Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EV do miasta

Featured Replies

Napisano

Glownie do miasta.

Jesli jakas trasa to raz, gora dwa razy w roku.

Czyli w sumie powinien byc maly, ale niestety mam kilka wymagan, ktore komplikuja mi wybor. 

1. Chcialbym, zeby mial naped na 4 kola i troche wyzszy przeswit, bo pod domem mam kawalek takiej slabej drogi, ktora jesienia i wiosna jest mocno blotnista, ale jest dobrym skrotem dzieki, ktoremu codziennie zyskuje kilka minut, wiec nie chcialbym z niego rezygnowac. 

Zeby zobrazowac to powiem, ze passat 4motion dawal rade, ale przednim zderzakiem zgarnial zwaly blota. Wiec potrzebuje czegos wyzszego, ale nie musi to byc jakas super terenowka.

2. Drugie wymaganie jest takie, zeby zmiescily sie 4 osoby w tym dwojka dzieci w fotelikach 15-36kg.

Jaki jest obecnie najlepszy EV, spelniajacy powyzsze wymagania? 

Najlepiej gdyby byl tanszy niz tesla. 😛

Napisano

Wymog 4x4 powoduje, ze chyba tanio nie bedzie :hmm:

Audi Q4, Toyota bZ4X?

Napisano

Ariya e-4orce była za okolice 210k jak kupowałem swoją. Teraz nie wiem.

Napisano

EX30

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

EX30

2. Drugie wymaganie jest takie, zeby zmiescily sie 4 osoby w tym dwojka dzieci w fotelikach 15-36kg.

Także zmieszczą się, ale czy będzie im tam wygodnie? ;]

Napisano

Skoda Elroq ;]

Jest 4x4, dużo przestrzeni i 449cm długości.

Tyle, że z takim napędem nie jest tanio...

Napisano
7 godzin temu, komor napisał(a):

Wymóg był, że mają się MIEŚCIĆ! ;] 

Napisano
Glownie do miasta.

Czyli w sumie powinien byc maly, ale niestety mam kilka wymagan, ktore komplikuja mi wybor. 

1. Chcialbym, zeby mial naped na 4 kola i troche wyzszy przeswit, bo pod domem mam kawalek takiej slabej drogi, ktora jesienia i wiosna jest mocno blotnista, ale jest dobrym skrotem dzieki, ktoremu codziennie zyskuje kilka minut, wiec nie chcialbym z niego rezygnowac. 
Zeby zobrazowac to powiem, ze passat 4motion dawal rade, ale przednim zderzakiem zgarnial zwaly blota. Wiec potrzebuje czegos wyzszego, ale nie musi to byc jakas super terenowka.

Najlepiej gdyby byl tanszy niz tesla. [emoji14]
XC40 EV lub Toyota bz4x/Subaru soltera

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, zinger napisał(a):

Wymog 4x4 powoduje, ze chyba tanio nie bedzie :hmm:

Audi Q4, Toyota bZ4X?

na audi patrzylem, jest sporo drozszy niz tesla, wiec bez sensu

10 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Skoda Elroq ;]

Jest 4x4, dużo przestrzeni i 449cm długości.

Tyle, że z takim napędem nie jest tanio...

tak, widze, ze sam sobie stwarzam problemy :P

1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

XC40 EV lub Toyota bz4x/Subaru soltera

nie widze takiego volvo w konfiguratorze, zreszta i tak pewnie bylby za drogi skoro juz EX30 ma cene porownywalna z tesla...

toyota jakos do mnie nie przemawia

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

na audi patrzylem, jest sporo drozszy niz tesla, wiec bez sensu

tak, widze, ze sam sobie stwarzam problemy :P

nie widze takiego volvo w konfiguratorze, zreszta i tak pewnie bylby za drogi skoro juz EX30 ma cene porownywalna z tesla...

toyota jakos do mnie nie przemawia

Bo generalnie 4x4 wyklucza te tańsze.

A może zerknij na RWD, nie będzie lepiej zima pod górkę szło jak FWD?

Ewentualnie zakup jakieś fartuchy na koła i pogódź się, że te kilka razy w roku trzeba będzie je założyć;)

Napisano
  • Autor
9 minut temu, zinger napisał(a):

Bo generalnie 4x4 wyklucza te tańsze.

no wiem
nawet male volvo EX30 to juz poziom cenowy tesli, a poza tym obawiam sie (nie widzialem go jeszcze na zywo), ze bedzie za maly
wspomniany nissan tez prawie w cenie Y

wychodzi na to, ze nie ma nic lepszego niz tesla, tylko, ze Y to zdecydowanie nie jest samochod do miasta :P

9 minut temu, zinger napisał(a):

A może zerknij na RWD, nie będzie lepiej zima pod górkę szło jak FWD?

Ewentualnie zakup jakieś fartuchy na koła i pogódź się, że te kilka razy w roku trzeba będzie je założyć;)

ale problem nie jest ze snieg, bo takich dni ostatnio jest malo
chodzi o codzienna droge do pracy/szkoly, ktora na wiosne i jesien jest blotnista
RWD nie da rady i bede musial codziennie spedzac o kilka minut wiecej w korkach :P

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

no wiem
nawet male volvo EX30 to juz poziom cenowy tesli, a poza tym obawiam sie (nie widzialem go jeszcze na zywo), ze bedzie za maly
wspomniany nissan tez prawie w cenie Y

wychodzi na to, ze nie ma nic lepszego niz tesla, tylko, ze Y to zdecydowanie nie jest samochod do miasta :P

ale problem nie jest ze snieg, bo takich dni ostatnio jest malo
chodzi o codzienna droge do pracy/szkoly, ktora na wiosne i jesien jest blotnista
RWD nie da rady i bede musial codziennie spedzac o kilka minut wiecej w korkach :P

Ale to jest takie błoto, ze auto po progi w nim grzeznie przez pola kartofli czy bita droga, która jest naturalnie błotnista jak jest mokro? Bo jak to drugie, to imo wystarczy podwyższone auto i dobre caloroczne opony, zeby latem nie byc zaskoczonym po deszczu ;)

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Y to zdecydowanie nie jest samochod do miasta

To, w dużej mierze, kwestia przyzwyczajenia.

Nie takimi wołami ludzie po miastach jeżdżą. 

Nie pozwól, aby minusy przesłoniły Ci plusy. ;]

Napisano
5 minut temu, zinger napisał(a):

Ale to jest takie błoto, ze auto po progi w nim grzeznie przez pola kartofli czy bita droga, która jest naturalnie błotnista jak jest mokro? Bo jak to drugie, to imo wystarczy podwyższone auto i dobre caloroczne opony, zeby latem nie byc zaskoczonym po deszczu ;)

:ok:

Generalnie elektryki mają małe prześwity, więc możliwe, ze nic się nie nadaje. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, zinger napisał(a):

Ale to jest takie błoto, ze auto po progi w nim grzeznie

w zeszlym roku bylo gorzej, porobily sie takie koleiny, ze passat zderzakiem zgarnial bloto, ale przejezdzal :)

w kazdym razie gdyby nie naped na 4 kola to na bank by tam utknal

w tym roku na razie nie jest tak zle, koleiny sa mniejsze, ale i tak blota jest sporo
byc moze tesla 3 tez by przejechala :)

Napisano
7 minut temu, komandos80 napisał(a):

w zeszlym roku bylo gorzej, porobily sie takie koleiny, ze passat zderzakiem zgarnial bloto, ale przejezdzal :)

w tym roku na razie nie jest tak zle, koleiny sa mniejsze, ale i tak blota jest sporo

To zostaje jakiś Duster 4x4 za max 112 900 PLN a reszty pieniędzy przeznacz na paliwo i ubezpieczenie ;] 

Napisano
18 minut temu, komandos80 napisał(a):

Taka rada ode mnie, że może lepiej zrobić tą drogę niż wymieniać auta :).

Miałem podobnie + skomplikowana sytuacja prawna drogi, ale się udało. Część mamy w asfalcie, cześć (prywatna) porządnie utwardzona kamyczkami.

Napisano

Ja sie pytam gdzie jest Jacek EV który tu ze mnie szydzil ze tylko mi jest potrzeby prześwit. I wymyślam...

zamiast brać teslunie...

Napisano
19 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ja sie pytam gdzie jest Jacek EV który tu ze mnie szydzil ze tylko mi jest potrzeby prześwit. I wymyślam...

zamiast brać teslunie...

To my tu tu mamy Jacka EV ?? ;l Nie znajduje go w bazie :hmm:

Napisano

To my tu tu mamy Jacka EV ?? ;l Nie znajduje go w bazie :hmm:
Jest przynajmniej dwóch!

Napisano
Teraz, ppmarian napisał(a):

Jest przynajmniej dwóch!

Jacek i EV ?? ;]

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

i na ogół baterię na brzuchu, która nie bedzie lubić szorowania po kamieniach i błocie

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, Filipfm napisał(a):

i na ogół baterię na brzuchu, która nie bedzie lubić szorowania po kamieniach i błocie

moze i tak, ale znowu bez przesady
ja nie potrzebuje podwyzszonego patrola tylko po prostu troche wiekszy przeswit niz standardowe auto C/D

Napisano
33 minuty temu, komandos80 napisał(a):

moze i tak, ale znowu bez przesady
ja nie potrzebuje podwyzszonego patrola tylko po prostu troche wiekszy przeswit niz standardowe auto C/D

Pisales, ze szorowales zderzakiem po błocie. Jak zderzak szoruje to podwozie chyba tez.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Filipfm napisał(a):

Pisales, ze szorowales zderzakiem po błocie. Jak zderzak szoruje to podwozie chyba tez.

ale w niskim passacie
jak bedzie troche wyzszy to juz powinno byc ok. Taka mam nadzieje :)
a jak troszke po miekkim blocie poszoruje to tez mam nadzieje nic sie nie stanie :P

Napisano
21 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Glownie do miasta.

Lekko używane EV6 :skromny:

Napisano
3 godziny temu, komandos80 napisał(a):

ale w niskim passacie
jak bedzie troche wyzszy to juz powinno byc ok. Taka mam nadzieje :)
a jak troszke po miekkim blocie poszoruje to tez mam nadzieje nic sie nie stanie :P

Ten ma ładny płóg z przodu, powinien ogarnąć.

Prześwit trzeba sprawdzić ale wygląda na więcej niż mniej. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-explorer-ID6HD01f.html

Napisano
13 godzin temu, komandos80 napisał(a):

na audi patrzylem, jest sporo drozszy niz tesla

A patrzyłeś na "Gotowe do odbioru"? Są ok. 80 tyś tańsze niż te z katalogu. 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, falkon napisał(a):

A patrzyłeś na "Gotowe do odbioru"? Są ok. 80 tyś tańsze niż te z katalogu. 

Ale tylko przy zakupie w klasycznym leasingu, a ja jednak wole "abonament", bo obawiam sie, ze moze nie byc latwo sprzedac elektryka w dobrej cenie.

A wtedy raty liczone sa od standardowej ceny

Napisano
W dniu 30.10.2025 o 22:19, komor napisał(a):

Zapytam rodziców czy płakali nad naszym losem, gdy mnie z bratem pakowali do malucha i jechalismy na drugi koniec Polski;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Zapytam rodziców czy płakali nad naszym losem, gdy mnie z bratem pakowali do malucha i jechalismy na drugi koniec Polski;]

Teraz sa inne czasy. Jak ostatnio musialem jezdzic dacia sandero taty, bo swoj samochod odstawilem do serwisu to dzieci powiedzialy, ze nie beda tym gownem jezdzic. Dopiero argument, ze w takim razie niech chodza 4km na piechote do szkoly je przekonal. :)

Napisano
4 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Mieli malucha bo musieli.

Teraz inne czasy sa.

Wydasz 200k+ i słuchasz od rodziny ze z tylu to se sam jedz.

Napisano
30 minut temu, kravitz napisał(a):

słuchasz od rodziny ze z tylu to se sam jedz.

Ja zapraszam wtedy zawsze do MPK jak się nie podoba. Bilety miesięczne mają. 

Napisano
Godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Teraz sa inne czasy. Jak ostatnio musialem jezdzic dacia sandero taty, bo swoj samochod odstawilem do serwisu to dzieci powiedzialy, ze nie beda tym gownem jezdzic. Dopiero argument, ze w takim razie niech chodza 4km na piechote do szkoly je przekonal. :)

No byly inne czasy, bo ja bym nie wpadl na to, ze jeżdżę gownem. Innego swiata nie znalem, po drugie na taki tekst dostalbym wpierdol i tyle z tego;]

Napisano
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Właśnie sobie wyobraziłem minę moich rodziców w latach 80 jak mówię tak do nich przed wejściem na tylną kanapę Zastawy 😁

Napisano
23 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Właśnie sobie wyobraziłem minę moich rodziców w latach 80 jak mówię tak do nich przed wejściem na tylną kanapę Zastawy 😁

Moj wujek mial Zastawe, moi rodzice wtedy Malucha i taka Zastawa to był sztos;]

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał(a):

Moj wujek mial Zastawe, moi rodzice wtedy Malucha i taka Zastawa to był sztos;]

Wpierdol też byłby sztos 😁

Napisano
3 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Wpierdol też byłby sztos 😁

Ee to przywyklem;]

Napisano

Nie wiem czy widzieliście nową wersję Leapmotor C10. 

Wersja 4WD Pro max, architektura 800V, bateria 81kWh, 600KM, ponad 700Nm, 4s do setki, cena 171k pln brutto. 👽

Pewnie Stellantis oferuje też najem, więc spełnia wszystkie wymagania @komandos80 🤣

Edytowane przez iwik

Napisano
W dniu 30.10.2025 o 20:00, komandos80 napisał(a):

Glownie do miasta.

Bierz Mustanga, nie sprzedaje się więc można wyrwać w mocno promocyjnej cenie. I będzie większy wewnątrz od tego co tam inni tu proponują.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-mustang-mach-e-ID6HyRxr.html

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 31.10.2025 o 10:09, HelixSv napisał(a):

Jeśli producentowi się chce to da się.

:skromny:

Cytat

The standard ground clearance for the Jaguar I-Pace is 174 mm (6.85 inches). However, models with optional air suspension can increase the ground clearance to 241 mm (9.5 inches) for off-road driving. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Bierz Mustanga, nie sprzedaje się więc można wyrwać w mocno promocyjnej cenie. I będzie większy wewnątrz od tego co tam inni tu proponują.

Nowy rocznik 2022. :)

Napisano
22 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Prawie jak fiat. 😆

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Faktycznie okazja, 3 letni samochod 😁

Napisano
19 minut temu, Chalek napisał(a):

Faktycznie okazja, 3 letni samochod 😁

Jeszcze z dwa latka i trochę kkmów to może Marek się zdecyduje 

Napisano
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Ciekawe, jak zdrowie baterii. 🔋

Napisano
2 godziny temu, komandos80 napisał(a):

No właśnie. I cenę zobacz.

;l

Napisano
30 minut temu, HelixSv napisał(a):

Ciekawe, jak zdrowie baterii. 🔋

Ja to słyszałem, że te baterie to setki lat wytrzymują i miliony cykli ładowania a tu nowa, nieużywana i problem? Zdecydujcie się tam w tej krainie EV.

;l

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Ja to słyszałem, że te baterie to setki lat wytrzymują i miliony cykli ładowania a tu nowa, nieużywana i problem? Zdecydujcie się tam w tej krainie EV.

;l

Masz wiedzę o elektrykach, jak ich zimowy zasięg (na ręcznym) ;]

Jak bateria jest utrzymywana w okolicach 30-70%, to powinna być spoko.

Ale jak w okolicach min lub max, to już kawał życia straciła.

Zważywszy że auto jest sprzedawane przez petrolheadów, to raczej nikt się zdrowiem baterii nie przejmuje.

Poza tym, samo auto waży ponad dwie tony. Trzy lata bez ruchu nie może być optymalne. :old:

:tuli:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

No właśnie. I cenę zobacz.

;l

Ale jest zarejestrowany, czyli jesli dobrze rozumiem, z doplaty nici. Wiec do tej ceny trzeba by doliczyc utracone korzysci. :)