Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki najlepszy olej 15W40 minerał?

Featured Replies

Napisano

Nie jakiś badziewny do zajechanego poloneza, ale do samochodu w bdb stanie, który po prostu tego z różnych przyczyn wymaga...

Możecie coś polecić? Oczywiście nie jakiś super wynalazek, ale na pewno coś lepszego, co w zimie pozwoli na raczej bezstresowe odpalanie samochodu...

Napisano

> Możecie coś polecić?

Sorry za szczerość zlosnik.gif, ale nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź - każdy, a jak będzie spełniał normy dla konkretnego silnika, to będzie wręcz idealny.

Napisano
  • Autor

> Sorry za szczerość , ale nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź - każdy, a jak będzie spełniał normy

> dla konkretnego silnika, to będzie wręcz idealny.

sorry za szczerość, ale normy normalnych silników spełnia nawet olej z Lidla, a mi chodzi o coś bardziej zaawansowanego technologicznie niż najtańsza kupa...

Napisano
  • Autor

> Castrol bezpośrednio z Niemiec

a różni się to czymś od castrola bezpośrednio z intercarsu? Oczywiście mowa o magnateku tak?

Napisano

> Sorry za szczerość , ale nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź - każdy, a jak będzie spełniał normy

> dla konkretnego silnika, to będzie wręcz idealny.

Taki też byś zalał?

29.jpg

Napisano

> sorry za szczerość, ale normy normalnych silników spełnia nawet olej z Lidla, a mi chodzi o coś

> bardziej zaawansowanego technologicznie niż najtańsza kupa...

Kup Motula i z glowy. Jest sporo dobrych olejow i trudno wywnioskowac ktory najlepszy. Pozatym do zwyklych aut nie potrzeba hiper oleju. Podejrzewam ze ten z Lidla nada sie taksamo jak Motul X razy drozszy wink.gif

Napisano

a dlaczego koniecznie 15w40? jakiegoś półsyntetyka zalej w zimę nie będzie wtedy problemów

Napisano
  • Autor

> Taki też byś zalał?

Pewnie by zalał, bo to maximum performance motor oil zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a dlaczego koniecznie 15w40? jakiegoś półsyntetyka zalej w zimę nie będzie wtedy problemów

Chodzi o to, że subaru z USA jeźdzą niestety od początku na olejach mineralnych, informacja potwierdzona w ASO. Musze czymś zalać mój samochód, a nie wyobrażam sobie, żeby to był olej z Lidla.

Dodatkowo te silniki są bardzo wrażliwe na zmianę oleju z mineralnego na synetetyk, czym bardzo łatwo je załatwić.

Dlatego pytam jaki olej mineralny, ale taki, który w zimie nie zamarźnie...

Napisano

> a różni się to czymś od castrola bezpośrednio z intercarsu? Oczywiście mowa o magnateku tak?

Mowa o Magnatecu i o GTX smile.gif

Ten z Polski podobno jest kupą, wiele wątków jest o tym na necie - ja bezpośrednio tego nie sprawdzałem z czystego strachu wink.gif

Dlatego zawsze brałem niemiecki Castrol do auta, które było baaaardzo mocno eksploatowane ok.gif

Taki polecam KLIK

Napisano

gulf, liqui moly, quaker state ok.gif. Problem polega na tym, że ciężko potem dopukić w jipermarkecie dolewke icon_rolleyes.gif

Napisano

> Chodzi o to, że subaru z USA jeźdzą niestety od początku na olejach mineralnych, informacja

> potwierdzona w ASO. Musze czymś zalać mój samochód, a nie wyobrażam sobie, żeby to był olej z

> Lidla.

> Dodatkowo te silniki są bardzo wrażliwe na zmianę oleju z mineralnego na synetetyk, czym bardzo

> łatwo je załatwić.

> Dlatego pytam jaki olej mineralny, ale taki, który w zimie nie zamarźnie...

walnij Shella

napewno w zimę nie zamarza (mowa o mroźnej poprzedniej)

Napisano

jak chcesz żeby silnik na minerale łatwo odalał w zimie, to musisz znaleźć coś przynajmniej 10w40.

Bo 15w40, to niezależnie czy jakis motul, lotos czy superol, w zimie będą podobnie gęste. Norma SAE ta sama, to i lepkość podobna (ozywiście są pewne wideki dla daych klas)

Szukaj minerała 10w40. Są takie, bo sam kiedyś stosowałem.

Albo znajdź minerała z jak najniższą temperaturą płynięcia. Np ten lotos ma bardzo niską. Podobną jak niektóre semisyntetyki

Napisano

> jak chcesz minerął, żeby łatwo odalał w zimie, to musisz znaleźć coś przynajmniej 10w40.

> Bo 15w40, to niezależnie czy jakis motul, lotos czy superol, w zimie będą równie gęste.

> Szukaj minerała 10w40. Są takie, bo sam kiedyś stosowałem.

niby tak ale opowiem tylko o tescie na starej łądzie 2107 z zegarem ciśn. oleju.....auto jezdziło na castrolu wsio było ok jednak ze względu na finanse został zalany lotos 15w40 po nagrzaniu cisnienie na zegarze drastycznie spadało, olej został spuszczony i zalany castrol i dalej było ok.....co do 10W40 to większość tych olejów to mineralne poddane procesowi hydrokrakingu, na niektórych nawet to pisze, z tego co pamietam to jest napisane na elf 10w40.....

Napisano

> niby tak ale opowiem tylko o tescie na starej łądzie 2107 z zegarem ciśn. oleju.....auto jezdziło

> na castrolu wsio było ok jednak ze względu na finanse został zalany lotos 15w40 po nagrzaniu

> cisnienie na zegarze drastycznie spadało, olej został spuszczony i zalany castrol i dalej było

> ok.....co do 10W40 to większość tych olejów to mineralne poddane procesowi hydrokrakingu, na

> niektórych nawet to pisze, z tego co pamietam to jest napisane na elf 10w40.....

no bez jaj, napawde sądzicie że jest róznica w olejach ???

Ja do Volvo leje Elfa do Forda wcześniej lałem Lotos i kurde dziwna sprawa te auta dalej działają !!!

Napisano

Jeśli olej spełnia normy to moim zadaniem tylko kwestia samopoczucia świadczy o tym co kupisz. Jeden chce miec Magnateka a innemu wystarczy olej GM. Ja zamiast jakiegoś Longlife wole zalać częsciej tańszy o połowe olej czyli np. co 10kkm. Jeśli zmiana opakowania wygląda tak samo jak w budowlance to bez obrazy ale lejecie ten sam olej od x lat pomimo zmiany x razy opakowania i ,,zapewnień" producenta o jego thermal, eco, sport zastosowaniach. Oczywiście każdy ma swoje podejście do tematu i sam wybiera co dla jego silnika najlepsze.

Napisano

jakaś legenda chyba z tym co piszesz hehe.gifhehe.gifhehe.gif

miałem w poldku lotos minerał, raz nawet dostałem w prezencie zagramaniczny olej i jak kontrolka oleju świeciła się na wolnych obrotach to nie chciała gasnąć niezależnie od oleju hehe.gifhehe.gifhehe.gif Ciśnienie na wskaźniku niezależnie od oleju w tym samym miejscu blisko 0.

Winne były panewki,a z tego co Ty piszesz to Twoja pompa albo jakaś szkolonma na oleje, albo podróbe kupiłeś Castrola w którym był selektol albo superol.

Klasy lepkości nie są nadawane od widzimisię producenta ok.gif

Napisano

> Nie jakiś badziewny do zajechanego poloneza, ale do samochodu w bdb stanie, który po prostu tego z

> różnych przyczyn wymaga...

> Możecie coś polecić? Oczywiście nie jakiś super wynalazek, ale na pewno coś lepszego, co w zimie

> pozwoli na raczej bezstresowe odpalanie samochodu...

lotos mineralny... najlepszy...

http://www.lotos.pl/handlowy/produkty/ol...silnikowe_lotos

Napisano

> no bez jaj, napawde sądzicie że jest róznica w olejach ???

> Ja do Volvo leje Elfa do Forda wcześniej lałem Lotos i kurde dziwna sprawa te auta dalej działają

> !!!

heh... ja nawet leję olej z lidla a wcześniej jeździł na castrolu i patrz qrna, że silnik jeszcze się nie zorientował a już trzy lata tak jeździ... uzupełniam lotosem, bo w lidlu nie ma litrowych opakowań i ostatniej zimy palił prazy -22 dosłownie na dotyk...

ale jak ktoś woli mobila czy inny markowy, przepłacony szajs to przecież nie mogę zabronić... ja wiem, że bez etykietki z telewizora to wstyd przed Ryśkiem facepalm.gifhehe.gif

Napisano

> heh... ja nawet leję olej z lidla a wcześniej jeździł na castrolu i patrz qrna, że silnik jeszcze

> się nie zorientował a już trzy lata tak jeździ... uzupełniam lotosem, bo w lidlu nie ma

> litrowych opakowań i ostatniej zimy palił prazy -22 dosłownie na dotyk...

> ale jak ktoś woli mobila czy inny markowy, przepłacony szajs to przecież nie mogę zabronić... ja

> wiem, że bez etykietki z telewizora to wstyd przed Ryśkiem

Jak czytam o problemach z odpalaniem w zimie na oleju 15w40 to mnie pusty smiech ogarnia hehe.gif

A autorom zalecalbym wymienic akumulator, a nie olej ok.gif

Napisano

> Jak czytam o problemach z odpalaniem w zimie na oleju 15w40 to mnie pusty smiech ogarnia

> A autorom zalecalbym wymienic akumulator, a nie olej

Może coś w tym jest...Ale jak mi odma zamarzła gdzieś przy -20 właśnie to szybciutko sobie ten strasznie gęsty olej znalazł drogę na zewnątrz silnika i ślicznie wszystko co pod maską upaprał. A maluch na takim oleum zimą też od strzału palił - jako jeden z nielicznych zresztą zlosnik.gif Czyli jak rzęch stary, z padniętym akumulatorem to problem z zimowym odpaleniem należy zwalić na olej, bo gęstnieje przecież.

Napisano

> Może coś w tym jest...Ale jak mi odma zamarzła gdzieś przy -20 właśnie to szybciutko sobie ten

> strasznie gęsty olej znalazł drogę na zewnątrz silnika i ślicznie wszystko co pod maską

> upaprał. A maluch na takim oleum zimą też od strzału palił - jako jeden z nielicznych zresztą

> Czyli jak rzęch stary, z padniętym akumulatorem to problem z zimowym odpaleniem należy zwalić

> na olej, bo gęstnieje przecież.

Uzywalem 15W40 w nastepujacych samochodach:

Fiat Uno; Opel Astra 1,4; Hyundai Pony 1,5; Opel Vectra 2,0!

W zadnym z tych samochodow nie bylo problemow z odpalaniem zima zlosnik.gif

A co do Twojej odmy, to myslisz, ze na syntetyku by Ci nie wywalilo?

Napisano

Może zrobić eksperyment z Liqui Moly MoS2 Leichtlauf 15W/40 (API SJ/CF)?

Ja leje tez dwusiarczek molibdenu do Audi - 10W/40. Ale praktycznie bede wiecej wiedzial jak nakrece zdecydowanie wiecej niz 40 kkm (w sumie 220 kkm). Na razie silnik bardzo ladnie pracuje, a zuzycie paliwa sugeruje, ze naprawde tarcie jest male. wink.gif

Druga propozycja to cos z palety Valvoline. Patrzac jak dziala MaxLife w Toyocie (395 kkm) to musza byc to oleje pierwyj sort.

Napisano

> walnij Shella

> napewno w zimę nie zamarza (mowa o mroźnej poprzedniej)

Ten z Lidla tez nie zamarzl cfaniaczek.gif

Napisano

> Ten z Lidla tez nie zamarzl

Mi nie zamarzł więc jest jak shell hehe.gif

Napisano

>A maluch na takim oleum zimą też od strzału palił - jako jeden z nielicznych zresztą

To gdzie Ty mieszkasz skoro jednym z nielicznych samochodów który odpala na mrozie jest stary maluch? Bo u mnie kilku rzeczywiście miało problemy. Ale zdecydowana większość wsiadła, odpaliła i pojechała. Bez żadnych problemów.

Napisano

Polecam Lotos 15W40 stosowałem go przez jakieś 100 tyś km, po czym zmieniłem na półsyntetyk Lotosa i dalej zrobiłem 30 tyś km auto jeździ do dziś oleju prawie nie bierze.

Napisano

> Nie jakiś badziewny do zajechanego poloneza, ale do samochodu w bdb stanie, który po prostu tego z

> różnych przyczyn wymaga...

> Możecie coś polecić? Oczywiście nie jakiś super wynalazek, ale na pewno coś lepszego, co w zimie

> pozwoli na raczej bezstresowe odpalanie samochodu...

Jakieś 12 lat temu wpadł mi w ręce test olejów, w których w swej kategorii wygrywał Elf Sporti SRI. Jeździłem wtedy akurat na nim i poza ceną nie można było narzekać. W zimie nie było problemów.

Napisano
  • Autor

W końcu zdecydowałem się na 15W40 Liqui Moly z tym molibdenem coś tam...

Olej rzeczywiście smaruje świetnie, w ogóle nie słychac przy odpaleniu, że to minerał, ale za to przy wlewaniu troszkę szok - olej ma kolor ciemny szary zlosnik.gif

Napisano

> Olej rzeczywiście smaruje świetnie, w ogóle nie słychac przy odpaleniu, że to minerał

yikes.gifzlosnik.gifrotfl.gif

nie no, bez jaj

Napisano
  • Autor

> nie no, bez jaj

z jajami, z resztą ja wiem, że na wszystko masz swoje teorie...

Napisano

> z jajami, z resztą ja wiem, że na wszystko masz swoje teorie...

może mam, ale nie tak bzdurne, żeby pisać, że na słuch można klasyfikować i oceniać olej w silniku rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> może mam, ale nie tak bzdurne, żeby pisać, że na słuch można klasyfikować i oceniać olej w silniku

Ja na słuch nawet potrafię odróżnić dzwięk mojego silnika z olejem mającym 10kkm, a nowym - jest to raczej dla mnie bez problemu słyszalne zaraz po wymianie

Chyba, że u Ciebie tak wszystko tak napieprza, że już nie ma różnicy czy świeży olej czy nie...

Napisano

> W końcu zdecydowałem się na 15W40 Liqui Moly z tym molibdenem coś tam...

> Olej rzeczywiście smaruje świetnie, w ogóle nie słychac przy odpaleniu, że to minerał, ale za to

hmm.gif Jakim dźwiękiem różni się mineral od półsyntetyka ???

Napisano

> Ja na słuch nawet potrafię odróżnić dzwięk mojego silnika z olejem mającym 10kkm, a nowym - jest to

> raczej dla mnie bez problemu słyszalne zaraz po wymianie

Aaaa... to zwracam honor i padam do nóżek...

> Chyba, że u Ciebie tak wszystko tak napieprza, że już nie ma różnicy czy świeży olej czy nie...

cieniutka riposta palacz.gif

Napisano

> Ja na słuch nawet potrafię odróżnić dzwięk mojego silnika z olejem mającym 10kkm, a nowym - jest to

> raczej dla mnie bez problemu słyszalne zaraz po wymianie

> Chyba, że u Ciebie tak wszystko tak napieprza, że już nie ma

Tak, zwłaszcza że zazwyczaj spuszcza się olej gorący, a nalewa zimny - też słyszę tę różnicę hehe.gif.

Napisano

> może mam, ale nie tak bzdurne, żeby pisać, że na słuch można klasyfikować i oceniać olej w silniku

Moze kolega ma sluch absolutny grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Moze kolega ma sluch absolutny

Przecież po wymianie oleju przepracowanego z silnika i zalaniem nowego słychać od razu różnicę w pracy silnika, jest bardziej "miękka"

Napisano

> Przecież po wymianie oleju przepracowanego z silnika i zalaniem nowego słychać od razu różnicę w

> pracy silnika, jest bardziej "miękka"

Cos tam moze slychac, ze jest odrobine ciszej!

Przy czym ja slucham radia a nie silnika 270751858-jezyk.gif

Aczkolwiek, Ty napisales, ze nie slychac, ze to mineral zlosnik.gif

A w to raczej nie uwierze zlosnik.gif

Napisano

> Moze kolega ma sluch absolutny

Jeśli są ludzie, potrafiący na słuch odróżnić, czy kabel zasilający audio jest za 10 zł, czy za 1000 zł, to czemu ma nie być ludzi odróżniających na słuch rodzaj oleju. Dziwię się tylko, że muszą do tego wlewać olej do silnika - powinni już po chlupotaniu w bańce potrafić ocenić. 270635636-JUMP2.gif

Używałem wielu olejów i zawsze po dolaniu porcji świeżego lub po wymianie silnik przez jakiś czas ciszej pracował.

Czy dolewałem syntetyka do syntetyka, czy minerala do syntetyka - zawsze było tak samo - na świeżym oleju chodził ciszej. I nie ma znaczenia rodzaj bazy oleju.

Napisano
  • Autor

> Cos tam moze slychac, ze jest odrobine ciszej!

> Przy czym ja slucham radia a nie silnika

> Aczkolwiek, Ty napisales, ze nie slychac, ze to mineral

> A w to raczej nie uwierze

No słychać też jest, syntetetyk rzadki rozprowadza się znacznie szybciej po silniku i np hydraulicznych regulatorach zaworów, mineralny jest gęstszy więc wolniej - czyli przez chwilę wszystko bardziej stuka tak jakby zlosnik.gif

Napisano

> nie no, bez jaj

może rozmawiał z silnikiem o tym , jak dla mnie tekst miesiąca

Napisano

> Przecież po wymianie oleju przepracowanego z silnika i zalaniem nowego słychać od razu różnicę w

> pracy silnika, jest bardziej "miękka"

Taaa... Tak samo, jak po wyjeździe ze stacji świeżo zatankowanym autem od razu czuć, że ono jakoś szybciej i lepiej się zbiera i w ogóle super. A po umyciu auta... Panie, to formuła jeden!

Napisano

> No słychać też jest, syntetetyk rzadki rozprowadza się znacznie szybciej po silniku i np

> hydraulicznych regulatorach zaworów, mineralny jest gęstszy więc wolniej - czyli przez chwilę

> wszystko bardziej stuka tak jakby

Twoje subaru (z opisu) nie ma hydrauliki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Twoje subaru (z opisu) nie ma hydrauliki

Wiem, ale pisałem ogólnie na temat silników benzynowych i wymiany oleju zlosnik.gif

Co do reszty, ja nie czuję różnicy jak umyję i nie czuje jak zatankuje, z mojej strony EOT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.