Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie max rabaty dają hurtownie takie jak Intercars, Fota ?

Featured Replies

Napisano

Eee tam wink.gif

Cale szczescie My jeszcze walki duzych nie doswiadczamy na wlasnej skorze wink.gif

Napisano

> chyba wyraźnie napisałem, że dokładnie ten sam wahacz tego samego producenta - dokładnie te same

> oznaczenia i opakowanie

Podaj producenta i nr katalogowy palacz.gif

Napisano

> Eee tam

> Cale szczescie My jeszcze walki duzych nie doswiadczamy na wlasnej skorze

Jesteście specjalistami i to ratuje. I to niezłymi specjalistami, kiedyś podesłałem wam klienta z Chełma na jakąś linke, chyba zmiany biegów w francuzie bo mieliście jako jedyni w PL, nawet ASO nie miało smile.gif

Napisano

blush.gif

Dziekujemy za slowa uznania, przekaze dalej jak milo sie wypowiadaja osoby z branzy wink.gif

Tak naprawde to wszyscy zdajemy sobie sprawe z tego ze ratuje nas dostepnosc i mobilnosc wink.gif W tym jest nasza sila...

Napisano

> Rabaty to jedno, a cena jaką płacisz to drugie.

> Można mieć 50% rabatu od ceny detal 100 pln

> Inny dystrybutor da Ci 20% rabatu, ale od ceny detal 60 pln na ten sam produkt.

> Ogólnie InterCars jest najdroższa firmą w tej branży.

Hah dokładnie. Ojciec ma sklep i jak przyjeżdżają klienci mechanicy, mówią ile to rabatu w Focie czy IC nie mają, a jak przychodzi do sprawdzenia ceny części to u mnie bez rabatu mają taniej rotfl.gif + rabat który by dostali jakby brali częściej to wyglądają tak : beksa.gif

A w Focie i IC się nie zaopatrujemy bo... są za drodzy rotfl.gif

Napisano

> Ja głownie myślałem o obrocie częściami, bo cała grupa IC to 2 duż ebańki przekroczyła już w

> 2009roku z tego co pamietam.

Takie mieli plany - nie śledziłem czy zrealizowali.

> IC centrala ma porzyczkę ale przez to mają masę towarową i płacą >dostawcom bez problemu. Większośc

Z tym można polemizować, Cars płaci tak samo jak jemu klienci - czyli sam wiesz smile.gif

> grup filialnym stoi świetnie i inwestuje w rozwój. IT ma zastrzyk uruchamiany dopiero teraz

> ale kredyt wzięty na budowę obecnej siedziby mocno obciążył właściciela i nie było wesoło

Z tego co wiem to centrala IT powstała bez dużego udziału kredytów. niewiem.gif

Dzięki temu "zastrzykowi" oprócz kasy dostali sporo towaru z pierwszej ręki i coraz szersza półka się robi ok.gif Weszła KYB i Brembo. ok.gif

Jedno trzeba przyznać dla Carsu - rzeczy nie możliwe i cuda mają na drugi dzień smile.gif

Generalnie branża odczuwa kryzys no.gif i zaczyna się klarować ok.gif

Jak u Ciebie Fota ?

Napisano

> smieszne ceny maja w tym intercarsie przyklad:

> cewka oryginalna do 1.8T

> w zwyklym sklepie moto: 120zł

> w ASO 160zł

> w IC 190zl

To jest HURTOWNIA i ceny mają "dobre" własnei dla odbiorcow hurtowych. Nikt by u nich nie kupował gdyby sprzedawali części w podobnych cenach "łepkom" z ulicy.

Napisano

umowmy się, ceny mają lepsze od cen dla klientów detalicznych ale nie są one dobre.. jak wytłumaczysz różnice w cenie wtryskiwacza na poziomie 130netto pomiędzy nimi a ich konkurencja oczywiście na ich niekorzyść?? już nie mówiąc o innych dziwnych praktykach które u nich występują??

Napisano

Wiadomość skasowana przez Basu

Napisano

> Ja tam sie ciesze

> Za kazdym razem sie smieje w twarz jak taki przychodzi bo zamowil przeciez, mialo pasowac, a tu

> zonk... i wez panie mu pomoz

> A potem jest ze jak to tak drogo, przeciez tamta co zamowil byla tansza

Coraz więcej ludzi to rozumie.

Napisano

> A gdzie sugerujesz sie zaopatrywac?

Sugeruję badać ceny.

Magu. ja pracuję w tej branży.

W tej branży oprócz ceny liczy się dostępność.

Napisano

mechanicy i owszem chociaż jeszcze nie wszyscy.. ale przetłumacz detaliscie co jest dla niego lepsze.. poza tym mechanicy się wycfanili i liczą sobie przestojowe u takich klientów..

Napisano

> To jest HURTOWNIA i ceny mają "dobre" własnei dla odbiorcow hurtowych. Nikt by u nich nie kupował

> gdyby sprzedawali części w podobnych cenach "łepkom" z ulicy.

no przy rabacie 35% to nadal szału nie ma bo taniej sobie łepek z ulicy kupi taka cewke niż hurtownik w IC

Napisano

niestety w dzisiejszych czasach nie można działać z jednym, nie można się też na nikogo obrażać i odcinać się w 100%..

Napisano

> Ja tam sie ciesze

> Za kazdym razem sie smieje w twarz jak taki przychodzi bo zamowil przeciez, mialo pasowac, a tu

> zonk... i wez panie mu pomoz

> A potem jest ze jak to tak drogo, przeciez tamta co zamowil byla tansza

żeby nie było tak różowo - wielokrotnie w IC zamawiałem części a dawali jakieś podobne rotfl.gif

plusem było to, że bez problemu był zwrot i zamiana na właściwe

Napisano

> wynegocjować. U nas we wro to dopiero burdel. Otwarli IC ale franczyzne. Teraz oddziały

> prześcigają się by zciągnąć do siebie klientów

Tak jest w całej Polsce. To polityka IC.

Napisano

ja np. w IC mam znizki tak 30-35% jak juz ktos wczesniej pisal ale te ich znizki to o kant d... potluc w byle jakim sklepie bez znizek mam te same ceny co w IC ze znizkami, a u znajomego co od niedawna prowadzi sklep z czesciami mam jeszcze taniej wiekszosc na zamowienie bo sklepik niewielki ale towar tego samego dnia badz na nastepny z rana

Napisano

> mechanicy i owszem chociaż jeszcze nie wszyscy.. ale przetłumacz detaliscie co jest dla niego

> lepsze.. poza tym mechanicy się wycfanili i liczą sobie przestojowe u takich klientów..

O tak.

Na nasze szczęście. Dobranie nawet prostej części to czasami loteria

Ku chwale globalizacji.

Napisano

> Eee tam

> Cale szczescie My jeszcze walki duzych nie doswiadczamy na wlasnej skorze

Od takich dystrybutorów walki nie doświadczycie.... Przecież wiesz, że Wasza wiedza i dostępnośc części do Waszej specjalizacji jest dla dystrybutora nie do pobicia...

Gorzej, jeśli kiedyś pojawi sie Jade...., lub Pan Spadarz.... zlosnik.gif

Napisano

> ja np. w IC mam znizki tak 30-35% jak juz ktos wczesniej pisal ale te ich znizki to o kant d...

Hmm no to widocznie macie tanie te inne sklepy... tongue.gif U mnie w mieście w IC po zniżkach końcówki wtryskiwaczy boscha do Mondeo 1.8TD dostałem za 75zł sztuka i to od ręki były, a najtańsza konkurencja 93zł, a w innych sklepach wcale nie było więc wyboru wielkiego nie miałem...

Fakt niektóre części nawet "po zniżkach" nadal nie są zbyt atrakcyjne (oleje bodajże mają dosyć drogo), ale niektórych rzeczy nie umiałem taniej znaleźć nigdzie indziej. Jakaś tam obudowa filtra odmy do BMW E60 530D u nich na drugi dzień oryginał BMW za 170zł, najtaniej w internecie co znalazłem ok. 175-180zł + przesyłka... Więc chyba nie wszystko mają tak drogo w IC, albo u mnie w mieście po prostu nie ma tańszej konkurencji wink.gif

Fakt bez zniżek IC jest sporo droższy niż konkurencja, ale ze zniżkami już jest ciut taniej bynajmniej u mnie w mieście, a i dostępność części najlepsza więc jak dla mnie jest w miarę OK ok.gif

Napisano

> Dziekujemy za slowa uznania, przekaze dalej jak milo sie wypowiadaja osoby z branzy

> Tak naprawde to wszyscy zdajemy sobie sprawe z tego ze ratuje nas dostepnosc i mobilnosc W tym

> jest nasza sila...

I wiedza.... wiedza......! ok.gif

Napisano

Wiadomość skasowana przez Basu

Napisano

no powiem szczerze ze np. z nie tak dawnych zakupow bralem sworznie wahaczy, koncowki drazkow, i te czesci po 5zl taniej jak w IC ze znizkami, wieszak tlumika w IC 12zl w sklepie dalem 4zl, olej ceny masakra w IC ( w to zaopatruje sie w jednej z hurtowni to akurat najlepiej sie dowiadywac maja lux promocje po 20-30zl roznicy na bance, filtry podobnie te same co w IC po 5-8 zl taniej), np. szczeki,cylinderki i inne bzdury tylnego ukladu hamulcowego zaplacilem 250zl z wymiana w IC same czesci tyle kosztowaly

ja akurat IC omijam szerokim lukiem a obsluga to wogole tragedia ni dzien dobry ni pocaluj mnie w 4 litery klient indywidualny twoj wrog

Napisano

> Ja w większości zaopatruję się w Focie. Nie dość że ceny niższe to jeszcze większy rabat można

> wynegocjować. U nas we wro to dopiero burdel. Otwarli IC ale franczyzne. Teraz oddziały

> prześcigają się by zciągnąć do siebie klientów

I to jest burdel...??? zlosnik.gif

Małe miasto pod Warszawą cos ok. 40 tyś mieszkańców:

- filie PIECIU różnych dystrybutorów

- TRZECH dystrybutorów realizuje transport (każdy po 3-4 razy dziennie)

- Na miejscu klika sporych sklepów + kilka małych sklepów.

Jedziemy na druga strone Wawy:

Znam sklepy i Warsztaty, które mają transport z 3-4 fili samego IC, w tym z filii w Cząstkowie Maz.!!!!

We Wrocku macie konkurencje...??? : zlosnik.gif

Napisano

> - Wzrost sprzedaży itp. Np w stosunku do MotoProfil

> -Marże zysku.

> Śmiem twierdzić że MotoProfil daje zysk finansowy

A gdzie w Warszawie MotoProfil ma odziały?

Na ich stronie nie mogę znaleźdź info.

Napisano

> Współczuję Ci, bo to typowa część zamienna.

> A przepłaciłeś to, nawet w IC.

No niestety w Rybniku jedynie w IC mogłem to dostać... inni rozkładali ręce... niewiem.gif

Napisano

> Miałeś do mnie wpaśc....

Miałem to odpisać Ci maila.... zlosnik.gif Ale zapomniałem... sciana.gif

Nie będę koledze Krzyśkowi wchodził w drogę... Niech tam sobie działa... ok.gif

Podaj mi swój NIP na prv, lub e-mail... Jutro zadzwonię do Krzyśka...

Napisano

> A gdzie w Warszawie MotoProfil ma odziały?

> Na ich stronie nie mogę znaleźdź info.

Nie ma....

Do Wawy mają transporty

Ale Tobie nic nie sprzedadzą.... zlosnik.gif

Napisano

Dobra... już znam Twój NIP.... zlosnik.gif

Jutro coś Ci pomogę....

Napisano

> Dobra... już znam Twój NIP....

> Jutro coś Ci pomogę....

Ale generalnie to chętnie bym z Tobą porozmawiał na temat szeroko pojętej branży, jakbyś miał chwilę. 20.GIF

Napisano

> ja np. w IC mam znizki tak 30-35% jak juz ktos wczesniej pisal ale te ich znizki to o kant d...

> potluc

Mam inne zdanie. Najwięcej biorę w IC. Jak otworzyli w Gdyni Gordona, to szczerze mówiąc Gordon miał lepsze ceny hurtowe, ale wystarczył jeden telefon do przedstawiciela IC i ceny się praktycznie zrównały w obu hurtowniach. W żadnym sklepie, które znam, nawet po kilku procentowym rabacie, nie dostanę części taniej niż w IC po swoich zniżkach. Drogo mają tylko oleje, ale to akurat kupuję bezpośrednio od dystrybutora.

>w byle jakim sklepie bez znizek mam te same ceny co w IC ze znizkami, a u znajomego co

> od niedawna prowadzi sklep z czesciami mam jeszcze taniej wiekszosc na zamowienie bo sklepik

> niewielki ale towar tego samego dnia badz na nastepny z rana

Jeżeli chodzi o wygodę, to też nic nie pobije IC. Podam przykład, przyjeżdża do mnie klient i chce kupić klocki hamulcowe. Wchodzę w katalog i podaję mu z 10 kompletów różnych firm od najtańszych, do najdroższych, mówię od razu, które mogę mieć za 15 minut, a które najpóźniej na jutro. Jak już kupuję, to nigdzie nie dzwonię tylko klikam dwa razy myszką i gotowe, nie muszę mieć żadnej gotówki, nie gromadzę sterty faktur, tylko co jakiś czas idę zapłacić i biorę fakturę zbiorczą. Dla mnie to jest przede wszystkim czas, który zaoszczędzę na inną robotę. W Gordonie też lubię kupować, bo tam nigdy nie muszę jechać, nawet, gdy trzeba zapłacić co jakiś czas, to kierowca sam z fakturą przyjeżdża.

Napisano

> Mam inne zdanie. Najwięcej biorę w IC. Jak otworzyli w Gdyni Gordona, to szczerze mówiąc Gordon

> miał lepsze ceny hurtowe, ale wystarczył jeden telefon do przedstawiciela IC i ceny się

> praktycznie zrównały w obu hurtowniach. W żadnym sklepie, które znam, nawet po kilku

> procentowym rabacie, nie dostanę części taniej niż w IC po swoich zniżkach. Drogo mają tylko

> oleje, ale to akurat kupuję bezpośrednio od dystrybutora.

> Jeżeli chodzi o wygodę, to też nic nie pobije IC. Podam przykład, przyjeżdża do mnie klient i chce

> kupić klocki hamulcowe. Wchodzę w katalog i podaję mu z 10 kompletów różnych firm od

> najtańszych, do najdroższych, mówię od razu, które mogę mieć za 15 minut, a które najpóźniej

> na jutro. Jak już kupuję, to nigdzie nie dzwonię tylko klikam dwa razy myszką i gotowe, nie

> muszę mieć żadnej gotówki, nie gromadzę sterty faktur, tylko co jakiś czas idę zapłacić i

> biorę fakturę zbiorczą. Dla mnie to jest przede wszystkim czas, który zaoszczędzę na inną

> robotę. W Gordonie też lubię kupować, bo tam nigdy nie muszę jechać, nawet, gdy trzeba

> zapłacić co jakiś czas, to kierowca sam z fakturą przyjeżdża.

Każda hurtownia motoryzacyjna działa w ten sposób.

Cars ma program dobry, ale Profil , Fota czy nowy program Inter-Team wcale nie jest gorszy.

Mało tego, Cars swój program zawęził tak że nie znajdziesz nic czego nie mają w ofercie, pod tym względem nowy program Teamu jest najlepszy. ok.gif

Ale fakt faktem z IC fajnie się współpracuje, chociaż potrafią " obrosnąć w piórka ".

Polecam dywersyfikację u konkurencji ok.gif

Napisano

> Mam inne zdanie. Najwięcej biorę w IC. Jak otworzyli w Gdyni Gordona, to szczerze mówiąc Gordon

> miał lepsze ceny hurtowe, ale wystarczył jeden telefon do przedstawiciela IC i ceny się

> praktycznie zrównały w obu hurtowniach. W żadnym sklepie, które znam, nawet po kilku

> procentowym rabacie, nie dostanę części taniej niż w IC po swoich zniżkach. Drogo mają tylko

> oleje, ale to akurat kupuję bezpośrednio od dystrybutora.

> Jeżeli chodzi o wygodę, to też nic nie pobije IC. Podam przykład, przyjeżdża do mnie klient i chce

> kupić klocki hamulcowe. Wchodzę w katalog i podaję mu z 10 kompletów różnych firm od

> najtańszych, do najdroższych, mówię od razu, które mogę mieć za 15 minut, a które najpóźniej

> na jutro. Jak już kupuję, to nigdzie nie dzwonię tylko klikam dwa razy myszką i gotowe, nie

> muszę mieć żadnej gotówki, nie gromadzę sterty faktur, tylko co jakiś czas idę zapłacić i

> biorę fakturę zbiorczą. Dla mnie to jest przede wszystkim czas, który zaoszczędzę na inną

> robotę. W Gordonie też lubię kupować, bo tam nigdy nie muszę jechać, nawet, gdy trzeba

> zapłacić co jakiś czas, to kierowca sam z fakturą przyjeżdża.

Pocieszę Cię.. w 99% hurtowni tak mamy ok.gif

Napisano

> Takie mieli plany - nie śledziłem czy zrealizowali.

> Z tym można polemizować, Cars płaci tak samo jak jemu klienci - czyli sam wiesz

Nam płacą smile.gif

> Z tego co wiem to centrala IT powstała bez dużego udziału kredytów.

> Dzięki temu "zastrzykowi" oprócz kasy dostali sporo towaru z pierwszej ręki i coraz szersza półka

> się robi Weszła KYB i Brembo.

Pan Adam brał kredyt i to spory. A zastrzyk dopiero teraz się zaczyna i gama będzie rosnąć.

> Jedno trzeba przyznać dla Carsu - rzeczy nie możliwe i cuda mają na drugi dzień

To fakt ok.gif

> Generalnie branża odczuwa kryzys i zaczyna się klarować

2010 nie był rokiem kryzysu, dostawcy mieli potężne wzrosty to i importerzy tez musieli

> Jak u Ciebie Fota ?

Foty nie odwiedzam więc nie śledze na bierząco. Natomiast to co rynek mówi to pada, w W-wie przestala sie liczyć, Kielce kiedys mocne teraz w dlugach, generalnie Lubelszczyzna i Podkarpacie w Focie leżą.

Napisano

> Pocieszę Cię.. w 99% hurtowni tak mamy

W katalogu Gordona, Foty i Japan Moto trzeba robić aktualizacje, żeby znać stany magazynowe. Czasami nawet raz w tygodniu. W IC nie trzeba.

Napisano

I powiedz mi czy to jest taki problem ?? Bo wg. mnie zaden, aktualizacja wazy tyle co nic, a jak Ci sie net zwali to masz caly czas podglad..

Napisano

> Dobrze ujęte.

Mam styczność z szeroko pojętym Aftermarketem i z ASO.

Logicznym jest że hurtownie nie zarabiają na ogólnodostępnych brendach tj LMI, EVR, FEBI, CONTI,Bosch etc. bo to mają wszyscy. Największe pole do popisu $$$$ cenowego jest na brendach własnych (4max, kager, maxgear, craft etc ) i na tych których są wyłącznymi importerami (ctr, meyle...).

Na azjatycko-afrykańskich (Turcja - taki duży bazarek części mi. dla jajowatego loga) towarach (czytaj brendy własne )potrafią zrobić ..kilkaset procent narzutu ( towar tani to towar zły więc sie ceny uśrednia cfaniaczek.gif ). Kolejne możliwości zarobku to tzw umowy lojalnościowe etc....

Tym co się na tym wszystkim nie znają to lepiej niech w to nie wchodzą, pozostałym dużo zdrowia, szczęścia i błogosławieństwa zlosnik.gif

Podły rynek i robota zlosnik.gif Każdy chce jak najlepiej i najtaniej - zachłanny mechanik (najlepiej gdyby na paragonie miał 2 x drożej wypisane bo klient chce wiedzieć ile zapłacił za część ), właściciel sklepu etc. - a klient, któremu zepsuło się auto za to wszystko płaci.

Najlepszy hicor branży ostatnich miesięcy to ekipa skupująca od mechaników ASO oryginalne pudełka po rozrządach - 5 zł/szt - po co drukować pudła jak można mieć oryginał ? Potem kpl. zawartośc częsciami EVR / CONTI i idzie wszystko na net.

Napisano

> Najlepszy hicor branży ostatnich miesięcy to ekipa skupująca od mechaników ASO oryginalne pudełka

> po rozrządach - 5 zł/szt - po co drukować pudła jak można mieć oryginał ? Potem kpl. zawartośc

> częsciami EVR / CONTI i idzie wszystko na net.

Chyba lat a nie miesięcy i jako pierwsi zaczęli to robić mechanicy z ASO po godzinach dłubiący we własnym garażu.

Napisano

> Chyba lat a nie miesięcy i jako pierwsi zaczęli to robić mechanicy z ASO po godzinach dłubiący we

> własnym garażu.

nie licząc godzin ni lat ... zlosnik.gif

Fakt jest faktem, a naiwnych nie brakuje sick.gif

Ludzie zawsze lubią wynajdywać okazje. Oryginały za pół ceny

Napisano

powiem Ci ze jest to jak najbardziej mozliwe... zapraszam rozrzady do renaul w cenach srednio 200-300 zlotych taniej jak w detalu ASO..

Przyklad, podstawowy rozrzad do K4J/K4M ASO 611, My 406,49 detal brutto...

Napisano

> powiem Ci ze jest to jak najbardziej mozliwe... zapraszam rozrzady do renaul w cenach srednio

> 200-300 zlotych taniej jak w detalu ASO..

ja wspominam o ostatecznym odbiorcy, a więc o kliencie detalicznym.Dziękuje za propozycje 20.GIF

> Przyklad, podstawowy rozrzad do K4J/K4M ASO 611, My 406,49 detal brutto...

Nie od dziś wiadomo że aftermarket współpracuje z importerami , a i same ASO są w stanie obniżyć o kilkadziesiąt % ceny pewnych referencji.

Do tego dochodzi jeszcze zabawa w wyszukiwanie cen w koncernach (PSA,VW etc )

Napisano

> Chyba lat a nie miesięcy i jako pierwsi zaczęli to robić mechanicy z ASO po godzinach dłubiący we

> własnym garażu.

na tym można zarobić spora kasę, i potem w takim aso się biją który kosz wynosi hehe.gif

Ale podobno jak jest dobry miesiąc to i tysiąc do przodu da się wyciagnąć.

a co do tematu to ja u siebie mam tylko dapol taka fajna sieć hurtowni i gdy porównuje cos z intercarsem na starcie mam 20% rabaru cenowego. Do tego 10% rabatu dla stałego klienta i kilka procent 2-4 by kwota poszła do pelnej sumy... i połowa mechaników z okolicy tam kupuje bo ze zwrotami nie ma problemu,

Napisano

> W katalogu Gordona, Foty i Japan Moto trzeba robić aktualizacje, żeby znać stany magazynowe.

> Czasami nawet raz w tygodniu. W IC nie trzeba.

A to jakiś problem w dzisiejszych czasach niewiem.gif ?? Nie ma internetu na kartki więc ściągnięci aktualizacji nie zajmuje długiego czasu.

Napisano

> powiem Ci ze jest to jak najbardziej mozliwe... zapraszam rozrzady do renaul w cenach srednio

> 200-300 zlotych taniej jak w detalu ASO..

> Przyklad, podstawowy rozrzad do K4J/K4M ASO 611, My 406,49 detal brutto...

Nie wiem jak to wygląda w przypadku renault, ale znajdź poza ASO oryginalne części do Toyoty (z namalowanymi/wytłoczonymi jajkami).

Napisano

Nie wnikam w Toyote, nie moje podworko... Do francuza import indywidualny i mozna naprawde miec konkurencyjna cene...

Napisano

> nie licząc godzin ni lat ...

> Fakt jest faktem, a naiwnych nie brakuje

> Ludzie zawsze lubią wynajdywać okazje. Oryginały za pół ceny

Najlepiej jest jak sprzedają jako "oryginały" części które nie występują jako części zamienne wg producenta, bo wg producenta wymienia się cały np. wahacz a nie tylko sworznie.

Napisano

> Nie wnikam w Toyote, nie moje podworko... Do francuza import indywidualny i mozna naprawde miec

> konkurencyjna cene...

Jak rozumiemy import indywidualny?

Napisano

> Import czesci bezposrednio pomijajac ASO...

Kupujecie części bezpośrednio u producenta i są obrandowane logiem renault?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.