Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja a nieprzyjęcie mandatu

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, muzz napisał:

czasami logika jest porażająca...kumpel miał dzwona na rondzie z kobietą, on był już na rondzie, a ta wjechała w drzwi pasażera i też nie przyjęła mandatu twierdząc że zdarzenie miało miejsce za rondem na prostej drodze bez skrzyżowania ;)

Mnie kiedyś kobieta wjechała w bok z podporządkowanej i też się kłóciła z policją argumentując, że mnie nie widziała. Skoro mnie nie widziała, to jak miała ustąpić? Policjanci mieli anielską cierpliwość.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

Mnie kiedyś kobieta wjechała w bok z podporządkowanej i też się kłóciła z policją argumentując, że mnie nie widziała. Skoro mnie nie widziała, to jak miała ustąpić? Policjanci mieli anielską cierpliwość.

Mi wjechał przed maskę typ, kierowcą zawodowym się zwący. Do policjanta stwierdził że on nigdy się na ustąp nie zatrzymuje a mnie nie zauważył.

Policjant go wynagrodził.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 23.01.2026 o 18:46, ZUBERTO napisał:

Przy przekroczeniu prędkości szwagier usłyszał, że skoro odmówił przyjęcia mandatu na drodze to na przesłuchaniu na komendzie nie może już zmienić zdania i przyjąć mandat.

Nie wiem czy to weryfikował, ale znając go to pewnie tak.

Ciekawe jak przy stłuczce.

Lipa, sprawa pójdzie do sądu więc pewnie rok czekania jak nie lepiej. nie_wiem

Napisano

Godzinę temu, swienty napisał:

Lipa, sprawa pójdzie do sądu więc pewnie rok czekania jak nie lepiej. nie_wiem

W przypadku szwagra, od nie przyjęcia mandatu do wyroku minęło niecałe 4 miesiące.

Napisano
W dniu 26.01.2026 o 11:54, wladmar napisał:

Mają. Jak tłumaczyli "zawodowemu" że jak jest na prawym pasie to nie może sobie wjechać od tak na lewy. Tylko dlatego że jest z prawej zlosnik

Napisano
W dniu 18.02.2026 o 09:17, ZUBERTO napisał:

W przypadku szwagra, od nie przyjęcia mandatu do wyroku minęło niecałe 4 miesiące.

kumpel czeka już ponad rok...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Jest dobrze, po 2 miesiącach przesłali wniosek do sądu o ukaranie, to jeszcze rok i będzie można naprawiać lol

WhatsApp Image 2026-04-01 at 09.34.09.jpeg

Edytowane przez swienty

Napisano
13 minut temu, swienty napisał:

Jest dobrze, po 2 miesiącach przesłali wniosek do sądu o ukaranie, to jeszcze rok i będzie można naprawiać lol

Cierpliwość, tylko to Ci pozostało zlosnik

U mnie 18 marca doszło do ciekawego zdarzenia, podczas omijania robót drogowych wykonywanych przez spółkę WiK dostałem po szybie kawałkami drogi, która to była rozkruszana przez minikoparkę, kilka odprysków na szybie się pojawiło. Na policję nie było czasu więc zgrałem sobie z kamer nagania i razem ze zdjęciami miejsca zdarzenia pojechałem złożyć zawiadomienie na komendę. Po tygodniu nadali nr sprawy do rozpatrzenia, teraz wezwanie na przesłuchanie zapewne i w toku postępowania się okaże co dalej.

Życzymy sobie cierpliwości phi

Napisano
W dniu 22.01.2026 o 15:40, swienty napisał:

Pani wjechała mi w tył przy zatrzymaniu na STOP, ale nie przyjęła mandatu

Uszkodzenia zewnętrzne minimalne bo niewielka prędkość, gorzej że szyja trochę nap.dala

Policja we wniosku do sądu wskazuje kobitkę jako sprawcę

Co dalej? Czekać z naprawą do wyroku?

Naprawić z AC, wystąpić ze sprawą cywilną.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, grogi napisał:

I przy okazji oberwać zwyżkami na AC na 6 samochodów ?

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

I jak opiszesz zdarzenie zgłaszając szkodę z AC? To nie jest tak, że wzywasz rzeczoznawcę z TU i pokazujesz palcem "o to chcę naprawić" hehe

Napisano
3 godziny temu, swienty napisał:

Niepoprawny optymista phi

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

I jak opiszesz zdarzenie zgłaszając szkodę z AC? To nie jest tak, że wzywasz rzeczoznawcę z TU i pokazujesz palcem "o to chcę naprawić" hehe

Nie ma chyba obowiazku likwidowac szkody z OC sprawcy, jak chcesz to mozesz sie zglosic do swojego TU i skorzystac z AC przedstawiajac okolicznosci zdarzenia.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie ma chyba obowiazku likwidowac szkody z OC sprawcy, jak chcesz to mozesz sie zglosic do swojego TU i skorzystac z AC przedstawiajac okolicznosci zdarzenia.

Jeżeli TU ze sobą współpracują (jest gdzieś taka lista). Jeżeli nie, TU nie będzie dokładać do interesu. Jeżeli okoliczności zdarzenia wskazują, że nie była to wina ubezpieczonego, ani zdarzenie losowe typu gradobicia to każą zwrócić się do sprawcy i robić z jego OC albo płacić samemu za naprawę. Można zrobić z AC jeżeli nie znamy sprawcy (ktoś uszkodził auto i odjechał, nie mamy danych), ale to nie ten przypadek. Na opcję "jest sprawcą, ale nie chce mi się bawić w jego OC, więc zrobię sobie z AC" TU nie zgodzi się. Ale trzeba poczytać konkretną umowę AC z tym TU.

Napisano
8 godzin temu, swienty napisał:

WhatsApp Image 2026-04-01 at 09.34.09.jpeg

Stempel na papierze z lat 50-tych XX wieku nadal ma moc! hehe

Wiem, masz kijowy telefon/skaner, ale stempel to stempel.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 godzin temu, swienty napisał:

Tez tak miałem parę lat temu. Typ nie przyjął mandatu, pomimo że policja też na miejscu wskazała go jako winnego zdarzenia i poszło z automatu do sądu. Ja zrobiłem z AC z opcją regresu. Sprawca dostał wyrok nakazowy, który się uprawomocnił. Po paru tygodniach dostałem info z TU, że regres poszedł i mi wyczyścili historię szkodową (czyli o dziwo system zadziałał jak powinien bez upominania się).

Na podstawie argumantacji widać, że jakaś tępa dzida, więc zapewne też dostanie wyrok nakazowy i nie ogarnie sprzeciwu w terminie 7 dni.

Napisano
W dniu 22.01.2026 o 17:16, rwIcIk napisał:

Zgłoś szkodę z OC sprawcy old

Nawet dwie szkody - na aucie i na sobie!

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 10:34, swienty napisał:

I przy okazji oberwać zwyżkami na AC na 6 samochodów ?

To naprawiaj za gotówkę.

Jak masz polisę, z której nie możesz skorzystać - to po co ją mieć?!

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, grogi napisał:

Jak masz polisę, z której nie możesz skorzystać - to po co ją mieć?!

Na pewno nie po to, aby z niej korzystać będąc poszkodowanym, szczególnie przy jezdnym samochodzie (i to dostawczym) smirk

Tak czy inaczej ubezpieczyciel przyjął roszczenie, aso zamówi części, zorganizuje zastępczaka i odstawiam na naprawę

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 13:29, wladmar napisał:

Jeżeli TU ze sobą współpracują (jest gdzieś taka lista). Jeżeli nie, TU nie będzie dokładać do interesu. Jeżeli okoliczności zdarzenia wskazują, że nie była to wina ubezpieczonego, ani zdarzenie losowe typu gradobicia to każą zwrócić się do sprawcy i robić z jego OC albo płacić samemu za naprawę. Można zrobić z AC jeżeli nie znamy sprawcy (ktoś uszkodził auto i odjechał, nie mamy danych), ale to nie ten przypadek. Na opcję "jest sprawcą, ale nie chce mi się bawić w jego OC, więc zrobię sobie z AC" TU nie zgodzi się. Ale trzeba poczytać konkretną umowę AC z tym TU.

Obawiam, się, że mijasz się z prawdą. Likwidowałem z AC, czekając na zakończenie sprawy w sądzie - policja ustaliła sprawcę ("policja ustaliła" to za dużo powiedziane), który zbiegł z miejsca zdarzenia. Regres z OC był jakieś 2 lata później.

Napisano
2 godziny temu, futrzak napisał:

Obawiam, się, że mijasz się z prawdą. Likwidowałem z AC, czekając na zakończenie sprawy w sądzie - policja ustaliła sprawcę ("policja ustaliła" to za dużo powiedziane), który zbiegł z miejsca zdarzenia. Regres z OC był jakieś 2 lata później.

TU musiały być na liście współpracujących.

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 13:29, wladmar napisał:

Pomijając że piszesz bzdury, to w tej konkretnej sytuacji, skoro policja skierowała sprawę do sądu, to do momentu uprawomocnienia się wyroku póki co nie mamy sprawcy. Więc co szkodzi ns przeszkodzie żeby likwidować z własnego AC?