Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy Tiguan czy Passat?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kiziuk napisał:

Jak chce mi się coś odwalić, to nie załadowany 1.5 jeszcze daje radę, ale problem jest taki, że mi się nie chce hehe

Załadowanym jeszcze nie jechałem… mówisz że będzie tylko gorzej? phi

Bylem rano po bułki, myślę że dla ciszy i spokoju warto przeboleć mułowatosc, szczególnie, że spieszenie się obecnie nie bardzo opłaca.

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 minuty temu, G.O.A.T. napisał:

bo uważam ze dla naprawdę super efektu warto zaryzykować. Zobaczymy jak się to będzie sprawdzało w długim okresie

Nie będzie phi

Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał:

Załadowanym jeszcze nie jechałem… mówisz że będzie tylko gorzej? phi

Jakiś koleś nie dawno na FB narzekał, że to poo bo jak załadował 4 osoby i kupę bagażu i pojechał w góry, to przy zjeżdżaniu motor nie był w stanie utrzymać prędkości zjazdu hehe

Napisano
  • Autor
8 minut temu, kiziuk napisał:

Jakiś koleś nie dawno na FB narzekał, że to poo bo jak załadował 4 osoby i kupę bagażu i pojechał w góry, to przy zjeżdżaniu motor nie był w stanie utrzymać prędkości zjazdu hehe

Faktycznie hamowanie silnikiem TSi jest zdecydowanie mniej efektywne niż dieslem.

Mam wrażenie jakby pod maską była jakaś mała, plastikowa zabawka… chomik na kołowrotku czy coś. rotfl2

Napisano
  • Autor
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Trzeba uważać, w czym się wsiada, by nie zafarbować tego, bo potem już nie doczysci.

Rozmawiałem z gościem, który od 2 lat ma taa tapicerkę, pies, dwójka kaszojadow, jeździ w jeansach i mówi że nie ma problemu. Zobaczymy.

Napisano
9 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Faktycznie hamowanie silnikiem TSi jest zdecydowanie mniej efektywne niż dieslem.

Tutaj masz chyba mildhybrid, wiec to pewnie zyje swoim zyciem i wchodzi w tryb zeglowania ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Tutaj masz chyba mildhybrid, wiec to pewnie zyje swoim zyciem i wchodzi w tryb zeglowania ;)

Tym się jeździ wyłącznie na S oki

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Maciej__ napisał:

Tak, raz hamuje, raz żegluje ale jak juz hamuje to raz z rekuperacją, raz bez. Nieprzewidywalne to dość jest.

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 22:09, rwIcIk napisał:

Nie dla starszych osób. A te nie potrzebują bagażówki, ale wyższego auta, by stare kości nie musiały wysiadać z gleby ;]

To jest dopiero geniusz marketingu, wcisnac wazystkim ze wozek inwalidzki jest sportowy hehe

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał:

Rozmawiałem z gościem, który od 2 lat ma taa tapicerkę, pies, dwójka kaszojadow, jeździ w jeansach i mówi że nie ma problemu. Zobaczymy.

Mając kaszojady i psa dość mocno zmienia się postrzeganie tego co jest czyste, a co nie 🤪 każda skóra się brudzi, jak się długo nie czyści, tym większy efekt po wyczyszczeniu.

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał:

W moim, gdy kupiłem 2,5 letniego, jasne skóry próbował doczyścić fachowiec, i nie wszystko udało się, lekkie przebarwienia zostały.

Nie chciał mocnej chemii używać, bo teraz wszystko delikatne zlosnik

Napisano
28 minut temu, rwIcIk napisał:

W moim, gdy kupiłem 2,5 letniego, jasne skóry próbował doczyścić fachowiec, i nie wszystko udało się, lekkie przebarwienia zostały.

Nie chciał mocnej chemii używać, bo teraz wszystko delikatne zlosnik

Miałem kiedyś jasnego świniaka, a że mój ojciec zawsze chodził w skórach to tak kiedyś zasiadł w brązowej skurze i tak zostało do sprzedaży, ..... a jeszcze jak ktoś ma "dżinsy" co farbują i wejdzie ze spoconym tyłkiem to też miałem niebieskawe pozostałości.

Co do 1.5 eTSI to ja jeżdżę tylko na S i rekuperacja na auto bo inaczej AKU rozładowuje się.

W trybie S jeździ jak zwykły automat, ktoś tu pisał, że muli - nie zauważyłem.

Czy to w mercu czy to w VW, jak jedziesz na przykład 180 i mu depniesz to zredukuje do 6 w VW a w mercu miałem do 8 - to mnie dziwiło )

Napisano
13 godzin temu, G.O.A.T. napisał:

Nie, nie. Chodzi o to, auto jest puste i możesz je z telefonu odpalić i przeparkowac, zaparkować. ;)

O tym pisze, przecież steruje tym aplikacja VW.

Napisano
4 godziny temu, G.O.A.T. napisał:

a dieslem nie tak jak w EV skromny. Podobne mam odczucis, jak się przesiadam z V8 na 2.0 i mildhibrid nie pomaga )

3 godziny temu, G.O.A.T. napisał:

Tak, raz hamuje, raz żegluje ale jak juz hamuje to raz z rekuperacją, raz bez. Nieprzewidywalne to dość jest.

"Inteligencja" panie. Pewnie jak w ID bierze dane z radaru i ruchu, ale już np o garbach czy światłach nie ma pojęcia. IMO znacznie lepiej jak jest możliwość ręcznej regulacji odzysku, ale w MH to raczej nie występuje.

4 godziny temu, rwIcIk napisał:

Trzeba uważać, w czym się wsiada, by nie zafarbować tego, bo potem już nie doczysci.

3 lata i nie ma żadnych śladów. Oczywiście w ciuchach brudnych jak w farbie nie wsiadam )

Napisano
  • Autor
36 minut temu, sherif napisał:

O tym pisze, przecież steruje tym aplikacja VW.

Masz strzałeczki i jak dusisz tak jedzie. Appka steruje autonomicznym parkowaniem. To dwie różne opcje.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, zenek111 napisał:

Zaproponowałbym to:

ale nie tylko Chińczycy ale tez VW nie oferuje swoich najlepszych samochodów w Europie.

Podziękować można europejskim podatkom ok

Napisano
5 godzin temu, G.O.A.T. napisał:

tez oderwaniu od rzeczywistosci europejskiej elity

Napisano
6 godzin temu, G.O.A.T. napisał:

Sprawdz sobie ile kosztuje oplata rejestracyjna w takim Szanghaju czy Pekinie zlosnik

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 21:31, G.O.A.T. napisał:

Nie, nie. Chodzi o to, auto jest puste i możesz je z telefonu odpalić i przeparkowac, zaparkować. ;)

niezle, ciekawe czy da sie tak zone odwiesc do pracy zlosnik

Napisano
  • Autor
36 minut temu, PawelWaw napisał:

Z sypialni do kuchni… jak nie po schodach to dasz radę. hmm

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał:

Znając vaga pewnie zadziała raz na 10 🤪

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 20:17, G.O.A.T. napisał:

Spasowanie i wykonanie jak na dzisiejsze standardy bardzo dobrze. Mam wersje dodatkowo wyciszoną i faktycznie jest przepaść wobec B8.

Miałem okazję w trasie porównać do MB CLA 200 SB silnikowe podobnie szału nie ma, ale wyciszenie komfort w MB vs B9 , przepaść na korzyść B9. Oba auta w podobnej cenie.

Edytowane przez sdss

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 20:43, G.O.A.T. napisał:

Naprawdę jestem pod wrażeniem, wszędzie były tylko czarne albo szare i zamawiałem w ciemno.

nieźle wygląda, ale jak to VW - niewykorzystany potencjał, styl w sumie jak wcześniej.

Kilka razy w życiu się przymierzałem do Paska i nigdy nie rozumiałem, czemu kokpit jest taki krótki, jak w aucie segmentu C hmm

Napisano
49 minut temu, bergerac napisał:

nieźle wygląda, ale jak to VW - niewykorzystany potencjał, styl w sumie jak wcześniej.

Kilka razy w życiu się przymierzałem do Paska i nigdy nie rozumiałem, czemu kokpit jest taki krótki, jak w aucie segmentu C hmm

Pewnie masz na myśli deskę rozdzielczą, a nie kokpit. Krótki, bo dzięki temu jest więcej miejsca w aucie. Przednie fotele mogą być przesunięte 3-5 cm do przodu, kolumna kierownicza krótsza, z tyłu pasażerowie mogą wyprostować nogi w kolanach. Podobnie robiła Skoda w Octavii, żeby mieć więcej miejsca na tylnej kanapie niż w Golfie, to skracali deskę rozdzielczą i kierowca siedział prawie na szybie czołowej.

Ja to akurat lubię i wolę bardziej, niż mocno pochylone szyby kończące się gdzieś 1,5m przede mną, gdzie przestrzeń ta jest wypełniona ogromną deską rozdzielczą, a wsiadając zawsze pizgnę kolanem o jej lewą stronę.

Pod deską mają zmieścić się komputery, airbagi i system wentylacji, powietrze jest tam nie potrzebne.

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Pewnie masz na myśli deskę rozdzielczą, a nie kokpit. Krótki, bo dzięki temu jest więcej miejsca w aucie. Przednie fotele mogą być przesunięte 3-5 cm do przodu, kolumna kierownicza krótsza, z tyłu pasażerowie mogą wyprostować nogi w kolanach. Podobnie robiła Skoda w Octavii, żeby mieć więcej miejsca na tylnej kanapie niż w Golfie, to skracali deskę rozdzielczą i kierowca siedział prawie na szybie czołowej.

dokładnie, to jest dla mnie patent do segmentu C, tak jak piszesz ok

W segmencie D fatalnie to wygląda i dla mnie osobiście psuje całe wrażenie siedzenia w dużym aucie.

Napisano
W dniu 28.02.2026 o 07:26, G.O.A.T. napisał:

ja mam wrazenie, ze tam jest jakas szczatkowa inteligencja (przynajmniej w audi)
tzn. np. jak jade za szybko, a zblizam sie do ograniczenia to nie wlaczy sie zeglowanie jak odpuszcze gaz, bo auto stara sie jak najbardziej wytracic predkosc hamujac silnikiem
jak bede jechal w tym samym miejscu, ale odpowiednio wolniej to juz normalnie wlaczy zeglowanie, albo wylaczy silnik

Napisano
  • Autor

Dobra... po weekendzie nie poleciłbym Passata B9 kobiecie, osobom starszym, do miasta, do małych miejscowości. To auto jest za duże i zwyczajnie nieporęczne.

Nie mieści się na długość na parkingach, wszędzie jest na styk, widoczność na krańce samochodu żadna, opadająca maska znika z oczu, tył się nie kończy.

Auto w trasę ale... nie z tym silnikiem, bo ten silnik super do miasta jest.

Jest wrażenie jazdy limuzyną BMW 5, A6 czy Mercedsa E, cisza, przestrzeń, komfort, tylko drobiażdżek taki, B9 się zdecydowanie gorzej prowadzi i nie jedzie. phi

Co ciekawe, jestem z samochodu naprawdę zadowolony, jeździ się bardzo dobrze i myślę że się polubimy.

Kupujcie Tiguany. ok

Czy drugi raz wybrałbym Passata z eTSi?

Tak... bzik

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
26 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Nie mieści się na długość na parkingach, wszędzie jest na styk, widoczność na krańce samochodu żadna, opadająca maska znika z oczu, tył się nie kończy.

085605403-ff3f3449-990b-4733-ad3b-7d7233

zlosnik2

Napisano
20 godzin temu, PawelWaw napisał:

W Chińskich można. Tu akurat gość o żonie zapomniał:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, sherif napisał:

W Chińskich można. Tu akurat gość o żonie zapomniał:

Tyle że to nie jest niemożliwe, tylko nieudostępnione użytkownikom.

Auto samo odpala, skręca, hamuje, zmienia kierunki jazdy, ma czujniki pasa ruchu, nawigację, kartę SIM, więc zapewne kto ma dostęp bez problemu może zdalnie odjechać autem.

Napisano
19 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Tyle że to nie jest niemożliwe, tylko nieudostępnione użytkownikom.

Auto samo odpala, skręca, hamuje, zmienia kierunki jazdy, ma czujniki pasa ruchu, nawigację, kartę SIM, więc zapewne kto ma dostęp bez problemu może zdalnie odjechać autem.

Same karty sim do kontroli to już od wielu lat są.

Tu poprostu po chińsku soft zrobili, jedno auto w te czy wewte to bez różnicy ).

Napisano
  • Autor
25 minut temu, sherif napisał:

Same karty sim do kontroli to już od wielu lat są.

Tu poprostu po chińsku soft zrobili, jedno auto w te czy wewte to bez różnicy ).

W elektrykach wszystko masz by wire i elektryczne więc to takie większe autka na baterię i wystarczy podpiąć pilota. Spaliniaki miały więcej hydrauliki, sprzęgła, biegi ale... teraz już też wszystko sterowane jest elektrycznie i wystarczy jak w EV pilota, program czy cokolwiek i można w pełni sterować.

Napisano
3 godziny temu, komandos80 napisał:

ja mam wrazenie, ze tam jest jakas szczatkowa inteligencja (przynajmniej w audi)
tzn. np. jak jade za szybko, a zblizam sie do ograniczenia to nie wlaczy sie zeglowanie jak odpuszcze gaz, bo auto stara sie jak najbardziej wytracic predkosc hamujac silnikiem
jak bede jechal w tym samym miejscu, ale odpowiednio wolniej to juz normalnie wlaczy zeglowanie, albo wylaczy silnik

Są pewne algorytmy. W Golfie, jak wrzucę tryb Eco z żeglowaniem, to widzę zależności, kiedy to żeglowanie jest nieaktywne, np wchodząc w łuk drogi zarzuca bieg, kiedy pojawia się auto przede mną i na zegarach jest ikona, to zaczyna hamować silnikiem, jak zbyt mocno zwiększa się prędkość z górki to też.

No tyle, że u mnie nie ma eTSI, więc silnik i tak pracuje nonstop.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No tego się nie spodziewałem. Normalna jazda drogami lokalnymi i 4,5L/100.

Nawet nie miałem w planie oszczędzać, ot zwykła jazda.

Pali jak diesel tylko 20k tańszy w zakupie i paliwo 1pln na litrze tańsze a do tego cichszy i mniej wibracji.

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
3 minuty temu, G.O.A.T. napisał:

Pali jak diesel tylko 20k tańszy w zakupie i paliwo 1pln na litrze tańsze a do tego cichszy i mniej wibracji.

Ja jeżdżę ostatnio tylko na sport, bo jak żona zrobiła trasę do GD-WRO-GD na jednym zbiorniku to stwierdziłem że silnik zardzewieje w środku z braku paliwa 😂

Napisano
W dniu 2.03.2026 o 13:28, kaczorek79 napisał:

Są pewne algorytmy. W Golfie, jak wrzucę tryb Eco z żeglowaniem, to widzę zależności, kiedy to żeglowanie jest nieaktywne, np wchodząc w łuk drogi zarzuca bieg, kiedy pojawia się auto przede mną i na zegarach jest ikona, to zaczyna hamować silnikiem, jak zbyt mocno zwiększa się prędkość z górki to też.

No tyle, że u mnie nie ma eTSI, więc silnik i tak pracuje nonstop.

Też mam podobne obserwacje. Wygląda na to, że system faktycznie bierze pod uwagę więcej rzeczy niż tylko samo odpuszczenie gazu – prędkość, nachylenie drogi, auto przed nami czy nawet zakręt. W wielu autach z VAG to żeglowanie jest powiązane z danymi z czujników i czasem z nawigacji, więc komputer decyduje, czy lepiej puścić auto luzem, czy jednak zostawić bieg, żeby wytracać prędkość silnikiem. Przy eTSI dochodzi jeszcze wyłączanie silnika, ale w zwykłych TSI faktycznie silnik cały czas pracuje, więc różnica jest głównie w tym, czy jedzie na biegu, czy „na luzie”skromny

Napisano
1 godzinę temu, G.O.A.T. napisał:

Jeszcze z 8lat i razem z @Ryb em będziecie zachwalać jakie fajne są elektryki ).

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, sherif napisał:

Jeszcze z 8lat i razem z @Ryb em będziecie zachwalać jakie fajne są elektryki ).

Ależ elektryki są super tyle że nie dla mnie oki

Napisano
W dniu 2.03.2026 o 12:28, kaczorek79 napisał:

Golfie

Jeździłem ostatnio Cuprą i to mniej więcej tak tam też działa. W Passacie nie zauważyłem, ale może dlatego, że IQ-drive i asystenty pasa i D mam powyłączane, bo mnie ogien co robią. Wolę normalny, przewidywalny auromat.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

eTSI i 1200km zasięgu przy normalnej, mieszanej jeździe. Naprawdę zacnie.

oki

Napisano
7 minut temu, G.O.A.T. napisał:

eTSI i 1200km zasięgu przy normalnej, mieszanej jeździe. Naprawdę zacnie.

oki

Czekaj aż w Polsce będą dostępne takie jak w Australii powiększone zbiorniki do Rangera. Wtedy pogadamy.

zlosnik2

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Czekaj aż w Polsce będą dostępne takie jak w Australii powiększone zbiorniki do Rangera. Wtedy pogadamy.

zlosnik2

Przecież możesz sobie wrzucić na pakę dwie beczki po 150l, po to chyba się kupuje pickupa zlosnik

HIST-blokady-2026-04-16.jpg

Napisano
Teraz, MarcG napisał:

Przecież możesz sobie wrzucić na pakę dwie beczki po 150l, po to chyba się kupuje pickupa zlosnik

HIST-blokady-2026-04-16.jpg

Z beczki to nie to samo bo trzeba by się zatrzymać żeby przelać do baku. A jak się zatrzymasz to można by się wysikać. A kto by chciał sikać w trasie rzędu 2000km, przecież to bez sensu. Nie zachowujmy się jak kierowcy elektryków żeby w tak krótkich trasach przerwy robić.

zlosnik

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Ryb napisał:

zlosnik2

Właściciel Passata nie musi sobie niczego powiększać, duży ma seryjnie. phi

Napisano
5 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Właściciel Passata nie musi sobie niczego powiększać, duży ma seryjnie. phi

Wcale nie ma dużego tylko skromnie korzysta.

rotfl2

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał:

Wcale nie ma dużego tylko skromnie korzysta.

rotfl2

Może to nie rozmiar afrykański 130L, wręcz przerażający przy dystrybutorze jak w Land Cruiserze ale 66L to bardzo szacowny, ponadprzeciętny, europejski wynik, szczególnie na tle wymiarów azjatyckich typu 45L. phi

PS. Dzisiaj zatankowałem 65L a było jeszcze zasięgu, więc obstawiam że jak się odpowiednio potraktuje to wychodzi realnie 70L. phi

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
3 minuty temu, G.O.A.T. napisał:

Może to nie rozmiar afrykański 130L, wręcz przerażający przy dystrybutorze jak w Land Cruiserze ale 66L to bardzo szacowny, ponadprzeciętny, europejski wynik, szczególnie na tle wymiarów azjatyckich typu 45L. phi

PS. Dzisiaj zatankowałem 65L a było jeszcze zasięgu, więc obstawiam że jak się odpowiednio potraktuje to wychodzi realnie 70L. phi

Ranger ma seryjnie chyba 80 a ten akcesoryjny bodaj 135.

oczy3