Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oblalem przeglad przez emisje spalin

Featured Replies

Napisano

No niestety oblalem dzisiaj przeglad. Jedyny powod to emisja spalin. Mam teraz 2 tygodnie na wyprostowanie sprawy i ponowny test.

Po czesci mysle ze moge winic za to moge tylko siebie ostatnimi przebiegami. Praktycznie calkowicie 100% miasto, krotkie odcinki po 2-5km. W korkach, spokojnej brytyjskiej jezdzie zadko potrzebuje przyspieszen i praktycznie caly czas silnik pracuje w okolicach 1200-2000 obrotow. Ma to odniesienie w spalaniu ze przy 3L silniku nie przekraczam 8L/100 w miescie i jest to srednia za dluzszy okres.

Niestety poskutkowalo to przytkaniem sie czegos. Na przegladzie diagnosta zwrocil mi uwage ze mam o sporo za duzo oleju w silniku. Zdaje mi sie ze dopalanie filtra spowodowalo ze poziom w silniku sie podniosl. No i teraz dochodzimy do momentu gdzie trzeba sie zastanowic co z tym zrobic.

Moze napisze wam moj plan i bardzo prosilbym o zweryfikowanie tego.

1) W chwili obecnej mam jeszcze ponad 50L paliwa w baku. Mysle zeby dodac specyfiku do czyszczenia wtryskiwaczy do baku. Niestety na zabawe z kolejnymi punktami musze poczekac do weekendu bo czasu brak.

2) Co prawda komputer pokazuje mi ze mam jeszcze 6000km do zmiany oleju ale trzeba bedzie go jaknajszybciej zmienic. Do tego oczywiscie nowy filtr.

3) Diagnosta polecil mi zebym zastosowal plyn co czyszczenia wtryskiwaczy ktory wlewa sie bezposrednio do filtra paliwa. Chce to zrobic tylko pytanie w jakiej kolejnosci?

- dolac do starego filtra paliwa, przepalic silnik i zmienic filtr na nowy

- od razu wymienic filtr paliwa i preparatu czyszczacego nalac do nowego filtra?

4) Tuz przed przegladem wyskoczyc na autostrade i zrobic ze 100km na 2000 obrotow zeby filtr sie przepalil. Chyba ze lepiej to zrobic przed wymiana oleju zeby sadza poszla jeszcze do starego oleju?

Wszelkie rady mile widziane.

Napisano

> 1) Mysle zeby dodac specyfiku do czyszczenia

> wtryskiwaczy do baku.

Polecam wlać 2 -3 sztuki skoro masz taki problem

> 2) Co prawda komputer pokazuje mi ze mam jeszcze 6000km do zmiany oleju ale trzeba bedzie go

> jaknajszybciej zmienic. Do tego oczywiscie nowy filtr.

mozna dać coś o niskich oporach

> 3) Diagnosta polecil mi zebym zastosowal plyn co czyszczenia wtryskiwaczy ktory wlewa sie

jak stary dobry to bez sensu coś robic zalać oprócz tego do baku tego w filtr i palić

> 4) Tuz przed przegladem wyskoczyc na autostrade i zrobic ze 100km na 2000 obrotow zeby filtr sie

Ale co ma sadza do filtra paliwa chyba ze o dpfie mówimy, i na 2 tys obrotów to ty tylk osilnik pokatujesz przepal go 100 km ale na 3 tysiącach w dieslu a benzyna 3,5-4 tysiące i ozdzyska moc.

Te spaliny to typowy kapelusz przepalić ostrzej silnik i problem sam minie

Napisano

> No niestety oblalem dzisiaj przeglad. Jedyny powod to emisja spalin.

Pytanie zasadnicze - CO w emisji spalin.

Bo "zła emisja spalin" to problem pojemny jak "problem z zawieszeniem".

No i jeszcze druga kwestia - co to za silnik.

Napisano

> Zmień diagnostę

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź cfaniaczek.gif?

Napisano

> przepal go 100 km ale na 3 tysiącach w dieslu a benzyna 3,5-4 tysiące i ozdzyska

> moc.

> Te spaliny to typowy kapelusz przepalić ostrzej silnik i problem sam minie

Zgadzam się w 100% pod warunkiem, że wszystko jest z nim w porządku waytogo.gif.

Napisano

> Możesz rozwinąć swoją wypowiedź ?

Heh no ja tez juz myslalem po temacie, ze autor watku jest pierwszym przypadkiem na skale polski zeby oblac przeglad za sklad spalin...

Ale jak zerknalem kto jest autorem, to juz sie wszystko wyjasniolo wink.gif

Napisano

> No niestety oblalem dzisiaj przeglad. Jedyny powod to emisja spalin. Mam teraz 2 tygodnie na

> wyprostowanie sprawy i ponowny test.

> Po czesci mysle ze moge winic za to moge tylko siebie ostatnimi przebiegami. Praktycznie calkowicie

> 100% miasto, krotkie odcinki po 2-5km. W korkach, spokojnej brytyjskiej jezdzie zadko

> potrzebuje przyspieszen i praktycznie caly czas silnik pracuje w okolicach 1200-2000 obrotow.

> Ma to odniesienie w spalaniu ze przy 3L silniku nie przekraczam 8L/100 w miescie i jest to

> srednia za dluzszy okres.

> Niestety poskutkowalo to przytkaniem sie czegos. Na przegladzie diagnosta zwrocil mi uwage ze mam o

> sporo za duzo oleju w silniku. Zdaje mi sie ze dopalanie filtra spowodowalo ze poziom w

> silniku sie podniosl. No i teraz dochodzimy do momentu gdzie trzeba sie zastanowic co z tym

> zrobic.

> Moze napisze wam moj plan i bardzo prosilbym o zweryfikowanie tego.

> 1) W chwili obecnej mam jeszcze ponad 50L paliwa w baku. Mysle zeby dodac specyfiku do czyszczenia

> wtryskiwaczy do baku. Niestety na zabawe z kolejnymi punktami musze poczekac do weekendu bo

> czasu brak.

> 2) Co prawda komputer pokazuje mi ze mam jeszcze 6000km do zmiany oleju ale trzeba bedzie go

> jaknajszybciej zmienic. Do tego oczywiscie nowy filtr.

> 3) Diagnosta polecil mi zebym zastosowal plyn co czyszczenia wtryskiwaczy ktory wlewa sie

> bezposrednio do filtra paliwa. Chce to zrobic tylko pytanie w jakiej kolejnosci?

> - dolac do starego filtra paliwa, przepalic silnik i zmienic filtr na nowy

> - od razu wymienic filtr paliwa i preparatu czyszczacego nalac do nowego filtra?

> 4) Tuz przed przegladem wyskoczyc na autostrade i zrobic ze 100km na 2000 obrotow zeby filtr sie

> przepalil. Chyba ze lepiej to zrobic przed wymiana oleju zeby sadza poszla jeszcze do starego

> oleju?

> Wszelkie rady mile widziane.

Zalej do baku środek do czyszczenia wtryskiwaczy, przegoń auto po autostradzie w celu dobrego wypalenia DPF. Możesz też zastosować środek do czyszczenia wtryskiwaczy w obiegu zamkniętym:

Pozdrawiam

Napisano

> Heh no ja tez juz myslalem po temacie, ze autor watku jest pierwszym przypadkiem na skale polski

> zeby oblac przeglad za sklad spalin...

Mnie się to kiedyś zdarzyło w Polsce. Pierwszy przegląd po 3 latach (samochód z salonu). Diagnosta stwierdził, że CO w spalinach przekracza normę, a ponieważ była to zima, to przegoniłem samochód po obwodnicy, ponownie pojechałem na badanie i okazało się, że skład spalin jest OK.

Napisano
  • Autor

W kwestii scislosci 3L TDI o kodzie serwisowym BKM

Niestety filtr DPF

I tak przyznaje sie kara.gif ze 100% miasto i styl jazdy emeryta od jakiegos czasu

Skaner cos zastrajkowal wiec fotki wydruku z maszyny pomiarowej

Pict3730.jpgPict3732.jpg

Napisano

> Pytanie zasadnicze - CO w emisji spalin.

> Bo "zła emisja spalin" to problem pojemny jak "problem z zawieszeniem".

> No i jeszcze druga kwestia - co to za silnik.

Z tego co wyczytalem w opisie to Audi z TDI wiec kwestia CO opada cfaniaczek.gif

Zostaje wlasnie tylko sadza czyli "smoke" na ktorym kolega oblal. Autko z przytkanym DPF i pewnie spora iloscia sadzy uzbieranej w calym ukladzie, wlasnie ze wzgledu na miejska, wolna jazde. Ja bym wymienil olej, i pojechal na autostrade dajac troche w palnik zeby sie przeczyscilo. Jakis preparat do czyszczenia wtryskiwaczy (one rowniez zmiejszaja emisje) by nie zaszkodzil.

Napisano

na autostarde najpierw zdrowo go przegonic, potem spokojna jazda na wypalenie filtra i oczywiscie dodatek do paliwa na wyczyszczenie wtrysków

przydaloby sie tez przed tym wszystkim wymienic olej i filt paliwa

moze warto tez zrobic procedure serwisowego wypalenia filtra z poziomu VAG

Napisano

> na autostarde najpierw zdrowo go przegonic, potem spokojna jazda na wypalenie filtra i oczywiscie

Aby go przegonić, to musiałby wpierw zmienić olej.

Ma za duży poziom, czyli paliwo w oleju, więc smarowanie kiepskie.

> dodatek do paliwa na wyczyszczenie wtrysków

> przydaloby sie tez przed tym wszystkim wymienic olej i filt paliwa

ano właśnie

> moze warto tez zrobic procedure serwisowego wypalenia filtra z poziomu VAG

Niech poczyta w instrukcji, jak jechać, by filtr wypalił się. Lub niech uda się do ASO, by tam wymusili wypalanie.

Napisano

> Aby go przegonić, to musiałby wpierw zmienić olej.

przeczytaj jeszcze raz co napisalem a potem wyedytuj swojego posta

Napisano

> Heh no ja tez juz myslalem po temacie, ze autor watku jest pierwszym przypadkiem na skale polski

> zeby oblac przeglad za sklad spalin...

> Ale jak zerknalem kto jest autorem, to juz sie wszystko wyjasniolo

Mi kiedyś w PL nie przeszedł badania - więc czasami nasi diagności zwracają uwagę. Na szczęście diagnosta był uprzejmy i kazał mi wyregulować gaz i przyjechać ponownie bez żadnych dodatkowych opłat.

Napisano

pamiętam jak kopiłem wołgę, miałem w poprzednim silniku merca (taki z W115) lejące wtryski i źle ustawiony kat wtrysku. Musiałem zrobic jakikolwiek przegląd bo nie miała od 10 lat. Jak diagnosta spróbował zmierzyć spaliny to pamiętam że w pomieszczeniu zrobiło się tyle czarnego dymu że nie było widać na pół metra biglaugh.gif Ahh przygody zlosnik.gif

Ale teraz (na nowym silniku) już nic a nic nie dymi, to tak dla pouczaczy Akowych hehe.gif

Napisano

Dodaj jakiegos STP.

(czerwony lub srebrny, cala butelka jest na jedeno tankowanie 50-60 L)

Pognaj go po autostradzie na wyzszych obrotach okolo 100km,

potem wymien filtry i olej. Zrob jesczce jakies 50 km po autostradzie.

Co wazne na przeglad pojedz z goracym silnikiem.

Milalem podobnie u siebie, to diagnosta troche przytrzymal silnik

na wysokich obrotach i wszystko bylo ok.

Tez taka procedure stosowalem, bo przebiegi mam glownie w miescie.

Napisano

> przeczytaj jeszcze raz co napisalem a potem wyedytuj swojego posta

Rozkaz! Panie Generale!

Zrobię to natychmiast, jak tylko wyedytujesz swojego - zmień przynajmniej kolejność zdań, bo jak widzisz, on też może nie doczytać do końca i zacznie od przegonienia, zanim przejdzie do czytania kolejnych punktów zlosnik.gif

Napisano

Niestety problem z przybywaniem oleju się zdarzają

1. Sprawdź ile oleju przybyło, jesli do 10% objętości całego układu to wymieniłbym olej z filtrem z miejsca.

2. Żeby zrobić porządek z DPFem zazwyczaj nie wysatrczy tylko udać sie na autostrade. Nie wiem czy nie będzie konieczne uruchomienie wymuszonego wypalania przez podłączenia auta do kompa. Żeby wypalanie się rozpoczeło musi być spełnionych kilka warunków, sam wyjazd na autostrade nie zawsze od razu załatwia sprawe.

3. Jeśli jeżdzisz non stop krótkie odcinki to zastanowiłbym się na TWoim miejscu nad usunięciem filtra, problem przybywania oleju jest bardzo poważny i raczej go nie usuniesz nie zmieniając trybu jazdy

Napisano
  • Autor

> Niestety problem z przybywaniem oleju się zdarzają

> 1. Sprawdź ile oleju przybyło, jesli do 10% objętości całego układu to wymieniłbym olej z filtrem z

> miejsca.

> 2. Żeby zrobić porządek z DPFem zazwyczaj nie wysatrczy tylko udać sie na autostrade. Nie wiem czy

> nie będzie konieczne uruchomienie wymuszonego wypalania przez podłączenia auta do kompa. Żeby

> wypalanie się rozpoczeło musi być spełnionych kilka warunków, sam wyjazd na autostrade nie

> zawsze od razu załatwia sprawe.

Oprogramowanie mam. Trzeba bedzie poczytac czy sam to dam rade zrobic

> 3. Jeśli jeżdzisz non stop krótkie odcinki to zastanowiłbym się na TWoim miejscu nad usunięciem

> filtra, problem przybywania oleju jest bardzo poważny i raczej go nie usuniesz nie zmieniając

> trybu jazdy

Wtedy niestety z miejsca nie przejdzie przegladu, a czytalem ze moga sie tez dziac cuda z komputerem.

Oleju przybylo okolo pol podzialki ponad skale.

Zeby zaaplikowac cos na szybko zona ma mi dzisiaj podjechac kupic "Wynns Clean Burn Diesel" LINK Wybralem go bo napisane jest ze

"Wynns clean burn fuel treatment is formulated to reduce emmissions and improve engine efficiency. .."

Cos innego wybralibyscie z tej listy?

Napisano

> Cos innego wybralibyscie z tej listy?

Ja bym wynalazków nie dolewał, ale powszechnie wiadomo, że ja się nie znam...

Napisano

> Zmień diagnostę

Ostatnie 3 przeglady robilem w roznych miesjcach i sam zawsze musialem sie dopraszac o badanie spalin facepalm%5B1%5D.gif. Zazwyczaj, jest to na zasadzie szybko sprawdzamy swiatelka, hamulce, podnosnik, LPG i do widzenia.

Nie wiem skad oni biora tych diagnostow, jeden nawet zrobil dziwna mine i laske, ze mi spaliny sprawdzil.. odp mu, ze przeciez za to place i nie interesuje mnie ile czasu musi rozgrzewac aparature (gdyby jej uzywal to pewnie bysmy nie musieli czekac) tongue.gif

Napisano

kolejny przyklad stosowania diesla w miescie

kolego wymien olej i sru na obwodnice , zadne 2000 obrotow , nie wiem czy przy tych obrotach dostanie odpowiednie temperatury, tempomat na 4000 tys obrotow i przejechac tak ok 50 km nawet 100 km , co jakis czas docisnij gaz do 4500 obrotow , wyczyscisz dpfa i rozruszasz turbine

albo serwisowe wypalanie ale lepiej przy tym nie byc bo serducho Ci peknie

Napisano

Czasami wymienia się też filtr powietrza...

Napisano

> Możesz rozwinąć swoją wypowiedź ?

Mogę, ale to zależy co autor wątku chce osiągnąć.

Jeśli chce mieć wszystko zrobione tip-top, niech robi co tam mu się żywnie podoba, jeśli chce mieć przegląd i to jest priorytet niech pojedzie do diagnosty nie-aptekarza.

Osobiście robię przeglądy na sztukę, ale oczywiście jeżdżę, żeby nie było, a wszystko co jest nie tak z autem robię na własną rękę w zaprzyjaźnionym warsztacie.

Przeglądy traktuję jako obowiązek, który trzeba odbębnić, ot co wink.gif

Napisano

> Mogę, ale to zależy co autor wątku chce osiągnąć.

> Jeśli chce mieć wszystko zrobione tip-top, niech robi co tam mu się żywnie podoba, jeśli chce mieć

> przegląd i to jest priorytet niech pojedzie do diagnosty nie-aptekarza.

> Osobiście robię przeglądy na sztukę, ale oczywiście jeżdżę, żeby nie było, a wszystko co jest nie

> tak z autem robię na własną rękę w zaprzyjaźnionym warsztacie.

> Przeglądy traktuję jako obowiązek, który trzeba odbębnić, ot co

Tyle, ze tak pisze kazdy a potem okazuje sie ze spora czesc aut to graty.

Z ciekawosci, miesci Twoj fiat w fabrycznej normie spalin?

Napisano

> Tyle, ze tak pisze kazdy a potem okazuje sie ze spora czesc aut to graty.

> Z ciekawosci, miesci Twoj fiat w fabrycznej normie spalin?

Nie wiem, ale głowy nie dam, miał modzony wydech, niestety nie przeze mnie więc dokładnie nie wiem co jest co.

Na pewno jest luźniej, niestety głośniej, a tak na marginesie nigdy nie przywiązywałem wagi do norm spalin, i raczej nic się w tej kwestii nie zmieni (dotyczy tylko moich zabawek, dupowozy są na 100% ok).

Taka przewaga formy nad treścią, która mnie silnie drażni: diagnosta brandzluje się nad spalinami w aucie zostawiającym 4 ślady, ale tego jakoś nie widzi wink.gif

Napisano

> Zmień diagnostę

tak jest w polaczkolandii w cywilizowanych krajach usuwa się usterkę.

Napisano

> Nie wiem, ale głowy nie dam, miał modzony wydech, niestety nie przeze mnie więc dokładnie nie wiem

> co jest co.

To wybierz sie na badanie z ciekawosci. Drogo nie jest i akurat to czy wydech byl modzony nie powinno wiele zmienic - no chyba, ze modzenie polegalo glownie na pozbyciu sie katalizatora.

> Na pewno jest luźniej, niestety głośniej, a tak na marginesie nigdy nie przywiązywałem wagi do norm

> spalin, i raczej nic się w tej kwestii nie zmieni (dotyczy tylko moich zabawek, dupowozy są na

> 100% ok).

No widzisz, a w teorii to jedna ze skladowych sprawnego technicznie samochodu.

> Taka przewaga formy nad treścią, która mnie silnie drażni: diagnosta brandzluje się nad spalinami w

> aucie zostawiającym 4 ślady, ale tego jakoś nie widzi

Jak dla mnie to ja i tak spora czesc aut bym zdjal z drog, rowniez tych doinwestowanych i dlubanych. Za zbyt duze kola, za przeklamujace liczniki, za obcierajace oopony, za zawieszenie zle dobrane do auta, za uklady wydechowe ktore nie mieszcza sie w zadnych normach spalin, za odme lejaca pod auto, za przeswit sprawiajacy ze kierowca zaraz cos zgubi itp.

Tyle, ze wiekszsoc diagnostow tego nie robi. oslabiony.gif

Napisano

> To wybierz sie na badanie z ciekawosci. Drogo nie jest i akurat to czy wydech byl modzony nie

> powinno wiele zmienic - no chyba, ze modzenie polegalo glownie na pozbyciu sie katalizatora.

Raczej kata nie ma i większe fi, to byłoby tyle ze zmian.

> No widzisz, a w teorii to jedna ze skladowych sprawnego technicznie samochodu.

> Jak dla mnie to ja i tak spora czesc aut bym zdjal z drog, rowniez tych doinwestowanych i

> dlubanych. Za zbyt duze kola, za przeklamujace liczniki, za obcierajace oopony, za zawieszenie

> zle dobrane do auta, za uklady wydechowe ktore nie mieszcza sie w zadnych normach spalin, za

> odme lejaca pod auto, za przeswit sprawiajacy ze kierowca zaraz cos zgubi itp.

> Tyle, ze wiekszsoc diagnostow tego nie robi.

W mojej kupecie licznikowe 200 to 195 na navi, nie obtarłem podwoziem nigdy o nic, ale gleba jest -30, nic się nie leje pod samochód, opony i koła mimo że większe, to o nic nie trą, tu raczej jest ok.

Może moja filozofia jest błędna, ale spalinami po prostu się nie przejmuję, innymi słowy nie spędzają mi snu z powiek grinser006.gif

Mam ważniejsze tematy do ogarnięcia niż norma spalin, która całkiem możliwe że jest ok, chociaż jak pisałem głowy nie dam wink.gif

Napisano

> Raczej kata nie ma i większe fi, to byłoby tyle ze zmian.

Tak myslalem. Na marginesie, powieksz DP, powinno pomoc wink.gif

> W mojej kupecie licznikowe 200 to 195 na navi, nie obtarłem podwoziem nigdy o nic, ale gleba jest

> -30, nic się nie leje pod samochód, opony i koła mimo że większe, to o nic nie trą, tu raczej

> jest ok.

Ja nie pilem personalnie do Ciebie. Chodzilo mi o to co notorycznie widze wsrod znajomych bawiacych sie w jakies tuningi swoich bolidow wink.gif

> Może moja filozofia jest błędna, ale spalinami po prostu się nie przejmuję, innymi słowy nie

> spędzają mi snu z powiek

Mi spedza, w piatek chyba jade na badanie hehe.gif

> Mam ważniejsze tematy do ogarnięcia niż norma spalin, która całkiem możliwe że jest ok, chociaż jak

> pisałem głowy nie dam

Ciekawi mnie. Ja wlasnie sie przekonam. Powiem szczerze, ze jesli bedzie w normie to bede BARDZO mile zaskoczony bo jednak przebieg jest potezny.

Napisano

> tak jest w polaczkolandii w cywilizowanych krajach usuwa się usterkę.

Oczywiście masz rację obywatelu cywilizowanej Europy, u nas w Polsce niestety czasem trzeba zachować się trochę inaczej, chociaż nikt nikogo do niczego nie zmusza.

W cywilizowanej Europie zdania zaczyna się z małej litery czy to tylko u nas, w Polsce mamy taki dziki zwyczaj?

Napisano

> Tak myslalem. Na marginesie, powieksz DP, powinno pomoc

> Ja nie pilem personalnie do Ciebie. Chodzilo mi o to co notorycznie widze wsrod znajomych bawiacych

> sie w jakies tuningi swoich bolidow

> Mi spedza, w piatek chyba jade na badanie

> Ciekawi mnie. Ja wlasnie sie przekonam. Powiem szczerze, ze jesli bedzie w normie to bede BARDZO

> mile zaskoczony bo jednak przebieg jest potezny.

Wiem, że nie do mnie personalnie, ale i tak powiem Ci jedno: fajnie poprowadzić rozmowę na poziomie, a ostatnio o to niezmiernie ciężko oslabiony.gif

20.GIF

Napisano

> tak jest w polaczkolandii w cywilizowanych krajach usuwa się usterkę.

Generalnie roznie z tym bywa, przynajmniej w Niemczech. Czesto jest tak, ze wymiana katalizatora na orginalny to koszt rowny polowie wartosci polowie calkowicie sprawnego samochodu. Nie mowie tu o jakims "sprawnym" struclu, ktory sie toczy a o samochodzie o wartosci 1,5-2 tysiecy euro. Naturalnie w teorii sa jakies zamienniki, katalizatory uzniwersalne itd ale prawda jest taka, ze gwarancji na skutecznosc takiej wymiany nie ma.

Np obecne przepisy w Niemczech tez ponoc sa po to aby uciac akcje ze zmiana diagnosty czy robieniem sobie na lewo badania spalin. Praktyka jednak pokazuje, ze ludzie nadal wola wylozyc kilka euro wiecej przy badaniu i dostac pieczatke niz wymieniac pierdolke za kilkaset euro.

Mechanik tez woli podstawic inne auto na badanie i zalatwic klientowi papierek niz patrzec jak klient odjezdza do kogos innego.

Jak jest w krajach innych niz Niemcy nie wiem, ale rozmawiajac ze znajomymi mechanikami z Wysp to jakos wielkiej roznicy nie widze...

Napisano

jak jest filtr DPF to ja bym zrobił tak

1. Wymiana oleju i filtra

2. Trasa dobrą autostradą bez większych korków ok 200 km

i to moim zdaniem wystarczy.

Jakieś STP też pewnie nie zaszkodzi, ale myślę że wiele nie da.

Napisano

> Generalnie roznie z tym bywa, przynajmniej w Niemczech. Czesto jest tak, ze wymiana katalizatora na

> orginalny to koszt rowny polowie wartosci polowie calkowicie sprawnego samochodu. N

kiedys kupilem atosa-gosciu aby przeszedl MOT wymienil uklad wydechowy za 550 funtow a sprzedal mi go za 700...atos z przebiegiem 60kkm[10 lat].

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odswierzam sprawe. Od razu wlalem ten plyn do czyszczenia wtryskiwaczy na pol baku czyli okolo 50L. Pojezdzilem tak jakis czas. W czwartek wymienilem olej i filtr oleju (jako ciekawostka wylalem okolo 1 LITR oleju wiecej niz potem wlalem do 60% podzialki).

Wlalem tylko 60% jakby znowu mialo oleju przybywac zeby jakis zapas do poziomu MAX byl.

Wczoraj wieczorem wyskoczylem na autostrade. Z poczatku delikatnie go rozgrzalem. Potem przez 10 minut but w podloge na 3cim biegu (predkosci autostradowe hehe.gif)

Potem 4 bieg i na obrotach 2500-2700 zrobilem jakies 60km.

Na final znowu 2 bieg i pedal w podloge.

Dzisiaj rano silnik dobrze rozgrzalem i pojechalem na przeglad. Efekt?

Wydruk spalin 0,82 / 0,78 / 0,77 hehe.gif

Kurcze, teraz widze z Diesla niestety musi sie raz na jakis czas dobrze przegonic na autostradzie.

Napisano

> Kurcze, teraz widze z Diesla niestety musi sie raz na jakis czas dobrze przegonic na autostradzie.

Nie tyle dobrze, co umiarkowanie przegonić w trasie. ok.gif

Zresztą, jak każdy silnik smile.gif

Napisano

> Wydruk spalin 0,82 / 0,78 / 0,77

> Kurcze, teraz widze z Diesla niestety musi sie raz na jakis czas dobrze przegonic na autostradzie.

Ważną sprawą jest też ogarnięty diagnosta.

Zakładam, że system stosowany w przypadku MOT'u zmusza Cię do 5-ciu powtórzeń przy obrotach rzędu ~90% uzyskiwanych przez silnik (w tym przypadku to jakieś 4,5-5k).

Często bywa tak, że kolesiowi się nie chce zrobić kolejnych 5-ciu powtórzeń i stąd wyniki testu jak u Ciebie.

U siebie w pracy mam kilku takich, którzy właśnie w ten sposób podchodzą do sprawy - dla zaoszczędzenia czasu i z lenistwa. Jednocześnie nie muszą tego robić, więc olewają sprawę.

W swojej 4-ro letniej karierze oblałem za dymienie nie więcej niż 5 diesli.

Napisano

raz na pare miesiecy warto go przegonic , albo troszke dynamiczniej jezdzic 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ważną sprawą jest też ogarnięty diagnosta.

> Zakładam, że system stosowany w przypadku MOT'u zmusza Cię do 5-ciu powtórzeń przy obrotach rzędu

> ~90% uzyskiwanych przez silnik (w tym przypadku to jakieś 4,5-5k).

> Często bywa tak, że kolesiowi się nie chce zrobić kolejnych 5-ciu powtórzeń i stąd wyniki testu jak

> u Ciebie.

> U siebie w pracy mam kilku takich, którzy właśnie w ten sposób podchodzą do sprawy - dla

> zaoszczędzenia czasu i z lenistwa. Jednocześnie nie muszą tego robić, więc olewają sprawę.

> W swojej 4-ro letniej karierze oblałem za dymienie nie więcej niż 5 diesli.

Widze ze nie czytales calego tematu. 2 tygodnie temu wrzucilem zdjecie ze zrobili 5 pomiarow devil.gif

To ze im sie nie chce robic powtorzen to raczej nie jest argument. Przeciez i tak pojawisz sie spowrotem i beda badanie musieli powtorzyc a za powtorke i tak sie nie placi jak zrobisz w ciagu 10dni roboczych biglaugh.gif

Napisano

> Widze ze nie czytales calego tematu.

Kiedyś czytałem, ale dawno wink.gif.

>2 tygodnie temu wrzucilem zdjecie ze zrobili 5 pomiarow

> To ze im sie nie chce robic powtorzen to raczej nie jest argument. Przeciez i tak pojawisz sie

> spowrotem i beda badanie musieli powtorzyc a za powtorke i tak sie nie placi jak zrobisz w

> ciagu 10dni roboczych

Tego nie wiedziałem, u mnie każdy klient z podobnym problemem musi niestety zapłacić 28e za powtórkę frown.gif.

Ja się staram zawsze być uczciwym, jezeli widzę szansę na przepuszczenie samochodu, staram się zrobić tak żeby przeszedł (legalnie). Jak widać jednak, przedmuchanie diesla daje żądane rezultaty waytogo.gif.

Napisano

Prawdopodobnie problemem jest zapchany filtr czastek stalych (DPF) i komputer lekko zwieksza dawki paliwa zeby wykonac procedure wypalania jednak on tego nie przepala i ropa przeplywa do miski olejowej zwiekszajac poziom. Nalezaloby wykonac procedure wypalania DPF i zmiana oleju, poniewaz rozrzedzony olej moze spowodowac zatarcie silnika i turbosprezarki.

Napisano

> Prawdopodobnie problemem jest zapchany filtr czastek stalych (DPF) i komputer lekko zwieksza dawki

> paliwa zeby wykonac procedure wypalania jednak on tego nie przepala i ropa przeplywa do miski

> olejowej zwiekszajac poziom. Nalezaloby wykonac procedure wypalania DPF i zmiana oleju,

> poniewaz rozrzedzony olej moze spowodowac zatarcie silnika i turbosprezarki.

Jak tak czytam o DPF to włos mi się na głowie jeży. yikes.gif

Napisano

> Jak tak czytam o DPF to włos mi się na głowie jeży.

dlatego DPF, dwumasy, pompowtryski i common rail to zlo sick.gif

Napisano

> No niestety oblalem dzisiaj przeglad.

w 1994 roku testowaliśmy jakieś skandynawskie paliwo EUROCITY czy EKOCITY a może CITYDIESEL, nie pamiętam

w każdym razie co miesiąc przyjeżdżali do nas specjaliści z PW i firmy dostarczającej paliwo

przywozili ze sobą sprzęt do diagnostyki spalin

Ikarus 280 w tamtych czasach miesięcznie "robił" około 6000-7000km

pomiary wykonywane były dwa:

1. pomiar pierwszy

- rozgrzanie silnika do temperatury załączenia wentylatora chłodnicy

- pomiar składu spalin

2. pomiar drugi

- rozgrzanie silnika do temperatury załączenia wentylatora chłodnicy

- 30-40 sekundowa praca na obrotach około 2500rpm

- ostukanie tłumika wydechowego

- 30-40 sekundowa praca na obrotach około 2500rpm

- pomiar składu spalin

różnica w pomiarach bardzo duża

praktycznie pierwszy pomiar dyskwalifikował autobus do ruchu

drugi pomiar mieścił się w dolnych granicach normy palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.