Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NIK: Połowa dróg do zamknięcia!

Featured Replies

Napisano

NIK: Połowa dróg do zamknięcia, przyzwoitych jest 0,5 procenta.

Połowę polskich dróg należałoby zamknąć z powodu stanu technicznego. Właśnie on, obok słabego wyszkolenia kierowców, powoduje to, że w Polsce w wypadkach drogowych ginie dwa razy więcej ludzi niż przeciętnie w Unii Europejskiej - wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli.

Najwyższa Izba Kontroli podkreśla, że w Polsce większość dróg krajowych nie ma dwóch oddzielnych jezdni w przeciwnych kierunkach. "Konieczność bezpośredniego mijania pojazdów nadjeżdżających z przeciwka stwarza ryzyko najgroźniejszych wypadków" - wskazuje NIK.

Według Izby liczba ofiar śmiertelnych wciąż utrzymuje się w Polsce na wysokim poziomie: w 100 wypadkach ginie średnio 11 osób, podczas gdy średnio w UE pięć. W opinii NIK poprawa bezpieczeństwa na drogach jest zbyt wolna.

Połowa dróg do zamknięcia

W swoim raporcie NIK wskazała, że polskie drogi są niebezpieczne ze względu na "zły stan techniczny jezdni (niewystarczający poziom bezpieczeństwa stwierdzono nawet na niektórych odcinkach autostrad), nieskuteczny system szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców, zły stan techniczny pojazdów oraz wadliwą organizację ruchu drogowego".

Podczas kontroli stwierdzono, że "na co drugim kilometrze dróg publicznych powstały koleiny powyżej 2 cm głębokości, na co czwartym - powyżej 3 cm". NIK podkreśla, że w krajach UE takie jezdnie - ze względu na bezpieczeństwo kierowców - wyłączane są z użytkowania. "W Polsce spowodowałoby to jednak zamknięcie niemal połowy dróg. Dlatego drogi uszkodzone przez koleiny klasyfikowane są jako znajdujące się w złym stanie technicznym i jedynie ogranicza się na nich prędkość. Dodatkowo zły system opłat za korzystanie z autostrad przez samochody ciężarowe generuje ruch TIR-ów na pozostałych drogach, które w konsekwencji są rozjeżdżane" - napisano w raporcie.

NIK zauważa, że w Polsce brakuje rozwiązań sprzyjających budowie dróg wysokiej klasy - autostrad i dróg ekspresowych. "W konsekwencji udział dróg wysokiej klasy w całej sieci dróg publicznych wynosił na koniec 2009 r. zaledwie ok. 0,5 proc., z czego 0,31 proc. przypadało na autostrady (849 km), pozostałe 0,19 proc. na drogi ekspresowe (521 km). W dodatku autostrady i drogi ekspresowe nie tworzą zwartych ciągów; nadal składają się z pojedynczych, niepołączonych ze sobą odcinków" - podano w dokumencie.

Kursy nie uczą bezpiecznie jeździć

Według NIK kursy na prawo jazdy nadal "nie zapewniają odpowiedniego przygotowania do kierowania pojazdem". Niewystarczająca jest zarówno przekazywana wiedza, jak i zdobywane umiejętności. NIK zwraca uwagę, że w konsekwencji alarmująco niski jest poziom zdawalności egzaminów.

"W latach 2009-2010 nie brakowało ośrodków, w których egzamin praktyczny za pierwszym podejściem zdawało tylko 25 proc. kursantów. W całej Polsce średnia zdających za pierwszym razem nie przekroczyła nigdzie 50 proc. (najbliżej tego progu była Warszawa, gdzie średnia wyniosła 48 proc.). Okazuje się jednak, że nawet przebrnięcie przez egzamin nie gwarantuje w Polsce wystarczających umiejętności do bezpiecznego kierowania pojazdem. Z danych Komendy Głównej Policji wynika, że aż 35 proc. wypadków powodują osoby tuż po uzyskaniu prawa jazdy" - wynika z raportu.

Zarządcy dróg nie dbają o bezpieczeństwo

Ponadto NIK stwierdziła, że zarządcy dróg "lekceważą swoje obowiązki: co czwarty nie sprawdza zgodności rozmieszczenia znaków, świateł i wysepek dla pieszych z projektem; ponad 1/3 nie przeprowadza obowiązkowych kontroli organizacji ruchu; 37,5 proc. nie prowadzi w ogóle analiz dotyczących bezpieczeństwa".

Jako przykład braku wyobraźni i odpowiedzialności podano Wydział Gospodarki Komunalnej w Toruniu, który "otworzył np. dla ruchu wyremontowany odcinek ulicy Tarnowskiej, chociaż na środku jezdni pozostawiono słupy energetyczne bez jakiegokolwiek zabezpieczenia i oznakowania".

Wyniki kontroli NIK dotyczą lat 2000 - 2010.

Co sądzicie? ja nie uważam żeby było aż tak tragicznie, raport NIK-u to jakaś kpina...

Napisano

czasami mam wrażenie że to jedyna instytucja w tym kraju która się nie op****dala zlosnik.gif

Napisano

>kpina...

Kwestia punktu odniesienia i położenia akcentów. Idealnie nie jest, ale przez ostatnie kilka lat poprawa stanu dróg krajowych jest ogromna.

Napisano

W 2007 roku było 260 000 km dróg o twardej nawierzchni... Na podstawie ilu przejechanych z nich osobiście uważasz, że to kpina?

A co do raportu to po pierwsze każdy przedszkolak w Polsce i połowa ludzi w Europie wie to co zawarte jest w tym raporcie, a po drugie.... czy coś on zmieni?

Napisano
  • Autor

> W 2007 roku było 260 000 km dróg o twardej nawierzchni... Na podstawie ilu przejechanych z nich

> osobiście uważasz, że to kpina?

> A co do raportu to po pierwsze każdy przedszkolak w Polsce i połowa ludzi w Europie wie to co

> zawarte jest w tym raporcie, a po drugie.... czy coś on zmieni?

Złych dróg nie brakuje - fakt, ale uważam że raport jest zbyt krytyczny, przecież widać ile wyremontowano dróg lokalnych i ile się remontuje.

Napisano

Zbliżają się wybory. Prezesem NIK jest niejaki Jacek Jezierski, członek PiS. Nieważne więc, dobre są drogi czy nie, ważne by dowalić PO (nie wnikam w to, słusznie czy nie), po prostu polityka i tyle. Ja osobiście zauważam bardzo dużą poprawę dróg krajowych, ekspresówek i autostrad. Gorzej natomiast oceniam drogi lokalne, widać że brakuje pieniędzy. Ale do Warszawy czy do Wrocławia jeździ się coraz szybciej i przyjemniej, buduje się również obwodnice.

Napisano

> Ale do Warszawy czy do

> Wrocławia jeździ się coraz szybciej i przyjemniej, buduje się również obwodnice.

Niestety, ale pomiędzy tymi dwoma miastami tak przyjemnie już nie jest. Trasa przez Częstochowę jest polecana jako szybsza i mniej stresogenna...

Nawet próbując wybrać alternatywę w postaci PKP Intercity, jedzie się przez Poznań lub Katowice - czyli objeżdża pół Polski, zanim trafi do celu

Napisano

> Niestety, ale pomiędzy tymi dwoma miastami tak przyjemnie już nie jest. Trasa przez Częstochowę

> jest polecana jako szybsza i mniej stresogenna...

Przez Kielce i Radom jest teraz zdecydowanie szybciej ok.gif (z Krakowa). Faktycznie, Południe ma najbardziej cywilizowane drogi w Polsce ok.gif

> Nawet próbując wybrać alternatywę w postaci PKP Intercity, jedzie się przez Poznań lub Katowice -

> czyli objeżdża pół Polski, zanim trafi do celu

PKP to w ogóle porażka facepalm%5B1%5D.gif - Intercity kosztuje tyle, co paliwo spineyes.gif, a jadąc w dwie osoby, lub więcej, w ogóle się nie opłaca.

Napisano

> Złych dróg nie brakuje - fakt, ale uważam że raport jest zbyt krytyczny, przecież widać ile

> wyremontowano dróg lokalnych i ile się remontuje.

zapraszam Cię na drugi koniec Polski, przejechać się po lokalnych drogach woj. lubelskiego, szybko zmienisz zdanie

Napisano

> zapraszam Cię na drugi koniec Polski, przejechać się po lokalnych drogach woj. lubelskiego, szybko

> zmienisz zdanie

To prawda, byłem tam niedawno i facepalm%5B1%5D.gif Przypomniały mi się lata 90 wink.gif

Napisano

> Złych dróg nie brakuje - fakt, ale uważam że raport jest zbyt krytyczny, przecież widać ile

> wyremontowano dróg lokalnych i ile się remontuje.

Fakt, ze sporo remontuja. Ja zauwazylem jeden powazny problem-remontujac drogi krajowe ruch kierowany jest drogami lokalnymi, ktore to takim zabiegu nie nadaja sie do jazdy. W zeszlym roku pieknie wyremontowali droge nr 9 na odcinku Radom-Skaryszew, ale droga lokalna przez Makow, Maleczy na kiektorych odcinkach praktycznie przestala byc droga asfaltowa.

Co do zlego wyszkolenia kierowcow to chyba nie do konca sie zgodze z raportem. Jezeli juz, to nie szkolenie a mentalnosc jest tu winna. Ja obecnie mieszkam w UK i jak wiekszosc imigrantow (nie tylko Polakow, bo i np. Niemcow, a i miescowych regolarnie jezdzacych na kontynent) stwierdzam, ze ppziom szkolenia jest tu dramatycznie niski, a egzamin na kat. B jest banalnie latwo zdac. Mimo to Brytole maja jedne z najbezpieczniejszych drog w Europie, nawet drzrwa rosnace praktycznie na samych krawedziach drog lokalnych w tym nie przeszkadzaja.

Napisano

> Co sądzicie? ja nie uważam żeby było aż tak tragicznie, raport NIK-u to jakaś kpina...

wolalbys cos takiego

stwierdzono ze na 99% drog krajowych i autostrad bez przygotowania mozna organizowac rajdy klasy Formula1, ponadto stwierdzono ze 99% kierowcow jest tak wyszkolonych ze bez problemu moze wsiadac do aut klasy WRC pozostali sa jeszcze lepsi i moga startowac w F1

ja tam lubie jak sie mnie po jajkach lize ale niestety ten raport jest taki jaki jest

rozmawialem jakis czas temu z kilkoma "miszczami kierownicy" obojga plci facepalm%5B1%5D.gif

polowa nie wiedziala o istnieniu takiego zapisu w PoRD

"Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie. "

a druga polowa nie wiedziala ze mamy ruch prawostronny (czytaj : jak najblizej prawej krawedzi jezdni)

Napisano
  • Autor

> zapraszam Cię na drugi koniec Polski, przejechać się po lokalnych drogach woj. lubelskiego, szybko

> zmienisz zdanie

Nie chcę jakoś specjalnie wychwalać dróg lokalnych ale i u mnie w okolicy Szczecina sytuacja uległa znacznemu pogorszeniu, mimo że w ostatnich latach było dużo remontów. Często się wybieram rowerem za moje miasto i niestety niektóre drogi lokalne (powiatowe, wojewódzkie) są tak zniszczone, że strach jechać rowerem a co dopiero samochodem. W niektórych miejscach nie ma asfaltu, a jeszcze nie tak dawno były to całkiem niezłe drogi, teraz jest miazga, a samorządy nie mają kasy na naprawę, nawet łatanie sobie odpuszczają. Wprawdzie trochę dziur w tamtejszych drogach pokleili, jednak nadal jest fatalnie.

Napisano

> Wyniki kontroli NIK dotyczą lat 2000 - 2010.

> Co sądzicie? ja nie uważam żeby było aż tak tragicznie, raport NIK-u to jakaś kpina...

Informacja o tym, że raport dotyczy przestrzeni 10 lat już go dyskwalifikuje.

Ale oczywiście bezmózgie media już jadą - reporter Polsatu przy A4 na Kraków narzeka jak straszna i zła to jest autostrada... Wysłałbym go na poszukiwanie jakiejkolwiek dziury od Krakowa do Katowic.

Napisano

> Ale oczywiście bezmózgie media już jadą - reporter Polsatu przy A4 na Kraków narzeka jak straszna i

> zła to jest autostrada... Wysłałbym go na poszukiwanie jakiejkolwiek dziury od Krakowa do

> Katowic.

Na A4 najbardziej narzekają ci, którzy jeżdżą nią raz do roku hehe.gif A zwłaszcza przybysze z Warszawy i innych regionów, gdzie autostrad w ogóle nie ma i widok autostrady dla nich to szok wink.gif

Napisano

ale tak jest, a że się przyzwyczailiśmy icon_rolleyes.gif

u nas koleina 2-3cm to norma, zauważamy dopiero te 10cm grinser006.gif

BRD, inwentaryzacja oznakowania ... mało kto to robi, gdaka chyba dopiero od kilku lat

a gdzie drogi wojewódzkie, powiatowe, gminne ?

znaki stawia się na czuja grinser006.gif

prosty przykład, na 2-3km odcinku drogi przybyło kilka nielegalnych mostków do posesji ... nikt się tym nie zajął

słup na środku drogi, drzewa w skrajni ... masa przykładów frown.gif

oczywiście że stan dróg się poprawia, ale do zachodu czy nawet norm to nam daleko

a chyba do tego odnosi sie raport NIK hmm.gif

Quote:

NIK zauważa, że w Polsce brakuje rozwiązań sprzyjających budowie dróg wysokiej klasy - autostrad i dróg ekspresowych. "W konsekwencji udział dróg wysokiej klasy w całej sieci dróg publicznych wynosił na koniec 2009 r. zaledwie ok. 0,5 proc., z czego 0,31 proc. przypadało na autostrady (849 km), pozostałe 0,19 proc. na drogi ekspresowe (521 km). W dodatku autostrady i drogi ekspresowe nie tworzą zwartych ciągów; nadal składają się z pojedynczych, niepołączonych ze sobą odcinków" - podano w dokumencie.

odpowiedź do wątku o pieszych których w PL ginie najwięcej

Napisano

> Kwestia punktu odniesienia i położenia akcentów. Idealnie nie jest, ale przez ostatnie kilka lat

> poprawa stanu dróg krajowych jest ogromna.

"Ogromna" biglaugh.gif

Wg raportu NIK-u na bardzo dobrym poziomie jest ile polskich dróg?

PÓŁ procenta - to aż 1370 km zlosnik2.gif

Napisano

> Informacja o tym, że raport dotyczy przestrzeni 10 lat już go dyskwalifikuje.

> Ale oczywiście bezmózgie media już jadą - reporter Polsatu przy A4 na Kraków narzeka jak straszna i

> zła to jest autostrada... Wysłałbym go na poszukiwanie jakiejkolwiek dziury od Krakowa do

> Katowic.

ale to nie muszą być 10cm wyrwy grinser006.gif

akurat do katowic rzadko jeżdżę, ale odcinek kraków szarów jest IMO tragiczny

nowy odcinek a czuć prawie każdy obiekt (przepust) no.gif

taka droga powinna być równa jak stół, stawiasz kawę na desce i jedziesz biglaugh.gif

Napisano

> "Ogromna"

> Wg raportu NIK-u na bardzo dobrym poziomie jest ile polskich dróg?

> PÓŁ procenta - to aż 1370 km

ale drogi główne (krajówki) widać że są na prawdę w dużo lepszym stanie ok.gif

a wiesz, że jakaś gminna dróżka ma dziury to można jeszcze przeżyć icon_rolleyes.gif

Napisano

> Gorzej natomiast oceniam drogi lokalne, widać że brakuje pieniędzy.

ja zauważam z roku na rok pogarszający się stan ulic w dużych miastach. Za to co ciekawe widzę spory postęp jeśli chodzi o małe gminy. W moje okolicy np. więszkość dróg gminnych jest wyremontowana, równa jak stół, do tego w ostatnich latach wiele z nich doczekało się chodników, co znacznie wpłynęło na bezpieczeństwo.

Napisano

> taka droga powinna być równa jak stół, stawiasz kawę na desce i jedziesz

No to NIK powinien zamknąć 90% autostrad we Włoszech i z 50% w Niemczech, bo A4 przy tym co jest tam, to naprawdę majsterszyk hehe.gif

Napisano

> ja zauważam z roku na rok pogarszający się stan ulic w dużych miastach. Za to co ciekawe widzę

> spory postęp jeśli chodzi o małe gminy. W moje okolicy np. więszkość dróg gminnych jest

> wyremontowana, równa jak stół, do tego w ostatnich latach wiele z nich doczekało się

> chodników, co znacznie wpłynęło na bezpieczeństwo.

Ale powstaje też dużo nowych dróg w samych miastach i to znakomicie rozwiązanych (przynajmniej w Krakowie). Ale faktem też jest, że istniejące niszczeją w zastraszającym tempie i niewiele się dzieje, by temu zapobiec czy naprawiać.

Napisano

> Zbliżają się wybory. Prezesem NIK jest niejaki Jacek Jezierski, członek PiS. Nieważne więc, dobre

> są drogi czy nie, ważne by dowalić PO (nie wnikam w to, słusznie czy nie), po prostu polityka

> i tyle. Ja osobiście zauważam bardzo dużą poprawę dróg krajowych, ekspresówek i autostrad.

> Gorzej natomiast oceniam drogi lokalne, widać że brakuje pieniędzy. Ale do Warszawy czy do

> Wrocławia jeździ się coraz szybciej i przyjemniej, buduje się również obwodnice.

claps.gifclaps.gif

ciekawe jakby wypadlo to zestawienie, jakby uwzglednili % ruchu jaki drogi obsluguja... bo na moje oko (a troche jezdze), drogi nie są takie złe, co innego jak zjedziesz w las na droge o 47 priorytecie odsniezania... a takich w liczbach jest najwięcej...

Napisano

> No to NIK powinien zamknąć 90% autostrad we Włoszech i z 50% w Niemczech, bo A4 przy tym co jest

> tam, to naprawdę majsterszyk

jakoś zakopianka od myślenic jest równa, wiec da się zrobić ?

zobaczymy co będzie za kilka lat na odcinku krk-szarów grinser006.gif

Napisano

> ja zauważam z roku na rok pogarszający się stan ulic w dużych miastach. Za to co ciekawe widzę

> spory postęp jeśli chodzi o małe gminy.

no to odwrotnie jak w Lublinie i okolicach, nie mówię, że w mieście są drogi super, bo tak nie jest, ale roboty drogowe są wielu miejscach, natomiast w małych gminach niestety nic się nie dzieje frown.gif a drogi takie, że aż boli patrzeć, a co mówić jechać po tym, szczególnie na południowy-wschód od Lublina

Napisano

> jakoś zakopianka od myślenic jest równa, wiec da się zrobić ?

> zobaczymy co będzie za kilka lat na odcinku krk-szarów

btw. dzisiaj w antyradiu mowili, ze kolo naszej dumy - stadionu narodowego, nowa ulica jest pofalowana (10 cm roznicy poziomow na 50 metrach)...

a pani w radiu (jakis rzecznik prasowy wykonawcy czy miasta) mowi: "tak ma byc, to ma zwiazek z odprowadzeniem wody i jak sie jedzie z dozwolona predkoscia to nie czuc tego"... no poprostu rewelacja... teraz bubel zamieniają w ficzer...

moze NIK nie wie ze "tak ma byc" na wiekszosci drog smile.gif

Napisano

> Ale powstaje też dużo nowych dróg w samych miastach i to znakomicie rozwiązanych (przynajmniej w

> Krakowie).

które uważasz za znakomicie rozwiązane w krk ?

bo buduje się owszem sporo, ale czy znakomicie ... nie wiem, zwłaszcza na Lema widać sens grinser006.gif

> Ale faktem też jest, że istniejące niszczeją w zastraszającym tempie i niewiele się

> dzieje, by temu zapobiec czy naprawiać.

ano ok.gif

na szczęście na ma dużo bubli, jak np Kamińskiego która wygląda już gorzej niż ulice nieremontowane od x lat wink.gif

Napisano

> które uważasz za znakomicie rozwiązane w krk ?

> bo buduje się owszem sporo, ale czy znakomicie ... nie wiem, zwłaszcza na Lema widać sens

> ano

Połączenie Nowuhucka - Mały Płaszów - obwodnica - Bieżanów ok.gif Mnie to kapitalnie ułatwia życie. Jak w końcu zrobią ROK, to też będzie ok.gif

Napisano

> "Ogromna"

To ja zapytam inaczej - ile jest km dróg w Polsce a ile w Szwecji?

Napisano

> Połączenie Nowuhucka - Mały Płaszów - obwodnica - Bieżanów Mnie to kapitalnie ułatwia życie. Jak

> w końcu zrobią ROK, to też będzie

ułatwia na pewno, ale czy jest taka super ... nie wiem, masa świateł które za kilka last się zapchają i będzie kolejny korkociąg grinser006.gif

pewnie zaczną budować estakady spineyes.gif

to samo robią na ciągu Kapelanka - Botewa

realizuje się plany z przed 20-30lat hmm.gifspineyes.gif

edit, jeszcze jeśli chodzi o śliwiaka, fajnie zrobili zakończenie ?

nie można było wprowadzić większego łuku ? i tak tiry masakrują krawężnik i ściek ?

w wiesz co będzie za 2-3lata ? jak jednak nie uda się zamknąć s7 do igołomskiej ?

Napisano

> To ja zapytam inaczej - ile jest km dróg w Polsce a ile w Szwecji?

A co ma piernik do wiatraka? icon_rolleyes.gif

Napisano

> ułatwia na pewno, ale czy jest taka super ... nie wiem, masa świateł które za kilka last się

> zapchają i będzie kolejny korkociąg

To się będziemy za parę lat martwić cool.gif Mnie osobiście to bardzo pomogło ok.gif

> pewnie zaczną budować estakady

Pewnie tak, jak widać na przykładzie Lublańskiej/Bora-Komorowskiego.

> to samo robią na ciągu Kapelanka - Botewa

> realizuje się plany z przed 20-30lat

Najwyższy czas crazy.gif Lepiej późno, niż wcale wink.gif

> edit, jeszcze jeśli chodzi o śliwiaka, fajnie zrobili zakończenie ?

> nie można było wprowadzić większego łuku ? i tak tiry masakrują krawężnik i ściek ?

Bo jeździć nie umiejo grinser006.gif

> w wiesz co będzie za 2-3lata ? jak jednak nie uda się zamknąć s7 do igołomskiej ?

S7 powinno być priorytetem, bez tego cały układ komunikacyjny nie ma sensu.

Napisano

> A co ma piernik do wiatraka?

Ile kosztuje utrzymanie 260000 km dróg a ile 50000? Choć Szwecja to akurat zły przykład.

Napisano

Niech NIK skupi się na tym jak nasi polscy ułani jeżdżą samochodami.

Nawet jak droga super gładka, wyremontowana, oznakowana to spora większość kierowców dopiero ciśnie na gaz.

Wczoraj otwarto świeżo wyremontowaną drogę wojewódzką w moich stronach.

I co?

Kilkanaście kilometrów idealnie wyprofilowanej równej drogi z nowymi poboczami, mostkami, barierami, znakami i kierowcy dostają małpiego rozumu.

Prędkość 70% samochodów tam jeżdżących nie schodzi poniżej 100km/h.

A droga poprzecinana wyjazdami z pól i pobliskich miejscowości, po bokach dość głębokie rowy oraz trochę lasów.

Napisano

> Niech NIK skupi się na tym jak nasi polscy ułani jeżdżą samochodami.

A od kiedy to NIK jest od kontroli prędkości na drogach? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Co sądzicie?

Ja sądzę, że jeżeli wklejasz jakiś tekst, to powinieneś opatrzyć go linkiem do źródła. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> A od kiedy to NIK jest od kontroli prędkości na drogach?

Wiem, że nie jest.

Napisano

IMO jest w nim sporo prawdy. drogi główne te o oznaczeniach jedno i dwucyfrowych są w nienajgorszym stanie zazwyczaj, ale już te trzy cyfrowe są bardz marne. przejechałem w zeszłym tygodniu rzeszów-poznań i powrót i dla mnie osobiscie przejazd przez świętokrzyskie to głęboka trałma, tak kiepskich dróg już dawno nie widziałem

Napisano

> "Ogromna"

Odnosząc to do ilości osób myślących w tym kraju... niewiele... fakt

Napisano

Fredziu, to dlatego że takie drogi to rzadkość.

Niestety. Taka prawda. Spraw by chociaż 60% naszych dróg tak wyglądała i nie będzie wyżywania się. Zwykła reakcja, turlaj się 10-15 km/h na "kocich łbach" i wyjedź nagle na asfalt - chcesz mi powiedzieć że nie przyspieszysz do tych 40-50 ?

Owszem, skala inna, ale zasada pozostaje w mocy.

Napisano
  • Autor

> IMO jest w nim sporo prawdy. drogi główne te o oznaczeniach jedno i dwucyfrowych są w nienajgorszym

> stanie zazwyczaj, ale już te trzy cyfrowe są bardz marne. przejechałem w zeszłym tygodniu

> rzeszów-poznań i powrót i dla mnie osobiscie przejazd przez świętokrzyskie to głęboka trałma,

> tak kiepskich dróg już dawno nie widziałem

Świętokrzyskie ma najlepsze drogi krajowe w Polsce, 75% w dobrym stanie, tak podała GDDKiA - ot, taka ciekawostka wink.gif

Napisano

> ale drogi główne (krajówki) widać że są na prawdę w dużo lepszym stanie

> a wiesz, że jakaś gminna dróżka ma dziury to można jeszcze przeżyć

szczególnie krajówki w łódzkim, normalnie koleiny na krajowej jedynce takie, że wahacze można w pewnych miejscach zostawić, a już o odcinku między 302 a 294km tej drogi to już nie chcę w ogóle wspominać, wyrwy takie, że tirem tego nie idzie "wziąć pod auto"

I nie mówcie mi tu o dobrych drogach i super autostradach w polsze....

Można tu wymieniać, drogi krajowe przechodzące przez takie miasta jak Łódź, Włocławek, Toruń, Zgierz, Aleksandrów itd.

Wszystkie z tych dróg jak nie mają mega kolein to mają mega wyrwy, uszkodzone pobocza, brak oznakowań itp. itd.

Napisano

> IMO jest w nim sporo prawdy. drogi główne te o oznaczeniach jedno i dwucyfrowych są w nienajgorszym

> stanie zazwyczaj, ale już te trzy cyfrowe są bardz marne. przejechałem w zeszłym tygodniu

> rzeszów-poznań i powrót i dla mnie osobiscie przejazd przez świętokrzyskie to głęboka trałma,

> tak kiepskich dróg już dawno nie widziałem

Krajowe - czy wojewódzkie - moim zdaniem stan dróg krajowych w świętokrzyskim jest ok.

Napisano

> Krajowe - czy wojewódzkie - moim zdaniem stan dróg krajowych w świętokrzyskim jest ok.

waytogo.gif jeżdżę np 79, jechałem 9, obie w granicach świętokrzyskiego są w bdb stanie

wojewódzkie ... tu bywa czasem tragicznie, trafiłem już na drogę którą ciężko było przejechać tempem większym jak 20-30km/h icon_rolleyes.gif

Napisano

> Świętokrzyskie ma najlepsze drogi krajowe w Polsce, 75% w dobrym stanie, tak podała GDDKiA - ot,

> taka ciekawostka

Krajowe nie mam zastrzeżeń - oznaczenia jedno i dwucyfrowe, niestety ze względu na specyfikę trasy jaką musiałem obrać te oznaczone trzema cyferkami były makabryczne

Napisano
  • Autor

> szczególnie krajówki w łódzkim, normalnie koleiny na krajowej jedynce takie, że wahacze można w

> pewnych miejscach zostawić, a już o odcinku między 302 a 294km tej drogi to już nie chcę w

> ogóle wspominać, wyrwy takie, że tirem tego nie idzie "wziąć pod auto"

> I nie mówcie mi tu o dobrych drogach i super autostradach w polsze....

> Można tu wymieniać, drogi krajowe przechodzące przez takie miasta jak Łódź, Włocławek, Toruń,

> Zgierz, Aleksandrów itd.

> Wszystkie z tych dróg jak nie mają mega kolein to mają mega wyrwy, uszkodzone pobocza, brak

> oznakowań itp. itd.

Nie tragizujmy, "jedynka" miejscami pozostawia wiele do życzenia, ale nie jest taka zła. Zapewne chodzi Ci o odcinek DK1 Łęczyca - Krośniewice, który się posypał podczas zimy. W tej chwili zniszczona nawierzchnia została sfrezowana, i do końca czerwca będzie trwać układanie nowej nawierzchni, wystarczy być trochę w temacie. Odcinki DK1 przebiegające przez miasta, nie należą do GDDKiA tylko właśnie do miast, często są w nie najlepszym stanie ale to nie dyskwalifikuje DK1 żeby mówić o niej że jest tragiczna. Łączna długość krajowej jedynki to ponad 600 km.

Napisano

> Nie tragizujmy, "jedynka" miejscami pozostawia wiele do życzenia, ale nie jest taka zła.

a gdzie jest dobra ?

bo docinek od Piotrkowa w dół też idealny nie jest icon_rolleyes.gif

a juz poniżej cz-wy to jest raczej kiepsko hmm.gif

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=77248873&postcount=1234

50% jest w stanie dobrym w/g tej mapki hmm.gif

na odcinku śląsk-piotrków (który znam) tylko małe fragmenty icon_rolleyes.gif

taka nawierzchnia nie jest tam niczym szczególnym, łaty są na całym odcinku

źródło i więcej fotek

dsc00072r.jpg

Napisano
  • Autor

No coś około 50% jest w dobrym stanie, aczkolwiek niektórzy z tamtego forum mówią że DK1 jest w dobrym stanie na 80% swojej długości icon_eek.gif. Tam gdzie zapodałeś mapkę, jest fotorelacja z majowego przejazdu forumowicza i tak skomentował ogólnie stan DK1 pod zdjęciami, cytuję:

Podsumowując, nikt nie udaje, że jest to nowa droga, ale za wyjątkiem odcinka Michalin - Ciechocinek, któremu bliskość budowy A1 nie pomaga, jest zadbana w zadowalającym stopniu.

Napisano

> czasami mam wrażenie że to jedyna instytucja w tym kraju która się nie op****dala

Pan Przeklinak pożegna się z nami. W warunkach recydywy, do tego.

mar00ha

Napisano

> Zbliżają się wybory. Prezesem NIK jest niejaki Jacek Jezierski, członek PiS. Nieważne więc, dobre

> są drogi czy nie, ważne by dowalić PO (nie wnikam w to, słusznie czy nie), po prostu polityka

> i tyle. Ja osobiście zauważam bardzo dużą poprawę dróg krajowych, ekspresówek i autostrad.

> Gorzej natomiast oceniam drogi lokalne, widać że brakuje pieniędzy. Ale do Warszawy czy do

Kolego spier...aj stąd na fora onetu lub wp, gdzie jesteś znany z sympatii do obecne nam panującego donka leniwca, który nawet kibiców ostatnio zniechęcił. Stan naszych dróg jest gorszy niż wynika to z raportu NIK, nasze drogi są wyjątkowe nawet w sakli świata a nie tylko samej europy! Nowo budowane drogi często już podczas oddania do użytkowania są pełne wad. Gwarancja na drogę na 12 miesięcy to jakieś światowe kuriozum! Żyjemy w komunie bis i nie mam co do tego wątpliwości. Rozumiem formuowiczów, którzy głosowali na PO w ostatnich wyborach, jednak powiem szczerze, że nie zrozumiem nikogo kto zagłosuje na PO w kolejnych!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.