Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony zimowe - ciekawostka - będzie wesoło

Featured Replies

Napisano

A propos wątku o "bandyckich cenach opon pewna branżowa plotka zasłyszana w kuluarach:

+++

Dostępność opon jest bardzo ograniczona zarówno w serwisach jak i hurtowniach. Problemem są dostawy od producentów, które nie zostały zrealizowane dla zamówień złożonych jeszcze w okresie czerwiec - lipiec tego roku.

Z informacji jakie mamy wynika, że dojechało ok 50% opon zamówionych u producentów .

Na dzień dzisiejszy sytuacja się nie poprawia, w związku z okresem wymian opon magazyny dostawców na polskim rynku juz teraz są puste.

Na problem z dostępnością opon na rynku Polski mogą mieć wpływ zmiany przepisów na rynku niemieckim wymuszające obowiązek montażu opon zimowych co skutkuje dużym zapotrzebowaniem tego rynku na opony z innych krajów Europy w tym Polski. Efektem tego jest nowy bardziej marżowy rynek zbytu dla m. in polskich hurtowników i związany z tym rosnący eksport opon do Niemiec.

Dochodzi do sytuacji że opony są możliwe do zamówienia tylko z zagranicy od małych serwisów.

Otrzymujemy informacje o braku dostępności jakichkolwiek opon, min. brakuje podstawowych rozmiarów opon np 195/65/15, czy 205/55/16

+++

Się nawyrabiałoooo :-)

Napisano

Po ostatniej zimie, chlopaki z branzy oponiarskiej stwierdzili ze dokladnie taka sytuacja nas czeka i jesli ktos chcial kupowac, to najlepszy byl wrzesien, wtedy jeszcze sie oplacalo.

Napisano

nic sie nie stalo, wiadomo, ze rynek niemiecki to lepszy/wiekszy rynek.

a po co drutexom zimowe opony przeciez to koszta, kupia uzywki tylko ze teraz z niemiec. biglaugh.gif

Napisano

> Się nawyrabiałoooo :-)

Jak jest cytat to przydaloby sie podac zrodlo

Napisano

brakuje tylko stwierdzenia ze to wszystko wina PO, bo jakby by PiS wygral to by opony tansze byly. panic.gif

Napisano

> (...)

> Na problem z dostępnością opon na rynku Polski mogą mieć wpływ zmiany przepisów na rynku niemieckim

> wymuszające obowiązek montażu opon zimowych co skutkuje dużym zapotrzebowaniem tego rynku na

> opony z innych krajów Europy w tym Polski. Efektem tego jest nowy bardziej marżowy rynek zbytu

> dla m. in polskich hurtowników i związany z tym rosnący eksport opon do Niemiec.

> (...)

To ci mądrzy i światli Niemcy nie stosowali od lat opon zimowych że muszą teraz na gwałt kupować?

Popatrz pan...

Napisano

Nic nowego.

To samo słyszałem w zeszłym roku, od poważnego człowieka z branży.

Rynek niemiecki zaczął ostro ssać opony.

Napisano

> Z informacji jakie mamy wynika, że dojechało ok 50% opon zamówionych u producentów .

To samo słyszłaem jak kupowałem opony we wrześniu

Napisano

Dziwne, bo u znajomego oponiarza jak byłem ostatnio z inną pierdołą,

stoi tego na stojakach milion... Różnych firm, nikt nie kupuje...

Napisano
  • Autor

> Jak jest cytat to przydaloby sie podac zrodlo

Quote:

pewna branżowa plotka zasłyszana w kuluarach

Napisano

> Dziwne, bo u znajomego oponiarza jak byłem ostatnio z inną pierdołą,

> stoi tego na stojakach milion... Różnych firm, nikt nie kupuje...

opony są, po prostu zdrożały z dwóch podstawowych powodów i tyle. A stwarzanie ciśnienia, że niby nie ma jest dla frajerów grinser006.gif

Napisano

> To ci mądrzy i światli Niemcy nie stosowali od lat opon zimowych że muszą teraz na gwałt kupować?

> Popatrz pan...

Chodzi o zmiany przepisow wprowadzone bodajze w tamtym roku. Zreszta te zmiany byly juz tu dyskutowane.

Napisano

> Quote:

> pewna branżowa plotka zasłyszana w kuluarach

Czytaj: branża oponiarska musi jakoś uzasadnić większe marże zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Czytaj: branża oponiarska musi jakoś uzasadnić większe marże

opony zdrożały ale w 95% NIE Z POWODU MARŻY

Napisano

> Czytaj: branża oponiarska musi jakoś uzasadnić większe marże

Nie do końca - jak nie ma dostępności, to cena w cenniku może być jakakolwiek - po prostu towaru nie ma.

Napisano

> Rynek niemiecki zaczął ostro ssać opony.

Przepisy i "zima stulecia", ktora zweryfikowala poglady wielu osob robi swoje.

Napisano

> Nie do końca - jak nie ma dostępności, to cena w cenniku może być jakakolwiek - po prostu towaru

> nie ma.

A skąd wiesz, że nie ma dostępności? Twinsen mówi, że nie ma z tym problemów...

Zadzwoń do jakiegoś fauwerta i się zapytaj czy są opony do Twojego samochodu. Sam zobaczysz, że to bujda o braku dostępności.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A skąd wiesz, że nie ma dostępności?

Mówię o zeszłym roku.

Miałem nieplanowany zakup - obdzwoniłem 4 serwisy, nie mieli nic sensownego w rozmiarze (tj. była chińszczyzna i top).

Udało się po znajomości dostać niezłą oponę w niezłej cenie - a więc nie cena była problemem, a dostępność.

Napisano

to jest odgrzany kotlet z zeszłego roku, tak faktycznie było, że nie było opon. W tym roku są, ale ceny poszły do góry bo EURO poszło znacznie.

Napisano

> to jest odgrzany kotlet z zeszłego roku, tak faktycznie było, że nie było opon. W tym roku są, ale

> ceny poszły do góry bo EURO poszło znacznie.

W zeszłym sezonie coś tam mówili o braku kauczuku zlosnik.gif

Napisano

> Po ostatniej zimie, chlopaki z branzy oponiarskiej stwierdzili ze dokladnie taka sytuacja nas czeka

> i jesli ktos chcial kupowac, to najlepszy byl wrzesien, wtedy jeszcze sie oplacalo.

No dokładnie, zacząłem się rozglądać za nowym kompletem koło 15 września, miałem wybrany dzwonię, do kilku firm z netu - tego nie ma, tego też nie, jest to, hmmm.... zastanowię się .... 2 dni później już nie było. Znalazłem co prawda jeszcze gdzie indziej i to w ostatniej chwili, teraz cena tych opon + 25 % ... no masakra jakaś.

A na dodatek, podobnie miałem z felgami stalowymi, w końcu dziś doszły i kurier który je przywiózł mówi "Dziś to prawie same felgi wiozę"

Najlepszy czas na takie zakupy to długo przed sezonem, wtedy i wybór, i ceny inne.

Napisano

> W zeszłym sezonie coś tam mówili o braku kauczuku

Nie wiem jak w PL, ale w Niemczech zeszły sezon to rzeczywiście był szal w oponach spowodowany własnie zmiana przepisów.

W roku będzie jednak spokojniej bo jednak nie kupuje sie nowych opon co roku.

Napisano

> Chodzi o zmiany przepisow wprowadzone bodajze w tamtym roku. Zreszta te zmiany byly juz tu

> dyskutowane.

No ale gdyby byli tacy super to już mieliby opony zimowe wcześniej, więc zmiana przepisów nie zrobiłaby na nich wrażenia.

wink.gif

Napisano

Jeszcze troche i ludzie przejdą na całoroczne, jak taki cyrk będzie hmm.gif

Napisano

> No ale gdyby byli tacy super to już mieliby opony zimowe wcześniej, więc zmiana przepisów nie

> zrobiłaby na nich wrażenia.

A kto mówi, ze byli super? Obecnie przepisy tez nie narzucają montażu opon zimowych.

Napisano

> A kto mówi, ze byli super?

Są tu tacy co mówią. Pozwoliłem sobie na odrobinę ironii. wink.gif

> Obecnie przepisy tez nie narzucają montażu opon zimowych.

No to o co tyle krzyku? Dla mnie to wygląda jak sztucznie pompowana histeria żeby więcej kasy z rynku wydoić.

Napisano

Do mnie tez nie dojechało masę rozmiarów

a ceny u dostawców niektórych rozmiarów już o 15 20% większe niż ceny katalogowe angryfire.gif

Napisano

> Są tu tacy co mówią. Pozwoliłem sobie na odrobinę ironii.

Zauwazylem wink.gif

> No to o co tyle krzyku? Dla mnie to wygląda jak sztucznie pompowana histeria żeby więcej kasy z

> rynku wydoić.

Generlanie spora czesc osob dla swietego spokoju zaczela montowac opony zimowe nawet jesli jest to zbedne. Przepis jest sformulowany, ze tego nie wymusza ale rownoczesnie wyraznie mowi o konsekwencjach braku odpowiedniego ogumienia w warunkach zimowych.

Napisano

> Quote:

> pewna branżowa plotka zasłyszana w kuluarach

Yhy. Jakos przegladam serwisy oponowe nie widze brakow a jedynie wyzsze ceny ... co jest po czesci zrozumiale cena zlotego waytogo.gif

Ale jednak takie njusy uznaje jako wyzwalacz cisnienia u kupujacych ... moze boja sie ze towar zostanie

Napisano

> Yhy. Jakos przegladam serwisy oponowe nie widze brakow a jedynie wyzsze ceny ...

Zadzwon i zapytaj ile tych opon jest. poza tym poczekaj na pierwsze mconiejsze opady sniegu - wtedy przewaznie zaczyna sie druga fala i opony schodza blyskawicznie.

>co jest po czesci

> zrozumiale cena zlotego

> Ale jednak takie njusy uznaje jako wyzwalacz cisnienia u kupujacych ... moze boja sie ze towar

> zostanie

Nigdy nie zostaje. Wbrew pozorom malo ktora firma robi zapasy, ktore by mocno przekraczaly zapotrzebowanie jakie obserowano na przestrzeni wczesniejszych lat.

Napisano

Szczera prawda - bardzo ciężko jest kupić opony zimowe lub wielosezonowe. Do blaszaków zimówki kupowałem końcem lata - były świeżutkie, w magazynach udało im się przeleżeć kilka tygodni (pewnie tyle lub niewiele krócej trwa cały proces logistyczny związany z przerzuceniem z fabryki do klienta końcowego). Do 4x4 miałem już kłopot i kupiłem nie ten model, który zamawiałem - mimo, że rozmiar chyba nie jest ekstremalnie chodliwy - 225/70R16. Do osobowych udało się opony kupić praktycznie "po znajomości" - na bieżąco mieli tylko 2 modele z europejskich fabryk, dla mnie sprowadzili 2 komplety z innej hurtowni - też mając tam znajomości.

Napisano

> Zauwazylem

waytogo.gif

> Generlanie spora czesc osob dla swietego spokoju zaczela montowac opony zimowe nawet jesli jest to

> zbedne. Przepis jest sformulowany, ze tego nie wymusza ale rownoczesnie wyraznie mowi o

> konsekwencjach braku odpowiedniego ogumienia w warunkach zimowych.

Czyli mądrze. Jak ktoś nie chce to nie musi ich montować, ale musi zdawać sobie sprawę z ewentualnych konsekwencji. Takie przepisy uczą myślenia. U nas niestety jest na odwrót - równa się wszystkich do poziomu idioty co musi mieć nakaz i zakaz, bo sam nie wymyśli co jest bezpieczne a co nie.

Napisano

> Czyli mądrze. Jak ktoś nie chce to nie musi ich montować, ale musi zdawać sobie sprawę z

> ewentualnych konsekwencji. Takie przepisy uczą myślenia. U nas niestety jest na odwrót - równa

> się wszystkich do poziomu idioty co musi mieć nakaz i zakaz, bo sam nie wymyśli co jest

> bezpieczne a co nie.

Dokładnie tak samo to widzę. Przepis jest jasno sformułowany, konsekwencje są jasno sformułowane. Ryzyko, ze pacjent będzie na drodze się kłócił z policjantem o mandat minimalne.

Napisano

> Najlepszy czas na takie zakupy to długo przed sezonem, wtedy i wybór, i ceny inne.

nie zgodze sie

wybor wtedy kiepski, ceny wcale nie promocyjne

najlepiej chyba kupowac pod koniec sezonu

tylko, ze wtedy jest tylko to co zostalo...

Napisano

> nie zgodze sie

> wybor wtedy kiepski, ceny wcale nie promocyjne

> najlepiej chyba kupowac pod koniec sezonu

> tylko, ze wtedy jest tylko to co zostalo...

hitem wtedy sa opony z dotem minimum 2006 :D

Napisano

> hitem wtedy sa opony z dotem minimum 2006 :D

Ja kupowałem, w sklepie internetowym, opony w marcu 2011 z listopada lub grudnia 2010.

Marka i rozmiar taki jaki chciałem

Napisano

Dokładnie to samo o dostępności usłyszałem dzisiaj od znajomego w serwisie oponiarskim.

Napisano

na plus jest to, że nie będzie takich mega kolejek do wymiany opon zlosnik.gif

Napisano

> +++

taa, centrale największych firm oponiarskich rozkładają ręcę i oddalają kolejne terminy dostaw do hurtowni...opon ciężarowych też brakuje zlosnik.gif

Napisano

brzmi to mniej więcej tak samo wiarygodnie jak problemy w cukrowniach na wiosnę i lawinowe napędzanie paniki na rynku.

Zapasy zejdą to wszystko wróci do normy...

Napisano

> brakuje tylko stwierdzenia ze to wszystko wina PO, bo jakby by PiS wygral to by opony tansze byly.

Kolego, pierdoły to sobie możesz wypisywać na ścianie w domu. Tu jest Motokącik. czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> ta opona we wrzesniu koszt- 187 złotych dzisiaj 203

no tak ... 16złx 4 = 64zł ... kotastrofa ...

Napisano

> brzmi to mniej więcej tak samo wiarygodnie jak problemy w cukrowniach na wiosnę i lawinowe

> napędzanie paniki na rynku.

> Zapasy zejdą to wszystko wróci do normy...

Nie wiem kto ma niby mieć te zapasy, bo napewno nie producenci i hurtownie...

Napisano

> Nie wiem kto ma niby mieć te zapasy, bo napewno nie producenci i hurtownie...

cukrownie mówiły to samo zlosnik.gif

skąd wiesz, że nie mają, a nie tylko tną dostawy aby sztucznie podbić ceny?

Napisano

> cukrownie mówiły to samo

> skąd wiesz, że nie mają, a nie tylko tną dostawy aby sztucznie podbić ceny?

Stąd że nie realizują wcześniejszych zamówień.Jaki jest dla nich sens nie zrealizowania zamówienia sprzed kilku miesięcy skoro za dwa miesiące odbiorca z niego po prostu zrezygnuje bo będzie towarować się w lato?

W tej chwilii Goodyear w B2B nie ma dostępnej ani jednej zimówki w rozmiarze 195/65R15 począwszy od UG a skończywszy na Dębicy.

Napisano

> Stąd że nie realizują wcześniejszych zamówień.Jaki jest dla nich sens nie zrealizowania zamówienia

> sprzed kilku miesięcy skoro za dwa miesiące odbiorca z niego po prostu zrezygnuje bo będzie

> towarować się w lato?

> W tej chwilii Goodyear w B2B nie ma dostępnej ani jednej zimówki w rozmiarze 195/65R15 począwszy od

> UG a skończywszy na Dębicy.

a taki sens, że ceny rosną, a sezonu jeszcze na dobre nie ma, za 2tyg opony się pojawią 20-30% droższe niż byłyby wysyłane z zamówień letnich.

Napisano

> A propos wątku o "bandyckich cenach opon pewna branżowa plotka zasłyszana w kuluarach:

> +++

> Dostępność opon jest bardzo ograniczona zarówno w serwisach jak i hurtowniach. Problemem są dostawy

> od producentów, które nie zostały zrealizowane dla zamówień złożonych jeszcze w okresie

> czerwiec - lipiec tego roku.

> Z informacji jakie mamy wynika, że dojechało ok 50% opon zamówionych u producentów .

> Na dzień dzisiejszy sytuacja się nie poprawia, w związku z okresem wymian opon magazyny dostawców

> na polskim rynku juz teraz są puste.

> Na problem z dostępnością opon na rynku Polski mogą mieć wpływ zmiany przepisów na rynku niemieckim

> wymuszające obowiązek montażu opon zimowych co skutkuje dużym zapotrzebowaniem tego rynku na

> opony z innych krajów Europy w tym Polski. Efektem tego jest nowy bardziej marżowy rynek zbytu

> dla m. in polskich hurtowników i związany z tym rosnący eksport opon do Niemiec.

> Dochodzi do sytuacji że opony są możliwe do zamówienia tylko z zagranicy od małych serwisów.

> Otrzymujemy informacje o braku dostępności jakichkolwiek opon, min. brakuje podstawowych rozmiarów

> opon np 195/65/15, czy 205/55/16

> +++

dokladnie. rok temu bylo to samo. jak u nas w Nl skonczyly sie opony to kupilem busa pelnego opon w pl i sprzedalismy go w 2 tygodnie z 2x przebitką smile.gif ludzie w NL nawet dębice kupowali smile.gif ( zreszta nie mieli wyboru zabardzo ) , najgorzej bylo z popularnymi rozmiarami

175.65.14 195.65.15 205.55.16 225.45.17.

pare dni temu bylem u bylego szefa i w tym roku juz ma w magazynie 2x tyle co w tamtym ale mowil ze poniektore hurtownie juz swieca pustkami....

Napisano
  • Autor

> a taki sens, że ceny rosną, a sezonu jeszcze na dobre nie ma, za 2tyg opony się pojawią 20-30%

> droższe niż byłyby wysyłane z zamówień letnich.

Obawiam się, że może nie być tak rózowo.

Dziś dołożyłem raptem kilka kpl do swojego wolumenu i jakieś 5 min potem miałem telefon z pytaniem jak bardzo będę nieszczęśliwy, gdy ich nie dostanę.

NA SZCZĘŚCIE - opony w nietypowych rozmiarach wciąż są...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.