Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co kupić do 20 tys.

Featured Replies

Napisano

Chciałbym wreszcie zmienić starą Corsę na coś większego i nowszego.W zimę rodzina ma się powiększyć do 4 osób więc ciężko się będzie upchać, zwłaszcza z wózkiem i innymi duperelami. Po głowie chodził mi 307sw ale naczytałem się dużo negatywnych opinii i mi przeszło. Myślałem o jakimś kombiaku, ale w sumie przydałby się może ze 2 razy w roku więc nie ma sensu. Jak będzie trzeba to się dołoży bagażnik i wózek wrzuci na niego i wystarczy.

Dodam że sam jestem nie wiele rzeczy zrobić, więc przydało by się coś co się nie będzie zbyt często psuło i nie puści mnie z torbami.

Myślę teraz o Astrze II z 2003 roku - bo chyba z tego roku można kupić jeszcze niemiecką a te ponoć lepsze od polskich.

Napisano

Stilo kombi najrozsądniejsza propozycja będzie w tej cenie bardzo dobrze wyposażone waytogo.gif

Napisano

Xsara Picasso,

Chevrolet Lacetti,

Astra II, ma duży bagażnik.

Ponieważ wszystkie wyżej wymienione auta są konstrukcjami z przełomów wieków i jeszcze do zeszłego roku na pewno były produkowane, można kupić młode dobrze wyposażone egzemplarze w dobrej cenie.

Napisano

> Stilo kombi najrozsądniejsza propozycja będzie w tej cenie bardzo dobrze wyposażone

przeciez napisal: Dodam że sam jestem nie wiele rzeczy zrobić, więc przydało by się coś co się nie będzie zbyt często psuło

Napisano

rozważ np Volvo V40 - gama silników duża, jest tego sporo - przeważnie dobrze wyposażone i bardzo wygodne... a cenowo konkurencyjne na tle innych marek.

Napisano

Ja bym szukal Vectry B w tych pieniadzach.

Lepszy wybor silnikow niz w Astrze (benzynowych) i zazwycaj duuuuuuzo lepiej wposazone.

Niestety Astry z koncowki produkcji ciezko bedzie znalezc z jakims wypasem.

Pzdr,

Maciej

Napisano

> przeciez napisal: Dodam że sam jestem nie wiele rzeczy zrobić, więc przydało by się coś co się nie

> będzie zbyt często psuło

miałeś stilo, że mówisz, że się psuje hmm.gif

czy tylko piszesz, że fiat=psucie hehe.gif

Napisano

> przeciez napisal: Dodam że sam jestem nie wiele rzeczy zrobić, więc przydało by się coś co się nie

> będzie zbyt często psuło

stilo się często nie psuje, plusem są bardzo dobre trwasle jednostki naspędowe diesla, to jedno z nielicznych aut fiata zrobionych z głową.

Napisano

> powiększyć do 4 osób więc ciężko się będzie upchać, (...)

> Myślę teraz o Astrze II z 2003 roku - bo chyba z tego roku

Astra II to dobry wybór - bardzo solidne auto.

Ale dla rodziny polecam Ci rozważenie opcji jakiegoś MPV - sam 2 lata temu rozwiązywałem podobny dylemat i po porównaniu Lacetti, Astry II, Zafiry i Rezzo wiedziałem że nie chcę kombi. Stanęło na Rezzo - było tańsze i lepiej skonfigurowane niż Zafira (np. trzy niezależne fotele z tyłu, czego Zafira nie miała).

Jeśli nie obawiasz się niskiego prestiżu marki oraz pewnej egzotyki auta - za tą cenę dostaniesz fajną tacumę/rezzo np. tu

Poszukałbym też wśród sceników - renówki to auta lepsze niż opinia o nich.

Napisano

> stilo się często nie psuje, plusem są bardzo dobre trwasle jednostki naspędowe diesla, to jedno z

> nielicznych aut fiata zrobionych z głową.

A co jest nie tak z: Panda, Punto, Croma ?

Napisano

> Xsara Picasso,

bedzie miala wszystko czego potrzebujesz smile.gif

duzy bagaznik,

5 oddzielnych miejsc na fotelach,

klimatronik,

oszczednego diesla o ile na taki sie zdecydujesz...

wybor benzynowych silnikow to w skrocie 3 sztuki od 1.6 po 2.0

wygodne komfortowe autko za stosunkowo nieduze pieniadze

pozdr.

M.

Napisano

poszukaj avensisa pierwszej generacji. Może trafisz na D4D. Sporo tego było pociągnietego z niemiec własnie w kombiakach. Duże to i bezproblemowe auto ok.gif

Napisano

> poszukaj avensisa pierwszej generacji. Może trafisz na D4D. Sporo tego było pociągnietego z niemiec

> własnie w kombiakach. Duże to i bezproblemowe auto

I za 10 letniego strucla po Helmucie zapłaci tyle samo co za 5 letnie auto klasy kompakt.

Napisano

> Ale dla rodziny polecam Ci rozważenie opcji jakiegoś MPV - sam 2 lata temu rozwiązywałem podobny

> dylemat i po porównaniu Lacetti, Astry II, Zafiry i Rezzo wiedziałem że nie chcę kombi.

waytogo.gif jestem tego samego zdania, dlatego pojawił się C-max

i powiem że auto jest super, w porównaniu do zwykłego kombi

miałem trochę wyższą kwotę założoną, ale do 20kzł zastanowił bym się nad

xsara picasso - produkowane nadal prawie w niezmienionej formie

scenic, w pierwszej wersji po lifcie - podobno całkiem niezłe autko

o DU myślałem, ale wybór tych aut jest znikomy i trzeba mieść farta żeby trafić coś fajnego, ew zjeździć kawał świata

jesli nie ma ktoś obrzydzenia to tzw taczek, to ciekawą opcją jest berlingo/partner, zwłaszcza w wersji ze szklanym dachem cool.gif

coś takiego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13068146

oczywiście odsuwane drzwi z obu stron - wygoda na parkingu przy dzieciakach ok.gif

Napisano

> I za 10 letniego strucla po Helmucie zapłaci tyle samo co za 5 letnie auto klasy kompakt.

moja w sumie 9 letnia corolka kupiona 3 lata temu wygląda lepiej i jeździ lepiej niż niejeden kompakt młodszy o 5 lat wiec nie mierz wszystkich jedną miarą.

Napisano

> o DU myślałem, ale wybór tych aut jest znikomy i trzeba mieść farta żeby trafić coś fajnego,

Oglądnąłbym to, które podlinkowałem.

Używam auta w identycznym kolorze wink.gif I znalazło się w 1 dzień - raczej fuks, ale się zdarzają.

> jesli nie ma ktoś obrzydzenia to tzw taczek, to ciekawą opcją jest berlingo/partner, zwłaszcza w

Fajne autko, szczególnie w wersji z HDi. Jedyny minus, to szyby tylnych drzwi, które się nie otwierają w klasyczny sposób.

Napisano

> Jedyny minus, to szyby tylnych drzwi, które się nie

> otwierają w klasyczny sposób.

przy dzieciach to może być plus grinser006.gif - nie ma się czym bawić

a jeśli jest klima, to z przewietrzaniem nie powinno być problemu

dla mnie minusem tego auta jest dość sparatńskie wykończenie (goła blacha), zwłaszcza bagażnika

w nowym jest już o wiele lepiej

Napisano

> przy dzieciach to może być plus - nie ma się czym bawić

Moje się nie bawią.

Ale ja jestem sadystycznym rodzicem i wychowuję dzieci stresowo (krzyczę i klapsa też udzielę), więc czasem udaje mi się osiągnąć jakiś efekt.

A w chłodniejszy, słoneczny dzień czasem lepiej otworzyć okno niż kisić się w tym samym powietrzu (nawet schłodzonym).

Napisano

> Chciałbym wreszcie zmienić starą Corsę na coś większego i nowszego.

Diesel / benzyna?

To istotne przy tym pułapie cenowym.

Na Twoim miejscu celowałbym jednak w kombi, ew. liftbacka - lepiej mieć to miejsce niż go nie mieć i kombinować z boxami.

Wspominane tu Stilo kupisz z JTD, ba może nawet wyrwiesz 6biegowego, 140konnego potwora - wypas jest z reguły lepszy niż przy analogicznych konstrukcjach niemieckich. Silnik polecany, oszczędny, trwały ale połączony z nietrwałym sprzęgłem. Motory te montowane w Oplach tez mają problemy ze sprzęgłami.

Sam szukałem takiego Stilaka w listopadzie 2009, ale stanęło na Zafirze DTI, która też była w obszarze zainteresowań. DTI niestety nie jest tak "kulturalne" i oszczędne jak JTD (wtrysk bezpośredni zamiast common raila), no i chodzi opinia o padających pompach wtryskowych.

DTI pali średnio 2l/100km więcej niż 105konny JTD w tych samych warunkach miejskich. W trasie różnica nie jest już tak duża i wynosi ok 0,5-1l/100km na korzyść JTD.

BTW: W obszarze zainteresowań była jeszcze Mazda Premacy, więc też możesz wziąć ten wózek pod uwagę - niestety nic o nim Ci nie napiszę.

Napisano

Stilo.

Świetny stosunek wyposażenia do ceny. I psuje się raczej rzadko. Ceny części na średnim poziomie, ani drogie ani tanie. Oczywiście z dieslem będzie więcej roboty niż z benzyną, ale lepiej się odpycha, coś za coś.

Napisano

> moja w sumie 9 letnia corolka kupiona 3 lata temu wygląda lepiej i jeździ lepiej niż niejeden

> kompakt młodszy o 5 lat wiec nie mierz wszystkich jedną miarą.

A kupiłeś ją jak miała 9 lat, czy 6? Jak kupi 10-latka, czyli dziadek już na początku i doda do tego kilka lat jazdy to już trąci starością.

Napisano
  • Autor

> Diesel / benzyna?

Nigdy nie miałem diesla ale w sumie to wszystko jedno

> To istotne przy tym pułapie cenowym.

> Na Twoim miejscu celowałbym jednak w kombi, ew. liftbacka - lepiej mieć to miejsce niż go nie mieć

> i kombinować z boxami.

Jest problem z tym że czasem żona musi jeździć a ona kombi nie chce bo twierdzi że takim dużym sobie nie poradzi zlosnik.gif

Napisano

> miałeś stilo, że mówisz, że się psuje

> czy tylko piszesz, że fiat=psucie

kolejny przykład opini o fiacie, tak samo jak z gazem...wszyscy twierdzą, że gaz to zło, ale wszyscy to ci co go nie mieli...

Napisano

> A kupiłeś ją jak miała 9 lat, czy 6? Jak kupi 10-latka, czyli dziadek już na początku i doda do

> tego kilka lat jazdy to już trąci starością.

kupiłem ją jak miała 6 i już wiem że ma prawdopodobnie u mnie dozywocie bowiem w tym przypadku nie wiek jest zaletą.

Napisano

> Jest problem z tym że czasem żona musi jeździć a ona kombi nie chce bo twierdzi że takim dużym

> sobie nie poradzi

e..... tam.

Ale to pokaż jej że MPV ma wymiary zwykłego kompakta, a same zalety - wyżej się siedzi (więcej widać), więcej miejsca wewnątrz itp..

Napisano

> wszyscy twierdzą, że gaz to zło, ale

> wszyscy to ci co go nie mieli...

A co zrobisz ze mną - miałem gaz w kilku autach i powiem, że kiedyś był OK, a teraz to zło - bo instalacje są zbyt skomplikowane na możliwości osób je montujących.

Napisano

> A co zrobisz ze mną - miałem gaz w kilku autach i powiem, że kiedyś był OK, a teraz to zło - bo

> instalacje są zbyt skomplikowane na możliwości osób je montujących.

Ja uwazam dokladnie tak samo.

4 poprzednie samochody byly na LPG a teraz mam diesla i raczej juz do gazu bym nie wrocil...

No chyba, ze jakies 3,0 V6 lub wieksze zlosnik.gif

Zeby byla jasnosc to z LPG nie mialem wiekszych problemow.

Irytowal mnie glownie maly zasieg i mniejszy bagaznik, aczkolwiek zawsze to jakas proteza w samochodzie, wiec szansa, ze cos padnie duzo wieksza...

Napisano
  • Autor

> e..... tam.

> Ale to pokaż jej że MPV ma wymiary zwykłego kompakta, a same zalety - wyżej się siedzi (więcej

> widać), więcej miejsca wewnątrz itp..

Czy ja wiem, Zafira chyba jest spora, Xsara Picasso mi się kompletnie nie podoba, zwłaszcza ta deska na środku, no chyba że jakiegoś Scenica znajdę ciekawego, te inne wynalazki typu Rezzo to raczej rzadkość i nie ma w czym wybierać.

Napisano

> Jest problem z tym że czasem żona musi jeździć a ona kombi nie chce bo twierdzi że takim dużym

> sobie nie poradzi

kombi czy MPV jest dużo lepsze do jazdy, np masz szybę z tyłu na równi ze zderzakiem wink.gif

np c-max jest wymiarowo zbliżony do focusa HB, 4.3m, prawie 20cm mniejszy od kombi czy sedana

w MPV jak już było pisane - dodatkowo wyższa pozycja za kierownicą

Napisano
  • Autor

> kombi czy MPV jest dużo lepsze do jazdy, np masz szybę z tyłu na równi ze zderzakiem

Tłumaczyłem tak ale to nie działa sciana.gif

> np c-max jest wymiarowo zbliżony do focusa HB, 4.3m, prawie 20cm mniejszy od kombi czy sedana

> w MPV jak już było pisane - dodatkowo wyższa pozycja za kierownicą

Napisano

> sobie nie poradzi

hehe.gif

Wyjaśnij jej że łatwiej ogarnie taką Astrę G kombi, niż Astrę G HB z racji a) przeszklenia tyłu b) świadomości że w kombi kończy się za tylną szybą a HB ma jeszcze kawałeczek. idea.gif

Napisano

> deska na środku, no chyba że jakiegoś Scenica znajdę ciekawego,

Ktoś już wspomniał o Maździe Premacy,

jest jeszcze bardzo fajny C-Max, Roomster i Touran niestety by wymagał większego budżetu.

Napisano

> Tłumaczyłem tak ale to nie działa

Kobiecie nie tłumacz.

Nie znasz stwierdzenia, że "nie można zmienić kobiety - można zmienić kobietę, ale to nic nie zmienia".

Kup MPV - zostanie Ci udzielona zjeba, pewnie będzie trochę płaczu/krzyku, ale za jakiś rok-dwa się przekona.

Napisano

> Kobiecie nie tłumacz.

> Nie znasz stwierdzenia, że "nie można zmienić kobiety - można zmienić kobietę, ale to nic nie

> zmienia".

> Kup MPV - zostanie Ci udzielona zjeba, pewnie będzie trochę płaczu/krzyku, ale za jakiś rok-dwa się

> przekona.

hehe.gif

większość mulher.gif dosiadająca tego typu auta jest zadowolona

Napisano

> A co zrobisz ze mną - miałem gaz w kilku autach i powiem, że kiedyś był OK, a teraz to zło - bo

> instalacje są zbyt skomplikowane na możliwości osób je montujących.

zmień warsztat... jak się montuje instalacje u partaczy bo taniej to tak jest... ja wolałem zapłacić kilka 100 więcej, ale zrobić to w dobrej firmie i kłopotów nie mam...

Napisano

> Chciałbym wreszcie zmienić starą Corsę na coś większego i nowszego.W zimę rodzina ma się

> powiększyć do 4 osób więc ciężko się będzie upchać, zwłaszcza z wózkiem i innymi duperelami.

Jako właściciel najpierw sedana, a potem kombi powiem Ci tylko że dla rodziny z dziećmi kombi jest praktyczniejsze niz sedan. I wbrew pozorom kombi jest łatwiej zaparkować niż sedanem.

Napisano

Myślałeś na Oplem Merivą hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Myślałeś na Oplem Merivą

Chyba ciężko będzie kupić do 20 tys hmm.gif

Napisano

> zmień warsztat... jak się montuje instalacje u partaczy bo taniej to tak jest... ja wolałem

> zapłacić kilka 100 więcej, ale zrobić to w dobrej firmie i kłopotów nie mam...

Tu niestety nie ma reguły i cena nie zawsze określa czy ktoś jest partaczem czy nie, o tym dowiadujesz się gdy zaczynają się problemy.

Kilka lat temu zakładałem LPG w zakładzie polecanym na jednym z for internetowych, zapłaciłem wcale nie mało a nie do końca zadowolony byłem z tej instalacji i poprawek, które później robiono.

Około 8 lat śmigałem na LPG i nie sądze abym do niego powrócił.

Napisano

> zmień warsztat... jak się montuje instalacje u partaczy bo taniej

Walnę Cię zeby.GIF

Moją historię zna chyba całe AK. Wcale nie miało być tanio, warsztat zmieniałem kilka razy.

Napisano

> kolejny przykład opini o fiacie, tak samo jak z gazem...wszyscy twierdzą, że gaz to zło, ale

> wszyscy to ci co go nie mieli...

dokładnie, u mnie w rodzinie same fiaty i tylko raz sc stanęło na drodze ale miało nalot ponad 200kkm icon_rolleyes.gif

a reszta tylko się leje i przeprowadza wymianę części eksploatacyjnych wink.gif

Napisano

> miałeś stilo, że mówisz, że się psuje

> czy tylko piszesz, że fiat=psucie

mialem 3 lata fiata bravo 1.6, kupione od kolegi, ktory mial je od nowosci i...

teraz jestem w identycznej sytuacji: znow kupilem od kolegi, kupiona w salonie angielska japonie...

Teraz dopiero wiem, co to znaczy posiadac auto bezawaryjne i nie tlumaczyc sobie, ze wszystko co wymienialem to tylko eksploatyacja....nie mam takiego odruchu, ze mysle sobie, od miesiaca nic sie nie zepsulo czas szykowac gotowke i oby to nic powaznego...

Wiesz co powiem? zastanawialem sie nad Lybra ale nie starczylo odwagi - a to solidniejsze od Fiata.

Sentyment pozostal, czasem sie obejrze, ale Fiata juz wiecej nie kupie.

Napisano

> Wiesz co powiem? zastanawialem sie nad Lybra ale nie starczylo odwagi - a to solidniejsze od Fiata.

> Sentyment pozostal, czasem sie obejrze, ale Fiata juz wiecej nie kupie.

A wiesz co ja powiem?

Czekam aż będę miał większą część gotówki i będę szukał stilo kombi, cromy serduszka.gif

Chyba, że trafi się coś innego w postaci sharana, alhambry, galaxy bo fiat dużego auta nie ma wink.gif

Napisano

> Chyba, że trafi się coś innego w postaci sharana, alhambry, galaxy bo fiat dużego auta nie ma

a ulysse? cfaniaczek.gif

Napisano

> a ulysse?

już nie taki ładny i trudno spotykany mogą być problemy z częściami nawet do Fiata zlosnik.gif

Napisano

kolega z pracy wlasnie mial takie same kryteria

wzial Scenica 1,5 dci 105 KM

2006 r. za 23 kpln

mysle, ze jak na rocznik to naprawde warto bo auto swieze i oszczedne

Napisano

> już nie taki ładny i trudno spotykany mogą być problemy z częściami nawet do Fiata

ale to mechanicznie w zaleznosci od rocznika albo

Citroen evasion, pug 806, lancia zetta

albo

citroen C8, pug 807

z tym ze silniki ma fiatowskie smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> kolega z pracy wlasnie mial takie same kryteria

> wzial Scenica 1,5 dci 105 KM

> 2006 r. za 23 kpln

> mysle, ze jak na rocznik to naprawde warto bo auto swieze i oszczedne

Przeglądając ogłoszenia widzę że 2006 rocznik to bliżej 30 niż 20 tys frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.