :ok:, ale coś z wałem napędowym się zadziało (zaczął tłuc w czasie jazdy) i stwierdziłem, że na dalsze trasy jednak coś młodszego potrzeba w domu.

Na razie czeka u mechanika na wymianę przegubów wału, łączników elastycznych i pewnie podpory.

Niech zerknie jeszcze tuleję centrującą, o ile występuje. 

Napisano
20 minut temu, Piotrus napisał(a):

Niech zerknie jeszcze tuleję centrującą, o ile występuje. 

Z tego co czytam jest elementem elastycznego łącznika między przegubem a wałem👍

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

To tylko odświeże bo chociaz jeden z założonych tematów zakonczyl sie sukcesem. F10 518d i juz planuje jakąś fajną trasę ;]

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał(a):

To tylko odświeże bo chociaz jeden z założonych tematów zakonczyl sie sukcesem. F10 518d i juz planuje jakąś fajną trasę ;]

A nie miało być z tyłu dużo miejsca? :hmm:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

A nie miało być z tyłu dużo miejsca? :hmm:

miało być wygodnie i jest ;] 

Napisano
37 minut temu, bielaPL napisał(a):

miało być wygodnie i jest ;] 

Świat jest piękniejszy zza przyciemnianych szyb BMW a to najważniejsze :oki:

Niech się spisuje, to najładniejsze modele BMW, F30 i F10. Uwielbiałem nasze. :oki:

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 08:32, G.O.A.T. napisał(a):

Arteon ma mało miejsca nad głową a z tyłu jest praktycznie dwuosobowy. W SuperB i Passacie jest zdecydowanie więcej miejsca. 

A te wszystkie średnie SUVy nie nadają się na trasy, zwyczajnie w porównaniu do sedanów źle się tym jeździ, dopiero duże SUVy od X5, GLE czy Q7 o sporych mocach, dużej masie i dużych rozstawach kół fajnie jadą ale... miejsca w nich nadal nie ma tyle ile w SuperB czy Passacie. W Discovery 4 czy 5 też jest mniej miejsca. 

A po co Ci tyle miejsca z tyłu gdy jedziesz w 2 osoby z przodu?

Wygodne fotele robią robotę wtedy, a nie przestrzeń ż tyłu.

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

518d

motor w sam raz na trasy :jem: 

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

motor w sam raz na trasy :jem: 

Takie nie spieszne :oki: Ale za to będzie najoszczędniej.

Napisano
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

Miejsce z tyłu potrzebne jest gdy jedziesz w 3-4 osoby. 

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Właśnie jeżdżę w 3

Napisano
W dniu 24.09.2025 o 07:37, prawoimotoryzacja napisał(a):

Pytanie, czy faktycznie potrzebujemy takiej ilości zbędnej przestrzeni?

Na podwózki do szkoły pewnie nie, ale na jazdę na wakacje?

No nie siedzi się jakoś fajnie z podkulonymi nogami. Zauważ, że z przodu jednak siedzi się inaczej, nawet jeśli to Daewoo Matiz czy inne auto segmentu A.

To dlaczego z tyłu ma pasażer mieć drętwienie tyłka?

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

No nie siedzi się jakoś fajnie z podkulonymi nogami. Zauważ, że z przodu jednak siedzi się inaczej, nawet jeśli to Daewoo Matiz czy inne auto segmentu A.

Z takimi założeniami wyjdzie, że jak chcemy kogoś wozić na tylnej kanapie to S-ka w longu jest potrzebna 😄

Napisano
3 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Miejsce z tyłu potrzebne jest gdy jedziesz w 3-4 osoby. 

No raczej😉

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Właśnie jeżdżę w 3

Po co się przejmować pasażerem;] 

Napisano
16 godzin temu, bielaPL napisał(a):

nie żebym Cię martwił. Szykuj kasę na mechanika ;) 
https://autokult.pl/bmw-serii-5-f10-2010-2017-opinie-i-typowe-usterki,7132584886475264a 

Napisano
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Bo jest szansa, że ten pasażer zapamięta i zapakuje Cię kiedyś do bagażnika (wtedy gdy Tobie wyda się niemożliwe zgięcie żadnego ze stawów)? :hmm:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, lucash napisał(a):

nie żebym Cię martwił. Szykuj kasę na mechanika ;) 
https://autokult.pl/bmw-serii-5-f10-2010-2017-opinie-i-typowe-usterki,7132584886475264a 

3 godziny temu, wladmar napisał(a):

Nie chcę kolegi straszyć, ale mam z tym doświadczenie... 

Zobaczymy co będzie. Ślubu z tym autem nie brałem, jak zacznie wkurzać to idzie pod młotek. 

Ale żeby nie było takiej tragedi jak opisują to mam kilka plusów które dają nadzieję... ;] 

-auto to jak na serie 5 golas, fotele z materiału nawet nie podgrzewane, brak nawet kamery cofania - co za tym idzie nie ma xdrive, adaptycjnego zawieszenia, skrętnej tylnej osi i innych bajerów co się mogą psuć

-auto ma najprostszy i w sumie najlepszy silnik w tym modelu, 2.0 150KM b47, niewysilona jednostka

-automat 8 biegowy raczej bezproblemowy

-historia salon PL, 2 właściciel który go kupił z bmw używane i niewiele nim przejechał jak na takie auto, na blacie ma 100kkm i czuć po tym samochodzie że trzyma się kupy

4 godziny temu, Rado_ napisał(a):

długa historia, generalnie z tyłu jedzie żona lub nastolatek i w zależności kto tam siedzi z tyłu to zazwyczaj pierwszy marudzi ;] mam nadzieję, że teraz będzie lepiej

Ps. Jeżdżę tym autem już tydzień i jedno da się zauważyć. Nikt nie wpycha się przed maskę... w kia musiałem siedzieć autu przede mną na zderzaku w korku bo inaczej zaraz się ktoś wbijał, nie mówię już o corsie gdzie była lekceważona w ruchu drogowym, a tą beją jest śmiesznie... widzę, że chcą się wbić ale czekają aż przejadę... jazda stała się dużo spokojniejsza ;] 

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Zobaczymy co będzie. Ślubu z tym autem nie brałem, jak zacznie wkurzać to idzie pod młotek. 

Ale żeby nie było takiej tragedi jak opisują to mam kilka plusów które dają nadzieję... ;] 

-auto to jak na serie 5 golas, fotele z materiału nawet nie podgrzewane, brak nawet kamery cofania - co za tym idzie nie ma xdrive, adaptycjnego zawieszenia, skrętnej tylnej osi i innych bajerów co się mogą psuć

-auto ma najprostszy i w sumie najlepszy silnik w tym modelu, 2.0 150KM b47, niewysilona jednostka

-historia salon PL, 2 właściciel który go kupił z bmw używane i niewiele nim przejechał jak na takie auto, na blacie ma 100kkm i czuć po tym samochodzie że trzyma się kupy

długa historia, generalnie z tyłu jedzie żona lub nastolatek i w zależności kto tam siedzi z tyłu to zazwyczaj pierwszy marudzi ;] mam nadzieję, że teraz będzie lepiej

Ps. Jeżdżę tym autem już tydzień i jedno da się zauważyć. Nikt nie wpycha się przed maskę... w kia musiałem siedzieć autu przede mną na zderzaku w korku bo inaczej zaraz się ktoś wbijał, nie mówię już o corsie gdzie była lekceważona w ruchu drogowym, a tą beją jest śmiesznie... widzę, że chcą się wbić ale czekają aż przejadę... jazda stała się dużo spokojniejsza ;] 

Wiadomo, w BMW pewnie jakis furiat, lepiej nie ruszać ;]

Napisano
19 minut temu, bielaPL napisał(a):

Jakby co nie zwlekaj. To nie jest tak, że jak coś naprawisz, to masz spokój.

To duży plus. Xdrive to jeden wielki bubel, zawieszenie też.

Akurat silnik (3.0T 306 KM) był niezawodny, ale komp sterujący już nie. Świrowało to i ASO nie miało pojęcia o co chodzi. 

Moduł elektroniczny, który steruje tym całym bublem, żył swoim życiem. Sam automat może i był niezawodny (mechanicznie), bo komputer sterujący pilnował tego, by skrzynia się nie wysilała i włączał tryb awaryjny bez żadnego ku temu powodu.

Ja sprzedałem jeszcze na gwarancji, po raz kolejny szykowały się poważne naprawy (jak skrzynia zacznie lekko szarpać to sprzedawaj jak najszybciej), niech się już nowy właściciel buja z gwarancyjnymi (jeszcze) naprawami. I tu nawet nie chodzi o jakieś wadliwe części, tylko o kompletnie wadliwe rozwiązania inżynieryjne, to po prostu musi się psuć. Wymienisz połowę systemu Xdrive, po 30 kkm znowu musisz zrobić dokładnie to samo. Szykujące się naprawy w moim aucie po gwarancji kosztowałyby w okolicach 30-40 kzł, a to było 8 lat temu. Podejrzewam, że następny właściciel sprzedał zaraz po gwarancji, i dopiero trzeci poczuł ten bawarski Weltschmerz w pełnej okazałości. 

Podobno (!) nowsze są nieco lepszej jakości, ale ja się ostatecznie wyleczyłem z europejskiej motoryzacji i z samochodów typu premium. Nie warto. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, wladmar napisał(a):

Akurat silnik (3.0T 306 KM) był niezawodny, ale komp sterujący już nie. Świrowało to i ASO nie miało pojęcia o co chodzi. 

A nie wiem, N57 nie ma dobrych opinii

33 minuty temu, wladmar napisał(a):

Moduł elektroniczny, który steruje tym całym bublem, żył swoim życiem. Sam automat może i był niezawodny (mechanicznie), bo komputer sterujący pilnował tego, by skrzynia się nie wysilała i włączał tryb awaryjny bez żadnego ku temu powodu.

33 minuty temu, wladmar napisał(a):

Ja sprzedałem jeszcze na gwarancji, po raz kolejny szykowały się poważne naprawy (jak skrzynia zacznie lekko szarpać to sprzedawaj jak najszybciej), niech się już nowy właściciel buja z gwarancyjnymi (jeszcze) naprawami.

Masakra który to rocznik był? Ja mam 2016 czyli już końcówka produkcji, teoretycznie najbezpieczniejszy rocznik bo "powinien" mieć już różne typowe usterki w większości wyeliminowane. Zobaczymy. Na razie cieszę się powolną fajną jazdą. Podoba mi się jak to płynie po drodze. Ale fakt następne będzie coś z toyoty lub lexa bo tych marek jeszcze nie testowałem ;] 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Ja sprzedałem jeszcze na gwarancji, po raz kolejny szykowały się poważne naprawy (jak skrzynia zacznie lekko szarpać to sprzedawaj jak najszybciej), niech się już nowy właściciel buja z gwarancyjnymi (jeszcze) naprawami. I tu nawet nie chodzi o jakieś wadliwe części, tylko o kompletnie wadliwe rozwiązania inżynieryjne, to po prostu musi się psuć. Wymienisz połowę systemu Xdrive, po 30 kkm znowu musisz zrobić dokładnie to samo. Szykujące się naprawy w moim aucie po gwarancji kosztowałyby w okolicach 30-40 kzł, a to było 8 lat temu. Podejrzewam, że następny właściciel sprzedał zaraz po gwarancji, i dopiero trzeci poczuł ten bawarski Weltschmerz w pełnej okazałości. 

Ten wpis wyjaśnia skąd te zdecydowana niechęć do marki. Miałeś to auto od nowości i napewno było bezwypadkowe? Ile w sumie przejechałeś że spotkały Cię te wszystkie atrakcje?

Ja powiem tylkotyle, że taka awaryjność nie jest normą i nie mówię na podstawie swoich aut, tylko losowych egzemplarzy z dużego CFM którymi interesowałem się przed zakupem. W większości, do 100-120 tys km był normalny serwis plus hamulce.

Napisano
41 minut temu, bielaPL napisał(a):

Zobaczymy. Na razie cieszę się powolną fajną jazdą. Podoba mi się jak to płynie po drodze. Ale fakt następne będzie coś z toyoty lub lexa bo tych marek jeszcze nie testowałem ;] 

Btw, ogarnij sobie kabelek ENET z allegro za groszę plus ściągnij ISTE to będziesz sam mógł diagnozować auto.

Jak coś to możemy się złapać to Ci zerknę co i jak plus mogę pokodować jakieś pierdoły - mam Bimmercode

Napisano
W dniu 15.09.2025 o 09:12, bielaPL napisał(a):

Cześć

Zastanawiam się co za 90tys można kupić, jeżeli chcemy żeby pasażer z tyłu miał bardzo wygodnie. Pomijam segment jak bmw7 bo to już trochę absurd. Także segment D, E, może też być jakiś VAN, SUV - bez znaczenia. Chodzi o to żeby osoba z tyłu miała bardzo wygodnie. Co rynek oferuje za te pieniądze to wiem ale nie wiem które auto ma fajnie rozwiązaną przestrzeń pasażerską. Także rady z życia mile widziane. Z góry dzięki :piwko:

Jeśli płaszczak, to np. BMW 5, nawet 2 litrowy diesel wystarczy do spokojniej i oszczędnej jazdy :ok:

Młody ostatnio często jeździ pomiędzy Warszawą i Łodzią G31 Touring i sobie chwali.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jeśli płaszczak, to np. BMW 5, nawet 2 litrowy diesel wystarczy do spokojniej i oszczędnej jazdy :ok:

Młody ostatnio często jeździ pomiędzy Warszawą i Łodzią G31 i sobie chwali.

Pobudka ;] auto już kupione

Napisano
7 minut temu, Piotrus napisał(a):

Ten wpis wyjaśnia skąd te zdecydowana niechęć do marki. Miałeś to auto od nowości i napewno było bezwypadkowe? Ile w sumie przejechałeś że spotkały Cię te wszystkie atrakcje?

Ja powiem tylkotyle, że taka awaryjność nie jest normą i nie mówię na podstawie swoich aut, tylko losowych egzemplarzy z dużego CFM którymi interesowałem się przed zakupem. W większości, do 100-120 tys km był normalny serwis plus hamulce.

Tak, nowy z salonu, pozbyłem się przy 95 kkm.

Napisano
12 godzin temu, komor napisał(a):

Takie nie spieszne :oki: Ale za to będzie najoszczędniej.

jak zrobi chipa w zakladzie polecany przez @wujek to bedzie bralo nawet jakies slabe EV :jem:

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Masakra który to rocznik był?

2014 o ile mnie pamięć nie zawodzi. 535i 306 KM. 

Napisano
50 minut temu, wladmar napisał(a):

2014 o ile mnie pamięć nie zawodzi. 535i 306 KM. 

mialem ten sam silnik i chyba rocznik podobny, tylko ja wzialem uzywany 335i :jem: u mnie zero awarii

Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał(a):

Tak jak pisałem wcześniej, w Q8 siedząc z tyłu za kierowcą przesuwam sobie kanapę do przodu, bo mnie drażni ilość tej przestrzeni i konieczność głośniejszego mówienia do siebie :) Nawet po przysunięciu kanapy do przodu spokojnie pracuję sobie na laptopie w trasie :)

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

mialem ten sam silnik i chyba rocznik podobny, tylko ja wzialem uzywany 335i :jem: u mnie zero awarii

Pewnie zależy jak się trafi, no i jednak poza silnikiem te auta są różne. Sam silnik jako taki się nie psuł, no ale zdziwlłbym się jakby przy takim przebiegu coś tam mechanicznie padło. Chociaż nie, nie zdziwiłbym się ;]

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Diesel tak, ale 3.0 R6 benzyna z biturbo żre astronomiczne ilości paliwa, zwłaszcza w mieście. 

Napisano
8 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Tak jak pisałem wcześniej, w Q8 siedząc z tyłu za kierowcą przesuwam sobie kanapę do przodu, bo mnie drażni ilość tej przestrzeni i konieczność głośniejszego mówienia do siebie :) Nawet po przysunięciu kanapy do przodu spokojnie pracuję sobie na laptopie w trasie :)

Pojęcia nie mam szczerze mówiąc jak jest w Q8. Może faktycznie siedzisz "w ostatnim rzędzie od ekranu kina" ;)

Może to jest też, i też nie wiem, konsekwencja tego, że masz 170cm wzrostu.

U mnie to wygląda tak, że ja mam prawie 1.9m, a syn 2m. Żona też 1.8, a córka niewiele mniej.

Tylny rząd siedzeń przez jeszcze jakieś 5 lat u mnie będzie ważną sprawą.

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

Diesel tak, ale 3.0 R6 benzyna z biturbo żre astronomiczne ilości paliwa, zwłaszcza w mieście. 

3.0 żre ? Znajomy przez jakiś czas miał X7 z V8. Nie dość, że nie dało się tego auta używać w mieście to cieżko było zejść poniżej 20l. Auta się pozbył po roku.

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

3.0 żre ? Znajomy przez jakiś czas miał X7 z V8. Nie dość, że nie dało się tego auta używać w mieście to cieżko było zejść poniżej 20l. Auta się pozbył po roku.

No 18 po mieście to była norma. Zimą w korkach pokazywał 25, ale tylko dlatego, że więcej po prostu nie wyświetlał żeby nie denerwować użytkownika. Pomimo zbiornika 70 litrów jakby się miało LPG pod względem częstotliwości tankowania.

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

No 18 po mieście to była norma. Zimą w korkach pokazywał 25, ale tylko dlatego, że więcej po prostu nie wyświetlał żeby nie denerwować użytkownika. Pomimo zbiornika 70 litrów jakby się miało LPG pod względem częstotliwości tankowania.

Dlatego fajne są takie auta .. jako weekendowe zabawki.

Napisano
15 minut temu, sherif napisał(a):

Spodziewal sie, ze V8 w takiej krowie bedzie palic 10l? ;]

Jako nowe kosztuje pewnie z 800kPLN, wiec koszty paliwa raczej pomijalne, skoro juz ktos sie decyduje na ten wariant ;) 

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Dlatego fajne są takie auta .. jako weekendowe zabawki.

No nie bardzo... Planujesz trasę biorąc pod uwagę dostępność lawet w danym regionie :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jako nowe kosztuje pewnie z 800kPLN, wiec koszty paliwa raczej pomijalne, skoro juz ktos sie decyduje na ten wariant ;) 

Nie chodzi o same zużycie, tylko o deklarowane zużycie wg producenta w porównaniu do rzeczywistości. Robią z klientów idiotów. Poza tym jednak takie fury rzadko kupuje się za gotówkę, raczej leasing czy coś takiego. I jak do raty musisz doliczyć jeszcze z 2000 miesięcznie na paliwo już tak fajnie nie jest.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wiem czego się spodziewał, pewnie nie aż tylu... tym bardziej że ma jeszcze Mkę i X3 diesla.

Jak widać nawet jak ktoś wydaje na auto pod 1mln to mierzi go to, pewnie bardziej też chodzi o zasięg ale jednak.

Inny mój dobry kolega kupił kilka miesięcy temu RSQ8, cena podobna :). On mega zadowolony z auta, ale on jeździ bardzo delikatnie ...choć znów spalanie większe niż poprzednie SQ8 z dieslem.

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał(a):

No nie bardzo... Planujesz trasę biorąc pod uwagę dostępność lawet w danym regionie :hehe:

Prosze Cię, jeżdzę tak czasem a mam dwa auta z V8. Na trasie palą mało, ja nawet już nie liczę ile :), bo to i tak tylko weekendy.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Prosze Cię, jeżdzę tak czasem a mam dwa auta z V8. Na trasie palą mało, ja nawet już nie liczę ile :), bo to i tak tylko weekendy.

Chodzi mi o BMW. Dłuższy wyjazd to świetna okazja do poznania osobiście i dogłębnie subkultury laweciarzy na całym świecie ;]