Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mała opłacalność jazdy na LPG

Featured Replies

Napisano

Panowie! temat zapewne kontrowersyjny, ale chciałem pogadać i poznać Wasze zdanie.

Miesięcznie robię 1000-1200 km (miasto), moja Astra F z motorem 1.4 8V spala w cyklu miejskim 11l/100 km, nigdy mniej nie paliła, jazda raczej spokojna.

Tak sobie liczę koszty zakupu LPG i NoPb na odpalanie i wychodzi że różnica miesięczna na 1000 km to skromne 70 zł , przy obecnych cenach gazu i większym spalaniu LPG niż NoPb różnice jakie były kiedyś stopniały. Tak się zastanawiam nad tym, ale mniej nie wychodzi. Z tego co widzę jest to mniej opłacalne niż kiedyś, a koszty montażu instalacji to już wogóle będą zwracać się długo.

Jak Wy to widzicie?

Napisano

> Panowie! temat zapewne kontrowersyjny, ale chciałem pogadać i poznać Wasze zdanie.

> Miesięcznie robię 1000-1200 km (miasto), moja Astra F z motorem 1.4 8V spala w cyklu miejskim

> 11l/100 km, nigdy mniej nie paliła, jazda raczej spokojna.

> Tak sobie liczę koszty zakupu LPG i NoPb na odpalanie i wychodzi że różnica miesięczna na 1000 km

> to skromne 70 zł , przy obecnych cenach gazu i większym spalaniu LPG niż NoPb różnice jakie

> były kiedyś stopniały. Tak się zastanawiam nad tym, ale mniej nie wychodzi. Z tego co widzę

> jest to mniej opłacalne niż kiedyś, a koszty montażu instalacji to już wogóle będą zwracać

> się długo.

> Jak Wy to widzicie?

puki nie trzeba wymieniać reduktora bądz butli albo elektroniki to zysk zyskiem biglaugh.gif nawet jak obliczyłeś 70zł jesteś do przodu waytogo.gif

Napisano

> Panowie! temat zapewne kontrowersyjny, ale chciałem pogadać i poznać Wasze zdanie.

> Miesięcznie robię 1000-1200 km (miasto), moja Astra F z motorem 1.4 8V spala w cyklu miejskim

taką samą miałem i tyle mi paliła gazu hmm.gif

ale nic to ... policz sobie bo 1200 km to mało nie jest

gaz założysz do tego auta za 1500zł max (IIgen) a i pewnie za 1200zł znajdzie grinser006.gif

teraz spalanie, licz na LPG 30% więcej czyli 14L, 36zł/100km (2,59L)

benzyna 11x5,10=56zł

czyli masz 20zł na 100km

200zł na miesiąc hmm.gif

trza by odliczyć paliwo na rozruch, 40-50zł

zostaje 150zł

instalacja 10miesiący zwrot, w drugim roku jesteś już 1500zł na plus (300zł niech będzie na serwisy itp)

jeśli autem masz jeździć 3-4lata to z 5kzł spokojnie zaoszczędzisz hmm.gif

weź też pod uwagę że teraz jest dość kiepski okres na porównywanie, bo gaz jest drogi i będzie jeszcze droższy

w wakacje tankowałem gaz po 2.39. a benzynę po 5.30

wtedy różnica to 25zł/100km ...

Napisano

> Tak sobie liczę koszty zakupu LPG i NoPb na odpalanie i wychodzi że różnica miesięczna na 1000 km

> to skromne 70 zł , przy obecnych cenach gazu i większym spalaniu LPG niż NoPb różnice jakie

> były kiedyś stopniały. Tak się zastanawiam nad tym, ale mniej nie wychodzi. Z tego co widzę

> jest to mniej opłacalne niż kiedyś, a koszty montażu instalacji to już wogóle będą zwracać

> się długo.

> Jak Wy to widzicie?

Miesięcznie robie podobne przebiegi.

Gazu spala mi ok 10-10.5 jazda po miescie z ciezsza noga. Czyli mamy powiedzmy 10,25*2,5=25,63zł/100km

Benzyny w podobnych warunkach spalał okolo 8.5*5,25=44,63zł

Do tego okolo 10l/miesiac na rozpałkę, co daje okolo 50zł.

Różnica jest =44,63-25,63=19zł/100km.

Czyli przy założeniu 1200km daje 228zł-50zł=178zł.

Koszt instalki obecnie 2800-3000 (BRC SQ24).

Zwrot kosztów instalki to ok. 17 miesiecy.

Jak zakładałem niecałe 3 lata temu, to gaz był po 1.5zł, a paliwo po 3.8zł.

Wtedy znacznie szybciej nastepował zwrot instalki, bo 2800 zwróciło mi sie po przejechaniu ok 12-13k km (9 miesiecy).

Zimą pewnie gaz zbliży sie do ok 2.8zł, a benzyna do 5.5zł... wiec różnica będzie okolo 18zł/100km w moim przypadku. Czyli nadal zwrot instalki do okolo 16-17 miesiecy...

Napisano

> Jak zakładałem niecałe 3 lata temu, to gaz był po 1.5zł,

icon_eek.gifrotfl.gif

Napisano

> Jak zakładałem niecałe 3 lata temu, to gaz był po 1.5zł, a paliwo po 3.8zł.

> Wtedy znacznie szybciej nastepował zwrot instalki, bo 2800 zwróciło mi sie po przejechaniu ok

> 12-13k km (9 miesiecy).

> Zimą pewnie gaz zbliży sie do ok 2.8zł, a benzyna do 5.5zł... wiec różnica będzie okolo 18zł/100km

> w moim przypadku. Czyli nadal zwrot instalki do okolo 16-17 miesiecy...

u siebie liczyłem rok/20kkm

wyszło trochę mniej, ale trafiłem na dobry okres, wiosną 2010 była fajna proporcja

gaz w okolicy 2zł do 2.15zł max, a benzyna po 4.5-4.6zł

i u mnie spalanie jest podobne jak Twoje, 20% więcej tak około

10.5 po mieście (noPB 8.5) 22zł/gaz, 40zł noPB

Napisano

co Cię tak śmieszy ?

chyba właśnie 3lata temu był dołek gdzie ceny spadły do 1.5zł (wiosna)

choć wcześniej dobijały już do 2zł hmm.gif

Napisano

> się długo.

> Jak Wy to widzicie?

U mnie taki motor 1.4 8V spala w mieście do 11 l LPG jedynie w zimie ciut więcej. II gen.

Napisano

> U mnie taki motor 1.4 8V spala w mieście do 11 l LPG jedynie w zimie ciut więcej. II gen.

Właśnie zastanawia mnie to spalanie. Astrą F 1.8 8V udało mi się osiągnąć 13 l z butem w podłodze. W korkach jakieś 11-12 max, porzy normalnej jeździe w trasie 9 do 10.

To 1.4 tyle pali? hmm.gif

Napisano

> To 1.4 tyle pali?

Przy starych świecach, kopułce, przewodach WN oraz starym filtrze powietrza to jak najbardziej.

Moja Astra jak zaczęła palić 10 litrów w mieście, zmieniłem świece, a że widziałem dość spore zużycie przewodów WN wymieniłem i je, filtr wymieniam co rok.

W tej chwili astra w mieście przy dość dynamicznej jeździe spala mi 9 litrów i to jest maks, a jak się postaram to mi spala elegancko od 7,5 do 8 litrów NoPb, na gazie jest to o litr większe.

W trasie spala mi od 6 do 7,5 w zależności jak się śpieszę, analogicznie na gazie o litr więcej.

PZDR VEN

Napisano

> co Cię tak śmieszy ?

> chyba właśnie 3lata temu był dołek gdzie ceny spadły do 1.5zł (wiosna)

> choć wcześniej dobijały już do 2zł

nie do końca masz rację ;-)

tak się składa, że mam notatki od 2004 roku :-D

LPG przekroczyło "magiczną" granicę 2 zł w październiku 2005 (max. zimą 2.23)

późniejszy spadek osiągnął minimalną wartość 1.79 w lipcu 2006

w 2007 roku było dziwnie, bo po minimalnej cenie w maju, od lipca zaczęło drożeć jak na zimę - ponad 2 zł, we wrześniu ponad 2.1

styczeń 2008 - ponad 2.3, minimum w lipcu 2.09

i dopiero wiosną 2009, od lutego do maja ceny spadły prawie do poziomu 1.6 zł, ale to tylko te 3-4 miesiące, później "norma"

przepraszam i dziękuję za uwagę :-DDD

Napisano

> nie do końca masz rację ;-)

> tak się składa, że mam notatki od 2004 roku :-D

> LPG przekroczyło "magiczną" granicę 2 zł w październiku 2005 (max. zimą 2.23)

> późniejszy spadek osiągnął minimalną wartość 1.79 w lipcu 2006

> w 2007 roku było dziwnie, bo po minimalnej cenie w maju, od lipca zaczęło drożeć jak na zimę -

> ponad 2 zł, we wrześniu ponad 2.1

> styczeń 2008 - ponad 2.3, minimum w lipcu 2.09

> i dopiero wiosną 2009, od lutego do maja ceny spadły prawie do poziomu 1.6 zł, ale to tylko te 3-4

> miesiące, później "norma"

> przepraszam i dziękuję za uwagę :-DDD

waytogo.gif

nie prowadziłem statystyk dla astry, a to była by historia po rok 2000 wink.gif

wiem że jak zaczynałem to gaz był poniżej 1zł

i pamiętam też właśnie wiosnę - maj/czerwiec, gdzie gaz mocno staniał i udało mi się zatankować w Opocznie po 2.49 czy coś takiego, na 100% poniżej 1.5zł ... wychodzi że to rok 2009 ok.gif

później oczywiście skoczyło i ... szło już tylko w górę frown.gif

może spadnie jeszcze kiedyś poniżej 2zł icon_rolleyes.gif

w 2009r., a może 2008 hmm.gif był też dołek dla noPB, po 3.2zł tankowałem, jazda na benzynie wychodziła prawie na zero w/s do gazu icon_rolleyes.gif

Napisano

w sytuacji opisanej przez autora wątku pewnie bym gaz założył ;-)

a co do cen - na tym kąciku wieszczono w 2005 roku, że gaz będzie po 2.5zł (pomyłka o 6 lat), a rok później pisano o 3.5zł :-D

Napisano

> nie prowadziłem statystyk dla astry, a to była by historia po rok 2000

W latach 1997-1999 lpg bywało po 60gr, a benzyna czasami po 2,40 - to były czasy smile.gif

Napisano

> W latach 1997-1999 lpg bywało po 60gr, a benzyna czasami po 2,40 - to były czasy

Ta... a ile wtedy zarabiałeś? Bo ja w '99 roku niecałe 1000zł i to nie wszystko było na umowie.

To ja już wolę teraz gaz po 2.70...

Napisano

> Ta... a ile wtedy zarabiałeś? Bo ja w '99 roku niecałe 1000zł i to nie wszystko było na umowie.

> To ja już wolę teraz gaz po 2.70...

trzeba by popatrzeć ile była minimalna

3x mniej ?

więc w sumie teraz wychodzi drożej gazik

530zł/1990 i 1330zł/2011, jakieś 2.5 mniej

czyli jak gaz był po 80gr to dziś powinien być po 2zł hmm.gif

Napisano

> trzeba by popatrzeć ile była minimalna

> 3x mniej ?

> więc w sumie teraz wychodzi drożej gazik

> 530zł/1990 i 1330zł/2011, jakieś 2.5 mniej

> czyli jak gaz był po 80gr to dziś powinien być po 2zł

No OK, ale nie samym gazem człek żyje. "Tani" samochód kosztował tyle samo (kwotowo) co teraz - rodzice płacili za nowego lanosa 34 tys. zł w '98 roku.

Dzisiaj jednak trochę łatwiej zarobić 34 tyś. zł niż w 98 roku.

Napisano

> No OK, ale nie samym gazem człek żyje. "Tani" samochód kosztował tyle samo (kwotowo) co teraz -

> rodzice płacili za nowego lanosa 34 tys. zł w '98 roku.

> Dzisiaj jednak trochę łatwiej zarobić 34 tyś. zł niż w 98 roku.

Przeciętne wynagrodzenie:

1998r- 1239,49

2010- 3224,98

Tylko nie pamiętam już jakie były koszty wszelkich mediów i czynszów

Powyższe dane z: jakiś tekst

Napisano

> Jak zakładałem niecałe 3 lata temu, to gaz był po 1.5zł, a paliwo po 3.8zł.

A gaz to nie paliwo?

Napisano

dopuki gaz jest 2 razy tanszy od benzyny to sie oplaca.Przy sekwencji spalanie gazu jest tylko troche wieksze niz benzyny.

Napisano

> dopuki gaz jest 2 razy tanszy od benzyny to sie oplaca.Przy sekwencji spalanie gazu jest tylko

> troche wieksze niz benzyny.

a ja dodam, że nawet nie widzę różnicy, ale to może dlatego, że na benie przejechałem z 3-4 pełne zbiorniki tylko.

Napisano

> a ja dodam, że nawet nie widzę różnicy, ale to może dlatego, że na benie przejechałem z 3-4 pełne

> zbiorniki tylko.

gaz jest mniej kaloryczny, więc raczej powinien być słabszy, albo więcej palić hmm.gif

Napisano

> gaz jest mniej kaloryczny, więc raczej powinien być słabszy, albo więcej palić

Więcej pali. Nawet sekwencja.

W Sienie 1,2 to jest relacja około 1litra/100km ok.gif

Napisano

> Więcej pali. Nawet sekwencja.

> W Sienie 1,2 to jest relacja około 1litra/100km

ja to wiem, pytałem kolegi co mu pali tyle samo grinser006.gif

mnie astra paliła do 30% więcej, ale na mocy nie było różnicy

ford pali też trochę więcej jak podają, bo pod 20%, ale j/w różnica w mocy niezauważalna

Napisano
  • Autor

Panowie taka moja kalkulacja wykazująca że tak naprawdę jeżeli poszukać w miarę oszczędnego dizla to gaz można zostawić, tak jak napisałem robię miesiecznie 1000 km, spalam 11l LPG/ 100km co przy dzisiajszych cenach daje mi 30 zł za 100 km, (2,7 zł/l) , a więc za 1000 km płącę 300 zł + 50 zł Nopb na odpalanie i jazdę do przełączenia.

Teraz ON, ojciec ma Corsę 1.7 DTI , spalanie w mieście 6 l/100 km lato/zima równo. Przy cenie 5,15 zł za litr ON mamy 31 zł za 100km i 310 zł za 1000 km tak więc porównując nie ma różnicy, owszem powiecie ale jaki dizel tyle spali? owszem trzeba szukać samochodów nowszych, pojemności rzędu 1.3-1.7 l.

A jazda na NoPB zakładam że Astra 1.4 8V spali mi 8 l w mieście, czyli 420 zł za 1000 km , więc różnica między NoPb, a LPG przynajmniej u mnie wychodzi jak pisałem na początku 66 zł miesięcznie.

Stąd moje pytania i taka mała konkluzja że na dzień dzisiejszy jazda na LPG czy nowszym dizlu jest prawie taka sama, może nawet na ON tańsza, zobaczymy jakie będą skoki cen LPG od nowego roku, bo tej zimy do 2,8-2,9 zł/l napewno dojdziemy.

ps. od 1.10. zalewam cały bak NoPb , zobaczę ile spala w mieście , najwyżej przejadę się na regulację LPG i może coś zdziałam z spalaniem.

Napisano

> Panowie taka moja kalkulacja wykazująca że tak naprawdę jeżeli poszukać w miarę oszczędnego dizla

> to gaz można zostawić, tak jak napisałem robię miesiecznie 1000 km, spalam 11l LPG/ 100km co

> przy dzisiajszych cenach daje mi 30 zł za 100 km, (2,7 zł/l) , a więc za 1000 km płącę 300 zł

> + 50 zł Nopb na odpalanie i jazdę do przełączenia.

> Teraz ON, ojciec ma Corsę 1.7 DTI , spalanie w mieście 6 l/100 km lato/zima równo. Przy cenie 5,15

> zł za litr ON mamy 31 zł za 100km i 310 zł za 1000 km tak więc porównując nie ma różnicy,

> owszem powiecie ale jaki dizel tyle spali? owszem trzeba szukać samochodów nowszych,

> pojemności rzędu 1.3-1.7 l.

> A jazda na NoPB zakładam że Astra 1.4 8V spali mi 8 l w mieście, czyli 420 zł za 1000 km , więc

> różnica między NoPb, a LPG przynajmniej u mnie wychodzi jak pisałem na początku 66 zł

> miesięcznie.

> Stąd moje pytania i taka mała konkluzja że na dzień dzisiejszy jazda na LPG czy nowszym dizlu jest

> prawie taka sama, może nawet na ON tańsza, zobaczymy jakie będą skoki cen LPG od nowego roku,

> bo tej zimy do 2,8-2,9 zł/l napewno dojdziemy.

> ps. od 1.10. zalewam cały bak NoPb , zobaczę ile spala w mieście , najwyżej przejadę się na

> regulację LPG i może coś zdziałam z spalaniem.

OK, teraz porównaj koszty utrzymania diesla Twojego taty, a koszty utrzymania astry 1.4 8v

a już nie mówię o nowszych dieslach z CR, DPF, Turbo itd ...

jak pisałem miałem astre, przez 10lat i 210kkm nie dołożyłem do silnika prawie nic

bo wymiana uszczelki pod miską czy kabli, kopułki itp to w sumie eksploatacja, jak świece czy olej ... a i to były koszty max 100zł ... więc pikuś

do tego zero problemów z paleniem w zimie grinser006.gif

szukając auta mocno zastanawiałem się nad dieslem, akurat ford w foce ma fajne silnik

ale auto 5letnie rzadko kiedy ma mniej niż 200kkm na liczniku (poza tymi po dziadku z D wink.gif)

wiec padło na benzynę + LPG

i faktycznie dziś koszty paliwa są porównywalne, nawet z przewagą diesla ...

tylko jak Ci się coś zwali w dieslu to ... 30.GIF oszczędności

brat miał foke diesla 1.6, sama regeneracja turbo kosztowała 2.5kzł icon_eek.gif

sąsiad ma takie samo auto i coś mówi że mu wtryski siadają grinser006.gif

mam też znajomego co kupił c-max'a z silnikiem 2.0 (na takiego polowałem wink.gif) rocznikowo chyba młodszy od mojego

twierdzi że włożył w niego 4-5tyś zł hmm.gif i już stoi w komisie hehe.gif

podsumowując, nowy - diesel OK, niestety ceny trochę zabijają, ale znowu nie do niewielu nowych wsadzisz LPG

używany kilkuletni ... to już mocno bym się zastanowił

kilkunastoletni, tu w sumie obojętne, bo koszty serwisu diesla nie są tak zabójcze, np turbina do TDI kosztuje 800zł

aha, te 6L to wcale nie jakieś cuda, brata foka paliła też w tych okolicach

Napisano

wcale nie trzeba nowszych z mala pojemnoscia, mialem do niedawna brave 1.9 TD i palila 6-6.5l w miescie, dodatkowym plusem bylo to ze ceny czesci do tego motoru sa smiesznie niskie a paliwo mozna lac co sie chce ja lalem b100 i nie bylo problemow, koszt przejechania 100km byl w granicach 27zl. ale byl mul straszny zero komfortu i przjemnosci z wciskania prawego pedala.

Napisano

> wcale nie trzeba nowszych z mala pojemnoscia, mialem do niedawna brave 1.9 TD i palila 6-6.5l w miescie, dodatkowym plusem bylo to ze ceny czesci do tego motoru sa smiesznie niskie a paliwo mozna lac co sie chce ja lalem b100 i nie bylo problemow,

Ile tys. km przejechałeś?

Do CR bałbym się wlewać takie paliwo, a i do starych diesli lepszy jest OR niż b100, bo ma lepsze właściwości smarne ...

Mi jakoś nie diesle nie chcą palić mało ...

BX'93 pali mi 7,8l/100km, a mondeo'06 9l/100km - spalanie po mieście ...

Punto pali żonie ok. 10,5l/100km lpg, ale mi też tyle palił ...

> koszt przejechania 100km byl w granicach 27zl. ale byl mul straszny zero komfortu i przjemnosci z wciskania prawego pedala.

Chyba "pedału" zlosnik2.gif

Napisano

> Ile tys. km przejechałeś?

> Do CR bałbym się wlewać takie paliwo, a i do starych diesli lepszy jest OR niż b100, bo ma lepsze

> właściwości smarne ...

> Mi jakoś nie diesle nie chcą palić mało ...

> BX'93 pali mi 7,8l/100km, a mondeo'06 9l/100km - spalanie po mieście ...

> Punto pali żonie ok. 10,5l/100km lpg, ale mi też tyle palił ...

> Chyba "pedału"

niewiem ile ale sporo bo z 2-2,5miesiecznie wymienilem tylko komplet swiec bo lapal na 3 garnki (koszt 64zl hehe.gif za 4sztuki) co do spalania to moze jezdzic nie umiesz chociaz moja mulher.gif tez jezdzic nie umie a smigala bravka do pracy (30km w jedna strone) i nie zdarzylo sie zeby spalila wiecej niz 6,7. moze masz cos zepsute hmm.gif

a wracajac do gazu to wczesniej mialem kilka samochodow z gazem i zawsze wychodzilo mi 30% taniej niz jazda na samej benie wiec teraz sobie gaz odpuscilem calkowicie.

Napisano

> Jak Wy to widzicie?

Ja widzę, że jak podjeżdżam na stację i (tankując gaz) to zostawiam za 33l około 85zł (2.6zł), zamiast 170zł (5.20zł) za Pb.

Kosztów montażu nie liczę, bo przy zakupie samochodu instalacja już jest lub dorzucenie 3-4k w kontekście kwoty ogólnej nie robi większej różnicy.

Serwis można zaokrąglić do +70zł przy przeglądzie raz na rok, +80zł za filtry z regulacją raz na rok, +powiedzmy, zaokrąglając w górę, 300zł na 'awarie' w postaci czyszczenia wtryskiwaczy, wymiany reduktora, rzekomo częstszej wymiany świec i przewodów wn. Czyli po około 6 tankowaniach jest cacy.

Benzyny nie liczę bo w końcu to samochód i pić musi - jak czasem mi się przypomni to coś doleję.

Tak to mniej więcej widzę zlosnik.gif

Napisano

> smigala bravka do pracy (30km w jedna strone) i nie zdarzylo sie zeby spalila wiecej niz 6,7...

Miasto - 30 km w jedną stronę ? zlosnik.gif

Napisano

> Miasto - 30 km w jedną stronę ?

a co w tym dziwnego ?

ja mam 25km do roboty która jest prawie w centrum - 2km od rynku, a gdzie tam do końca krk ... kolejne 15km min hmm.gif

Napisano

> Miasto - 30 km w jedną stronę ?

nom. moja miala 30 a ja mam w tej chwili 15. ale do przyszlego tygodnia, bo bede mial 3

Napisano

> a co w tym dziwnego ?

Warszawa ma ok. 20 km z północy na południe, a to jest największe miasto w Polsce, więc jak ktoś może mieć 30 ...

Jest jeszcze okręg Katowicki, ale tam przemieszczanie jest częściowo po drogach z kilkoma pasami i często skrzyżowania są bezkolizyjne ...

Napisano

> Warszawa ma ok. 20 km z północy na południe, a to jest największe miasto w Polsce, więc jak ktoś

> może mieć 30 ...

> Jest jeszcze okręg Katowicki, ale tam przemieszczanie jest częściowo po drogach z kilkoma pasami i

> często skrzyżowania są bezkolizyjne ...

to kraków jest większy grinser006.gif

od wchodu do zachodu (granice administracyjne) ma spokojnie pod 30km

pn-pd to ok 20km hmm.gif

http://maps.google.pl/maps?saddr=Brzeska...mp;t=m&z=12

Napisano

> ... od wchodu do zachodu (granice administracyjne) ma spokojnie pod 30km

Fakt, jak liczyć granice administracyjne, to dla mnie jazda po mieście zaczyna nabierać inne go znaczenia ... W Tychach prawie wogóle nie ma mowy o jeździe po mieście, a z punktu widzenia administracyjnego to też miasto ...

PS. To już wiem dlaczego niektórym autko po mieście pali 6l/100km ...

Napisano

> Warszawa ma ok. 20 km z północy na południe, a to jest największe miasto w Polsce, więc jak ktoś

> może mieć 30 ...

> Jest jeszcze okręg Katowicki, ale tam przemieszczanie jest częściowo po drogach z kilkoma pasami i

> często skrzyżowania są bezkolizyjne ...

Przez głupi 100tyś Grudziądz można jechać 16km.

Napisano

czego rżysz ?

sam pamiętam jak tankowałem po 1.65 zl i to chyba nie było aż 3 lata temu hmm.gif

Napisano

To było ok. 2 lata temu:

285367763-LPG-ceny.JPG

Ceny w większości z Trójmiasta, ale nie chodzi o grosiki...

Pozdr.

post-65098-14352514224843_thumb.jpg

Napisano

> Panowie taka moja kalkulacja wykazująca że tak naprawdę jeżeli poszukać w miarę oszczędnego dizla

> to gaz można zostawić, tak jak napisałem robię miesiecznie 1000 km, spalam 11l LPG/ 100km

Najpierw zastanów się, czy aby na pewno nie pali Ci zbyt dużo, jak na astrę 1,4.

Moja Marea waży 1230 kg, ma ponad 100 KM, ja mam ciężką nogę, a średnie spalanie z 3 lat wynosi 10,3 lpg/100km. Kilka razy doszedłem do granicy 12/100 w samym mieście, kilka razy zszedłem poniżej 8/100 w trasie.

W Swifcie 1.3 68KM, na II gen. średnie spalanie gazu miałem na poziomie 7,5/100 a często kręcony pod czerwone pole.

Napisano

> Najpierw zastanów się, czy aby na pewno nie pali Ci zbyt dużo, jak na astrę 1,4.

to tak naprawde zalezy od silnika - sa takie ze duzo pala i nic im nie zrobisz. Mialem Felicie 1.3 68KM z IIgen i palila w miescie 11-12, nie bylo na nia sily (regulacja "oszczedna" owocowala nawet wzrostem zuzycia paliwa shocked.gif), zaden styl jazdy nie pomagal. W obecnej Prelude na tej samej trasie jestem w stanie uzyskac 12.5-14 mimo masy wiekszej o 300kG i silnika 2.2 nastawionego na osiagi a nie ekonomie

Napisano

> to tak naprawde zalezy od silnika - sa takie ze duzo pala i nic im nie zrobisz. Mialem Felicie 1.3

> 68KM z IIgen i palila w miescie 11-12, nie bylo na nia sily (regulacja "oszczedna" owocowala

> nawet wzrostem zuzycia paliwa ), zaden styl jazdy nie pomagal. W obecnej Prelude na tej samej

> trasie jestem w stanie uzyskac 12.5-14 mimo masy wiekszej o 300kG i silnika 2.2 nastawionego

> na osiagi a nie ekonomie

tylko że tu wypowiadało się osoby mające taki silnik, sam miałem 60KM astre kombi

mnie ustawiona na bogato (miernik sondy na stałe) ... spalała max 11L LPG po Krk

na trasie ok 8-9L

14L to paliła z przyczepą kempingową, gdzie jechałem na 4 z 3krpm wink.gif

więc dla mnie dziwne, zwłaszcza że z lektury IKA wynikało że i tak spala mi dużo

a jako ciekawostkę podam że cięższy i mocniejszy c-max spala mniej lub porównywalnie

faktem jest że instalacja sekwencyjna a nie IIgen icon_rolleyes.gif

Napisano

12,4 lpg na setkę po mieści plus korki

astra 1,4 16v 90 KM sekwencja

komputer benzynowy pokazywał 10,5 benzyny.

różnica ok 2 litry. mam wrażenie że ople astra duzo palą natomist japońce mało

• 2 tygodnie później...
Napisano

To szmelcwagen z mojego profilu także mało pali,

instalacja IIgen a pali tylko 8-9l gazu

nie udało mi się spalić więcej jak 13l na 100km

ale może kapelusznik jestem i nie potrafię "cisnąć"

Napisano

> 12,4 lpg na setkę po mieści plus korki

> astra 1,4 16v 90 KM sekwencja

> komputer benzynowy pokazywał 10,5 benzyny.

> różnica ok 2 litry. mam wrażenie że ople astra duzo palą natomist japońce mało

Astra G 1.4 16V Twinport w trasie przy baaardzo ostrym butowaniu

pali mi 6-6,5l noPb na setkę hehe.gif

Napisano

> to tak naprawde zalezy od silnika - sa takie ze duzo pala i nic im nie zrobisz. Mialem Felicie 1.3

> 68KM z IIgen i palila w miescie 11-12, nie bylo na nia sily (regulacja "oszczedna" owocowala

> nawet wzrostem zuzycia paliwa ), zaden styl jazdy nie pomagal. W obecnej Prelude na tej samej

> trasie jestem w stanie uzyskac 12.5-14 mimo masy wiekszej o 300kG i silnika 2.2 nastawionego

> na osiagi a nie ekonomie

no silnik skodowski żłopie i to ładnie, pamietam jeszcze jak miałem favoritkę to mniej jak 9 mi nie spaliła. Sąsiad ma felicję kombi to też mówił że w granicach 11-13 mu oscylowało. Szkoda że wtedy nie miałem jak sprawdzić AFR-u bo nie miałem szerokopasmówki i nie znałem sie a chętnie bym sie dowiedział jaki tam jest skład mieszanki że to tyle pali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.