Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy EV sa duzo mniej awaryjne od spalinowek ?

Featured Replies

Napisano

No wlasnie, jak sie poczyta motokacik to jest niezla masakra...

Silnik zly, dpf zly, alternator zly (to akurat tylko we fiatach), oleju za duzo, oleju za malo, jakies sprawdzanie codzienne poziomu oleju, sprzeczki co ile trzeba w nowym aucie zmienic olej itp itd...

Wiem ze skala aut spalinowych jest sporo wieksza, ale czy znacie kogos kto ma jakies problemy ze swoim EV ??? 8]

Tam chyba te wszystkie problematyczne sprzety wylecialy ;]

Napisano

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że auta wymagają większej uwagi serwisowej po mniej więcej 10 latach prawidłowej eksploatacji (przy moich przebiegach), a 'sypać' zaczynają się po ok 15 latach. 

Ale nie miałem w swojej karierze puretecha 🤣

Także poczekajmy aż EV skończą swoją pierwszą dekadę z opiniami. 

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Silnik zly, dpf zly, alternator zly (to akurat tylko we fiatach), oleju za duzo, oleju za malo, jakies sprawdzanie codzienne poziomu oleju, sprzeczki co ile trzeba w nowym aucie zmienic olej itp itd...

Wiem ze skala aut spalinowych jest sporo wieksza, ale czy znacie kogos kto ma jakies problemy ze swoim EV ??? 8]

Z jednej strony są prostsze, z drugiej mają drogie graty. Polecam obejrzenie "Jeździć, obserwować" jest tam taki zakład pod Warszawą specjalizujący się w naprawach EV/PHEV. Ceny napraw bolą, choć fakt, że głównie ogarniają auta pokolizyjne.

Z mojej niemal 6-letniego,  skromnego doświadczenia EV jest bezproblemowe  :skromny:.

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ale na motokąciku często nie skarzą się właściciele najnowszych sprzętów, więc i inne przypadki.

EV mają inny problem, zamiast jeździć tankować i wymieniać olej przynajmniej ja jeżdżę i utrzymuje hamulce w nienagannym stanie. Idzie zima więc i trzeba będzie robić czyszczenie tarcz z menu serwisowego.  Lustro na lakierze, lustro na tarczy ;] 

Ale poza tym nie zauważam innych dolegliwości.

Napisano
33 minuty temu, komor napisał(a):

Ale na motokąciku często nie skarzą się właściciele najnowszych sprzętów, więc i inne przypadki.

EV mają inny problem, zamiast jeździć tankować i wymieniać olej przynajmniej ja jeżdżę i utrzymuje hamulce w nienagannym stanie. Idzie zima więc i trzeba będzie robić czyszczenie tarcz z menu serwisowego.  Lustro na lakierze, lustro na tarczy ;] 

Ale poza tym nie zauważam innych dolegliwości.

O hamulce można zadbać również w normalny sposób, wystarczy robić wir elektronów w baterii 😌

Napisano

Wiem ze skala aut spalinowych jest sporo wieksza, ale czy znacie kogos kto ma jakies problemy ze swoim EV ??? default_icon_eek.gif
Tam chyba te wszystkie problematyczne sprzety wylecialy default_zlosnik.gif

Nie wiem czy można to zakwalifikować do awari EV ale w moim poprzednim outlander phev jedyna zacz jaka padła to czujnik od przepływu do/z baterii. Cała wanna baterii musiała być wyjęta z auta i otwierana żeby to naprawić
Na szczęście gwarancja 8letnia na układ EV to pokryła.

Toyota EV bez uwag i cała reszta floty EV również

Ale np z hybrydami też nie ma najmniejszych uwag. Więc… ?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
20 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie wiem czy można to zakwalifikować do awari EV ale w moim poprzednim outlander phev jedyna zacz jaka padła to czujnik od przepływu do/z baterii. Cała wanna baterii musiała być wyjęta z auta i otwierana żeby to naprawić

Nie można, bo to nie EV 😌

Napisano
23 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Toyota EV bez uwag i cała reszta floty EV również

Ale np z hybrydami też nie ma najmniejszych uwag. Więc… ?

Outlandery PHEV miały wadę fabryczną.

Nie ma najmniejszych uwag z hybrydami ? Ale jakimi ? Jeżeli o Toyoty chodzi to zgoda :).

Zreszta już prawie nie ma niehybryd.

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

O hamulce można zadbać również w normalny sposób, wystarczy robić wir elektronów w baterii 😌

Żona rzyga, dzieci się śmieją, a ja trace prawko ;l

Wole kontrolowany sposób na pustej drodze ;]

Napisano
Outlandery PHEV miały wadę fabryczną.
Nie ma najmniejszych uwag z hybrydami ? Ale jakimi ? Jeżeli o Toyoty chodzi to zgoda [emoji4].
Zreszta już prawie nie ma niehybryd.

Tak z Toyota.

Napisano
14 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

@format, ktoś do Ciebie!

;l

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

@format, ktoś do Ciebie!

;l

Jedna jaskółka wiosny nie czyni :skromny:

:phi:

Napisano

Ja ledwo Pume odebrałem i wracając zauważyłem, że zarówno na ekranie bocznym jak i na desce pojawił się jakiś dziwny komunikat techniczny o jakiejś instalacji i coś tam jeszcze. Dojechałem do domu, już miałem do serwisu dzwonić i się skapnąłem, że to naklejka :mlot: :phi:

Ale przez chwilę prpblem był, liczy się? :cfaniak:

Napisano

Jest mniej klamotów do psucia się.

U mnie w EV miałem awarię, ale była typowa do samochodu jako takiego, a nie EV.

W eGolfie reflektor się zepsuł. MatrixLED, jedno światło mijania przestało działać. Wymieniłem cały reflektor na używkę.

Wydaje mi się, że w EV to co może zaboleć, to wszystko co związane z baterią. Po gwarancji to zwyczajnie może być duży problem jakakolwiek naprawa, nawet w warsztacie zewnętrznym zawsze to będzie kwota z czterema zerami i niekoniecznie z "1" na początku.

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Tak z Toyota.

Świat nie kończy się na Toyocie, podobnie jak nie każde EV to Tesla :) a niestety o nie wszytskich hybrydach można powiedzieć że są bezproblemowe. 

Napisano
Świat nie kończy się na Toyocie, podobnie jak nie każde EV to Tesla [emoji4] a niestety o nie wszytskich hybrydach można powiedzieć że są bezproblemowe. 

Jest też lex [emoji12]

Napisano
Możecie tylko o Lexie pomarzyć w tym korpo [emoji2957]

Pewny jesteś ?

Napisano
22 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Coś mi świta, że jakiś użytkownik EV został zmuszony przez auto do zakupów w żabce. ;]

Napisano

Zoe wersję R coś tam z uszczelnieniem wału - około 4 koła naprawy
Inster falowniki- na razie ma gwarancji wszystkie więc bezkosztowi
Więcej nie znam

Napisano

Pada wszystko to czego nie było w spalinowych: silniki elektryczne, ładowarki pokladowe, elektryczne kompresory klimatyzacji. Wystarczy spojrzeć na grupy tematyczne lub strony niezależnych serwisów EV. Ale jeśli postawiono pytanie: czy znam kogoś komu EV się zepsuło to odpowiadam, że nie znam... Bo nie znam nikogo z EV 😃

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Woockush napisał(a):

Pada wszystko to czego nie było w spalinowych: silniki elektryczne, ładowarki pokladowe, elektryczne kompresory klimatyzacji. Wystarczy spojrzeć na grupy tematyczne lub strony niezależnych serwisów EV. Ale jeśli postawiono pytanie: czy znam kogoś komu EV się zepsuło to odpowiadam, że nie znam... Bo nie znam nikogo z EV 😃

posiadanie biednych znajomych to nie wstyd

Napisano
1 godzinę temu, Woockush napisał(a):

Żebym dobrze zrozumial, sam nie masz ev, nie znasz nikogo z ev ale z zamiłowania sledzisz fora/strony tematyczne poświęcone ev i generalnie orientujesz sie lepiej od posiadaczy takowych aut co z nimi nie tak (w sensie z autami, a moze i z ich posiadaczami). Zgadza sie?

:hehe:

Napisano

W Kiach Soul,Kona,Niro  z lat 19-22 czasem padaja moduly wspomagania hamulcow.Koszt to 8tys(jesli nie na gwarancji) i kilka tygodni czekania na sprowadzenie czesci.

Edytowane przez wlad

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Żebym dobrze zrozumial, sam nie masz ev, nie znasz nikogo z ev ale z zamiłowania sledzisz fora/strony tematyczne poświęcone ev i generalnie orientujesz sie lepiej od posiadaczy takowych aut co z nimi nie tak (w sensie z autami, a moze i z ich posiadaczami). Zgadza sie?

Czyli wyciąganie wniosku na podstawie 1-2 egzemplarzy w otoczeniu jest pewniejsze niż analiza forum czy grup tematycznych, gdzie próba jest wielokrotnie większa? :totalszok:

Napisano

Sam mam EV... Reszta też kapiszon.

Napisano
1 godzinę temu, Woockush napisał(a):

Sam mam EV... Reszta też kapiszon.

To moze pisz normalnie a nie jakimis szyframi  ;)

Napisano
1 godzinę temu, Citric napisał(a):

Czyli wyciąganie wniosku na podstawie 1-2 egzemplarzy w otoczeniu jest pewniejsze niż analiza forum czy grup tematycznych, gdzie próba jest wielokrotnie większa? :totalszok:

A tutejsze forum to pies? :totalszok:

Dla mnie najpewniejsze sa moje własne doswiadczenia, potem innych użytkowników. 

Napisano
16 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Zoe wersję R coś tam z uszczelnieniem wału - około 4 koła naprawy
Inster falowniki- na razie ma gwarancji wszystkie więc bezkosztowi

Tesla model S - uszczelnienie łożysk silnika padające po kilkudziesięciu tys km. Koszt wymiany łożysk od 10k pln w górę. 

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

A tutejsze forum to pies? :totalszok:

Dla mnie najpewniejsze sa moje własne doswiadczenia, potem innych użytkowników. 

Niestety tutejsze forum ma bardzo mało użytkowników. Ja wyznaję zasadę uczenia się na błędach innych użytkowników. Dlatego najpierw doświadczenia innych, a potem dopiero nabywam własne. ;]

Edytowane przez Citric

Napisano

To moze pisz normalnie a nie jakimis szyframi  ;)

Moja opinia będąc odpowiedzą na zaczepno-prowokacyjne pytanie @PawelWaw jest w poście wyżej, ale Twojej w wątku nie widzę 😀

9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

posiadanie biednych znajomych to nie wstyd

Spłacanie samochodu przez sąsiadów też 😉

Napisano

Zawieszenie i system hamulcowy takie same jak w spaliniakach. 

Elektronika może tez paść. (w moim wypadku padła teraz kamera cofania a rok temu przekaźnik do podgrzewania baterii) 

Mniejsze szanse i chyba tańsza naprawa silnika elektrycznego niż silnika spalinowego.

A reszta to dokładnie to samo 

Napisano

Producenci utrudniają wymianę i taki jakiś falownik jest razem z baterią i pyk 100kola w BMw leci :phi: 

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał(a):

Producenci utrudniają wymianę i taki jakiś falownik jest razem z baterią i pyk 100kola w BMw leci :phi: 

Z tego co gośc w programie mówił to największy problem to to, że BMW blokuje możliwość zastosowania używanych modułów. Tylko nowe z ASO. 

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Z tego co gośc w programie mówił to największy problem to to, że BMW blokuje możliwość zastosowania używanych modułów. Tylko nowe z ASO. 

Moj kolega naprawiał BMW po gwarancji to jakieś chore ceny. Z tego co słyszałem to utylizacja baterii z Leafa to 5k. Kolega kupił używana na podmiankę warsztat wymienił ale oddal kaucje dopiero jak baterie zutylizował :phi: To nie jest problem pierwszego czy drugiego właściciela ale jednak nie jest tak kolorowo jakbyśmy chcieli.

Edytowane przez wujek

Napisano
34 minuty temu, wujek napisał(a):

Moj kolega naprawiał BMW po gwarancji to jakieś chore ceny. Z tego co słyszałem to utylizacja baterii z Leafa to 5k. Kolega kupił używana na podmiankę warsztat wymienił ale oddal kaucje dopiero jak baterie zutylizował :phi: To nie jest problem pierwszego czy drugiego właściciela ale jednak nie jest tak kolorowo jakbyśmy chcieli.

Możesz szerzej opisać tą bzdurę o utylizacji baterii? 

Napisano
W dniu 23.11.2025 o 15:53, Citric napisał(a):

A pamietasz kiedys fora fiacikarzy? Z EV historia zatoczyla koło😂

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

A pamietasz kiedys fora fiacikarzy? Z EV historia zatoczyla koło😂

Co masz na myśli?

Napisano
8 godzin temu, Citric napisał(a):

Co masz na myśli?

Eee czyli nie pamietasz;]

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Eee czyli nie pamietasz;]

Miałem Daewoo Lanosa więc za często tam nie bywałem. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Więcej z cyklu "elektryki sie nie psujo" 😆

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

e2b18e40ee27c88e14fd5813d5e3fa5d.jpg

ja bym sie nie martwil, malo tego na ulicach to i bycie w najgorszych nic pewnie nie znaczy

Napisano
W dniu 21.11.2025 o 14:40, zinger napisał(a):

Ale przez chwilę prpblem był, liczy się? :cfaniak:

Jeśli za problem zaliczono fikcyjny nadmiar oleju niedawno omawiany na forum to ta naklejka liczy sie jeszcze bardziej.

A to pamietacie?

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/fin-wysadzil-tesle-model-s-w-powietrze-bo-naprawa-byla-za-droga.html

Tak powazniej: mniej czesci wiec raczej beda sie psuć rzadziej, ale ze części są czesto bardziej zaawansowane technologicznie to i naprawa tych rzadszych awarii bedzie pewnie droższa

Edytowane przez zenek111

• 4 tygodnie później...
Napisano

Wlasnie padla mi blokada kierownicy w Soulu EV.

To bedzie pierwszy raz od 25 lat gdy moje auto bedzie jechalo na lawecie:sciana:

Nie polecam elektrykow;]

Napisano
50 minut temu, wlad napisał(a):

To bedzie pierwszy raz od 25 lat gdy moje auto bedzie jechalo na lawecie:sciana:

Nie polecam elektrykow;]

O kurcze ;] To gruba awaria.

Ja zgłosiłem przed chwilą trzeszczący fotel, mam nadzieje że przyjedzie mechanik i zrobi taśmami co trzeba bo inaczej w końcu będę musiał puścić na lawecie rotfl

Praktycznie każdą spalinę puszczałem już lawetą na serwis, tudzież był on konieczny w trybie pilnym.

Fiat Marea - wodziki skrzynii biegów, hol.

Ford Focus II - wtryskiwacze ciekły, lały paliwem, dojechał sam :oki:

Ford Focus III - awaria związana z głowicą, laweta.

Ford Mondeo V - pęknięta półoś, laweta, wyciek z pompy CR, dojechał sam :oki:

Renault Clio IV - immobilaizer zawiesił się, a wysłałem na lawecie bo auto miało 5 dni ;l

BEVy jak narazie same dojeżdżają i to nie z powodów awarii, lecz drobnych usterek elektroniki.

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

Praktycznie każdą spalinę puszczałem już lawetą na serwis, tudzież był on konieczny w trybie pilnym.

Renault Clio IV - immobilaizer zawiesił się, a wysłałem na lawecie bo auto miało 5 dni ;l

OK, ale nie uważasz że to nie jest problem rodzaju napędu, ale że tak powiem....marki? ;]

Bo brakuje tam chyba Alfy Romeo dla podkreślenia tego, że lubisz sado maso ;]

PS. Mój VW wrócił ostatnio z ferii na lawecie ;] Nie wiem co padło. Oprócz choinki na desce, to najważniejszą rzeczą są niedziałające wycieraczki. Dosyć kluczowe w ostatnim czasie. Auto jednak jeździ zupełnie normalnie ;]

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

Nie polecam elektrykow;]

Dla pocieszenia dodam, że w spalinie też mi się to popsuło. 

Na szczęście zepsuło się w pozycji odblokowanej i nie skończyło się lawetą tylko wpięciem w miejsce interfejsu blokady modułu 'udającego' jej obecność za całe 300 zł. 

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

Nie polecam elektrykow;]

1 godzinę temu, komor napisał(a):

O kurcze ;] To gruba awaria.

Ja zgłosiłem przed chwilą trzeszczący fotel, mam nadzieje że przyjedzie mechanik i zrobi taśmami co trzeba bo inaczej w końcu będę musiał puścić na lawecie rotfl

BEVy jak narazie same dojeżdżają i to nie z powodów awarii, lecz drobnych usterek elektroniki.

U mnie paradoksalnie laweta kończyły się drobne awarie, np czujnik oleju lub tłumik, a przy grubych typu sprzęgło, głowica - auto samo dojechało do warsztatu.

A w EV nie ma żadnego z wymienionych elementów, wiec będzie bezawaryjny :ok:

Napisano
23 godziny temu, kravitz napisał(a):

OK, ale nie uważasz że to nie jest problem rodzaju napędu, ale że tak powiem....marki? ;]

Bo brakuje tam chyba Alfy Romeo dla podkreślenia tego, że lubisz sado maso ;]

PS. Mój VW wrócił ostatnio z ferii na lawecie ;] Nie wiem co padło. Oprócz choinki na desce, to najważniejszą rzeczą są niedziałające wycieraczki. Dosyć kluczowe w ostatnim czasie. Auto jednak jeździ zupełnie normalnie ;]

Eeee no nie, Ford całkiem dzielnie jeździł, silnik 1.6 TDCi od PSA ponoć był ok, poza tym że pękała w nim tuleja cylindra ;] Ten w Mondeo 2.0 TDCi to też była jednostka od PSA, bardziej solidna, ale była połączoną z wadliwą pompą CR, która przy przebiegach ok. 100 kkm zaczynała ciec. W Fiacie u padały alternatory i inne duperele, króre były dla nich zwykła częścią eksploatacyjną :skromny:

Jak ja się cieszę, że obecnie nie mam nic z tych obsługowych podzespołów.