Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki TFSI I TSI. Jeżeli tak, to który?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, grzes_knw napisał(a):

Nie chce zniechęcać ale X-perience była mniej popularna na rynku niż FR, FR jako "usportowiona - do hiszpańskiego temperamentu sprzedawałą się dużo lepiej.

Prawda jest też taka, że jak coś jest dobre i mało awaryjne to po co wymienieć?

Dlatego aut z tym silnikiem i mały przebiegiem jest mało a jak już są i z pewną historią to cena jak za "prawie" nowy w tamtych latach.

Śledzę ostatnio trochę tych ofert bo sam się rozglądam i wygląda to tak a nie inaczej.

Jak Golf jest dla Ciebie za nudny, to może zerknij na takiego w pakiecie R-line, wygląda dużo bardziej atrakcyjnie niż zwykły.

Zdarzają się też w pakiecie R-line zewnętrznym i wewnętrznym.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-ID6HwkrE.html

Misja nie łatwa ale też nie jest tak, że niemożliwa.

Idealne auto na dojazd do pracy w ciuchach roboczych. Nie wiem jak na żywo ale na zdjęciach ten Golf wygląda trzy razy lepiej niż moje Audi którym do pracy nie jeżdżę. ( chodzi o to że bardzo się świeci błyszczy i jest na glanc wypolerowany) Kupując takiego golfa to musiałbym sprzedać Audi i dalej Fordem do pracy jeździć. Volkswagen to mnie nie przemawia Tym bardziej że miałem kiedyś Golfa 3 i to wystarczy A Seata nie miałem nigdy. 

Wyczytałem jeszcze że Seat w wersji FR ma obniżone zawieszenie i usportowione o półtora centymetra Co absolutnie odpada bo muszę wjeżdżać do garażu podziemnego więc bardziej interesuje mnie normalne zawieszenie lub podwyższone a nie obniżone. W Audi mogę podwyższać zawieszenie na poduszkach więc się nie martwię o wjazd do garażu. Jak już coś to wersja Excellent Czy jak się to tam pisze...

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, kravitz napisał(a):

Napisze tylko że pisząc o 1.0TSI „nie bo nie”, to tak jakbyś pisał że może i inni twierdzą że Ziemia krąży w okół słońca, ale Ty się w XIV wieku uczyłeś w szkole że jest płaska i Słońce krąży wokół Ziemi i zdania nie zmienisz.

Ta jednostka lepiej się zachowuje niż 1.5, nigdy nic nie kangurowalo i nigdy żadna jej wersja nie miała żadnych wad znanych z niektórych 1.4

A momentu ma tyle, a nawet więcej niż staromodne wolnossące 2.0

Ja takim silnikiem w Golfie jeździłem zaraz po Lancerze z 240KM i nic mocy nie brakowało.

Bardzo poprawny silnik.

Lubię alkohol ale nienawidzę whisky. Czy chcesz mi powiedzieć że jeżeli nie będę pił whisky to jestem płaskoziemcą i foliarzem :hmm:

Jestem wrogiem trzech cylindrów oraz downsizing. Nie przemawiają do mnie jednostki skrajnie wyżyłowane.

A wiesz o tym że Szukając auta z silnikiem bazowym czyli jednolitrowym wyposażenie będzie najsłabsze co absolutnie odpada? Czy mam brać z najsłabszym wyposażeniem bo to auto do roboty...

A może jakbym znalazł ładnego Seata to jego zostawię a Audi sprzedam??? 

Napisano
7 minut temu, electrofinger napisał(a):

Lubię alkohol ale nienawidzę whisky. Czy chcesz mi powiedzieć że jeżeli nie będę pił whisky to jestem płaskoziemcą i foliarzem :hmm:

Jestem wrogiem trzech cylindrów oraz downsizing. Nie przemawiają do mnie jednostki skrajnie wyżyłowane.

A wiesz o tym że Szukając auta z silnikiem bazowym czyli jednolitrowym wyposażenie będzie najsłabsze co absolutnie odpada? Czy mam brać z najsłabszym wyposażeniem bo to auto do roboty...

A może jakbym znalazł ładnego Seata to jego zostawię a Audi sprzedam??? 

Ciekawe to co piszesz.

sprzed nosa wyszedł mi seat leon z 1.0 TSI

Z full led, dwustrefowa klima, grzanymi zydlami, Virtual cockpit, Grzana szyba przednia jak i kierownica, lusterka w fotochromie...

No faktycznie, bieda. O obowiązkowych ficzerach z bezpieczeństwa nie piszę bo to bez sensu skoro są i tak obowiązkowe.

No bieda panie. 

A że silnik używany a przede wszystkim serwisowany należycie robi  300kkm ( a znane są przypadki 2-3 razy wyższe)+ to też lipa totalna

Edytowane przez WaWeR

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Skrzynie nie padają. Nie częściej niż manuale.

Padają sprzęgła, czasami mechatronika.

A i tak najwięcej zależy od sposobu eksploatacji.

Każdą skrzynię da się zarżnąć ale o tym jak to manualne skrzynie się psują w tym czy innym modelu to rzadkość chociaż przerabiałem temat remontu skrzyni M32.

Natomiast sam posiadam w aucie skrzynię DL501 i o tym Słyszałem że ona mi się na pewno zepsuje, pozostaje tylko pytanie kiedy. Profilaktycznie wymieniłem zawory za jedyne 5500 wraz z filtrami i olejem...

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Ciekawe to co piszesz.

Z full led, dwustrefowa klima, grzanymi zydlami, Virtual cockpit, Grzana szyba przednia jak i kierownica, lusterka w fotochromie...

No faktycznie, bieda. O obowiązkowych ficzerach z bezpieczeństwa nie piszę bo to bez sensu skoro są i tak obowiązkowe.

No bieda panie. 

A że silnik używany a przede wszystkim serwisowany należycie robi  300kkm ( a znane są przypadki 2-3 razy wyższe)+ to też lipa totalna

1.0 TSI Golf - oprócz standardów, full ledy przód / tył, masaż fotela, dwustrefowa klima itp.

Nie ma biedy...

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Skrzynie nie padają. Nie częściej niż manuale.

Padają sprzęgła, czasami mechatronika.

A i tak najwięcej zależy od sposobu eksploatacji.

To już poprawili, przeprogramowane już jest też moment obrotowy przy zmianie biegów i nie zmienia przy 1300/1400

Napisano
24 minuty temu, Camel napisał(a):

To już poprawili, przeprogramowane już jest też moment obrotowy przy zmianie biegów i nie zmienia przy 1300/1400

Gdzie? W ASO? w których rocznikach ?

Imo ogarnięty tuner zrobi i będzie gitara.

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Ciekawe to co piszesz.

No bieda panie. 

nowych nie ma z 1.0 TSi. Chyba że strona coś źle pokazuje. VW Golf też startuje z 1.5. 

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał(a):

nowych nie ma z 1.0 TSi. Chyba że strona coś źle pokazuje. VW Golf też startuje z 1.5. 

Nie szukałem nowego ;)

Swoją drogą ciekawe że wycieli 1.0 a w jego miejscu jest 1,5 z mocą i mom entem na poziomie właśnie 1,0

Napisano
42 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Nie szukałem nowego ;)

Swoją drogą ciekawe że wycieli 1.0 a w jego miejscu jest 1,5 z mocą i mom entem na poziomie właśnie 1,0

Może nienadążali z produkcją 1.0, bo te idą na potęgę do Polo, Ibizy, Fabii, Scali, Arony, Kamiqa, A1. Druga sprawa, że na etapie produkcyjnym lepiej i szybciej lecieć z jednym motorem, a w Golfie 1.5 tsi, to pewnie z 90% produkcji, więc korzystniej wsadzić 1.5 w miejsce 1.0 i podnieć lekko cenę względem mniejszego silnika.

Napisano

Gdzie? W ASO? w których rocznikach ?

Imo ogarnięty tuner zrobi i będzie gitara.

Dq200 w Golfie 8.5 już nie muli, pewnie w Passacie B9 podobnie. Obroty utrzymuje bliżej 2000 rpm. Ewidentnie zmienili soft.

Napisano
6 godzin temu, electrofinger napisał(a):

No to teraz rzecz niemożliwa czyli Spróbuję poszukać Leona z tym silnikiem w wersji X-perience. Jeżeli już uda się znaleźć za pół roku albo za rok to albo cena będzie z kosmosu albo przebieg gigantyczny A wtedy to już mi przejdzie ochota na to auto rotfl

Większość była 1.8 albo 2.0 z 4x4.

Napisano
20 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nie, Lancer był dużo słabszy, jak już idziemy w takie absurdy. 1.0TSI miał 1000KM.

Szanujmy się.

Nie rozumiem tej złośliwości, napisałeś że 1.0 tsi nie ustępuje 240 konnemu lancerowi, stąd moje pytanie…

Napisano
6 minut temu, pij napisał(a):

Nie rozumiem tej złośliwości, napisałeś że 1.0 tsi nie ustępuje 240 konnemu lancerowi, stąd moje pytanie…

Tu jest test który przybliza temat: (5 minuta 20 sekunda)

Napisano
20 minut temu, pij napisał(a):

Nic takiego nie napisałem.

Jedynie ze mocy nie brakowało.

Nie było uczucia jazdy mułem, nie szukałem wioseł ani pedalow żeby autu jakoś pomóc.

Jezdzil zupełnie poprawnie.

Napisano

W ruchu miejskim? Co w tym dziwnego?
Ciągle potrzebne 6 s do 100?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
10 godzin temu, electrofinger napisał(a):

No to teraz rzecz niemożliwa czyli Spróbuję poszukać Leona z tym silnikiem w wersji X-perience. Jeżeli już uda się znaleźć za pół roku albo za rok to albo cena będzie z kosmosu albo przebieg gigantyczny A wtedy to już mi przejdzie ochota na to auto rotfl

Nic dziwnego, że nie znajdziesz, bo w X-perience występowało 1.4 ale 125KM z M/T:) i FWD. W sumie to nie wiem kto miał być odbiorcą tego konfigu.

Mój brat zabiera się za sprzedaż ale z 2.0 TDI. 

Napisano
5 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Dq200 w Golfie 8.5 już nie muli, pewnie w Passacie B9 podobnie. Obroty utrzymuje bliżej 2000 rpm. Ewidentnie zmienili soft.

Już nie trzeba włączać trybu spory, by jako tako reagowalo na pedał gazu?

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Już nie trzeba włączać trybu spory, by jako tako reagowalo na pedał gazu?

W ubiegłym roku jeździłem cały weekend Golfem 8.5 1.5 etsi. Obroty dochodziły do ok 2000 i zbijał na 1500-1700 w zależności od biegu przy spokojnym rozpędzaniu w trybie comfort. Troszkę dynamiczniejsza jazda i obroty dochodziły do 2300. 

W tym roku jeździłem 8.5 GTI i było podobnie, natomiast skrzynia w tryb sport i silnik darł japę tak, że raczej nie będę tego trybu skrzyni używał u siebie. Na szczęście tryby jazdy są niezależne od trybów skrzyni dsg.

Napisano
10 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

W ubiegłym roku jeździłem cały weekend Golfem 8.5 1.5 etsi. Obroty dochodziły do ok 2000 i zbijał na 1500-1700 w zależności od biegu przy spokojnym rozpędzaniu w trybie comfort. Troszkę dynamiczniejsza jazda i obroty dochodziły do 2300. 

W tym roku jeździłem 8.5 GTI i było podobnie, natomiast skrzynia w tryb sport i silnik darł japę tak, że raczej nie będę tego trybu skrzyni używał u siebie. Na szczęście tryby jazdy są niezależne od trybów skrzyni dsg.

Chodziło mi bardziej nie o obroty, ale o reakcję na wciśnięcie pedału gazu np. podczas wyjeżdżania z podporządkowanej.

Skoda Karoq 1.5, którą jeździłem czasem służbowo nadawała się do jazdy w ruchu miejskim w trybie sport.

Nie rozpoznałem wszystkich ustawień. Ale klikniecie dźwignią dawało zadowalające efekty.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Chodziło mi bardziej nie o obroty, ale o reakcję na wciśnięcie pedału gazu np. podczas wyjeżdżania z podporządkowanej.

Skoda Karoq 1.5, którą jeździłem czasem służbowo nadawała się do jazdy w ruchu miejskim w trybie sport.

Nie rozpoznałem wszystkich ustawień. Ale klikniecie dźwignią dawało zadowalające efekty.

A to nie wiem. Nie zauważyłem w 150 KM tsi, żeby był ospały przy ruszaniu, a tym bardziej przy 2.0 tsi ;]. Przy tym większym wręcz przeciwnie, trzeba się nauczyć muskać pedał gazu, bo zbyt gwałtownie wyskakuje do przodu. Pasażerowie mogą tego nie lubić.

Napisano

Tyle że 2.0 ma pewnie mokre sprzęgła a etsi wspomaga się silnikiem elektrycznym.

Myślicie też że autor chce kupić nowe?

Napisano

A ktoś tu jeszcze kupuje używane samochody? Używkę można już chyba tylko sprzedać na eksport za wschodnią granicę :bzik:.

Napisano
10 minut temu, WaWeR napisał(a):

Tyle że 2.0 ma pewnie mokre sprzęgła a etsi wspomaga się silnikiem elektrycznym.

Temat już odbiegł od założyciela, bo i ten szuka Świętego Graala.

Napisano
7 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Tydzień temu teściu odebrał nowego T-roca z 1.5 TSI + DSG. Zdziwiony byłem, że dość wysokie obroty trzyma przy jednostajnej jeździe w trybie D. Nie pomnę dokładnie jakie, ale zdaje mi się że poniżej 1500rpm nie schodził :hmm:

Napisano
22 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Myślę, że nie. Skoro pyta (m.in.):

"Które silniki, o jakiej pojemności, od którego roku można brać bez obaw?"

Edytowane przez ochkarol

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Temat już odbiegł od założyciela, bo i ten szuka Świętego Graala.

Tak? Np: ten

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/seat-leon-ID6HBmzA.html

Szukam, ale mi się nie pali.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Myślę, że nie. Skoro pyta (m.in.):

"Które silniki, o jakiej pojemności, od którego roku można brać bez obaw?"

1 godzinę temu, kadu napisał(a):

A ktoś tu jeszcze kupuje używane samochody? Używkę można już chyba tylko sprzedać na eksport za wschodnią granicę :bzik:.

Napisałem Leon trzeciej generacji czyli od 2013 do 2020 a Audi A3 8V to też nie jest nowe auto bo z lat 2012 - 2020...

Napisano
9 godzin temu, electrofinger napisał(a):

Napisałem Leon trzeciej generacji czyli od 2013 do 2020 a Audi A3 8V to też nie jest nowe auto bo z lat 2012 - 2020...

No i brawo. Zuch.

Skoro więc TSI to ja podsumuję tak. 

Nie ma używanych bezpiecznych. Wszystkie potrafią wciągać olej i sprawiać problemy.

A stopniując od najmniej do najbardziej "problematycznych" Pewnie też coś takiego nie istnieje.

Najprostsze wydają się 1,0 i 1,4 125KM (nie ma ZTCC nawet dwumasy), 1,8 i 2,0 oraz 1,5 miewają problemy z odma (z jej zużyciem), z nagarem na zaworach (choć 2,0 gen3 mający też wtrysk pośredni może troszkę mniej cierpieć z tego powodu). A i tak wszystko zależy od tego jak był używany i z jaka kultura techniczna serwisowany. 

1,0 do 1,8 sprzęgane są z DQ200, dopiero 2,0 ma DQ38x

Skoro na dojazdy do pracy, to pewnie nie 300km dziennie. Brać co jest z najmniejszym możliwym przebiegiem pozamiejskim. 

Napisano

Z tymi tsi tfsi to jest na zasadzie niby poprawione, ale czasami nie do końca. Znajomy kupił w 2023r Leon Cupra 2.0tsi 290KM z DSG z 2016r od 1 właściciela auto krajowe z przebiegiem 90tkm. Co się naczytał przed kupnem to sam wie, tak oczywiscie poprawione 3 generacja tsi i itp. Zakupił i dolewał oleju 3l/10tkm. Oczywiście ktoś powie że taki wysilony silnik to musi brac olej. Doszly problemy z korozja, zużycie PB i koszta utrzymania i potencjalnych awarii go przerosły i nie dawno sprzedał.

Napisano
W dniu 6.10.2025 o 10:53, electrofinger napisał(a):

Nie przemawiają do mnie jednostki skrajnie wyżyłowane.

115KM z litra to skrajne wyżyłowanie? 😄  A 2.0 Tsi co ma 333KM (czyli 162 KM z litra) jest OK?  😄

A yaris GR który ma 1.6 litra i 280KM z trzech cylindrów też jest OK? To 175KM z litra.

Sorki ale gadanie o wyżyłowaniu seryjnych silników co mają 115KM z litra w epoce nowych materiałów i metod obliczeniowych to takie typowe pierdzielenie wujka Staszka co się w latach 9x zatrzymał. 

Napisano
4 minuty temu, Jaruga napisał(a):

115KM z litra to skrajne wyżyłowanie? 😄 

Krążą miejskie legendy, że to na Europę miało 115KM, a na Amerykę Południową 130KM.

Napisano

Mercedes A45S 210 KM/1 litr

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Jaruga napisał(a):

115KM z litra to skrajne wyżyłowanie? 😄  A 2.0 Tsi co ma 333KM (czyli 162 KM z litra) jest OK?  😄

A yaris GR który ma 1.6 litra i 280KM z trzech cylindrów też jest OK? To 175KM z litra.

Sorki ale gadanie o wyżyłowaniu seryjnych silników co mają 115KM z litra w epoce nowych materiałów i metod obliczeniowych to takie typowe pierdzielenie wujka Staszka co się w latach 9x zatrzymał. 

A te auta, silniki co wymieniłeś to modele które można spotkać jako co trzecie na drodze czy raczej dla wąskiego grona odbiorców?  

A Lamborghini Revuelto ma z litra 125KM ale mogli założyć ze 4 turbiny to by z 250KM wyciągnęli tylko PO CO??? 

Ja mam w Audi 73KM z litra i jest git, wystarcza. Jakbym miał 105 to cieszyłoby bardziej ale daje rade... A ciężarówce którą jeżdżę mam 34KM z litra...