Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mała ankieta na temat holowania

Featured Replies

Napisano

Chyba widziales wlasnie na drodze jakis pojazd holowany nieprawidlowo i to Cie tak wkurzylo ze pytasz o taka oczywista sprawe hehe.gif Mnie tez to wkurza jak widze cos takiego, ale odpowiedz jest tak oczywista ze... jesli ktos tutaj odpowie nieprawidlowo to... brak slow, niech wezmie nozyczki i przetnie swoje prawo jazdy crazy.gif

Napisano

> To, że widziałem to pikuś. Ostatnio jednak widuję regularnie.

A pewnie trójkąta z tyłu brak ? ok.gifhehe.gif

Napisano

ludzie nieprawidłowo interpretują pewien zapis w KD.

stąd ten problem

Napisano

> Ankieta jest anonimowa więc wybierz odpowiedź sugerując się wyłącznie swoją wiedzą.

> Proszę również by przez jakiś czas odpowiedzi nie sugerowały wyników ankiety.

to kontynuacja kretyńskich wątków kolegi 79 hehe.gif ?

Napisano

> ludzie nieprawidłowo interpretują pewien zapis w KD.

> stąd ten problem

Pewnie ten o żółtym sygnale błyskowym czyli tzw. "kogucie" smile.gif

Napisano

> ludzie nieprawidłowo interpretują pewien zapis w KD.

> stąd ten problem

A jak mają interpretować zapis "żółte sygnały błyskowe"?

Napisano

> Pewnie ten o żółtym sygnale błyskowym czyli tzw. "kogucie"

jak mozna to nieprawidlowo interpretowac?

Napisano

Odp. jest oczywista, chociaż przyznam, że kiedyś też musiałem na chwilę włączyć, kiedy kierowca za mną strasznie poganiał mnie (holowanego hehe.gif ) długimi...

Trójkąt był na tylnej półce rozłożony - widoczny hehe.gif

Ale kierowca BMW e36 go najwyraźniej nie widział hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Bałem się, że zaraz zacznie wyprzedać i wbije się pomiędzy mnie, a pojazd holujący zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak mozna to nieprawidlowo interpretowac?

szczególnie ze jest w nim mowa o " innym niż światła awaryjne "

Napisano

Na razie 4 osoby powinny się udać na douczenie

Napisano

> Na razie 4 osoby powinny się udać na douczenie

ankieta jest anonimowa ale jeszcze można to zmienić i uświadomić te osoby małym banem hehe.gif

Napisano

> a przynajmniej wiesz gdzie powinien byc umieszczony?

A możesz go postawic na tylnej półce ok.gif

Napisano

Pytanie jest źle sformułowane, bo kierujący pojazdem holującym (jak i holowanym) ma ZAKAZ używania świateł awaryjnych.

Gdzieś nawet w jakimś sensownym komentarzu do PoRD bywało.

Napisano

oo widzę że to samo cię wkurza i o dziwo w świętokrzyskim to standard. kiedyś się na cb pytam gdzie trójkąt gościa i pozycyjne a on że trzeba tylko awarię włączyć. Na podkarpaciu i lubelskim to samo prawie zawsze awaryjne i tyle.

Napisano
  • Autor

> oo widzę że to samo cię wkurza i o dziwo w świętokrzyskim to standard. kiedyś się na cb pytam gdzie

> trójkąt gościa i pozycyjne a on że trzeba tylko awarię włączyć. Na podkarpaciu i lubelskim to

> samo prawie zawsze awaryjne i tyle.

Nie rób mi tu z wątku wojny pomiędzy województwami. zlosnik.gif

Napisano
pad.gifhahaha.gif ty powaznie z ta ankieta ? Watek prowokacyjny mod.gifhahaha.gif
Napisano

> Nie rób mi tu z wątku wojny pomiędzy województwami.

żadna wojna. Cała ściana wschodnia tak robi. A jedź na północ i jakoś i trójkąt i postojówki aż w szoku byłem że ktoś to profi zrobił.

Napisano

> żadna wojna. Cała ściana wschodnia tak robi. A jedź na północ i jakoś i trójkąt i postojówki aż w

> szoku byłem że ktoś to profi zrobił.

chyba jeździmy po różnych województwach Lubelskich smirk.gif

Napisano

> chyba jeździmy po różnych województwach Lubelskich

możliwe ja w rejonach Biłgoraja, do lublina prawie nigdy. Btw kiedyś widziałęm koło toru kartingowego w Biłgoraju holował chłopak auto na awaryjnych obydwa pojazdy i uwaga: stała policja i nie zgarnęła gości. Szok.

Napisano

> możliwe ja w rejonach Biłgoraja, do lublina prawie nigdy. Btw kiedyś widziałęm koło toru

> kartingowego w Biłgoraju holował chłopak auto na awaryjnych obydwa pojazdy i uwaga: stała

> policja i nie zgarnęła gości. Szok.

To jest chyba raczej zaraza ogólnopolska ok.gif

Napisano

> Pytanie jest źle sformułowane, bo kierujący pojazdem holującym (jak i holowanym) ma ZAKAZ używania

> świateł awaryjnych.

> Gdzieś nawet w jakimś sensownym komentarzu do PoRD bywało.

Wlasnie przejrzalem na szybko PoRD i nie znalazlem ani jednej wzmianki na temat jakiegokolwiek zakazu uzywania swiatel awaryjnych.

Napisano

> To jest chyba raczej zaraza ogólnopolska

i bardzo niebezpieczna. zwłaszcza jak wyprzedzasz takich skręcających

Napisano

> Wlasnie przejrzalem na szybko PoRD i nie znalazlem ani jednej wzmianki na temat jakiegokolwiek

> zakazu uzywania swiatel awaryjnych.

Ale jest też wyraźnie napisane w jakich momentach należy ich używać.

Druga rzecz - nie sądzisz, że trochę utrudniają korzystanie z kierunkowskazów?

Napisano
  • Autor

> Ankieta jest anonimowa więc wybierz odpowiedź sugerując się wyłącznie swoją wiedzą.

> Proszę również by przez jakiś czas odpowiedzi nie sugerowały wyników ankiety.

czy mogę poprawić swój głos? bo niechcący kliknąłem 'nie'... sob.gif

Napisano

> Na razie 4 osoby powinny się udać na douczenie

A moja odpowiedź w ankiecie była prowokacyjna, jak ten wątek... clown.gif

Napisano

> Ale jest też wyraźnie napisane w jakich momentach należy ich używać.

Owszem jest.

I to jest wystarczajace, zeby bylo wiadomo, ze w zadnym innym przypadku nie wolno ich uzywac?

> Druga rzecz - nie sądzisz, że trochę utrudniają korzystanie z kierunkowskazów?

Troche?

Napisano

> Wlasnie przejrzalem na szybko PoRD i nie znalazlem ani jednej wzmianki na temat jakiegokolwiek

Niektórym nawet jakbyś napisał w kilku miejscach to by nie pomogło. A poza tym, pewne kwestie warto byłoby potraktować czasem zdrowym rozsądkiem. No bo co zrobisz w czasie skręcania?

Napisano

> Niektórym nawet jakbyś napisał w kilku miejscach to by nie pomogło. A poza tym, pewne kwestie warto

> byłoby potraktować czasem zdrowym rozsądkiem. No bo co zrobisz w czasie skręcania?

Wylaczy jeden hehe.gif

Napisano

> Wylaczy jeden

Tak, z tej strony, w którą będzie skręcał rotfl.gif

Napisano

Może policial.gif to toleruje i taki zły nawek się wyrobił.

Napisano

> Tak, z tej strony, w którą będzie skręcał

wyłączy awaryjne przed hamowaniem i włączy migacz ok.gif

kiedyś widziałem takiego holowanego, miał trójkąt, ale zupełnie niewidoczny, do tego poruszał się tempem "deko" wolniejszym jak reszta

włączone awaryjne na trasie w tym wypadku pomagały ocenić, że coś jest nie tak

tu mnie akurat one zupełnie nie przeszkadzały, a wręcz pomagały

w mieście to już inna sytuacja, mniejsza różnica prędkości, częste manewry

Napisano

to norma, oczywiste jest że obowiązkowy jest trójkąt i tyle!

Ale, gdzie jest trójkąt zlosnik.gif??

Napisano

> oo widzę że to samo cię wkurza i o dziwo w świętokrzyskim to standard. kiedyś się na cb pytam gdzie

> trójkąt gościa i pozycyjne a on że trzeba tylko awarię włączyć. Na podkarpaciu i lubelskim to

> samo prawie zawsze awaryjne i tyle.

a ja w instrukcji obslugi od golfa mam napisane zeby wlasnie na awaryjnych holowac...

Napisano

Prowokacja wink.gif

Ale na ulicach faktycznie widac , ze malo kto wie jak powinno sie holowac autko.

Nie widac trojkatow , tylko migajace awaryjne , a juz najlpeiej w miescie przed zakretem , wtedy chyba powinni rece wystawiac w ktora strone skrecają ......

A policial.gif to chyba toleruje

Napisano

> a ja w instrukcji obslugi od golfa mam napisane zeby wlasnie na awaryjnych holowac...

A ruch na drodze regulują instrukcje obsługi aut, czy może kodeks drogowy? cfaniaczek.gif

Napisano

> wyłączy awaryjne przed hamowaniem i włączy migacz

Ale ilu tak zrobi, i tak wiekszosc jest tak zaaferowana faktem, ze nie jedzie o wlasnych silach biglaugh.gif

> kiedyś widziałem takiego holowanego, miał trójkąt, ale zupełnie niewidoczny, do tego poruszał się

> tempem "deko" wolniejszym jak reszta

> włączone awaryjne na trasie w tym wypadku pomagały ocenić, że coś jest nie tak

> tu mnie akurat one zupełnie nie przeszkadzały, a wręcz pomagały

> w mieście to już inna sytuacja, mniejsza różnica prędkości, częste manewry

Dosc pokretne rozumowanie. przeciez przepisy nie mowia o dowolnym miejscu ustawienia trojkata, jeno dokladnie okreslaja co i jak ma byc ustawione.

Ale u nas zawsze tak jest, zamiast pomyslec i zrobic cos dobrze wedle przepisow to lepiej przedobrzyc po swojemu. Nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu imho zlosnik.gif. Jak stoi napisane,ze z trojkatem za szyba czy na wycieraczce to nie znaczy,ze z trojkatem ale tez na awaryjkach smile.gif.

Napisano

> Ale ilu tak zrobi

ja bym tak zrobił grinser006.gif

choć nie jeżdże na awaryjnych, niemniej w samej jeździe na awaryjnych nie widzę nic negatywnego

a już psów bym nie wieszał, bo życie pisze różne scenariusze, nie zawsze czarno białe

> Dosc pokretne rozumowanie. przeciez przepisy nie mowia o dowolnym miejscu ustawienia trojkata, jeno

> dokladnie okreslaja co i jak ma byc ustawione.

są auta gdzie trójkąt jest ciężko ustawić w takie pozycji żeby był dobrze widzialny, tzn odblaskowy

sam miałem problem z montażem trójkąta w c-maxie,

w środku się na pionowo nie mieścił, na wycieraczce porysował by klapę

ostatecznie pojechał po skosie za tylną szybą

w nocy byłby niewidoczny, zwłaszcza jak szyba deko zaparuje, zabrudzi się

> Nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu imho

IMHO nie jest to nadgorliwość, bo jak pisałem bywa różnie

> Jak stoi napisane,ze z

> trojkatem za szyba czy na wycieraczce to nie znaczy,ze z trojkatem ale tez na awaryjkach .

ale w kodeksie stoi też napisane, że w terenie zabudowanym masz jechać 50, a mało jest takich co gnają 100 ?

jest też że należy dostosować prędkość do warunków, a mało jest takich co po białej/zamglonej drodze jadą 100 ?

może lepiej jak zobaczą migające awaryjne w takich warunkach ?

Napisano

Komisarz Marcin Szyndler, Komenda Stołeczna Policji

Z naszych obserwacji wynika, że holując samochód kierowcy nie pamiętają o ograniczeniach prędkości i umieszczaniu w aucie holowanym trójkąta ostrzegawczego. Często też bez potrzeby włączają światła awaryjne. Zbyt szybka jazda może skończyć się kolizją. Brak trójkąta utrudnia innym kierowcom stwierdzenie, że pojazdy przed nimi holują się. Mrugające stale światła awaryjne nie pozwalają na włączenie kierunkowskazu w pojeździe holowanym podczas skręcania, co może zmylić kierowców jadących z tyłu. Przekroczenie prędkości karane jest standardowo według taryfikatora od 50 do 500 zł i od 1 do 10 punktów karnych. Brak trójkąta grozi mandatem w wysokości 150 zł. Podobnie jest w przypadku włączonych świateł awaryjnych.

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> IMO calkiem przyzwoity wynik

Przy założeniu, że tych dziesięciu mieszka na drugim końcu Polski. zlosnik.gif

A weź pod uwagę, że jesteśmy na forum - część miała czas sprawdzić odpowiedź, część przeczytała tu kiedyś jak powinno wyglądać holowanie, wreszcie część odpuściła.

Jaki byłby wynik gdybyśmy zapytali przypadkowych kierowców na skrzyżowaniu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.