Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fizyczne przyciski

Featured Replies

Napisano

W końcu:

Autoblog.pl - blog motoryzacyjny - powered by Spider's Web
No image preview

Mniej gwiazdek za wielkie ekrany. Euro NCAP zmienia wymogi

Euro NCAP zapowiedziało największą od 2009 roku zmianę zasad oceniania bezpieczeństwa nowych samochodów. Całość można streścić następująco: jeśli samochód będzie zbyt nowoczesny i modny, dostanie gors

Edytowane przez zenek111

Napisano

Jeszcze pytanie, jak to będą oceniać.

A swoją drogą, wyraźnie powinni rozgraniczyć ogólną ocenę bezpieczeństwa od tzw. bezpieczeństwa czynnego. Systemy, brzęczyki, czerwone lampki to jedno, a sama konstrukcja nadwozia, pasów poduszek to drugie. Jedna ocena za prewencję, obsługę itp. a druga za ochronę, jak już do zderzenia dojdzie.

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Jeszcze pytanie, jak to będą oceniać.

A swoją drogą, wyraźnie powinni rozgraniczyć ogólną ocenę bezpieczeństwa od tzw. bezpieczeństwa czynnego. Systemy, brzęczyki, czerwone lampki to jedno, a sama konstrukcja nadwozia, pasów poduszek to drugie. Jedna ocena za prewencję, obsługę itp. a druga za ochronę, jak już do zderzenia dojdzie.

Z tymi przyciskami to chodzi jedynie o kluczowe kwestie jak kierunkowskazy, swiatla awaryjne, wycieraczki, etc.

Nie sprawi to, ze nagle fizyczne sterowanie klima czy inne przydatne funkcje wroca do lask.

Napisano
W dniu 20.01.2026 o 16:12, zenek111 napisał:

W końcu:

Autoblog.pl - blog motoryzacyjny - powered by Spider's Web
No image preview

Mniej gwiazdek za wielkie ekrany. Euro NCAP zmienia wymogi

Euro NCAP zapowiedziało największą od 2009 roku zmianę zasad oceniania bezpieczeństwa nowych samochodów. Całość można streścić następująco: jeśli samochód będzie zbyt nowoczesny i modny, dostanie gors

Może wreszcie coś trochę się zmieni.

W samochodach jest coraz więcej rzeczy niepotrzebnych, odwracających uwagę od najważniejszego, czyli kontroli i panowania nad samochodem i nad tym co się wokół niego dzieje.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Nie sprawi to, ze nagle fizyczne sterowanie klima czy inne przydatne funkcje wroca do lask.

Dlaczego? Jeżeli UE wymusi, to wszyscy chętnie do tego wrócą, zwłaszcza że będzie to powód znowu podnieść ceny o kilkanaście tysięcy "ze względu na regulacje UE".

Napisano
W dniu 21.01.2026 o 19:01, wladmar napisał:

Dlaczego? Jeżeli UE wymusi, to wszyscy chętnie do tego wrócą, zwłaszcza że będzie to powód znowu podnieść ceny o kilkanaście tysięcy "ze względu na regulacje UE".

Przez konkurencję teraż już aż tak nie poszarżują, a sam pomysł nie byłby zły. To raczej nie wejdzie regulacją UE (horror, żeby opisać rozmiary, materiały, rozmieszczenie przycisków), ale już może taki NCAP na to wpłynie.

Napisano
W dniu 21.01.2026 o 17:15, Maciej__ napisał:

Z tymi przyciskami to chodzi jedynie o kluczowe kwestie jak kierunkowskazy, swiatla awaryjne, wycieraczki, etc.

A idź pan z tą nowoczesnością. W starym modelu każdy user miał swój manipulatorek z ekranikiem do temparatury itd. W nowym - Amba Fatima, było i ni ma. Znaczy jest, na centralnym wyświetlaczu, po wybraniu ekranu z klimą. No i dobra, raz na jakiś czas można tam wejsć, ale obieg zamknięty też tam się wybiera. Póki nie było solidnych mrozów to powiedzmy było ok, ale jak się zrobiło naprawdę zimno, to zacząłem coś marznąć - na co dzień jeżdżę innym, a tam cieplutko bardzo szybko. Żonka zgłaszała w serwisie, że "nie grzeje". Sprawdzali - wszystko w porządku. No fakt, coś tam grzeje, ale jakoś tak słabo. Dokopałem się gdzieś w kolejnej warstwie opcji (może w instrukcji), że intensywność pracy klimy ma kilka poziomów. Okazało się, że była na najniższym i stad takie efekty. Podciągnąłem wyżej i poza tym, że robi się szybko ciepło to innych zmian nie zauważyłem. Pewnie się okaże, że zabijam planetę, bo taka strategia pracy klimatyzatora oszczędza "paliwo/energię". Pomysły facepalm

PS - to w 22 letnim pugu (tak, już 22 lata i sprawny) mam na centralnym wyświetlaczu klimy przycisk "eko" i wtedy klima pracuje spokojniej, ale nawet wtedy nagrzewanie nie trwa wieki.

Napisano
  • Autor

Jako ze wciąż mam Merive dodam zepamietam jak oglądałem testy przed zakupem w necie to testujący narzekali ze jest tak dużo przycisków, ze jak w samolocie i po co to, na co to komu ze od wszystkiego oddzielny przycisk pokrętło, ze jakoś tak nie nowocześnie.

Dziś testujący narzekaja (teraz moim zdaniem słusznie) ze przycisków brak, ze po co tak nowocześnie

Napisano
W dniu 23.01.2026 o 17:42, zenek111 napisał:

Jako ze wciąż mam Merive dodam zepamietam jak oglądałem testy przed zakupem w necie to testujący narzekali ze jest tak dużo przycisków, ze jak w samolocie i po co to, na co to komu ze od wszystkiego oddzielny przycisk pokrętło, ze jakoś tak nie nowocześnie.

Dziś testujący narzekaja (teraz moim zdaniem słusznie) ze przycisków brak, ze po co tak nowocześnie

Kiedyś, dawno temu, na przełomie wieków, w tym miejscu rozmawialiśmy na temat możliwości rekonfiguracji wskaźników (tak, jestem tutaj dinozaurem). Padł wówczas pomysł, aby wskaźniki były wyświetlane, z możliwością zmiany układu czy kolorystyki. Wówczas najważniejszym argumentem przeciw była widoczność tych wskaźników. Było to przed erą dzisiejszych jasnych wyświetlaczy, szczytem techniki była matryca TFT, która raczej kiepsko sprawowała się w jasnym oświetleniu. Ale kiedyś...

I nastało to "kiedyś", tyle że poszło w złym kierunku. Nikt nie oczekiwał wówczas rezygnacji z fizycznych przełączników i pokręteł, a tylko wyświetlane wskaźniki. Dzisiaj dodałbym do tego ekran centralny, ale tylko do wyświetlania informacji z komputera czy nawigacji. Wszystkie włączniki klimatyzacji, ogrzewania, świateł i innych funkcji powinny pozostać na swoim miejscu. I oczywiście ten ekran powinien być wkomponowany w deskę, a nie doklejony taśmą dwustronną. Ładnie zrobił to Lexus w poprzednim ES czy wcześniejszym GS, ale te sterczące dzisiaj wyświetlacze wyglądają jak sztucznie doklejone. Już lepiej wygląda smartfon w uchwycie.

Mam nadzieję, że nowa punktacja testów bezpieczeństwa skłoni wreszcie producentów do powrotu do dobrych rozwiązań. Klienci jakoś nie mogą tego skutecznie wywalczyć. Skoda w niektrych modelach zrobiła już jedno wielofunkcyjne pokrętło, ale moim zdaniem to też nie to. Nie chcę wybierać, czy ustawiam głośność radia, czy temperaturę. Chcę mieć pokrętło od głośności i oddzielne pokrętło temperatury, jak dawniej. Mam nadzieję, że do tego kiedyś dojdzie i wyświetlacze zostaną tylko tam, gdzie powinny być.

Napisano
3 godziny temu, AndrzejW napisał:

Kiedyś, dawno temu, na przełomie wieków, w tym miejscu rozmawialiśmy na temat możliwości rekonfiguracji wskaźników (tak, jestem tutaj dinozaurem). Padł wówczas pomysł, aby wskaźniki były wyświetlane, z możliwością zmiany układu czy kolorystyki. Wówczas najważniejszym argumentem przeciw była widoczność tych wskaźników. Było to przed erą dzisiejszych jasnych wyświetlaczy, szczytem techniki była matryca TFT, która raczej kiepsko sprawowała się w jasnym oświetleniu. Ale kiedyś...

I nastało to "kiedyś", tyle że poszło w złym kierunku. Nikt nie oczekiwał wówczas rezygnacji z fizycznych przełączników i pokręteł, a tylko wyświetlane wskaźniki. Dzisiaj dodałbym do tego ekran centralny, ale tylko do wyświetlania informacji z komputera czy nawigacji. Wszystkie włączniki klimatyzacji, ogrzewania, świateł i innych funkcji powinny pozostać na swoim miejscu. I oczywiście ten ekran powinien być wkomponowany w deskę, a nie doklejony taśmą dwustronną. Ładnie zrobił to Lexus w poprzednim ES czy wcześniejszym GS, ale te sterczące dzisiaj wyświetlacze wyglądają jak sztucznie doklejone. Już lepiej wygląda smartfon w uchwycie.

Mam nadzieję, że nowa punktacja testów bezpieczeństwa skłoni wreszcie producentów do powrotu do dobrych rozwiązań. Klienci jakoś nie mogą tego skutecznie wywalczyć. Skoda w niektrych modelach zrobiła już jedno wielofunkcyjne pokrętło, ale moim zdaniem to też nie to. Nie chcę wybierać, czy ustawiam głośność radia, czy temperaturę. Chcę mieć pokrętło od głośności i oddzielne pokrętło temperatury, jak dawniej. Mam nadzieję, że do tego kiedyś dojdzie i wyświetlacze zostaną tylko tam, gdzie powinny być.

Kup Subaru albo Suzuki, masz fizyczne przyciski + ekran.

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Kup Subaru albo Suzuki, masz fizyczne przyciski + ekran.

W Subaru to juz niekoniecznie:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, AndrzejW napisał:

I oczywiście ten ekran powinien być wkomponowany w deskę, a nie doklejony taśmą dwustronną. Ładnie zrobił to Lexus w poprzednim ES czy wcześniejszym GS, ale te sterczące dzisiaj wyświetlacze wyglądają jak sztucznie doklejone.

Też mnie to drażni, ale to tylko dla niektórych (w tym dla mnie) gorzej wyglada, a w zamian ekran blizej osi wzroku skierowanego na droge, jest bardziej ergonomiczny.

Wracajac do Merivy o której wspomniałem, jak dobrze licze to na tym małym panelu są 4 pokrętła i 37 przycisków

meriva-cockpit.jpg

Napisano
13 minut temu, zenek111 napisał:

Wracajac do Merivy o której wspomniałem, jak dobrze licze to na tym małym panelu są 4 pokrętła i 37 przycisków

To wygląda źle, bo

1. Nie oddzielono przycisków od obsługi radia od tych do obsługi samochodu. Powinny być oddzielone na grubo.
    Przykład na obrazku poniżej. Takie auto miałem i widac wyraźnie, gdzie jest temperatura i inne podobne, a gdzie radio
    images?q=tbn:ANd9GcRX8iRxp5XdYAEZwhMjyk1

Ewentualnie takie.
    Też widać gdzie szukasz temperatury, a gdzie cokolwiek od radia
    image;s=1000x750

2. Już zaczęli kombinować i zamiast pokrętła z kierunkiem nawiewów, są trzy przyciski. To samo z siłą wentylatora

3. Grzanie kierownicy w najniższym możliwym miejscu. Zdecydowanie tego bym się tam nie spodziewał. Taki przycisk powinien wylądować na kierownicy (jeśli stosowali już wtedy przyciski na kierownicy) lub gdzieś z boku kierownicy.

I te trzy punkty by spowodowały nie dość że mniejszą ilość tych przycisków, co jeszcze łatwiejsze, na ślepo dosłownie, klikanie w nie.

Jedziesz i nie patrzysz się na to co klikasz. Chyba że to auto z wypożyczalni i pierwszy raz w nim siedzisz.

Na tablet zawsze patrzysz i to długo, bo nie czuć przycisku pod palcem, więc trzeba się upewnić że kliknąłeś, bo może bujnęło coś i trafiłeś w coś obok. Ewentualnie system zalagował i nie kliknąłeś nic.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał:

Jedziesz i nie patrzysz się na to co klikasz. Chyba że to auto z wypożyczalni i pierwszy raz w nim siedzisz.

Wyżej masz 2012 i 2024.

W 2025 też zostawili:

2025_subaru_forester_79_1920x1080.jpg

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał:

To wygląda źle, bo

1. Nie oddzielono przycisków od obsługi radia od tych do obsługi samochodu. Powinny być oddzielone na grubo.
    Przykład na obrazku poniżej. Takie auto miałem i widac wyraźnie, gdzie jest temperatura i inne podobne, a gdzie radio

To nie ma wyglądać, to ma być funkcjonalne - układ w Merivie ma solidnie oddzielenie obsługi multimediów od samochodu i podobne rozwiązania stosowano długo w różnych markach.

Napisano
14 minut temu, marcindzieg napisał:

Wyżej masz 2012 i 2024.

W 2025 też zostawili:

To jest świetne. Co to za auto?

Napisano
32 minuty temu, kravitz napisał:

To wygląda źle, bo

images?q=tbn:ANd9GcRX8iRxp5XdYAEZwhMjyk1

Ewentualnie takie.
    Też widać gdzie szukasz temperatury, a gdzie cokolwiek od radia
    image;s=1000x750

2. Już zaczęli kombinować i zamiast pokrętła z kierunkiem nawiewów, są trzy przyciski. To samo z siłą wentylatora

3. Grzanie kierownicy w najniższym możliwym miejscu. Zdecydowanie tego bym się tam nie spodziewał. Taki przycisk powinien wylądować na kierownicy (jeśli stosowali już wtedy przyciski na kierownicy) lub gdzieś z boku kierownicy.

I te trzy punkty by spowodowały nie dość że mniejszą ilość tych przycisków, co jeszcze łatwiejsze, na ślepo dosłownie, klikanie w nie.

Na tablet zawsze patrzysz i to długo, bo nie czuć przycisku pod palcem, więc trzeba się upewnić że kliknąłeś, bo może bujnęło coś i trafiłeś w coś obok. Ewentualnie system zalagował i nie kliknąłeś nic.

Ty na pewno mowisz o Merivie?

Mialem to auto 3 lata i nigdy nic mi sie nie pomylilo.Bylo idealnie.Gorny segment jest od radia a dolny od klimy.

Natomiast po 2 latach z takim Volvo V50 nadal 2 minuty mi schodzilo aby wypatrzyc guzik od ogrzewania tylnej szyby.

Tam faktycznie bylo namieszane z przyciskami.

Napisano
24 minuty temu, marcindzieg napisał:

Wyżej masz 2012 i 2024.

W 2025 też zostawili:

Przeciez tutaj juz 90% funkcji jest z tabletu...

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Przeciez tutaj juz 90% funkcji jest z tabletu...

Głośność i klimatyzacja została. Dwustrefowa na przyciskach 🙂

No i przyciski do ogrzewania szyb.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

To jest świetne. Co to za auto?

Forester.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał:

W Atece jest to całkiem sensownie rozwiązane. Ale pewnie dlatego, że to stary konstrukcyjnie samochód.

000GPVM56J69SA07-C323-F4.webp

Gdybym zmieniał samochód to pewnie na Terramar, bo są nieźle wycenione (na wyprzedaży), ale tutaj już trochę przekombinowali.

cupra-terramar-cennik-2025-kokpit.jpg

Napisano
15 godzin temu, zenek111 napisał:

Wszystko pod ręką ;]

5 godzin temu, camel00 napisał:

Gdybym zmieniał samochód to pewnie na Terramar, bo są nieźle wycenione (na wyprzedaży), ale tutaj już trochę przekombinowali.

Passat ma to samo i to w zasadzie wszystko jest wygodne.

Jedyny minus, jaki widzę, to konieczność wyłączania "nieakceptowanych" systemów.

Napisano

Ja już nie wiem co lepsze przyciski dotykowe, czy masę przycisków i pokręteł które odpadają po jakimś czasie jak u Fiata, czy wycierają jak np w Fordzie.

Nie mam nic do dobrze zrobionego sterowania dotykowego, o ile jest zrobione z głową i min sterowania głośnością jest z gałki. Lepiej to na pewno wygląda niż dziesiątki przycisków.