Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec ebajki, czyli drugie EV

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Z racji, iż koniec epoki EV coraz bliżej wpadł pomysł szybkiej zmiany auta. Rynek obserwowałem od jakiegoś czasu, ale plan wymiany auta był za 1-2lata. Z racji niemal całkowitego braku tanich EV (nieCHRL) zadzwoniłem do dealera VW bo pojawiła sie ... 1szt :). Był jeszcze jeden, nieaktualny i drugi w Katowicach (nie dzwoniłem). Po chwili dostałem ofertę i w sumie przerosła moje oczekiwania, 20k rabatu (VW + dealer). Wersja w sumie spoko, bo Pure+plus, czyli dość sporo w podstawie, z dołożoną opcją pompa ciepła. Do tego srebny kolor i dość ciekawe felgi (18"). Niby wszystko pasuje, tylko nie byłem przekonany co do zakupu ID. Skoda przez 5lat super się sprawowała i w sumie nadal sprawuje. 

Podzwoniłem troche i okazało, się, że brak aut w okolicy. Brałem jeszcze pod uwagę EX30 - brak tanich wersji + wyższa cena, EV3 - podobnie brak i jakieś 20-30k drożej. Puma się żonie nie za bardzo podobała. Skoda za duża, Reno - nie i to w sumie tyle. Chciałem też auto RWD.

Po szybkim namyśle stanęło jednak na ID3 My26 (prod 25). Auto po upustach wyszło 130k, jak się uda dostać dofinansowanie to będzie równe 100k. Co ciekawe mniejszy w środku Golf, najtańszy z automatem i rabatami wychodzi 135k. Nawet najtańsza wersja z manualem wyjdzie 105k.

Auto wczoraj odebrane:

20251222_141729.jpg.58211b005d923095faf45c15221d81b1.jpg

Taki galimatias w salonie i ja w biegu, że ledwo zdjęcie krzywo zdążyłem zrobić.

Od razu wleciały opony wielosezonowe, udało mi się kupić Vredesteina, dedykowane do EV. Dziś wysłałem wniosek po dotację (288xx).

Po Świętach może coś więcej opisze nt auta, ale póki co jest bardzo dobrze.  170KM w mieście w zupełności wystarczy, bardzo żwawo to jedzie (ok 8s do 100). Bateria 52kWh też luz, bo przy 80% pokazuje ponad 300km. Miejsca w środku morze .. IMO porównywalnie z XC60. Promień skrętu super. Wkurzające jest trochę sterowanie, ale to kwestia przyzwyczajenia, w Volvo też mam w większości dotykowe od lat.

Nie wiem jeszcze co zrobię z ładowarką 230V jak sprzedam Skodę. Są takie na 20A/ 4.4kW ? Na razie nie chcą wallboxów, po 230V i tak trzeba mieć, żeby się z gniazdka u kogoś naładować. 

Też nie wiem czemu mi znaczek Reno wyświetla z lusterek :)

20251223_131704.jpg.505cef21315ae9c48ed96a61c5f3d49e.jpg  

Napisano

Jeden z ostatnich elektryków jakie bym kupił, ale to Tobie ma się podobać a nie mnie :oki:

Napisano
  • Autor
8 minut temu, format napisał(a):

Jeden z ostatnich elektryków jakie bym kupił, ale to Tobie ma się podobać a nie mnie :oki:

Dlaczego ?

W cenie do tych 130k nie powybrzydzasz. Chciałem mniejsze auto ala kl B ale dzieci juz duże a ten wchodzi do garażu z min luzem.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

W cenie do tych 130k nie powybrzydzasz. Chciałem mniejsze auto ala kl B ale dzieci juz duże a ten wchodzi do garażu z min luzem.

Ja też bym wybrał id3 albo id4/5 za taką kasę dokładnie w tej wersji (tzn teraz to pewnie nie ma, ale jak weszły nowe cenniki vw to był większy wybór). 

Jeszcze R5 brałem pod uwagę, ale tu miałbym 2 osobowe auto za w sumie niewiele mniej kasy. 

Kolejną opcją byłaby kia ev6 lub ioniq 5 w podstawce, ale to już 3 dychy drożej więc tylko pod warunkiem dopłaty 40k. 

200k nie mam zamiaru wydawać na samochód - żaden. 

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, iwik napisał(a):

Ja też bym wybrał id3 albo id4/5 za taką kasę dokładnie w tej wersji (tzn teraz to pewnie nie ma, ale jak weszły nowe cenniki vw to był większy wybór). 

Jeszcze R5 brałem pod uwagę, ale tu miałbym 2 osobowe auto za w sumie niewiele mniej kasy. 

Kolejną opcją byłaby kia ev6 lub ioniq 5 w podstawce, ale to już 3 dychy drożej więc tylko pod warunkiem dopłaty 40k. 

Siedzieliśmy w id4, za niewiele większą cenę. Auto zdecydowanie było za duże. Już id3 ma rozstaw osi 2770mm czyli niemal tyle co Passat B8 + płaską podłogę. Miejsca jest aż nad to. Renault mówiąc szczerze nie zdążyłem się nawet przejechać. Cennikowo wygląda słabo, bo zaczyna się od 130k. Pewnie optymalne byłoby coś pokroju Corsy, ale nie wiem czy nie byłoby w podobnej cenie.

W tym przypadku nastąpiła kumulacja czyli spory rabat od VW (18kzł) + wyprzedaż 2025 + ostatnie chwile na dopłaty. Jak się naczytałem od id3 to się przestraszyłem, ale dotyczyło to wersji przed FL. Sporo rzeczy poprawili, awaryjność jest ok, poza tym mam gwarancję 4lata.

Napisano
31 minut temu, sherif napisał(a):

Siedzieliśmy w id4, za niewiele większą cenę. Auto zdecydowanie było za duże. Już id3 ma rozstaw osi 2770mm czyli niemal tyle co Passat B8 + płaską podłogę. Miejsca jest aż nad to. Renault mówiąc szczerze nie zdążyłem się nawet przejechać. Cennikowo wygląda słabo, bo zaczyna się od 130k. Pewnie optymalne byłoby coś pokroju Corsy, ale nie wiem czy nie byłoby w podobnej cenie.

W tym przypadku nastąpiła kumulacja czyli spory rabat od VW (18kzł) + wyprzedaż 2025 + ostatnie chwile na dopłaty. Jak się naczytałem od id3 to się przestraszyłem, ale dotyczyło to wersji przed FL. Sporo rzeczy poprawili, awaryjność jest ok, poza tym mam gwarancję 4lata.

Ile za id5 cenili?

Napisano
44 minuty temu, iwik napisał(a):

Za 130 były jeszcze Pumy w full wersji, dawali jeszcze walboxa i coś tam jeszcze. Dokładnie nie pamiętam bo wziąłem w najmie i nie wnikałem w szczegoly.

Napisano
28 minut temu, zinger napisał(a):

Za 130 były jeszcze Pumy w full wersji, dawali jeszcze walboxa i coś tam jeszcze. 

ID3 trochę bardziej mnie przekonuje, bo auto zbudowane od zera jako ev, a nie konwersja z ice. No i dla większości tu najważniejsza kwestia - nie jest fwd (dla mnie nie najważniejsza, ale odnotowuję 😉) Nawet pomimo wpadek z softem na początku ID wydaje mi się lepszym wyborem za te 130k. Ale widziałem te oferty na pume też.

Napisano
11 minut temu, iwik napisał(a):

ID3 trochę bardziej mnie przekonuje, bo auto zbudowane od zera jako ev, a nie konwersja z ice. No i dla większości tu najważniejsza kwestia - nie jest fwd (dla mnie nie najważniejsza, ale odnotowuję 😉) Nawet pomimo wpadek z softem na początku ID wydaje mi się lepszym wyborem za te 130k. Ale widziałem te oferty na pume też.

Fakt, naped na plus dla VW.

Napisano

Trzeba przyznać że cena już całkiem spoko. 
Ciekawe jak będzie wyglądał rynek w przyszłym roku, jak dopłaty wyschną.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Chalek napisał(a):

Ile za id5 cenili?

id5 to nie wiem. Id4 to AFAIR ok 140kzł. Cennik masz tutaj:

https://cenniki.volkswagen.pl/Cennik-ID-4.html

masz uwzględnione rabaty VW, od tego można uciąć 2-3kzł od dealera., czyli cena od jakiś 120kzł w górę. Oczywiście produkcja 2025. Można też obserwować na www dostępne od ręki. Czasem się pojawiają nowe. W tym salonie był biały id3 (za 125k) co klient zrezygnował, ale widać od czwartku już się sprzedał bo nie ma go na stronie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Za 130 były jeszcze Pumy w full wersji, dawali jeszcze walboxa i coś tam jeszcze. Dokładnie nie pamiętam bo wziąłem w najmie i nie wnikałem w szczegoly.

Ja najmu nie chce, bo nie wychodzi to korzystnie jak auto ma zostać na kilka lat. Mam nadzieję, że z 5lat u nas pojeździ. 

Tak patrzę na Pumy i wg Otomoto jest 19szt, w tym 1 w Warszawie. Nie wiadomo czy są dostępne, czasem dealerzy dają ogłoszenia na zaś. Ceny 130-150kzł, czyli podobnie. Jeszcze jedna rzecz mi nie pasowała w Fordzie, bateria ta std ma 43kWh, czyli deko więcej niz w Skodzie. Żonka robi 2-3x na rok traskę 215km do mamusi. Skoda dojeżdżała, ale zimą na styk. Ostatnio jak jechała i ją nastraszyłem to nawet radia nie włączyła :phi:. W iD bateria jest 53kWh, idealna, bo trasę taką robi bez problem 300km na raz. 

47 minut temu, kravitz napisał(a):

Trzeba przyznać że cena już całkiem spoko. 
Ciekawe jak będzie wyglądał rynek w przyszłym roku, jak dopłaty wyschną.

2026r produkcja to rabat ok 4kzł a nie 20kzł. To spora róźnica. Jeszcze Ci z początku lutego może się załapią na dotację. Potem trzeba będzie czekać. AFAIR ten rabat jest duży bo tak daje VW w Europie. Zobaczymy jak będzie za rok. Mnie tak straszono 5lat temu, że zaraz takie auta będą za pół darmo, tak się nie stało, nawet pomimo dopłat. 

Idka za ok 180kzł bym nie kupił a tyle kosztował jeszcze do niedawna.

Napisano

Nareszcie jakieś ID na kąciku. Jeśli mnie pamięć nie myli, to chyba dopiero drugie po moim dawnym ID4.

Mam nadzieję, ze poprawili całe stado małych i wielkich baboli. Bardzo jestem ciekawy, jak się będzie sprawował. 

Promień skrętu wymiata. :ok:

Napisano
47 minut temu, sherif napisał(a):

id5 to nie wiem. Id4 to AFAIR ok 140kzł. Cennik masz tutaj:

https://cenniki.volkswagen.pl/Cennik-ID-4.html

masz uwzględnione rabaty VW, od tego można uciąć 2-3kzł od dealera., czyli cena od jakiś 120kzł w górę. Oczywiście produkcja 2025. Można też obserwować na www dostępne od ręki. Czasem się pojawiają nowe. W tym salonie był biały id3 (za 125k) co klient zrezygnował, ale widać od czwartku już się sprzedał bo nie ma go na stronie.

Teraz jest z ssanie na auto z placu zeby sie na dotacje załapać. Ciekawe jak sie rynek zmieni jak skończy sie finansowanie

Napisano

Najważniejsze, aby kupić auto, którego się potrzebuje i zaspokoi potrzeby a nie z przyczyn ideologicznych, bo ładne itp.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Chalek napisał(a):

Teraz jest z ssanie na auto z placu zeby sie na dotacje załapać. Ciekawe jak sie rynek zmieni jak skończy sie finansowanie

Tego nikt nie wie. Widać, że boją się konkurencji z CHRL, stąd te obnizki. Pewnie większe rabaty dostanie się od dealera, bo sprzedaż EV siądzie po wyczerpaniu puli dotacji, ale rabaty nie wyniosą tyle co wynosi dotacja. 

Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Nareszcie jakieś ID na kąciku. Jeśli mnie pamięć nie myli, to chyba dopiero drugie po moim dawnym ID4.

Mam nadzieję, ze poprawili całe stado małych i wielkich baboli. Bardzo jestem ciekawy, jak się będzie sprawował. 

Materiały w środku, przekonstruowany przód, inne koła. Nowy, poprawiony IF z większym wyświetlaczem. Dodali możliwość manualnego wymuszenia grzania baterii, na co skarżyli się użytkownicy w poprzednich rocznikach. Wg testów jest dużo lepiej.

Napisano
35 minut temu, Chalek napisał(a):

Skoda elroq ma na pewno potencjał na spadki ceny do jakichś 120k

ID3 w Chinach kosztuje 70-80k, także myślę że w Europie ma szansę kosztować tyle co podstawowy golf dzisiaj (okolice 110k) o ile będą robili wersję z małą baterią, bo słyszałem ze IDiki mają zostać tylko z większymi (ale może dotyczyło to tylko ID4/5). 

Jeśli ev mają się sprzedawać to muszą stanieć do okolic 25k euro, a miejskie poniżej 20k. Inaczej lud wybierze ice. 

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja najmu nie chce, bo nie wychodzi to korzystnie jak auto ma zostać na kilka lat. Mam nadzieję, że z 5lat u nas pojeździ. 

To zależy. Ja poszedłem w najem wlasnie ze względów ekonomicznych. Wyszlo mi, ze przez 3 lata wydam mniej wiecej połowę tego co auto straci na wartości. Poza tym 3 lata w elektromobilnosci to sporo czasu. Ale pożyjemy zobaczymy co to faktycznie bedzie. 

Tak patrzę na Pumy i wg Otomoto jest 19szt, w tym 1 w Warszawie. Nie wiadomo czy są dostępne, czasem dealerzy dają ogłoszenia na zaś. Ceny 130-150kzł, czyli podobnie

Możliwe, ja odnosiłem sie do sytuacji z sierpnia, szczerze to nie znam oferty z teraz.

Jeszcze jedna rzecz mi nie pasowała w Fordzie, bateria ta std ma 43kWh, czyli deko więcej niz w Skodzie

To na pewno na plus dla VW. Ja zazwyczaj ładuje sie 2xtydzien, czasami 3 raz sie podepnę jak w robocie jestem. Jest nieco lepiej niż w skodzie, ale bez szału. Niby bateria wieksza ale i zużycie wieksze. Citigo byla super oszczędna. Zobaczymy jak bedzie w cieplejsze miesiące, zeby miec realny obraz na przestrzeni calego roku.

Mi sie ten VW nawet podoba, ale nie mieli fajnych ofert najmu, dlatego odpuściłem.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Materiały w środku, przekonstruowany przód, inne koła. Nowy, poprawiony IF z większym wyświetlaczem. Dodali możliwość manualnego wymuszenia grzania baterii, na co skarżyli się użytkownicy w poprzednich rocznikach. Wg testów jest dużo lepiej.

Miałem na myśli usterki. Raczej nie do przetestowania podczas dnia czy nawet tygodnia jazdy. ;] Ze wszystkim innym mozna żyć. :ok:

Ale mieli sporo czasu, na pewno wszystko poprawili i już się tak nie psują. :ok:

Napisano
Najważniejsze, aby kupić auto, którego się potrzebuje i zaspokoi potrzeby a nie z przyczyn ideologicznych, bo ładne itp.

Ale z ładnym autem naprawdę przyjemniej się obcuje. Musisz kiedyś spróbować [emoji28]

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ale z ładnym autem naprawdę przyjemniej się obcuje. Musisz kiedyś spróbować emoji28.png

Mówisz o najpiękniejszej BZ4X?

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Czasem się to nie wyklucza :oki:

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

Gdyby wszyscy tak robili to z rynku zniknęłyby auta sportowe, terenowe i inne bardzo ciekawe chociaż bezsensowne rodzaje samochodów a wszyscy jeździliby bzyczącymi mydelniczkami.

:panic:

Napisano

Mówisz o najpiękniejszej BZ4X?

Tak, wspominaj dalej może wymienisz Passata vr6 ?

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

Gdyby wszyscy tak robili to z rynku zniknęłyby auta sportowe, terenowe i inne bardzo ciekawe chociaż bezsensowne rodzaje samochodów a wszyscy jeździliby bzyczącymi mydelniczkami.

:panic:

Nie wykluczam potrzeby posiadania auta sportowego. To też potrzeba życiowa i to bardzo ważna. :ok:

Napisano

VW nieźle ściąga spodnie

Byłem o malutki krok od wynajmu id4 (ten z małą baterią)

Oferta była naprawdę dobra ale po rachu sumienia doszliśmy do wniosku że nam nie jest kompletnie potrzeba tak duże auto do miasta.

To jest dramat że obecnie nie ma nic (ładnego) na rynku z klasy A

Twardo czekamy na pierwsze jazdy nowym twingo [emoji123]

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tak, wspominaj dalej może wymienisz Passata vr6 ?

No ten wybitnie piękny nie był ;]

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Jest Fiat 500

Napisano

No ten wybitnie piękny nie był ;]

To były czas matizow i SC na AK… więc?

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

VW nieźle ściąga spodnie

Oferta była naprawdę dobra ale po rachu sumienia doszliśmy do wniosku że nam nie jest kompletnie potrzeba tak duże auto do miasta.

Twardo czekamy na pierwsze jazdy nowym twingo emoji123.png

Napisz jaka oferta konkretnie i co w pakiecie, będziemy mieli w przyszłości do dyskusji jak zaś zaczną nas rąbać, a nie my ich 😄 

Napisano
9 godzin temu, ppmarian napisał(a):

To były czas matizow i SC na AK… więc?

I Multipli. 
A ten model Passata był chyba najohydniejszy ze wszystkich

Napisano

Z tymi ID3kami to jakaś dziwna sytuacja była
W związku ze zła fama wersji sprzed liftu
Poszła jakaś pula wreszcie w sensownych cenach i z przyzwoitymi jak na miasto bateryjka mi 49-52. Ale chyba coś ich za mało na Polskę rzucili bo szybko się rozeszły. Potem znowu była posucha i teraz przed końcem roku chyba znowu jakaś mała puka poszła do sprzedaży

Wygląda yo jakby VW na mniejszych rynkach testowal

Napisano

I Multipli. 
A ten model Passata był chyba najohydniejszy ze wszystkich

Piękny nie był to fakt ale raz że byłbym prom kosmismiczny vs SC czy matiz i serducho było jak dzwon

Napisano
Napisz jaka oferta konkretnie i co w pakiecie, będziemy mieli w przyszłości do dyskusji jak zaś zaczną nas rąbać, a nie my ich [emoji1] 

Id4 pure plus 54kWh
Na fizola
Pełen pakiet ubezpieczenia
Gap
10km rocznie
max wpłata pod dotacje
2lata

950zl/m brutto

Co ciekawe w takim finansowaniu R5 wychodziło ok 250zl więcej

Napisano
18 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Piękny nie był to fakt

Ale z ładnym autem naprawdę przyjemniej się obcuje. Musisz kiedyś spróbować 

Napisano

Ale z ładnym autem naprawdę przyjemniej się obcuje. Musisz kiedyś spróbować 

Powiedział to właściciel mydelniczki Y i albo autobusu C4 [emoji28]

xc90 mimo 11 lat obecności na rynku wygląda nadal bardo [emoji106]

Napisano
52 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Powiedział to właściciel mydelniczki Y i albo autobusu C4 emoji28.png

tylko z to twoje slowa :lol:

dolaczyles do klubu hipokrytow na AK :jem:

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Id4 pure plus 54kWh
Na fizola
Pełen pakiet ubezpieczenia
Gap
10km rocznie
max wpłata pod dotacje
2lata

950zl/m brutto

Co ciekawe w takim finansowaniu R5 wychodziło ok 250zl więcej

Te kwoty są super, ale dla mnie to 10kkm na rok jest i było od zawsze niewystarczające.

Mniej jeździ tylko moje auto widmo, stojące w garażu.

Pozostałe średnią miały zawsze minimum 20kkm i to serio minimum.

W najmie zakładają, że oddajesz auto praktycznie nieużywane

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 23:31, zinger napisał(a):

Ja poszedłem w najem wlasnie ze względów ekonomicznych. Wyszlo mi, ze przez 3 lata wydam mniej wiecej połowę tego co auto straci na wartości.

Rozumiem, koszty, itd., ale jak to możliwe, że wyjdzie taniej to już nie ogarniam.

Wynajmujący bawi się w sponsora czy jak?

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Rozumiem, koszty, itd., ale jak to możliwe, że wyjdzie taniej to już nie ogarniam.

Tradycyjnie wszystko rozbija sie o doplate, ktora pokrywa spora czesc utraty wartosci ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Tradycyjnie wszystko rozbija sie o doplate, ktora pokrywa spora czesc utraty wartosci ;]

Aaaaa no tak, przy 40 bajka.

Ja bym mu 2 dotacji nie dał. ;]

Napisano
45 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

3 lata będą mnie kosztowały pod 40tys. W czynszu jest juz ubezpieczenie, za ktore trzeba by zaplacic jakies 10tys przez 3 lata przy zakupie auta. Zatem bez tego ubezpieczenia wyjdzie ok 30tys. 

Ile na wartości straci taka Puma elektryczna po tych 3 latach wg Ciebie? Wartosc auta z fv to jakies 140tys (katalogowo ponad 170). 

Edytowane przez zinger

Napisano
10 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Aaaaa no tak, przy 40 bajka.

Ja bym mu 2 dotacji nie dał. ;]

Nie 40 a 30 netto. 

Z wcześniejszego programu miałem tylko 18, ale lepsze to niz nic, bo nawet na tyle nie liczyłem jak pierwsze ev kupowalem :nie_wiem:

Napisano

Te kwoty są super, ale dla mnie to 10kkm na rok jest i było od zawsze niewystarczające.
Mniej jeździ tylko moje auto widmo, stojące w garażu.
Pozostałe średnią miały zawsze minimum 20kkm i to serio minimum.

W najmie zakładają, że oddajesz auto praktycznie nieużywane

Te 10km jeszcze by starczyło w końcu to byłoby auto w 100% do miasta i musi zastąpić obecne spalinowe twingo

Ale to jest postawione teraz przez te chore dotacje na głowie że taniej jest wynająć EV duże kloca nikomu do miasta nie potrzebnego niż małe (ładne) miejskie autko EV

Napisano
  • Autor
W dniu 25.12.2025 o 09:27, ppmarian napisał(a):

VW nieźle ściąga spodnie

Twardo czekamy na pierwsze jazdy nowym twingo emoji123.png

Nie ma, bo ludzie nie chcą takich aut. Zwykle są w podobnych cenach co kl B, a i tak kupują crossovery czy nibySUVy miejskie.

Najwięcej klasy to ja widzę w dowozach żarcia.

Ja osobiście nie kupiłbym więcej kl A, dzieci za duże :).

15 godzin temu, zinger napisał(a):

3 lata będą mnie kosztowały pod 40tys. W czynszu jest juz ubezpieczenie, za ktore trzeba by zaplacic jakies 10tys przez 3 lata przy zakupie auta. Zatem bez tego ubezpieczenia wyjdzie ok 30tys. 

Ile na wartości straci taka Puma elektryczna po tych 3 latach wg Ciebie? Wartosc auta z fv to jakies 140tys (katalogowo ponad 170). 

3.3k za ubezpieczenie ?

Dla nas w VW wyliczyli 2400 za cały pakiet auta o wartości 130kzł.

W dniu 25.12.2025 o 23:58, Fili_P napisał(a):

Z tymi ID3kami to jakaś dziwna sytuacja była
W związku ze zła fama wersji sprzed liftu
Poszła jakaś pula wreszcie w sensownych cenach i z przyzwoitymi jak na miasto bateryjka mi 49-52. Ale chyba coś ich za mało na Polskę rzucili bo szybko się rozeszły. Potem znowu była posucha i teraz przed końcem roku chyba znowu jakaś mała puka poszła do sprzedaży

Wygląda yo jakby VW na mniejszych rynkach testowal

Sprzedaż ruszyła jak zmienili zasady dotacji, że każdy ma na starcie 30kzł (a nie 18kzł). Ci dealerzy którzy mieli pozamawiane auta w 3kwartale podostawali auta do końca roku. Do tego doszła promocja na VW. Zresztą spore rabaty VW dawał nie tylko na EV.

Napisano
28 minut temu, sherif napisał(a):

3.3k za ubezpieczenie ?

Dla nas w VW wyliczyli 2400 za cały pakiet auta o wartości 130kzł.

Napidalem jakies...8 czy 10 to juz raczej nie ma większego znaczenia w ogólnym rozrachunku.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Napidalem jakies...8 czy 10 to juz raczej nie ma większego znaczenia w ogólnym rozrachunku.

Wyliczali Ci potencjalną wartość wykupu ?

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał(a):

Wyliczali Ci potencjalną wartość wykupu ?

Nie pytalem, to jest najem nie leasing.