Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony zimowe - ciekawostka - będzie wesoło

Featured Replies

Napisano

> A propos wątku o "bandyckich cenach opon pewna branżowa plotka zasłyszana w kuluarach:

> +++

> Dostępność opon jest bardzo ograniczona zarówno w serwisach jak i hurtowniach. Problemem są dostawy

> od producentów, które nie zostały zrealizowane dla zamówień złożonych jeszcze w okresie

> czerwiec - lipiec tego roku.

> Z informacji jakie mamy wynika, że dojechało ok 50% opon zamówionych u producentów .

> Na dzień dzisiejszy sytuacja się nie poprawia, w związku z okresem wymian opon magazyny dostawców

> na polskim rynku juz teraz są puste.

> Na problem z dostępnością opon na rynku Polski mogą mieć wpływ zmiany przepisów na rynku niemieckim

> wymuszające obowiązek montażu opon zimowych co skutkuje dużym zapotrzebowaniem tego rynku na

> opony z innych krajów Europy w tym Polski. Efektem tego jest nowy bardziej marżowy rynek zbytu

> dla m. in polskich hurtowników i związany z tym rosnący eksport opon do Niemiec.

> Dochodzi do sytuacji że opony są możliwe do zamówienia tylko z zagranicy od małych serwisów.

> Otrzymujemy informacje o braku dostępności jakichkolwiek opon, min. brakuje podstawowych rozmiarów

> opon np 195/65/15, czy 205/55/16

> +++

> Się nawyrabiałoooo :-)

Kupiłem komplet opon w środę, przyszły w czwartek, drugi komplet zamówiłem w czwartek, przyszły w piątek ... więc o co chodzi ? Na serwisach wszystko dostępne confused.gif

Napisano

> Kupiłem komplet opon w środę, przyszły w czwartek, drugi komplet zamówiłem w czwartek, przyszły w

> piątek ... więc o co chodzi ? Na serwisach wszystko dostępne

ale chyba drożej; kupowałem ze znajomymi opony w połowie września 195/65/15, 2 komplety

GY UG 8 zapłaciłem 235 lub 240 teraz 265

Continental TS 830 - zapłaciłem 230 teraz 320 icon_eek.gif

ten sam sklep stacjonarno-internetowy

Napisano

> Kupiłem komplet opon w środę, przyszły w czwartek, drugi komplet zamówiłem w czwartek, przyszły w

> piątek ... więc o co chodzi ? Na serwisach wszystko dostępne

Jest dostępne, bo 90% polskich kierowców zorientuje się, że potrzebuje opon zimowych dopiero po pierwszym białym poranku grinser006.gif

Jak zauważyłeś opony są, ale stany magazynowe są niskie, więc raczej nie ma ryzyka, że sprzedawcy zostaną z zapasem opon do wiosny - mają pewność, że wszystko sprzedadzą, więc spokojnie podnoszą cenę. Przypuszczam, że po pierwszych opadach śniegu ceny jeszcze wzrosną, a i tak mogą pojawić się braki. No chyba, że zima się mocno spóźni, to może bieżąca produkcja zapełni trochę magazyny.

Jest jeden niezaprzeczalny pozytyw takiego stanu rzeczy - w obrocie będą tylko świeżutkie opony, co w przypadku opon zimowych, jest moim zdaniem, bardzo ważne.

Napisano

Koncerny chyba jednak chciały by już teraz wink.gif W tv z dużą częstotliwością widać reklamy wielkiej trójki - conti, gy, mich. Jednak prognozy 10-14 dniowe nie widzą śniegu na nizinach ale prognozy jak to prognozy mogą się zmienić ;-)

Napisano

nie wiem co, ale cos w tym musi byc.

tez mialem problem z dostaniem zimowek, moj oponiarz to tez potwierdzil, twierdzi takze, ze jeszcze wiekszy problem jest z dostepnoscia opon do dostawczakow. cena oczywiscie mojej popularnej 13stki 30% wyzsza niz rok temu. moje opony zostaly wyprodukowane 3 tygodnie temu, wiec cos musi w tym jednak byc...

Napisano

>opony są

> wyprodukowane w połowie lipca 2011, czyli "świeżynki"

świeżynki to ja kupiłem w zeszłym tygodniu, DOT 4011 grinser006.gif

Napisano

Jak ktoś jeździ tylko po mieście to opony wielosezonowe napewno się sprawdzą.

Natomiast podróżując po kraju,niekiedy nawet 1000km na tydzień,to nawet sobie nie wyobrażam jazdy na oponach innych niż zimowe i to takie zimowe które leżą na troszkę wyższej półce.

I to wcale nie jest przesada.To jest 453kkm doświadczenia w obecnym samochodzie palacz.gif

Napisano

> ale chyba drożej; kupowałem ze znajomymi opony w połowie września 195/65/15, 2 komplety

> GY UG 8 zapłaciłem 235 lub 240 teraz 265

> Continental TS 830 - zapłaciłem 230 teraz 320

> ten sam sklep stacjonarno-internetowy

Tak samo moje Uniroyale, kupowane 2 lata temu kosztowały 305 zł/ szt (205/55R16) teraz 520 hehe.gif

Napisano

> Koncerny chyba jednak chciały by już teraz W tv z dużą częstotliwością widać reklamy wielkiej

> trójki - conti, gy, mich. Jednak prognozy 10-14 dniowe nie widzą śniegu na nizinach

Co gorsza słońce się robi coraz bardziej aktywne i bije rekordy .... więc może tej zimy, zimy nie bedzie lub jak powiedział mi teść po tym jak stweirdziłęm, że już mam zimówki w aucie założone- zobaczysz będzie lato tej zimy old.gif ..... ale on ma już swole lata hehe.gif

Napisano

> Co gorsza słońce się robi coraz bardziej aktywne i bije rekordy .... więc może tej zimy, zimy nie

> bedzie lub jak powiedział mi teść po tym jak stweirdziłęm, że już mam zimówki w aucie

> założone- zobaczysz będzie lato tej zimy ..... ale on ma już swole lata

się nie śmiej, coś jest na rzeczy bo drzewa liście od góry tracą old.gif (mądrość ludowa wink.gif )

Napisano

> świeżynki to ja kupiłem w zeszłym tygodniu, DOT 4011

Toż one chyba jeszcze ciepłe były biglaugh.gif

A tak na poważnie, to faktycznie magazyny chyba nieźle przewietrzone icon_rolleyes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> postaram się, ale zapisz tego screena (choćby dla siebie) z cenami

> chętnie % różnice poznam jak opony się ''pojawią''

Stan na 1.11.2011 - w b2b nie ma wolnej ani jednej zimówki 195/65R15, ceny bez zmian.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Stan na 1.11.2011 - w b2b nie ma wolnej ani jednej zimówki 195/65R15, ceny bez zmian.

i jak tam stany magazynowe w obliczu niezimowych, ciągle, warunków?

na tvnturbo w Raporcie mówili, że opony leżą i czekają w serwisach...

Napisano

> i jak tam stany magazynowe w obliczu niezimowych, ciągle, warunków?

> na tvnturbo w Raporcie mówili, że opony leżą i czekają w serwisach...

wychodzi, ze np oponki zimowe podrozaly o ok 50 PLN za sztuke tylko.

Napisano

Inne media podały, że gumiarze czekają na klientów, a ci kasy nie mają z uwagi na kryzys rotfl.gif

Napisano

> Inne media podały, że gumiarze czekają na klientów, a ci kasy nie mają z uwagi na kryzys

coś w tym jest, u kumpla ludzie kazali sobie zakładac to co chcieli w zeszłym roku wyrzucać zlosnik.gif . Sporo pyta się o uzywane zimówki, bądź nalewki.

Inna sprawa, że pogoda jest jeszcze w miarę, sporo klientów czeka do pierwszych sniegów.

Napisano

> wychodzi, ze np oponki zimowe podrozaly o ok 50 PLN za sztuke tylko.

które ? albo ile % ?

moje podrożały 10zł, z 215 na 225zł (Uniroyal, 195/65/15)

Napisano

> które ? albo ile % ?

> moje podrożały 10zł, z 215 na 225zł (Uniroyal, 195/65/15)

np nokiany 195/15"

Napisano

> które ? albo ile % ?

Moje Uniroyale wczesną jesienią kosztowały w hurcie 174 zł, teraz 210 zł. Ponad 20 %.

Napisano

> które ? albo ile % ?

conti ts830 195/65r15 rok temu kupiłem za 193zł teraz ceny od 266zl yikes.gif

Napisano

Falken 185/60r14 we wrześniu płaciłem 204zł, teraz 261 zł

Tutaj być może jest to też spowodowane trudnością z dostępem z Japonii niewiem.gif

Napisano

te ceny to pic na wode w sezonie letnim zimowki byly w niezlych cenach w sumie to sam zaluje ze nie zakupilem bo w moim rozmiarze NIEZLE opony sa sporoooo drozsze i zapewne w przyszlym beda w rownie dobrych za to letnie teraz sa w dobrych, poprostu sprzedawcy chca sie szybko wzbogacic żerują i drą z klientow tzw. na ostatnia chwile ile sie da

Napisano

> które ? albo ile % ?

kuzyn kupił za 205 zł z założeniem zlosnik.gif

Napisano

> kuzyn kupił za 205 zł z założeniem

waytogo.gif powiedz to tym co piszą o 50zł podwyżkach grinser006.gif

ja sprawdzałem ceny pod koniec września przymierzając się wtedy do opon

u mojego gumiarza (ma sklep internetowy) 215kosztowała, teraz tak jak pisałem 225zł, ale są i po na allegro 250zł spineyes.gif

może to kwestia skąd opona pochodzi ??

zachodnie poszły do góry w związku z kursem euro, a te unroyalki nie są czasem rumuńskie ? (letnie robią w RO)

choć chyba nie, piszą że francuskie

edit: o widzę że nawet potaniały, są po 219zł ok.gif

http://www.motomc.pl/sklep/product_info....b5a7fc836fef6c0

Napisano

W Goodyear wciąż nie kupisz ani jednej szt w rozmiarze 195/65R15, co do stanów małych hurtowni nie będę się wypowiadał ale w dużym hurcie pik sprzedaży już minał.

Napisano

jak narazie to zimówki do niczego nie są potrzebne - oby jak najdłuzej zlosnik.gif

Napisano

> jak narazie to zimówki do niczego nie są potrzebne - oby jak najdłuzej

No nie gadaj - dzisiaj jadąc do pracy pierwszy raz w tym sezonie mogłem się "troszkę" poślizgać po skrzyżowaniach - krótko mówiąc idealna "szklaneczka" grinser006.gifpanic.gif

W ramach ciekawostki: na przedzie nówki ContiWinterContact TS 800, na tyle 5-cio letnie GoodYear UG7 - samochód na zimówkach zawsze był trochę podsterowny, czego nie lubię, a dzisiaj niespodzianka - delikatna nadsterowność, żadnego wynoszenia przodem i nawet na lodzie czułem, że te przednie opony jednak hamują. Jednym słowem świeża mieszanka robi jednak swoje. Potwierdza się to, co już dawno zauważyłem, że zimówka jest zimówką przez 2-3 lata, potem jest tylko oponą z zimowym bieżnikiem grinser006.gif

Napisano

> Ja bazuję na tym co jest w magazynach i na placu bo się w magazynach nie mieści

Czyli nie chcą zarabiać, np. brakuje popularnej dębicy frigo w rozmiarze 195/65 r 15, brakuje opon np. w rozmiarze 225/60 r 17, czy 215/50 r 16.

Nie ma pratycznie wogóle takich rozmiarów jak 165/60 r 14

Napisano

> nawet na lodzie czułem,

> że te przednie opony jednak hamują

Przeczysz prawom fizyki rotfl.gif

Napisano

od kolejnego tygodnia bedzie juz snieg i snieg z deszczem

IMHO najgorsi sa kierowcy ktorzy do konca jezdza na letnich a jak spadnie pierwszy snieg to jada 30km/h po miescie

Napisano

> od kolejnego tygodnia bedzie juz snieg i snieg z deszczem

> IMHO najgorsi sa kierowcy ktorzy do konca jezdza na letnich a jak spadnie pierwszy snieg to jada

> 30km/h po miescie

Ja nawet latem jezdze czesto 30 km/h po miescie - ale muszisz na mnie bluzgac smile.gif

edit: ale czego sie mozna spodziewac po czlowieku, ktorypredkosc wypisywana na znakach, czarna czcionka na bialym tle i z czerwona obwodka, odczytuje jako "predkosc sugerowana" screwy.gif

edit2: niestety, w Lodzi to bardzo popularna choroba psychiczna, przez co jezdzenie po tym miescie jest koszmarem frown.gif

Napisano

> od kolejnego tygodnia bedzie juz snieg i snieg z deszczem

> IMHO najgorsi sa kierowcy ktorzy do konca jezdza na letnich a jak spadnie pierwszy snieg to jada

> 30km/h po miescie

Wiesz - większość tak jeździ po opadach śniegu. Niezależnie czym jeżdżą i na jakich oponach.

Napisano

A w tesco opony leżą i nikt ich nie chce - cena też zachęcająca smile.gif

Nie widać kryzysu cool.gif

Napisano

> Ja nawet latem jezdze czesto 30 km/h po miescie - ale muszisz na mnie bluzgac

> edit: ale czego sie mozna spodziewac po czlowieku, ktorypredkosc wypisywana na znakach, czarna

> czcionka na bialym tle i z czerwona obwodka, odczytuje jako "predkosc sugerowana"

> edit2: niestety, w Lodzi to bardzo popularna choroba psychiczna, przez co jezdzenie po tym miescie

> jest koszmarem

to kolega ma jakos problem z psychika? slyszy glosy ? ktos koledze bluzga ? od dawna tak kolega ma? z tego co wiem to w miescie nie ma wszedzie ograniczen do 30km/h no chyba ze dla samochodow z silnikiem tsi aby daly rade doturlac sie do serwisu...

Napisano

> ktos koledze bluzga ?

Jasne, ze bluzgaja - do tego trabia, spychaja, hamuja ostro po wyprzedzeniu - i takie tam... wszystko dlatego, ze jezdze PRZEPISOWO screwy.gif

> od dawna tak kolega ma?

Wtedy kiedy mam "przyjemnosc" jezdzic po Polsce...

> z tego co wiem to w miescie nie ma wszedzie ograniczen do 30km/h

Unia kombinuje, czy by nie wprowadzic - OBY!!

> no chyba ze dla samochodow z

> silnikiem tsi aby daly rade doturlac sie do serwisu...

No patrz, to Tobie silnik olej wsuwal na poczatku, ze musiales z nim do serwisu jechac rotfl.gif A moj serwis widzial tylko na przegladzie ok.gif

Napisano

> zachodnie poszły do góry w związku z kursem euro, a te unroyalki nie są czasem rumuńskie ? (letnie

> robią w RO)

> choć chyba nie, piszą że francuskie

> edit: o widzę że nawet potaniały, są po 219zł

> http://www.motomc.pl/sklep/product_info....b5a7fc836fef6c0

To zależy który model, ja mam tegoroczne z Rumuni grinser006.gif

Napisano

> To zależy który model, ja mam tegoroczne z Rumuni

rainexpert ? czy zimówki ?

te pierwsze też mam RO spineyes.gif

Napisano

> rainexpert ? czy zimówki ?

> te pierwsze też mam RO

Rainexperty.

Na zimę udało mi się wyrwać Carvingi zlosnik.gif

Napisano

> 30km/h po miescie

Optymista z Kolegi, w zeszłym roku po opadach śniegu jadąc do pracy natknąłem się na sznur samochodów sunących z prędkością ok. 15km/h grinser006.gif

Wszyscy jechali zderzak w zderzak (jakby było faktycznie ślisko, to pierwsze hamowanie i karambol gotowy), ale nikt nie chciał wyprzedzić "lidera peletonu" biglaugh.gif

Najlepsze jest to, że śnieg był zmrożony i czasami po zwykłym deszczu jest bardziej ślisko. W każdym razie bez problemu wyprzedziłem całą kawalkadę i całkiem bezpiecznie jechałem dalej z prędkością ok. 5 razy wyższą.

Mnie zastanawia, że taka wielka rzesza kierowców nie potrafi wyczuć, kiedy faktycznie jest ślisko, a kiedy po prostu tylko trochę biało hmm.gif

Napisano

>....

> Mnie zastanawia, że taka wielka rzesza kierowców nie potrafi wyczuć, kiedy faktycznie jest ślisko,

> a kiedy po prostu tylko trochę biało

Gdy jest biało to można przypuszczać, że może być nieciekawie. kilka dni temu jadąc do pracy zobaczyłem samochód w rowie. Temp. w okolicy zera, ale raczej ze wskazaniem na (-). Godzina po 22 więc widać trochę inaczej. Przezornie zwolniłem i po uważnym przyjrzeniu się asfaltowi zobaczyłem odbicia świateł w kryształkach lodu na asfalcie. Asfalt nowy, chyba drugi rok leży, ale warstwa wierzchnia nie jest gładka. Ma mnóstwo mikro-dołków w których zbiera się woda i zamarza przy ujemnych temperaturach. Będzie wesoło zimą na tym odcinku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.