Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Evo bedzie hybryda z dieselem

Featured Replies

Napisano

> I pewnie dlatego nie ma kasy na utrzymanie torów a poszczególni producenci wycofują się ze sportu.

wiesz, nie każdego stac, żeby ogladać Rajd Sardynii, wyścigi V8 w Australii - myslę , że w taki sposob mozna zarazić ludzi do pójścia i obejrzenia na żywo wink.gif

Napisano

> chyba dla ciebie.

> Sportowiec ma ryczeć! Mam mieć gęsią skórkę jak przy dohamowaniu do nawrotu ALS generuje półmetrowe

> marchewy z wydechu a przy przepięciach biegu w promieniu kilkunastu metrów można ogłuchnąć od

> strzału z wydechu.

> Mam słyszeć Przerażające wycie szpery i skrzyni na prostych zębach bez synchronizatorów... że o

> pięknej przygrywce zasysania ogromnych ilości marnotrawionego tlenu i sapaniu sekwencyjnego

> zaworu upustowego nie wspomnę.

> To jest sportowe auto.

amen skromny.gifserduszka.gif

Napisano

> Na marginesie Audi wygrywa w pewnych grupach wiec jakos daja rade, co najwyzej potrzebuja czasu.

Audi w sporcie powinno kontynuować to :

a nie klekoty w LeMans 24h 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No i o to właśnie chodzi. O same wyścigi, a nie o smród benzyny,

> czy to jaki klank ma silnik i wydech na wjeździe do lasu...

Czytam caly watek i widze, ze nie zrozumiesz idei motorsportu.

Zapach (sic!) spalin po benzynie rajdowej, klockow pracujacych na rozgrzanej do czerwonosci tarczy i slickow zostawionych na nawrocie czy szykanie jest jednym ze smaczkow tego sportu food.gif

do tego dzwiek kreconych wiertarek albo dzwieki wydawane przez turbawki z ALS yay.gif

moze gdzies organizuja wyscigi melexow, to sobie poogladasz 893goodvibes.gif

Napisano

> ta jasne. tak jak Apocalyptyca grająca metallice. niby to samo i z przesterami, ale brakuje powera

> strasznie

porownanie z czapy skromny.gif

przyznaj ze nie byles na koncercie ApocalyptycA zlosnik.gif

Napisano

> Audi w sporcie powinno kontynuować to :

> a nie klekoty w LeMans 24h

Jeden tytuł mistrzowski. W porównaniu do konkurencji trochę blado...

Napisano

> Jeden tytuł mistrzowski. W porównaniu do konkurencji trochę blado...

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jeden tytuł mistrzowski. W porównaniu do konkurencji trochę blado...

Ale nie ważne. Weź wytłumacz Tłinsenowi że dźwięk nie ma znaczenia jak się to ogląda spineyes.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ale nie ważne. Weź wytłumacz Tłinsenowi że dźwięk nie ma znaczenia jak się to ogląda

jak to nie ważne ?? Lancia miała więcej i to jest teraz najważniejsze zlosnik.gifoink.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

> jak to nie ważne ?? Lancia miała więcej i to jest teraz najważniejsze

Nie tylko Lancia.

Napisano

> Nie tylko Lancia.

horse.gifhorse.gif

a jakie to ma znaczenie w kontekście tego wątku i mojej wypowiedzi o Audi ? Absolutnie nie odbieram Lancii tych tytułów. A że tak spytam - ile Lancia ma tytułów w DTM ? Alfa ma.

Napisano

> Audi w sporcie powinno kontynuować to :

> a nie klekoty w LeMans 24h

he, he, tylko jak widisz decydenci z Audi sa jakos innegon zdania biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> he, he, tylko jak widisz decydenci z Audi sa jakos innegon zdania

oni się nie znają.... Audi musi mnie zatrudnić , ja im wskażę odpowiednią drogę.... hehe.gif będę ich wizjonerem na wzór Steve-a Jobs-a wink.gif

Napisano

> Ale nie ważne. Weź wytłumacz Tłinsenowi że dźwięk nie ma znaczenia jak się to ogląda

On wierzy, ze nie ma znaczenia.

Co najgorsze, chce zeby uwierzyli w to inni. hehe.gif

Napisano

> On wierzy, ze nie ma znaczenia.

> Co najgorsze, chce zeby uwierzyli w to inni.

Całe szczęście fani rajdów samochodowych wiedzą po co tam chodzą smile.gif Twinsen jak zwykle ma jakiś osobisty pogląd na pewną sprawę i próbuje przeforsować to reszcie, mając przy tym ubaw przeogromny wink.gif

Tymczasem Jean

Chyba zapomniał tłumika, bo wyje i ryczy to auto. Wiedzcie, że coś się tam bardzo mocno burzy ! zlosnik.gif

Napisano

> a jakie to ma znaczenie w kontekście tego wątku i mojej wypowiedzi o Audi ? Absolutnie nie odbieram

> Lancii tych tytułów. A że tak spytam - ile Lancia ma tytułów w DTM ? Alfa ma.

Znaczenie? Po prostu moim zdaniem jest kilka innych aut, które bardziej by pasowały jako ilona rajdów. Ale to raczej mała dygresja.

W każdym razie to właśnie intensywnemu rozwojowi aut rajdowych zawdzięczamy wiele z tego co dziś jest na drogach. Od doładowanych silników benzynowych, poprzez napęd na cztery koła a kończąc na zaawansowanych układach zawieszenia. Sport motorowy ma tę właściwość, że doskonale weryfikuje skuteczność technicznych rozwiązań.

Czy diesel się sprawdza w sporcie? Gdyby się tak doskonale sprawdzał to już dawno by dominował a przynajmniej by nawiązał równorzędną walkę. Nie oszukujmy się - obecnie forsuje się silniki diesla w sporcie dla marketingu. Z resztą np w motoGP też są firmy, które wymusiły poprawki do regulaminu pozwalające im nawiązać równorzędną walkę. Można do tego dorabiać ideologię, tylko po co?

Prawda jest taka, że często spora część osób nawet nie wie o tym, że dane rozwiązanie ma wady. Nie mówi się o tym, bo źle to wygląda w katalogu reklamowym. Moc w szerokim zakresie obrotów i diesel? Jasne, jak dobrze idzie to jest to zakres szerokości 3,5-4 tysięcy obrotów. Żałośnie mało w porównaniu do silnika benzynowego. Wielki moment obrotowy w silniku elektrycznym i świetne osiągi Tesli? Szkoda, że producent wprost nie mówi, że pełną moc mamy jedynie na kilka minut. Gdyby to były rozwiązania tak idealne to już dawno by wygrywały.

Napisano

mam nadzieje ze to kaczka dziennikarska

dla mnie pojedynek kolejnych generacji EVO vs. STI byl jednym z ciekawszych etapow wspolczesnej motoryzacji

juz wczesniej mozna bylo powiedziec ze ostatnie chyba prawdziwe EVO to IX a STI to buda przed lanosem

ale teraz z cala pewnoscia mozna powiedziec ze ostatnie EVO to X

Napisano

Jak ścigał się Kubica, to ściszałem TV, bo to wycie mnie rozstrajało crazy.gif

Napisano

> Całe szczęście fani rajdów samochodowych wiedzą po co tam chodzą Twinsen jak zwykle ma jakiś

> osobisty pogląd na pewną sprawę i próbuje przeforsować to reszcie, mając przy tym ubaw

> przeogromny

Nie mam ubawu, usiłuję zrozumieć. Zresztą napisałem że postęp i tak

kiedyś wyeliminuje to co tak niektórzy kochają... Kiedyś żelazka miały

duszę, a teraz mają wkład ceramiczny i kabelek do prądu... O to w tym

chodzi.

Napisano

> Wielki moment obrotowy w silniku elektrycznym i

> świetne osiągi Tesli? Szkoda, że producent wprost nie mówi, że pełną moc mamy jedynie na kilka

> minut.

Postęp sprawi, że to będzie nie kilka minut, a np. parę godzin i co wtedy powiesz? smile.gif

Napisano

> Postęp sprawi, że to będzie nie kilka minut, a np. parę godzin i co wtedy powiesz?

Przeczytaj jeszcze raz mój post - lepsza technologia obroni się sama. JAk na razie prąd się nie broni.

Napisano

> Znaczenie? Po prostu moim zdaniem jest kilka innych aut, które bardziej by pasowały jako ilona

> rajdów. Ale to raczej mała dygresja.

Czytanie ze zrozumieniem boli czasami. Nie chodziło o pokazanie Audi jako ikony rajdów, a o to że dyskusja była na temat Audi w LeMans z dieslem. Pokazałem że kiedyś umieli benzynowym silnikiem działać w motorsporcie. Tyle.

Napisano

> Jak ścigał się Kubica, to ściszałem TV, bo to wycie mnie rozstrajało

to po co to oglądałeś ??

Napisano

> to po co to oglądałeś ??

Żeby zobaczyć wyścigi, ale dźwięk tych silników powoduje u mnie

rozstrój nerwowy, tak samo jakby sąsiad wiercił w ścianie. Obejrzałem

i tyle.

Napisano

> Żeby zobaczyć wyścigi, ale dźwięk tych silników powoduje u mnie

> rozstrój nerwowy, tak samo jakby sąsiad wiercił w ścianie. Obejrzałem

> i tyle.

Może kolega ma nadwrażliwość słuchową

Napisano

> oni się nie znają.... Audi musi mnie zatrudnić , ja im wskażę odpowiednią drogę....

Jestem dokladnie tego samego zdania, powinni produkowac diesel'e z napedem na tyl.

wink.gif

Napisano

> Jestem dokladnie tego samego zdania, powinni produkowac diesel'e z napedem na tyl.

quattro.. i mocne 5 cylindrowe turbo benzyny , jak nowe Audi TTRS serduszka.gif

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz mój post - lepsza technologia obroni się sama. JAk na razie prąd się nie

> broni.

Broni się żeby nie kupować aut na prąd. Wystarczy zobaczyć ceny zakupu zlosnik2.gif

Napisano

> quattro.. i mocne 5 cylindrowe turbo benzyny , jak nowe Audi TTRS

szkoda tylko że ten samochód ma taki GAY-look zlosnik.gif

Napisano

> Turbo i zakręty? Jaja chyba sobie robisz...

WRC robi sobie jaja z turbinami czyli? F1 przez lata z turbinami tez jaja sobie robilo?

Napisano

> porownanie z czapy

imho poprostu nie rozumiesz tego porownania smile.gif

> przyznaj ze nie byles na koncercie ApocalyptycA

no po przesluchaniu ich tworczosci, jakby mi placili bym nie poszedl.

ale pisze o ich coverach metallicy a nie tym co teraz "tworzą", bo ze smykami to niewiele ma wspolnego.

Napisano

> quattro.. i mocne 5 cylindrowe turbo benzyny , jak nowe Audi TTRS

A to quatro o niby w jakim celu ? Aby obnizyc koszty ? Fura ma byc w miare mocna a co wazniejsze do zaplacenia ! Ten dodatkowy cylinder tez raczej kosztow nie obnizy.

wink.gif

Napisano

> WRC robi sobie jaja z turbinami czyli? F1 przez lata z turbinami tez jaja sobie robilo?

WRC ma potrzymanie turbiny wlasnie po to zeby na zakretach moglo jezdzic

w cywilnym aucie potrzymanie turbiny to pomylka

Napisano

> WRC ma potrzymanie turbiny wlasnie po to zeby na zakretach moglo jezdzic

> w cywilnym aucie potrzymanie turbiny to pomylka

ale dejv nie odnosil sie do postu o cywilnych autach. a wlasnie o historii sportów.

Napisano

> szkoda tylko że ten samochód ma taki GAY-look

ale jeździ i brzmi tak... że zapominam że to TT - auto dla fryzjerów wink.gif

Napisano

> A to quatro o niby w jakim celu ? Aby obnizyc koszty ? Fura ma byc w miare mocna a co wazniejsze do

> zaplacenia ! Ten dodatkowy cylinder tez raczej kosztow nie obnizy.

Quattro w celu zapewnienia ZAWSZE idealnej trakcji, a 5ty cylinder że taki silnik wspaniale brzmi i jest pewnego rodzaju odwołaniem do tradycji firmy ,w budowie silników pięciocylindrowych. A auta sportowe raczej nie obniżać kosztów i nie zawsze jest tanie.

Napisano

> Quattro w celu zapewnienia ZAWSZE idealnej trakcji, a 5ty cylinder że taki silnik wspaniale brzmi i

> jest pewnego rodzaju odwołaniem do tradycji firmy ,w budowie silników pięciocylindrowych. A

> auta sportowe raczej nie obniżać kosztów i nie zawsze jest tanie.

CRZ jest sportowe rotfl.gifrotfl.gif, relatywnie tanie i pali tylko 5l smile.gif do tego ma supernowoczesną belke skretna i jest niestabilne w zakrętach - jak to tradycja sportowa nakazuje wink.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

idealny wzor dla nowego evo wink.gif

Napisano

> CRZ jest sportowe , relatywnie tanie i pali tylko 5l do tego ma supernowoczesną belke skretna i

> jest niestabilne w zakrętach - jak to tradycja sportowa nakazuje

> idealny wzor dla nowego evo

"sportowe" z wyglądu. Nie ma silnika do sportu.. No i na liczniku się ładne kwiatki malują za eco jazdę 270751858-jezyk.gif Ale oczywiście.. wzór do naśladowania dla producentów sportowych aut. Czekam kiedy Corvette będzie tak wyglądać i jeździć.. hehe.gif

Napisano

> "sportowe" z wyglądu.

ja to wiem. ale to jest kwintesencja pojęcia sportu w tych czasach. i niestety rynek to łyka - bo sport jest nazwą marketingową kupowaną dla lansu. na szczescie są rodzynki ktore jeszcze cos oferują (clio RS, abarth, focus RS, evo, sti, m, amg itp).

Napisano

> WRC robi sobie jaja z turbinami czyli? F1 przez lata z turbinami tez jaja sobie robilo?

Turbo FWD ma się nijak do Turbo AWD albo RWD.

Napisano

> Turbo FWD ma się nijak do Turbo AWD albo RWD.

truizm.

fwd ma tez swoje klasy w sporcie. i z tego co wiem, zakręty tez.

Napisano

> truizm.

> fwd ma tez swoje klasy w sporcie. i z tego co wiem, zakręty tez.

Tak? Wymień te klasy gdzie Turbo FWD to większość.

Napisano

> Tak? Wymień te klasy gdzie Turbo FWD to większość.

nie większość a 100%. renault megane trophy, seat cupra championship smile.gif

Wtcc i btcc - jezdzily (nie chce mi sie sprawdzac czy jeszcze jezdza) diesle i benzyny (1.6t cruze) uturbione.

Napisano

> nie większość a 100%. renault megane trophy, seat cupra championship

Ttam nie ma prawa jezdzić nic innego. smirk.gif

> Wtcc i btcc - jezdzily (nie chce mi sie sprawdzac czy jeszcze jezdza) diesle i benzyny (1.6t cruze)

> uturbione.

Jeżdżą i wygrywają? Czy jeżdżą i próbują reklamować producenta?

Napisano

> Ttam nie ma prawa jezdzić nic innego.

sport? sport!

> Jeżdżą i wygrywają? Czy jeżdżą i próbują reklamować producenta?

jezdza i nawiązują walke. nie obserwuje od 3 sezonow wtcc, ale pamietam ze chevrolety wygrywały. seaty tak samo (dieslami).

BTW. pare miesiecy temu megane RS wykrecilo jakis nieprzyzwoity czas na Nurburging. takze nie wiem jak mozna twierdzic, ze FWD z turbo nie skreca.

Napisano

> sport? sport!

Dobrze wiesz o czym mówię.

> jezdza i nawiązują walke. nie obserwuje od 3 sezonow wtcc, ale pamietam ze chevrolety wygrywały.

> seaty tak samo (dieslami).

A obecnie?

> BTW. pare miesiecy temu megane RS wykrecilo jakis nieprzyzwoity czas na Nurburging. takze nie wiem

> jak mozna twierdzic, ze FWD z turbo nie skreca.

Można bardzo łatwo twierdzić kiedy się widziało Megane robiącą takie czasy. Przy czym auto ma bardzo mało mocy jak na Turbo.

Jeździłeś kiedyś tym samym autem ale z Turbo i bez? Dostrzegłeś różnicę w prowadzeniu?

Napisano

> Dobrze wiesz o czym mówię.

> A obecnie?

ale co obecnie? 3-5 lat temu to nie prehistoria. uturbione FWD jezdziły i skręcały - szybko.

> Można bardzo łatwo twierdzić kiedy się widziało Megane robiącą takie czasy. Przy czym auto ma

> bardzo mało mocy jak na Turbo.

265km w tym segmencie to kulturalny parametr. zlało przy tym wiele mocniejszych i "poprawniejszych" napędowo i konstrukcyjnie aut. to jak to ma sie do tego ze nie skręca?

> Jeździłeś kiedyś tym samym autem ale z Turbo i bez? Dostrzegłeś różnicę w prowadzeniu?

roznica jest wyczuwalna. ale nie na tyle, zeby twierdzic ze turbo fwd nie skręca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.