Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Męczący diesel

Featured Replies

Napisano

> Czasem chcę pociągnąć do 6 tysięcy, a tu przy czterech auto

> staje!

Ale przy tych 4000 rpm masz prędkość podobną do tej jaką osiąga benzyniak na 6000 rpm, więc w czym problem?

TD przyspiesza w szerokim zakresie użytecznych obrotów, benzyniak tylko przy wyższych obrotach.

Dla miłośnika piłowania lepszy jest benzyniak, jak nie lubię odgłosów tartaku, więc wolę diesla.

Na trasie TD też jest dużo lepszy - nie trzeba redukować, żeby dało się bezpiecznie wyprzedzić. Mam porównanie - bo miałem TD o stosunku moc/masa podobnym do benzyniaka którym teraz jeżdżę. Dieslem wyprzedzałem bez problemu, benzyniak beznadziejnie się zbiera przy wyższych prędkościach.

Następny będzie na pewno diesel.

Napisano

> Napisałem tak dla zobrazowania tematu i oczywiście nigdy tak nie

> jeździłem ale benzyną się tak da, a dieslem ni cholere

> To chyba jasne, że diesle są dużo mniej elastyczne niż benzynki i

> wajchą trzeba się namachać w mieście

nie bardzo wiem o czym piszesz...

jak diesel może być mniej elastyczny ??

pomijając typ silnika czy jest to turbo czy bez, to diesel ma moment obrotowy praktycznie od samego dołu więc dlatego nie trzeba go wkręcać na obroty żeby jechał bo "ciągnie" od samego dołu.

niestety dieslem jeździ się trochę inaczej niż benzyną ale to kwestia "przestawienia się"

Napisano

> to moze ja nie umiem

> ale kumpel tez mi gadał ze mącząca jest ta przypadłośc

w takim razie coś musi być nie tak z dieselem, ktorym jeżdziłeś.

diesel ma do siebie to, ze łatwiej utrzymuje wolne obroty i nie pozwala autu zgasnąć. Prędzej benzyna zgasnie Ci przy ruszaniu bez gazu niż diesel.

Napisano

> w takim razie coś musi być nie tak z dieselem, ktorym jeżdziłeś.

> diesel ma do siebie to, ze łatwiej utrzymuje wolne obroty i nie

> pozwala autu zgasnąć. Prędzej benzyna zgasnie Ci przy ruszaniu

> bez gazu niż diesel.

jezdziles NOWOCZENYM dieslem? to co mowisz tyczy sie starych D i TD. one rzeczywiscie ciagna jak woly na wolnych obr. nowoczesne klekoty o pojemnosciach do 2L praktycznie wogole nie jada do 1800obr a jak nie miaja zmienne geometrii to do 2000obr. nowoczesnym dieslem nie ruszysz szybko bez gazu a benzyna tak

mam na codzien porownanie dosc nowoczesnego diesla V6 tdi 2.5 150KM i stara wolnolnossaca benzyne 2.8 174KM oba w automacie. benzyna jest zdecydoanie lepsza pod kazdym wzgledem a zasialna LPG bije diesla nawet pod wzgledem ekonomi.

oczywiscie jakby mial porownac 1.9TDI 110KM do 1.8 16V 125KM to wybralbym diesla ok.gif

ale juz 2.5 TDI V6 do 2.8 VR6 nie wypada tak rózowo

Napisano

no popatrz a ja normalnie ruszajac nie dotykam gazu tylko zdemuje noge ze sprzegla. Bez porownania z benzyna gdzie musialem dodac gazu. Gdybym chcial ruszac z 2000 obrotow to spalilbym kapcia spineyes.gif

Napisano

powiem szczerze ze nie rozumiem dlaczeo ta krotka jedynka tak ludziom przeszkadza. Mi sie bardzo podoba to przelozenie i moim zdaniem b. dobrze sie sprawdza przy dynamicznym starcie.

Napisano

> jezdziles NOWOCZENYM dieslem?

nie, ale widziałem na zdjeciu smirk.gif

to co mowisz tyczy sie starych D i TD.

> one rzeczywiscie ciagna jak woly na wolnych obr. nowoczesne

> klekoty o pojemnosciach do 2L praktycznie wogole nie jada do

> 1800obr a jak nie miaja zmienne geometrii to do 2000obr.

> nowoczesnym dieslem nie ruszysz szybko bez gazu a benzyna tak

jednym i drugim nie ruszysz szybko bez gazu. ruszysz normalnie lub lekko wolniej niż normalnie ale jak pisałem już wcześniej benzyna prędzej zgaśnie niż diesel.

> mam na codzien porownanie dosc nowoczesnego diesla V6 tdi 2.5 150KM i

> stara wolnolnossaca benzyne 2.8 174KM oba w automacie. benzyna

> jest zdecydoanie lepsza pod kazdym wzgledem

to Twoje zdanie i ok, masz prawo tak sądzić ale nie przesądza to czy benzyna lepsza od diesela. Poza tym to nie jest tematem dyskusji.

a zasialna LPG bije

> diesla nawet pod wzgledem ekonomi.

> oczywiscie jakby mial porownac 1.9TDI 110KM do 1.8 16V 125KM to

> wybralbym diesla

> ale juz 2.5 TDI V6 do 2.8 VR6 nie wypada tak rózowo

Napisano

> a co do ruszania - te bydle ma jedynke do prawie 50 km/h , z tym ze

> przy ruszaniu trzeba dac wiecej gazu niz w benzynie zeby nie

> zdechl....

To mnie dziw, bo w dieslach mom. obr. jest przecież wysoki i nisko. A tu gazu trza mocno dawać?

> pewnie mnie zabijecie , ale moim zdaniem samochody sa na benzyne, na

> rope sa ciezarowki, autobusy i ciagniki rolnicze, a na gaz to sa

> zapalniczki (chociaz powiem, ze chyba po dlugiej klotni z samym

> soba wolalbym duza benzyne z sekwencyjnym gazem - nie traci sie

> kultury pracy silnika)...

Ja tam mam 2.0 i gaz i nie narzekam. Chyba tylko więcej koników by się przydało, bo 133 już mi mało.

Napisano

> Właśnie zupełna bzdura. Popatrz sobie na wykres mocy/momentu

> jakiegokolwiek nowoczesnego diesla. Tam poniżej turbiny NIC nie

> ma. I fakt, że jak wchodzi na te 1800rpm to praktycznie od razu

> jest pik momentu ale niżej jest go prawie zero.

Fajne bajki waytogo.gif W moim SERYJNYM TDI 130PD przy 1500 obrotów miałem ponad 200Nm, to jest Twoim zdaniem nic? smirk.gif

Napisano

> To mnie dziw, bo w dieslach mom. obr. jest przecież wysoki i nisko. A

> tu gazu trza mocno dawać?

Ta legenda bierze się stąd, że benzyną NA i tdi jeździ się po prostu inaczej i jak się ktoś przesiada, to musi chwilę pojeździć zanim przyzwyczai. TDI da się bez problemu ruszać z niskich obrotów, lub wręcz bez dodawania gazu. Jazda na półsprzęgle to też żaden problem.

Napisano

> jezdziles NOWOCZENYM dieslem? to co mowisz tyczy sie starych D i TD.

o ile 1,9jtd 2002 punto2 mozna nazwac nowym samochodem, to sorry ale

primo: na jedynce bez gazy rusza bez zajakniecia, i to rewelacyjnei sie sprawdza w korku, puszczasz sprzeglo i sie turla (kle, kle,kle)

secundo: elastycznosc 3 od 20-100km to jest malo a 4 40-140? ludzie co wy gadacie, przeca zeby tak benzynka pojechac to trza ja wkrecac, i sorry, ale glosneijsza jest benzyna na 6.000obr niz moj klekot na 3.000

i tak, jezdzilem i benzyna, i dieslem, i nowymi i starymi, i z turbo i bez

wazna jest technika jazdy, tak technika, a nie marudzenie ze sie nie da ruszyc bez gazu, no wybaczcie ale to tak jak z nartami, jedni mowia ze sie nie da z gory zjechac, a 10 innych zjezdza wink.gif

> jest zdecydoanie lepsza pod kazdym wzgledem a zasialna LPG bije

fakt, LPG sekwencja jest calkiem fajniusia, ale jak chcesz mocy, to i tak benzyna - i co po ekonomicznosci zostaje?

> wybralbym diesla

a tak ciut podrasowac diesla, maly chiptuning, i spoko loko, w trasie - a to mozna nazwac jazda jest nieporownywalnei taniej, elastyczniej, przyjemniej (nawet bez tego tuningu)

mi 1,9jtd pali w trasie do 7,5l/on przy jezdzie 150-180km/h (tak, mozna tak jezdzic, np na autostradzie smile.gif) a 1,8GDI Carisma na bezposrednim wtrysku benzyna przy tym samym stylu jazdy pali 10,5l Pb95

i tak, wolalbym benzynke 3,0-5,0 bi turbo - ale to jest raczej nieosiagalne dla przecietnych ludkow

anyway piwo.gif peace

Napisano

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Mam 1.9 dTi w dość ciężkim samochodzie i bardzo ładnie ciągnie już od 1300 obr. Maksymalny moment (200Nm) ma przy 2000obr. i przy tej wartości już zmieniam bieg na wyższy. W nowszym 1.9 dCi jest jeszcze lepiej bo tam max. moment jest przy 1500 obr. ok.gif

Napisano

> no popatrz a ja normalnie ruszajac nie dotykam gazu tylko zdemuje

> noge ze sprzegla.

Robię podobnie, z tym, że jak poczuję, że auto rusza to wtedy wciskam gaz.

Swoim dieselkiem zrobiłem 30 tys i zgasł mi tylko raz, a było to wtedy kiedy uświadomiłem sobie po przjechaniu 10 tys, że jeszcze mi nie zgasł i zacząłem się bawić w gwałtowne ruszanie samym sprzęgłem.

Jedyne co mnie męczy w dieslu w mieście to, że sprzęgło wyraźnie ciężej chodzi niż w benzyniakach. Czy u was jest podobnie ze sprzęgłem?

Napisano

Zobacz czy turbina i wydech są w porządku.

Technika jazdy TDI/DTI itp jest inna :-)

Napisano

Hmm, piszesz, że jeździłeś Paskiem w dieslu...

Czy tam jedynka Ci nie przeszkadzała? Jeśli tak, to trzeba było przemyśleć temat zakupu Opla.

Na marginesie, swego czasu jeździłem równocześnie Astrą I z silnikiem 1.4 16V i Toytą Corollą 1.4 (rocznik 2002) o porównywalnej mocy (90KM)-obydwie benzyny. Jeżeli chodziło o start, to Astrą można było poooociągnąć na "1", a Toyotya dostawała zadyszki i trzeba było zaraz szukać "2".

Napisano

> nie bardzo wiem o czym piszesz...

> jak diesel może być mniej elastyczny ??

elastyczność, a mocny "dół" to zupełnie co innego, i nie ma to ze soba nic wspólnego

Napisano

> Jedyne co mnie męczy w dieslu w mieście to, że sprzęgło wyraźnie

> ciężej chodzi niż w benzyniakach. Czy u was jest podobnie ze

> sprzęgłem?

Jak przesiadam się z WRXa do Octavii to mam wrażenie że coś się urwało bo sprzęgło samo wpada do podłogi, więc mam odwrotne odczucia niż Ty wink.gif

Napisano

> Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Mam 1.9 dTi w dość ciężkim

> samochodzie i bardzo ładnie ciągnie już od 1300 obr. Maksymalny

> moment (200Nm) ma przy 2000obr. i przy tej wartości już zmieniam

> bieg na wyższy. W nowszym 1.9 dCi jest jeszcze lepiej bo tam

> max. moment jest przy 1500 obr.

i tam zmienialbys przy 1500obr?? przeciez to nie kuter rybacki alien.gif

Napisano

> i tam zmienialbys przy 1500obr?? przeciez to nie kuter rybacki

Stwierdzenie, że w dCi jest jeszcze lepiej nie dotyczyło momentu zmiany biegów ale lepszego przyspieszania z niskich obrotów w stosunku do dTi.

Swoją drogą zmieniając biegi przy 2000obr. tym samochodem naprawde można sprawnie się poruszać.

Napisano

> Czytałem i słyszałem, że w dieslu 1 praktycznie nie istnieje

> (...)

> I jeszcze to zmienianie biegów! Benzyniakiem wbijałem

> trójkę i jechałem przez pół miasta od prędkości 30 km/h do nawet

> i 120 km/h, a dieslem namacham się wajchą jak głupi zero

> elastyczności.

...tylko zestopniowania skrzyni biegów! W moim MSS mogę pociągnąć na jedynce (niewiele krócej, niż w poprzednim samochodzie, benzyniaku), a 120km/h na III osiągam w okolicach obrotów mocy maksymalnej. Więc to, o czym piszesz, to nie jest kwestia rodzaju silnika.

A o tym, jak ważna jest skrzynia biegów, przekonałem się kiedyś porównując Citroena Berlingo z Xsarą. Oba z tym samym silnikiem (1.4 benzyna, 75KM) i podobną masą. Ale różne skrzynie biegów. Efekt? Xsara opędzała Berlingo, jak chciała. Po prostu rakieta przy wozie drabiniastym.

> Czasem chcę pociągnąć do 6 tysięcy, a tu przy czterech auto staje! i trzeba zmienić bieg

I nie wiedziałeś o tym wcześniej? Brałeś w ciemno? Dobrze, że żeś ciągnika Ursus nie kupił... hehe.gif

> Przyjeżdżam do domu i jestem wykończony jazdą po

> mieście moim dieslem, stawanie, ruszanie, stawanie, klekot, kle

> kle kle chyba zwariuje!

> Nie chcę już DIESLA chcę benzynę do

> miasta i diesla w trasę tylko tak sie nie da w moim przypadku i

Cóż. Najwidoczniej nie przemyślałeś zakupu. Bo nic odkrywczego w Twoich narzekaniach nie ma. Możesz mieć pretensje tylko do siebie. smirk.gif

> najgorsze jest to, że moja kocha naszego klekota i nie chce

> słyszeć o jakiejkolwiek zmianie

I ma rację. Ja już nie przewiduję powrotu do benzyny. Przyjemność z jazdy na zupełnie innym poziomie. Jeżdżę od czasu do czasu benzyniakami, słabszymi i mocniejszymi. I to jest koszmar. Z wielką chęcią wracam do swojego MSS'a... Nawet jeśli benzyniak, którym przed chwilą jeździłem, był 2x mocniejszy... ok.gif

Napisano

Łącze się z Toba w bólu hehe.gif Prywatnie mam dwa samochody z silnikiem benzynowym w tym jeden zagazowany. Niestety sluzbowy to diesel frown.gif i wogole nie umiem nim jezdzic. Jedynka nie istnieje, zapinam dwojke i od razu trzeba wlaczac trojke oslabiony.gif i dopiero od 3 zaczyna jechac. Jazda w korku i po miescie to koszmar oslabiony.gif Dopiero za miastem okazuje sie lepszy od beznyzny przy wyprzedzaniu nie trzeba redukowac biegu. Ale co ja na to poradze, ze lubie sobie zredukowac bieg wkrecic do odciecia i zapiac nastepny, ale takie rzeczy tylko w benzynie cool.gif Niby wszedzie slysze ze bardziej elastyczny... ale w ktorym momencie (moze nie do konca rozumiem znaczenia slowa elastyczny) zlosnik.gif Dzwiek przyprawia o bol glowy oslabiony.gif i ta ciagla zmiana biegow oslabiony.gif IMHO jak diesel to o duzej pojemnosci i z automatem. zlosnik.gif

PS nie zlinczujcie mnie zlosnik.gif

Napisano

IMHO jak diesel to o duzej pojemnosci i

> z automatem.

Jeździłęm 3,0 dieslem z automatem i nie byłem zachwycony.

IMO zdecydowanie lepiej jeździo mi się peugeotem 407 ze 140 KM turbodieslem (nie jestem pewien chyba 2,2 litra) Silnik tak pracował że w casadzie "niemal nie trzeba było" zmieniać biegów. Bez kłopotów przyspieszał na III od 25 km/h.

Na jedyncze dochodził do 50 km/h a na II do 100 km/h IMHO w mieście wystarczy nawet jak ktoś bardzo nie lubi zmieniać biegów.

Delco

Napisano

> IMHO jak diesel to o duzej pojemnosci i

> Jeździłęm 3,0 dieslem z automatem i nie byłem zachwycony.

Ja jezdzilem 3.25 z automatem i wrecz przeciwnie bylem zachwycony.

> IMO zdecydowanie lepiej jeździo mi się peugeotem 407 ze 140 KM

> turbodieslem (nie jestem pewien chyba 2,2 litra) Silnik tak

> pracował że w casadzie "niemal nie trzeba było" zmieniać biegów.

> Bez kłopotów przyspieszał na III od 25 km/h.

> Na jedyncze dochodził do 50 km/h a na II do 100 km/h IMHO w mieście

> wystarczy nawet jak ktoś bardzo nie lubi zmieniać biegów.

> Delco

Mialem sluzbowego citroena C5 2.2 HDI i szalu nie bylo.

Napisano

Ja nie wiem co Wy macie z tymi dieselkami ...

Prosta jazda, zmieniasz przy ekonomicznej jeździe przy 2100 albo z 2300 i jest gites.

Silnik jak silnik, tylko trzeba troche ideia.gif

Napisano

To zalezy od silnika. Duza benzyna ma elastycznosc na poziomie nowoczesnych TDI,HDI i innych wynalazkow.

Napisano

Mam dokaldnie to samo .

Nie dam rady chyba jezdzic dieslem

jak zrobiłem 20 km passatem 1.9 TDI czulem sie tak wyprany jakbym zrobił conajmniej ze200 km swoja benzynowa corollą.

Diesle to zło

Napisano

> powiem szczerze ze nie rozumiem dlaczeo ta krotka jedynka tak ludziom

> przeszkadza. Mi sie bardzo podoba to przelozenie i moim zdaniem

> b. dobrze sie sprawdza przy dynamicznym starcie.

Dokładnie 1 jest do ruszania a nie do jezdzenia wink.gif

Napisano

> Mam dokaldnie to samo .

> Nie dam rady chyba jezdzic dieslem

> jak zrobiłem 20 km passatem 1.9 TDI czulem sie tak wyprany jakbym

> zrobił conajmniej ze200 km swoja benzynowa corollą.

> Diesle to zło

zlosnik.gif to ze nie umiesz jezdzic nie oznacza ze diesel jest zlem zlosnik.gif Mi sie jezdzi zdecydowanie lepiej niz benzyna - kwestia gustu.

Napisano

Ja benzyną jeździłem tylko w nauce jazdy... No i leję benzynę do mojej husqvarny

Cała rodzina klekoce aż miło. ojciec dizel, brat dizel - można się przyzwyczaić

Jeżdżę starym TD i na początku nie potrafiłem nim ruszyć spod świateł - wooooolno się zbierał, poprawiłem technikę i jest lepiej,

na trasie spokojnie można za to wyprzedzać na 5biegu

Napisano

Mam sąsiada, który po 7 latach jazdy Bravą 1.6 kupił sobie

Megane DCi.

Piłuje tego diesla, jakby nadal powoził benzyną - aż się serce kraje. Ale jego sprzęgło, jego turbina.

W dieslach pierwsze dwa biegi (w 5-cio biegowych skrzyniach)

są strasznie krótkie, dużo lepiej jest w skrzyni 6-cio biegowej.

Jeśli ma się do czynienia z obydwoma typami silników (B/D)jednoczesnie, to ciężko jest dobrze oswoić się z dieslem.

Ale przy jeździe tylko dieslem, po pewnym czasie to czysta przyjemność - nie lubię wycia.

Napisano

> To zalezy od silnika. Duza benzyna ma elastycznosc na poziomie

> nowoczesnych TDI,HDI i innych wynalazkow.

Tylko ile takich benzyn u nas jeździ i kogo na nie stać w codziennej eksploatacji.

Napisano

> Tylko ile takich benzyn u nas jeździ i kogo na nie stać w codziennej

> eksploatacji.

trzeba zalozyc gaz a to oznacza pozegnanie sie z wygodnymi bagaznikiem oslabiony.gif

Napisano

> trzeba zalozyc gaz a to oznacza pozegnanie sie z wygodnymi

> bagaznikiem

zawsze mozna wozic ze soba kompresorek i pianke jak w niektorych nowych VW i MB, itp clown.gif a butle zapodac zamiast zapasu

Napisano

> zawsze mozna wozic ze soba kompresorek i pianke jak w niektorych

> nowych VW i MB, itp a butle zapodac zamiast zapasu

o wyzszosci kola zapasowego nad pianka chyba nie trzeba sie rozwodzic zlosnik.gif

Napisano

> o wyzszosci kola zapasowego nad pianka chyba nie trzeba sie rozwodzic

kompromisem bedzie dojazdowka biglaugh.gif

Napisano

> u mnie sie da

> ale mimo wszystko wole najgorsza benzyne niz tego diesla - nie wiem,

> moze inne sa lepsze ... wciskasz pedal gazu i czeeeekasz

> czeeeekasz czeeeekasz ... oooo 3 tys obrotow i

> WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR dopiero jedzie .... tak to mniej

> wiecej technika 3 latka przedstawilem kulture pracy traktora

> made by volvo

Masz coś uszkodzone i dlateo sie wściekasz! Nowoczesny turodiesel płynnie przyspiesza od 1700-2000 obrotów do końca obrotomierza. Przejedź się do salonu na jazde próbną autem z podobna jednostką napędową i wtedy sie przekonasz jak twoje autko powinno jeździć.

Pozdrawiam.

Napisano

Przy zalozeniu, ze auto jezdzi glownie w trase ( a zazwyczaj po to sie kupuje auto z mocnym silnikiem). Duza, wzglednie duza benzyna- czyli V6, R6 nie jest znaczoca drozsza w eksploatacji od zwyczajnego 1,8. A Roznica w spalaniu na trasie sa naprawde nikle. Moje 2,8 w trasie lyknie ok 8,5-9 litrow i jest to calkiem zwawe przemieszczanie sie. Przecietne 1,8 lyknie 8-8,5.

Ja wyszedlem z zalozenia, ze nie stac mnie na uzywanego diesla, bo:

1. Raczej na pewno bedzie mial spory przebieg,

2. To dosc zaawansowane technologicznie konstrukcje, ktorych naprawa jest zazwyczaj dosc droga, a dosc prawdopodobna ze wzgledu na przebiegi.

I to jest juz moja druga nie-4 cylindrowa benzyna i dopoki bede wiekszosc km w trasie robil, a nie bedzie mnie stac na mocnego, kulturalnego diesla z malym przebiegiem, pozostane przy tym rozwiazaniu.

Napisano

> jest zdecydoanie lepsza pod kazdym wzgledem a zasialna LPG bije

> wybralbym diesla

Bo 2.5 TDI nie jest zbyt udaną jednostką napedową.

Napisano

Jeżdze czasem, jako przerywnik, firmowymi autami,

zazwyczaj corolla 1.4 d4d lub yaris 4d4. Nie zauważyłem

żadnego zmęczenia nadmiernym klekotaniem, albo krotkimi

biegami. Nie wiem skąd wynika Twoja flustracja niewiem.gif

Napisano

Pod warunkiem że ma 2 zawory na cylinder i nie jest to wiertarka z dobrym stosunkiem moc/pojemność.

Poza tym zawsze można napisać że duża benzyna ma to a duży diesel tamto. Pojemność załatwia wszystko.

Napisano

> Mam dokaldnie to samo .

> Nie dam rady chyba jezdzic dieslem

> jak zrobiłem 20 km passatem 1.9 TDI czulem sie tak wyprany jakbym

> zrobił conajmniej ze200 km swoja benzynowa corollą.

> Diesle to zło

Popieram!

Miałem jeden służbowy diesel (1.7dti) i to była tragedia! Aż nie chce mi sie opisywać. Od 80km/h przestawał w ogóle jechać. Nauczyłem się wtedy jeździć za TIRami i innymi zawalidrogami. Po trasie wychodziłęm z auta wykończony...

To właśnie w nim musiałem ciągle machać biegami: na trasie nie musiałem, bo i tak nie chciał iść, cokolwiek bym wrzucił. Fakt:

przy dużych prędkościach był cichy (tzn. "niegłośny").

Teraz mam do jeżdżenia 1.6 benzynę i to jest bajka ( w porównaniu do kle-kle klekota/ traktora). Wyrywa jak strzała, nie trzeba wajchować: zarówno w mieście jak i na trasie. Cichy w przedziale prędkości rozwijanych w PL.

IMO diesel to zło i nadaje się do ciągnika (jest to moja opinia i proszę mnie nie przekonywać: ja wiem swoje i jednocześnie nie usiłuję nikogo przekonywać)

amen

Napisano

A ja calkiem odwrotnie.. zlosnik.gif Od czasu jak jezdze sluzbowym TDI 110KM w golfie to stwierdzilem ze benzyny juz nie kupie.. i tak zastapilem CC Astra II DI..i to w kombi zlosnik.gif Jest duzo slabsza ale jezdzi sie niezle.. tak po miescie jak i w trasie.. Jedynie co troche denerwuje to kompletny dol na II-ce ponizej 1500obr.. pozniej smiga.. i nawet wciska w fotel wink.gif

Prawda jest, ze najlepiej mi sie jezdzilo benzynowa accord 2.0.. to jednak koszty paliwa w tym smoku odstraszaja.. crazy.gif

Napisano

> elastyczność, a mocny "dół" to zupełnie co innego, i nie ma to ze

> soba nic wspólnego

no to wytłumacz mi to po swojemu ok.gif

ja wiem że diesle mają mocny dół obrotów i ciągną od samego "dołu" co za tym idzie są elastyczne bo nie trzeba redukować biegów gdzie przy słabszej benzynie trzeba zredukować

Napisano

> To mnie dziw, bo w dieslach mom. obr. jest przecież wysoki i nisko. A

> tu gazu trza mocno dawać?

> Ja tam mam 2.0 i gaz i nie narzekam. Chyba tylko więcej koników by

> się przydało, bo 133 już mi mało.

to spojrz na linka, ktorego podawalem w mojej pierwszej odpowiedzi - tam masz wykres.... te bydle ma maks moc dopiero przy 3 tys obrotow, kreci sie do 4,5 .... - powyzej juz nie ciagnie

Napisano
  • Autor

> no to wytłumacz mi to po swojemu

> ja wiem że diesle mają mocny dół obrotów i ciągną od samego "dołu" co

> za tym idzie są elastyczne bo nie trzeba redukować biegów gdzie

> przy słabszej benzynie trzeba zredukować

Elastyczność to jest zakres użytecznych obrotów na poszczególnym biegu gdzie autem da się przyspieszać. W benzynie na każdym biegu jesteś w stanie przyspieszać od 1000 obr/min do 7000, czyli zakres użytecznych obrotów wynosi 6000, a w dieslu? połowa tego. W benzynie jesteś w stanie przyspieszyć na V biegu od nawet 40 km/h do powiedzmy 180 km/h, a w dieslu? to jest elastyczność właśnie, a nie to że diesel ostro przyspiesza od dołu! bo u góry już nie przyspiesza - zakres obrotów przy których ciągnie to 3000 albo mniej ( u mnie 2000-2500 tongue.gif)

Oczywiście bardzo dużo zależy od skrzyni biegów i jej zestopniowania, niestety u mnie w DTI skrzynia jest taka, że jedynki nie ma zlosnik.gif, dwójka jest do max 70 km/h, trójka do 120, czwórka nie wiem hehe.gif i piątka pewnie gdzieś do około 210 km/h w/g katalogu, w każdym bądź razie V ładuje od 90 km/h bo jak jest mniej to obrotomierz wskazuje nieco powyżej 1000 obr/min i jechać się nie da.

Dane mego autka: Max. moment 270 Nm 1500-2750 obr/min, moc max. 125 KM przy 4000 obr/min.

Jadę pomęczyć się trochę po mieście buu.gif

Napisano

> Masz coś uszkodzone i dlateo sie wściekasz! Nowoczesny turodiesel

> płynnie przyspiesza od 1700-2000 obrotów do końca obrotomierza.

Za wyjątkiem daci logan gdzie obrotomierz w dieslu kończy się na 7000rpm. zlosnik.gif

Delco

Napisano

> Za wyjątkiem daci logan gdzie obrotomierz w dieslu kończy się na

> 7000rpm.

> Delco

U mnie w Scenicu również ok.gif

Napisano

Podaj mi trochę danych:

1. Jaką masz prędkość przy 1500obr na III biegu?

2. Jaką masz prędkość przy 2500obr na III biegu?

3. Jaką masz prędkość przy 1500obr na IV biegu?

4. Jaką masz prędkość przy 2500obr na IV biegu?

Napisano
  • Autor

> Podaj mi trochę danych:

> 1. Jaką masz prędkość przy 1400obr na III biegu?

> 2. Jaką masz prędkość przy 2500obr na III biegu?

> 3. Jaką masz prędkość przy 1400obr na IV biegu?

> 4. Jaką masz prędkość przy 2500obr na IV biegu?

Muszę sprawdzić, na pewno pamiętam że jadąc 100 km/h na V biegu jest 1900 obr/min.

Napisano

> no to wytłumacz mi to po swojemu

> ja wiem że diesle mają mocny dół obrotów i ciągną od samego "dołu" co

> za tym idzie są elastyczne bo nie trzeba redukować biegów gdzie

> przy słabszej benzynie trzeba zredukować

kolega Zubu 2 posty niżej dobrze wytłumaczył ok.gif

całe clou sprawy jest właśnie w tym zakresie użytecznych obrotów. w benzynie bez mulenia normalnie mogę przyspieszać w zakresie 2500 do 6000 = 3500 zakresu użytecznych obrotów

w dieslu (jezdziłem HDI i TDCI) ten zakres to 1800 do 3800 = 2000 zakresu uzytecznych obrotów, poniżej i powyżej nie ma nic, w przedziale 1800-3800 diesel jest silny i ciągnie o wiele lepiej niż benzyna, ale nie nalezy tego mylic z elastycznością

wniosek - silnik benzynowy jest bardziej elastyczny smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.