Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przydatne funkcje ..czyli czemu jeszcze nikt na to nie wpadł

Featured Replies

Napisano

Czasami jest tak, że jedziesz samochodem i chciałbyś coś zrobić ...a nie możesz bo jeszcze nikt tego nie wymyślił zlosnik.gif

macie tak? hmm.gif

ja np. notorycznie zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł montowania tempomatów do wycieraczek.

Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo często przy mocniejszej mżawce -na najwolniejszym trybie po 2sek nic nie widać na szybie, przy szybszym 'o oczko' zbierają za szybko i skrzypią gumą o suchą szybę. ...a jak by tak wprowadzić prosty system w którym można by było płynnie i szybko zmieniać regularność zebrań na sekundę

Napisano

> ja np. notorycznie zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł montowania tempomatów

> do wycieraczek.

wymyslili. Nazywa sie to czujnik deszczu i ma regulacje czulosci

Napisano

> Czasami jest tak, że jedziesz samochodem i chciałbyś coś zrobić ...a nie możesz bo jeszcze nikt

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> ja np. notorycznie zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł montowania tempomatów

> do wycieraczek.

> Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo często przy mocniejszej mżawce -na najwolniejszym trybie po

> 2sek nic nie widać na szybie, przy szybszym 'o oczko' zbierają za szybko i skrzypią gumą o

> suchą szybę. ...a jak by tak wprowadzić prosty system w którym można by było płynnie i szybko

> zmieniać regularność zebrań na sekundę

Polonez miał takie coś.

Napisano

się ciesz, że wogóle masz takową regulację zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo często przy mocniejszej mżawce -na najwolniejszym trybie po

> 2sek nic nie widać na szybie, przy szybszym 'o oczko' zbierają za szybko i skrzypią gumą o

> suchą szybę. ...a jak by tak wprowadzić prosty system w którym można by było płynnie i szybko

W Lacetti jest pokrętło i można spokojnie dobrać częstotliwość wycierania do intensywności opadów.

A skrzypiące gumy wycieraczek wymieniam na nowe.

Napisano

> Czasami jest tak, że jedziesz samochodem i chciałbyś coś zrobić ...a nie możesz bo jeszcze nikt

nie masz w opisie czym smigasz frown.gif moze wystarczy zmienic przekaznik i tez bedziesz takowy tempomat posiadal ok.gif

Napisano
  • Autor

> wymyslili.

kurde zlosnik.gif to jeździłem złymi samochodami

Napisano

U mnie wycieraczki automatycznie dostosowuja sie do intensywnosci opadow i predkosci jazdy i robia to tak dobrze ze mam je stale ustawione w tym modzie i nawet nie wylaczam.

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

golf III juz mial takie cos...

trzebabylo wlaczyc wycieraczki na najnizsza predkosc, wylaczyc i wlaczyc znowu - odstep czasu miedzy wlaczeniem byl zapamietywany jako interwal...

90% userow o tym nie wie... bo nie czytaja instrukcji smile.gif superintuicyjne to to nie bylo smile.gif

teraz sa czujniki deszczu smile.gif

Napisano

> golf III juz mial takie cos...

> trzebabylo wlaczyc wycieraczki na najnizsza predkosc, wylaczyc i wlaczyc znowu - odstep czasu

> miedzy wlaczeniem byl zapamietywany jako interwal...

ok.gif o tym pisalem

Napisano

> W Lacetti jest pokrętło i można spokojnie dobrać częstotliwość wycierania do intensywności opadów.

> A skrzypiące gumy wycieraczek wymieniam na nowe.

no patrz ja mam Valeo extreme za 100zł komplet i skrzypią od nowości. To nie jest tak do końca, że jak skrzypi to pióro do wymiany.

Napisano

> trzebabylo wlaczyc wycieraczki na najnizsza predkosc, wylaczyc i wlaczyc znowu - odstep czasu

> 90% userow o tym nie wie... bo nie czytaja instrukcji superintuicyjne to to nie bylo

> teraz sa czujniki deszczu

W Polonezie AD 1995 wystarczyło w dowolnym momencie lekko pociągnąć dźwignię do siebie, poczekać aż napada na szybę i pociągnąć drugi raz. Odstęp był zapamiętywany.

Napisano

Już w maluchu miałeś po lewej stronie potencjometr którym regulowałeś prędkość pracy wycieraczek zlosnik.gif

EDIT: jakiś tekst

mdeska2a.png

numer 29

Napisano
  • Autor

icon_eek.gifok.gif nie mam golfa, ale sprawdzę

przyznaję: nie wiedziałem, że coś takiego jest

Napisano

> U mnie wycieraczki automatycznie dostosowuja sie do intensywnosci opadow i predkosci jazdy i robia

> to tak dobrze ze mam je stale ustawione w tym modzie i nawet nie wylaczam.

Właśnie, po co do prędkości skoro jest czujnik deszczu?

U mnie działa to tak, że po prostu: więcej pada - więcej machają. I chyba nie interesują się prędkością. W każdym razie efekt jest dobry.

Napisano

> kurde to jeździłem złymi samochodami

ano. Juz w lanosie mialem regulowany tryb przerywanej pracy wycieraczek. Plynny a nie skokowy

Napisano

> Właśnie, po co do prędkości skoro jest czujnik deszczu

Nie wiem, ale efekty sa rewelacyjne.

Napisano

> Właśnie, po co do prędkości skoro jest czujnik deszczu?

Ano po to że człowiek też ma czasem coś do powiedzenia w samochodzie i czasem lubi jak mu mniej macha a czasem jak więcej. i tyle.

Napisano

Ja mam, no nie jest to płynny, ale z 6 ustawień szybkości ma.

Napisano

> wymyslili. Nazywa sie to czujnik deszczu i ma regulacje czulosci

po tym jak widziałem jak to działa w reno i jak właściciel na to klął to podziękuję za wycieraczki które żyją własnym życiem w zależności od wielkości kropli...

ręczna regulacja czasu jest jednak lepsza...

Napisano

> po tym jak widziałem jak to działa w reno i jak właściciel na to klął to podziękuję za wycieraczki

> które żyją własnym życiem w zależności od wielkości kropli...

powiem tak. Czujnik deszczu bez regulacji czulosci to zlo.

> ręczna regulacja czasu jest jednak lepsza...

i taki o to wspanialy wniosek wysnules na podstawie jednego auta, w ktorym dzialania tego mechanizmu sam nie oceniles?

Napisano

pała!

marea miała takie coś już 15 lat temu... patrz białe kreski na prawej manetce... może to nie płynne, ale wystarczająco dobrze działało...

971364137.jpg

Napisano

> i taki o to wspanialy wniosek wysnules na podstawie jednego auta, w ktorym dzialania tego

> mechanizmu sam nie oceniles?

nie przesadzaj... wspaniały to on nie jest... zwyczajna empiria ok.gif

Napisano

> nie przesadzaj... wspaniały to on nie jest... zwyczajna empiria

moim zdaniem to genialne rozwiazanie ok.gif tylko jak wszystko musi byc zrobione z glowa.

Napisano

> moim zdaniem to genialne rozwiazanie

no nie przesadzałbym...

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

O maluchu już pisano, więc dodam, ze felicja ma regulator zarówno z przodu jak i z tyłu o ile się nie mylę...

Z przodu na pewno ma na takiej samej zasadzie jak golf 3

Napisano

Dla mnie najgenialniejsza idea jaka kiedykolwiek zastosowano w samochodzie jest samopoziomujace nadwozie - mam takie cos w GS'ie i samochod sie wcale nie przechyla w zakretach.

http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Stabilizer_Suspension_System

http://www.zkue.ime.pw.edu.pl/public_html/jarek/semin1/lexus2/trakcja.pps

Napisano

ale przeciez takei rozwiazania sa - prawda nei jest to w stylu takim jak piszesz ale np u mnei jest tak ze jak wlacze na najrzadziej to lapie sie na tym ze zapominam ze sa wlaczone - taki dlugi jest interwal pomiedzy ruchami kolejnymi -w sumei chyba mam 6 pozycji - duzo na tyle ze nie pamietam ile ich jest

Napisano

> po tym jak widziałem jak to działa w reno i jak właściciel na to klął to podziękuję za wycieraczki

Widocznie ktoś źle napisał oprogramowanie. U mnie działa super.

Napisano

w mitsubishi z 90 roku byla regulacja predkosci wycieraczek na biegu I

w escorscie z 91 tez mialem takie cos

i pewnie w wielu innych bylo jak ktos juz wspomnial w golfie III tez

ale w wielu nie ma a przydaloby sie

Napisano

> Już w maluchu miałeś po lewej stronie potencjometr którym regulowałeś prędkość pracy wycieraczek

> EDIT: jakiś tekst

> numer 29

też to miałem w maluchu bo to wersja eksportowa była skromny.gifzlosnik.gif i szkoda że Fiat tego pomysłu nie kontynuuje

Napisano
hmm.gif u mnie jest tak , że jak dam na I stopień pracy wycieraczki i stoje to działa rzadko. Jak ruszę i prędkość się zwiększa to wycieraczki zaczynają pracować z większą częstotliwością
Napisano

> też to miałem w maluchu bo to wersja eksportowa była i szkoda że Fiat tego pomysłu nie

> kontynuuje

W krajowych też tą regulacje montowali zlosnik.gif mieliśmy takiego rocznik 89 (odebrany nówka sztuka z fabryki w Tychach) model poliftingowy z alternatorem, palony z kluczyka, z długim licznikiem zmieniona "deską rozdzielczą" i na wypasie bo z ogrzewaną szybą tylnią i dmuchawą palacz.gif

Napisano

> W krajowych też tą regulacje montowali mieliśmy takiego rocznik 89 (odebrany nówka sztuka z

> fabryki w Tychach) model poliftingowy z alternatorem, palony z kluczyka, z długim licznikiem

> zmieniona "deską rozdzielczą" i na wypasie bo z ogrzewaną szybą tylnią i dmuchawą

nasz był z 84r z beżową tekstylną tapicerką palacz.gif

Napisano

> 90% userow o tym nie wie... bo nie czytaja instrukcji superintuicyjne to to nie bylo

> teraz sa czujniki deszczu

W Fordach też tak jest.

Napisano

> no patrz ja mam Valeo extreme za 100zł komplet i skrzypią od nowości. To nie jest tak do końca, że

> jak skrzypi to pióro do wymiany.

a ja motgumy za 20 zł i nigdy nie skrzypią zlosnik.gif

Napisano

> a ja motgumy za 20 zł i nigdy nie skrzypią

Bo skrzypienie to funkcja dodatkowa, tylko w tych lepszych.

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

Mam takie coś na pokrętle od wycieraczek,regulujesz odstęp czasu.I inteligentne wycieraczki,jak masz na ciągłym,a się zatrzymasz ,to przechodzą na czasowe.

Napisano

Toż to w skodzie favorit i felicia takie cuda były.

Dało się ustawić dowolny czas w dość sprytny sposób. Niestety rozwiązanie zostało zaniechane na rzecz kilku sztywnych przedziałów czasowych.

Krawiec

Napisano

A po co jak dawno dawno temu wymyslono czujnik deszczu confused.gif

A przed czujnikiem wymyslono programowalny interval..stosowany chociazby w Skodzie/Oplu...

Napisano

> A po co jak dawno dawno temu wymyslono czujnik deszczu

> A przed czujnikiem wymyslono programowalny interval..stosowany chociazby w Skodzie/Oplu...

Polonez nawet mial taki "bajer" (taki z 1994).

Napisano

w wołdze mam płynną regulację zlosnik.gif

mam też zamykaną linką żaluzję przed chłodnicą i inne dziwaczne patenty hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

A w moim CEEDzie czujnik deszczu działa idealnie.

W nocy ustawiam na maksymalną czułość bo nawet niewiele kropel na szybie, podświetlanych światłami z przeciwka przeszkadza mi w jeździe.

W dzień czułość czujnika - średnia częstość włączania wycieraczek może być mniejsza.

Na postoju chyba wycieraczki rzadziej się włączają niż w czasie szybkiej jazdy.

W czasie jazdy dobrze się dopasowywują do gęstości deszczu, gdy chlupnie spod kół auta jadącego w koleinach po sąsiednim pasie włączają się natychmiast na najwyższy bieg, kilkakrotnie machną by zgarnąć wodę i wracają do zwykłej pracy.

Napisano

> tego nie wymyślił

> macie tak?

> do wycieraczek.

W Matizie mam ten "rewolucyjny" wynalazek waytogo.gif

Napisano

> tego nie wymyślił

zazwyczaj wszystko zostało juz wymyslone - np opuszczanie prawego lusterka przy wlaczaniu wstecznego w bmw, albo dodatkowa oslona przeciwsloneczna nad lusterkiem w audi, albo miejsce na parasolke w drzwiach, albo automatycznie sciemniane lusterka albo albo albo .. grinser006.gif

Pytanie, czy ktoś wymyslil cos co byloby przydatne a nie montuja tego w samchodach ?

Napisano

> Polonez miał takie coś.

Fela też ma regulowany czas pracy wycieraczek ok.gif

Napisano

> Fela też ma regulowany czas pracy wycieraczek

gdzie ? miałem przez 3 lata i nie zauważyłem hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Fela też ma regulowany czas pracy wycieraczek

I Lanos po dokupieniu przekaźnika wycieraczek p&p za dwa czteropaki palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.