Napisano Czwartek o 05:573 dni Wczoraj minął tydzień powożenia [k]omodą 5, której będę używał jeszcze do najbliższej niedzieli.Jest to moja pierwsza styczność z Chinolem, więc bardzo się ucieszyłem, że będę miał szansę sam ocenić w którą stronę to idzie.Minusy/sprawy mnie irytujące:Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - na początku wrzuciłem na luz w trakcie jazdy, bo chciałem wytrzeć szybę Brak termometru - nie wiesz ile stopni jest na zewnątrz Brak informacji o temperaturze w środku i możliwości precyzyjnego ustawienia klimatyzacji - masz dwa suwaki cieplej/zimniej oraz dmuchaj bardziej/mniej. Tyle.Dziwnie zbliżająca kamera cofania, w lusterkach widzę, że do garażu wjeżdzam równo a na kamerze obraz jakby nieco przesunięty i wydaje się, że trzeba korygować tor jazdy.WSZYSTKO DOTYKOWE! Nawet regulacja głośności dzwięku. No, ale to trend, który nie dotknął wyłącznie chińskich aut (i na szczęście już się kończy).Nie ruszysz bez zapięcia pasa! Nosz urwał nać! Chcę przesunąć o pół metra pod domem bo zaparkowałem nieco krzywo - nie, zapnij pas (myślę, że są sytuacje, że może być to niebezpieczne).Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.Przeciętne audio. Aczkolwiek słyszałem podobny poziom w średnich wersjach marek premium.*podejrzewam, że minusy 2 i 3 to kwestia oprogramowania, ale w moim egzemplarzu tak jest. I nie, nie ma w menu możliwości zmiany.Plusy:Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - super wygodne, jak się przyzwyczaisz.Bardzo wygodne, skórzane fotele z wentylacją.Bardzo dobrze działająca automatyczna skrzynia biegów.Duże możliwości w zakresie konfiguracji niektórych elementów, np. można sterować głośnością dzwięku kierunkowskazów Nawet się to zbiera (nie wiem jaki silnik, raczej czysta benzyna, chyba 1.5).Wizualnie mi się podoba, szczególnie przód.Bardzo pojemny, klimatyzowany podłokietnik.Sterowanie głosowe - aczkolwiek bardziej jako bajer. Wolę nacisnąć guzik i otworzyć okno niż mówić "hej Omoda" No i wisienka - nie wiem czy wada czy zaleta - tryb sport ze sztucznym dzwiękiem silnika emitowanym przez głośniki i wyświetlaniem stopnia otwarcia przepustnicy na ekranie, istny szał Podsumowując - dołączam się do opnii tych, którzy twierdzą, że Chińczycy mogą nas zalać motoryzacyjnie, o ile już się to nie zaczęło. Za takie pieniądze to jest naprawdę przyzwoity samochód. Większość wad czy niedoróbek to oprogramowanie do zmiany i jakieś drobiazgi, na które można przymknąc oko. Jeśli sieć serwisowa będzie sensowna a dostęp do części zamiennych bezproblemowy to popyt na te auta dopiero się zacznie. No, ale wtedy wzrosną też ich ceny
Napisano Czwartek o 06:383 dni Czyli bez zmian niby klima jest ale nie ma to pewnie kosztuje tyle co jakaś Skoda czy Renault no w życiu bym tego nie kupił.
Napisano Czwartek o 07:073 dni Autor 28 minut temu, wujek napisał:Czyli bez zmian niby klima jest ale nie ma to pewnie kosztuje tyle co jakaś Skoda czy Renault no w życiu bym tego nie kupił.Ja - na razie - też nie Ale czas pokaże czy nie zmienimy zdania
Napisano Czwartek o 07:373 dni 29 minut temu, FrugOs napisał:Ja - na razie - też nie Ale czas pokaże czy nie zmienimy zdania Pewnie w przeciągu 10 lat znajdą się jakieś dobre marki ale większość zniknie.
Napisano Czwartek o 07:563 dni Niedawno jeździłem przez tydzień wypożyczonym DR4. Odczucia, wady i zalety podobne z tym, że tam dla odmiany nie dało się ustawić godziny a silnik 1.5 nie dawał rady. Wnętrze niskiej jakości z odklejającym się po 40tys. km. pokryciem deski i konieczność załączania klimy po każdym uruchomieniu silnika. Prowadzenie trochę jak stare Nissany. Gumowate i rozklekotane. Nie dawało żadnego czucia pojazdu. Coś jak pierwsze Dacie od Renault a nawet gorzej.
Napisano Czwartek o 07:583 dni Autor 1 minutę temu, Venganto napisał:Wnętrze niskiej jakości z odklejającym się po 40tys. km. pokryciem deskiO, o tym zapomniałem. "Moja" ma prawie 55k najechane i jest nieco zmęczona w środku. Może to też być wina tego, że jest z wypożyczalni, więc mało kto szanuje.
Napisano Czwartek o 08:323 dni 2 godziny temu, FrugOs napisał:Nie ruszysz bez zapięcia pasa! Nosz urwał nać! Chcę przesunąć o pół metra pod domem bo zaparkowałem nieco krzywo - nie, zapnij pas (myślę, że są sytuacje, że może być to niebezpieczne).Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.w Toyocie masz to samo (ręcznie zwolnisz i pojedzie)w Oplu możesz też zapomnieć (przetestowana jak szukaliśmy rodzinie i sprawdzaliśmy wszystkie nowe Hopleee)
Napisano Czwartek o 09:213 dni 3 godziny temu, FrugOs napisał:Minusy/sprawy mnie irytujące:Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - na początku wrzuciłem na luz w trakcie jazdy, bo chciałem wytrzeć szybę 3 godziny temu, FrugOs napisał:Plusy:Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - super wygodne, jak się przyzwyczaisz.DeŻaWi mam, ale nie mogę znaleźć 3 godziny temu, FrugOs napisał:No i wisienka - nie wiem czy wada czy zaleta - tryb sport ze sztucznym dzwiękiem silnika emitowanym przez głośniki i wyświetlaniem stopnia otwarcia przepustnicy na ekranie, istny szał Edytowane Czwartek o 09:233 dni przez kiziuk
Napisano Czwartek o 11:063 dni Do manetki skrzyni biegów przy kierownicy szybko przyzwyczaiłem się 💪Może na choć zwykły HOLD, gdy mocniej wciśniesz pedał hamulca?
Napisano Czwartek o 11:473 dni Autor 40 minut temu, rwIcIk napisał:Może na choć zwykły HOLD, gdy mocniej wciśniesz pedał hamulca?Raczej nie, ale sprawdzę jeszcze. Dorzucam jeszcze:słabe wyciszenie literówki w oprogramowaniu (sporo!)
Napisano Czwartek o 11:553 dni 5 godzin temu, FrugOs napisał:Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.https://www.facebook.com/groups/411024074673880/posts/755705923539025/
Napisano Czwartek o 12:063 dni 17 minut temu, FrugOs napisał:literówki w oprogramowaniu (sporo!)A jest chociaż w miarę z sensem, czy tłumaczenie bez zrozumienia języka?
Napisano Czwartek o 12:133 dni Autor 17 minut temu, zenek111 napisał:https://www.facebook.com/groups/411024074673880/posts/755705923539025/Co konkretnie masz na myśli?
Napisano Czwartek o 12:133 dni Autor 6 minut temu, kiziuk napisał:A jest chociaż w miarę z sensem, czy tłumaczenie bez zrozumienia języka?W miarę ok.
Napisano Czwartek o 13:323 dni Godzinę temu, FrugOs napisał:Co konkretnie masz na myśli?No z dyskusji wynika ze ludzie ponoć tego autoholda jakoś włączaja, z recenzji jak kojarze też było ze akurat Omoda 5 ma autoholda, ale pewien nie jestemp.s. W cenniku stoi ze kazda wersja Omody 5 autoholda ma:https://www.omodajaecoo.pl/fileadmin/cenniki/Omoda_5_NEW__-_LIGHT_-_cennik_nr_3_z_1_kwietnia_2026_rok_produkcji_2025_2026_.pdf Edytowane Czwartek o 13:583 dni przez zenek111
Napisano Czwartek o 22:422 dni 16 godzin temu, FrugOs napisał:Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - na początku wrzuciłem na luz w trakcie jazdy, bo chciałem wytrzeć szybę Brak termometru - nie wiesz ile stopni jest na zewnątrz Brak informacji o temperaturze w środku i możliwości precyzyjnego ustawienia klimatyzacji - masz dwa suwaki cieplej/zimniej oraz dmuchaj bardziej/mniej. Tyle.Dziwnie zbliżająca kamera cofania, w lusterkach widzę, że do garażu wjeżdzam równo a na kamerze obraz jakby nieco przesunięty i wydaje się, że trzeba korygować tor jazdy.WSZYSTKO DOTYKOWE! Nawet regulacja głośności dzwięku. No, ale to trend, który nie dotknął wyłącznie chińskich aut (i na szczęście już się kończy).Nie ruszysz bez zapięcia pasa! Nosz urwał nać! Chcę przesunąć o pół metra pod domem bo zaparkowałem nieco krzywo - nie, zapnij pas (myślę, że są sytuacje, że może być to niebezpieczne).Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.Przeciętne audio. Aczkolwiek słyszałem podobny poziom w średnich wersjach marek premium.Pogardzany Leapmotor T03 nie ma większości tych wad.
Napisano Piątek o 08:132 dni Autor 9 godzin temu, maras77 napisał:Pogardzany Leapmotor T03 nie ma większości tych wad.Widziałem kiedyś na wystawie ten wehikuł. Śmieszny taki, malutki i bardzo tani. Czemu pogardzany? Do miasta, jako drugie (trzecie?) auto w domu wydaje się idealny. A może dlatego pogardzany, że ma stos innych wad?
Napisano Piątek o 08:162 dni 1 minutę temu, FrugOs napisał:Widziałem kiedyś na wystawie ten wehikuł. Śmieszny taki, malutki i bardzo tani. Czemu pogardzany? Do miasta, jako drugie (trzecie?) auto w domu wydaje się idealny. A może dlatego pogardzany, że ma stos innych wad? Jeżdżę nim pół roku i żadnej większej wady nie zauważyłem.
Napisano Piątek o 08:242 dni Autor 7 minut temu, maras77 napisał:Jeżdżę nim pół roku i żadnej większej wady nie zauważyłem.Z ciekawości- tylko miasto?Ile mniej więcej Cię koszuje każde 100km?
Napisano Piątek o 08:322 dni 5 minut temu, FrugOs napisał:Z ciekawości- tylko miasto?Ile mniej więcej Cię koszuje każde 100km?Tylko miasto, zakupy dojazd do pracy, 90% jeżdzę sam. Kupno tego autka, aby jeździć w trasę to trzeba mieć lekko nie po kolei w głowie. 200 km to bezpieczny maks bez ładowania.Koszt 100 km to 10-15 zł, zależnie, gdzie ładuję. W domu drożej, ale wygodniej, a na publicznej ładowarce taniej, ale trzeba 300 m dojsć, wiec uznałem, ze stać mnie na luksus ładowania w domu za dodatkowe 20 zł miesięcznie. Edytowane Piątek o 09:402 dni przez maras77
Napisano Piątek o 10:052 dni Autor 20 godzin temu, zenek111 napisał:No z dyskusji wynika ze ludzie ponoć tego autoholda jakoś włączaja, z recenzji jak kojarze też było ze akurat Omoda 5 ma autoholda, ale pewien nie jestemp.s. W cenniku stoi ze kazda wersja Omody 5 autoholda ma:https://www.omodajaecoo.pl/fileadmin/cenniki/Omoda_5_NEW__-_LIGHT_-_cennik_nr_3_z_1_kwietnia_2026_rok_produkcji_2025_2026_.pdfMa. Faktycznie jest w opuszczanym menu, którego wcześniej nie widziałem.
Napisano Piątek o 14:422 dni A dla mnie każdy SUV z napędem tylko na przód jest bez sensu. To tylko kupowanie, bo SUVy są modne. Ani to praktyczne, ani ekonomiczne. Ale to tylko moje zdanie.
Napisano Piątek o 15:232 dni W dniu 4.06.2026 o 07:57, FrugOs napisał:Brak autohold. Wiem, że dla wielu zbędne. Dla mnie wręcz przeciwnie.Jest. Jeździłem 5ką w Hiszpanii i na bank był. Nie włączałem, a po każdym uruchomieniu silnika był. Nie wiem czy na postoju nie trzeba czasem mocniej hamulca wcisnąć, CHYBA tak robiłem.
Napisano Piątek o 16:252 dni Autor 1 godzinę temu, Wojtektoja napisał:A dla mnie każdy SUV z napędem tylko na przód jest bez sensu.Dla mnie każdy SUV jest bezsensu. Jeżdżę tym pomiędzy autami. Zmieniłem sedana na liftbacka
Napisano Piątek o 20:561 dzień W dniu 4.06.2026 o 07:57, FrugOs napisał:Zmiana biegów w postaci dźwigni w miejscu, gdzie zazwyczaj jest obsługa wycieraczek - super wygodne, jak się przyzwyczaisz.Też sie przyzwyczaiłem i nie wyobrażam sobie auta, ktore ma biegi gdzie indziej.Byłem dziś w salonie toyoty, citroena i peugeota oraz Leapmotor i ogladałem sobie autka dla rodziny 2+3 + bagaże.I zmiana biegów w postaci dzyndzla na tunelu środkowym wydaje mi się dość nienaturalna. Tylko w Peugeot 5008 jest dzyndzel biegów w okolicy zegarów. na dzwigni przy kierownicy tylko w chińczykach.Czy to oznacza, że następny będzie chińczyk? A możne zrobią to konfigurowalne - że masz albo biegi albo wycieraczkę
Napisano Wczoraj o 07:44 1 dzień 10 godzin temu, maras77 napisał:... A możne zrobią to konfigurowalne - że masz albo biegi albo wycieraczkę Zrobią.Po 10 min. klikania na tablecie bedziesz mogł, w zależności co akurat wybierzesz, wrzucić kierunek, albo zmienić bieg.
Napisano Wczoraj o 07:44 1 dzień 10 godzin temu, maras77 napisał:Też sie przyzwyczaiłem i nie wyobrażam sobie auta, ktore ma biegi gdzie indziej.Byłem dziś w salonie toyoty, citroena i peugeota oraz Leapmotor i ogladałem sobie autka dla rodziny 2+3 + bagaże.I zmiana biegów w postaci dzyndzla na tunelu środkowym wydaje mi się dość nienaturalna. Tylko w Peugeot 5008 jest dzyndzel biegów w okolicy zegarów. na dzwigni przy kierownicy tylko w chińczykach.Czy to oznacza, że następny będzie chińczyk? A możne zrobią to konfigurowalne - że masz albo biegi albo wycieraczkę Idz do Mercedesa, bedziesz mial biegi przy kierownicy.A tak naprawde, to jest jedynie kwestia przyzwyczajenia. Edytowane wczoraj o 07:45 1 dzień przez Maciej__
Napisano Wczoraj o 08:05 1 dzień 19 minut temu, Maciej__ napisał:Idz do Mercedesa, bedziesz mial biegi przy kierownicy.A tak naprawde, to jest jedynie kwestia przyzwyczajenia.Biegi jako takie nie są problemem - problem jest przy używaniu spryskiwaczy szyby lewą dźwignią.
Napisano Wczoraj o 08:15 1 dzień 9 minut temu, Polarny napisał:Biegi jako takie nie są problemem - problem jest przy używaniu spryskiwaczy szyby lewą dźwignią.Przyzwyczaisz się 💪Trzeci rok mam wszystko w lewej manetce. Prawa to biegi
Napisano Wczoraj o 10:57 1 dzień 2 godziny temu, rwIcIk napisał:Przyzwyczaisz się 💪Trzeci rok mam wszystko w lewej manetce. Prawa to biegiNajgorzej jak się przesiadasz między mercedesem, jakimś niemcem i francuzem, gdzie w lewym masz spryskiwacz lub klakson
Napisano Wczoraj o 12:06 1 dzień 21 godzin temu, Wojtektoja napisał:A dla mnie każdy SUV z napędem tylko na przód jest bez sensu. To tylko kupowanie, bo SUVy są modne. Ani to praktyczne, ani ekonomiczne. Ale to tylko moje zdanie.Tak jak jeden woli benzynę, inny lpg, a jeszcze inny diesela.Ja na trasy wolę niskie auto, ale do miasta crossover (akurat w moim przypadku) jest wygodniejszy - łatwiej się wsiada i wysiada, lepiej mi sie jeździ jak wyżej siedzę, łatwiej dziecko zapakować do fotelika, nie zahaczam ciągle zderzakiem o krawężniki przy parkowaniu, a w sumie to i na trasie w nocy mniej światła aut z naprzeciwka olśniewają, jak już trzeba wybrać się kawałek za miasto. Następne auto też będzie wyższe.Mam też w tym aucie 4x4 i raczej nigdy się nie przydało, a waga i dodatkowe koszty (paliwo, obsługa) raczej działają na niekorzyść.Każdemu według jego potrzeb...
Napisano Wczoraj o 14:13 1 dzień 3 godziny temu, Artur_W_wa napisał:Najgorzej jak się przesiadasz między mercedesem, jakimś niemcem i francuzem, gdzie w lewym masz spryskiwacz lub klakson Powinna się za to wziąc Unia może by to unormowali.
Napisano Wczoraj o 14:24 1 dzień 9 minut temu, wujek napisał:Powinna się za to wziąc Unia może by to unormowali.Manetki, czy żeby nie jeździć trzema markami jednego dnia
Napisano Wczoraj o 14:58 1 dzień 33 minuty temu, Artur_W_wa napisał:Manetki, czy żeby nie jeździć trzema markami jednego dnia Manetki i zasady np klikasz w dół i przeciera i np zawsze po prawej stronie.
Napisano Wczoraj o 15:02 1 dzień 2 minuty temu, wujek napisał:Manetki i zasady np klikasz w dół i przeciera i np zawsze po prawej stronie.Eeee tak to nie, zróbmy referendum bo jestem team
Napisano 20 godzin temu20 godzin 8 godzin temu, Artur_W_wa napisał:Najgorzej jak się przesiadasz między mercedesem, jakimś niemcem i francuzem, gdzie w lewym masz spryskiwacz lub klakson W moim Francuzie na szczęście jest normalnie, klakson na kierownicy, spryskiwacze i wycieraczka w prawej manetce.Jedyne co mnie drażni to odwrotnie niż w Oplu (w sensie góra-dół).
Napisano 20 godzin temu20 godzin 5 godzin temu, Artur_W_wa napisał:Manetki, czy żeby nie jeździć trzema markami jednego dnia Najprędzej to drugie ogarną, wcale nie będziesz jeździć.