Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temat rzeka - ceny paliw

Featured Replies

Napisano

i napiszę od razu nie to żebym płakał tylko ciekawość moja zlosnik.gif

Podgląd na lukoila ( tam nie tankuje ale codziennie przejeżdżam )

ON

Cena 31.12 - chyba 4,55

Cena 1.01 - 4,60

Dzisiaj 4,67

Pb 98 - 5,13

i teraz pytanie co się dzieję smile.gif trend zwyżkowy ostatnio jest naprawdę bardzo szybki. Podobno na wiosnę rośnie akcyza czy coś tam na ON, w maju już się zacznie sezon urlopowy smile.gif to ja się pytam kiedy strzeli

6,00 pln - ja obstawiam za rok a wy smile.gif

aha i jeszcze jedno taniej już chyba nigdy nie będzie hehe.gif czyli większość V6 , V8 , 3 litrowych benzyn pewnie powędruje do garażu, szrotu, muzeum zlosnik.gif

Napisano

> i napiszę od razu nie to żebym płakał tylko ciekawość moja

> Podgląd na lukoila ( tam nie tankuje ale codziennie przejeżdżam )

> ON

> Cena 31.12 - chyba 4,55

> Cena 1.01 - 4,60

> Dzisiaj 4,67

> Pb 98 - 5,13

> i teraz pytanie co się dzieję trend zwyżkowy ostatnio jest naprawdę bardzo szybki. Podobno na

> wiosnę rośnie akcyza czy coś tam na ON, w maju już się zacznie sezon urlopowy to ja się

> pytam kiedy strzeli

> 6,00 pln - ja obstawiam za rok a wy

> aha i jeszcze jedno taniej już chyba nigdy nie będzie czyli większość V6 , V8 , 3 litrowych

> benzyn pewnie powędruje do garażu, szrotu, muzeum

Nie mozna tak naprawde przewidziec. Wzrost cen ropy ostatnio to czysta spekulacja. Zaraz moze sie okazac, ze ograniczenia w rejestracji aut w chinach plus jednak wcale nieskonczony kryzys i pojda nagle w dol.

Napisano

> aha i jeszcze jedno taniej już chyba nigdy nie będzie czyli większość V6 , V8 , 3 litrowych

no niestety ale są i tacy którym to lata i nawet nie patrzą za ile się tankuje i ile spali bo jest ich po prostu na to stać a zwykły Kowalski szuka kompromisu pomiędzy jakością/ceną ... ale najczęściej lpg

Napisano

Uważasz, że kogoś kto wydaje 150-300k PLN na taki nowy samochód nie będzie stać na benzynę do niego? biglaugh.gif

Prędzej przestaną jeździć golfy III pędzone olejem z biedronki.

Napisano
  • Autor

> Uważasz, że kogoś kto wydaje 150-300k PLN na taki nowy samochód nie będzie stać na benzynę do

> niego?

> Prędzej przestaną jeździć golfy III pędzone olejem z biedronki.

a jak myślisz obecnie V6 i V8 to w większości właśnie auta 10 letnie zlosnik.gif

V6 i V8 no V10 to przeważnie Jeepy, Q7 i Tauregi hehe.gif

Napisano

czyli większość V6 , V8 , 3 litrowych

Nie zamierzam chować do garażu, ale ja mam kuchenkę a tak w ogóle to się nie znam. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> a jak myślisz obecnie V6 i V8 to w większości właśnie auta 10 letnie

> V6 i V8 no V10 to przeważnie Jeepy, Q7 i Tauregi

Może to niepopularne, ale uważam, że jeśli kogoś nie stać na paliwo do takiego auta to pewnie nie stać go też na opony, hamulce i niezbędne naprawy (dużo droższe niż np. Fiata Pandy) takiego V6/V8. Więc może lepiej, że nie będzie jeździć...

Napisano

> Uważasz, że kogoś kto wydaje 150-300k PLN na taki nowy samochód nie będzie stać na benzynę do

> niego?

Bardzo często widać takie auta z od razu zamontowaną instalacją gazową. Czy właściciele montują ją

z miłości do gazu ?

Napisano

> Czy właściciele montują ją z miłości do gazu ?

No właśnie.

Z tego samego powodu co biedota wink.gif Z oszczędności.

Na ogół ludzie nie lubią permanentnie przepłacać, nie zależnie ile pln-ów mają na koncie

Napisano

> i teraz pytanie co się dzieję trend zwyżkowy ostatnio jest naprawdę bardzo szybki. Podobno na

> wiosnę rośnie akcyza czy coś tam na ON, w maju już się zacznie sezon urlopowy to ja się

> pytam kiedy strzeli

> 6,00 pln - ja obstawiam za rok a wy

Ceny paliw idą w ślad kursów dolara i ropy na rynkach światowych.

Do tego dochodzą sezonowe podwyżki przed wzmożonymi wyjazdami.

Napisano

najgorsze to ze ON tak drozeje,caly transport na tym oparty i odczujemy podwyzki innych produktów.Na szczescie mam diesla ktory pali te 5l i tak bardzo tego nie odczuwam chociaz i tak 40zl wiecej za tankowanie do pelna niz rok temu daje sie we znaki.

Fakt faktem auta z duzymi motorami nie ebda miec teraz zbytu.Nawet przy LPG to sie drogo jezdzi

Napisano

> Może to niepopularne, ale uważam, że jeśli kogoś nie stać na paliwo do takiego auta to pewnie nie

> stać go też na opony, hamulce i niezbędne naprawy (dużo droższe niż np. Fiata Pandy) takiego

> V6/V8. Więc może lepiej, że nie będzie jeździć...

Dokładnie, jeżdzenie samochodem to nie tylko paliwo. Nie stać cię na utrzymanie to sprzedajesz i kupujesz tańszy w utrzymaniu - proste.

Mam duże V8, które pali >20 l, auto stare więc każde tankowanie to znaczny wzrost jego wartości grinser006.gif ale bardzo je lubie i szczerze to przy tym spalaniu to i tak kalafiorem mi lata czy wacha jest po 4 czy 5 zł, chce się mieć przyjemnośc trzeba płacić

Napisano

Mińsk Mazowiecki BP dzisiaj 95 5.05zł 98 5.29zł. Masakra jakaś.

Napisano

> i teraz pytanie co się dzieję trend zwyżkowy ostatnio jest naprawdę bardzo szybki.

Ja się dziwię, że jeszcze nie jest po 8,70 albo nawet po 9,99 zlosnik.gif. Ludzie i tak będą tankować, i tak tyle samo co zawsze a ci frajerzy zamiast łoić kasę sprzedają paliwa z takimi dziadowskimi marżami hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Mińsk Mazowiecki BP dzisiaj 95 5.05zł 98 5.29zł. Masakra jakaś.

Piekary Ślaskie BP dzisiaj 95 4.77

Napisano

> No właśnie.

> Z tego samego powodu co biedota Z oszczędności.

> Na ogół ludzie nie lubią permanentnie przepłacać, nie zależnie ile pln-ów mają na koncie

Widzisz temat rzeka.... Ostatnio się zdziwiłem (choć sam nie lubvię przepłacać i stołuję się na Neste) jak na koniec długaaaśnej kolejki podjechała nóweczka Ix35 odczekać kilkanaście minut na tankowanie. Mi by się nie chciało czasu tracić....

Ale co kto lubi. Generalnie jak noPB 95 to w sumie też ym się stołował na marketowych ale mając ON jednak mam psychiczne opory.... biglaugh.gif

Napisano

> Piekary Ślaskie BP dzisiaj 95 4.77

orlen 5,05 Pb95

lotos 4,99 Pb95

auchan 4,70 PbXX

Napisano

kto ma jeździć będzie jeździł i tyle... przez 3 lata posiadania prawka tankowałem paliwo po 4,25 oraz po 4,99; jeżdżę dużo (30 kkm rocznie) i zawsze na benzynie... i jeździć będę dalej... i tyle

Napisano
  • Autor

> Widzisz temat rzeka.... Ostatnio się zdziwiłem (choć sam nie lubvię przepłacać i stołuję się na

> Neste) jak na koniec długaaaśnej kolejki podjechała nóweczka Ix35 odczekać kilkanaście minut

> na tankowanie. Mi by się nie chciało czasu tracić....

> Ale co kto lubi. Generalnie jak noPB 95 to w sumie też ym się stołował na marketowych ale mając ON

> jednak mam psychiczne opory....

ja w okolicy mam orlen, shell oraz carrefour , stołowałem się na dwóch pierwszych i od czasu do czasu miałem "szarpanie" , od ponad pół roku stołuje się na markecie i ani razu nie szarpnął ok.gif

Napisano

jak paliwo będzie po 6 zł to + będzie takie ze więcej osób przesiądzie się na komunikację więc + także są -kogo nie bedzie stac na jazde sam. nie bedzie jezdzil palacz.gif

Napisano

> Ja się dziwię, że jeszcze nie jest po 8,70 albo nawet po 9,99 . Ludzie i tak będą tankować, i tak

> tyle samo co zawsze a ci frajerzy zamiast łoić kasę sprzedają paliwa z takimi dziadowskimi

> marżami

Ceny NETTO paliw w Polsce należą do najwyższych na świecie.

Napisano

> Ceny paliw idą w ślad kursów dolara i ropy na rynkach światowych.

> Do tego dochodzą sezonowe podwyżki przed wzmożonymi wyjazdami.

Przed - jak to określiłeś - sezonowymi wyjazdami popyt na paliwo SPADA -> podczas weekendów / świąt wyjazdowych w większości staje transport i samochody firmowe, a to właśnie nabywcy instytucjonalni generują główny obrót. Kowalscy z rodziną trzepią za małe przebiegi roczne, żeby uroczyste wietrzenie wozu w niedzielę powodowało szał na stacjach.

Napisano

> Bardzo często widać takie auta z od razu zamontowaną instalacją gazową. Czy właściciele montują ją

> z miłości do gazu ?

W samochodach za 150-200 kpln instalacja gazowa to niezmierna rzadkość.

W NOWYCH samochodach.

Nie w przechodzonych truposzach, które KIEDYŚ tyle kosztowały

Jeżeli kogoś stać na zakup takiego auta jako nowego, to stać go też na zakup diesla (który w tym przedziale cenowym zwykle jest w cenie takiej samej lub zaniedbywalnie wyższej niż benzyna).

Od tej reguły istnieje tylko jeden wyjątek.

Ktoś MUSI (ale to absolutnie MUSI) mieć tego typu auto i NAPRAWDĘ nie stać go na paliwo do niego.

Chodzi tu o bardziej kwestie wizerunku a nie lansu.

Zacytuję pewną osobę:

"Wiesz - mi ten cayene nie leży i jest dla mnie jak drzazga we fiucie. Z chęcią kupiłbym NORMALNY samochód za NORMALNE pieniądze. Ale sprawa jest prosta - nikt nie złoży u mnie zamówienia, jeśli podjadę do niego (nawet nowym, prosto z salonu i w ful opcji) Focusem, choćbym się zejsrał. Tu jak cię widzą, tak cię piszą".

Cytat autentyczny, za szczerość tej wypowiedzi ręczę.

I dla takich ludzi elpidżi to smutna konieczność.

Napisano

... ja to jestem CFANY i

- mam elpidżi*

- tankuję za 50 złoty*

* niepotrzebne skreślić.

Napisano

> ... ja to jestem CFANY i

> - mam elpidżi*

> - tankuję za 50 złoty*

> * niepotrzebne skreślić.

ale ja jade v8 a Ty popierdulka hehe.gif

Napisano

> ale ja jade v8 a Ty popierdulka

Ino nie za daleko za te "pinziesiunt złoty" :-)

Napisano

> Ino nie za daleko za te "pinziesiunt złoty" :-)

pewnie tyle samo co popierdulka grinser006.gif

Napisano

> ja obstawiam za rok a wy

a mnie to wisi - zalewam do pełna jak potrzeba i finito

jak narazie cena paliwa nie ma wpływu na moje jeżdżenie - jeżdzę tyle ile potrzebuję i nie odczuwam tego w portfelu

Napisano

> jak narazie cena paliwa nie ma wpływu na moje jeżdżenie - jeżdzę tyle ile potrzebuję i nie odczuwam

> tego w portfelu

Cena paliwa ma duży wpływ na ogólną inflację, a to odczuwamy wszyscy ok.gif

Ty również grinser006.gif

Napisano

> a mnie to wisi - zalewam do pełna jak potrzeba i finito

> jak narazie cena paliwa nie ma wpływu na moje jeżdżenie - jeżdzę tyle ile potrzebuję i nie odczuwam

> tego w portfelu

Jak Ci tak kasa zwisa to podam Ci moj nr konta - przelej pare stówek hehe.gif

Napisano

> tego w portfelu

Hmm, a ja ograniczam jeżdżenie. Bo denerwuje mnie napychanie kieszeni szejkom.

Napisano

> Przed - jak to określiłeś - sezonowymi wyjazdami popyt na paliwo SPADA -> podczas weekendów / świąt

> wyjazdowych w większości staje transport i samochody firmowe, a to właśnie nabywcy

> instytucjonalni generują główny obrót. Kowalscy z rodziną trzepią za małe przebiegi roczne,

> żeby uroczyste wietrzenie wozu w niedzielę powodowało szał na stacjach.

Popyt to jedno, a ceny dla indywidualnych to druga kwestia - przed świętami ceny rosną w wyniku czego niedzielni kierowcy dostają po kieszeni.

U mnie tylko BP obniża ceny na weekendy z czego chętnie korzystam zlosnik.gif

Napisano

> a mnie to wisi - zalewam do pełna jak potrzeba i finito

> tego w portfelu

facepalm.gif

Napisano

> Cena paliwa ma duży wpływ na ogólną inflację, a to odczuwamy wszyscy

> Ty również

masz rację , ale temat jest o cenie paliwa , a nie jej wpływie na ogólny poziom cen cfaniaczek.gif

odczuwam jak wszyscy - posiadacze dwóch , czterech kółek , pasażerowie komunikacji miejskiej czy dzielni ujeżdżacze rowerów

Napisano

> Jak Ci tak kasa zwisa to podam Ci moj nr konta - przelej pare stówek

jak chcesz mieć kasę to weź się za jej zarabianie , a nie wyłudzanie hehe.gif

Napisano

> W samochodach za 150-200 kpln instalacja gazowa to niezmierna rzadkość.

> W NOWYCH samochodach.

jak zwykle mnie zaskakujesz , chyba, że piszesz o polskich chorych realiach

bo u niemców to BARDZO powszechny widok - wypasiona fura za kupę hajsu i pyrkająca na gazie

Napisano

> jak chcesz mieć kasę to weź się za jej zarabianie , a nie wyłudzanie

Nie badź taki zasadniczy- przecież na stacji paliw masz wiecej luzu devil.gif

Napisano

> Nie badź taki zasadniczy- przecież na stacji paliw masz wiecej luzu

nie ma luzu - mimo podobno wysokich cen wszyscy się tłoczą po paliwo i kolejki są straszne

Napisano

> jak zwykle mnie zaskakujesz , chyba, że piszesz o polskich chorych realiach

> bo u niemców to BARDZO powszechny widok - wypasiona fura za kupę hajsu i pyrkająca na gazie

Pytanie co nimi powoduje.

Pitulenie o rzekomej "ekologii" tego rozwiązania i o umiłowaniu do zielonych lasów i rzek włóżmy między bajki - zostają ZACHĘTY PODATKOWE.

I - moim zdaniem - tu właśnie jest pies pogrzebany.

Inaczej nikt nie bawiłby się w gazociąg, skoro za te same (jak nie mniejsze) pieniądze przy kasie mógłby mieć dalece mniej problemowego kopciucha.

Napisano

> Pytanie co nimi powoduje.

> Pitulenie o rzekomej "ekologii" tego rozwiązania i o umiłowaniu do zielonych lasów i rzek włóżmy

> między bajki - zostają ZACHĘTY PODATKOWE.

> I - moim zdaniem - tu właśnie jest pies pogrzebany.

> Inaczej nikt nie bawiłby się w gazociąg, skoro za te same (jak nie mniejsze) pieniądze przy kasie

> mógłby mieć dalece mniej problemowego kopciucha.

co jest przyczyną to inna inszość - niemniej tak jest (szkoda, że nie u nas )

Napisano

> mógłby mieć dalece mniej problemowego kopciucha.

nie kazdy chce miec traktor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.