Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmieniacie już opony na zimowe?

Featured Replies

Napisano

> dla kogo dobrze ?

dla innych użytkowników drogi. Już nie raz musiałem jakiegoś osła odkopywać bo on myślał że na letnich oponach przejedzie.

Ja rozumiem ze nie każdego stać na opony zimowe ale jednak powinny one być obowiązkowe

> myślisz ze nie da się zrobić dobrych opon uniwersalnych ???

myślę że jak coś jest do wszystkiego to tak na prawdę nie nadaje sie do niczego skromny.gif

Napisano

> ja się właśnie przymiezam.Na poniedziałkową nockę zapowiadają nawet

> -1st.C.........bbrrr.

no co Ty, nie wyobrazam sobie teraz jezdzic na zimowkach, bo przy suchym/mokrym bylaby tagedia (przeskok z 175/50 na 145/70 oslabiony.gif)!

mysle ze bede zmienial w okolicach 1.11, ale to tez zalezy od pogody i prognoz

mam ten komfort ze mam 2 komplety kol a nie opon wiec kolejkami sie nie musze martwic, zmienie sobie sam w cieplym garazu zlosnik.gif

Napisano

> 2-3 tygodnie. Bedzie coraz zimniej, i kolejki w wulkanizacji coraz

> dluzsze

dlatego ja teraz pojadę go gumierza celem sprawdzenia moich kółek zimowych a potem je tylko zamienię.

Napisano

Ja właśnie sobie dokupiłem dwie frigo 2 i mam 4 ładne kółeczka kompletne. Poczekam jak się ochłodzi i sobie założę kółeczka. Kiedyś przerabiałem wymianę jak spadł śnieg. Pół dnia stałem u gumiarza w kolejce.

Napisano

koncem pazdziernika planuje skromny.gif jesli pogoda nie pogorszy sie wczesniej. Mam jeszcze pytanie, ile kosztuje wywazenie kola? w przyblizeniu chociaz. Mam komplet zimowek na kolach i przed zalozeniem chcialem jeszcze sprawdzic czy sa dobrze wywazone ok.gif

Napisano

> koncem pazdziernika planuje jesli pogoda nie pogorszy sie wczesniej.

> Mam jeszcze pytanie, ile kosztuje wywazenie kola? w przyblizeniu

> chociaz. Mam komplet zimowek na kolach i przed zalozeniem

> chcialem jeszcze sprawdzic czy sa dobrze wywazone

wymiana najczęściej to ok 10-12 zł, wiec samo wyważenie, bede strzelał, ok połowy tego

Napisano

u mnie we wsi po 5zł/koło

Napisano

> wymiana najczęściej to ok 10-12 zł

icon_eek.gif kiedy mnie juz dwa lata temu kasowali po okolo 60 zeta co wychodzi 15 zeta za kolo skromny.gifcfaniaczek.gif wiec albo masz dobrego gumiarza, ktorego adres mozesz mi podac na priv zlosnik.gif albo mnie rzna ile wlezie icon_rolleyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> dla innych użytkowników drogi. Już nie raz musiałem jakiegoś osła

> odkopywać bo on myślał że na letnich oponach przejedzie.

> Ja rozumiem ze nie każdego stać na opony zimowe ale jednak powinny

> one być obowiązkowe

Obowiązek użytkowania opon zimowych od daty do daty nie zastapi zdrowego rozsadku, który powinien być obowiązkowy.

A nakaz zakładania zimówek wg daty w kalendarzu ma się nijak do bezpieczeństwa, jeśli kierowcy zabraknie wyobraźni i włąsnie zdrowego rozsądku. A gdy ktos jeżdzi sporadycznie, na niewielkich dystansach i podczas dobrej pogody to tez ma zakładac zimówki? Niewielki sens w tym jest, naprawdę.

Inna rzecz, że na obszarze nawet tak niewielkiego kraju jak Polska są wyrazne róznice w pogodzie i temperaturze pomiedzy poszczególnymi regionami: gdy w jednym rejonie jest ok. 0C i śnieg, w innym może byc dodatnia temperatura i sucho a ilość dni z opadem sniegu też nie musi byc taka sama.

> myślę że jak coś jest do wszystkiego to tak na prawdę nie nadaje sie

> do niczego

Nieprawda. Powszechnie stosowane oleje silnikowe sa wielosezonowe i tym samym uniwersalne i moim zdaniem do nieczego nie są. A moze lepiej, jak w danych czasach bywało, stosowac inny olej na lato a inny na zimę? Bo jesli ten uniwersalny wielosezonowy miałby być do niczego?

Napisano

> kiedy mnie juz dwa lata temu kasowali po okolo 60 zeta co wychodzi

> 15 zeta za kolo wiec albo masz dobrego gumiarza, ktorego adres

> mozesz mi podac na priv albo mnie rzna ile wlezie

10 zł przekładka z wyważeniem na Shellu

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

jak do mnie dotrą to zmieniam zlosnik.gif

Napisano

> Obowiązek użytkowania opon zimowych od daty do daty nie zastapi

> zdrowego rozsadku, który powinien być obowiązkowy.

> A nakaz zakładania zimówek wg daty w kalendarzu ma się nijak do

> bezpieczeństwa, jeśli kierowcy zabraknie wyobraźni i włąsnie

> zdrowego rozsądku. A gdy ktos jeżdzi sporadycznie, na

> niewielkich dystansach i podczas dobrej pogody to tez ma

> zakładac zimówki? Niewielki sens w tym jest, naprawdę.

> Inna rzecz, że na obszarze nawet tak niewielkiego kraju jak Polska są

> wyrazne róznice w pogodzie i temperaturze pomiedzy

> poszczególnymi regionami: gdy w jednym rejonie jest ok. 0C i

> śnieg, w innym może byc dodatnia temperatura i sucho a ilość dni

> z opadem sniegu też nie musi byc taka sama.

> Nieprawda. Powszechnie stosowane oleje silnikowe sa wielosezonowe i

> tym samym uniwersalne i moim zdaniem do nieczego nie są. A moze

> lepiej, jak w danych czasach bywało, stosowac inny olej na lato

> a inny na zimę? Bo jesli ten uniwersalny wielosezonowy miałby

> być do niczego?

najlepsza opona letnia będzie gorsza od najgorszej opony zimowej i tego faktu nikt nie zmieni.

Rozsadek to podstawa na drodze i tu sie z kolega zgodzę bo jeśli go nie ma to nawet najlepsze opony zimowe nie pomogą w zimę, a letnie latem. Co do osób jeżdżących sporadycznie to według mnie takie osoby na pewno powinny mieć opony zimowe bo ich umiejętności pewnie są nie duże, a zima i śnieg to nie żarty. Kiedyś tez nie byłem zwolennikiem opon zimowych i twierdziłem ze to wyrzucenie pieniędzy w błoto aż do momentu kiedy nie przejechałem sie autem na oponach zimowych i nikt mi nie powie ze różnicy nie ma.

Porównie oleju do opon to chyba niezbyt dobry przykład smile.gif

Napisano

> w ten sposób po śniegu na letnich, to kiedyś z osiedla nie mogłem

> wyjechać i wylądowałem na żywopłocie

ja jezdze po sniegu na typowo letnich i daje rade ok.gif zawsze czekam az spadnie snieg, lezy pare dni i czekam az stopnieje - tak czesto bywa, dlatego nie zakladam zimowek zlosnik.gif a druga sprawa ze nigdy nie chce mi sie jechac i przekladac opon crazy.gif dopiero jak juz naprawde zima sie zrobi pod koniec grudnia, to wskakuje w zimowki...

Napisano

> najlepsza opona letnia będzie gorsza od najgorszej opony zimowej i

> tego faktu nikt nie zmieni.

Kiedy bedzie gorsza? Czy na mokrej, wilgotnej lub suchej jezdni w dodatniej temperaturze (5-10C) też? Moim zdaniem, w takich warunkach od zimówki lepsza może byc letnia lub całoroczna.

> Rozsadek to podstawa na drodze i tu sie z kolega zgodzę bo jeśli go

> nie ma to nawet najlepsze opony zimowe nie pomogą w zimę, a

> letnie latem. Co do osób jeżdżących sporadycznie to według mnie

> takie osoby na pewno powinny mieć opony zimowe bo ich

> umiejętności pewnie są nie duże, a zima i śnieg to nie żarty.

Nieprawda. Jesli jeżdża regularnie ale zimą używają samochodu tylko, gdy sa dobre warunki zamieniając własny samochód na taksówkę, gdy jest opad sniegu, gołoledź i tego typu warunki to nie musza być kiepskimi kierowcami a zamiana wynikac może z niechęci odsnieżania samochodu (nie każdy ma garaż) lub dokopywania się do garaży czy odsnieżania podjazdu. Takie uzuytkowanie samochodu może dotyczyc osób poruszających się po mieście, którym samochód nie jest niezbędny ale jeżdżą nim wtedy, gdy im to pasuje a nie zawsze, codziennie i bez wyjątków.

Natomiast do jazdy zima w dobrych warunkach, gdy nie ma opadu sniegu, temperatura jest dodatnia (w Polsce w okresie zimy temp. 5-10 lub i wyższa nie jest wyjątkiem) letnie lub całoroczne opony na pewno wystarczą.

> Kiedyś tez nie byłem zwolennikiem opon zimowych i twierdziłem ze

> to wyrzucenie pieniędzy w błoto aż do momentu kiedy nie

> przejechałem sie autem na oponach zimowych i nikt mi nie powie

> ze różnicy nie ma.

Ja też jestem ich zwolennikiem, bo dla mnie zimówki są przydatne. Ale to nie oznacza, ze jesli są własciwym wyborem dla mnie, to jest to tez optymalne rozwiązanie dla wszystkich innych kierowców.

> Porównie oleju do opon to chyba niezbyt dobry przykład

Wręcz przeciwnie, bardzo dobry. Przykład z dziedziny motoryzacji uniwersalnego, wielosezonowego wyrobu i to powszechnie stosowanego. Uważam, że nie mozna o nim powiedziec, że jesli uniwersalny, to jest do niczego.

Ale zdaje sobie sprawe, że kolega moze miec inne zdanie.

A w temacie opon, to czy cieżarówki i autobusy jeżdżą na tych oponach uniwersalnych (czyli tych, które wg teorii o uniwersalnych wyrobach sa do niczego), czy na zimowych i letnich zaleznie od sezonu?

A np. samoloty pasażerskie mają tylko uniwersalne i chociaz drogi startowe są odsnieżane przez odpowiednie służby, to woda, kałuże, wilgotna nawierzchnia, jak również błoto sniegowe moze się zdarzyć i faktycznie wystepuje. jakoś nie podnosi sie tej kwestii w odniesieniu do bezpieczeństwa i wpływu sezonowości opon na droge hamowania.

Napisano

> Kiedy bedzie gorsza? Czy na mokrej, wilgotnej lub suchej jezdni w

> dodatniej temperaturze (5-10C) też? Moim zdaniem, w takich

> warunkach od zimówki lepsza może byc letnia lub całoroczna.

mówimy o śniegu nie o wodzie ale nawet jeśli jest błoto pośniegowe to jednak wole najgorszą oponę zimową niż najlepszą letnia

> Nieprawda. Jesli jeżdża regularnie ale zimą używają samochodu tylko,

> gdy sa dobre warunki zamieniając własny samochód na taksówkę,

> gdy jest opad sniegu, gołoledź i tego typu warunki to nie musza

> być kiepskimi kierowcami a zamiana wynikac może z niechęci

> odsnieżania samochodu (nie każdy ma garaż) lub dokopywania się

> do garaży czy odsnieżania podjazdu. Takie uzuytkowanie samochodu

> może dotyczyc osób poruszających się po mieście, którym samochód

> nie jest niezbędny ale jeżdżą nim wtedy, gdy im to pasuje a nie

> zawsze, codziennie i bez wyjątków.

regularnie czyli ile? bo dla mnie osoba która jeździ sporadycznie to robi to powiedzmy raz na miesiąc a później na stacji zamiast otworzyć wlewu od baku to otwiera maskę i sie dziwi dlaczego to nie działa jak np. moja koleżanka hehe.gif

> Natomiast do jazdy zima w dobrych warunkach, gdy nie ma opadu sniegu,

> temperatura jest dodatnia (w Polsce w okresie zimy temp. 5-10

> lub i wyższa nie jest wyjątkiem) letnie lub całoroczne opony na

> pewno wystarczą.

przy takiej temperaturze to jest albo woda albo resztki błota

Napisano

Zdrowy rozsądek to jedno, ale dlaczego go nie wspomóc?

Podawany przez niektórych argument o konieczności kupowania dodatkowych opon jest dla mnie bezsensowny i to z dwóch powodów:

1) Jak mnie stać na zakup i utrzymanie samochodu, to stać mnie też żeby raz na kilka lat kupić opony.

2) Kupując zimowe opony jeżdżę na nich przez jakiś tam okres roku i w tym czasie nie używam opon letnich. Koniec końców jak to zliczyć to wychodzi mniej więcej na to samo jakbym jeździł cały czas na uniwersalnych, bo musiałbym wcześniej kupić kolejne.

Co do zimówek też nie do końca byłem przekonany aż kiedyś nie potrafiłem zimą podjechać pod niewielką górkę, bo tak się samochód ślizgał. Wtedy postanowiłem kupić zimówki i o dziwo dla mnie wtedy ta sama górka nie była żadnym problemem.

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

Drugi komplet z zimówkami czeka w garażu

smile.gif

Napisano

> mówimy o śniegu nie o wodzie

Nie, mówimy, a przynajmniej ja odniosłem sie do tezy o obowiazkowych opon zimą w Polsce. O róznych warunkach zimą juz pisaełem.

ale nawet jeśli jest błoto pośniegowe to

> jednak wole najgorszą oponę zimową niż najlepszą letnia

> regularnie czyli ile?

Regularnie może oznaczac rózna skale i częstotliwości. Moze to byc kilkadziesiąt km tygodniowo, co 2-3 dni też. I przypomne co napisałęm, sa osoby, które maja samochód, jeżdżą nim ale wcale nie muszą, bo moga sobie pozowlic (z róznych przyczyn, niekoniecznie finansowych) aby odstawić go na kilka dni, jesli wola korzystac z innych srodków transportu i o takich osobach pisałem.

> bo dla mnie osoba która jeździ sporadycznie

Sporadycznie a regularnie to niekoniecznie to samo.

> robi to powiedzmy raz na miesiąc a później na stacji zamiast

> otworzyć wlewu od baku to otwiera maskę i sie dziwi dlaczego to

> nie działa jak np. moja koleżanka

Nie wypowiem sie na temat kolezanki. Ale znam kilka osób, które jeżdżą regularnie a nie sporadycznie i moga sobie pzowolic na niejeżdżenie, gdy z powodu pogody jazda nie sprawia im przyjemnosci. W zyciu sa nie tylko skrajne przypadki jak cytowana szanowna koleżanka i świetni kierowcy pokonujący dziesiątki (lub setki) kilometrów dziennie. Jest tez wielu innych, w róznym wieku, doświadczeniu, umiejetnościach i potrzebach odnosnie jazdy samochodem.

> przy takiej temperaturze to jest albo woda albo resztki błota

Owszem, ale zimą w Polsce to nie jest ewenement.

Konkludując, nakaz jazdy na zimówkach - bo do tego nawiazałem w pierwszej mojej odpowiedzi - uważam za bardzo nieszczesliwy sposób na poprawe bezpieczeństwa. Nie tędy droga. Nakaz wprowadzić raczej łatwo, wystarczy przeredagowac jeden artykuł w ustawie, ale zrobic cos, aby rzeczywiście było bezpiecznie juz nie jest tak prosto.

A nawiązując do postu kolegi, w którym pada wypowiedź, że zimówki powinny byc obowiazkowe pozwole sobie zapytać jak to powinno byc: od daty do daty, czy w zaleznosci od pogody? Obydwa warianty maja słabe strony i są równie złe. A moze jakis inny wariant?

Napisano

> a cale bajanie o 7 stopniach to bujdy marketingowcow,

> zeby w krajach o naszym klimacie wiecej sprzedac.

nie do końca, w przypadku opon HP nawet 10* bywa granicą.

Co nie zmienia fakty, że opony w autach miejskich spokojnie działają w okolicach 0 nawet.

Napisano

> dla kogo dobrze ?

dla całej gamy samochodów się nie da;

dla aut miejskich też nie do końca, choć łatwiej.

Napisano

> Zdrowy rozsądek to jedno, ale dlaczego go nie wspomóc?

Świetnie ale czy na pewno optymalnym wyjsciem jest wspomagac go bezwgledym nakazem, bez znaczenia, czy w konkretnym przypadku ma to duzy sens, czy niewielki? Chyba nie tedy droga. Przypomne, że odnoszę sie do wypowiedzi, że zimówki powinny byc obowiązkowe.

> Co do zimówek też nie do końca byłem przekonany aż kiedyś nie

> potrafiłem zimą podjechać pod niewielką górkę, bo tak się

> samochód ślizgał. Wtedy postanowiłem kupić zimówki i o dziwo dla

> mnie wtedy ta sama górka nie była żadnym problemem.

Cóż, ja jestem do nich przekonany od dawna. Tez kiedys, nie swoim samochodem (mój miał juz zimówki od dawna) nie mogłem podjechac pod nieiwelkie wzniesienie.

Ale jeźziłem tez na letnich po sniegu i wiem, że można na nich bezpiecznie jeździc, wiec nakaz zimówek nie jest wg mnie własciwy. Ale z drugiej strony - nie zamierzam zrezygnowac z zimówek, dopóki jeżdże tyle co teraz.

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

Całe lato jestem przygotowany na nagły atak zimy smile.gif a tak naprawdę to nie mam letnich.

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

Pod koniec października zakładam zimówki.

Napisano

> 2-3 tygodnie. Bedzie coraz zimniej, i kolejki w wulkanizacji coraz

> dluzsze

i tu masz racje kolejki !!!!!!!!

wiekszosc z was pisze ze przymrozki tylko w nocy a nad ranem ?

potem wychdzi jakas mala barierka

ja osobiscie bede wymienial pod koniec miesiaca

drive.gif

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

ja jeszcze nie zmieniam... ale wczoraj kupiłem nowe zimówki i założyłem już na felgi....

teraz tylko wystarczy wrzucić na auto smile.gif

Napisano

> kiedy mnie juz dwa lata temu kasowali po okolo 60 zeta co wychodzi

> 15 zeta za kolo wiec albo masz dobrego gumiarza, ktorego adres

> mozesz mi podac na priv albo mnie rzna ile wlezie

ale bulisz .... 60 zeta to kasuje CS FAP za wymiane opon icon_eek.gif

Ja co prawda w BB nie wymieniałem, ale płaciłem coś 35 zeta... teraz mam 2 komplety kół wiec sam wymieniam zlosnik.gif

Ale o ile dobrze pamiętam, to obok mnie na osiedlu gumiarze brali w zeszłym roku 10 zeta/szt od wymiany opon.

Napisano

> W Irlandii praktycznie nikt nie zmienia opon na zime.

> Ja tez w moim CC nie zamierzam zmieniac.

> A w zimie temperatury czesto spadaja ponizej 7 stopni.

no tak ale u nas gdy jest 5stopni to przy ziemi może być -2 i jak jest wigotno to niestety ale na drodze robi się szklaneczka, dla jednych jest to tylko mokry asfalt ale do momentu pierwszego ostrego hamowania...

Napisano

> Ja te D124 miałem w Polonezie. Zanim szedł na złom, to się ludzie

> mało o te opony nie pobili, bo Panie, taaakich to już nie

> będzie.

Opony D124 wciąż są w produkcji! Ale tylko w dwóch rozmiarach: maluchowym (135/80R12) i polonezowym (185/70R13).

http://www.debica.com.pl/opis.xml?/lang=PL/id=1/cart=2/809171-183496-02839

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

ja pewnie w przyszłym tygodniu zmienie zlosnik.gif co raz zimniej, rano jeżdzę to temp. jest często w okolicach 3 stopni, a potem w kolejkach stać mi się nie będzie chciało smile.gif

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

Planuje po Wszystkich Swietych ok.gifswiety.gif

Napisano

Takie małe pytanko Panowie... Czytałem gdzieś że w oponkach zimowych zaleca się stosowanie ciśnienia większego o 0,2 bara 270751858-jezyk.gif Jest coś w tym prawdy zeby.GIF Dzieki za odpowiedzi 20.GIF

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

Wczoraj - zmieniłem - własnoręcznie biglaugh.gif

Napisano

A ja mam takie pytanko czy nie powinno sie wywazyc ponownie oponek zimowych przed zalorzeniem pomimo ze sa z felgami, kumpel przywozil kompletne oponki do gumiarza i je ponownie wywazał bo byly niewywazone co sie zmienilo przez te kilka miesiecy przechowywania ??

Napisano

> byly niewywazone co sie zmienilo przez te kilka miesiecy

> przechowywania ??

No jak nie było trzęsienia ziemi to nic się nie zmieniło.

Fakt, że zalecane jest wyważanie 1x/rok. Ja tego nie praktykuję - jedynie gdy pojawiają się faktycznie jakieś paranormalne zjawiska.

Napisano

> Takie małe pytanko Panowie... Czytałem gdzieś że w oponkach zimowych

> zaleca się stosowanie ciśnienia większego o 0,2 bara Jest coś

> w tym prawdy Dzieki za odpowiedzi

Pierwsze slysze hmm.gifZadaj tyle ile ma byc i kontroluj co jakis czas ok.gif20.GIF

Napisano

> A ja mam takie pytanko czy nie powinno sie wywazyc ponownie oponek

> zimowych przed zalorzeniem pomimo ze sa z felgami, kumpel

> przywozil kompletne oponki do gumiarza i je ponownie wywazał bo

> byly niewywazone co sie zmienilo przez te kilka miesiecy

> przechowywania ??

1. mogło się zmienić zaleznie od sposobu przechowywania.

2. Jak je zdejmował to przecież nie wiedział czy były wyważone.

Niektóre opony trzeba wyważać po 5kkm niektóre po 20kkm.

Ja mam trudno dojeździć na letnich do końca sezonu, żeby były wyważone i nie dlatego, że źle je eksploatuję, ale nie zużywają się przecież idealnie równo, czasem zalicza się jakiś poślizg, zahamuje czy ruszy z obrotem kółka i dlatego opony zdjęte na zimę są raczej NIEWYWAŻONE.

Napisano

> wspomniane, że nawet najlepsza na mokrym zimówka zatrzymuje

> samochód dalej niż letni kapeć.

Bajki. Najlepiej powiedz jeszcze, że letnia łysa jest lepsza od zimowej dobrej na wodzie i wszyscy w to uwierzymy.

Napisano

> Bajki. Najlepiej powiedz jeszcze, że letnia łysa jest lepsza od

> zimowej dobrej na wodzie i wszyscy w to uwierzymy.

Ok poprawka w teście jest mowa o hamowaniu na suchym. Najlepsza zimówka 45m. Rozumiem, że wg Ciebie na letnich oponach zahamowałby dalej tak ? hehe.gif

Napisano

> Ok poprawka w teście jest mowa o hamowaniu na suchym. Najlepsza

> zimówka 45m. Rozumiem, że wg Ciebie na letnich oponach

> zahamowałby dalej tak ?

Czemu uważasz że rozumiesz?

Napisano

Ja też już zmieniłem skromny.gif, alusy pewnie pójdą na sprzedaż w przyszłym roku zlosnik.gif

Napisano

> Czemu uważasz że rozumiesz?

Tak zrozumiałem Twoją wypowiedź. Może po prostu przedstaw w klarowny sposób swoje zdanie. Ps. nie mówimy o łysych oponach.

Napisano

> Ja też już zmieniłem , alusy pewnie pójdą na sprzedaż w przyszłym

> roku

Ja poczekam jak temperatura nie bedzie wyższa niż 5 stopni w dzień.

Napisano

> dla kogo dobrze ?

...jak coś ma być do wszystkiego - to będzie do niczego... clown.gif

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

załoze zimówkami jak uporam sie z tymi amorkami, bo narazie auto stoi drugi dzień na cegłach, ale jak będe je skąłdał do kupy to załoze od razu zimówki

Napisano

Chyba w weekend się tym zajmę. Najpierw muszę wyważyć zimowe koła, bo nie było to robione po sezonie zimowym.

Siemion

Napisano

> -1st.C.........bbrrr.

Czekam aż spadnie śnieg lub się naprawde zimn zrobi.

U mnie to tylko 20 minut roboty...

Napisano

zmieniłem przedwczoraj, bo nie chce potem stać w kolejkach smirk.gif

Napisano

no nie wiem hmm.gif

zawsze jest tak że jak zmienie to robi sie pogoda i jest dłuuuuuugo ciepełko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.