Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakaz wjazdu pojazdów z LPG

Featured Replies

Napisano

> ale w samolocie jest zakaz wnoszenie broni, a nie używania

> a ten znak co oznacza ? zakaz używania LPG czy wjazdu z instalacją LPG ?

to spróbuj kogoś zastrzelić w samolocie nie mając broni na pokładzie hehe.gif

automatycznie: jak chcesz używać instalacji lpg w garażu do którego nie wjechałeś?

czego nie kumasz? grinser006.gif

W praktyce: wjeżdżasz i niczym się nie przejmujesz. Jak Cię ktoś miło poprosi żebyś wyjechał, to wsiadasz i jedziesz. Jak Ci się nie podoba, to jedziesz do innego sklepu. Jak Ci nie przeszkadza to parkujesz na zewnątrz. Jak masz małe ego i siurka to kłócisz się z bogu ducha winnym ochroniarzem o coś na co on nie ma wpływu a co jest jego pracą ...a w efekcie i tak wyjeżdżasz.

Napisano

> To możesz zobaczyć np. tutaj i tutaj, a tu w garażu. Zresztą jest tego dużo więcej.

zanim coś wrzucisz to poczytaj wink.gif

w jednym przypadku wybuchła butla z acetylenem przewożona w bagażniku hehe.gif

linka

w żadnym przypadku nie doszło do wybuchu w garażu podziemnym wink.gif

nikt nie mówi że instalacja musi być zawsze sprawna, ale równie dobrze do garażu może wjechać niesprawne auto na benzynę z którego wycieknie i zapali się paliwo

ale takie auto nie powinno się poruszać po drodze !

czy zasilane LPG, noPB - nie ma znaczenia

Napisano

> zanim coś wrzucisz to poczytaj

> w jednym przypadku wybuchła butla z acetylenem przewożona w bagażniku

A to przepraszam, faktycznie, idę do jamki. oslabiony.gif. Ale w tym linku który podałem nie było nic o acetylenie (przeczytałem cały zanim wkleiłem) wink.gif

> niesprawne auto na benzynę z którego wycieknie i zapali się paliwo

> ale takie auto nie powinno się poruszać po drodze !

> czy zasilane LPG, noPB - nie ma znaczenia

Dokładnie tak jak mówisz. Jest tylko jeszcze jedna rzecz: przechodząc obok samochodu od którego śmierdzi benzyną większość osób będzie patrzyć co się dzieje, natomiast przy samochodzie z LPG jeśli czuć gaz to jest ok bo to LPG.

Napisano

> W praktyce: wjeżdżasz i niczym się nie przejmujesz. Jak Cię ktoś miło poprosi żebyś wyjechał, to

> wsiadasz i jedziesz. Jak Ci się nie podoba, to jedziesz do innego sklepu. Jak Ci nie

> przeszkadza to parkujesz na zewnątrz. Jak masz małe ego i siurka to kłócisz się z bogu ducha

> winnym ochroniarzem o coś na co on nie ma wpływu a co jest jego pracą ...a w efekcie i tak

> wyjeżdżasz.

w praktyce nikt na to nie zwraca uwagi 270751858-jezyk.gif

jak do tej pory nie miałem okazji parkowania na parkingu oznaczonym takim znakiem

w krk w CH Bonarka, jest zakaz, ale jak pisałem - zakaz wjazdu, dotyczy aut z instalcją LPG,

zakaz dotyczy wjazdu na parking -1, wjechałem (bo innej drogi nie ma)

ale zaparkowałem na +1 grinser006.gif

Napisano

> (...)

> Tym bardziej że nie został złamany żaden obowiązujący przepis.

> Co Wy o tym wszystkim myślicie???

Został. Taki garaż nie jest przystosowany do przechowywania materiałów niebezpiecznych pod względem budowlanym. Właścicel/zarządca nie ma wyboru - musi zakazać wjazdu samochodom z LPG, gdyż nieszczelna instalacja przy braku odpowiedniej wentylacji stwarza zagrożenie.

Na prywatnym parkingu/w garażu nie obowiązuje kodeks drogowy (nie jest to droga publiczna) więc znak może sobie wyglądać jak chce, grunt żeby był czytelny i zrozumiały.

Ignorując taki znak kierowca stwarza zagrożenie bezpieczeństwa dla pozostałych znajdujacych się tam ludzi. Zwykle jest ich na tyle dużo, że uzasadnione może być nawet zamknięcie przez zarządcę takiego garażu, ewakuacja, wezwanie policji i straży pożarnej. Wystarczy proste "wydawało mi się, że poczułem zapach gazu".

I zgadnij kto później może zostać pozwany o pokrycie kosztów całej akcji?

To, że nikt tego nie robi, nie znaczy że nie ma takiej możliwości. Cwaniakowanie nie popłaca.

Napisano

> I zgadnij kto później może zostać pozwany o pokrycie kosztów całej akcji?

> To, że nikt tego nie robi, nie znaczy że nie ma takiej możliwości. Cwaniakowanie nie popłaca.

Czyli na upartego można zrobić tak:

W Bonarce jest zakaz wjazdu z LPG. Wypatruję samochód, który LPG posiada i wjechał tam pomimo zakazu, idę do ochrony, mówię, że czułem gaz przy tym aucie, ochrona zamyka centrum handlowe, przyjeżdża SP, ewakuują pojazd. Kosztami obciążają delikwenta. Trąci pieniactwem, ale może nauczy to czegoś cwaniaków zlosnik.gif

Napisano

> Czyli na upartego można zrobić tak:

> W Bonarce jest zakaz wjazdu z LPG. Wypatruję samochód, który LPG posiada i wjechał tam pomimo

> zakazu, idę do ochrony, mówię, że czułem gaz przy tym aucie, ochrona zamyka centrum handlowe,

> przyjeżdża SP, ewakuują pojazd. Kosztami obciążają delikwenta. Trąci pieniactwem, ale może

> nauczy to czegoś cwaniaków

kto jest cwaniak?

konfident któremu ściska jelita, że biedota z gazem panoszy się po garażach

czy człowiek który przyjechał na zakupy bo nie zostawił całej wypłaty na stacji benzynowej

Napisano

> Czyli na upartego można zrobić tak:

> W Bonarce jest zakaz wjazdu z LPG. Wypatruję samochód, który LPG posiada i wjechał tam pomimo

> zakazu, idę do ochrony, mówię, że czułem gaz przy tym aucie, ochrona zamyka centrum handlowe,

> przyjeżdża SP, ewakuują pojazd. Kosztami obciążają delikwenta. Trąci pieniactwem, ale może

> nauczy to czegoś cwaniaków

Bardzo teoretycznie. Bo z drugiej strony robienie alarmu bez powodu też nie jest nikomu na rękę. Gdybym był zarządcą budynku zadzwoniłbym na Straż Pożarną, zapytał o możliwe pole rażenia takiego pojazdu, zamknął tę część parkingu i próbował wywołać kierowcę przez głośniki.

Oczywiście powiadomiłbym też policję. Gdyby im się chciało to może by przyjechali i dali mu mandat.

Gdyby wywołanie kierowcy nie przyniosło skutku, zorganizowałbym usunięcie auta z parkingu i następnie walczył z nim o koszty całej operacji.

Napisano

> kto jest cwaniak?

> konfident któremu ściska jelita, że biedota z gazem panoszy się po garażach

Zaraz Cię zjedzą, że z LPG nie jeździ biedota, tylko świadomi ekologicznie kierowcy i że stać ich na benzynę, ale wolą LPG zlosnik.gif

> czy człowiek który przyjechał na zakupy bo nie zostawił całej wypłaty na stacji benzynowej

I przy okazji być może naraża na niebezpieczeństwo tysiące osób, na dodatek świadomie (był znak). A czy faktycznie naraża czy nie, niech oceni SP skromny.gif

Napisano

> To możesz zobaczyć np. tutaj, a tu w garażu. Zresztą jest tego dużo więcej.

> Osobiście nie rozumiem dlaczego użytkownicy samochodów z LPG twierdzą, że instalacja LPG jest

> niezniszczalna i 100% bezpieczna, a tak się co niektórym wydaje. Wszystko jest kwestią

> odpowiedniego stanu technicznego i odpowiedniej dbałości o stan techniczny, ale w wielu

> przypadkach oszczędzający na kosztach eksploatacji pojazdu oszczędzają na wszystkim w tym też

> na własnym bezpieczeństwie.

przeczytaj to: http://www.autocentrum.pl/lpg/auta-na-gaz-sa-bezpieczne/

Napisano

> Zaraz Cię zjedzą, że z LPG nie jeździ biedota, tylko świadomi ekologicznie kierowcy i że stać ich

> na benzynę, ale wolą LPG

nie zjedzą 270751858-jezyk.gif

ja mam lpg, dlatego że nie stać mnie na Pb skromny.gif

nawet jak by mnie było stać, to nie widzę sensu, żeby przepłacać

a tak, utrzymanie samochodu jest dla mnie nieodczuwalne.

Jadę gdzie i kiedy chcę. Tankuję kiedy trzeba. Odchodząc od dystrybutora i płacąc przy kasie nie patrzę przeważnie ile i za ile weszło.

Może jestem biedny, ale przynajmniej wali mnie ile kosztuje paliwo zlosnik.gif

A że przy okazji korzysta na tym środowisko - jeszcze lepiej

> I przy okazji być może naraża na niebezpieczeństwo tysiące osób, na dodatek świadomie (był znak). A

> czy faktycznie naraża czy nie, niech oceni SP

Słyszałeś kiedyś o wybuchu lpg podczas wypadku? A ile razy podczas kolizji samochód płonie na skutek wycieku Pb zlosnik.gif

Jedynym przypadkiem wybuchu gazu jest sytuacja kiedy zbiera się on przez dłuższy czas na zamkniętym obszarze (bagażnik).Te pojedyncze zjawiska dotyczą instalacji samoróbek - przeważnie w starych rzęchach w których nieszczelna instalacja to tylko jeden z wielu problemów grinser006.gif

no i te "tysiące" osób to trochę koloryzowanie zlosnik.gif

Napisano

> nie zjedzą

> ja mam lpg, dlatego że nie stać mnie na Pb

No i ok.gif Ja dlatego jeżdżę 1.4, a nie V8, bo każdy jeździ tym, na co go stać. Sam nigdy nie założę w swoim aucie LPG, bo nie lubię, ale jak ktoś ma - jego sprawa. Ale trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń z tego wynikających. Starszymi autami już teraz nie można wjechać do wielu europejskich miast i ludzie to akceptują. U nas zaraz byłby dym o dyskryminację crazy.gif Podobnie z LPG. Nie wolno wjeżdżać na podziemne parkingi - nie wjeżdżaj, ale za to się ciesz, że mniej wydajesz na paliwo.

> Słyszałeś kiedyś o wybuchu lpg podczas wypadku? A ile razy podczas kolizji samochód płonie na

> skutek wycieku Pb

> Jedynym przypadkiem wybuchu gazu jest sytuacja kiedy zbiera się on przez dłuższy czas na zamkniętym

> obszarze (bagażnik).Te pojedyncze zjawiska dotyczą instalacji samoróbek - przeważnie w starych

> rzęchach w których nieszczelna instalacja to tylko jeden z wielu problemów

Ale takich rzęchów jest bardzo dużo.

> no i te "tysiące" osób to trochę koloryzowanie

Do czasu. Jak w końcu coś pierdyknie, to się dopiero zaczną zastanawiać "czy można było uniknąć tej tragedii". Ale u nas tak zawsze.

Napisano

> Został. Taki garaż nie jest przystosowany do przechowywania materiałów niebezpiecznych pod względem

> budowlanym. Właścicel/zarządca nie ma wyboru - musi zakazać wjazdu samochodom z LPG, gdyż

> nieszczelna instalacja przy braku odpowiedniej wentylacji stwarza zagrożenie.

a nieszczelny układ paliwowy nie stwarza zagrożenia icon_eek.gif

zarządca powołuje się na dość dyskusyjny w tym wypadku przepis o przechowywaniu butli (podobnie jak np kanistrów z benzyną)

pytanie czy auto z zbiornikiem na gaz, łapie się pod ten przepis

bo zbiornik na gaz, jest takim samym zbiornikiem jak bak na paliwo

więc skoro można wjechać autem na noPB, dlaczego nie można autem z zamontowaną instalacją do zasilania LPG

która staje się jego częścią niewiem.gif

zresztą było to już kilkukrotnie rozważane na forum gazowym

Napisano

> nie zjedzą

> ja mam lpg, dlatego że nie stać mnie na Pb

> nawet jak by mnie było stać, to nie widzę sensu, żeby przepłacać

> a tak, utrzymanie samochodu jest dla mnie nieodczuwalne.

> Jadę gdzie i kiedy chcę. Tankuję kiedy trzeba. Odchodząc od dystrybutora i płacąc przy kasie nie

> patrzę przeważnie ile i za ile weszło.

> Może jestem biedny, ale przynajmniej wali mnie ile kosztuje paliwo

> A że przy okazji korzysta na tym środowisko - jeszcze lepiej

ok.gif

> Słyszałeś kiedyś o wybuchu lpg podczas wypadku? A ile razy podczas kolizji samochód płonie na

> skutek wycieku Pb

> Jedynym przypadkiem wybuchu gazu jest sytuacja kiedy zbiera się on przez dłuższy czas na zamkniętym

> obszarze (bagażnik).Te pojedyncze zjawiska dotyczą instalacji samoróbek - przeważnie w starych

> rzęchach w których nieszczelna instalacja to tylko jeden z wielu problemów

> no i te "tysiące" osób to trochę koloryzowanie

Ale tu nie chodzi o prawdopodobieństwo wybuchu tylko o nieprzystosowanie garażu pod względem wentylacji.

Obrazowo: wiele groźnych materiałów nie wybucha bez specjalnego zapalnika, ale wejdź do centrum handlowego z torbą wyładowaną Semtexem (bez zapalnika) i zobacz co się stanie.

Napisano

> Ale takich rzęchów jest bardzo dużo.

tylko dlaczego stosować odpowiedzialność zbiorową ?

za eliminację rzechów odpowiada ktoś inny

> Do czasu. Jak w końcu coś pierdyknie, to się dopiero zaczną zastanawiać "czy można było uniknąć tej

> tragedii". Ale u nas tak zawsze.

taa, to tak jak stawianie "z automatu" ograniczeń prędkości grinser006.gif

Napisano

> kto jest cwaniak?

> konfident któremu ściska jelita, że biedota z gazem panoszy się po garażach

> czy człowiek który przyjechał na zakupy bo nie zostawił całej wypłaty na stacji benzynowej

Ale w czym masz problem, bo ja zupełnie nie rozumiem.

IYO taki zakaz łamie Twoje prawa obywatelskie ?

Sory men, ale istnieją w prawie pewne ograniczenia i trzeba się do nich stosować.

Dlatego człowiek kiedyś zszedł z palmy i stał się jednostką społeczną, że umie respektować pewne ograniczenia...

Napisano

> a nieszczelny układ paliwowy nie stwarza zagrożenia

Nie. Sama benzyna płonie, nie wybucha a opary (mimo, że wybuchowe) nie mają tendencji do gromadzenia się. W przypadku zwykłej nieszczelności leje się powoli i ulatnia. LPG w przypadku takiej samej nieszczelności zbiera się żeby zrobić bum.

> zarządca powołuje się na dość dyskusyjny w tym wypadku przepis o przechowywaniu butli (podobnie jak

> np kanistrów z benzyną)

Kanistry z benzyną to IMO problem ppoż. Z gazem to problem z wentylacją.

> pytanie czy auto z zbiornikiem na gaz, łapie się pod ten przepis

> bo zbiornik na gaz, jest takim samym zbiornikiem jak bak na paliwo

> więc skoro można wjechać autem na noPB, dlaczego nie można autem z zamontowaną instalacją do

> zasilania LPG

> która staje się jego częścią

Nie można, bo zagrożenie powodowane przez nieszczelny zbiornik gazu i benzyny jest rózne w tych specyficznych warunkach.

> zresztą było to już kilkukrotnie rozważane na forum gazowym

Owszem. I zawsze wnioski są te same: te paliwa się różnią. I w szczególnych warunkach jedno z nich potrafi być groźniejsze od drugiego. Akurat warunki garażu przemawiają na niekorzyść LPG. I z pewnością można wybudować konstrukcję gdzie LPG będzie mile widziane a benzyna zabroniona. Jednakże nie jest nią centrum handlowe.

Napisano

> Ale w czym masz problem, bo ja zupełnie nie rozumiem.

ale jak przeczytasz resztę wypowiedzi to zrozumiesz grinser006.gif

to była odpowiedź na kwestie udupienia kogoś tylko dla zasady.

wyżej/niżej napisałem, że jeżeli komuś zakaz wjazdu nie pasuje to może jechać robić zakupy gdzieś indziej

jednocześnie -statystycznie- większe prawdopodobieństwo wypadku stwarza instalacja paliwowa niż gazowa (tak, wiem - gaz to też paliwo wink.gif)

więc nie do końca kumam sens takiego zakazu

ok - że niby paliwo leci do dołu i najwyżej zapali się posadzka, a gaz rozsadzi pół sufitu - jest to jakieś wytłumaczenie

ew. Pb się spala a gaz wybucha - to też by przemawiało

tylko czy na pewno tak jest cfaniaczek.gif

Napisano

> A że przy okazji korzysta na tym środowisko - jeszcze lepiej

To jest prawdą tylko dla samochodów z gaźnikiem. Dla nowocześniejszych jest to bzdurą.

Zobacz jakiś tekst

Z pozostałym się zgadzam.

Napisano

> To jest prawdą tylko dla samochodów z gaźnikiem. Dla nowocześniejszych jest to bzdurą.

> Zobacz jakiś tekst

wiesz że ten art pochodzi w 2006 roku ?

wtedy pewnie większość aut miało instalacje IIgen, które w połączeniu z nowoczesnym wtryskiem wielopunktowym, być może "psuły" jakość spalin

ale dziś większość nowych aut ma instalacje sekwencyjne - sterowane przez ECU auta, dozowanie jest więc o wiele bardziej dokładne

jeśli prawdą jest co piszą w tym art. to dlaczego tak dużo krajów UE stosuje różnego rozdzaju ulgi dla LPG hmm.gif

Napisano

> jeśli prawdą jest co piszą w tym art. to dlaczego tak dużo krajów UE stosuje różnego rozdzaju ulgi

> dla LPG

Nie wiem. Pewnie z tego samego powodu dla którego jest niższa akcyza na ON - czyli zwykły interes społeczny. Pomyśl sobie co by było gdyby nagle podniesiono akcyzę na LPG. Ile warsztatów przestało by istnieć.

Napisano

> Nie wiem. Pewnie z tego samego powodu dla którego jest niższa akcyza na ON - czyli zwykły interes

> społeczny. Pomyśl sobie co by było gdyby nagle podniesiono akcyzę na LPG. Ile warsztatów

> przestało by istnieć.

widzisz, tylko EU rozwija rynek LPG i CNG

zresztą poczytaj linka

Napisano

> ale jak przeczytasz resztę wypowiedzi to zrozumiesz

> to była odpowiedź na kwestie udupienia kogoś tylko dla zasady.

Ale czemu w ogóle używasz określenia "udupić" ?

Jest to najnormalniejsze pod słońcem ograniczenie eksploatacji tego typu pojazdów i tyle.

> wyżej/niżej napisałem, że jeżeli komuś zakaz wjazdu nie pasuje to może jechać robić zakupy gdzieś

> indziej

> jednocześnie -statystycznie- większe prawdopodobieństwo wypadku stwarza instalacja paliwowa niż

> gazowa (tak, wiem - gaz to też paliwo )

Problem w tym, że konsekwencje pizdnięcia gazu będą dalece bardziej groźne.

> więc nie do końca kumam sens takiego zakazu

> ok - że niby paliwo leci do dołu i najwyżej zapali się posadzka, a gaz rozsadzi pół sufitu - jest

> to jakieś wytłumaczenie

> ew. Pb się spala a gaz wybucha - to też by przemawiało

> tylko czy na pewno tak jest

No tak jest.

Nie węsz teorii spiskowej, że komuś gula skika, że jeździsz taniej niż on na benzynie, więc jest to podejście "[kurza twarz] gaziarzy".

Tu chodzi głównie o względy bezpieczeństwa i tyle...

Napisano

Ja nie rozumiem w czym jest problem?

Skoro ktoś nie chce, żebym parkował na takim parkingu, to po prostu zaparkuję obok i tyle.

To naprawdę taki wielki problem zaparkować przy sklepie "pod chmurką"?

Żeby nie było, sam jeżdżę na lpg ale nie mam takich odczuć, że ktoś takim znakiem ogranicza moją wolność czy co tam jeszcze.

A już dywagowanie typu "co mi mogą zrobić, i tak wjadę cfaniaczek.gif" jest dla mnie idiotyczne. Coś w stylu dzieci i "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Ludzie, skoro ktoś taki znak postawił na swojej własności to można by to uszanować a nie udawać, że nie rozumie się o co chodzi na prostym obrazku i rozmieniać wszystko na drobne, bo to że nie rozumie się tego znaku świadczy raczej o was niż o tym kto ten znak postawił - i to nie pozytywnie) crazy.gif

Tak jak ktoś już wcześniej tu napisał - takie to "polaczkowate" crazy.gif

Napisano

> widzisz, tylko EU rozwija rynek LPG i CNG

> zresztą poczytaj linka

Popatrz na źródło tekstu. Każdy reklamuje swoje smile.gif Żeby spełnić takie normy spalin jak tam piszą (żeby dostać dopłatę) jest potrzebna instalacja V generacji. O tym autor już zapomniał napisać. A większość warsztatowych gazowników nawet nie wie o istnieniu takiej. Nie wiem jak jest do końca z ilością samochodów z I/II generacją ale stań kiedyś na stacji benzynowej i zobacz jakie auta podjeżdżają pod budkę z gazem. Nie wierzę żeby auto za kilka tysięcy miało instalację o podobnej wartości.

Napisano

> i pamiętając, że w przeciwiestwie do benzyny gaz jest

> cięższy od powietrza i ma tendencję do zalegania

> przy podłodze i w kanałach

Czyli że benzyna jest lżejsza od powietrza? Hłe, hłe, hłe, hłe, spadłem z krzesła.....

Napisano

> Czyli że benzyna jest lżejsza od powietrza? Hłe, hłe, hłe, hłe, spadłem z krzesła.....

Opary benzyny mieszają się z powietrzem i nie mają tendencji do osiadania, w przeciwieństwie do LPG. No jak dzieciom trzeba wszystko, jak dzieciom... crazy.gif

Napisano

> Ale czemu w ogóle używasz określenia "udupić" ?

Ty w ogóle czasem czytasz, czy piszesz na ślepo? hehe.gif

"Wypatruję samochód, który LPG posiada i wjechał tam pomimo zakazu, idę do ochrony, mówię, że czułem gaz przy tym aucie, ochrona zamyka centrum handlowe, przyjeżdża SP, ewakuują pojazd. Kosztami obciążają delikwenta. Trąci pieniactwem, ale może nauczy to czegoś cwaniaków"

co to jest jak nie "udupić"? hmm.gif

> Nie węsz teorii spiskowej, że komuś gula skika, że jeździsz taniej niż on na benzynie,

> więc jest to podejście "[kurza twarz] gaziarzy".

> Tu chodzi głównie o względy bezpieczeństwa i tyle...

przecież wszędzie wyżej piszę, że rozumiem ten zakaz hehe.gif

tylko jest średnio przemyślany

nie wjeżdżać, znaczy "nie i już". Bez względu na powody - albo się dostosujesz albo jedziesz gdzieś indziej.

tak jak ktoś wyżej napisał - jeśli postawią 'zakaz wjazdu białych samochód" - ...to akurat wjadę bo mam czerwony rotfl.gif

Napisano

> A już dywagowanie typu "co mi mogą zrobić, i tak wjadę " jest dla mnie idiotyczne. Coś w stylu

> dzieci i "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Ludzie, skoro ktoś taki znak postawił na swojej

> własności to można by to uszanować a nie udawać, że nie rozumie się o co chodzi na prostym

> obrazku i rozmieniać wszystko na drobne, bo to że nie rozumie się tego znaku świadczy raczej o

> was niż o tym kto ten znak postawił - i to nie pozytywnie)

> Tak jak ktoś już wcześniej tu napisał - takie to "polaczkowate"

wiec co ma zrobić inwalida (auto na LPG/CNG)według ciebie? hmm.gif

Napisano

> wiec co ma zrobić inwalida (auto na LPG/CNG)według ciebie?

A ilu mamy prawdziwych inwalidów żeby to stanowiło jakiś problem? Nikt nie będzie robił problemów jak zobaczy inwalidę co innego jak będzie nim młody prężny wyżelowany właściciel nowego bmw. Poza tym większość sklepów ma również parkingi otwarte z miejscami dla inwalidów. Także problem trochę wydaje się naciągany.

Napisano

> A ilu mamy prawdziwych inwalidów żeby to stanowiło jakiś problem?

umysłowych bardo dużo co można zauważyć np. na parkingach przy hipermarketach sciana.gif.

według ciebie inwalidzi to mała grupa wiec oni głosu ani żadnego prawa juz nie maja pad.gif

Napisano

> Nie. Sama benzyna płonie, nie wybucha a opary (mimo, że wybuchowe) nie mają tendencji do

> gromadzenia się.

To dopiero teoria. Dlaczego uważasz, że gaz LPG ma tendencję do gromadzenia się, a opary benzyny już nie? Jeżeli brak wentylacji, to co z tymi oparami? Nie gromadzą się, tylko tak po prostu znikają? sick.gif

>W przypadku zwykłej nieszczelności leje się powoli i ulatnia. >LPG w przypadku

> takiej samej nieszczelności zbiera się żeby zrobić bum.

A opary benzyny nie stanowią zagrożenia wybuchowego?

> Nie można, bo zagrożenie powodowane przez nieszczelny zbiornik gazu i benzyny jest rózne w tych

> specyficznych warunkach.

Skąd ten wniosek? To może pytanie pomocnicze dla znawców tematu - co stanowić będzie większe zagrożenie w podziemnym garażu - nieszczelny zbiornik LPG zawierający 5 litrów gazu czy cieknący zbiornik benzyny mieszczący 50 litrów? hmm.gif

Napisano

> wiec co ma zrobić inwalida (auto na LPG/CNG)według ciebie?

Proste. Jechać do innego sklepu, albo stanąć na miejscu dla inwalidów na parkingu "pod chmurką"? hmm.gif Przecież są takie.

Napisano

> umysłowych bardo dużo co można zauważyć np. na parkingach przy hipermarketach .

> według ciebie inwalidzi to mała grupa wiec oni głosu ani żadnego prawa juz nie maja

owszem mają, ale może kiedyś ich zapytamy zamiast decydować o wszystkim za nich...

Napisano

> Popatrz na źródło tekstu. Każdy reklamuje swoje Żeby spełnić takie normy spalin jak tam piszą

> (żeby dostać dopłatę) jest potrzebna instalacja V generacji. O tym autor już zapomniał

> napisać. A większość warsztatowych gazowników nawet nie wie o istnieniu takiej. Nie wiem jak

> jest do końca z ilością samochodów z I/II generacją ale stań kiedyś na stacji benzynowej i

> zobacz jakie auta podjeżdżają pod budkę z gazem. Nie wierzę żeby auto za kilka tysięcy miało

> instalację o podobnej wartości.

chyba nie jest wymagana Vgen ? - to raczkująca technologia

muszę się chyba w końcu zmobilizować i poprosić diagnostę o badanie z wydrukiem, bo sam jestem ciekaw wyników

na pewno nie jest tak tragicznie, bo przy sekwencji zaraz wyskakuje błąd mieszanki wink.gif

wiem że na gazowym ktoś wrzucał badanie nubiry i wyniki były całkiem niezłe

dużo mniej co2 ?, ale deko więcej czegoś innego - nie pamiętam

a co do tankowania i klienteli, widzę coraz więcej lepszych samochodów,

a czasem trafiają się rodzynki typu merc za grubo ponad 100kzł wink.gif

Napisano

> owszem mają, ale może kiedyś ich zapytamy zamiast decydować o wszystkim za nich...

tu nikt za nich nie decyduje ani nie podejmuje decyzji ok.gifskromny.gif

Napisano

> chyba nie jest wymagana Vgen ? - to raczkująca technologia

Nie taka raczkująca tylko trudna w montażu i co za tym idzie dosyć kosztowna. Za to jak to jeździ tu już inna bajka.

> muszę się chyba w końcu zmobilizować i poprosić diagnostę o badanie z wydrukiem, bo sam jestem

> ciekaw wyników

Zrób i wrzuć gdzieś. Też jestem ciekaw.

> na pewno nie jest tak tragicznie, bo przy sekwencji zaraz wyskakuje błąd mieszanki

> wiem że na gazowym ktoś wrzucał badanie nubiry i wyniki były całkiem niezłe

> dużo mniej co2 ?, ale deko więcej czegoś innego - nie pamiętam

Prawdopodobnie tlenków azotu. One stanowią największy problem. Ale mogę się mylić.

Napisano

> Konkretnie chodzi mi o taki znak:

A co taki znak oznacza? Bo mi się wydaje, że to zakaz handlu z samochodu gazem w butlach wink.gif

Napisano

> To dopiero teoria. Dlaczego uważasz, że gaz LPG ma tendencję do gromadzenia się, a opary benzyny

> już nie? Jeżeli brak wentylacji, to co z tymi oparami? Nie gromadzą się, tylko tak po prostu

> znikają?

Ech... Wykład z fizyki mam robić czy jak?

LPG jest cięższy od powietrza. Opary benzyny są lżejsze od powietrza.

W związku z tym w dziurze (garaż podziemny) będzie się gromadził gaz, nie opary benzyny.

Podejrzewam, że gdyby garaże robili w kopułach pod sufitem to auta z LPG byłyby tam mile widziane.

> A opary benzyny nie stanowią zagrożenia wybuchowego?

Stanowią. Ale w garazu podziemnym to akurat LPG stanowi zagrożenie dużo większe.

> Skąd ten wniosek?

Przytoczyłem kilukrotnie. Bo garaż podziemny zwykle jest pod ziemią.

> To może pytanie pomocnicze dla znawców tematu - co stanowić będzie większe

> zagrożenie w podziemnym garażu - nieszczelny zbiornik LPG zawierający 5 litrów gazu czy

> cieknący zbiornik benzyny mieszczący 50 litrów?

1. O ile się nie mylę to samochodowe zbiorniki mają pojemność większą niż 5l.

2. Jeśli zrobi się dziura w przewodzie doprowadzającym paliwo, to w ciągu dajmy na to godziny więcej wycieknie przez nią płynnej benzyny (i zdąży odparować) czy lotnego gazu pod ciśnieniem?

3. Jeśli garaż będzie miał wentylację u góry (jak to podziemny garaż zwykle ma) to benzyna odparuje i uleci do atmosfery. Gaz będzie sobie czekał poniżej kratki wentylacyjnej na kogoś z zapałkami.

Naprawdę takie to trudne do zrozumienia?

Napisano

> Naprawdę takie to trudne do zrozumienia?

widzisz, tylko to jest teoria, praktyka mówi co innego spineyes.gif

tzn garaż podziemny to nie jest szczelna puszka, z kratką kanalizacyjną na dole

jest tam spory ruch powietrza, więc nagromadzenie się gazu w zagłębieniu ... możliwe, ale mało realne

zresztą zobacz na przypadki wybuchu gazu, nie trzeba do tego podziemnego garażu, jeśli ma dupnąć to dupnie i na piętrze grinser006.gif

z różnych historii wybuchów aut z lpg, pamiętam tylko jeden który zdarzył sie w domku jednorodzinnym - garaż pod terenem

reszta to zdarzenia na wolnym powietrzu, lub w garażach "na terenie"

prawdopodobnie w większości, przyczyną jest nagromadzenie się gazu wewnątrz auta - w bagażniku

Napisano

> widzisz, tylko to jest teoria, praktyka mówi co innego

> tzn garaż podziemny to nie jest szczelna puszka, z kratką kanalizacyjną na dole

> jest tam spory ruch powietrza, więc nagromadzenie się gazu w zagłębieniu ... możliwe, ale mało

> realne

> zresztą zobacz na przypadki wybuchu gazu, nie trzeba do tego podziemnego garażu, jeśli ma dupnąć to

> dupnie i na piętrze

> z różnych historii wybuchów aut z lpg, pamiętam tylko jeden który zdarzył sie w domku

> jednorodzinnym - garaż pod terenem

> reszta to zdarzenia na wolnym powietrzu, lub w garażach "na terenie"

> prawdopodobnie w większości, przyczyną jest nagromadzenie się gazu wewnątrz auta - w bagażniku

Owszem, ale:

Gdybyś był zarządcą budynku i wiedział, że masz słabą wentylację to pozwoliłbyś autom z LPG tam wjeżdżać?

Mi samo "teoretycznie możliwe" by wystarczyło. Bo gdyby jakieś auto mi na parkingu odpaliło, to nie chciałbym potem prokuratorom i dziennikarzom tłumaczyć, że uznałem to za mało prawdopodobne.

Napisano

nie rozumiem dylematu. właściciel terenu nie zyczy sobie żeby taki samochód u niego parkował ma do tego prawo, to tak samo jakbys nie chciał żeby ktoś w obs...ych bytach wchodził na twój dywan.

Napisano

> Opary benzyny są lżejsze od powietrza.

Możesz podać źródło, które twierdzi, że opary benzyny są lżejsze od powietrza?

Bo w karcie charakterystyki można przeczytać:

Pary benzyny są cięższe od powietrza, gromadzą się przy powierzchni ziemi i w zagłębieniach.

Napisano

> Skąd ten wniosek? To może pytanie pomocnicze dla znawców tematu - co stanowić będzie większe

> zagrożenie w podziemnym garażu - nieszczelny zbiornik LPG zawierający 5 litrów gazu czy

> cieknący zbiornik benzyny mieszczący 50 litrów?

Stawiam mimo wszystko na zbiornik z gazem - z tym że te w samochodach mają raczej więcej niż 5 litrów. LPG w temperaturze pokojowej i ciśnieniu atmosferycznym ma wielokrotnie większą objętość od podobnej _masy_ benzyny (która w porównaniu z nim paruje bardzo powoli) i podejrzewam że może stworzyć znacznie większą objętość mieszanki wybuchowej z powietrzem.

Napisano

> Możesz podać źródło, które twierdzi, że opary benzyny są lżejsze od powietrza?

> Bo w karcie charakterystyki można przeczytać:

> Pary benzyny są cięższe od powietrza, gromadzą się przy powierzchni ziemi i w zagłębieniach.

no i ta informacja jest bardzo ciekawa.

Czekam na dalszy rozwój dyskusji smile.gif

Napisano

> Możesz podać źródło, które twierdzi, że opary benzyny są lżejsze od powietrza?

> Bo w karcie charakterystyki można przeczytać:

> Pary benzyny są cięższe od powietrza, gromadzą się przy powierzchni ziemi i w zagłębieniach.

Być może jest to więc uproszczenie. Ja mam tylko ciężar gazu:

Propan Butan

Wzór chemiczny C3H8 C4H10

W stanie ciekłym

Ciężar właściwy (kg/l)

przy 0° C

przy 15° C

przy 20° C

0,530 P

0,512 B

0,502 P

0,601 B

0,575 P

0,570 B

Wartość opałowa

Kcal/kg

MJ/kg

12.030

50 P

11.840

49,2 B

Objętość właściwa cieczy w l/kg

przy 0° C

przy 15° C

1,88 P

1,96 B

1,68 P

1,74 B

W stanie gazowym

Ciężar właściwy gazu w kg/Nm3

przy 0° C

przy 15° C

2,019 P

1,85 B

2,703 P

2,45 B

Stosunek ciężaru gazu do ciężaru powietrza=1 1,562 2,091

Wartość opałowa w MJ/m3 95,0 121,5

Temperatura zapłonu C

Granica wybuchowości

dolna %

górna %

2,1 P

10,1 P

1,86 B

8,41 B

Klasa wybuchowości II A II A

Ciekawe jak się mają do tego opary benzyny.

I jeszcze jedno.

Ile benzyny i w jakim czasie musi wylać się ze zbiornika i odparować, żeby zebrane opary stworzyły mieszankę równie groźną jak opróżniony zbiornik LPG?

Napisano

> Ile benzyny i w jakim czasie musi wylać się ze zbiornika i odparować, żeby zebrane opary stworzyły

> mieszankę równie groźną jak opróżniony zbiornik LPG?

lpg potrzeba chyba sporo mniej, żeby powstała mieszanka wybuchowa - 6% ?

weź jeszcze pod uwagę sposób zabezpieczenia zbiornika benzyny i zbiornika LPG

mnie w astrze benzyna lała się raz pod auto, korozja przy filtrze

w instalacji LPG coś takiego jest praktycznie nie możliwe - zabezpieczenie wypływu gazu ze zbiornika

Napisano

> I jeszcze jedno.

> Ile benzyny i w jakim czasie musi wylać się ze zbiornika i odparować, żeby zebrane opary stworzyły

> mieszankę równie groźną jak opróżniony zbiornik LPG?

To jest chyba sedno problemu. Uwolniony LPG wybucha w całości, w przypadku benzyny wybucha tylko to co odparowało a reszta się zwyczajnie spala.

Napisano

> lpg potrzeba chyba sporo mniej, żeby powstała mieszanka wybuchowa - 6% ?

Czas powstania tej mieszanki jest też dużo szybszy niż parowanie benzyny.

> weź jeszcze pod uwagę sposób zabezpieczenia zbiornika benzyny i zbiornika LPG

Tego nie biorę pod uwagę, bo zakładamy że tu i tu nastąpił wyciek.

> mnie w astrze benzyna lała się raz pod auto, korozja przy filtrze

I nie wybuchło.

> w instalacji LPG coś takiego jest praktycznie nie możliwe - zabezpieczenie wypływu gazu ze

> zbiornika

A jednak zdarzają się wypływy gazu. Było ileśtam udokumentowanych wypadków.

Napisano

> To jest chyba sedno problemu. Uwolniony LPG wybucha w całości, w przypadku benzyny wybucha tylko to

> co odparowało a reszta się zwyczajnie spala.

W dodatku inny jest też czas uwalniania paliwa. No i benzyna musi jeszcze parować a LPG jest natychmiast gotów do odpalenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.