Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przydatne funkcje ..czyli czemu jeszcze nikt na to nie wpadł

Featured Replies

Napisano

> golf III juz mial takie cos...

> trzebabylo wlaczyc wycieraczki na najnizsza predkosc (....)

W Felicji jest identycznie waytogo.gif

Napisano

> po tym jak widziałem jak to działa w reno i jak właściciel na to klął to podziękuję za wycieraczki

> które żyją własnym życiem w zależności od wielkości kropli...

> ręczna regulacja czasu jest jednak lepsza...

jak to w życiu bywa, zazwyczaj krytykują ci, którzy tego nie mają. Jest to świetne rozwiązanie i bardzo przydatne.

Tak samo krytykowałem automatyczne sterowanie światłami, do momentu gdy pojeździłem kilka dni autem wyposażonym - rewelacja !!!

Napisano

> Pytanie, czy ktoś wymyslil cos co byloby przydatne a nie montuja tego w samchodach ?

bardzo podobał się patent spryskiwania przedniej szyby w peugeocie 405, podające płyn bezpośrednio "na pióra"...

kolejny patent, który jest bardzo przydatny a dosyć rzadko montowany a przynajmniej nie jest standardem w wielu modelach to czujnik poziomu płynu w zbiorniczku spryskiwaczy...

dalej... ogrzewana przednia szyba... egzotyk...

Napisano

> jak to w życiu bywa, zazwyczaj krytykują ci, którzy tego nie mają. Jest to świetne rozwiązanie i

> bardzo przydatne.

jak w życiu to bywa krytykuje się krytykantów zupełnie bez zdania racji... wiem jak to działa, bo tego używałem więc komentarze o życiu zostaw dla siebie...

Napisano

> jak w życiu to bywa krytykuje się krytykantów zupełnie bez zdania racji... wiem jak to działa, bo

> tego używałem więc komentarze o życiu zostaw dla siebie...

czyli trafiłem hehe.gifok.gif

dobra, z mojej strony koniec OT.

Napisano

> ja np. notorycznie zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł montowania tempomatów

> do wycieraczek.

Stare Renault Megane z roku 2000 ma taką opcję. Jeżeli wycieraczki włączysz na szybki bieg podczas jazdy, to zwolnią do najwolniejszego biegu jak się zatrzymasz. Ponowne ruszenie przywraca bieg szybki. Więc skoro 10 lat temu były takie opcje, to sądzę, że dziś są dostępne jeszcze mądrzejsze zlosnik.gif. Kwestia auta tylko...nie licz na takie wynalazki np. w pandzie czy innym budżetowym toczydełku wink.gif

Aha....i przy włączonych przednich wycieraczkach, włączenie wstecznego biegu automatycznie uruchamia tylną wycieraczkę wink.gif. Oczywiście jest ponadto wszystko regulacja odstępu "machnięcia" przednimi wycieraczkami

Napisano

> gdzie ? miałem przez 3 lata i nie zauważyłem

Z prawej strony kierownicy wink.gif Lekko unosisz dźwignię -wycieraczki idą raz, czekasz jaki czas Cię interesuje i podnosisz dźwignię w pozycję tryb przerywany i wycieraczki włączają się cyklicznie z przerwami ustawionymi wcześniej.

Napisano

> wymyslili. Nazywa sie to czujnik deszczu i ma regulacje czulosci

mam taki fabryczny i nie ma regulacji czułosci, a poza tym przy małym deszczyku potrafi właczyc pełna prędkośc wycieraczek...

Napisano

> ja np. notorycznie zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł montowania tempomatów

> do wycieraczek.

W maluchu z 1991 roku taki miałem - małe pokrętło z lewej strony deski...

Napisano

> mam taki fabryczny i nie ma regulacji czułosci, a poza tym przy małym deszczyku potrafi właczyc

> pełna prędkośc wycieraczek...

shhh.gif nie mow glosno ,ze to nie bangla jak trzeba bo sie dowiesz ,ze jestes krytykant smile.gif

Napisano

> mam taki fabryczny i nie ma regulacji czułosci, a poza tym przy małym deszczyku potrafi właczyc

> pełna prędkośc wycieraczek...

jakiś tekst

polecam 1 wiersz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> do wycieraczek.

ok... w nawiązaniu do wszystkich powyższych wypowiedzi - przyznaję, że nie miałem pojęcia o interwale i innych tego typu rainy.gif

fakt, że nigdy jakoś nie zagłębiałem się w temat, ale fajnie jest się czegoś nowego nauczyć zlosnik.gif

Napisano

> ok... w nawiązaniu do wszystkich powyższych wypowiedzi -

To i ja nawiąże do wszystkich.

Tak mnie skołowaliście, że zupełnie zapomniałem że w Getzie Zony jest taki regulator i działa dobrze... ok.gif

Napisano

Zdziwilbys sie ale w toczydelku "Panda" sa zarowno zwalniajace wycieraczki jak i automatycznie wlaczajaca sie tylnia podczas cofania smile.gif

Napisano

Fajne rozwiązanie, to brak alarmu niezapiętych pasów do prędkości 30 km/h.

Można jeździć i jeździć po parkingu i nic. Wystarczy trochę przyspieszyć i zaczyna się drzeć. Wygodne.

Napisano

> Zdziwilbys sie ale w toczydelku "Panda" sa zarowno zwalniajace wycieraczki jak i automatycznie

> wlaczajaca sie tylnia podczas cofania

ok.gif zdziwiłem się zlosnik.gif ale to świadczy tylko o tym, że to już nie jest gadżet, czy super wypas, a normalne, użytkowe wyposażenie ok.gif

Napisano

> Czasami jest tak, że jedziesz samochodem i chciałbyś coś zrobić ...a nie możesz bo jeszcze nikt

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

> Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo często przy mocniejszej mżawce -na najwolniejszym trybie po

> 2sek nic nie widać na szybie, przy szybszym 'o oczko' zbierają za szybko i skrzypią gumą o

> suchą szybę. ...a jak by tak wprowadzić prosty system w którym można by było płynnie i szybko

> zmieniać regularność zebrań na sekundę

Jak nie wpadl?? Bylo to juz w 126P, w wersji 600X - mala galeczka plynnie regulujaca szybkosc wycieraczek. Zreszta jest to w wielu nowych autach, chocby w Hondzie Accord.

Napisano

w temacie wycieraczek jeszcze zlosnik.gif

w E36 podczas pracy wycieraczek na "pierwszym biegu" wlacza sie praca przerywana w momencie gdy sie zatrzymamy, jak ruszymy z powrotem chodza w normalnym trybie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W Lacetti jest pokrętło i można spokojnie dobrać częstotliwość wycierania do intensywności opadów.

> A skrzypiące gumy wycieraczek wymieniam na nowe.

a nowe jak skrzypią to tez wymieniasz na jeszcze nowsze? bo nowe tez beda skrzypiec na suchej szybie ok.gif

Napisano

> Czasami jest tak, że jedziesz samochodem i chciałbyś coś zrobić ...a nie możesz bo jeszcze nikt

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

> Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo często przy mocniejszej mżawce -na najwolniejszym trybie po

> 2sek nic nie widać na szybie, przy szybszym 'o oczko' zbierają za szybko i skrzypią gumą o

> suchą szybę. ...a jak by tak wprowadzić prosty system w którym można by było płynnie i szybko

Nawet w Felicii mam taki patent, w Favorit też miałem, a i w dostawczym Lublinie też to jest.

Realizuje to sterownik kształtem przypominający przekaźnik, który jest wpięty w centralce elektrycznej.

Płynna regulacja od 0 do 30 sekund, machnę raz wycieraczkami i czekam aż odpowiednio napada, potem załóżmy, że po 15 sekundach włączam na stałe i już wycieraczki same machną co 15 sekund.

A może być to 5, 7, czy 23 sekundy.

Napisano

> W Polonezie AD 1995 wystarczyło w dowolnym momencie lekko pociągnąć dźwignię do siebie, poczekać aż

> napada na szybę i pociągnąć drugi raz. Odstęp był zapamiętywany.

Takie samo rozwiązanie zastosowano FSO w Lanosach.

Napisano

> Takie samo rozwiązanie zastosowano FSO w Lanosach.

Lublin ll mial identycznie wiec pewnie ten sam modul pakowali do roznych aut

Napisano
  • Autor

> To i ja nawiąże do wszystkich.

> Tak mnie skołowaliście, że zupełnie zapomniałem że w Getzie Zony jest taki regulator i działa

> dobrze...

a gdzie w tym Getz'ie? zlosnik.gif

Napisano

> Już w maluchu miałeś po lewej stronie potencjometr którym regulowałeś prędkość pracy wycieraczek

> EDIT: jakiś tekst

> numer 29

moj ojciec przez kilka lat dochodzil do tego po co jest to pokretlo zeby.GIF

Napisano

> O maluchu już pisano, więc dodam, ze felicja ma regulator zarówno z przodu jak i z tyłu o ile się

> nie mylę...

> Z przodu na pewno ma na takiej samej zasadzie jak golf 3

Tak z przodu jest właśnie tak, a z tyłu po wstawieniu fabrycznego "programatora" można było włączyć tryb pracy przerywanej z cyklem ok. 5 sekund bez możliwości jego regulacji. Fabrycznie był wstawiany chyba tylko do wersji glx.

Napisano

> a gdzie w tym Getz'ie?

Pierścień na dzwigni wycieraczek.

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

Mój poprzedni Caro i aktualny Atu ma programowaną częstotliwość pracy wycieraczek. Tempo zmieniam pociągając na chwilę rączką wycieraczek do siebie.

Napisano

Ale autor nie pisze o regulacji częstotliwosci pracy włącznika czasowego... 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja tam bym chciał żeby zmienili te cholerne gniazda zapalniczek na coś mniejszego, schludniejszego i niewypadającego. Nie rozumiem że motoryzacja się zmienia a te gniazda zostają gdzie drut przez przypadek włożysz lub palec i po bezpieczniku.

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

Hyundai i30 rozwiązał ten problem, masz płynną regulację częstotliwości pracy przerywanej zlosnik.gif

Napisano
Alfa Romeo MiTo ma taki system zależny od prędkości.
Napisano

Też to miał. ok.gif Caro '93. zlosnik.gif

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

W maluchu z przlomu lat 80/90 jest juz cos takiego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W maluchu z przlomu lat 80/90 jest juz cos takiego

napisało to już 458 osób nad Tobą 270751858-jezyk.gifrainy.gif

Napisano

W Oplu czemu nie wpadli na wyłącznik czujnika deszczu. zlosnik.gif Co prawda generalnie działa bez zarzutu, ale czasem może warto. zlosnik.gif

Napisano

> napisało to już 458 osób nad Tobą

qrde a ja nie mam takiego ficzera............padaka jedna..... rotfl.gif

Napisano

> golf III juz mial takie cos...

> trzebabylo wlaczyc wycieraczki na najnizsza predkosc, wylaczyc i wlaczyc znowu - odstep czasu

> miedzy wlaczeniem byl zapamietywany jako interwal...

> 90% userow o tym nie wie... bo nie czytaja instrukcji superintuicyjne to to nie bylo

> teraz sa czujniki deszczu

Polonez też to miał grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.