Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.4 16v seata

Featured Replies

Napisano

Brat się mierzy na cordobe z tym silnikiem. Doszły mnie sluchy, ze podobno pada rozrząd. Wykrecaja się jakieś śruby trzymającego którąś z rolek.

Mamy tu posiadaczy seatow, z tym jeszcze silnikiem, którzy mogą się wypowiedzieć??

Napisano

> Mamy tu posiadaczy seatow, z tym jeszcze silnikiem, którzy mogą się wypowiedzieć??

ja miałem do czynienia z tym silnikiem w golfie 4 oprócz tego, że mułowaty to jeszcze ma problem z zatykającą się odmą.

Napisano

> ja miałem do czynienia z tym silnikiem w golfie 4 oprócz tego, że mułowaty to jeszcze ma problem z

> zatykającą się odmą.

Potwierdzam.W motorach 1.4 odma lubi się pławić w majonezie. zlosnik.gif

Napisano

> Brat się mierzy na cordobe z tym silnikiem. Doszły mnie sluchy, ze podobno pada rozrząd. Wykrecaja

> się jakieś śruby trzymającego którąś z rolek.

> Mamy tu posiadaczy seatow, z tym jeszcze silnikiem, którzy mogą się wypowiedzieć??

Jakiś kod silnika jeszcze określ. Posiadam 1.4 16 V BCA w leonie z 2002 roku. żadnych problemów z odmą nie mam. Auto jest mułowate szczególnie na gazie a po włączeniu klimy to już tylko wyższe obroty go ratują, aczkolwiek jadąc nad morze w 5osób zapakowani po dach dało się wyprzedzać wyduszając ostatnie soki z silnika zlosnik.gif

Co do wspomnianych problemów z odmą to słyszałem, ale ponośc od któregoś roku to poprawili. Musiałbyś się rozejrzeć dokładnie co Ciebie interesuje.

Napisano

Nic się nie rozkręca i to jego jedyna zaleta. zlosnik.gif

W rozrządzie wszystkiego jest podwójnie w sensie: 2 paski, 2 rolki i 2 napinacze.

Nie wiem czy w nowszych poprawili wadę tłoków powodującą klekotanie tych silników.

Odma do któregoś roku to też prawda (jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach). Znam nawet gościa co przez to zatarł silnik.

BTW skrzynie do 2001r się sypią (różnicowy 30.GIF).

Napisano

> Nie wiem czy w nowszych poprawili wadę tłoków powodującą klekotanie tych silników.

Nie poprawili mam Ibize z 2009r klekocze

Napisano

Taki silnik miałem w Fabii. Demonem mocy to on nie jest, ale Fabię napędzał całkiem sprawnie ok.gif Przez 145kkm silnik absolutnie bezproblemowy, nie brał nawet grama oleju, nic nie stukało i nie pukało wink.gif Rozrząd drogi, bo jak słusznie zauważył kolega DamU, wszystko tam jest podwójne.

Napisano

Jeżdzę 1.4 16v BBY 75KM

oleju troszke bierze ale bez przesady, cewki zapłonowe padły juz 2 na 4.

No i chyba klekocze, ale nie zwracam na to wiekszej uwagi hehe.gif

Napisano

> w tych motorach to lecą cewki zapłonowe.

Ale tylko na forach grinser006.gif U mnie jakoś ani jedna nie padła niewiem.gif

Napisano

> Nic się nie rozkręca i to jego jedyna zaleta.

> W rozrządzie wszystkiego jest podwójnie w sensie: 2 paski, 2 rolki i 2 napinacze.

> Nie wiem czy w nowszych poprawili wadę tłoków powodującą klekotanie tych silników.

> Odma do któregoś roku to też prawda (jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach). Znam nawet gościa co

> przez to zatarł silnik.

> BTW skrzynie do 2001r się sypią (różnicowy ).

To już znasz dwóch zlosnik.gif Mamuśka miała taki w golfie IV i właśnie krótkie odcinki robiła. Po jakimś czasie olej wywaliło bagnetem i silnik zatarty. Włożyliśmy 1.6 i śmiga aż miło ok.gif

Napisano

> Ale tylko na forach U mnie jakoś ani jedna nie padła

Ty jak zwykle wiesz najlepiej zlosnik.gif

Jakoś posiadacze tych silników i 1,2 (ta sama cewka) bardzo często przychodzili do nas po cewki zapłonowe....

Napisano

> Ty jak zwykle wiesz najlepiej

Bo miałem taki silnik skromny.gif

> Jakoś posiadacze tych silników i 1,2 (ta sama cewka) bardzo często przychodzili do nas po cewki

> zapłonowe....

Najwidoczniej mieli pecha, albo po prostu proporcjonalnie tych silników jest najwięcej, więc jest popyt. Ja nie bazuję na opowieściach, jak to "kumpel miał sąsiada, który...", tylko opieram się na własnym doświadczeniu. Być może miałem wyjątkowo sprawny egzemplarz wink.gif

Napisano

> Bo miałem taki silnik

> Najwidoczniej mieli pecha, albo po prostu proporcjonalnie tych silników jest najwięcej, więc jest

> popyt. Ja nie bazuję na opowieściach, jak to "kumpel miał sąsiada, który...", tylko opieram

> się na własnym doświadczeniu. Być może miałem wyjątkowo sprawny egzemplarz

te cewki są felerne; raz je turek robi potem włoch etc....

Napisano

> te cewki są felerne; raz je turek robi potem włoch etc....

Najwidoczniej trafiłem na partię, którą robił trzeźwy Niemiec grinser006.gif

Napisano

> Taki silnik miałem w Fabii. Demonem mocy to on nie jest, ale Fabię napędzał całkiem sprawnie

> Przez 145kkm silnik absolutnie bezproblemowy, nie brał nawet grama oleju, nic nie stukało i

> nie pukało Rozrząd drogi, bo jak słusznie zauważył kolega DamU, wszystko tam jest podwójne.

mam fabke z tym silnikiem /BBY/ i za kpl. rozrząd dałem niecałe 400pln. odma faktycznie, lubi zamarzać, oleju raczej nie bierze...cewki, hmm. mam 120kkm i jeszcze nic się nie wylatało zlosnik.gif

Napisano

> Ale tylko na forach U mnie jakoś ani jedna nie padła

1,4 16V BKY - 165kkm i chyba klekocze

poszla 1 cewka

Napisano

> To już znasz dwóch Mamuśka miała taki w golfie IV i właśnie krótkie odcinki robiła. Po jakimś

> czasie olej wywaliło bagnetem i silnik zatarty. Włożyliśmy 1.6 i śmiga aż miło

Sorry za OT

Dużo było babraniny z taką zabawą ? Kojarzysz może jakie koszty i czy dużo rzeźby?

Napisano

> Sorry za OT

> Dużo było babraniny z taką zabawą ? Kojarzysz może jakie koszty i czy dużo rzeźby?

Musiałbym zapytać mechanika czy dużo się bawił. O koszty zapytam ojca. O ile pamiętam to praktycznie wyjąć, włożyć i tyle. Jak się czegoś dowiem dam cynk ok.gif

Napisano

> Musiałbym zapytać mechanika czy dużo się bawił. O koszty zapytam ojca. O ile pamiętam to

> praktycznie wyjąć, włożyć i tyle. Jak się czegoś dowiem dam cynk

Będę wdzięczny za info. zlosnik.gif Obecnie mam w swoim nie za duży przebieg bo 160 kkm udokumentowane, ale myślałem na podmianką silnika gdyby trzeba było coś robić jakby wyszła taka potrzeba.

Napisano

> Brat się mierzy na cordobe z tym silnikiem. Doszły mnie sluchy, ze podobno pada rozrząd. Wykrecaja

Mam 1.4 BBY 16V w Cordobie 2004 r. Silnik faktycznie lekko klekocze, zwłaszcza w zimie wink.gif jak zimny. Rozrząd drogi sick.gif, cewki jeszcze przede mną hehe.gif. Dopiero jedna zima za mną ale odma nie zamarzła. Podobno w silnikach BBY po 2002 roku coś poprawili i już nie zamarza, ale ile w tym prawdy to nie wiem niewiem.gif. Oleju jakoś specjalnie nie wciąga, ale ja przez 9 miesięcy zrobiłem nim jakiś 4700 km to mało miarodajny jestem skromny.gif (dolewek nie robiłem ale widze ubytek na bagnecie). Na miasto silnik wystarczający a i trasa to nie problem przy normalniej spokojnej jeździe ok.gif

Napisano

ale z którego roku? który silnik?

bo ja miałem ten 1.4 85KM (obecnie produkowany) w ibizie i byłem zachwycony tym silnikiem,

Niesłychanie kulturny - na wolnych obrotach ani nie skubnął choćby cały dzień sobie chodził.

na obroty wkręca się jak głupi - to pewnie też zasługa skrzyni, ale ibiza z tym motorkiem jechała jakby miała ponad 100 koni a nie 85.

miły dźwięk ok.gif

paliło toto przy max pałowaniu 7.5

Napisano

Użytkowane przeze mnie 1.4 16V z Vaga:

BBY 75KM 2006r. - krótka przygoda... Gdy brałem to miał już ok. 150kkm gdy oddawałem miał ok 160kkm Straszne stuki na zimnym.... Cordoba - 10l. w mieście 8 litrów w trasie. V-max 175km/h

BXW 86KM 2007r. - zrobiłem 90kkm, ale mam kontakt z autem... obecnie ma 170kkm. Wciek płynu spod czujnika przy 45kkm, oraz wymiana jednostki sterującej przy 80kkm (spaliła się). Corboba 9l. w mieście 8l. w trasie. V-max 190km/h

BXW 86KM 2009r. - Obecnie ma 72kkm. Przy 60kkm awaria pompy wody. Wymiana od razu z rozrządem. Poza tym jak na razie nic. Spalanie w Fabii II 7-8l. miasto i 5-6 trasa, więc rewelacja. V-max 195km/h

Napisano

> mam fabke z tym silnikiem /BBY/ i za kpl. rozrząd dałem niecałe 400pln. odma faktycznie, lubi

> zamarzać, oleju raczej nie bierze...

Podobnie zlosnik.gif Rozrząd (części) z wymianą i wymianą oleju kosztował mnie ok. 800zł z robotą...u autoryzowanego serwisanta po godzinach zlosnik.gif

> cewki, hmm. mam 120kkm i jeszcze nic się nie wylatało

Poczekaj, pamiętaj, że nieszczęścia chodzą parami zlosnik.gif

Napisano

2003 fabia BBY - 140 000 w 5 lat teraz kolega katuje (odkupił ode mnie) rozrząd faktycznie drogi koło 1000 z wymianą - ale co 90 000. Nic na zimnym nie klepało i nie klepie. Raz czyszczona przepustnica bo latały obroty. Padła sonda lambda (5 przewodowa) ale po wymianie wydechu - chyba coś zamieszali. Ogólnie nic nie padło do tej pory, cewki oryginały od nowości, świece co 60 000, oleju nie brała i nie bierze, spalanie w mieście 7.5l. grinser006.gif

Napisano

prosty kibel Volkswagena. Niczym sie nie wyróznia, ani na plus ani na minus. Jedzie jako tako od 3000 do 5000 obr, potem nic się nie dzieje. Pali 7-15 l LPG w zależności od but.gif

Przy braku sportowych zapędów wystarczający do turlania się w aucie segmentu B

Napisano

Co prawda nie seata ale fabia z '03 r. Auto firmowe, eksploatowane jako wół roboczy po budowach. Silnik ma obecnie 430 kkm, w międzyczasie był mały remoncik bo pasek przeskoczył, tyle tylko wiem. Pali na trasie 6l przy jezdzie 100-110km/h, nawet się zbiera, nic nie klekocze, nie kopci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.